............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΝΙΚΗ ΤΟΥ Κ. ΣΑΚΚΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

  Κοινωνία  
Μια ρωγμή στους τοίχους της απομόνωσης
* Συγκεντρώνονται χρήματα για την εγγύηση που ορίστηκε«Δεν θα υπάρχει μαξιλάρι για επόμενο όνειρο» αν δεν αγωνιστούμε πλάι στον απεργό πείνας Κώστα Σακκά, είπε η Ιωάννα Κοντούλη στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Τετάρτη η «Δράση Αλληλεγγύης στον Κ. Σακκά», για να ανακοινώσει απεργία πείνας αλληλεγγύης από δεκάδες πολίτες. Πράγματι, το όνειρο έπαιρνε θάρρος από την αλληλεγγύη μα δεν ημέρευε, το ξημέρωμα της Πέμπτης, μέχρι να μαθευτεί ότι η δίκαιη αίτηση αποφυλάκισης του Κώστα έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών. Δάκρυα χαράς από ανθρώπους που ποτέ δεν γνώρισαν τον Κώστα, αλλά ένας ήταν ο Κώστας για όλους μας, όλες αυτές τις μέρες της απεργίας πείνας και της άδικης και παράνομης παράτασης της προφυλάκισής του.

Παραλογισμός, αδικία, αυταρχισμός, κυνισμός επιστρατεύθηκαν στην περίπτωση του Κ. Σακκά αλλά δεν μπόρεσαν να παραμορφώσουν το δυνατό σήμα που εξέπεμπε το δίκιο και η αγωνιστικότητά του που κινητοποίησαν χιλιάδες κόσμου, οι οποίοι συντονισμένα ή αυθόρμητα διαρκώς δημοσιοποιούσαν με αγωνία την υπόθεση στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας. Ακόμα και αρθρογράφοι εφημερίδων που συνήθως προκλητικά στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές υπέκυψαν στο βάρος του δίκιου και πήραν θέση.
Ωστόσο, το κράτος δεν θέλησε να αποποιηθεί οριστικά του κυνισμού και της αδικίας και όρισε αυστηρούς όρους για την αποφυλάκιση του Κ. Σακκά. Τριάντα χιλιάδες ευρώ χρειάζεται να καταθέσει η οικογένειά του ως χρηματική εγγύηση για την αποφυλάκισή του, κοντά στην απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση μετακίνησης εκτός του νομού Αττικής, υποχρεωτική εμφάνιση κάθε Δευτέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, υποχρεωτική διαμονή στην οικία που έχει δηλώσει ως κατοικία του, απαγόρευση οποιασδήποτε επαφής και επικοινωνίας με συγκατηγορουμένους του στην υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», αφαίρεση διαβατηρίου και αστυνομικής ταυτότητας, που αντικατέστησαν την προφυλάκιση. Η παράθεση χρησιμεύει στη σύγκριση με προηγούμενες υποθέσεις όπου και το ποσό της χρηματικής εγγύησης και οι όροι, αλλά και το διάστημα της προφυλάκισης βέβαια, κινούνται σε άλλη κλίμακα. Επιπλέον, η απαγόρευση οποιασδήποτε επαφής και επικοινωνίας με συγκατηγορουμένους του αποτελεί ιδιαίτερα επαχθή όρο, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του στις φυλακές Κορυδαλλού και αποκλεισμοί στην επικοινωνία μπορούν να στοιχειοθετήσουν ένσταση για κατάργηση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη.
Μπορεί, λοιπόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου να βλέπει στην όψιμη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών «μια απάντηση σε όσους όλο αυτό το διάστημα υποστήριζαν ότι η πολιτεία είχε συμφέρον στη συνέχιση της προσωρινής κράτησης του Κ. Σακκά», αλλά ας μην αφήσουμε να ξεχαστεί ότι είναι μια νίκη εκείνου του σπάνιου είδους ελευθερίας, που ζει πίσω από κάγκελα και μέσα σε σκοτεινά και παγωμένα δωμάτια απομόνωσης, εκείνου του πολύτιμου χαρακτηριστικού του ανθρώπινου πολιτισμού, της αλληλεγγύης.
Αυτήν την αλληλεγγύη χρειάζεται να κρατήσουμε σε επαγρύπνηση και να την σηκώσουμε λίγο ψηλότερα στην περίπτωση του Κ. Σακκά. Το ποσό για τη χρηματική εγγύηση δεν είναι δεδομένο, αν όλες και όλοι δεν συμμετέχουμε ώστε να συγκεντρωθεί. Ήδη συγκεντρώνονται χρήματα από συλλογικότητες, ενώ στο κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο Κ*Βοξ, στην πλατεία Εξαρχείων, υπάρχει κουτί ενίσχυσης.
Στις μέρες που τίποτα δεν είναι βέβαιο και δεδομένο, το ύστατο όπλο διεκδίκησης και διαμαρτυρίας, η απεργία πείνας, υιοθετήθηκε από δεκάδες ανθρώπους, «ως ένδειξη διαμαρτυρίας σε ό,τι μας έχει οδηγήσει μέσα σε αυτά τα δυόμιση χρόνια, που ο Κώστας Σακκάς είναι στη φυλακή, να έχουμε το κεφάλι χαμηλά, υιοθετήθηκε για λόγους αξιοπρέπειας» όπως δήλωσε η Μάνια Παπαδημητρίου στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Δράσης Αλληλεγγύης.
Νικήσαμε κι εμείς, λοιπόν, ας το πιστέψουμε, για να πάρουμε δύναμη για τον επόμενο αγώνα. Εμείς, δηλαδή, αυτοί που υπερασπίζονται τη ζωή, την ελευθερία, τη δημοκρατία με ασπίδα την αλληλεγγύη.


______________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...