............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ζωντανεύει η παλιά αθηναϊκή γειτονιά, το δεύτερο ανοιχτό Φεστιβάλ «Γεράνι - Δημιουργική γειτονιά».

Ξεσηκώνει τη γειτονιά

romanzo

Ξεσηκώνει τη γειτονιάΣτιγμές χαλάρωσης με γιόγκα στον δρόμο, από την περσινή εκδήλωση
Από τα πιο ζωντανά, εμπορικά, πολυπολιτισμικά σημεία της πόλης η γειτονιά του Γερανίου, απέκτησε καλλιτεχνική διάσταση όταν πριν από δύο χρόνια (Φεβρουάριος 2013) ξεκίνησε η λειτουργία του «Ρομάντσο» στην οδό Αναξαγόρα. Το καλλιτεχνικό στέκι προστέθηκε στον χάρτη ως άτυπη προέκταση του ήδη γνωστού και επιτυχημένου BIOS της Πειραιώς. Και οι πρώτοι που το αγκάλιασαν ήταν φυσικά οι καλλιτέχνες και οι ανήσυχοι νέοι. Πρόθεση ωστόσο των εμπνευστών του νέου χώρου ήταν να ζωντανέψει η παλιά αθηναϊκή γειτονιά. Από σήμερα έως και την Κυριακή διοργανώνεται εκεί το δεύτερο ανοιχτό Φεστιβάλ «Γεράνι - Δημιουργική γειτονιά».
Με αφετηρία το κτίριο που κάποτε φιλοξενούσε το γνωστό περιοδικό «Ρομάντσο», οι δράσεις εστιάζουν στη γειτονιά, έχουν ελεύθερη είσοδο και περιλαμβάνουν επισκέψεις στα καλλιτεχνικά open studios που φιλοξενούνται στο κτίριο, συζητήσεις, εκθέσεις, προβολές, περφόρμανς, γυμναστική στον δρόμο, γιόγκα, μπάσκετ στην ταράτσα του, πάρτι, συναυλίες κ.ά.
Ξεσηκώνει τη γειτονιά«Ρομάντσο» | 
«Η υλοποίηση του "Ρομάντσο" αποτέλεσε την πιο εξωστρεφή και ριψοκίνδυνη δράση της ομάδας μας. Ξεκινώντας το νέο εγχείρημα στο σκοτεινό και ξεχασμένο σοκάκι της Αναξαγόρα, επιχειρήσαμε να αλλάξουμε και να φέρουμε τη ζωή πίσω στο αγαπημένο κέντρο της πόλης. Η μεγάλη πρόκληση σε πρακτικό επίπεδο, εκτός από τη ριζική ανακατασκευή του εγκαταλελειμμένου κτιρίου, ήταν τα βασικά ζητήματα της γειτονιάς, όπως η απομάκρυνση της άτυπης χωματερής και η φωταγώγηση του δρόμου» λέει στην «Εφ.Συν.» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του BIOS Βασίλης Χαραλαμπίδης.
«Από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε ότι πρέπει να εστιάσουμε στους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται στη γειτονιά. Ανακαλύψαμε και βάλαμε στην καθημερινότητά μας τη συνύπαρξη με το νέο πολυδιάστατο και πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Το "Ρομάντσο" από τον πρώτο χρόνο, παράλληλα με τις πολιτιστικές, φιλοξενεί δράσεις που αφορούν το σύνολο της γειτονιάς, λειτουργώντας ως κοινωνικό κέντρο. Για παράδειγμα, οι τοπικές εκδηλώσεις και οι λειτουργικές διαδικασίες των κοινοτήτων της γειτονιάς, όπως εκλογές, συναντήσεις και συνελεύσεις, φιλοξενούνται στο "Ρομάντσο"».
Το φετινό είναι εξαιρετικό και οι δράσεις που παρουσιάζουν οι καλλιτεχνικές ομάδες είναι ειδικά σχεδιασμένες για το Φεστιβάλ και το Γεράνι.
■ Ανάμεσα σε άλλα «Οι ΑθηΝέοι στην Αθηναία», που ήταν από τα πρώτα πολυκαταστήματα της αθηναϊκής αγοράς, συνώνυμο της σικ ένδυσης. Σήμερα, δανείζει τις βιτρίνες του σε νέους σχεδιαστές. Ρούχα-δημιουργίες της Euangelia, οι τσάντες του ντουέτου των Lommer και η σειρά «Αἱρῶ» του Δημοσθένη Μπάρμπα θα είναι διαθέσιμα προς πώληση. Την ίδια στιγμή, οι επισκέπτες θα μπορούν να ψωνίσουν τα κλασικά ρούχα του Athénée, επίγειο παράδεισο για τους vintage lovers (Σάββατο και Κυριακή).
■ Ο Πακιστανός γραφίστας Naveed, που επιμελείται τις χειρόγραφες πινακίδες της περιοχής, θα παρουσιάσει περφόρμανς καλλιγραφίας σε διάλογο με τον σχεδιαστή γραμματοσειρών Βασίλη Γεωργίου (Κυριακή 17.00 – 20.00).
■ Μια από τις ανοιχτές συζητήσεις (σήμερα στις 20.00) είναι «Το κέντρο της Αθήνας σήμερα». Πέντε Αθηναίοι που δραστηριοποιούνται στην πολιτιστική ζωή της πόλης εξηγούν τη δράση τους, μιλούν για τα μελλοντικά σχέδια τους και για το σύγχρονο τοπίο του κέντρου. Συμμετέχουν: Βασίλης Χαραλαμπίδης, Ζάχος Βάρφης, Αντα Παπαϊωάννου, Ρoka –Yio, Δημήτρης Ρηγόπουλος.
■ Ανάμεσα στα πάρτι είναι το «Athens Boogie – Swingtastic Rock n’ Roll party on the street!» στον δρόμο μπροστά από το «Ρομάντσο» (σήμερα 22.00). Τα μεσάνυχτα «Secret location, secret party» από την ομάδα συνεργατών του «Ρομάντσο» που βρήκαν το πιο τέλειο και απρόσμενο σημείο στη γειτονιά και ετοιμάζουν ένα επικό πάρτι (Οι πληροφορίες για το σημείο και το line-up ανακοινώνονται σήμερα το πρωί).
■ Κι επειδή «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει» (κι έχει χορό και κίνηση το Φεστιβάλ)συμμετέχουν και τα μαγαζιά της περιοχής. «Athens Exotica Food» με άρωμα από Λίβανο, Πακιστάν, Αίγυπτο, Ινδία, Μπαγκλαντές. Τα εδέσματα και τα ροφήματα (από τηγανητοί ρεβυθοκεφτέδες μέχρι λαχματζούν, ινδικό ρύζι, χυμοί μάνγκο και ανανά) κυμαίνονται από 1 έως 5 ευρώ.

Info:
Το πρόγραμμα αναλυτικά: www.romantso.gr/ press@romantso.gr, Ρομάντσο – Αναξαγόρα 3-5, τηλ. 216 7003325.
______________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...