............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκφράζει την «ευγνωμοσύνη» της για «τον σταθερό τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται» ο Μανώλης Γλέζος προκειμένου «να μην περάσει το 3ο Μνημόνιο ως οδοστρωτήρας επάνω από τον ελληνικό λαό,

          Συντροφική επιστολή Ζωής στον Γλέζο     

*
Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκφράζει την «ευγνωμοσύνη» της για «τον σταθερό τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται» ο Μανώλης Γλέζος προκειμένου «να μην περάσει το 3ο Μνημόνιο ως οδοστρωτήρας επάνω από τον ελληνικό λαό, την κοινωνία και τη δημοκρατία, να μην εξαφανίσει τις αγωνιζόμενες κοινωνικές δυνάμεις και τις νέες γενιές και να μην παραδοθεί η χώρα στους δανειστές και στην ολιγαρχία».
Με την ανοιχτή της επιστολή, στον κ. Γλέζο, τον οποίο αποκαλεί «σύντροφε Μανώλη, αγωνιστή της Αντίστασης, της Δημοκρατίας, της Αριστεράς», η κ. Κωνσταντοπούλου τονίζει πως «οι πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις σου αποδεικνύουν ότι η υπαρξιακή αγωνία για ελευθερία, δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια, ελπίδα και μια αξιοβίωτη ζωή αποτελούν πεδίο κοινής εγρήγορσης και πάλης, στην οποία καλούμαστε να συμβάλουμε όχι μόνον από επιλογή και προσήλωση στις αρχές και τις αξίες που υπηρετήσαμε αλλά και από ύψιστο δημοκρατικό καθήκον. Οι δρόμοι της ελπίδας στους οποίους έχουμε βαδίσει αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι ούτε αδιέξοδα στη δημοκρατία και όσο ο λαός είναι ενεργός και όσο υπάρχουν εκπρόσωποί του αποφασισμένοι να μην τον προδώσουν».
Επίσης, η κ. Κωνσταντοπούλου ενημερώνει τον κ. Γλέζο για το πρόγραμμα της Βουλής, απευθύνοντάς του πρόσκληση να παραστεί. Όπως αναφέρει, «σήμερα θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής με αντικείμενο τη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών και αύριο θα συνεδριάσει με αντικείμενο το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα σε όλους και όλες τις βουλευτές- εκπροσώπους του  να τοποθετηθούν για τα δύο αυτά μείζονα θέματα για τα οποία η παρούσα Βουλή πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες. Θα είναι τιμή μας η παρουσία σου».
Σημειώνεται πως η κ. Κωνσταντοπούλου απέστειλε την επιστολή -όπως είπε η ίδια- με τις παρακάτω τέσσερις ιδιότητες:
  • «την ιδιότητα του πολίτη, ενεργού μέλους της κοινωνίας και του λαού, τη σημασία του οποίου έχεις πολιτικά τιμήσει και αναδείξει όσο λίγοι, όντας ο ίδιος ένας πραγματικά ενεργός πολίτης
  • την ιδιότητα του απλού μέλους αλλά και της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο τίμησες με την ενεργό συμμετοχή σου επί χρόνια, αλλά και κοσμώντας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του το 2012 και το Ευρωψηφοδέλτιο το 2014 και υπηρέτησες με συνέπεια, με παρρησία και με ειλικρινή αγωνία για την κοινή μας πορεία
  • την ιδιότητα της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, μιας Επιτροπής που ιδρύθηκε χάρις στις δικές σου πρωτοβουλίες και στη δική σου επιμονή στην προηγούμενη περίοδο και ανασυγκροτήθηκε και αναβαθμίσθηκε σε αυτήν την περίοδο, μετά από πρότασή μου και ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας.
  • την ιδιότητα της προέδρου της Βουλής.»


Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

«Κλείδωσε» η 20η Σεπτεμβρίου για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή το μεσημέρι της Πέμπτης«κλείδωσαν» οι πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιλέγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του, σήμερα το βράδυ (20.00), σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό από το Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνεχεία θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως από Δευτέρα (24/08) αναλαμβάνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.
Βάσει του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Βουλή ανά πάσα στιγμή και να προκηρύξει εκλογές για σοβαρό εθνικό λόγο, παρακάμπτοντας τις διερευνητικές εντολές. 
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε σύμφωνα με πληροφορίες τηλεφωνικές επικοινωνίες με αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 
Στη ΝΔ διαψεύδουν πως υπήρξε επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη τις τελευταίες ώρες.
Μάλιστα, κύκλοι της ΝΔ χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα για διαρροές που υπήρξαν νωρίτερα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αν δεν ήταν τέτοιες ώρες οι διαρροές αυτές θα ήταν ανόητες, τώρα όμως πρόκειται για πολιτική αγυρτία».
Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως, ανέφεραν ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, και πως αυτό πρόκειται να γίνει αργότερα.

      Σκέψη για ανεξαρτητοποιήσεις         


Την ίδια ώρα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης βρίσκεται αυτήν την ώρα στην Βουλή και πληροφορίες θέλουν ο ίδιος αλλά και οι βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα να καταθέσουν στο προεδρείο της Βουλής, την ανεξαρτητοποίησήτους από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό τον Παν. Λαφαζάνη και στελεχών της τάσης. 
Η κίνηση αυτή, τους αναγνωρίζει ως πολιτικό κόμμα και τους εξασφαλίσει συμμετοχή στα διακυβερνητική επιτροπή καθώς και τηλεοπτικό χρόνο (εφόσον αποφασίσουν να συμμετέχουν στις εκλογές). 
Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει την Παρασκευή το μεσημέρι (14.00), η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν με την συμμετοχή και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.  

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ : Η Νέα «Βάρκιζα»..

  ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ  


Η Νέα «Βάρκιζα»...
Γράφει ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ


Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι οι πιο σοβαρές συμφωνίες που υπέγραψε η Αριστερά λειτούργησαν σε βάρος της. Είτε διότι δεν τις εκμεταλλεύτηκε σωστά είτε διότι δεν αντελήφθη εγκαίρως ότι έπεφτε στον λάκκο που της άνοιγαν. 

Κάτι τέτοιο συνέβη και στις μέρες μας με τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ανάλγητους «εταίρους». Ο λαός στήριξε με φανατισμό τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές, στο δημοψήφισμα και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συνέχεια ότι ο κόσμος αυτόν εξακολουθεί να εμπιστεύεται επειδή εκτιμά τη μαχητικότητα και τους αγώνες του. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι ψηφοφόροι ένιωσαν ένα μούδιασμα όταν μετά την απίστευτη πλειοψηφία του «ΟΧΙ» είδαν ότι στην ουσία αυτή η κατηγορηματική άρνηση μεταφράστηκε σε «ΝΑΙ»! Βέβαια, ο πρωθυπουργός επικαλέσθηκε μια σκληρή πραγματικότητα. «ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΜΕ», είπε, «να υπογράψουμε, διότι δεν είχαμε εναλλακτικό σχέδιο και δεν μπορούσαμε να σύρουμε τη χώρα στη χρεοκοπία». 
Αυτό το «αναγκαστήκαμε» φέρνει στη μνήμη τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Μετά τη θύελλα των Δεκεμβριανών έπρεπε να γίνει κάποια συμφωνία για τον τερματισμό της άσκοπης αιματοχυσίας. «Εταίροι» τότε ήταν οι Άγγλοι. Υπέρμαχοι για λήξη των ταραχών ήταν εκείνοι που αποτελούσαν την κυβερνητική πλευρά, ενώ η ΕΑΜική αντιπροσωπεία καλόπιστα θεωρούσε ότι οι συνομιλίες θα γίνονταν με ειλικρινή πρόθεση συμφωνίας. Η έδρα του ΕΑΜ είχε μεταφερθεί στα Τρίκαλα. Από εκεί πήγαν τον Φλεβάρη του 1945, με βρετανική συνοδεία, στη βίλα του βιομήχανου Κανελλόπουλου στη Βάρκιζα οι αντιπρόσωποι του ΕΑΜ, Σιάντος, Τσιριμώκος, Παρτσαλίδης και Σαράφης. Δύο χιλιόμετρα από την παραλία της Βάρκιζας και λίγο έξω από τη Βάρη, ανάμεσα σε οικοπεδικές εκτάσεις, βρίσκεται ακόμα το κτήμα «Πέτρου Κανελλόπουλου», όπου το ΕΑΜ και η κυβέρνηση Πλαστήρα κατέληξαν, έπειτα από 8 ημέρες συζητήσεων, στην υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας. Η Συμφωνία της Βάρκιζας ήταν ένας σταθμός - κλειδί στην ολοκλήρωση των σχεδίων του Τσόρτσιλ για «απόκτηση» της Ελλάδος μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 
Η τωρινή «συμφωνία» για τα «προαπαιτούμενα» και το τρίτο Μνημόνιο είναι σταθμός - κλειδί στην ολοκλήρωση των γερμανικών σχεδίων για «απόκτηση - αποικιοποίηση» της Ελλάδας κατά τον Γ' Παγκόσμιο -οικονομικό- Πόλεμο. Και τότε και τώρα, όλες οι πλευρές βιάζονταν να καταλήξουν σε συμφωνία. Όπως τώρα, με υπόδειξη του Τσίπρα, ο Βαρουφάκης έκανε προκαταρκτικές συνομιλίες προκειμένου να διερευνήσει τις διαθέσεις των εταίρων, έτσι και τότε, με προτροπή του Γιώργου Σιάντου, ο Ηλίας Τσιριμώκος έκανε προκαταρκτικές συζητήσεις με τον εκπρόσωπο της βρετανικής πρεσβείας Ντέιβιντ Μπάλφουρ και τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό. «Πήγαμε στη Βάρκιζα για να πετύχουμε έναν συμβιβασμό κατά το δυνατόν ανεκτό», είχε πει ο Μήτσος Παρτσαλίδης. Τα ίδια ακριβώς λόγια χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας. Μόνο η ονομασία της τοποθεσίας είναι διαφορετική. Τότε ήταν η Βάρκιζα, τώρα οι Βρυξέλλες. Ο Γιώργης Σιάντος είχε δηλώσει μετά το πέρας των διασκέψεων: «Η συμφωνία που υπογράψαμε πρέπει να εξεταστεί στο σύνολό της. Πρέπει να μπούμε στην ουσία του ζητήματος. Μπροστά μας έμπαινε ή να κλειστεί συμφωνία ή να συνεχιστεί ο ένοπλος αγώνας…». Τώρα ο Τσίπρας είπε: «Ή θα κλείναμε συμφωνία ή θα οδηγούσαμε τη χώρα στη χρεοκοπία». Η επόμενη μέρα μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας ήταν… Τρίτη και 13. Δεν μπορούσε να είναι άλλη ημερομηνία για την Αριστερά, πιο χαρακτηριστική! Στις 14 του μηνός, η ΕΑΜική αντιπροσωπεία και η αγγλική αποστολή έφτασαν στα Τρίκαλα. Ο λαός, συγκεντρωμένος εκεί, περίμενε με αγωνία τα αποτελέσματα. Στη μέση της μεγάλης πλατείας είχε στηθεί μια άδεια εξέδρα για να μιλήσουν στον κόσμο οι ηγέτες του ΕΑΜ. Ξαφνικά, μέσα σε απόλυτη σιγή, που φανέρωνε το μέγεθος της αγωνίας, φάνηκαν τα αυτοκίνητα που έφερναν τους εκπροσώπους της Αντίστασης. Από το παράθυρο του αμαξιού έβγαλε το κεφάλι του ο Παρτσαλίδης και είπε με πνιγμένη φωνή: «Εντάξει, εντάξει…». Μια πυρετική έκρηξη χαράς επεκράτησε στην ατμόσφαιρα. Όταν όμως ο Μήτσος Παρτσαλίδης ανέβηκε στην εξέδρα και απευθυνόμενος στο πλήθος είπε την πρώτη φράση του: «ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΜΕ…», η λέξη ακούσθηκε σαν κεραυνός! Όσα ανέφερε στη συνέχεια, προκειμένου να εξηγήσει για ποιους λόγους αναγκάστηκαν να υπογράψουν τη συμφωνία, ο κόσμος τα άκουσε με ψυχρότητα και επιφύλαξη. Αυτή ακριβώς η λέξη «αναγκαστήκαμε», που χρησιμοποίησε και ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους που μετά το «ΟΧΙ» προχώρησε στη συμφωνία με τους εταίρους, πάγωσε τον λαό. Διότι δεχθήκαμε τους όρους των εχθρών, τους οποίους αποκαλούμε «εταίρους» ή «θεσμούς». Με το που έπεσαν οι υπογραφές στη Συμφωνία της Βάρκιζας άρχισε από το κράτος και το παρακράτος ένας απίστευτος διωγμός κατά παντός αριστερού. Και όπως έγραφε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Τσιριμώκος: «Το κράτος δεν επεδίωξε από ειδικήν ευαισθησίαν δικαιοσύνης την ακριβοδικαίαν κρίσιν και τιμωρίαν ενόχων δι' εγκλήματα, ως εκείνα που προέβλεψε η Βάρκιζα, αλλά την εξαφάνισαν και από την Ιστορίαν και από την πολιτικήν ζωήν της χώρας του Κινήματος της Εθνικής Αντιστάσεως…».
Εδώ, στις μέρες μας, μετά τον θρίαμβο του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, άρχισε η δαιμονοποίηση όσων επιμένουν να βγούμε από το γκέτο της Ευρωζώνης και να εξετάσουμε τη διέξοδο άλλου νομίσματος. Κατηγορούν τον Βαρουφάκη επί… «εσχάτη προδοσία» επειδή διανοήθηκε να εξετάσει τις δυνατότητες εφαρμογής διπλού νομίσματος, ώστε να απαλλαγούμε από τον θανάσιμο κλοιό των ξένων αποικιοκρατών. Και οι «ευρωπαράφρονες» απαιτούν ειδικά δικαστήρια προκειμένου να τρομοκρατήσουν όσους αναζητούν λύσεις εκτός ευρώ. Οι ομοιότητες με το παρελθόν έχουν και συνέχεια. Όπως είναι γνωστό, ο Άρης Βελουχιώτης ήταν κατηγορηματικά αντίθετος με τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Αρνήθηκε τις εντολές του κόμματος για συμβιβασμό, άρχισε μόνος του να φτιάχνει ένα δεύτερο αντάρτικο, αλλά αποκηρύχθηκε από την ηγεσία του ΚΚΕ και καταγγέλθηκε ως «Μιζέριας» και με άλλα τρομερά επίθετα. Τώρα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η ομάδα του αρνούνται τη «συμφωνία» με τους εταίρους και καταγγέλλονται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον «δρόμο του Βελουχιώτη» ακολουθούν ο Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και άλλοι. Έκαναν δικό τους «αντάρτικο»! Ο δρόμος τους, αναγκαστικά, θα διαχωριστεί από εκείνον της ηγεσίας. «Μιζέριας», στην προκειμένη περίπτωση, είναι μόνον ο ελληνικός λαός, που ζει μέσα στη… μιζέρια! Τραγικό ήταν το τέλος του Βελουχιώτη. Το σαδιστικό παρακράτος κρέμασε το κεφάλι του πρωτοκαπετάνιου από τον φανοστάτη των Τρικάλων. Το κεφάλι του ελληνικού λαού θέλουν να κρεμάσουν ο Σόιμπλε, η «Δρακουλέσκου» και η συμμορία τους σε φανοστάτη των Βρυξελλών, για να παραδειγματισθούν όσοι λαοί του Νότου δυσανασχετούν και βογκάνε από τα απάνθρωπα «ευρωπαϊκά μέτρα» του Δ' Ράιχ. 
Μπροστά στους εκπροσώπους της βρετανικής αποστολής ο ΕΛΑΣ παρέδωσε τα όπλα του. Τώρα, στα πόδια των εταίρων η ΕΛΛΑΣ παρέδωσε την εθνική κυριαρχία της, τον εθνικό της πλούτο, την εθνική της αξιοπρέπεια. Οι αποφάσεις για τη χώρα μας λαμβάνονται έξω από τα σύνορά της. Υπό τα απαθή βλέμματα των Βρετανών, άρχισε ένας απίστευτος διωγμός κατά παντός που είχε συνεργασθεί με το ΕΑΜ και μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας το σύνθημα της Αριστεράς ήταν: «Να φύγουν οι Άγγλοι»! Σήμερα, με τον απίστευτο φορολογικό διωγμό και τα προαπαιτούμενα εξοντωτικά μέτρα που εφαρμόζονται κατά των εργαζομένων, το σύνθημα του λαού είναι: «Να φύγει η ''τρόικα''» (το δολοφονικό κουαρτέτο). Ο Γκέμπελς έλεγε στον Χίτλερ: «Πείτε μου, τι θέλετε να σκέφτονται οι Γερμανοί και αυτό θα σκέφτονται από αύριο…». Οι Γερμανοί έτσι σκέφτονταν και λειτουργούσαν πάντα: Σαν ρομπότ. Και έχουν την αξίωση να σκεφτόμαστε και εμείς όπως εκείνοι, σαν μηχανές, και να αποδεχθούμε χωρίς δεύτερη κουβέντα τον τρόπο ζωής που μας επιβάλλει η δικτατορία τους. Ε, λοιπόν, αρνούμεθα τη γερμανοευρωπαϊκή ένωση και τους διαφόρους «ευρωπαϊστές» του σάπιου πολιτικού συστήματος. Μοιραία κάποια στιγμή θα ξεσπάσει η αντιευρωπαϊκή επανάσταση, διότι εκεί οδηγούν τα πράγματα. Και θα αντηχήσει πάλι στις μέρες μας το τραγικό κάλεσμα του Άρη Βελουχιώτη όταν διέβλεψε το αδιέξοδο: «Καλή αντάμωση στα γουναράδικα…»

"ΤΟ ΠΑΡΟΝ"
http://boraeinai.blogspot.gr/2015/08/blog-post_20.html

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Πρώτα ονομάστηκε κήπος των Μουσών μετά πλατεία Ανακτόρων και στο τέλος πλατεία Συντάγματος.

ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ



Με τη σύσταση του ελληνικού κράτους και την κήρυξη της Αθήνας ως βασιλικής καθέδρας και πρωτεύουσας, η πόλη αλλάζει σημαντικά. Η ερειπωμένη πόλη αρχίζει να ανοικοδομείται σύμφωνα με το πολεοδομικό σχέδιο των Στ. Κλεάνθη και E. Schaubert (1833), την τροποποίησή του από τον L. Klenze (1834), αλλά και με τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις από τους μηχανικούς της πόλεως των Αθηνών, κατά την εφαρμογή του σχεδίου. Στην εικόνα της πόλης κυριαρχούσε το αυστηρό αττικό τοπίο που τόσο εξυμνήθηκε από τους περιηγητές για την ομορφιά των χρωμάτων και των περιγραμμάτων του, αλλά και η έλλειψη βλάστησης.

Παρόλο που στα προτεινόμενα σχέδια υπήρξε πρόνοια για τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου, οι υπαίθριοι δημόσιοι χώροι που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα ήταν ελάχιστοι. Το γεγονός οφείλεται στη λειψυδρία που μάστιζε την πόλη, αλλά και στην αδυναμία του ελληνικού κράτους που δεν διέθετε εδαφική περιουσία*, να αποζημιώσει τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις.

Την περίοδο αυτή οι πρώτοι κήποι που πραγματοποιήθηκαν ήταν ανακτορικοί, όπως ο κήπος του Νομισματοκοπείου (πλατεία Κλαυθμώνος) και ο σημερινός Εθνικός κήπος. Δημιουργήθηκαν επίσης τρεις λαϊκοί κήποι, ο κήπος του Λαού, των Μουσών και του Θησείου , ενώ μικρότερων διαστάσεων, στον περιβάλλοντα χώρο σημαντικών κτηρίων της πόλης (Δημοτικό Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο) .

Ο Κήπος των Μουσών (πλατεία Συντάγματος) δημιουργήθηκε το 1837 κατά την τροποποίηση του σχεδίου πόλεως γύρω από την περιοχή των Ανακτόρων, από τον υπολοχαγό Hoch. Το σχέδιο διαμόρφωνε μια μεγάλη πλατεία σε επαφή με τα Ανάκτορα και στη συνέχεια ένα μεγάλο δημόσιο κήπο, που φυτεύτηκε από τον γεωπόνο Smarat χωρίς καθυστέρηση, αφού αποτελούσε μοναστηριακό κτήμα. Ο συνολικός χώρος της πλατείας Συντάγματος διαρρυθμίστηκε το 1842 ως μία συμμετρική γεωμετρική σύνθεση οργανωμένη στον άξονα των Ανακτόρων – οδού Ερμού, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκε αργότερα ανθόκηπος κατά το γαλλικό πρότυπο κήπων, με περίκεντρη δενδροφύτευση.

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Για αντιδημοκρατικές πρακτικές καταγγέλλει την κυβέρνηση η Αριστερή Πλατφόρμα



Νέα δριμεία επίθεση της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ στην Κυβέρνηση με άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Iskra: «3ο μνημόνιο Δεκαπενταύγουστο, ερήμην του Ελληνικού λαού και εκλογές αρχές Σεπτέμβρη»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του άρθρου:

"Έγκυρες πηγές τόνιζαν στην Iskra ότι στους κυβερνητικούς κύκλους επικρατεί άγχος και κλίμα εκνευρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σενάριο που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι να τελειώσει άρον-άρον με τη ψήφιση του μνημονίου, αν είναι δυνατόν μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο (!) και στη συνέχεια να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές εξπρές, ακόμα και μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου! 
Το βασικό σενάριο που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να τελειώσουν όλα μέσα στο Σαββατοκύριακο, να μπουν οι υπογραφές στο νέο τρίτο μνημόνιο την ερχόμενη Τρίτη (!), 11 Αυγούστου, να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή την Πέμπτη (13/8) και να συνεδριάσει το Eurogroup την επόμενη Παρασκευή (14/8). Το μόνο που ανησυχεί την κυβέρνηση σε αυτόν τον άκρως αντιδημοκρατικό προγραμματισμό, ο οποίος παραβιάζει κάθε ίχνος από τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα και διεξάγεται μέσα στο Δεκαπενταύγουστο, ερήμην του ελληνικού λαού, είναι να υπάρξουν κωλύματα από την πλευρά των θεσμών.
Παρ' ότι η κυβέρνηση είναι μάλλον διατεθειμένη να προσφέρει στους πιστωτές «γη και ύδωρ», μιας και η ίδια διατείνεται ότι δεν διαθέτει εναλλακτική λύση, εκ μέρους των «θεσμών» ζητείται να υπάρξει στο μνημόνιο μεγαλύτερη σαφήνεια και ακρίβεια στις δεσμεύσεις, πράγμα που ίσως απαιτήσει την ύπαρξη γέφυρας με νέα προαπαιτούμενα μέτρα που ενδιάμεσα θα ψηφισθούν στη Βουλή.
Αν και εφόσον οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης να ψηφίσει άρον – άρον και εν κρυπτώ στα μέσα Αυγούστου το μνημόνιο γίνουν πράξη, ακολουθούν , κατά πάσα πιθανότητα, οι εκλογές εξπρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικών κύκλων η κυβέρνηση δεν θέλει, να αφήσει, αν είναι δυνατόν, ούτε μια μέρα να κυλήσει με το νέο μνημόνιο και τις συνέπειές του να λειτουργούν αρνητικά γι'αυτήν στην κοινωνία.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους οι σχεδόν «θερινές» εκλογές έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, «επιβάλλονται» και για ένα πρόσθετο «σοβαρό» για την κυβέρνηση λόγο : να εκκαθαρίσει τις λίστες του κόμματος από τους βουλευτές που ψήφισαν «ΟΧΙ» στο μνημόνιο και τα στελέχη που παραμένουν προσηλωμένα στον αντιμνημονιακό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος των κυβερνητικών κέντρων είναι να προκύψει μετά τις εκλογές στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ μια πολύ «διαφορετική» κοινοβουλευτική ομάδα πολιτικά ευπροσάρμοστη στις νέες τριτο-μνημονιακές συνθήκες.

Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν στην Iskra ότι όλα αυτά τα πρωτοφανώς αντιδημοκρατικά σχέδια τεκταίνονται προκειμένου, μεταξύ άλλων, να μπορέσει η κυβέρνηση να «ψαρέψει» στα θολά νερά στη σύντομη θερινή προεκλογική περίοδο και να φτάσει στο σημείο να αποστασιοποιείται από το «μνημόνιο» που η ίδια άρον – άρον ψήφισε, χρεώνοντάς το από τη μία στους εκβιασμούς των «θεσμών» και από την άλλη στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που ζητούν συμφωνία με κάθε κόστος!"

_________________
http://www.stokokkino.gr/article/1000000000014510/Gia-antidimokratikes-praktikes-kataggellei-tin-kubernisi-i-Aristeri-Platforma

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Ενας από τους σημαντικότερους Ελληνες στιχουργούς, που στήριξε με τα λόγια του τα πιο ωραία ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, ένας δημιουργός που καμάρωνε για τα 2.500 τραγούδια του, ο Κώστας Βίρβος, έφυγε χθες στα 89 του χρόνια

Καλό ταξίδι στον αγωνιστή και ποιητή....

Ρεμπέτης, λαϊκός, αγωνιστής
Ο Κώστας Βίρβος ήταν ευθύς, γλυκός άνθρωπος, αποκαλυπτικός και αντιμετώπιζε 
τα τραγούδια του με μεγάλη τρυφερότητα | EUROKINISSI


Συντάκτης: Ματούλα Κουστένη*
«Καταχνιά», «Ρίξε μια ζαριά καλή», «Μια παλιά ιστορία», «Της γερακίνας γιος», «Δε θέλω να μου δέσετε τα μάτια», «Ανέβα στο τραπέζι μου», «Γεννήθηκα για να πονώ», «Ζαΐρα», «Λίγα ψίχουλα αγάπης», «Σου ᾽χω έτοιμη συγγνώμη», «Η σκιά μου κι εγώ», «Ενα όμορφο αμάξι με δυο άλογα», «Μακριά μου να φύγεις», «Νυχτερίδες κι αράχνες», «Φύγε κι άσε με», «Εγνατίας 406», «Θαλασσόλυκος Νικόλας», «Θα κάνω ντου βρε πονηρή», «Ψύλλοι στ΄ αυτιά μου», «Γιατί θες να φύγεις».
Χιλιάδες τραγούδια, αμέτρητες συγκινήσεις. Ενας από τους σημαντικότερους Ελληνες στιχουργούς, που στήριξε με τα λόγια του τα πιο ωραία ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, ένας δημιουργός που καμάρωνε για τα 2.500 τραγούδια του, ο Κώστας Βίρβος, πέθανε χθες στα 89 του χρόνια μετά από ασθένεια.
«Το τραγούδι σκιαγραφεί τα πάντα», έλεγε, «όχι μόνο την εποχή, αλλά και την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου που τα τραγουδάει». Η Μπέλλου, ο Τσιτσάνης, ο Μπιθικώτσης, ο Καζαντζίδης (για τον οποίο εξέφραζε συχνά πίκρα), ο Δερβενιώτης, ο Καλδάρας, ο Πλέσσας τού χρωστάνε πολλά.
Οι εταιρείες έλεγε -πάντα με στεναχώρια- έφτιαξαν ολόκληρους καταλόγους στις πλάτες του, καθώς έγραφε με την ίδια ευκολία από τα πιο υπέροχα λαϊκά μέχρι την «Καταχνιά» του Χρήστου Λεοντή, τον «Θεσσαλικό κύκλο» του Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους που περιείχαν τις πολιτικές του ευαισθησίες, τις σκέψεις του για την ξενιτιά και τη μετανάστευση. Παρ’ όλα αυτά συχνά παραδεχόταν ότι 300- 400 από τα τραγούδια που ηχογράφησε γράφτηκαν βιαστικά, κάτω από συναισθηματική φόρτιση, και δεν άξιζαν.
Εχει πει ο Μίκης Θεοδωράκης: «Ο Βίρβος είναι ένα απ’ τα μεγάλα κλαριά στο δένδρο της ελληνικής μουσικής. Πολλοί από σας ασφαλώς δεν θα ξέρετε ότι τραγούδια που έχετε αγαπήσει, έχετε τραγουδήσει, και για τα οποία έχετε συγκινηθεί, έχετε κλάψει, έχετε πονέσει, έχετε ελπίσει, είναι δικοί του οι στίχοι».
Ο Κώστας Βίρβος ήταν ευθύς, γλυκός άνθρωπος, αποκαλυπτικός και αντιμετώπιζε τα τραγούδια του με μεγάλη τρυφερότητα. Ελεγε πως δεν ήταν «συστηματικός», όπως ο Τσιτσάνης, αλλά έδινε τους στίχους του μόνο στους καλλιτέχνες που ήθελε.
Αγωνιστής, υπήρξε μαζί με τον στενό του συνεργάτη, συνθέτη Θόδωρο Δερβενιώτη, ιδρυτικό μέλος της πρώτης «Ενωσης» συνθετών και στιχουργών του λαϊκού τραγουδιού, μια εποχή που το κοινό απαξίωνε τη συμβολή των δημιουργών. «Πάλεψα πολύ για να μου βάζουν το όνομα στους δίσκους. Μέχρι το 1958, εκτός από τον Δερβενιώτη, κανείς δεν σεβόταν τον στιχουργό», δήλωνε.
Γεννημένος στα Τρίκαλα, στις 29 Μαρτίου 1926, μεγάλωσε σε ένα σπίτι εύπορο. Ο πατέρας του, πλούσιος τυρέμπορος, τον έστειλε στην Κοργιαλένειο Σχολή. Τελειώνοντας το γυμνάσιο το 1943, κατέβηκε στην Αθήνα και φοίτησε στην Πάντειο. Σύμφωνα με διηγήσεις του, έγραφε στιχάκια από νωρίς, αλλά ήθελε να γίνει σκηνοθέτης, μιας και του άρεσε ιδιαίτερα το θέατρο.
Το 1943 πέρασε στις γραμμές του ΕΑΜ. Τον Μάρτη του ᾽44 συλλαμβάνεται και βασανίζεται, γιατί έγραφε συνθήματα στους τοίχους. Ο πατέρας του, με 800 χρυσές λίρες, τον απελευθερώνει και αυτός φεύγει για το βουνό, όπου εκεί συναντά τον Αρη Βελουχιώτη.
Το πρώτο του τραγούδι με τίτλο «Ο φαντάρος» (1947) μελοποιήθηκε αρχικά από τον Β. Τσιτσάνη και αργότερα από τον Α. Καλδάρα, αλλά δεν ηχογραφήθηκε λόγω εμφυλίου και παρά το εμφανές μήνυμα συμφιλίωσης («Μα ο φαντάρος δεν παραπονιέται/ κι έχει ελπίδα μέσα στην καρδιά/ πως θα γυρίσει πάλι στους δικούς του/ τα χέρια όταν δώσουμε ξανά»).
Επισήμως το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε ήταν το «Να το βρεις από άλλη», σε μουσική Καλδάρα και με ερμηνευτές τους Σούλα Καλφοπούλου και Μάρκο Βαμβακάρη (1948). Εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος από το 1954 έως το 1985.

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Θλίψη, οργή, απογοήτευση - άλλη μια μαύρη μέρα για τον σιδηρόδρομο

  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ  


Αυτές οι λέξεις εκφράζουν τα αισθήματα όλων μας (σιδηροδρομικών, επιβατών, φίλων του σιδηροδρόμου) για την νέα κατάργηση δρομολογίων που ξεκινά από σήμερα. Η μάχη για την διατήρηση του 1510 και 1511 μέχρι στιγμής δεν έχει θετικό αποτέλεσμα ενώ και η κατάργηση του InterCity 54 και 57 συμπληρώνει άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της λανθασμένης πολιτικής για τον σιδηρόδρομο. Η έλλειψη προσωπικού πλέον έχει οδηγήσει τα πράγματα σε οριακές καταστάσεις.Τα χιλιάδες δεδουλευμένα ρεπό, οι εκατοντάδες χιλιάδες ώρες υπερωριών, οι κομμένες άδειες και το φιλότιμο των εναπομείναντων σιδηροδρομικών δεν επαρκούν πλέον για να κυκλοφορούν όλα τα τρένα.


Όλοι θυμόμαστε πως ξεκίνησε το έγκλημα, με την πολυδιάσπαση των εταιρειών του Ομίλου για να ιδιωτικοποιηθούν κατόπιν αυτές, με την μη προκήρυξη προσλήψεων εδώ και 2 δεκαετίες, με την μετέπειτα εγκληματική διαχείριση (2004-2009) και μετά  με την εφαρμογή του Νόμου Ρέππα για την δήθεν εξυγίανση του σιδηροδρόμου με τις χιλιάδες μετατάξεις, το κλείσιμο της Πελοποννήσου,την κατάργηση φθηνών δρομολογίων (602/603, πρωινό τοπικό Λειανοκλαδίου κλπ), το κλείσιμο του Προαστιακού από τις 10 το βράδυ.
Και μετά με τις εφεδρείες της επόμενης Συγκυβέρνησης, τις ατελείωτες εργολαβίες και την ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ που αποσχίστηκε απο τον ΟΣΕ με αποτέλεσμα την διάλυση του τροχαίου υλικού (μαθηματικός τύπος για την συντήρηση) και προφανώς για να πουληθεί και αυτή στο όνομα μιας αποτυχημένης πολιτικής.
Φτάνοντας στο σήμερα και στους 6 μήνες της αριστερής διακυβέρνησης, όπου τίποτα δυστυχώς δεν άλλαξε.
Παρά τις υποσχέσεις για προσλήψεις, για ενοποίηση των εταιρειών για επιστροφή των μεταταχθέντων, ΤΙΠΟΤΑ ακόμα δεν έχει γίνει.
Παρά μόνο η σχεδόν επιβεβαιωμένη είδηση που δημοσιεύσαμε το βράδυ της Πέμπτης για την επιστροφή των 30  μεταταχθέντων μετά την κατακραυγή απο τις τοπικές κοινωνίες για την κατάργηση των τρένων,θέμα που δούλεψε πολύ το Σωματείο των μηχανοδηγών που πρώτη φορά συνομίλησε με αυτές και ανέδειξε το πρόβλημα της λειψανδρίας στον κλάδο μας.
Εμείς απο αυτήν εδώ την γωνιά του διαδικτύου τα 4 τελευταία χρόνια φωνάζουμε καθημερινά ότι η κατάσταση με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται στα σημερινά αποτελέσματα.
Η έλλειψη μηχανοδηγών έχει φτάσει τα πράγματα στο σημείο Ο και ίσως και στο σημείο χωρίς επιστροφή για ανεπανόρθωτες ζημιές στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο.
Σήμερα, το Σωματείο μας θα βρισκόταν σε κινητοποιήσεις στα εμπορικά για το θέμα της έλλειψης προσωπικού ΑΝ είχε περάσει η πρόταση που κατατέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του και θα ασκούσαμε ακόμα μεγαλύτερη πίεση σε μια κρίσιμη εβδομάδα.
Δυστυχώς, ορισμένοι δεν έχουν αντιληφθεί που ακριβώς βρισκόμαστε.
Οι καθημερινές επικοινωνίες με τις τοπικές κοινωνίες της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας την προηγούμενη εβδομάδα και η συνεπακόλουθη πίεση φέρνουν -απο όσο μπορούμε να ξέρουμε- έστω το αποτέλεσμα της υπογραφής της επιστροφής κάποιων συναδέλφων.
Πρέπει οπωσδήποτε να αναδειχθεί το θέμα για να σωθεί ο σιδηρόδρομος ,το πλέον οικολογικό και οικονομικό μέσο μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών, που δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας όπου αναπτύσσεται.
Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αν δεν γίνουν προσλήψεις σε ΟΛΟΥΣ τους κρίσιμους τομείς, σύντομα ο Ελληνικός Σιδηρόδρομος θα καταστεί ένα απομονωμένο και σε εφεδρεία δίκτυο.
Εμείς που βλέπουμε τα πράγματα απο μέσα, ξέρουμε καλά ότι δεν έχουν καμία σχέση με το πως παρουσιάζεται η εικόνα προς τα έξω.
Ξέρουμε όμως και τις τεράστιες δυνατότητες του σιδηροδρόμου.

Ο αγώνας συνεχίζεται. 
Ιδιαίτερα για το 1510-1511 που όπως μας έλεγαν χτες οι συνάδελφοι της κίνησης, όταν οι επιβάτες μάθαιναν για την κατάργηση του τα έβαζαν με Θεούς και Δαίμονες.

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι  πλέον είναι αγώνας επιβίωσης.


Το στέκι της έλξης - Το blog των μηχανοδηγών

http://mixanodigoiose.blogspot.gr/2015/07/blog-post_54.html

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Το τελευταίο δίμηνο μόνο καταγράφηκαν 12 σοβαρά τροχαία σε ολόκληρη την Ελλάδα με πολλούς τραυματίες και νεκρούς, αλλά και οδηγούς που εγκατέλειψαν τα θύματά τους,

Ξεχασμένος μεν, ανελέητος δε ο «Μολώχ της ασφάλτου»


Η πολιτική επικαιρότητα και οι πυρκαγιές μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, τη στιγμή που τα τροχαία... εγκλήματα συνεχίζουν να θερίζουν ζωές και μάλιστα με αυξανόμενη τάση, ειδικά τους θερινούς μήνες |MOTIONTEAM/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Συντάκτης: Διαλεκτή Αγγελή*

«Λίγο η ζέστη, λίγο οι πολιτικές εξελίξεις, λίγο οι φωτιές, όχι δηλαδή ότι χρειαζόταν και πολύ, τα ΜΜΕ εξαφάνισαν το θέμα των τροχαίων εγκλημάτων από τη θεματολογία τους. Παραδόξως αυτά συνέχισαν να συμβαίνουν όπως πάντα. Οι αγωνιώδεις κραυγές δημοσιογράφων και πολιτικών για το μέλλον της χώρας (κάποιος έβαλε ακόμα και τα κλάματα) δεν αφορούσαν σε καμία περίπτωση και τα τροχαία, μια και αυτά είχαν να κάνουν με το παρόν. Και αυτοί οι άνθρωποι αγωνιούν για το μέλλον...».
Ετσι ξεκινά το πιο πρόσφατο ποστ στη σελίδα του Πανελλαδικού Συλλόγου για τα Τροχαία Εγκλήματα «SOSTE», δίνοντας το στίγμα για την καθημερινότητα στους -κατά κοινή παραδοχή κακοφτιαγμένους- ελληνικούς δρόμους.
Πίνακας επικίνδυνων τροχαίων παραβάσεωνΠΗΓΗ: ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ
Πράγματι, η ιστοσελίδα της Τροχαίας είναι γεμάτη από ανακοινώσεις σχετικές με τροχαία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν συνεχώς εκκλήσεις για πληροφορίες, οι οποίες θα βοηθήσουν στον εντοπισμό οδηγών που εγκατέλειψαν το σημείο του ατυχήματος, αφήνοντας συνήθως αβοήθητο και τραυματισμένο κάποιον άνθρωπο, ενώ εξίσου συχνές είναι και οι επείγουσες εκκλήσεις για προσφορά αίματος για τραυματίες τροχαίων.

Stop στη ζωή

Φιλίζ Καντουχάρ, θύμα τροχαίου | 
«Ολα ξεκίνησαν τον Οκτώβρη του 2003. Φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, είχαμε βγει έξω το βράδυ παρέα. Ήμαστε με μηχανάκι. Σταματήσαμε στο κόκκινο φανάρι της Ιωνος Δραγούμη με την Εγνατία. Άναψε το πράσινο. Ξεκινήσαμε κανονικά... stop! Παραβιάζοντας ένα πορτοκαλί κι ένα κόκκινο φανάρι, ο Α.Γ. έπεσε με φόρα επάνω μας», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Φιλίζ Καντουχάρ, θύμα ενός πολύ σοβαρού τροχαίου.
«Ο Δ., ο οδηγός του δικύκλου, πετάχτηκε ψηλά, του βγήκε το κράνος και έπεσε με δύναμη στην άσφαλτο, όπου ουσιαστικά ξεψύχησε. Πόσο πονάει αυτή η λέξη... Εγώ σύρθηκα με το μηχανάκι 15 μέτρα. Είχαμε την «τύχη» να δει το σκηνικό ένας ταξιτζής όπου κράτησε αριθμό πινακίδας και λίγο πιο κάτω σταμάτησαν τον Α.Γ. για αλκοτέστ. Πήγα στο νοσοκομείο. Η κατάστασή μου επιδεινώθηκε. Μπήκα χειρουργείο και ύστερα ΜΕΘ. Εμεινα τρεις μήνες στο νοσοκομείο και άλλους τρεις στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ). Αρχικά κινούμουν με αμαξίδιο. Δεν κουνώ το αριστερό μου χέρι και ουρώ με καθετήρα. Ατελής τετραπληγία είπαν οι γιατροί. Σε διάστημα 11 χρόνων έκανα άλλα δύο σοβαρά χειρουργεία, σπονδυλοδεσίες, τα οποία έπρεπε να γίνουν άμεσα, αλλιώς θα υπήρχε ξανά παράλυση των κάτω άκρων. Πόνοι, φυσιοθεραπείες, ενέσεις, δυνατά φάρμακα, αντιβιώσεις, ψυχολογική διαταραχή.
»Η ζωή της οικογένειάς μου άλλαξε κι όλα κινούνται με άξονα εμένα. Το τελευταίο και μεγαλύτερο χειρουργείο έγινε πριν από ενάμιση χρόνο. Κατάφερα να το κάνω χάρη στα χρήματα που συγκεντρώθηκαν μέσω ενός ερανικού λογαριασμού. Η φοιτητική μου ζωή έμεινε πίσω. Ακόμη προσπαθώ να τελειώσω, μα δεν είναι εύκολο, τόσο λόγω οικονομικών όσο και λόγω της υγείας μου. Τίποτα δεν είναι το ίδιο, κι ας είμαι τυχερή που ζω, κι ας υπάρχουν χειρότερα. Τίποτα. Ούτε η ψυχή, ούτε το σώμα, ούτε καν το μυαλό... Με δύο χρόνια εξαγοράσιμη ποινή, ο Α.Γ. κυκλοφορεί ελεύθερος να διακόψει κι άλλες ζωές, πράγμα που απεύχομαι. Η ζωή του Δ. κόπηκε στα 24 -αλήθεια πόσο μας λείπει- και η δική μου άλλαξε στα 23. Πλέον είμαι 34 κι ακόμη προσπαθώ...».

Ούτε μία εφημερία χωρίς τροχαίο

Κρυσταλλία Βιτούλα, αναισθησιολόγος στο ΚΑΤ | 
Οι γιατροί έρχονται καθημερινά σε επαφή με τον ανθρώπινο πόνο και, σύμφωνα με όσα μας λένε, δεν περνάει εφημερία χωρίς να περιθάλψουν τουλάχιστον έναν τραυματία που ενεπλάκη σε τροχαίο.
Η Κρυσταλλία Βιτούλα, αναισθησιολόγος, μας δίνει εικόνα από ένα εκ των μεγαλύτερων νοσοκομείων της Αθήνας:
«Το ΚΑΤ κάθε τέσσερις μέρες καλύπτει τη μεγάλη ανοιχτή εφημερία, όπου δεχόμαστε περιστατικά τόσο από την Αθήνα όσο και από την Πελοπόννησο και τα νησιά. Κυριολεκτικά δεν περνάει εφημερία που να μη δεχόμαστε πολυτραυματίες, καθώς και 4-5 βαριά περιστατικά που ενεπλάκησαν σε κάποιο τροχαίο.
»Υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα σε ό,τι αφορά την περίθαλψη αυτών των ανθρώπων. Πρώτον, θεωρώ αδιανόητο να ξεκινάει εφημερία με δεδομένο ότι θα θα έρθουν τραυματίες τροχαίων και να μην υπάρχουν κρεβάτια στη ΜΕΘ. Λόγω έλλειψης κλινών, νεαροί πολυτραυματίες αναγκάζονται να νοσηλεύονται σε έναν χώρο κάτι μεταξύ ΜΕΘ και απλού τμήματος επειγόντων περιστατικών. Δεύτερον, δεν υφίσταται κατάλληλο τμήμα επειγόντων περιστατικών λόγω κακής οργάνωσης και έλλειψης γιατρών. Αυτές οι ελλείψεις κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές...
»Είναι απαραίτητο να υπάρξει καλύτερη εκπαίδευση και μέριμνα στην υποδοχή των πολυτραυματιών, ειδικά αν σκεφτούμε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Οι πρώτες ώρες σε ένα τέτοιο περιστατικό είναι οι κρισιμότερες. Το γεγονός ότι σώζονται άνθρωποι οφείλεται καθαρά και μόνο στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και των διασωστών του ΕΚΑΒ. Δεν επαρκεί όμως... Χρειάζεται μέριμνα από την πλευρά του κράτους».

Αυτοί που εγκαταλείπουν

Αλέξανδρος Αστρινάκης, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής | 
Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Αστρινάκης, ψυχίατρος/ψυχοθεραπευτής, μιλάει στην «Εφ.Συν.» επιχειρώντας να αναλύσει τον ψυχισμό όσων χτυπούν και εγκαταλείπουν κάποιον στον δρόμο:
«Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να ερμηνεύσει κανείς την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένας οδηγός που χτυπάει και εγκαταλείπει το θύμα του. Ωστόσο, αυτό το οποίο μπορεί κανείς να πει με σιγουριά είναι ότι το συναίσθημα του φόβου ορίζει κατά βάση τη συμπεριφορά του εμπλεκόμενου οδηγού. Ο φόβος να μη βρεθεί μπλεγμένος.
»Το αν θα ασχοληθεί κάποιος ή όχι με το δυστύχημα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η έλλειψη ενοχής, τύψεων και ηθικής συνείδησης μπορεί να οδηγήσει τον οδηγό στην εγκατάλειψη του σημείου. Ένα συναισθηματικά αδιάφορο άτομο δεν νοιάζεται για τον ανθρώπινο πόνο. Αντίθετα, ένας άνθρωπος με φυσιολογικό αίσθημα ενοχής όχι μόνο θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο σε περίπτωση που προκάλεσε το δυστύχημα, αλλά θα σπεύσει να βοηθήσει, ακόμη και σε περιπτώσεις που ο ίδιος δεν έχει καμία ανάμιξη.
»Η απόφαση της εγκατάλειψης λαμβάνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό παίζει η διαδικασία άρνησης του συμβάντος, που αποτελεί ουσιαστικά έναν μηχανισμό άμυνας απέναντι στο σοκ που υφίσταται ο οδηγός. Ο παρανοϊκός θα αποδώσει την αιτία του συμβάντος στο θύμα, ο νάρκισσος θα θεωρήσει πως αποκλείεται να προκαλέσει δυστύχημα τόσο ικανός οδηγός που είναι, ενώ ο ψυχαναγκαστικός δύσκολα θα κάνει εγκατάλειψη, γιατί είναι ενοχοποιημένος και τυπικός. Τέλος, ο διεστραμμένος θα αποφύγει την εμπλοκή του, αφού οι κανόνες ηθικής γι’ αυτόν είναι προσαρμοσμένοι αποκλειστικά στις ανάγκες του».

Δώδεκα σοβαρά τροχαία του φετινού καλοκαιριού

Το τελευταίο δίμηνο μόνο καταγράφηκαν 12 σοβαρά τροχαία σε ολόκληρη την Ελλάδα με πολλούς τραυματίες και νεκρούς, αλλά και οδηγούς που εγκατέλειψαν τα θύματά τους, γεγονός που αποδεικνύει του λόγου το αληθές, ότι δηλαδή πρόκειται για τροχαία εγκλήματα:
ΙΟΥΝΙΟΣ
07/06: Τροχαίο με τέσσερις νεκρούς και έναν τραυματία έξω από το Πολύκαστρο στο Κιλκίς.
12/06: Στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης οδηγός αυτοκινήτου χτύπησε και εγκατέλειψε μοτοσικλετιστή, ενώ στη Νίκαια, στην Αθήνα, νταλίκα διαμέλισε ηλικιωμένη γυναίκα.
18/06: Στο Λινοπότι της Κω, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο, ενώ τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων σοβαρά.
20/06: Στην Κυπαρισσία, αναβάτης μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με προπορευόμενο όχημα. Ο οδηγός του Ι.Χ. εγκατέλειψε το σημείο.
23/06: Οδηγός Ι.Χ. παραβίασε κόκκινο σηματοδότη στην οδό Ακαδημίας χτυπώντας και εγκαταλείποντας έναν μοτοσικλετιστή, ο οποίος όμως πρόλαβε να πάρει τα στοιχεία του. Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για τροχαίο με τραυματισμό και εγκατάλειψη στον οδηγό του οχήματος και τον άφησε ελεύθερο, ορίζοντάς του τακτική δικάσιμο.
ΙΟΥΛΙΟΣ
05/07: Στη Ζάκυνθο, Ι.Χ. όχημα συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα και εγκατέλειψε τον τραυματισμένο οδηγό του δικύκλου.
09/07: Ηλικιωμένος άντρας, στην περιοχή της Περαίας στη Θεσσαλονίκη, τραυματίστηκε θανάσιμα από οδηγό Ι.Χ. που τον παρέσυρε. Περαστικοί αναφέρουν ότι ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε.
12/07: Στη λεωφόρο Κηφισού, στο Περιστέρι, φορτηγό συγκρούστηκε με προπορευόμενη μοτοσικλέτα και εγκατέλειψε τον ακρωτηριασμένο αναβάτη.
15/07: Στην Καλαμάτα, αυτοκίνητο συγκρούστηκε με μηχανάκι και ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος.
17/07: Στο Λασίθι σημειώθηκε σύγκρουση φορτηγού με Ι.Χ., από το οποίο ανασύρθηκαν νεκροί δύο άνθρωποι.
20/07: Ενα 8χρονο κορίτσι παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα την ώρα που έκανε ποδήλατο. Η οδηγός του αυτοκινήτου εγκατέλειψε το σημείο, όμως συνελήφθη και λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερη από τον εισαγγελέα.
23/07: Στα Τρίκαλα, συγκρούστηκαν δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα, με τον οδηγό του ενός να εγκαταλείπει το σημείο αναπτύσσοντας ταχύτητα. Ο οδηγός προσήχθη λίγο αργότερα και του βεβαιώθηκαν τροχονομικές παραβάσεις, μεταξύ των οποίων και εγκατάλειψη μετά από τροχαίο ατύχημα.

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...