............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Έκκληση UNICEF - Η κρίση στη Συρία εκτοξεύει τις ανάγκες για την εκπαίδευση των παιδιών που ζουν σε έκτακτες συνθήκες



Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2016


Έκκληση UNICEF ύψους $2,8δις για τα παιδιά σε ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο

Η κρίση στη Συρία εκτοξεύει τις ανάγκες για την εκπαίδευση των παιδιών
που ζουν σε έκτακτες συνθήκες
Γενεύη, 26 Ιανουαρίου 2016 - Η UNICEF απευθύνει έκκληση ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει 43 εκατομμύρια παιδιά σε ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο.
Για πρώτη φορά, το μεγαλύτερο τμήμα της έκκλησης (25%) προορίζεται για την εκπαίδευση των παιδιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Φέτος η UNICEF σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των παιδιών στα οποία θα παρασχεθεί πρόσβαση στην εκπαίδευση, τα οποία βιώνουν τις συνέπειες κρίσεων - από 4,9 εκατομμύρια στις αρχές του 2015 σε 8,2 εκατομμύρια το 2016. Περισσότερα από τα μισά (5 εκατομμύρια) θα είναι παιδιά της Συρίας στο εσωτερικό της χώρας ή σε γειτονικές χώρες.
«Εκατομμύρια παιδιά αποστερούνται την εκπαίδευσή τους», λέει η Afshan Khan, Διευθύντρια των Προγραμμάτων Έκτακτης Ανάγκης της UNICEF. «Η εκπαίδευση είναι μια σωτήρια παρέμβαση για τα παιδιά, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να μάθουν και να παίξουν, εν μέσω της φρικτής κατάστασης από τους πυροβολισμούς και τις χειροβομβίδες. Τη χρονιά αυτή το ένα τέταρτο της έκκλησής μας προορίζεται για την εκπαίδευση. Με την εκπαίδευση του νου των παιδιών και των νέων χτίζουμε την ελπίδα, έτσι ώστε να μπορούν να οραματιστούν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους και τις κοινωνίες τους, και να συμβάλουν στο να σπάσει ο κύκλος της χρόνιας κρίσης.»
Η έκκληση της UNICEF για το 2016 έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την αντίστοιχη πριν από τρία χρόνια. Οι δύο βασικές αιτίες, οι συγκρούσεις και οι ακραίες καιρικές συνθήκες, εξαναγκάζουν ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό παιδιών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εκθέτουν εκατομμύρια περισσότερα σε σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, βία, ασθένειες, κακοποίηση, καθώς και σε διακινδύνευση της εκπαίδευσής τους.
Περίπου το 1 στα 9 παιδιά σε όλο τον κόσμο σήμερα ζουν σε ζώνες συγκρούσεων. Το 2015, τα παιδιά που ζούσαν σε χώρες και περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από αιτίες που ως επί το πλείστον προλαμβάνονται, πριν φτάσουν στην ηλικία των πέντε ετών, από εκείνα στις άλλες χώρες.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή, με πάνω από μισό δισεκατομμύριο παιδιά να ζουν σε ζώνες εξαιρετικά υψηλής συχνότητας πλημμυρών και σχεδόν 160 εκατομμύρια να ζουν σε ζώνες υψηλής ή εξαιρετικά υψηλής ξηρασίας. Ένα από τα ισχυρότερα καιρικά φαινόμενα Ελ-Νίνιο που έχουν καταγραφεί ποτέ ενέχει περαιτέρω κίνδυνο.
Ο αριθμός των ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους συνεχίζει να αυξάνεται, με μόνο την Ευρώπη να δέχεται πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες το 2015.
«Τους τελευταίους μήνες έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια παιδιά που έχουν σπρωχθεί πέρα από τα όρια της ανθρώπινης δυστυχίας, στο Μπουρούντι, βορειοανατολικά της Νιγηρίας, και κατά μήκος της διαδρομής των μεταναστών και των προσφύγων προς την Ευρώπη», λέει η Afshan Khan. «Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια παιδιά έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της βίας και των συγκρούσεων. Η παγκόσμια προσφυγική κρίση είναι και κρίση για την προστασία των παιδιών που έχουν πάρει τους δρόμους, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πέσουν θύματα κακοποίησης, εκμετάλλευσης και trafficking
Η έκκληση “Ανθρωπιστική Δράση UNICEF για τα Παιδιά 2016” στοχεύει συνολικά σε 76 εκατομμύρια ανθρώπους σε 63 χώρες.                                                                                                                       ./..
·        Το μεγαλύτερο τμήμα της έκκλησης – $1,16δις – προορίζεται για ζωτική βοήθεια που απαιτείται για τη Συρία και την προσφυγική κρίση της Συρίας σε Αίγυπτο, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία. Οι κύριες ανάγκες περιλαμβάνουν ασφαλές νερό, εμβολιασμούς, εκπαίδευση και προστασία των παιδιών.
·        Η UNICEF ζητά επίσης $30,8 εκατομμύρια για να ανταποκριθεί στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.
·        Η UNICEF απευθύνει έκκληση για $180 εκατομμύρια για τα παιδιά στην Υεμένη, όπου σχεδόν 10 εκατομμύρια παιδιά έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας εν μέσω μιας σύγκρουσης που κοντεύει να συμπληρώσει ένα έτος.
·        Η UNICEF απευθύνει έκκληση για $25,5 εκατομμύρια για να βοηθήσει στην προστασία των παιδιών στο Μπουρούντι, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, και για την παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες από το Μπουρούντι που έχουν καταφύγει στη Ρουάντα και την Τανζανία.
·        Η UNICEF ζητά $188,9 εκατομμύρια για να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες στη Νιγηρία, το Καμερούν, το Νίγηρα και το Τσαντ, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των συνεπειών της βίας στη βορειοανατολική Νιγηρία.
Η έκκληση της UNICEF καλύπτει επίσης σοβαρά υποχρηματοδοτούμενες έκτακτες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των παρατεταμένων κρίσεων στο Αφγανιστάν, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Σουδάν, που όλες είχαν χρηματοδοτηθεί κάτω του 40% το 2015.
Οι χρηματοδοτικοί πόροι που συγκεντρώνει η UNICEF θα χρησιμοποιηθούν τόσο για άμεση ανθρωπιστική ανταπόκριση, όσο και για μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για την ετοιμότητα χωρών απέναντι σε μελλοντικές καταστροφές.
Το 2015, η UNICEF παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσβασης σε ασφαλές νερό σε 22,6 εκατομμύρια ανθρώπους, τον εμβολιασμό 11,3 εκατομμυρίων παιδιών κατά της ιλαράς, τη θεραπεία 2 εκατομμυρίων παιδιών για τις πιο βαριές μορφές υποσιτισμού, την παροχή ζωτικής ψυχολογικής υποστήριξης σε 2 εκατομμύρια παιδιά και πρόσβασης στη βασική εκπαίδευση σε 4 εκατομμύρια παιδιά.
Η πλήρης έκκληση “Ανθρωπιστική Δράση UNICEF για τα Παιδιά 2016” και όλες οι σχετικές πληροφορίες για την κάθε χώρα είναι στο www.unicef.org/appeals
Όποιος επιθυμεί να ενισχύσει τα προγράμματα της UNICEF για τα παιδιά σε επείγουσες ανάγκες μπορεί να το κάνει στο www.unicef.gr/alert

Για πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης), τηλ.: 210-7255555 ή 6944-653799


Ηλεκτρονική δημοσίευση:

Επισυνάπτεται και σχετικό γράφημα.

Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF
Διεύθυνση Ενημέρωσης

ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ! Οι ευρωπαίοι ζήτησαν στρατόπεδο 400.000 μεταναστών στην Αθήνα!

- Ανοιχτή η απειλή εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν!


Η Ελλάδα είναι στην γωνία και πάλι κάποιοι την χτυπούν αλύπητα! Η Αχίλλειος πτέρνα μας, δηλαδή η οικονομία είναι το όπλο των ευρωπαίων που "καίγονται" για το μεταναστευτικό και θέλουν να διώξουν από πάνω τους ό,τι θεωρούν ότι τους βαραίνει!

Αυτό που συζητείται έντονα τις τελευταίες ώρες είναι η αποκάλυψη σοκ από τον υπουργό Μεταναστευτικής....
Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα ότι οι υπουργοί Εσωτερικών έθεσαν χθες θέμα δημιουργίας στρατοπέδου 300 με 400.000 μεταναστών στην Αθήνα!

Το θέμα, όπως είπε ο κ. Μουζάλας το έθεσε ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών τη Δευτέρα στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό στην Ολλανδία. «Ο βέλγος υπουργός έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300 – 400.000 μεταναστών στην Αθήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής. «Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται, ανησυχώ» τόνισε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό».

Ο Γιάννης Μουζάλας είπε ακόμα ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.

Την ίδια ώρα δημοσιεύματα των Financial Times αλλά και της FAZ κάνουν λόγο το μεν για «ανταλλαγή χρέους» με πρόσφυγες και το δε για αποκλεισμό» της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν!
Σύμφωνα με την FAZ, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας απειλούν με «αποκλεισμό» της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διευθετήσει «τα του οίκου της» και μάλιστα μέσα «στις επόμενες εβδομάδες». Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη παράταση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα και μετά τον Μάιο, ο ντε Μεζιέρ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Μάιος είναι ακόμα μακριά».

Στην ανάλυσή της η Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι η «άσχημη» φρασεολογία για τη χώρα που πρέπει να διευθετήσει «τα του οίκου της» επιστρέφει, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχες αιτιάσεις είχαν διατυπωθεί στην κρίση του ευρώ. Εκτιμά ωστόσο ότι οι απειλές «εμπεριέχουν και την ελπίδα» ότι θα αποτραπεί τελικά το κλείσιμο των συνόρων.

Η Frankfurter Allgemeine υπενθυμίζει πάντως ότι ο αποκλεισμός μίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν παρά τη θέλησή της είναι νομικά ανέφικτος, ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχουν δυνατότητες αυξημένων ελέγχων, οι οποίες εν μέρει ήδη υλοποιούνται, όταν για παράδειγμα συγκεκριμένες χώρες συμφωνούν μεταξύ τους να προστατεύσουν τα κοινά σύνορά τους παρά τα προβλεπόμενα από το Σένγκεν. Στα τέλη Νοεμβρίου ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε κάνει λόγο για μία ζώνη «μίνι Σένγκεν» με ασφαλή εσωτερικά σύνορα εντός της ΕΕ, η οποία θα περιλαμβάνει τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινοβούλιο της Δανίας αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το μεσημέρι την τροποποίηση, επί το αυστηρότερο, της νομοθεσίας περί ασύλου. Εφεξής, οι αρχές θα έχουν το δικαίωμα να κατάσχουν χρηματικά ποσά ή περιουσιακά στοιχεία που φέρουν μαζί τους οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, όταν αυτά ξεπερνούν σε αξία τις 10.000 κορώνες (1.340 ευρώ). Τα σχετικά έσοδα θα «αξιοποιούνται» για να πληρωθεί η διαμονή και σίτιση των προσφύγων. Επιπλέον δυσχεραίνεται η επανένωση των οικογενειών μετά την παροχή ασύλου σε κάποιο από τα μέλη της, ενώ μειώνεται η διάρκεια ισχύος της προσωρινής άδειας παραμονής. Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει λόγο για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Δανία.
Fnancial Times: Χρέος με... πρόσφυγες να ανταλλάξει η Ελλάδα!

Η Ε.Ε. έχει αντιμετωπίσει δύο μεγάλες κρίσεις το τελευταίο εξάμηνο. Η μία αφορά το ευρώ και η άλλη το προσφυγικό. Από σύμπτωση, οι ίδιες δύο χώρες βρίσκονται στο επίκεντρο και των δύο προβλημάτων, η Ελλάδα και η Γερμανία.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Γερμανία έφτασε πολύ κοντά στο να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ, αντί να συμφωνήσει σε νέο δάνειο δισεκατομμυρίων ευρώ προς την ελληνική κυβέρνηση. Τώρα, η Γερμανία παραπαίει από το βάρος της έλευσης πάνω από 1 εκατ. προσφύγων, οι περισσότεροι εκ των οποίων πέρασαν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Έφτασε η ώρα να σκεφτούμε δημιουργικά πως τα δύο προβλήματα μπορούν να συνδυαστούν σε ένα διπλωματικό πακέτο που θα βοηθάει και τις δύο χώρες. Το γενικό περίγραμμα της συμφωνίας θα είναι απλό.

Η Ελλάδα θα συμφωνήσει να σφραγίσει τα βόρεια σύνορα της με την βοήθεια της Ε.Ε., διακόπτοντας την ροή μεταναστών στην βόρεια Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία θα συμφωνήσει σε μια μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους, καθώς και σε άμεση οικονομική βοήθεια για την διαχείριση της τρέχουσας κρίσης. Οι πρόσφυγες που θα καταφθάνουν στην Ελλάδα θα φιλοξενούνται στα ελληνικά νησιά, σε καταυλισμούς προσφύγων υπό την διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επιστρέφουν στην Συρία (ή όπου αλλού πηγαίνουν) μόλις αποκατασταθεί η ειρήνη.
Το σχέδιο αυτό φαίνεται ακραίο. Αλλά πτυχές του μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει διστακτικά να προωθούνται. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αξιωματούχοι της Ε.Ε. εξετάζουν την «περίφραξη» της Ελλάδας με το κλείσιμο των συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, που είναι το βασικό μονοπάτι προς τα βόρεια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το σχέδιο αυτό «φέρεται να έχει την στήριξη του Βερολίνου». Η λήψη μέτρων μπορεί να γίνει σχετικά γρήγορα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ανέφερε ότι η Ε.Ε. πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο του προσφυγικού προβλήματος «μέσα στις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες», προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε πλέον σε αυτά τα νούμερα».
Με μια πρώτη εκτίμηση, οποιαδήποτε ιδέα της συγκέντρωσης των προσφύγων στην Ελλάδα ακούγεται ριψοκίνδυνη.
Χωρίς καλή διαχείριση, θα μπορούσε να αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων η οποία είναι αντιμέτωπη με ανεργία 25% και ένα εθνικό χρέος που πλησιάζει το 180% του ΑΕΠ.
Αλλά το τεράστιο χρέος της Ελλάδας μπορεί τελικά να είναι το κλειδί για την λύση του προβλήματος. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, έχει επιμείνει επανειλημμένα ότι τα χρέη της χώρας πνίγουν την οικονομία. Η Γερμανία, που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, έχει επιμείνει επανειλημμένα ότι τα γερμανικά δάνεια στην Αθήνα πρέπει τελικά να αποπληρωθούν. Αλλά η προσφυγική κρίση έχει δημιουργήσει ένα πιο άμεσο πρόβλημα για τους Γερμανούς φορολογουμένους από το σχετικά αφηρημένο ερώτημα για το πότε η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της.
Αν οι Έλληνες εμφανίζονταν να κάνουν μια μεγάλη χάρη στους Γερμανούς με τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, θα ήταν πολύ πιο εύκολο για την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να υποστηρίξει στους ψηφοφόρους της μια πρόταση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και μόλις έκαναν την πρώτη κίνηση οι Γερμανοί, θα ακολουθούσαν και οι υπόλοιποι πιστωτές της Ελλάδας. Η συμφωνία θα ήταν ελκυστική και για την Ελλάδα. Θα προσέφερε μια οριστική ανακούφιση από τα χρέη, με αντάλλαγμα έναν προσωρινό ρόλο ως το βασικό κέντρο υποδοχής της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες. Η Ε.Ε. θα μπορούσε επίσης να αναλάβει το βάρος της χρηματοδότησης και της διαχείρισης των προσφυγικών κέντρων στο ελληνικό έδαφος, που θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία και εκπαίδευση για τα παιδιά και ευκαιρίες απασχόλησης για τους ενήλικες.
Ορισμένοι θα αντιτείνουν πως θα ήταν ανήθικο ή παράνομο για την Ευρώπη να αλλάξει το τρέχον σύστημα για το άσυλο. Αλλά το σύστημα αυτό βρίσκεται ούτως ή άλλως στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θρέφει την άνοδο των ακραίων πολιτικών δυνάμεων εντός της Ε.Ε. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αισθάνονται συμπόνοια για τους πρόσφυγες που φοβούνται ότι θα χάσουν τις ζωές τους αλλά ανησυχούν για ένα ανεξέλεγκτο κύμα μετανάστευσης από την Μέση Ανατολή.
Οπότε είναι κρίσιμο να σπάσει η σύνδεση ανάμεσα στην προσωρινή προστασία από τον πόλεμο και την προσφορά μόνιμης μετανάστευσης στην Ε.Ε. Μόλις η σύνδεση αυτή σπάσει, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη θα καθησυχαστεί. Και ενώ οι άνθρωποι που κινδυνεύουν θα συνεχίσουν να δέχονται προστασία εντός της Ευρώπης, το κλείσιμο της πορείας προς την Γερμανία θα αποδυναμώσει τον βασικό παράγοντα έλξης για τους οικονομικούς μετανάστες.
Ένα μοντέλο που θα μπορούσαν να σκεφτούν οι Ευρωπαίοι είναι οι καταυλισμοί που δημιουργήθηκαν για εκατομμύρια εκπατρισμένους στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προσέφεραν καταφύγιο και βοήθησαν οικογένειες να ξαναενωθούν. Πολύ εκπατρισμένοι επανεγκαταστάθηκαν σε τρίτες χώρες, λόγω της αλλαγής των συνόρων. Αλλά η καλύτερη επιλογή ήταν πάντοτε η επιστροφή των προσφύγων στις χώρες τους.
Όσο ζοφερή και αν είναι η σημερινή κατάσταση στην Μέση Ανατολή, δεν είναι τόσο χαοτική όσο στην μεταπολεμική Ευρώπη, που κάνει πιο ρεαλιστική την ιδέα ότι θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στο σπίτι τους οι Σύροι, Ιρακινοί και άλλοι πρόσφυγες. Το έργο της ανοικοδόμησης της Συρίας, μετά τον πόλεμο, θα είναι πολύ πιο εύκολο αν η μεσαία τάξη της χώρας δεν έχει στο μεταξύ εγκατασταθεί εντός της Ε.Ε. Ο επαναπατρισμός των Σύρων προσφύγων θα έχει καθοριστική σημασία στο να αποκτήσει και πάλι μέλλον η χώρα.
Φυσικά υπάρχει ο κίνδυνος ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και ότι τα «προσωρινά» προσφυγικά κέντρα θα γίνουν μόνιμα, όπως συνέβη και στην Παλαιστίνη. Αλλά, αν σε λίγα χρόνια, υπάρχουν μικρές πιθανότητες να επιστρέψουν σπίτι τους οι Σύροι, τότε το καθεστώς όσων ζουν στους καταυλισμούς προσφύγων της Ε.Ε. μπορεί να επανεξεταστεί. Τουλάχιστον μια επανεξέταση θα μπορούσε να γίνει με ομαλό και οργανωμένο τρόπο και όχι στην σημερινή χαοτική ατμόσφαιρα.
Είμαι βέβαιος πως μια σοβαρή εξέταση μις συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία για επίλυση του προβλήματος του χρέος με αντάλλαγμα το προσφυγικό θα εμφάνιζε μια σειρά από πρακτικά, ηθικά και νομικά προβλήματα.

Αλλά δεν έχω ακούσει ακόμα κάποια καλύτερη ιδέα.

πηγη: euro2day, deutchewelle

newsit.gr



Διαβάστε περισσότερα: http://kafeneio-gr.blogspot.com/2016/01/400000.html#ixzz3yLi6aXGu

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Αύξηση των αστέγων στην Αθήνα

Αύξηση του αριθμού των αστέγων και όσων ζουν στους δρόμους της Αθήνας καταγράφεται στα χρόνια της κρίσης (2010 - 2013) ενώ ακόμη μεγαλύτερη πίεση δημιουργήθηκε μετά τις αυξημένες προσφυγικές ροές το 2015.


Konstantinos Tsakalidis / SOOC


Σύμφωνα με μελέτη του Παρατηρητήριου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, οι άστεγοι το 2013 ήταν 15.436 άτομα, ενώ μεταξύ 2011 και 2013 οι άστεγοι στον δρόμο έφτασαν τους 2.360 από 630 (αύξηση 274,6%).
Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ διαπιστώνει αύξηση της στεγαστικής επισφάλειας στον φτωχό πληθυσμό της χώρας εξαιτίας και των ανατροπών που έγιναν στο καθεστώς εργασίας και ασφάλισης (απώλεια ή αδυναμία εξεύρεσης εργασίας, αδυναμία κάλυψης των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης).
Η μελέτη επισημαίνει ότι «το σύστημα φροντίδας ανταποκρίνεται με... αποσπασματικό τρόπο μεταφέροντας ευθύνες, χωρίς πόρους, στην κοινωνία των πολιτών» και ζητά την αναβάθμιση του στεγαστικού αποθέματος και την εφαρμογή υποστηρικτικών δράσεων μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.

____________________

ΤΟ ΒΗΜΑ του Πολίτη: ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΙΚΗ: Να γίνει σεβαστή από όλους η βούληση...

ΤΟ ΒΗΜΑ του Πολίτη: ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΙΚΗ: Να γίνει σεβαστή από όλους η βούληση...: ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ: ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕΒΑΣΤΗ Η ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟ...


Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Οι πολυκατοικίες τουρτουρίζουν, για οικονομικούς λόγους έχουν να ανάψουν καλοριφέρ εδώ και έξι χρόνια...

   φτώχεια  // λιτότητα // πετρέλαιο // χειμώνας   

kakokairia.jpg

Κακοκαιρία
Ερευνα αποκαλύπτει ότι ο ένας στους τέσσερις (23,4%) από αυτούς που μένουν σε πολυκατοικία δήλωσε πως έχει να ανάψει καλοριφέρ εδώ και έξι χρόνια, από το 2010, για οικονομικούς λόγους, καταφεύγοντας κυρίως σε σόμπες | EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Mίλησαν με ανθρώπους σε γειτονιές της Νίκαιας, του Ρέντη, του Περάματος, της Κυψέλης, του Αγίου Παντελεήμονα και των Ανω Πατησίων.
Καθημερινούς ανθρώπους – όχι κοινωνικά αποκλεισμένους: εργαζόμενους κυρίως (39,5%), αλλά και ανέργους (29,8%) και συνταξιούχους (26,5%). Ποια ήταν η κατεξοχήν μη εκπληρούμενη ανάγκη τους; Η ανάγκη για ψύξη/θέρμανση.
Και μπορεί για το 17% από τους 651 ερωτηθέντες να διακόπηκε η ηλεκτροδότηση ή υδροδότηση του σπιτιού τους λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών, για αρκετούς περισσότερες από μία φορές, και για το 12% εξ όσων μένουν σε πολυκατοικία να μην υπάρχει κεντρική θέρμανση επειδή το κτίριο είναι παλιό, ωστόσο, αν κάτι εντυπωσιάζει, είναι το γεγονός ότι σχεδόν ο ένας στους τέσσερις (23,4%) από αυτούς που μένουν σε πολυκατοικία δήλωσε πως έχει να ανάψει καλοριφέρ εδώ και έξι χρόνια, από το 2010, για οικονομικούς λόγους, καταφεύγοντας κυρίως σε σόμπες.
Ακόμη χειρότερα, ποσοστό 4,57% δεν χρησιμοποιεί κανένα μέσο θέρμανσης. Κι ας ζουν στην πλειοψηφία τους οι ερωτηθέντες (75,3%) σε ιδιόκτητο σπίτι...

Στη διπλανή πόρτα

Η ενεργειακή φτώχεια, απόρροια της οικονομικής στενότητας, αλλά και το ότι διαβιούν σε ένα ασφυκτικό και αφρόντιστο αστικό περιβάλλον αποτελούν τα κυρίαρχα προβλήματα που αναδεικνύει η επιτόπια έρευνα που πραγματοποίησαν 50 ειδικοί επιστήμονες του Συνηγόρου του Πολίτη σε πολίτες που επισκέπτονταν τις δημοτικές-κοινοτικές υπηρεσίες και τα ΚΕΠ στις προαναφερθείσες περιοχές, από τον Φεβρουάριο ώς τον Απρίλιο πέρσι.
Και μπορεί το δείγμα των ανθρώπων που έλαβε μέρος να ήταν το διαθέσιμο, ωστόσο τα δημογραφικά του στοιχεία συγκροτούν το προφίλ του ανθρώπου της διπλανής πόρτας, καθώς στην πλειοψηφία τους πρόκειται για ανθρώπους που το οικογενειακό, μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδό τους δεν τους κατατάσσει στους αποκλεισμένους από την αγορά εργασίας αλλά στο χαρακτηριστικό δείγμα ανθρώπων και νοικοκυριών, όπως επισήμανε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας ο επιστημονικός υπεύθυνος Ιωάννης Σαγιάς.
Το προφίλ τους;
Οι ερωτηθέντες ήταν κυρίως έγγαμοι (57,6%), χωρίς ανήλικα τέκνα (65,6%), από τα ζευγάρια τα περισσότερα είχαν ένα ανήλικο παιδί (45,6%), ήταν εργαζόμενοι σε ποσοστό 39,5%, ωστόσο το άθροισμα των ανέργων (29,8%) και των συνταξιούχων (26,5%) ξεπερνούσε το 50% του δείγματος (56,3%), το 16,2% δήλωσαν ανασφάλιστοι, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία (88%) διέθεταν την ελληνική υπηκοότητα.
Από τα στοιχεία που αναδεικνύουν τη στέρηση που βιώνουν οι άνθρωποι σ’ αυτές τις γειτονιές είναι το ότι σχεδόν οι μισοί (48,5%) από όσους ρωτήθηκαν αντιμετώπισαν δυσκολίες την τελευταία πενταετία στην αποπληρωμή οφειλών, κυρίως δανείων και καρτών (50,6%), φόρων (10,2%) και ενοικίων-κοινόχρηστων (6,3%).

Η προσβασιμότητα

Ακόμα, το 17% δεν είχε σταθερή τηλεφωνική σύνδεση, το 23,2% δεν είχε ηλεκτρονικό υπολογιστή και το 27,7% δεν είχε πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις (24%) προέβη σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ ή την ΕΥΔΑΠ.
Το 21,13% απευθύνθηκε σε κάποιον χώρο κοινωνικής παροχής και μάλιστα το ένα τρίτο σε καθημερινή βάση (33,3%) και σε τακτική βάση το 14,8%, κάτι που υποδηλώνει την ένταση των αναγκών για το 48,1% που αθροίζουν αυτές οι δύο κατηγορίες.
Καθώς το 78,87% δεν έχει απευθυνθεί σε κάποιο χώρο κοινωνικής παροχής ενώ σε σημαντικό ποσοστό (27,8%) οι ερωτώμενοι αγνοούσαν τη δυνατότητα ένταξης στα εκπτωτικά τιμολόγια που προβλέπονται για πελάτες της ΔΕΗ που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι ερευνητές διαπιστώνουν την έλλειψη διείσδυσης ή προσβασιμότητας των κοινωνικών υπηρεσιών και των δικτύων αλληλεγγύης.
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, οι πολίτες ιεραρχούν ως σημαντική την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο κατοικίας τους και επηρεάζει άμεσα τη ζωή τους.
Μάλιστα οι περισσότεροι είναι λίγο (55,6%) έως καθόλου (17,2%) ευχαριστημένοι από τις συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή διαμονής τους, αξιολογώντας την έλλειψη ελεύθερων δημόσιων κοινόχρηστων χώρων (πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές) αλλά και την έλλειψη καθαριότητας και συντήρησής τους ως το πιο επιβαρυντικό πρόβλημα στις γειτονιές της Αθήνας και του Δυτικού Λεκανοπεδίου (24,2%).
Ακόμα αναδεικνύουν ως κυρίαρχο ζήτημα την παρουσία Ρομά, μεταναστών και αστέγων (23,1%) αλλά και το θέμα των ανεπαρκών υποδομών (18,9%) ανάμεσα σε άλλα (κυκλοφοριακό, ηχορύπανση, κλειστά μαγαζιά, εγκαταλειμμένα κτίρια, σκουπίδια).
Οσο για το πoιο απ’ αυτά εκτιμούν ότι έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αναφέρουν ότι έχει αυξηθεί η παρουσία των μεταναστών (17,7%) και έχει ενταθεί το ζήτημα της επάρκειας και καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων (16,3%) αλλά και η παρουσία των αστέγων (14,7%). Σημειώνεται ότι το 47,8% απάντησε ότι υπάρχει μεγάλη παρουσία μεταναστών στη γειτονιά τους.

Στα συσσίτια

Στη σχετική ημερίδα του Συνηγόρου πήραν τον λόγο και οι δήμαρχοι των περιοχών, δίνοντας τα στοιχεία της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζουν.
Ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης έκανε λόγο για 55% ανεργία, 46% φτώχεια και 39% μετανάστες στα όρια του δήμου του, μεταφέροντας συγκλονιστικές καταστάσεις χωρίς τη δυνατότητα ανακούφισης για όλους, ενώ ο δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης μίλησε για το γεγονός ότι το 70% των δημοτών του είναι άνεργοι και πως ένας στους τρεις ζει από τα συσσίτια.
Πέρα από τις επιστημονικές μελέτες για την κρίση στις πόλεις που παρουσιάστηκαν και τις πολιτικές παρεμβάσεις για τη διαχείρισή της, στην ημερίδα μίλησαν και εμπειρογνώμονες, μεταφέροντας τις δικές τους εμπειρίες από τις χώρες τους.
Ξεχωρίζουμε αυτήν του Γιαν Πρινς, εκπροσώπου του Ολλανδού Συνηγόρου, που είπε ότι για τα δικά τους δεδομένα φτώχεια είναι να μην μπορεί ο πολίτης να συμμετέχει στην κοινωνία, λόγος για τον οποίο έχουν δημιουργήσει Συνηγόρους στους 400 δήμους της χώρας που αναζητούν εξατομικευμένες λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών, χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους, τη διαθέσιμη εμπειρία συναδέλφων τους, ακόμη και οργανώνοντας συζητήσεις με τους πολίτες για την εύρεση των καλύτερων δυνατών διεξόδων στα προβλήματά τους, εμπλέκοντας όλους στις διαθέσιμες λύσεις, ενώ για μια σειρά ζητημάτων έχουν καθιερώσει σε κάποιους δήμους «τη συζήτηση γύρω από το τραπέζι της κουζίνας» όπου μια σειρά ειδικών κάνουν επισκέψεις κατ’ οίκον προκειμένου να συζητηθεί και να βρεθεί η προσφορότερη λύση στο θέμα που τίθεται κάθε φοράά.
Ιωάννα Σωτήρχου

H COSCO αγόρασε ολόκληρo το λιμάνι του Πειραιά για ένα … πιάτο noodles: Μόλις 368,5 εκατ. ευρώ αντί 5 δισ.!

   Κοινωνία // Οικονομία,   

Λεπτομέρεια: Μόνο οι εγκαταστάσεις στο λιμάνι του Πειραιά, ξεπερνούν σε αξία τα 5 δισ. ευρώ...


Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έκανε αποδεκτή την από 20 Ιανουαρίου 2016 βελτιωτική προσφορά της Cosco Group (Hong Kong) Limited στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του 67% των μετοχών εκδόσεως της «Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.» και πούλησε στους Κινέζους το λιμάνι έναντι μόλις 368,5 εκατ. ευρώ.
Η Cosco Group (Hong Kong) Limited,κατέθεσε σήμερα βελτιωτική δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ, προσφέροντας τίμημα 22 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι 368,5 εκατ. ευρώ για το ποσοστό του 67%.
Στο πρώτο στάδιο της συμφωνίας η Cosco Group (Hong Kong) Limited θα καταβάλει ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και θα καταστεί μέτοχος 51% του ΟΛΠ. Εντός διαστήματος πέντε ετών, εφόσον έχει εκπληρώσει ορισμένους όρους που περιγράφονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών (SPA), συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών επενδύσεων, η Cosco Cosco Group (Hong Kong) Limited θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στην ΟΛΠ από 51% σε 67% (δεύτερο στάδιο).
Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ.
Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052.

____________________
http://tilegrafima.gr/
http://www.antonionews.gr/?p=89670

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Επί Σαμαρά υπογράψαμε συμφωνία με τους τοκογλύφους να κλείσουν τα δημόσια ΚΤΕΛ (έχει μείνει ένα στον Χολαργό) και να μείνουν μόνο τα ιδιωτικά, τα οποία στη συνέχεια αγοράστηκαν από Γερμανούς κυρίως και Γάλλους

 ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ: 
Εσύ Ξέρεις γιατί «ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ» να περάσεις ΚΤΕΟ; Τι έχουν υπογράψει το ξέρεις;


Όποιος δεν περάσει ΚΤΕΟ μέχρι το τέλος του χρόνου θα πληρώσει πρόστιμο 150 ευρώ που θα εισπραχθεί μέσω εφορίας. 
Αυτά τα χρήματα δεν θα περάσουν από τα δημόσια ταμεία, αλλά θα καταλήξουν σε τσέπες Γερμανών και Γάλλων που έχουν αγοράσει τα ελληνικά ΚΤΕΟ!!!
Για να περάσει ΚΤΕΟ ένα αυτοκίνητο πληρώνει 50 ευρώ στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ που έχουν περάσει πλέον στα χέρια Γερμανών και Γάλλων. Από τα 50 ευρώ το κράτος εισπράττει μόνο 1 ευρώ. Τα άλλα τα «τσεπώνουν» οι Γερμανοί και οι Γάλλοι. 
Στα δημόσια ΚΤΕΟ πληρώναμε 40 ευρώ το αυτοκίνητο με παράβολο στην εφορία και τα χρήματα τα εισέπραττε το κράτος. 
Επί Σαμαρά υπογράψαμε συμφωνία με τους τοκογλύφους να κλείσουν τα δημόσια ΚΤΕΛ (έχει μείνει ένα στον Χολαργό) και να μείνουν μόνο τα ιδιωτικά, τα οποία στη συνέχεια αγοράστηκαν από Γερμανούς κυρίως και Γάλλους. 
Οι ετήσιες εισπράξεις είναι τεράστιες και τα χρήματα των Ελλήνων ταξιδεύουν σε Γερμανία και Γαλλία. 
Οι τοκογλύφοι έχουν επιβάλλει ακόμα και τα αυτοκίνητα του Δημοσίου να περνούν ΚΤΕΟ από τα ιδιωτικά και όχι τα Δημόσια. 
Γι’ αυτή την τεράστια κομπίνα κανείς δεν έχει μιλήσει ακόμη. Ούτε αυτοί που την υπέγραψαν, ούτε αυτοί που την εφαρμόζουν, αλλά ούτε και εκείνοι που την καταψήφισαν.
Από τα δημόσια ΚΤΕΟ όλα τα χρήματα έφταναν στον κρατικό προϋπολογισμό και στον πολίτη στοίχιζε 10 ευρώ λιγότερο. Από τα ιδιωτικά το κράτος εισπράττει, βάση της συμφωνίας, μόνο 1 ευρώ και τα χρήματα τα καρπούνται τα ξένα funds. 
Μπορεί να εξηγήσει κανείς αρμόδιος γιατί υπογράψαμε τέτοια αθλιότητα;

πηγη

δείτε: http://hellaspress-angel.blogspot.com/2016/01/KTEO.html#ixzz3xiuvWWn2

Βιβλία από ένα ευρώ στο 20ό Παζάρι Βιβλίου

plateia-kotzia-vivlia-630.jpg

Οι τιμές των βιβλίων δεν ξεπερνούν το 30% της αρχικής τους λιανικής τιμής | ΕUROKINISSI
Πάνω από 150 εκδότες από όλη την Ελλάδα και περισσότερα από 300.000 βιβλία βρίσκονται στην πλατεία Κοτζιά. Η φετινή διοργάνωση έχει τίτλο «Το βιβλίο είναι η δύναμή σου». 
Το γνωστό Παζάρι Βιβλίου του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) γιορτάζει φέτος τα 20ά γενέθλιά του και προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό χιλιάδες τίτλους σε πολύ χαμηλές τιμές, από μόλις 1 ευρώ!
Οι τιμές των βιβλίων δεν ξεπερνούν το 30% της αρχικής τους λιανικής τιμής.

Μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Παζάρι Βιβλίου, με ελεύθερη είσοδο, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
Σε μία σύγχρονη, υπαίθρια, στεγασμένη και θερμαινόμενη εγκατάσταση, οι φίλοι του βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν αξιόλογα βιβλία από μία μεγάλη ποικιλία τίτλων. 
Συνδιοργάνωση: Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών-Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ) με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).
Η είσοδος είναι από την οδό Αθηνάς (μπροστά από το Παλαιό Δημαρχείο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Παζάρι βιβλίου

Νέες στάσεις εργασίας σήμερα Τρίτη σε ΟΣΕ και προαστιακό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

stahmos-larisis-630.jpg

Σταθμός ΛαρίσηςΣταθμός Λαρίσης | ΕUROKINISSI


Από σήμερα έως και την Πέμπτη επανέρχονται οι τρεις τρίωρες στάσεις εργασίας την ημέρα που έχουν εξαγγείλει από την περασμένη εβδομάδα οι σιδηροδρομικοί, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, των δύο εταιρειών που έχουν την αρμοδιότητα για τα δρομολόγια και την επισκευαστική βάση του ΟΣΕ.
Τα τρένα θα ακινητοποιηθούν σήμερα, την Τετάρτη και την Πέμπτη από τις 5 έως τις 8 π.μ., από τη μία έως τις 4 μ.μ. και από τις 9 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα, αλλά θα υπάρξουν γενικότερες επιπτώσεις στα δρομολόγια του ΟΣΕ και του προαστιακού.
Τις συγκεκριμένες ώρες των στάσεων εργασίας θα επηρεαστούν και τα δρομολόγια του μετρό, που θα τερματίζουν στον σταθμό Δ. Πλακεντίας και η σύνδεση με το «Ελ. Βενιζέλος» θα γίνεται μόνο με λεωφορειακές γραμμές.

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Ραγδαία η επιδείνωση του καιρού από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου

Έκτακτο δελτίο 

kakokairia-630.jpg

Κακοκαιρία
ΕUROKINISSI
Η ΕΜΥ προειδοποιεί για μεταβολή του καιρού από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και από τα δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές χιονοπτώσεις.
Πιο αναλυτικά, το Σάββατο θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά σε Ιόνιο, δυτική Πελοπόννησο, Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και κατά περιόδους στα νησιά βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.
Τα φαινόμενα σταδιακά θα επεκταθούν σε Θεσσαλία, Σποράδες, υπόλοιπη Στερεά (από τις υπόλοιπες ώρες στην Αττική) , Εύβοια, υπόλοιπη Πελοπόννησο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στην υπόλοιπη χώρα.
Οι νότιοι άνεμοι θα ενισχυθούν στα 8 και βαθμιαία στα ανατολικά 9 Μποφόρ.
Οι τοπικές χιονοπτώσεις αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ορεινά και σταδιακά στα ημιορεινά Ηπείρου, δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας και από τις βραδινές ώρες σε πεδινές περιοχές της υπόλοιπης Μακεδονίας και Θράκης.
Την Κυριακή αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, γρήγορα όμως θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και κατά διαστήματα στο Ιόνιο.
Οι άνεμοι σταδιακά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις και θα εξασθενήσουν.
Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά-ημιορεινά του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές των Ηπείρου, Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας και Στερεάς.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας πιθανόν να σημειωθούν χιονοπτώσεις και στα πεδινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας και των νησιών του βόρειου Αιγαίου.
Τη Δευτέρα θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν στα πελάγη στα 8 Μποφόρ.
Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις νυχτερινές ώρες κατά τόπους στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Πρόσκρουση του Blue Star Paros στο λιμάνι του Πειραιά

 ΕΚΤΑΚΤΟ  
Προσέκρουσε στην προβλήτα κατά τους ελιγμούς πρόσδεσης στο λιμάνι - 
Ανάστατοι οι επιβάτες από το τράνταγμα, υπήρξαν μικροτραυματισμοί



Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους επιβάτες του Blue Star Paros στο τέλος του σημερινού τους ταξιδιού… Το πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιοΜύκονοςΤήνοςΣύρος-Πειραιάς, προσέκρουσε στην προβλήτα του λιμανιού κατά τους ελιγμούς πρόσδεσης που πραγματοποιούσε.
Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών του πλοίουστο Cyclades24 το τράνταγμα από την πρόσκρουση ήταν ιδιαίτερα δυνατό, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάσωση στους επιβάτες, αλλά να σημειωθούν και κάποιοι μικροτραυματισμοί, καθώς αρκετός κόσμος βρισκόταν στις σκάλες και περίμενε να αποβιβασθεί.
Το γεγονός ότι υπήρξαν μικροτραυματισμοί και αναστάτωση επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι από τα μεγάφωνα του πλοίου έγινε ανακοίνωση για γιατρό.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πλοίο έχει υποστεί ζημιά στην πλώρη (στη «μπάλα» όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες), ενώ όπως ήταν λογικό καθυστέρησε για αρκετά λεπτά η αποβίβαση των επιβατών και των οχημάτων.
Αυτή την ώρα ειδικό κλιμάκιο επιθεωρεί το πλοίο για να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΕΔΩ

___________________

Ένα δημοσίευμα που ευχαριστούσε, όπως έγραφε, 60.000 ελληνικών επιχειρήσεων που έφυγαν λόγω των capital controls ως συνέπεια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.


AΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: 
«ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 250.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ…»



Μεγάλο θόρυβο προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα το πρωτοσέλιδο, ειρωνικό ευχαριστήριο δημοσίευμα της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία βουλγαρικής εφημερίδας «Sega» με τίτλο «Thanks Greece».
Ένα δημοσίευμα που ευχαριστούσε, όπως έγραφε, 60.000 ελληνικών επιχειρήσεων που έφυγαν λόγω των capital controls ως συνέπεια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Οπως σημείωνε η βουλγαρική εφημερίδα και μεταφέρει το newmoney.gr, καθημερινά κατά μέσο όρο η Βόρεια Ελλάδα «έστελνε» 335 επιχειρήσεις στη Σόφια εξαιτίας του φόβου κατάρρευσης του ντόπιου τραπεζικού συστήματος δημιουργώντας διά της επαγωγικής μεθόδου χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. «Ευχαριστούμε για τη δημιουργία 250.000 νέων θέσεων εργασίας στη χώρα μας» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Η αλήθεια βέβαια είναι διαφορετική – αν και δεν απέχει πολύ απ” όσα οι Βούλγαροι για προφανείς προπαγανδιστικούς λόγους φουσκώνουν. Οπως αναφέρει στο «Newmoney.gr» ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος πρώτος είχε αναδείξει το θέμα προ μηνών, η αλήθεια είναι ότι έφυγαν συνολικά 60.000 ΑΦΜ προς τη Βουλγαρία και όχι αποκλειστικά επιχειρήσεις.
«Αυτό δεν μειώνει καθόλου το πρόβλημα και θα πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση που ακόμα πανηγυρίζει το ότι δεν υπήρξε μεγάλος αντίκτυπος από τους κεφαλαιακούς ελέγχους», αναφέρει ο κ. Κορκίδης και συμπληρώνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε αγροτικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας που μετέφεραν τη φορολογική τους έδρα στη Βουλγαρία, μεταποιητικές επιχειρήσεις αλλά και απλά φυσικά πρόσωπα που φοβήθηκαν τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

__________________

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Καλό ταξίδι στην Άννα Συνοδινού που άφησε εποχή στο Ελληνικό Θέατρο

Αποχαιρετισμός σε μια μεγάλη Ελληνίδα


 Το  ταλέντο της, η εργατικότητά της, η υπέροχη φωνή της, το ήθος της, είναι όσα κάνουν την Αννα Συνοδινού αναντικατάστατη και την Ελλάδα φτωχότερη σήμερα, που η σπουδαία τραγωδός και ηθοποιός απεδήμησεν παρά δήμον ονείρων. Πολύ φτωχότερη η πατρίδα, πολύ φτωχότερο και το ελληνικό θέατρο με τον θάνατό της, κλίνουν το γόνυ μπροστά στην προσφορά της και στον Ανθρωπο που φεύγει σε καιρούς πολύ δύσκολους για την κοινωνία και για την τέχνη.
Η Αννα Συνοδινού είχε γεννηθεί στο Λουτράκι Κορινθίας στα 1927, η καταγωγή της ήταν όμως από την Αμοργό. Ηταν το όγδοο παιδί της οικογένειας και μεγάλωσε, όπως σημείωνε η ίδια, «με σπάνια στογή και αγάπη». Σεμνυνόταν για την ορθόδοξη χριστιανική αγωγή που είχε λάβει και είχε αντλήσει μαθήματα ακόμα και από την οικογενειακή κατάσταση. Θεωρούσε πως το να είναι το τελευταίο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας την είχε προικίσει με υπομονή και της είχε αφαιρέσει κάθε διάθεση ανταγωνισμού.
Είχε σπουδάσει στην Αθήνα και μετά το Γυμνάσιο συνέχισε τις σπουδές της στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού θεάτρου. Αρίστευσε, όπως ανέφερε η ίδια, συμπληρώνοντας ότι έμαθε «ραπτική και νοικοκυριό» επίσης. Σπούδασε επίσης μπαλέτο και μουσική. Είχε δασκάλους τον Ροντήρη, τον Τερζάκη, τον Μελά, τον Μυράτ, τον Χορν, την Κοτοπούλη.
«Για μένα δεν υπήρχε ωράριο τότε» είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή της στην Μαρία Θερμού («Καθημερινή» καλοκαίρι του 1981). «Δούλευα συνέχεια από τις 8 το πρωί ως αργά το βράδυ. Περίμενα ώρες ολόκληρες για να παρακολουθήσω την πρόβα που έκαναν εκείνα τα δυο θεριά, ο Ροντήρης και η Κοτοπούλη, στον ελεύθερο χρόνο μου ζητούσα από τον Βεάκη να με διδάξει, ή κτύπαγα την πόρτα της Παξινού κι όταν περνούσε η Μανωλίδου ή η Αρώνη, εγώ στεκόμουν κλαρίνο…» Και σε άλλο σημείο της ίδια συνέντευξης: «Νομίζω ότι η ζωή μου είναι πολύ αυστηρή. Δεν ξέρω διασκέδαση, δεν ξέρω ρεπό ή χόμπι. Μελέτη, άσκηση, συζήτηση, προβληματισμός, αυτές ήταν πάντα οι ασχολίες μου».
Διέπρεψε τόσο στο κλασικό όσο και στο σύγχρονο δραματολόγιο, ερμηνεύοντας 17 ηρωίδες σε τραγωδίες, κωμωδίες και απειράριθμους χαρακτήρες σε δράματα και κωμωδίες Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Έλαβε μέρος σε περιοδείες στο εξωτερικό, τιμώντας το όνομα της πατρίδας μας. Συμμετείχε σε πρωτοποριακά γεγονότα: στην ίδρυση του πρώτου θεάτρου κήπου, στο πρώτο κυκλικό θέατρο στην Ελλάδα, και δημιούργησε το πρώτο θέατρο βράχων: το Θέατρο Λυκαβηττού. Εκμίσθωσε το 1965 το παλαιό λατομείο του λόφου και δημιούργησε το πασίγνωστο Θέατρο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου. Ένα θέατρο που έχει περάσει σε όλα τα αρχιτεκτονικά λεξικά, παγκοσμίως.
Στη δικτατορική περίοδο, 1967-1972, διακόπτει, διαμαρτυρόμενη, τις θεατρικές της δραστηριότητες και μετέχει στην Αντίσταση. Κατασχέθηκαν το θέατρό της στον Λυκαβηττό και το διαβατήριό της, ματαιώνοντας έτσι περιοδεία στο εξωτερικό. Κατά το διάστημα αυτό εργάστηκε ως δακτυλογράφος στην εισαγωγική-εξαγωγική εταιρεία του συζύγου της κ. Γιώργου Μαρινάκη, παλαιού πρωταθλητή.
Το 1974 εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Θεωρούσε πως η πολιτική και η τέχνης δεν αποκλείουν η μια την άλλη και ότι ο κόσμος την τίμησε ως πολιτικό, επειδή τού είχε προσφέρει ως ηθοποιός. Το 1977 γίνεται υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών. Διέπρεψε σε προτάσεις και έργα νομοθετικού περιεχομένου για την προστασία των γερόντων, της μητρότητας, των παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Στον καλλιτεχνικό τομέα εισήγαγε τα μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας στη Μέση Εκπαίδευση, πρότεινε την ένταξη των ηθοποιών στο ΙΚΑ, την ίδρυση της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, την καλύτερη λειτουργία των μουσικών ιδρυμάτων κ.o. Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα το 1990, έχοντας εκλεγεί ξανά βουλευτής στις εκλογές του 1981 του 1985 και στις δύο εκλογές του 1989 και από το τότε έπαυσε να μετέχει της πολιτικής ζωής. Χρημάτισε επίσης  δημοτική σύμβουλος Αθηναίων το 1987-1989 με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Μιλτιάδη Έβερτ. Όπως έλεγε, η πολιτική της έδειξε σπαρακτικές καταστάσεις, ιδίως στο υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών και τη δίδαξε να είναι σεμνότερη, συνεπέστερη και σαφέστερη.
Δίδαξε στις Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του Πέλου Κατσέλη της Καλλιτεχνικής Εταιρείας Αθηνών και στο Ωδείο Αθηνών. Έλαβε μέρος σε ξένες και ελληνικές ταινίες και σειρές, καθώς και σε θεατρικές παραγωγές τηλεόρασης και ραδιοφώνου. Αρθρογράφησε σε εφημερίδες και στο περιοδικό Πολιτικά θέματα. Τιμήθηκε με παράσημα Ευποιίας και τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Πολιτείας. Παράσημα Ιπποτών Δανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Λιβάνου, Έπαθλο Πιραντέλλο και δύο φορές το Έπαθλο Μαρίκας Κοτοπούλη και το μετάλλιο της πόλεως των Αθηνών.
Η Άννα Συνοδινού είχε από ετών δηλώσει πως θα ερμήνευε στη σκηνή μόνο χαρακτήρες Ελληνίδων ηρωίδων, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στην Ελληνίδα γυναίκα που τόσα προσέφερε στην ιστορία της πατρίδας μας. Για το λόγο αυτό, η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων εξέδωσε ψήφισμα τιμής και επαίνου για εκείνην.
Το 1998 εκδόθηκε το βιβλίο της Πρόσωπα και Προσωπεία, αυτοβιογραφικό χρονικό (Εκδόσεις Βλάσση), και η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου της ανέθεσε την καλλιτεχνική επιμέλεια της σειράς «Έργα Ελλήνων Κλασικών» σε CD: 1ο) Διονύσιος Σολωμός, 2ο) Χριστός Κύριος. Επίσης έγραψε και το βιβλίο θεατρικών αναμνήσεων «Αίνος στους άξιους».
Είχε τιμηθεί δύο φορές με το θεατρικό έπαθλο Κοτοπούλη καθώς και με το Σταυρό Ευποιίας Ελλάδος, του Ιππότη του Ντάνεμπρο της Δανίας, του Ιππότη της Ιταλικής Λεγεώνας, με το μετάλλιο της Πόλεως των Αθηναίων, καθώς και με το παράσημο του Κέδρου του Λιβάνου.
Όπως έλεγε η ίδια, το θέατρο της είχε δώσει «δόξα, επιτυχία, τη σπάνια ευκαιρία να γνωρίζω τις σκέψεις των μεγάλων φιλοσόφων και ποιητών και να τις παρουσιάζω σαν δικές μου, που είναι μεγάλο προνόμιο των ηθοποιών. Όμως τίποτε δεν γίνεται μονομερώς στη ζωή. Το θέατρο είναι αγαπητικιά μεγάλη. Δίνει, αλλά και παίρνει. Κι εμένα μού στέρησε εκείνο που πιο πολύ επιθυμούσα, τη μητρότητα και την οικογένεια. Έκανα πέντε αποβολές κι όλες έγιναν σε επώνυμους ρόλους.»
Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα από το Α” Νεκροταφείο Αθηνών
Αντιγόνη Καρατάσου
liberal.gr
______________
http://www.greekteachers.gr/?p=23068

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...