............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Κάλαντα Πρωτοχρονιάς





Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά
ψηλή μου δεντρολιβανιά
κι αρχή καλός μας χρόνος
εκκλησιά με τ' άγιο θρόνος.

Αρχή που βγήκε ο Χριστός
άγιος και Πνευματικός,
στη γη να περπατήσει
και να μας καλοκαρδίσει.

Αγιος Βασίλης έρχεται,
και δεν μας καταδέχεται,
από την Καισαρεία,
συ' σαι αρχόντισσα κυρία.

Βαστά εικόνα και χαρτί
ζαχαροκάρνο, ζυμωτή
χαρτί και καλαμάρι
δες και με-δες και με το παλικάρι.

Το καλαμάρι έγραφε,
τη μοίρα του την έλεγε
και το χαρτί-και το χαρτί ομίλει
Άγιε μου-άγιε μου καλέ Βασίλη.

Και νέον έτος αριθμεί
την του Χριστού περιτομή
και η μνήμη του Αγίου
Ιεράρχου Βασιλείου.

Του χρόνου μας αρχή καλή
και ο Χριστός μας προσκαλεί
την κακία ν' αρνηθούμε
μ' αρετές να στολιστούμε.

Να ζούμε βίον τέλειον
κατά το ευαγγέλιον
με αγάπη με ειρήνη
και με τη δικαιοσύνη.

Χρόνια πολλά και ευτυχή
με καθαρά κι αγνή ψυχή
με χαρά και με υγεία
και με θεία ευλογία.


Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Κρητικό ελαιόλαδο αξίας εκατομμυρίων στο Norman Atlantic

   EIΔΗΣΕΙΣ   



Μεγάλη εκτιμάται η καταστροφή για ιδιώτες και συνεταιριστές εμπόρους από την Κρήτη, που είχαν στείλει με το μοιραίο πλοίο "Norman Atlantic" βυτία με μεγάλες ποσότητες λαδιού για την Ιταλία!

Εκτιμάται ότι μόνο από το νομό Ηρακλείου είχαν σταλεί τουλάχιστον 10 βυτιοφόρα, δηλαδή γύρω στους 300 τόνους ελαιολάδου, αξίας 900.000 έως και 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τα λάδια που ταξίδευαν με το μοιραίο πλοίο, με προορισμό την Ιταλία, σε επίπεδο Κρήτης. Έχει γίνει όμως επίσης γνωστό ότι ταξίδευαν και από την Ιεράπετρα δύο βυτία με ελαιόλαδο.
Και μπορεί τα λάδια αυτά να ήταν ασφαλισμένα, κατά πάσα πιθανότητα, όμως το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούν μήνες για να εισπράξουν τα ασφάλιστρα οι κατεστραμμένοι ιδιοκτήτες τους.
Στο μεταξύ, οι τιμές παραγωγού του ελαιολάδου έχουν ανοδική τάση, έχοντας φτάσει κοντά στα 3 ευρώ το κιλό, κατά πληροφορίες που υπάρχουν, από τα 2,80 έως 2,90 που είχαν φτάσει κατά μέσο όρο οι τιμές τις προηγούμενες μέρες και η καταστροφή αυτή δεν αναμένεται να τις επηρεάσουν.

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων για το «Norman Atlantic»

Υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωση 
των επιβατών του Νorman Αtlantic -
 Ένας νεκρός επιβάτης 

 "Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το κυνηγητό του κέρδους των εφοπλιστών δεν συμβιβάζεται με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα" αναφέρει η ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων με αφορμή το «Norman Atlantic».
"Όπως έχει αποκαλυφθεί πίσω από τα τραγικά ναυάγια, πυρκαγιές κ.ά. βρίσκονται σοβαρές παραλήψεις της αξιοπλοΐας των πλοίων, με οδυνηρές συνέπειες για τους επιβάτες και τους ναυτεργάτες.

Με την πυρκαγιά που ξέσπασε το ξημέρωμα της Κυριακής 28 Δεκέμβρη 2014, στο γκαράζ του πλοίου «NORMAN ATLANTIC» με ιταλική σημαία, πλοιοκτησίας «VISEMAR DI NAVIGAZIONESRL», έχει ναυλωθεί από την «ΑΝΕΚ», τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή των 478 επιβαινόντων στο πλοίο" τονίζουν.
"Το γεγονός αυτό έχει γεννήσει πολύ σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν με ακρίβεια και να ελεγχθεί αυστηρά η τήρηση των κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Πρώτο, ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της πυρκαγιάς, αν λειτούργησαν τα μέσα πυρόσβεσης, αν υπήρχε η αναγκαία στεγανότητα του πλοίου και γιατί δεν έγινε δυνατόν να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά από την αρχή;
Δεύτερο, με δεδομένο ότι κάθε καθυστέρηση σε περίπτωση πυρκαγιάς εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη ζωή των επιβαινόντων, γιατί ενώ η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 4 περίπου το ξημέρωμα της Κυριακής 28 Δεκέμβρη, απομακρύνθηκαν μόνο 150 επιβάτες με σωσίβιες λέμβους και παρέμεινε στο πλοίο μεγάλος αριθμός επιβαινόντων, σε μια περιοχή (ανοικτά της Κέρκυρας) που μπορούν, παρά τις συγκεκριμένες (χωρίς υπερβολές) άσχημες καιρικές συνθήκες, να συμβάλλουν έγκαιρα στην επιχείρηση διάσωσης παραπλέοντα πλοία, πολεμικά πλοία, ρυμουλκά ανοικτής θαλάσσης και ελικόπτερα παντός καιρού;
Τρίτο, Ποιο είναι το ιστορικό του πλοίου, αν είναι μετασκευασμένο οχηματαγωγό, αν δικαιολογείται η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού επιβατών και οχημάτων, αν η οργανική σύνθεση του πλοίου κάλυπτε τις ανάγκες, και αν ήταν επαρκή και λειτούργησαν τα μέσα διάσωσης;
Τέταρτο, Ποιο είναι το ιστορικό των ελέγχων του πλοίου, πως αντιμετωπίστηκαν οι παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του ελέγχου στις 19 Δεκεμβρίου 2014 από τις Λιμενικές Αρχές στην Πάτρα, που έχουν αναρτηθεί στο σύστημα "EQUASIS" (www.equasis.org), παρατηρήσεις πολύ σοβαρές που αφορούν την αξιοπλοΐα του «NORMAN ATLANTIC».
Σε κάθε περίπτωση η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο «NORMAN ATLANTIC», ο κίνδυνος για τη ζωή των 478 επιβαινόντων και οι όποιες παραλήψεις στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας, θέτουν με επιτακτικό τρόπο την άμεση πραγματοποίηση συστηματικού ελέγχου στα επιβατικά πλοία για την τήρηση των κανόνων προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
Το πρώτο ζήτημα που προέχει είναι η χρησιμοποίηση όλων των μέσων και τρόπων για τη διάσωση των επιβαινόντων στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «NORMAN ATLANTIC», δεν χωρά άλλη καθυστέρηση, οι ευθύνες είναι μεγάλες" καταλήγει η ανακοίνωση των σωματείων.

____________
- από το: http://stokokkino.gr/

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με τίτλο: «ΑΝΘΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ»


  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ   

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014 στις 8.30 μ.μ.

το EL VIAJE music bar και το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΣΤΑΤΗΣ

σας προσκαλούν στο οπτικοακουστικό αφιέρωμα
στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με τίτλο:

 «ΑΝΘΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ»
                                                  
Χριστουγεννιάτικα διηγήματά του θα παρουσιάσει η φιλόλογος Μαρίνα Αρετάκη

Κείμενα θα διαβάσει η ηθοποιός Παναγιώτα Δρυ

Ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Ράππας θα παρουσιάσει υλικό από την 3D animation
ταινία του «Η σταχομαζώχτρα» που βρίσκεται στο στάδιο της προπαρασκευής

Θα ακουστούν τραγούδια σε ποίηση του Σκιαθώτη συγγραφέα


στο EL VIAJE music bar



Δείτε τη σελίδα της εκδήλωσης στο facebook πατώντας εδώ


Βιογραφικά:

H Μαρίνα Αρετάκη είναι διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris ΙV) και εργάζεται ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει διδάξει Νεοελληνική Λογοτεχνία στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της είναι η πεζογραφία του 19ου αιώνα, η μεταπολεμική ποίηση και το σύγχρονο ελληνικό μυθιστόρημα. Έχει  δημοσιεύσει μελέτες για τους Αλ. Παπαδιαμάντη, Γρ. Ξενόπουλο, Π. Πρεβελάκη, Μ. Χάκκα, Ρ. Γαλανάκη, Γ. Μανουσάκη, κ.ά.

Η Παναγιώτα Δρυ είναι ηθοποιός. Σπούδασε υποκριτική στην Αθήνα (Σχολή Βεάκη) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (στο Oxford School of Drama, στο Rose Bruford College, Kent και στο Mountview Arts Academy, London).

Για τον Παναγιώτη Ράππα διαβάστε εδώ: http://www.rappaspanagiotis.com




Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Τι είπε ο τραπεζίτης στο Σαμαρά και τι προβλέπουν οι NYT για τις εκλογές

  ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ  


Του Θοδωρή Καλούδη*

Την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δέχτηκε ένα επείγον τηλεφώνημα από κορυφαίο τραπεζίτη που σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση. Την ημέρα εκείνη είχαν αποσυρθεί εσπευσμένα από μικροκαταθέτες περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ από τις τρείς μεγάλες τράπεζες. Ο τραπεζίτης εξήγησε στον πρωθυπουργό πως όταν η “μαρίδα” – δηλαδή οι καταθέτες που διατηρούν λογαριασμούς των 10.000 ευρώ κατά μ.ο. και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των καταθετών- σηκώνουν μαζικά τα χρήματά τους, τότε το πράγμα γίνεται επικίνδυνο. Αν συνεχιστεί αυτό, είπε, ο κίνδυνος να “στεγνώσουν” οι τράπεζες είναι μεγάλος και άμεσος. Και τότε το πρόβλημα από τα ATMs θα περάσει στην καρδιά των πιστωτικών ιδρυμάτων. “Τη φορά αυτή δεν θα υπάρχουν αεροπλάνα να μας κουβαλήσουν ευρώ, κύριε πρωθυπουργέ” προειδοποίησε ο τραπεζίτης πριν κλείσει τη συνομιλία.
Κυρίες και Κύριοι, ζούμε ώρες ιστορικές, που κρίνονται πολλά περισσότερα από όσα ίσως υποψιαζόμαστε. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας οδήγησε στη στιγμή της αλήθειας για κόμματα, βουλευτές και πολίτες. Στιγμή, που επικαιροποιεί βασανιστικά το πολιτικό πρόβλημα και τα οικονομικά αδιέξοδα του τόπου. Αυτή τη στιγμή διαρκείας βιώνουμε σήμερα. Αυτό περιγράφουν τα πιο έγκυρα Μέσα διεθνώς. ´Όπως οι New York Times που φιλοξενούν άρθρο του Ούγκο Ντίξον, γνωστού αναλυτή του Reuters, που περιγράφει διάφορες εκδοχές για τα μελλούμενα, διόλου καθησυχαστικές.Γιατί οι αναλύσεις των New York Times διαβάζονται με προσοχή από τους ξένους γνωμηγητορες και βέβαια από τις “αγορές” που… πρέπει λογικά να προετοιμάζονται να χορέψουν με το νταούλι του κ.Τσίπρα.

“Το πρώτο βήμα, (στο Ελληνικό δράμα) αναφέρει ο Ντίξον, είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα ο Σαμαράς να πείσει τους απαιτούμενους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα. Επίσης, υπάρχει η μικρή πιθανότητα να αντικατασταθεί από έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό, έτσι ώστε να βρεθεί η πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου. Πάντως, αν εκλεγεί Πρόεδρος, θα είναι πιο εύκολο για την Ελλάδα να “καταπιεί” τις συνθήκες που θα προκύψουν από τις συζητήσεις με την Τρόικα και έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό του 2015 και τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. Σε ανταπόδοση, η Ελλάδα θα λάβει την τελευταία δόση του προγράμματος και θα μπει σε πιστωτική γραμμή. Επιπλέον ενδέχεται να κερδίσει περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους και έτσι θα μπορέσει πιο εύκολα να βγει στις αγορές και να χρηματοδοτηθεί από μόνη της».

Τι θα γίνει, όμως, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος; Οι εκλογές είναι επί θύραις και ο Ούγκο Ντίξον απλώνει τη βεντάλια των πιθανοτήτων. «Αν κερδίσει τις εκλογές ο Σαμαράς, τότε θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Θα προσπαθήσει να τρομάξει τους ψηφοφόρους με σκοπό να τον υποστηρίξουν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα σκιαγραφήσει τη ζοφερή εικόνα της χώρας με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, είναι απίθανο να κερδίσει τις εκλογές, καθώς ο Τσίπρας έχει το προβάδισμα».
Επομένως αναφύεται το ερώτημα: τι θα συμβεί αν αναλάβει τα ηνία ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο Ντίξον γράφει: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσει το πρόγραμμά του, τότε οι προοπτικές για την Ελλάδα θα είναι ζοφερές. Οι ιδέες για διαγραφή του χρέους και αύξηση των δημοσίων δαπανών θα προκαλέσουν την έντονη αντίδραση της Τρόικα και έτσι η διαδρομή προς την πτώχευση θα γίνει πιο σύντομη. Η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να δεχθεί διαγραφή του χρέους, ούτε την απώλεια της δέσμευσης για τον έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρωζώνη, καθώς η χρεοκοπία της χώρας θα οδηγήσει σε ντόμινο εξελίξεων».
Ακόμη και αυτό το σενάριο, όμως, τίθεται εν αμφιβόλω ότι θα επιβεβαιωθεί. Κατά τον Ντίξον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λυγίσει μόλις διαπιστώσει πως η Τρόικα δεν υποκύπτει. Επιπλέον, αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, καίτοι προηγείται δημοσκοπικά και ενδέχεται να κερδίσει τις εκλογές, δεν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνος του. Άρα θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες για να σχηματίσει κυβέρνηση και αυτές θα είναι με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Αμφότερα τα κόμματα τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής, άρα δεν θα συναινούσαν σε πολιτικές που θα φόρτιζαν τα πράγματα πάνω από τον γκρεμό».
Γράφει χαρακτηριστικά ο Ντίξον: «Ενδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς οι συμβιβασμοί στους οποίους θα αναγκαστεί να οδηγηθεί θα προκαλέσουν αντιδράσεις στην αριστερή πλευρά του. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα πάει σε δεύτερες εκλογές».
Όπως καταλάβατε, οι έγκυροι ξένοι αναλυτές βλέπουν τα πράγματα από μακριά και ψύχραιμα. Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και οι πολιτικές δυνάμεις της βρίσκονται σε προφανή αδυναμία συνεννόησης. με το πολιτικό αδιέξοδο παρόν. Και με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, το απευκταίο «πιστωτικό γεγονός» πλησιάζει. Με τη «μαρίδα» να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Όπως ακριβώς και στην κάλπη. Αρκεί να το ξέρει…

______________________

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Τα γεγονότα έξω από τα «100 χρόνια της ΕΣΗΕΑ» προσθέτονται στα ντοκουμέντα της Ιστορίας της

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΣΗΕΑ (1914-2014)

ΔΕΥΤΈΡΑ, 15 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2014





 
Χρειάστηκαν 100 χρόνια, όμως η ΕΣΗΕΑ, επιτέλους, πήρε θέση. Δίπλα σε στελέχη της κυβέρνησης που διέλυσε εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών, σε μεγαλοεκδότες και καναλάρχες, και απέναντι από τη βάση του κλάδου των ΜΜΕ.

Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν σήμερα, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, στο κτίριο της οδού Ακαδημίας ήταν πρωτοφανή και θα καταγραφούν στη συλλογική μνήμη των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Καθώς οι πρωτιές που καταγράφηκαν ήταν... πολλές.

Η διοίκηση του – πάλαι ποτέ – σωματείου της ΕΣΗΕΑ επέλεξε να προσκαλέσει στη “φιέστα” για τα 100 χρόνια τον πρόεδρο της δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια (τελικά δεν παρέστη), τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (αιφνιδίως!) και άλλα επιφανή στελέχη (κατ’ επίφαση «συναδέλφους»), μεταξύ των οποίων, η Ντ. Μπακογιάννη, η Σ. Βούλτεψη, ο Χρ. Πρωτόπαπας και ο Θ. Ρουσόπουλος. Όλοι τους άνθρωποι με ρόλους - κλειδιά στην επίθεση κατά της κοινωνίας ευρύτερα, αλλά και, ειδικότερα, στον κλάδο των ΜΜΕ.

Την χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για να «τιμήσει» με την παρουσία του τη φιέστα ο πρωθυπουργός, δόθηκε το πράσινο φως για να ζωστεί το κτίριο με ΜΑΤ (!) προκειμένου να προστατευθεί η παρουσία του στην εκδήλωση και οι εκλεκτοί καλεσμένοι από τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο. Η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ ωστόσο, πιστή στις αρχές της, δε «συγκινήθηκε» ούτε όταν η διμοιρία που βρισκόταν στην είσοδο επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους για να τους απωθήσει στο απέναντι οδόστρωμα, τραυματίζοντας δυο συναδέλφους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Μάταια, κάποιοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες επεδείκνυαν τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες και τις προσκλήσεις για την εκδήλωση που είχαν αποσταλεί μαζικά στα περίπου 6,5 χιλιάδες μέλη της ΕΣΗΕΑ ταχυδρομικώς. Οι εντολές ήταν σαφείς. Στη “φιέστα” - το απροσδιόριστο κόστος της οποίας προφανώς θα καλυφθεί από τις εισφορές των μελών - υπήρχε θέση μόνο για τους... ημετέρους και τους συνταξιούχους.

Η στάση της αστυνομίας και η προκλητική ανοχή από τα μέλη της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ (μεταξύ των οποίων και αυτοί της αριστερής παράταξης «Συσπείρωση Δημοσιογράφων») εξόργισε ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους διαδηλωτές που αποδοκίμασαν έντονα τους εκλεκτούς καλεσμένους. Δυο εξ αυτών, μάλιστα, είχαν το θράσος να απαντήσουν στις εγκλήσεις: ο Θ. Ρουσόπουλος γιουχάισε δηκτικά τους συγκεντρωμένους, ενώ Χρήστος Πρωτόπαππας αναρωτήθηκε, μεγαλόφωνα, «ποιοι είναι αυτοί οι γελοίοι που διαμαρτύρονται; λίγο πριν τη δήλωσή του στις στημένες κάμερες των τηλεοπτικών καναλιών, ακριβώς μπροστά στη είσοδο της ΕΣΗΕΑ.
Ένταση προκλήθηκε επίσης όταν ο ανεκδιήγητος εκπρόσωπος εργαζομένων στο STAR (εκ των... ημετέρων), γνωστός για τις απεργοσπαστικές του... ικανότητες, επικρότησε την επίθεση των ΜΑΤ. Η αποστολή του κλειστού «κλαμπ» τελικά εξετελέσθη, καθώς η φιέστα, ο μπουφές και η έκθεση (τραγική ειρωνεία: στα εκθέματα υπήρχε φωτογραφία με θέμα “μαύρο” στην ΕΡΤ) ολοκληρώθηκαν δίχως άλλα “παρατράγουδα”. Και τα αποκαλυπτήρια ήταν πράγματι ...αποκαλυπτικά.
Τι κι αν τα τηλεοπτικά κανάλια, που συμπεριέλαβαν στα δελτία τους  ως είδηση τη φιέστα για τα 100 χρόνια της ΕΣΗΕΑ, έσβησαν από το ρεπορτάζ τις τραγικές εικόνες της καταστολής  που κατέγραψαν οι κάμερές τους, όντας εκεί, σα να μη συνέβησαν ποτέ; Τι κι αν κατέγραψαν δήλωση της Πόπης Χριστοδουλίδου, μέλους του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ,  για αυτά που συνέβησαν και δεν τη μετέδωσαν; Όλοι όσοι αντιδράσαμε εκεί είμαστε δημοσιογράφοι. Άνεργοι ή εργαζόμενοι στα κάτεργα των εκδοτικών συγκροτημάτων ξέρουμε να καταγράφουμε τις ειδήσεις και να μεταδίδουμε τις εικόνες. Κι αυτά που συνέβησαν έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ χθες δεν φιμώθηκαν και κάνουν το γύρο  του διαδικτύου. Ως μια μέρα που συνάδελφοι δημοσιογράφοι -από τα δεξιά και από τα αριστερά- ανέχτηκαν ή έδωσαν τη συγκατάθεσή τους  να χτυπηθούν συνάδελφοι που είχαν διαφορετική άποψη και τόλμη. Και εννοείται ότι την πολιτική ευθύνη για αυτή τη βαρβαρότητα την έχει πρωτίστως η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου που ευνόησε με την παρουσία του στη φιέστα ο Αντώνης Σαμαράς.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, περιμένοντας τον πρωθυπουργό και λίγο πριν πλησιάσει τους απωθημένους δημοσιογράφους πίσω από τα ΜΑΤ για να επιστρέψει τελικά στο κτίριο για την υποδοχή.
Για μια ακόμη φορά επισφραγίζεται ότι οι εργαζόμενοι/ες στα ΜΜΕ δεν έχουμε τίποτα που να μας ενώνει με τους εργατοπατέρες, επαγγελματίες “συνδικαλιστές” - εξ αριστερών και εκ δεξιών - της ΕΣΗΕΑ και των άλλωνa la carte», διακοσμητικών σωματείων του κλάδου. Αντιθέτως, ανάμεσά μας υπάρχει, καταφανέστατα, ένα ταξικό χάσμα. Η ΕΣΗΕΑ (και η κάθε... ΕΣΗΕΑ) έχει διαλέξει πλευρά και ουδόλως το κρύβει. Και της αρμόζει η ίδια αντιμετώπιση με τους μεγαλοεργολάβους, τους μιντιάρχες και τα τσιράκια τους στα βουλευτικά έδρανα.



Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Απροκάλυπτη παρέμβαση Γιούνκερ: «Δεν θα ήθελα ακραίες δυνάμεις να πάρουν την εξουσία»

   ΠΟΛΙΤΙΚΗ   

«Κατανοητό γιατί οι υποστηρικτές των μνημονίων σε Ελλάδα και Ευρώπη αλληλοϋποστηρίζονται… 



 Παρέμβαση Γιούνκερ στα εσωτερικά της χώρας: «Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει λάθος αποτέλεσμα στις εκλογές». «Κατανοητό γιατί οι υποστηρικτές των μνημονίων σε Ελλάδα και Ευρώπη αλληλοϋποστηρίζονται" σχολιάζουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει ένα «λάθος» αποτέλεσμα στις εκλογές, τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, προειδοποιώντας την Ελλάδα να μην εκλέξει «εξτρεμιστικές δυνάμεις» στην εξουσία, προσθέτοντας ότι θα προτιμούσε «γνωστά πρόσωπα».
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Observer, «πρόκειται για την ισχυρότερη μέχρι στιγμής παρέμβαση από την ΕΕ στην ελληνική προεκλογική εκστρατεία».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Observer, ο Juncker τόνισε πως «οι Έλληνες, οι οποίοι έχουν μια πολύ δύσκολη ζωή, γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σήμαινε ένα λάθος εκλογικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη», στη διάρκεια συζήτησης στην αυστριακή δημόσια τηλεόραση.
Σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας θεωρούνται «ακραίες δυνάμεις», ο Juncker απάντησε ότι «θα ήθελα η Ελλάδα να κυβερνάται από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τους πολλούς απλούς ανθρώπους στην Ελλάδα και που καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα των ευρωπαϊκών διαδικασιών. Κάθε κόμμα που συμμετέχει στις εκλογές, πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτά τα πρότυπα και δεν θα σχολιάσω τις πιθανότητες που έχει το ένα ή το άλλο κόμμα, αλλά θα προτιμούσα εάν εμφανιζόταν (μετά από τις εκλογές) γνωστά πρόσωπα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
«Κατανοητό γιατί οι υποστηρικτές των μνημονίων σε Ελλάδα και Ευρώπη αλληλοϋποστηρίζονται… 
Η πλειοψηφία όμως των ευρωπαϊκών λαών και των ευρωπαίων αξιωματούχων στέκονται με σεβασμό στη θέληση του ελληνικού λαού ενώ οι περισσότεροι θέτουν ζήτημα επαναπροσδιορισμού των κυρίαρχων στρατηγικών της Ευρώπης», σχολιάζουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Έκοψαν το ρεύμα στα παραπήγματα του «Καποτά» - Επίδειξη αναλγησίας από τη ΔΕΗ

...παρέμβαση Δούρου 

 

 Επίδειξη αναλγησίας από τη ΔΕΗ που έκοψε σήμερα το ρεύμα στον καταυλισμό όπου ζουν πάνω από 3.500 άνθρωποι , στερώντας τους ακόμα και το φως και τη θέρμανση. 

Επίδειξη αναλγησίας από τη ΔΕΗ που έκοψε σήμερα το ρεύμα στον καταυλισμό όπου ζουν πάνω από 3.500 άνθρωποι – σεισμόπληκτοι ρωσοπόντιοι αλλά και έλληνες θύματα της κρίσης που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους – στερώντας τους ακόμα και το φως και τη θέρμανση.
Στην υπόθεση παρενέβη η Ρένα Δούρου με τον Δήμαρχο Αχαρνών Γ. Κασσαβό, οι οποίοι δεσμεύθηκαν για αποπληρωμή οφειλών από την Περιφέρεια και επανασύνδεση του ρεύματος αύριο το πρωί.
Το πρωί κλιμάκια της ΔΕΗ, χωρίς καμία προειδοποίηση και συνοδεία των ΜΑΤ, διέκοψαν, κατόπιν εισαγγελικής εντολής την ηλεκτροδότηση στα κοντέινερ των 25 τ.μ. όπου στοιβάζονται 8 με 10 άνθρωποι.
Οι οφειλές προς την Επιχείρηση φθάνουν τις 5.000 ευρώ ανά οικογένεια, η προσπάθεια διακανονισμού δεν καρποφόρησε ποτέ, ενώ οι κάτοικοι του καταυλισμού αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και δόσεις, καθώς στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι, ενώ έχουν χάσει και τα όποια επιδόματα ή αναπηρικές συντάξεις λάμβαναν.
Για την υπόθεση ενημερώθηκε η Περιφερειάρχης Αττικής από τον Δήμαρχο Αχαρνών, η οποία βρέθηκε στον καταυλισμό με τον αντιπεριφερειάρχη Π. Φιλίππου και σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό δεσμεύθηκε για αποπληρωμή από την Περιφέρεια των οφειλών κατοίκων που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν. Τα συνεργεία της ΔΕΗ αποχώρησαν, ενώ όσα ρολόγια διεκόπησαν θα επανασυνδεθούν αύριο το πρωί.
"Στον καταυλισμό υπάρχει πλέον ανθρωπιστική κρίση, δίνεται μάχη για να βρεθεί λίγο γάλα για τα παιδιά, ενώ παίρνουμε ακόμα και ψωμί από τις φυλακές", λέει στο www.avgi.gr, η Εύα Κωνστανταράκη, εθελόντρια από τη συλλογικότητα "ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ", που συμμετέχει στη διανομή τροφίμων και ρούχων, ενώ κάνει εκπαιδευτικό θέατρο σε μαθητές.
Στις οικογένειες που έχουν αγωνίζονται κάθε μέρα να επιβιώσουν σ' αυτά τα 25 τετραγωνικά, υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Κοινός αντίπαλος η φτώχεια, σύμμαχος η αλληλεγγύη
Συνταξιούχοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί κάνουν δωρεάν φροντιστήριο και ενισχυτική διδασκαλία στα παιδιά, ενώ στο δημοτικό σχολείο της περιοχής, εκπαιδευτικοί και διευθύντρια κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους μικρούς μαθητές.
Στην όλη προσπάθεια συμμετέχει και η Μητρόπολη, με συσσίτιο 120 μερίδων, από Δευτέρα ως Παρασκευή.
Κλείνοντας τα μάτια, η ΔΕΗ επιχειρεί από πέρυσι – ακόμα και με τη συνδρομή των ΜΑΤ - να αφήσει χωρίς ρεύμα δεκάδες οικογένειες που αναγκάζονται να μένουν στον καταυλισμό και αδυνατούν να πληρώσουν συσσωρευμένες οφειλές στην επιχείρηση.
Το Πάσχα, εθελοντές από τις "Διηγήσεις", σε συνεργασία με το σχολείο της περιοχής και τη Μητρόπολη, είχαν ζητήσει από τον Δήμο Αχαρνών να δημιουργηθεί μια επιτροπή με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του, προκειμένου να μεσολαβήσει στη ΔΕΗ.
Οι εθελοντές πρότειναν διαγραφή των έως τώρα χρεών, και την παροχή ρεύματος έως 100 ευρώ το δίμηνο με το κοινωνικό τιμολόγιο.
"Επαναφέρουμε την πρόταση και στον νέο δήμαρχο Γιάννη Κασσαβό", δηλώνει η Εύα Κωνστανταράκη, καλώντας τον να πάρει πρωτοβουλίες σχετικά.

Αναδημοσίευση από www.avgi.gr

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΣΑΣ - Τηλεμαραθώνιος Αγάπης


Τηλεμαραθώνιος Αγάπης αφιερωμένος στην προστασία των παιδιών από τη φτώχεια και τον υποσιτισμό.


Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στη ΝΕΡΙΤ από τις 7 το απόγευμα και με τη συνεργασία πολλών ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Κάθε λεπτό είναι πολύτιμο.  Ένα παιδί μάς χρειάζεται.

Για την ενίσχυση του Τηλεμαραθωνίου μπορείτε επίσης να:
  • Στείλετε SMS μήνυμα τη λέξη ΠΑΙΔΙ στο 54234Ισχύει από τις 5-11 Δεκεμβρίου (1,23 €/μήνυμα με το ΦΠΑ)
  • Καλέσετε μόνο από σταθερό ΟΤΕ, το 901 11 17 17 17 (αυτόματη χρέωση 3,68€/κλήση με το ΦΠΑ)
  • Καταθέσετε τη δωρεά σας στις παρακάτω τράπεζες:
    Εθνική 169/480020-64
    Πειραιώς 5049-022842-011
    Alpha Bank 115 00 2002 017649
    Eurobank 0026-0102-14-0100540998
    Attica Bank 069/54799691
    HSBC 002-066694-130
    και στα μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας.
Δείτε περισσότερα για τον Τηλεμαραθώνιο

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...