ΤΡΙΑΝΤΑΠΕΝΤΕ νεκροί, στους δρόμους της Κρήτης (..άγνωστο πόσοι τραυματίες)... σε λιγότερο από τους οκτώ μήνες του 2017, είναι μια διαρκής τραγωδία που δεν μπορεί ούτε να κατανοηθεί εύκολα, ούτε να συγχωρεθεί... Δεν φταίει μόνο το οδικό δίκτυο ούτε η κατάσταση του ΒΟΑΚ που έχει χαρακτηρισθεί το φονικότερο δίκτυο της Ευρώπης, αλλά δεν το λέμε, μη και δυσφημιστούμε στην "τουριστική αγορά", (ακόμα κι ένα παιδάκι νηπιαγωγείου αντιλαμβάνεται ότι το στηθαίο αποτρέπει έστω τις μετωπικές συγκρούσεις) είναι όμως και θέμα οδηγικής συμπεριφοράς, πρόληψης και αγωγής. Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι ένας παράγοντας. Η αυθάδεια οδηγών όταν κρατάνε το τιμόνι ή νομίζουν ότι "κουμαντάρουν" τη μηχανή, είναι ζητήματα... Ασφαλώς δεν μπορεί να εποπτεύει κάθε οδηγό και ένας τροχονόμος, όμως η αποστολή των υπηρεσιών της Τροχαίας δεν μπορεί να είναι και μόνο πως να αυγατίζουν τα πρόστιμα από τις κλήσεις... Σημαντικό για την Κρήτη εξελίχθηκε και φέτος -και συνεχίζει και το θέμα των πνιγμών, κύρια αλλοδαπών επισκεπτών του νησιού μας... Όλα τούτα δεν μπορούν να περνάνε απαρατήρητα... και το όποιο ενδιαφέρον να τελειώνει με το κλείσιμο του κάθε τάφου, αφού σε λίγο θα ανοίξει κι άλλος...
-Δ.Τζ.
~~~~
Άρθρο στον "Αγώνα της Κρήτης"
"Τώρα να παρθούν μέτρα, όχι στο επόμενο πολύνεκρο τροχαίο
– Αλλιώς είμαστε όλοι υποκριτές"
Δείτε το εδώ:
~~~~
Eπίσης άλλο ένα άρθρο Εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" Ηρακλείου:
"Αύριο θα συμβεί σε κάποιον από εμάς… Είναι σε πόλεμο η Κρήτη";
-| Του Τάκη Πουρναράκη |-
Ο Μιχάλης σήμερα τα ξημερώματα γύριζε από τη δουλειά, ξενύχτης κουρασμένος, έχασε τον έλεγχο λίγα μέτρα από το σπίτι. Όπως τα παιδιά στην Κύμη, κι αυτά λίγα μέτρα από το σπίτι τους. Εκεί είναι το πιο πιθανό να εμπλακούμε σε ατύχημα γιατί χαλαρώνεις όταν είσαι σε οικείο μέρος και η κούραση σε κυριεύει.
Έχω επισκεφτεί δεκάδες φορές την Κρήτη και θα το επαναλάβω σε πρώτη ευκαιρία με χαρά. Είναι ένας ευλογημένος τόπος, που παράγει, εμπνέει, αναψύχει, δημιουργεί. Η νότια πλευρά του νομού Χανίων είναι το ομορφότερο σημείο του πλανήτη, απ’ όσα έχω δει. Η Κρήτη έχει μια θλιβερή πρωτιά στα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα. Στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
Είχαμε αυτή τη συζήτηση χτες Σάββατο 19/8 με το Γιάννη Λιονάκη στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του όπου με κάλεσε να παρέμβω με αφορμή το θάνατο δυο νέων παιδιών έξω από το Πολυτεχνείο όταν παρασύρθηκαν από διερχόμενο Ι.Χ. Τότε οι νεκροί ήταν 32…
“Τι πιστεύεις ότι φταίει Τάκη;” με ρώτησε ο κ. Λιονάκης, ένας σταυροφόρος της οδικής ασφάλειας για να διακόψει αμέσως τη κουβέντα καθώς γίνονταν γνωστή η ανατροπή τουριστικού λεωφορείου μετά από σύγκρουση με ΙΧ και ο θάνατος του οδηγού του ΙΧ. Πριν συμπληρωθούν 24ωρες ένας ακόμη 18χρονος, ο Μιχάλης είναι νεκρός καθώς το αγροτικό που οδηγούσε έπεσε σε ελιά.
Γιάννη, “…είναι θέμα παιδείας και υποδομών. Δε μπορεί το Πολυτεχνείο της Κρήτης να μην έχει κυκλοφοριακή σύνδεση με το δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, με φανάρια, σήμανση, διαγράμμιση, υπόγεια ή υπέργεια διάβαση πεζών και άλλα. Δε μπορεί να μη φοράνε κράνος, γάντια, προστατευτικά οι μοτοσικλετιστές. Δε μπορεί να οδηγούν με παντόφλα που δημιουργεί επίπεδο ολίσθησης τη κρίσιμη στιγμή. Δεν επιτρέπεται να μη φορούν ζώνη ασφαλείας όλοι όσοι επιβαίνουν στο αυτοκίνητο, Δε μπορεί να χρησιμοποιεί το κινητό ο οδηγός ενόσω οδηγεί. Οι δρόμοι δεν είναι πίστα αγώνων. Δεν είναι μαγκιά να πατάς τέρμα γκάζι, έγκλημα είναι! Δεν οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ και ουσιών. Δεν οδηγούμε κουρασμένοι ή ξενυχτισμένοι. Τηρούμε τα όρια ταχύτητας σεβόμαστε τη σήμανση, δε σταματάμε όπου μας καπνίσει. Δεν οδηγούμε επιθετικά, προκαλώντας τους άλλους. Δε κάνουμε το βολικό, αλλά το σωστό”.
Τροχαίο δυστύχημα στο Ρέθυμνο, αρχές Αυγούστου.
Τροχαίο δυστύχημα στην Ιεράπετρα αρχές Αυγούστου
Τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά τον Ιούλιο
Παρόμοιο δυστύχημα με το σημερινό το Μάιο με 19χρονο
Υπάρχουν δυστυχώς πολλά δυστυχήματα φέτος στην Κρήτη που θα μπορούσα να παραθέσω εδώ.
Στις υποδομές τώρα ο ΒΟΑΚ είναι τεράστια υπόθεση και πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα, δεν αρκεί όμως. Χρειάζονται σεμινάρια πόρτα – πόρτα, χωριό – χωριό, κωμόπολη – κωμόπολη με τοπική προσέγγιση ώστε να φωτιστούν οι κακές συνήθειες και τα επικίνδυνα σημεία. Χρειάζεται και μια μικρή πίστα ίσως σ’ ένα ανενεργό αεροδρόμιο ( ώστε να μπορούν οι νέοι “βράζει το αίμα και δε κατέχουν τι να κάνουν να μερώσει” (Καζαντζάκης) να μάθουν με ασφάλεια τα όρια και τα μυστικά της οδήγησης. Να συνειδητοποιήσουν ότι για να στρίψεις γρηγορότερα δεν είναι θέμα μαγκιάς. ρίσκου ή θάρρους, αλλά θέμα εκπαίδευσης, γνώσης ικανότητας, ταλέντου, προσπάθειας. Όπως προετοιμάζεται ο μαραθωνοδρόμος για τα 42km έτσι προετοιμάζεται και οδηγός αγώνων για τη δική του προσπάθεια.
Αρκούν αυτά; Όχι χρειάζεται επιπλέον να συνειδητοποιήσουν όλοι τον κίνδυνο που διατρέχουν. Ναι κυρία μου σ’ εσάς απευθύνομαι μπορεί να είστε εσείς αύριο στο διάβα ενός κουζουλού! Πρέπει να υπάρξει κοινωνική ευαισθητοποίηση να μιλήσουν όσοι γνωρίζουν, σε όσους βλέπουν ότι “ζουν επικινδύνως”. Βλέπεις το μεθυσμένο να ετοιμάζεται να οδηγήσει: Σταμάτησέ τον! Αδιαφορώντας και αφήνοντάς τον “να φάει το κεφάλι του” μπορεί να σκοτώσει κάποιο δικό σου άνθρωπο την κακιά στιγμή. Μην ξεκινάς κουρασμένος να οδηγήσεις, δεν είσαι υπεράνθρωπος. Αν γίνει το κακό δε διορθώνεται. Η συντήρηση του αυτοκινήτου, ελαστικά, φρένα, αμορτισέρ, σύστημα διεύθυνσης, κινητήρας είναι κομβικής σημασίας.
Τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι πολύ πιο ασφαλή, δείτε εδώ ένα τεστ πρόσκρουσης που έκαναν οι Νεοζηλανδοί ανάμεσα σε δυο Toyota Corolla μια του 1998, και μια του 2015. Τα συμπεράσματά τους αυτονόητα για όσους ασχολούμαστε με το χώρο το αυτοκινήτου, σοκάρουν!
Είναι καιρός να ξεφύγετε από: “Εγώ ξέρω να οδηγώ” και ν’ αναρωτηθείτε μέσα σας, μόνοι σας, που αποκτήσατε αυτή τη γνώση; Σας την χάρισε ο Θεός; Εμπειρικά; Σας δίδαξε κάποιος πιστοποιημένος φορέας; Περάσατε από σχολές ασφαλούς οδήγησης; Πράγματι τα καταφέρνετε στο δυναμικό έλεγχο του αυτοκινήτου με τιμόνι και γκάζι; Πόση εμπειρία έχετε στην πίστα σε οριακές καταστάσεις; Δεν αμφιβάλλει κανείς για το ταλέντο σας, δεν αρκεί όμως αυτό, πιστέψτε με!
Προσωπικά θεωρώ πως το 90% των ενεργειών που μπορούν να γίνουν για να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια, στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα αφορούν σε πράγματα που προηγούνται της εκκίνησης του κινητήρα. Έχουν να κάνουν με την παιδεία, την εκπαίδευση, τις υποδομές. Μετά τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Μιχάλη σας παρακαλώ ειδικά εσείς οι Κρητικοί διαδώστε αυτό το κείμενο, ή έστω πείτε τουλάχιστον σ’ έναν γνωστό σας: “Μην οδηγείς, πιωμένος, κουρασμένος, υπό επήρεια ουσιών, με υπέρμετρη ταχύτητα, ή επιθετικά. Ζώνη ασφαλείας, κράνος, αμυντική οδήγηση”. Αν το κάνετε θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
~~~~
ΟΜΑΔΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ: Πώς μπορούν να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα
Η Ομάδα Υψηλής Αστυνόμευσης παραθέτει τις προτάσεις της για τη μείωση των τροχαίων και των θανάτων που προέρχονται από πνιγμό.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι κάθε Αστυνομική Διεύθυνση μπορεί να προβεί στην κατάρτιση αστυνομικής διάταξης που, εξειδικεύοντας και στηριζόμενη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, να ρυθμίσει θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη.
Σε κείμενο της Ομάδας αναφέρεται:
«Δυστυχώς οι αστυνομικές διατάξεις, είναι πλέον… ξεχασμένες.
Παρά ταύτα και όσον αφορά την προσπάθεια μη εμφάνισης τροχαίων ατυχημάτων και περιστατικών πνιγμών λουομένων, απλές «κινήσεις» – όπως οι κατωτέρω – που δεν κοστίζουν, μπορεί να συμβάλουν καθοριστικά στην μείωσή τους. Εφαρμόστε τες και θα δείτε!
Για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων
Αστυνομικοί των υπηρεσιών τροχαίας με πολιτικά, πρέπει να πραγματοποιούν περιπολίες έξω από τα κατ/ματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή μέσα σε αυτά, κινούμενοι και επί του οδικού δικτύου με συμβατικά αυτοκίνητα. Σκοπός τους, ο εντοπισμός θαμώνων, που βρίσκονται ή ρέπουν σε κατάσταση μέθης και πρόκειται να επιβιβαστούν, και οδηγών, που επιδίδονται σε επικίνδυνη οδήγηση στη θέα των περιπολικών συμμορφώνονται για λίγο.
Να θεσπιστεί ξεκάθαρα με σχετική νομοθεσία ότι ο συνοδηγός οχήματος που γνωρίζει ότι ο οδηγός είναι μεθυσμένος και παρόλα αυτά δέχεται να επιβιβαστεί, να είναι συνυπαίτιος κατά 50% σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος (υπάρχει σχετική απόφαση του Δ’ Τμήματος του Αρείου Πάγου).
Το ίδιο να ισχύσει και για τους ιδιοκτήτες ή τους υπεύθυνους των κατ/των υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, καφέ μπαρ, κέντρων διασκέδασης κτλ), όταν σε θαμώνα καίτοι εμφανώς μεθυσμένο, συνεχίσουν να του χορηγούν αλκοόλ με αποτέλεσμα να εμπλακεί σε τροχαίο αργότερα (αστική ευθύνη).
Οι υπεύθυνοι κάθε εκδήλωσης σε κέντρα διασκέδασης και σε λοιπούς χώρους να γνωρίζουν υποχρεωτικά από την προηγούμενη ημέρα στο Τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, ώρα έναρξης, πρόσωπα και είδος εκδήλωσης.
Οι εργοδότες, οι επιχειρηματίες και ειδικά οι προϊστάμενοι στο Δημόσιο (στο ίδιο πνεύμα) να καθίσταται υπεύθυνοι όταν πρόσωπο, που εργάζεται στην επιχείρησή τους ή στην υπηρεσία τους, εμπλακεί σε τροχαίο χωρίς να έχει άδεια οδήγησης και τούτο κατά την προσέλευσή του ή κατά την αναχώρησή του από την εργασία.
Να συγκροτούνται μικτά συνεργεία τροχονομικών (και άλλων) ελέγχων, από ώρες 04.00 έως 07.00, οπωσδήποτε τα Σάββατα και τουλάχιστο δύο φορές την εβδομάδα με βάση τη χαρτογράφηση των σημείων όπου έχουν λάβει χώρα τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα.
Η πολιτεία να βρει τρόπο για συνεχή εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση των ανθρώπων όλων των ηλικιών για θέματα ασφάλειας και πρόληψης δυστυχημάτων στους δρόμους.
Να εξεταστεί το μέτρο τους κλεισίματος όλων των “νυκτερινών” κατ/των υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ και αμιγή) την 05.00 πρωινή.
Μέτρα και στις παραλίες
Όπως κάθε χρόνο ορίζουμε την ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων και την προσφορά υπηρεσιών στους λουόμενους με τις γαλάζιες σημαίες, έτσι να οριστούν – με σήμανση – και οι παραλίες που θα έχει απαγορευτεί (πέραν των γνωστών περιπτώσεων όπως π.χ στα μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων κ.α) από το Λιμενικό η κολύμβηση για λόγους ασφάλειες.
Αναφορικά με τη ναυαγοσωστική επίβλεψη, η εκάστοτε δημοτική αρχή να “κλείνει” το θέμα με την ανάδοχο εταιρεία, κάθε χρονιά για την επόμενη χρονιά και όχι για την τρέχουσα.
Κάθε χρόνο τον Μάιο σε κοινή σύσκεψη οι λιμενικοί να ενημερώνουν τους Δήμους για τις υποχρεώσεις τους. Τα πρακτικά δε, να υπογράφονται από όλους τους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη.
Κοινές περιπολίες λιμενικών και αστυνομικών σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες και όχι μόνο, που διαθέτουν πισίνα, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όχι ο σερβιτόρος και ναυαγοσώστης). Τήρηση σε κάθε Αστυνομικό Τμήμα βιβλίου ξενοδοχειακών μονάδων όπου να εμφαίνεται η ύπαρξη και πότε έγινε ο έλεγχος των κολυμβητικών δεξαμενών.
Σε περίπτωση που σε παραλία αναρτηθεί κόκκινη σημαία, τούτο να το πράττει η λιμενική αρχή και οι παραβάτες να προσάγονται στο Τοπικό Λιμενικό Τμήμα (απείθεια).
Μην ξεχνάτε ότι κάθε θανατηφόρο τροχαίο, κάθε πνιγμός σε παραλία, που ενδεχομένως μπορούσατε να αποτρέψετε εάν λαμβάνατε μέτρα που μπορείτε να λάβετε – όπως τα ανωτέρω – θα συνιστά βάρος στη συνείδησή σας.
Εκτός εάν δεν έχετε συνείδηση».
Πηγή: Εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" Ηρακλείου
https://www.patris.gr/…/…/se-8-mines-35-nekri-stous-dromous/