To ίδιο βράδυ χιλιάδες διαμαρτυρόμενοι πολίτες έσπευσαν στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής, όπου υπό τον έλεγχο των εργαζομένων μεταδίδονταν έκτακτες απεργιακές εκπομπές μέχρι την ώρα που τα ΜΑΤ κατέβασαν τους πομπούς.
Αυτή την ώρα το ertopen.com και η ΕΡΑ εκπέμπουν διαδικτυακά
απεργιακό πρόγραμμα που μπορείτε να ακούσετε ΕΔΩ
Το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» της 12ης Ιουνίου 2013, ακριβώς μία μέρα μετά το «μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση.
Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση
Οι ομοσπονδίες και οι Ενώσεις των ΜΜΕ αποφάσισαν για σήμερα:
- Την κήρυξη 4ωρης στάσης από τις 12:00 έως τις 16:00 για τους εργαζόμενους στον κλάδο της ενημέρωσης με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.
- Την πραγματοποίηση στις 19:00 μεγάλης αγωνιστικής, παλλαϊκής συγκέντρωσης έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Στη συγκέντρωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, πολιτικών σχημάτων, οργανώσεων και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Ολόκληρη η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας από το δίκτυο της EΡΤopen, την ΕΤ3, τις συχνότητες των περιφερειακών ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα και από τα βραχέα σε όλο τον κόσμο.
- Καλούνται και τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης (κανάλια, ραδιοσταθμούς, διαδικτυακούς ιστότοπους) να «σταθούν αλληλέγγυοι στον αδιάκοπο και κρίσιμο αγώνα για την ενημέρωση», μεταδίδοντας ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις.
Το σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη στην «Εφ.Συν.» με αφορμή το λουκέτο στη Δημόσια Τηλεόραση.
«Για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν»
Οι ομοσπονδίες και οι ενώσεις υπογραμμίζουν πως «στον συνεχιζόμενο εδώ και 12 μήνες αγώνα για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, κομβικό ρόλο για την μη ευόδωσή του έπαιξε η δημιουργία και λειτουργία της κατ΄ ευφημισμό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Με αδιαφανείς διαδικασίες, με τροπολογίες επί τροπολογιών, με κατάργηση του ΑΣΕΠ, με διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, επιχειρήθηκε να λειτουργήσει η ΔΤ ως οριστική ταφόπλακα στην ΕΡΤ και την μακρά ιστορία της. Η Ελλάδα ένα χρόνο τώρα κατέχει το θλιβερό παγκόσμιο προνόμιο να ισχυρίζεται ότι διαθέτει Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, με προσωπικό εποχικούς υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι σε αυτή τη φάση έχουν υπενοικιασθεί στη ΝΕΡΙΤ. Η πολυσυζητημένη αξιοκρατία, οι 'καθαροί' διαγωνισμοί χάθηκαν στην ανυποληψία μαζί με τους εμπνευστές τους, Καψή, Προκοπάκη, Ευαγγελάκου, Μάναλη. Και με τον Σίμο Κεδίκογλου που έδωσε -στην κυριολεξία- το εναρκτήριο λάκτισμα στην ΕΡΤ. Ένα λάκτισμα που του κόστισε την «κόκκινη κάρτα» από τη δημοσιογραφία και το υπουργιλίκι.
Τα παραπάνω καταγγέλλουν «σταθερά και αταλάντευτα» εδώ και 12 μήνες όλες οι ομοσπονδίες και οι ενώσεις του Τύπου, γι’ αυτό και δεν τους αγγίζουν – όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά – κατηγορίες για «χλεύη», «λοιδορίες» και διάθεση να «εξοριστούν συνάδελφοι από τα σωματεία και τις ενώσεις εργαζομένων γιατί διεκδίκησαν μία θέση εργασίας…». Όπως επισημαίνουν, η 11η Ιουνίου δεν είναι «μία ημέρα – σταθμός για το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης», αλλά «μια μαύρη μέρα-όνειδος για τη δημοκρατία και την ενημέρωση στην Ελλάδα, συνώνυμη των πιο μαύρων επετείων της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας».
Το λουκέτο στην ΕΡΤ αποτελεί μία από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία των μέσων ενημέρωσης και των δημοκρατικών θεσμών.
* Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα Τετάρτη 11 Ιουνίου:
- Ο παραλογισμός του λουκέτου, του Σωτήρη Μανιάτη
- Από την ΕΡΤ στη ΔΤ, του Δημήτρη Κανελλόπουλου
- Το «ΕΡΤ παντού» είναι ο εφιάλτης τους, της Αλεξάνδρας Χριστακάκη (απολυμένη συμβασιούχος ΕΡΤ)
- Πολιτική εξουσία και δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σύστημα, του Αντώνη Σκαμνάκη (επίκουρος καθηγητής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ)