............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Μείωση του μαθητικού πληθυσμού κατά 25% την ερχόμενη εξαετία.


Παράλληλα με την οικονομική κρίση, ο αριθμός των γεννήσεων στην Ελλάδα μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια: από 118.000 το 2008, μειώθηκε σε περίπου 92.000 το 2014, σημειώνοντας πτώση κατά 22 % (ΕΛΣΤΑΤ 2016).
Η μείωση του μαθητικού πληθυσμού είναι ήδη ορατή στην προσχολική εκπαίδευση και έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τα επόμενα 6 χρόνια ο μαθητικός πληθυσμός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να μειωθεί κατά 25% περίπου.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Σοβαρά προβλήματα από την ισχυρή νεροποντή στην Αττική

   ΕΙΔΗΣΕΙΣ     

vroxi.jpg

EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν στην Αττική, πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ οχήματα ακινητοποιήθηκαν και πολλά δέντρα έπεσαν εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης, που σημειώθηκε χθες το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα. 
Σε τουλάχιστον δέκα απεγκλωβισμούς ατόμων προχώρησε σε περιοχές του λεκανοπεδίου η πυροσβεστική, η οποία δέχτηκε 200 κλήσεις για απάντληση υδάτων από σπίτια και 93 για παροχές βοηθείας
Σε Κυψέλη, Πατήσια, Ψυχικό, Παιανία, Δυτικά προάστια επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 20 οχήματα. Κυκλοφοριακά προβλήματα υπάρχουν στην Κατεχάκη.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Τροχαίας, δόθηκαν στην κυκλοφορία η λεωφόρος Δημοκρατίας, η λεωφόρος Λιοσίων και η οδός Αγίου Πολυκάρπου στο Βοτανικ.
Έκλεισε η οδός Διαδόχου Κωνσταντίνου στα Σπάτα, από το ύψος της οδού δημάρχου Χρ.Μπέκα έως την Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Τις πρώτες πρωινές ώρες λόγω πλημμύρας έκλεισαν οι σταθμοί του μετρό «Ευαγγελισμός», «Πανόρμου» και «Μέγαρο Μουσικής», αλλά πλέον έχουν ανοίξει οι δύο πρώτοι.
Η κακοκαιρία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα με κύρια χαρακτηριστικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγνωση κλιματικών αλλαγών & στρατηγική για τη διαχείρισή τους

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο ηγέτης Φιντέλ Κάστρο της κουβανικής επανάστασης



Πηγή: Πηγή: Jorge Rey/Getty Images/Ideal Images


Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης και μία από τις πλέον σημαντικούς πολιτικές φυσιογνωμίες του 20ού αιώνα Φιντέλ Κάστρο. Σύμφωνα με τον αδελφό του, Ραούλ, ο Φιντέλ Κάστρο απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών, υποκύπτοντας στα πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Φιντέλ Κάστρο: Το τέλος μιας εποχής - Αυτός ήταν ο εμβληματικός ηγέτης της Κούβας (vid&pics)


«Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 (χθες) το βράδυ», είπε ο Ραούλ Κάστρο σε διάγγελμά του το οποίο μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση της Κούβας.



Πηγή Reuters: Η στιγμή της ανακοίνωσης του θανάτου του Φιντέλ Κάστρο από τον αδρφό του Ραούλ

Η σορός του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, που πέθανε το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα) στην Αβάνα σε ηλικία 90 ετών, "θα αποτεφρωθεί" το Σάββατο, δήλωσε ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

"Σύμφωνα με την επιθυμία που είχε εκφράσει ο σύντροφος Φιδέλ, η σορός του θα αποτεφρωθεί τις πρώτες ώρες" του Σαββάτου, ανακοίνωσε ο κουβανός πρόεδρος από την τηλεόραση.


View image on Twitter

Follow

Matt Mackowiak @MattMackowiak


BREAKING: Cuban TV announces the death of 90 year old Fidel Castro.#FidelCastro #Cuba
7:16 AM - 26 Nov 2016

2,2672,267 Retweets
1,3441,344 likes


Σαν να γνώριζε ότι το τέλος του πλησίαζε, ο Κάστρο είχε εκφωνήσει έναν ιδιαιτέρως συγκινητικό λόγο στο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, στις 19 Απριλίου 2016.



REUTERS / OMARA GARCIA MEDEROS

«Σύντομα θα γίνω 90 ετών. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο σε μένα. Δεν είναι το αποτέλεσμα καμίας προσπάθειας, αλλά το καπρίτσιο της μοίρας. Σύντομα θα είμαι σαν όλους τους άλλους. Για όλους μας έρχεται κάποια στιγμή η σειρά μας. Αυτή ίσως είναι και από τις τελευταίες φορές που βρίσκομαι σε αυτή την αίθουσα. Ίσως είναι έτσι, αλλά οι ιδέες του Κομουνιστικού Κόμματος θα παραμείνουν ως απόδειξη ότι σε αυτόν τον πλανήτη, όταν κάποιος εργάζεται με θέρμη και αξιοπρέπεια, θα μπορεί να παράγει αυτά τα υλικά και πολιτιστικά αγαθά που οι άνθρωποι χρειάζονται».


REUTERS / PRENSA LATINA



GREY VILLET / THE LIVE PICTURE COLLECTION / GETTY IMAGES


Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο

Newsroom , CNN Greece
07:35 Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016 - Ανανεώθηκε 09:30

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Παλιά φωτογραφία σε γειτονιά της Αθήνας...οδός Κυρίλλου Λουκάρεως

Παλιά φωτογραφία σε γειτονιά της Αθήνας...οδός Κυρίλλου Λουκάρεως γράφει
στον τοίχο του σπιτιού.
Στους Αμπελόκηπους ...σήμερα εκεί είναι το Ειρηνοδικείο...
Και έλεγαν τότε...
"...εκεί θα πάρεις οικόπεδο...θα σε φάνε οι λύκοι..."
Χωματόδρομοι κατσάβραχα ...
Αγοράζανε όμως με δόσεις και χτίζανε όπως όπως και εξ αδιαιρέτου δηλαδή το ίδιο ντουβάρι τους χώριζε και με κοινόχρηστο κηπάκι...όπως συνηθιζότανε τότε σιγά την πρωτοτυπία.
Απλά οι περισσότεροι ήθελαν να μένουν δίπλα στην Ομόνοια για να πηγαινοέρχονται ποδαράτο και το κυριότερο να βλέπουν κίνηση να υπάρχει βαβούρα και να μην θυμίζει χωριό.
Οι Αμπελόκηποι είχαν την φήμη για το υγιεινό κλίμα.....
Προπολεμικά την έλεγαν και περιοχή των νοσοκομείων... Λαϊκό... Παίδων... Έλενα... Ιπποκράτειο... Ερυθρός Σταυρός...
Δεν ήταν τυχαίο...
Φυσικά και σε αυτή την συνοικία πρόσφυγες από τις Χαμένες Πατρίδες...
πυκνή βλάστηση...κήποι...αμπέλια από αυτά και το όνομα....
Εκεί πήγαιναν οι Αθηναίοι να αγοράσουν φρέσκα και φτηνά ζαρζαβατικά...
Αγροτικά σπίτια αλλά και εξοχικές επαύλεις πλούσιων Αθηναίων....
Οι Μικρασιάτες κατέκλεισαν τους Αμπελόκηπους ....
Προσφυγογειτονιά ..

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Συνεργεία της Εφορίας κάνουν ελέγχους συνοδεία της γερμανικής τηλεόρασης

      ΕΙΔΗΣΕΙΣ             



Συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων έγιναν οι έλεγχοι που έκανε κλιμάκιο της Εφορίας στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, κλιμάκιο που πραγματοποίησε ελέγχους σε καταστήματα γύρω από τη Μητρόπολη συνοδεία τηλεοπτικού συνεργείου της γερμανικής τηλεόρασης το οποίο πιθανότατα επιθυμούσε να καταγράψει τη διαδικασία που γίνονται οι έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.
Εκπληκτοι οι μαγαζάτορες έβλεπαν τους Εφοριακούς να κάνουν τους ελέγχους συνοδεία καμερών, με έναν από αυτούς, να μην αντέχει από το θέαμα και απευθυνόμενος στους Εφοριακούς να τους λέει: «Ωραία ήρθατε εδώ, θα πάτε μαζί τους στη Siemens και στη Mercedes»;
_______________

Η "Μαύρη Παρασκευή" δεν είναι γιορτή είναι καφρίλα εργοδοτική-καταναλωτική

   ΚΟΙΝΩΝΙΑ   


Με περίσσια περηφάνια η αλυσίδα πολυκαταστημάτων public μέσα από μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι στις 25/11 φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη “black Friday”. Πρόκειται για έναν προερχόμενο εξ Αμερικής θεσμό με «μοναδικές προσφορές για λίγες ώρες». Το νέο αναμεταδίδεται από ένα σωρό ενημερωτικά ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα σαν μια πρωτοποριακή κίνηση…

Ωστόσο, κανείς δε φαίνεται να το ψάχνει λίγο παραπάνω για το τι πραγματικά σημαίνει αυτή η “black Friday” τόσο σε σχέση με τις καταναλωτικές συνήθειες που διαμορφώνει, όσο και σε σχέση με τη δοκιμασία που συνιστά για τους εργαζόμενους στα καταστήματα. Ούτε και κάνει κάποιες αναφορές στις χαοτικές καταστάσεις που διαμορφώνονται μέσα στα καταστήματα (στο διαδίκτυο υπάρχουν άπειρα σχετικά videos) ή ακόμα και για τους θανάτους και τους τραυματισμούς που έχουν συντελεστεί και σχετίζονται με αυτή (7 και 98 αντίστοιχα τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ –
Οι καταναλωτές, που μπορεί να περιμένουν και ώρες έξω από τα μαγαζιά για να προλάβουν τις προσφορές, καταλήγουν να ποδοπατιούνται και να πλακώνονται κυριολεκτικά μεταξύ τους. Και βέβαια η μανία τους παίρνει σβάρνα και τους εργαζόμενους, που πέρα από τον υψηλό και εντατικοποιημένο φόρτο εργασίας που τους επιβάλλεται στο πλαίσιο της “black Friday”, έχουν να εξυπηρετήσουν-αντιμετωπίσουν τους λυσσασμένους καταναλωτές. Αλλά ουσιαστικά και τις σωματικές επιθέσεις τους στο πέρασμα τους από τους διαδρόμους στην αναζήτηση των προσφορών. Μάλιστα, το 2008 ένας 34χρονος εργάτης της Wal-Mart έχασε τη ζωή του, όταν ποδοπατήθηκε κυριολεκτικά από 200 περίπου καταναλωτές.


Αυτός είναι λοιπόν ο θεσμός που με τόση περηφάνια τα public φέρνουν στην Ελλάδα. Προφανώς, αυτό το κρούσμα εργοδοτικής καφρίλας δεν αποτελεί μια εξαίρεση. Είναι μια πτυχή -και μάλιστα κάπως «μαύρη»- της συνολικής επίθεσης των εργοδοτών και του καπιταλιστικού συστήματος απέναντι στα εργατικά μας συμφέροντα και δικαιώματα, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Έρχεται να συμπληρώσει την όλη δυσχερή κατάσταση που βιώνουμε, με τους μισθούς-ψίχουλα ή και τη μη καταβολή δεδουλευμένων, τις απολύσεις και την ανεργία, την εργασιακή επισφάλεια, τις ατομικές συμβάσεις, την εντατικοποίηση, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη δουλειά τις Κυριακές, την ορθοστασία.
Κι αν εμείς σαφώς και δεν έχουμε κάποιο ζήτημα με τις «καλές τιμές», μιλώντας για τις «ευκαιρίες» που προσφέρει το public στο πλαίσιο της “black Friday” (και μάλιστα σε μια περίοδο που σημειώνει κερδοφορία), ο νους μας πάει αυτόματα στους «μισθούς-ψίχουλα» που προσφέρονται στους συναδέλφους μας. Φαίνεται ότι για την εργοδοσία των public οι «καλές τιμές» πάνε πακέτο με την κακή-εξευτελιστική τιμή της δουλειάς των εργαζομένων της.
Από την πλευρά μας δε θα σταματήσουμε να καταδεικνύουμε την εργοδοτική ασυδοσία και να προσπαθούμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτήν. Και ήδη μέσα στο 2016 καταδείξαμε ακόμα μια καφρίλα της εργοδοσίας των public, όταν ενώ επέβαλε στους συναδέλφους να δουλεύουν τις Κυριακές, διοργάνωσε διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «οι δικές μας Κυριακές» (βλ. «οι δικές μας (…κλεμμένες) Κυριακές» https://bookworker.wordpress.com/2016/04/18/oi-dikes-mas-klemmenes-kyriakes/)

Απευθυνόμενοι στους συναδέλφους μας θα θέλαμε να τους προτρέψουμε να μην κάνουν τίποτε παραπάνω από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και με κάθε τρόπο να γίνει σαφές ότι εμείς οι εργαζόμενοι αρνούμαστε να γίνουμε τα θύματα ή οι θηριοδαμαστές στην καταναλωτική αρένα που στήνουν τα αδίστακτα αφεντικά.

Παράλληλα, καλούμε την εργοδοσία των public να δώσει ένα τέλος σε αυτά τα κρούσματα. Και σε κάθε περίπτωση την καθιστούμε υπεύθυνη για όποια προβλήματα προκύψουν, ιδίως στους συναδέλφους μας.

Τέλος, απευθυνόμενοι προς τους καταναλωτές δεν μπορούμε παρά να τους ζητήσουμε να αντιληφθούν και τη δική τους ευθύνη για τις χαοτικές-επικίνδυνες καταστάσεις που διαμορφώνονται τόσο στις “black Fridays”, όσο και σε άλλες στιγμές κοσμοπλημμύρας μέσα στα μαγαζιά. Επίσης, τους ζητάμε να μην κάνουν την παραμικρή επιθετική κίνηση προς τους συναδέλφους μας. Και τους σημειώνουμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε τα προϊόντα της κανιβαλιστικής κατανάλωσης.

ΟΙ «ΜΑΥΡΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ» ΤΩΝ ΑΔΗΦΑΓΩΝ-ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΚΤΗΝΩΜΕΝΩΝ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ

___________

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής εκπέμπει το ανανεωμένο πρόγραμμά του από τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου

\

Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής εκπέμπει το ανανεωμένο πρόγραμμά του από τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου
Από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου –Παγκόσμια Ημέρα της Τηλεόρασης– ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων θα εκπέμπει το ανανεωμένο πρόγραμμά του.
Νέο πρόγραμμα
Ο σταθμός θα  προσφέρει στους τηλεθεατές, εκτός από την πλήρη κάλυψη των δραστηριοτήτων του Κοινοβουλίου, υψηλής ποιότητας ενημερωτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα. Εκπομπές εσωτερικής παραγωγής, εξαιρετικά ντοκιμαντέρ, βραβευμένες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, μουσικά προγράμματα, όπερα, χορό, θεατρικές παραστάσεις και νεανικό πρόγραμμα. Βασικό άξονα των επιλογών αποτελεί το πεντάπτυχο πολιτική-ιστορία-επιστήμες-πολιτισμός-κοινωνία.
Η πρωινή ζώνη εμπλουτίζεται με νέα εκπομπή, την «Πρωινή ανάγνωση», που κάθε πρωί στις 09:00 θα παρουσιάζει και θα εκλαϊκεύει τις δραστηριότητες της Ολομέλειας και των Επιτροπών, ενώ οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Κοινοβούλιο εκ των έσω, με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες των υπηρεσιών και του Ιδρύματός του. Παράλληλα θα ενημερώνει και για σημαντικές πτυχές των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τεχνολογική και αισθητική αναβάθμιση
Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής εισέρχεται στη νέα φάση και με τον εκσυγχρονισμό της τεχνολογικής υποδομής του, την πλήρη ανακατασκευή του στούντιο και την ενίσχυση των μέσων υποστήριξής του, αλλά και την αισθητική αναβάθμιση και ανανέωση της εικόνας του. Και όλα αυτά, χάρις και στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των τεχνικών και των άλλων εργαζομένων, με τις ελάχιστες δυνατές δαπάνες, με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα.
Δραστική εξοικονόμηση πόρων
Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής οι εγκαταστάσεις του Τηλεοπτικού Σταθμού μεταφέρθηκαν σε οικονομικότερους χώρους, με αποτέλεσμα τη μείωση του λειτουργικού κόστους.
Για την προμήθεια προγράμματος ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής έχει καθιερώσει ενιαία και διαφανή τιμολογιακή πολιτική για όλες τις εταιρίες παραγωγής και διανομής τηλεοπτικού προγράμματος. Μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι πέτυχε εκπτώσεις από 10% μέχρι και 25%, ενώ έλαβε διαβεβαιώσεις από άλλες μεγάλες εταιρίες για περαιτέρω μείωση των τιμολογίων το επόμενο διάστημα.
Οι προσπάθειες για συνετή οικονομική διαχείριση έχουν αποδώσει καρπούς:  έχει εξοικονομηθεί ένα σημαντικό μέρος του ποσού –περίπου 20%– που είχε δεσμευτεί στον προϋπολογισμό του 2016, παρά τις καινοτόμες δράσεις που προαναφέρθηκαν. Παράλληλα, η διοίκηση του Τηλεοπτικού  Σταθμού έχει  εισηγηθεί περαιτέρω σημαντική μείωση του προϋπολογισμού για το έτος 2017, υιοθετώντας επιλογές που δεν θα έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα του εκπεμπόμενου προγράμματος.
·       Το trailer για το νέο πρόγραμμα του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα της Βουλής κάτω από το Δελτίο Τύπου.
     


Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα ενόψει της επίσκεψης Ομπάμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιοι σταθμοί του μετρό θα είναι αύριο κλειστοί λόγω της επίσκεψης του Μπ. Ομπάμα. Δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο από/προς αεροδρόμιο από 10.20 έως 11.20

Με εντολή της ΕΛΑΣ λόγω της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, αύριο Τρίτη από τις 10.20 έως και τις 11.20 δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο του μετρό από και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
Επίσης, αύριο από τις 12.00 το μεσημέρι κλειστοί θα είναι οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Ακρόπολη» και «Συγγρού-Φιξ». Οι συρμοί του μετρό θα διέρχονται κανονικά αλλά δεν θα πραγματοποιούν στάσεις. Οι παραπάνω σταθμοί θα ανοίξουν κατόπιν εντολής της ΕΛΑΣ.
Ν. Τόσκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ζητώ την κατανόηση των πολιτών για τα μέτρα που θα ληφθούν λόγω Ομπάμα
Την κατανόηση των πολιτών ζητάει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την ταλαιπωρία, αύριο και μεθαύριο, 15 και 16 Νοεμβρίου, λόγω των δρακόντιων μέτρων που έχουν ληφθεί, ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα.
Ο κ. Τόσκας χαρακτήρισε απόλυτα ασφαλές το περιβάλλον για την αυριανή επίσκεψη του κ. Ομπάμα στην Αθήνα και τόνισε ότι δεν άλλαξε σε τίποτα το πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου, λόγω της επίθεσης με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία. Όμως, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο γεγονός αλλάζει τον σχεδιασμό της αστυνόμευσης, με πιο ευέλικτες δυνάμεις στο κέντρο της Αθήνας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι πάνω απο 4.000 Έλληνες αστυνομικοί, μαζί με τους Αμερικανούς που θα συνοδεύουν τον κ. Ομπάμα, θα σχηματίζουν μία ασπίδα προστασίας σε όλες τις διαδρομές και τους χώρους που θα επισκεφθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Για τις αναμενόμενες κινητοποιήσεις το επόμενο τριήμερο, λόγω της της επίσκεψης του κ. Ομπάμα και της επετείου του Πολυτεχνείου, ο κ. Τόσκας εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, σημειώνοντας ότι υπάρξει ωριμότητα από πλευράς πολιτών. Πρόσθεσε, δε, ότι θα τηρηθούν οι κανόνες της αστυνομίας και ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείρηση για κανέναν.

Οριστικοποιούνται απόψε τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας που έχουν προγραμματιστεί από τις ελληνικές και τις αμερικανικές Αρχές για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπ. Ομπάμα.
Ωστόσο, η Αθήνα έχει, ήδη, μετατραπεί σε φρούριο και τα μέτρα θα κλιμακώνονται μέχρι αύριο, ενώ το κύριο πρόσταγμα έχουν οι Αμερικανοί πράκτορες, οι οποίοι σχεδιάζουν και οργανώνουν τα πάντα, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από αμερικανικής πλευράς, όλες οι δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στη συνοδεία και προστασία του κ. Ομπάμα, με κάθε τρόπο, είναι πάνω από 500 άτομα, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν φτάσει, ήδη, στη χώρα μας.
Επίσης, έχουν φτάσει, από την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, με μεταγωγικά αεροσκάφη, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας οι θωρακισμένες λιμουζίνες του Αμερικανού Προέδρου και της συνοδείας του, βαρύς οπλισμός που θα φέρουν οι συνοδοί του κ. Ομπάμα και οι ομάδες κρούσης που θα επιτηρούν τα σημεία που θα κινηθεί, καθώς και πολλά βοηθητικά αυτοκίνητα, βαν και ΙΧ, με υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, μηχανήματα εντοπισμού και εξουδεταίρωσης βομβών, απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Ακόμη, μαζί με το υπόλοιπο υλικό και την αμερικανική αποστολή, έχει έρθει και ένα ελικόπτερο.
____________

Σήμερα η μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνος των τελευταίων 70 ετών

   ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ   



Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σήμερα θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνο που έχουν αντικρίσει έως τώρα.Σήμερα η Σελήνη θα πλησιάσει στη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, σε απόσταση περίπου 348.400 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη πανσέληνο από το 1948.
Η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα βρεθεί πάλι τόσο κοντά και θα φαίνεται τόσο μεγάλο και φωτεινό, θα είναι το Νοέμβριο του 2034, σύμφωνα με τη NASA.
Η σούπερ-πανσέληνος θα φθάσει στο μέγιστό της στις 15:52 ώρα Ελλάδος στις 14 Νοεμβρίου. Θεαματική θα είναι και η επόμενη πανσέληνος της 14ης Δεκεμβρίου, αν και όχι όπως η αυριανή.


Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Ο 34ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, μήνυμα Ειρήνης σε όλο τον κόσμο

Από τον Μαραθώνα στο Καλλιμάρμαρο 


ρεκόρ συμμετοχών και επετειακό χρώμα διεξάγεται ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, που γιορτάζει 120 χρόνια και είναι αφιερωμένος στη μνήμη του πρωταθλητή, βαλκανιονίκη, ειρηνιστή, γιατρού και βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Την εκκίνηση για την επίπονη διαδρομή των 42,195 χιλιομέτρων του 34ου Αυθεντικού Μαραθώνιου έδωσαν στις 9 π.μ. η Ρένα Δούρου και ο Ηλίας Ψινάκης.


Περισσότεροι από 50.000 δρομείς από όλο τον κόσμο έτρεξαν στη διαδρομή 10 χιλιομέτρων, που ολοκληρώθηκε όπως και ο αγώνας δρόμου των 5 χιλιομέτρων.
Παράλληλα διεξάγεται και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου, ενώ ο Κενυάτης Λούκα Λόμπουβαν, που έχει ατομικό ρεκόρ 2:08.12, θέλει να καταρρίψει το ρεκόρ διαδρομής που είναι 2 ώρες 10.36 και το είχε πετύχει το 2014 ο επίσης Κενυάτης Φέλιξ Κίπτσιρτσιρ Κάντι.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στο πλαίσιο των αγώνων δρόμου που γίνονται παράλληλα με τον Μαραθώνιο έχει προγραμματιστεί και η διαδρομή (1.200 μ.) των αθλητών Special Olympics, τους οποίους θα συνοδεύσουν Έλληνες ολυμπιονίκες ώς το Καλλιμάρμαρο.
Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η αστυνομία


Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Η Ελευσίνα Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την επιλογή της Ελευσίνας ως «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021», ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Το 2021, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για τέταρτη φορά μετά την Αθήνα το 1985, τη Θεσσαλονίκη το 1997 και την Πάτρα το 2006» δήλωσε ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό.

Συγχαίροντας την Ελευσίνα για την «επιτυχία» της, ανέφερε επίσης πως ο τίτλος αυτός αποτελεί ευκαιρία για τους επισκέπτες της Ελευσίνας από την Ευρώπη και απ' όλο τον κόσμο «να γνωρίσουν την πόλη και τα πολιτιστικά αγαθά της» αλλά και «να εκτιμήσουν την πολιτισμική πολυμορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις κοινές μας αξίες, -πράγμα που είναι σήμερα επιτακτικότερο από ποτέ».

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Μαύρη χρονιά για τη δημοσιογραφία το 2015: 115 οι ρεπόρτερ που έχασαν την ζωή τους

Το 2015 συγκαταλέγεται μεταξύ των ετών με τους περισσότερους νεκρούς για τον κόσμο της δημοσιογραφίας, επισήμανε σήμερα η Unesco, που καταμέτρησε 115 δολοφονίες σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως σε χώρες που σπαράσσονται από πολέμους, όπως η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη και η Λιβύη.
«Τα ΜΜΕ και η ελευθερία της έκφρασης βρίσκονται υπό πολιορκία» υπογράμμισε η Unesco σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Τέλος της Ατιμωρησίας των Εγκλημάτων που διαπράττονται κατά Δημοσιογράφων.
Η Γαλλία, εξαιτίας της επίθεσης στο περιοδικό Charlie Hebdo (σκοτώθηκαν 8 δημοσιογράφοι) βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από την Συρία (σκοτώθηκαν 13 δημοσιογράφοι) και το Ιράκ (10 δημοσιογράφοι).
Η Βραζιλία, το Μεξικό και το Νότιο Σουδάν ακολουθούν με 7 νεκρούς δημοσιογράφους έκαστη χώρα. Η Ινδία, η Λιβύη και οι Φιλιππίνες καταμετρούν από 6 νεκρούς δημοσιογράφους έκαστη χώρα.
Από το 2006, την χρονιά κατά την οποία η Unesco άρχισε να δημοσιεύει αυτήν την έκθεση κάθε δύο χρόνια, καταμέτρησε 827 δολοφονίες δημοσιογράφων σε σχέση με το επάγγελμά τους, ήτοι ένας νεκρός κάθε πέντε ημέρες κατά μέσο όρο. Μόνο το 2012 καταγράφτηκαν τα περισσότερα θύματα, 124 στον αριθμό, σε σύγκριση με το 2015.
Η τηλεόραση αναδεικνύεται στο μέσο που θρηνεί τα περισσότερα θύματα για πρώτη φορά, με 35 νεκρούς το 2014 κατόπιν το 2015. Είκοσι ένας δημοσιογράφοι που εργάζονταν για ιστότοπους σκοτώθηκαν επίσης το 2015, ιδίως στη Συρία.
Η οργάνωση σημειώνει ότι, αν και ο θάνατος ενός ξένου ανταποκριτή προκαλεί μεγαλύτερο θόρυβο, οι δημοσιογράφοι σκοτώνονται σε ποσοστό 95% στην ίδια τους την χώρα.
Οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων παραμένουν σε γενικές γραμμές ατιμώρητες (σε ποσοστό 92%) και λιγότερη από μια υπόθεση στις 10 όπου σκοτώνεται ένας δημοσιογράφος εκδικάζεται σε εθνικά δικαστήρια, υπογραμμίζει η Unesco.
____________

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...