ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΕΙ,
ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ,
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ
ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Το πρόγραμμα του ΣΥΝ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι συντάκτες του Γιάννης Δραγασάκης, Γιάννης Μπαλάφας και Αριστείδης Μπαλτάς, με τη συνεργασία πολλών στελεχών του ΣΥΝ, έχουν ήδη καταλήξει στα βασικά του σημεία και εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να το παρουσιάσουν.
Δεν πρόκειται για συνέχεια των «άμεσων στόχων πάλης» μέσω των 15 σημείων του ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, αλλά για πρόγραμμα του ΣΥΝ.
Το κείμενο είναι δομημένο σε ενότητες και περιγράφει τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματος της Αριστεράς για πολλά από τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.
Μεταξύ αυτών είναι η εκπαίδευση, η οικονομία, ενώ υπάρχουν προτάσεις για την ανάπτυξη και τον πολιτισμό. Ακόμη γίνεται εκτενής αναφορά στο θέμα της φορολογίας και το ασφαλιστικό σύστημα.
Εμφαση στους νέους
Ιδιαίτερο βάρος δίνει ο ΣΥΝ στους νέους, αφού στο εισαγωγικό κείμενο αναφέρεται τόσο στη «γενιά του άρθρου 16» όσο και στη «γενιά των 700 ευρώ ». Τις περιγράφει μάλιστα ως γενιές που παρουσιάζουν την ανεστραμμένη όψη της γενιάς των γονιών τους. Δηλαδή εκείνων που διεκδίκησαν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αρχή του κειμένου, τον εκδημοκρατισμό της χώρας και το 114, μέχρι την «Αλλαγή» του Ανδρέα Παπανδρέου.
Το πρόγραμμα προτείνει ελεύθερη είσοδο στα πανεπιστήμια.
Υπάρχει ωστόσο μία προϋπόθεση: πριν από την εγγραφή στα πανεπιστήμια όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους πρέπει να εγγράφονται σ' ένα προπαρασκευαστικό έτος σπουδών. Μόνο εκείνοι που θα έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν αυτό το έτος θα μπορούν να πηγαίνουν στη σχολή της αρεσκείας τους. Επιδίωξη του ΣΥΝ είναι η αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, κάτι που θεωρούν ότι θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Μειώσεις φόρων
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το κεφάλαιο που αναφέρεται στα φορολογικά.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΝ, η ενοποίηση των εισοδημάτων που προέρχονται από μισθούς, ενοίκια, κέρδη κ.ά. επιβάλλεται ώστε οι πολίτες να φορολογούνται βάσει της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητάς τους.
Προβλέπονται περισσότερα φορολογικά κλιμάκια, καθώς επίσης:- Μεγαλύτερη μείωση φόρου για όσους έχουν παιδιά. Με την πρότασή του ο ΣΥΝ ζητάει μείωση φόρου 1.500 ευρώ για το πρώτο παιδί, 2.000 ευρώ για το δεύτερο παιδί και 3.000 ευρώ για το τρίτο παιδί.
- Αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ.
Σύμφωνα με την πρόταση, οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να είναι 35% για τη βιομηχανία και τον τουρισμό και 38% για το εμπόριο. Μεσοπρόθεσμα οι συντελεστές πρέπει να αυξηθούν αντίστοιχα στο 40% και στο 43%.
Η πρόταση του ΣΥΝ περιλαμβάνει επαναφορά του ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας). Προβλέπει ο ΦΑΠ να καταλήγει ως έσοδο στους δήμους με στόχο την οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προτείνεται επίσης η επαναφορά των κλιμακίων και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει το χαμηλότερο να είναι 6*που θα αυξάνεται κατά μία μονάδα ανά 300.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.
Προτείνεται εξάλλου αφορολόγητο ατομικό όριο για τον ΦΑΠ στα 250.000 ευρώ και οικογενειακό στα 500.000 ευρώ . Ως ανώτατο φορολογικό συντελεστή για τον ΦΑΠ προτείνεται το 1,5%. Σε ό,τι αφορά τα τεκμήρια δαπανών και διαβίωσης μπορούν στην πράξη να λειτουργήσουν ως κριτήριο απόδειξης αδήλωτου εισοδήματος. Θεωρούν προκλητικό να υπάρχουν τεκμήρια για έναν μισθωτό γιατί αγοράζει ένα αυτοκινήτο αξίας 6.000 ευρώ και να μη συμβαίνει το ίδιο για κάποιον που ιδρύει μια ανώνυμη εταιρεία καταβάλλοντας 60.000.000 ευρώ .
Ταμεία, τράπεζες
Για το Ασφαλιστικό, προβλέπεται η ενοποίηση των πολλών Ταμείων σε τρία. Δηλαδή να γίνει ένα ταμείο μισθωτών, ένα αγροτών κι ένα αυτοαπασχολούμενων.
Οι ενοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν με τη συναίνεση των εργαζομένων.
Στο μέρος που αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο ΣΥΝ ζητά το κράτος να έχει τον απόλυτο έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας και της πλειοψηφίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς και την ενίσχυση του ρόλου Τραπεζών όπως η Αγροτική και η Τράπεζα Αττικής, αλλά και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Προβλέπεται επίσης η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με όσα περιγράφει το πρόγραμμα, η επιβάρυνση με το ποσό των 1.050 ευρώ είναι παραδοχή αδυναμίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Για τον Πολιτισμό, στο πολυσέλιδο κείμενο ζητά την αύξηση των δαπανών στο 2% του ΑΕΠ και υποβάλλει σειρά προτάσεων για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από «σκοταδιστικές» επιθέσεις.
Του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ*από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/01/2009
tsath@enet.gr