............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Καλό ταξίδι στον Αγωνιστή της Αριστεράς Γιάννη Μπανιά




Πέθανε σε ηλικία 73 ετών, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλευόταν ο βετεράνος ηγέτης της ανανεωτικής αριστεράς και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς. 
Ο Γιάννης Μπανιάς γεννήθηκε το 1939 στην Αρτα. Οργανώθηκε σε νεαρή ηλικία στην προδικτατορική αριστερά. 
Προσχώρησε στο ΚΚΕ Εσωτερικού, του οποίο διετέλεσε Γενικός Γραμματέας από το 1982 έως το 1988. Μετά τη διαφωνία του με τον Λεωνίδα Κύρκο και τη διάσπαση της ανανεωτικής αριστεράς, ο Γιάννης Μπανιάς ίδρυσε το ΚΚΕ Εσωτερικού (Ανανεωτική Αριστερά), το οποίο μετονομάστηκε σε ΑΚΟΑ, η οποία συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυση του τελευταίου. 
Με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μπανιάς εξελέγη βουλευτής το 2007, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2009

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Οι άξονες της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ

«...χρειάζεται να συγκροτηθεί ένας νέος συνασπισμός εξουσίας και να διεκδικήσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, με την δύναμη της οποίας θα απαλλάξει την χώρα από την πολιτική των μνημονίων και τις ληστρικές και ταπεινωτικές δανειακές συμβάσεις».
Υπάρχει μία βαθιά διαχωριστική γραμμή σε αυτές τις εκλογές που χωρίζει δύο παρατάξεις, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση στα Καλύβια Αττικής και την περιέγραψε ως εξής: «Από την μια υπάρχει το κόμμα του μνημονίου. Και η άλλη πλευρά είναι η εναλλακτική πολιτική. Για την οποία χρειάζεται να συγκροτηθεί ένας νέος συνασπισμός εξουσίας και να διεκδικήσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, με την δύναμη της οποίας θα απαλλάξει την χώρα από την πολιτική των μνημονίων και τις ληστρικές και ταπεινωτικές δανειακές συμβάσεις».
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ λέγοντας ότι οι πρώην μονομάχοι και νυν συνέταιροι του μνημονίου προσπαθούν απεγνωσμένα να αλλάξουν την ατζέντα. Δεν θέλουν ο κόσμος να ενημερωθεί για το μνημόνιο, για τις δεσμεύσεις τους, για την απόφασή τους να είναι μαζί στην κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών.
Επίσης τα κατηγόρησε για απουσία αναπτυξιακής πολιτικής τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη όταν κόβεις κάθε τόσο τους ήδη κομμένους μισθούς και τις ήδη κομμένες συντάξεις, όταν αφαιρείς κάθε μερικούς μήνες δεκάδες ευρώ από την πραγματική οικονομία.
Όμως, είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, το πιο εξοργιστικό είναι ότι μας έφεραν ως εδώ χωρίς διαπραγμάτευση. Κυνικά, ψυχρά και με σχέδιο. Αντάλλαξαν την ισοπέδωση της χώρας με την εύνοια της Μέρκελ και των τραπεζιτών. Η δημόσια ομολογία της Μέρκελ, του Γιούνκερ και του Σόιμπλε ότι τρέμουν στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί μια χώρα να βγει από την ευρωζώνη, είναι κάτι που το ξέραμε. Και αντί να το βάλουμε στο τραπέζι, σηκώσαμε στις πλάτες μας τις αμαρτίες ολόκληρης της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης.


Οι πέντε άξονες της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τους παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας είναι: καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου, μορατόριουμ πληρωμών, αναδιανομή πλούτου, τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο, μέτρα για τους πιο αδύναμους.
Επίσης ο Α. Τσίπρας επιτέθηκε στα συγκυβερνώντα κόμματα για την μεταναστευτική τους πολιτική σημειώνοντας ότι βρήκαν κάτι που νομίζουν ότι θα τους διευκολύνει. Το θέμα της μετανάστευσης. Αφήνουν το πρόβλημα να υπάρχει και να μεγαλώνει γιατί πιστεύουν πολύ καλά ότι το αίσθημα ανασφάλειας τους βοηθά. Σχολιάζοντας την εξαγγελία για την δημιουργία στρατοπέδων για τους μετανάστες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι εξοργιστικό το πως προσπαθούν να παρουσιάσουν το θέμα αυτό. Ότι δηλαδή, η τοπική κοινωνία θα ρίξει τα μπετά, και τα συρματοπλέγματα, ότι τοπικές εταιρείες θα αναλάβουν τα υπερσύγχρονα μέτρα ασφαλείας και την φύλαξη, ότι τοπικοί αστυνομικοί θα επανδρώσουν τα διογκωμένα αστυνομικά τμήματα. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, είναι γνωστό ότι τα χρήματα τα πληρώνει η Φρόντεξ. Αλλά με τα χρήματα που θα δαπανήσουν για στρατόπεδα συγκέντρωσης δυναμικότητας 30.000 ανθρώπων, θα μπορούσαν: να εμπεδώσουν αίσθημα τάξης και ασφάλειας εκεί που χρειάζεται, να δημιουργήσουν κοινωνικές υποδομές με ανθρωπιστικούς όρους, να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό για τις υπηρεσίες ασύλου, όλα αυτά που προδιαγράφουν όχι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι κουκουλοφόροι, αλλά οι υπηρεσίες του ΟΗΕ για τους οικονομικούς πρόσφυγες.

Αυτό που χρειάζεται λοιπόν, είπε ο Α. Τσίπρας είναι: Να δίνουμε χαρτιά σε όσους θέλουν να φύγουν από τη χώρα και που είναι πια η συντριπτική πλειοψηφία. Να οργανώσουμε κοινωνικές υποδομές για αυτούς που παραμένουν. Να ξηλώσουμε τα κυκλώματα εκμετάλλευσης. Και να δίνουμε άσυλο σε αυτούς που το δικαιούνται. Κυρίως όμως να κάνουμε το πρόβλημα υπόθεση όλης της Ευρώπης. Γιατί το ζήτημα δεν πρόκειται να λυθεί φτιάχνοντας στρατόπεδα στις χώρες υποδοχής, αλλά βοηθώντας τις χώρες προέλευσης.
__________________________________________

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Η Σημαία του '21 στον Λυκαβηττό!




Λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση, ακτιβιστές της Συντονιστικής Ομάδας Κινημάτων,σήκωσαν την σημαία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στον Λυκαβηττό.



Δείτε το Βίντεο:....


Στη συνέχεια, αμέσως μετά την τοποθέτηση της σημαίας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στον Λυκαβηττό, οι ακτιβιστές της Συντονιστικής Ομάδες Κινημάτων τραγούδησαν "Πότε θα κάνει ξαστεριά".
Δείτε το Βίντεο:

___________________________________

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΜΕ ΝΟΜΟ!!!!



Τα περισσότερα ιστολόγια δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί την σημαντική και ανησυχητική αυτή είδηση. Πριν μερικές μέρες (26/1/2012) στην Ιαπωνία, 22 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, υπέγραψαν τη συμφωνία ACTA, για τα "πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο", που στην ουσία είναι μια συλλογική απόπειρα που στοχεύει στο να μην αναπαράγονται ειδήσεις και ανακοινώσεις από τη μια...
ιστοσελίδα στην άλλη, ούτε όπως έχουν, ούτε σε μετάφραση, ώστε να μην ενημερώνεται ο κόσμος. Πέντε χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Κύπρος και Σλοβακία) δεν την υπέγραψαν, είτε επειδή διαφωνούσαν, είτε επειδή φοβόντουσαν τις αντιδράσεις των πολιτών τους. Οι εδώ πολιτικοί μας θεωρούν πρόβατα και την υπέγραψαν χωρίς να ακουστεί ούτε ψίθυρος. Τον περασμένο Οκτώβριο, την ίδια συμφωνία υπέγραψαν οι: ΗΠΑ, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη και Μαρόκο. Είναι απίστευτο με ποιο τρόπο πλασάρεται η συμφωνία. Την ονομάζουν συμφωνία "κατά της πειρατείας", και έτσι σκέφτεται ο καθένας απλός και απονήρευτος πολίτης: "Το βρίσκω απόλυτα σωστό. Επιτέλους θα σταματήσει η πειρατεία στα μουσικά CD και στις ταινίες DVD". Aυτό όμως που κυρίως επιδιώκουν είναι το φρένο στην αναπαραγωγή άρθρων, ειδησεογραφικών και άλλων, αλλά και ανακοινώσεων, εικόνων και βίντεο από τη μια ιστοσελίδα στην άλλη, όπως έχει, ή μεταφρασμένη.Έτσι πιστεύουν πως θα καταφέρουν να κρατάνε τον κόσμο στο σκοτάδι.
Συγχρόνως, θα είναι η τέλεια ευκαιρία να εντατικοποιηθεί η παρακολούθηση των χρηστών του διαδικτύου, με την πρόφαση ότι θα πρέπει να εντοπίζονται οι "παραβάτες". Οι καταδικασθέντες θα πληρώνουν πρόστιμα ή θα φυλακίζονται. Το άρθρο που ακολουθεί δίνει μια πρώτη γεύση για την ύπουλη νομοθεσία: Μπορεί η μαζική διαμαρτυρία του διαδικτυακού κόσμου να πέτυχε όπως είδαμε την αναστολή των νομοσχεδίων SOPA και PIPA, τώρα όμως μια νέα συμφωνία κατά της πειρατείας έρχεται να ταράξει και πάλι τα νερά. 
Πράγματι, 22 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ανάμεσα τους και η χώρα μας-υπέγραψαν χθες στο Τόκιο τη συμφωνία κατά της πειρατείας ACTA (Anti-Coutnerfeiting Trade Agreement), με τις διαπραγματεύσεις να πραγματοποιούνται χωρίς δημόσιες διαβουλεύσεις -σχεδόν στα κρυφά. Στην πράξη, το ACTA αφορά τη θέσπιση διεθνών προτύπων σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία και την επιβολή των πνευματικών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της πειρατείας. 
Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προτείνει σοβαρότατες κυρώσεις -όπως απαγόρευση πρόσβασης στο διαδίκτυο, πρόστιμα ή ακόμα και φυλάκιση- για όσους επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν ή να μοιραστούν αρχεία προστατευμένα με copyrights. Η υπογραφή της συμφωνίας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη με χιλιάδες οργανώσεις, ακτιβιστές αλλά και απλούς πολίτες να κατηγορούν το ACTA για κατάργηση της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο. Ειδικότερα στην Πολωνία, η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου. Από την περασμένη εβδομάδα πλήθος κόσμου εκδηλώνει την αντίθεση του στη νέα συμφωνία με καθημερινές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Οι διαμαρτυρίες είναι έκδηλες και στον κόσμο του διαδικτύου, όπου ακτιβιστές hackάρουν κυβερνητικές ιστοσελίδες, όπως αυτές του Πρωθυπουργού και του Κοινοβουλίου της χώρας. Από την 1η Οκτωβρίου 2011 τη συμφωνία έχουν υπογράψει και οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία και Μαρόκο. 
Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες που δεν υπέγραψαν είναι οι Γερμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Σλοβακία και Κύπρος. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου τον προσεχή Ιούνιο.
-hellasxg
olympia.gr

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Μπορούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα με την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων συνεργαζόμενων προοδευτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων.


Μπορούμε!
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/03/2012 - 
εφημερίδα "Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"
Η χώρα βυθίζεται στη δίνη της ύφεσης, ζει σε συνθήκες πολέμου. Ταυτόχρονα καθίσταται αναντίστρεπτη διαδικασία ο κατακερματισμός και η πολιτική - ιδεολογική αποσύνθεση των δύο μεγάλων κομμάτων.
Πανικόβλητα τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα καταφεύγουν σε μονομέτωπη επίθεση κατά της Αριστεράς, με ειδικότερη αιχμή εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Επιστρατεύουν το εμφυλιοπολεμικό στυλ και ανασυστήνουν ψυχροπολεμικά στερεότυπα. Κηρύσσουν μάλιστα το τέλος της ασυλίας, που ισχυρίζονται ότι απολαμβάνει η Αριστερά μετά τη Μεταπολίτευση.
Δεν πρόκειται για την αναμενόμενη πολιτική αντιπαράθεση στο πλαίσιο της δημοκρατίας. Αντιθέτως πρόκειται για σχέδιο να ενοχοποιηθεί η Αριστερά, να περιοριστεί η πολιτική της δράση και εμβέλεια, να ενταχθεί στο κάδρο της πολιτικο-ηθικής κρίσης μαζί με τον δικομματισμό. Την κατηγορούν ότι ευθύνεται για την κρίση, περισσότερο μάλιστα από τα κόμματα που κυβέρνησαν! Ευθύνεται, λένε, η Αριστερά, γιατί το ΠΑΣΟΚ (ή μήπως και ο... “σοσιαλμανής” Καραμανλής του 1974;) ακολούθησε τις συντεταγμένες της Αριστεράς.
Αγοραία αντιπαράθεση, που δεν διασώζει, όμως, τους επίδοξους “σωτήρες της πατρίδας”. Καθημερινά κατρακυλάνε στη λαϊκή ανυποληψία, καθώς στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ συνωστίζεται στην πέμπτη θέση και η Ν.Δ. μειώνεται ραγδαία, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της για “αυτοδυναμία” ή έστω να παραμείνει “σταθερή δύναμη”.
Με αυτές τις εξελίξεις, στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι τα δύο κόμματα δεν θα κατορθώσουν μετά τις εκλογές να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κυβέρνηση. Γι' αυτό γίνονται σκέψεις ακόμη και για επίσπευση των εκλογών, ώστε να ανακοπεί η διάλυση των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων. Αναζητούνται κι άλλοι υποστηρικτές του “τρίτου Μνημονίου”, καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι είναι ανεκτές επουσιώδεις αλλαγές που θα δώσουν το πρόσχημα περί δήθεν ανάπτυξης.
Οι εξαγγελίας του Ράιχενμπαχ και του Μορς της Κομισιόν μαρτυρούν περί του είδους της ανάπτυξης... Επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι το ευρωπαϊκό κεφάλαιο θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα φθηνών ευκαιριών, σε αποικία. Με μισθούς Βουλγαρίας, με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με υποβαθμισμένο κοινωνικό κράτος, με ανεργία στο 30% και με χαμένη μια ολόκληρη γενιά.
Αυτή η εφιαλτική προοπτική, που ήδη καταγράφεται γύρω μας, απομακρύνεται μόνο με την ανατροπή των μνημονιακών συσχετισμών. Με την ενίσχυση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και τη συγκρότηση εναλλακτικού συνασπισμού εξουσίας. Η δραστήρια συμμετοχή των πολιτών και των λαϊκών τάξεων αποτελεί προϋπόθεση για να μην μετατραπούν οι εκλογές σε τελετουργία, ούτε σε διεκπεραιωτική διαδικασία υπέρ των ευπόρων.
Η επίθεση στην Αριστερά συνιστά επίθεση στα λαϊκά συμφέροντα. Συνιστά μάχη του μνημονιακού κατεστημένου υπέρ της εξουσίας του. Μπορούμε να τους νικήσουμε! Οι “από πάνω” δεν μπορούν να κυβερνήσουν, απομένει στους “από κάτω” να αποδείξουμε ότι μπορούμε! Μπορούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα με την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων συνεργαζόμενων προοδευτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων. Μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για τις αναγκαίες ενωτικές διεργασίες. Μπορούμε!

___________________________

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Η ελληνική Αριστερά βρίσκεται αντικειμενικά ενώπιον μιας ιστορικής και πιθανώς τελευταίας ευκαιρίας, και πρόκλησης συνάμα, να διεκδικήσει την κατά Γκράμσι ηγεμονία του έθνους της στον ύψιστο αγώνα που καλείται να δώσει για την ίδια του την επιβίωση ο ελληνικός λαός


Ιστορικη ευκαιρία


Για τρίτη φορά στην ιστορία της, η ελληνική Αριστερά βρίσκεται αντικειμενικά ενώπιον μιας ιστορικής και πιθανώς τελευταίας ευκαιρίας, και πρόκλησης συνάμα, να διεκδικήσει την κατά Γκράμσι ηγεμονία του έθνους της στον ύψιστο αγώνα που καλείται να δώσει για την ίδια του την επιβίωση ο ελληνικός λαός, αλλά και να αποδείξει ότι είναι αυτό που δηλώνει. Αναδεικνυόμενη σε κύρια εθνική δύναμη, διεκδικώντας όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την εξουσία, μόνη της ή σε συμμαχία. Οι προηγούμενες δύο τέτοιες καταστάσεις στην Ελλάδα εμφανίστηκαν το 1941 και το 1974. Από τον τρόπο που θα χειρισθεί την τωρινή κρίση, θα κριθεί όχι μόνο το μέλλον, αλλά η ίδια η ύπαρξη της αριστεράς.

Η προοπτική αριστερής ανόδου τρομοκρατεί τα κέντρα της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας τραπεζικής εξουσίας. Αντιδρώντας σε επιστολή που του απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, ο επικεφαλής του Εurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, πρωθυπουργός μιας λιλιπούτειας χώρας-πλυντηρίου, προέβη σε νέο εκβιασμό, πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα της Δυτικής Ευρώπης. Λέγοντας ότι, αν διακόψουν οι ‘Ελληνες το πρόγραμμα της καταστροφής τους, ψηφίζοντας κόμματα της αρεσκείας τους, θα χάσουν την υποτιθέμενη βοήθεια προς αυτούς. Χωρίς μάλιστα κανείς από αυτούς που παριστάνουν τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς μας να διανοηθεί να υπερασπιστεί τη χώρα και τη δημοκρατία.

Τρομοκρατημένοι δεν είναι μόνο από την Ελλάδα, είναι και από τη Γαλλία. Μέχρι τώρα, το πρόγραμμα του νέου, χρηματοπιστωτικού ολοκληρωτισμού, εξελίσσεται κανονικά και χωρίς προβλήματα, γιατί δεν ξεσηκώνονται οι ευρωπαϊκοί λαοί και γιατί οι τράπεζες κατάφεραν να κάνουν τη δική τους κρίση, κρίση της Ευρώπης, ενδοευρωπαϊκό «πόλεμο». Γι’ αυτό οι πανικόβλητες και σπασμωδικές επεμβάσεις ακόμα και στη Γαλλία, για να μην εκλεγεί ο Ολλάντ.

Αυτό που τρομοκρατεί Μέρκελ και τράπεζες, είναι αυτό ακριβώς που περιμένουν οι ‘Ελληνες. Μπορεί οι τηλεοράσεις μας να κάνουν ότι μπορούν για να εμπεδώσουν τα αισθήματα πένθους, ήττας και κατάθλιψης, υπό την καθοδήγηση των ξένων μάνατζερ του ψυχολογικού πολέμου, μπορεί να κατάφεραν να δημιουργήσουν σε πλατιά στρώματα μια εικονική αίσθηση πραγματικότητας, ξεχνάνε όμως ότι, τελικά, εκτός από το ψέμμα και την προπαγάνδα, και η αλήθεια είναι τρομερό όπλο. ‘Ολο και περισσότεροι ‘Ελληνες συνειδητοποιούν ότι δεν μπορεί κάποιος να τους σώζει στέλνοντας ασπρομάλληδες γέροντες να συνωθούνται πεινασμένοι για μια λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα. Θα την πληρώσουν άσχημα αυτή την εικόνα εθνικού εξευτελισμού, της ντροπής που πρέπει να συνέχει κάθε αξιοπρεπή άνθρωπο, αν είναι αξιοπρεπής, οι Παπαδήμιοι, οι Σαμαράδες, οι Βενιζέλοι και οι όμοιοί τους που, χορτάτοι και καλοζωϊσμένοι, χωρίς καμμιά επαφή και καμιά διάθεση επαφής με τον ελληνικό λαό, δεν κάνουν ολημερίς άλλη δουλειά από το να μεταφράζουν τις οδηγίες Πιστωτών και Προστατών.
Κανείς λογικός άνθρωπος δεν θέλει επανάσταση, δεν θέλει τις τραγωδίες και τους κινδύνους της αναταραχής, των εμφύλιων συγκρούσεων. Κάθε λογικός άνθρωπος θέλει να λύνονται τα προβλήματα ειρηνικά και δημοκρατικά, να διατηρεί η κοινωνία και το έθνος συνεκτικό το πλαίσιο της ύπαρξής του, ιδίως σε τόσο κρίσιμες στιγμές. Είναι γι’ αυτό ιστορική η ευθύνη της ελληνικής άρχουσας τάξης, του πολιτικού και κρατικού προσωπικού γιατί, στην πιο κρίσιμη στιγμή της νεώτερης ιστορίας μας, διάλεξαν να περάσουν στο στρατόπεδο των εχθρών της Ελλάδας, δεν έδωσαν εγκαίρως στους ‘Ελληνες πολίτες, τη δυνατότητα τουλάχιστο να διαλέξουν οι ίδιοι το δρόμο που θα πάρουν. Ο Παπαδήμιος, με την προσωπική του περιουσία θα πληρώσει τα ομόλογα που δίνει στο αγγλικό δίκαιο; Ο Σαμαράς θα πληρώσει μήπως κι αυτός με την περιουσία του τις τερατώδεις υποχρεώσεις της δανειακής σύμβασης που ετοιμάζεται να επικυρώσει, το χρέος που αυξάνει και παγώνει σε ευρώ; Τους έχει δώσει κανείς το δικαίωμα να πουλήσουν τη χώρα τους, επαγγελματίες πολιτικοί ανάξιοι να κερδίσουν ένα ευρώ δουλεύοντας;
‘Ολο και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού λαού, συνειδητοποιώντας την άβυσσο που σπρώχνει το έθνος, μια από τις πλέον διεφθαρμένες και ανίκανες πολιτικές ηγεσίες όλης της Ευρώπης, ζητάνε πιεστικά λύση. Αρχίζουν και τις βρίσκουν μόνα τους, ματαιώνοντας την είσπραξη παράνομων φόρων, οργανώνοντας την περίθαλψη των πιο ανήμπορων, πετώντας τα αρπαχτικά των μεσαζόντων έξω από την διακίνηση τροφίμων. Απαγορεύουν αυθόρμητα, ακόμα και σε ανθρώπους-σύμβολα, που αγάπησαν, και γι’ αυτό τους πονάει περισσότερο η προδοσία, όπως ο Νταλάρας, ακόμα και τη δημόσια εμφάνιση. Παίρνουν με το ζόρι πίσω τα σύμβολα των μεγάλων εθνικών αγώνων που έδωσε ο ελληνικός λαός και δεν τιμούν οι άρχοντές τους. Πρέπει να ξαναγυρίσουμε στα 1965, επί Αποστατών για να ξαναβρούμε παρόμοιο φαινόμενο στην ελληνική ιστορία.
Κυρίως ζητάνε, όλο και πιο πιεστικά, από όσους πολιτικούς και όσες δυνάμεις λένε ότι αντιστρατεύονται αυτή την πορεία, όχι μόνο την αριστερά, να τους δώσει επιτέλους την ηγεσία που χρειάζονται, τις ιδέες και τα προγράμματα, την οργάνωση και τις συμμαχίες που ανταποκρίνονται στην απειλή μιας εθνικής καταστροφής που είναι τώρα ante portas, και που σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Τους ζητάνε τα όπλα για να πολεμήσουν.
Σε δυο πρόσφατες συγκεντρώσεις αποθέωσαν τον Τσίπρα όταν τους είπε «δεν θέλουμε νάμαστε κόμμα διαμαρτυρίας, θέλουμε την εξουσία». Αλλά μούδιασαν διαβάζοντας ότι κατεβαίνουν στις εκλογές «ΣΥΡΙΖΑ και συνεργαζόμενοι». Και το όνομα μόνο δεν παραπέμπει στην αναγκαία ευρύτητα νικηφόρου ψηφοδέλτιου. Για το άλλο «κόμμα της αριστεράς», αν οι όροι έχουν διατηρήσει σχέση με το περιεχόμενο, το ΚΚΕ, ο καθένας που κάτι νοιώθει και ξέρει, καταλαβαίνει την έκταση της απελπισίας των ανθρώπων που αφιέρωσαν ανιδιοτελώς όλη τους τη ζωή στο κόμμα τους, για να το βλέπουν να κάνει ποδαρόδρομους στα Χαυτεία όταν μισό με ένα εκατομμύριο οδηγείται από ένστικτο στη Βουλή, να αρνείται την παραμικρή συνεργασία, να χαρακτηρίζει «χαφιέδες ή αφελείς» όσους διαφωνούν μαζί του, «ιμπεριαλιστική» τη Ρωσία, ανόητους όσους πάνε να πετάξουν τους μεσάζοντες έξω από τη διακίνηση προϊόντων. Τόσο τρομαγμένη μοιάζει η ηγεσία τους απ΄όσα έρχονται που, αψηφώντας το γελοίο, ξαναδιέγραψε από το Κόμμα μετά θάνατον τον αρχηγό του ΕΛΑΣ, που οι ίδιοι οι εξολοθρευτές του, οι Εγγλέζοι, ονόμασαν «πολεμική μεγαλοφυία».
‘Αγαλμα πρέπει να κάνει η τρόικα στην ηγεσία για τη συμβολή της στο πέρασμα των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων. Τέτοια υπερεπαναστατική πολιτική είχαμε να δούμε από την εποχή της Βαϊμάρης, όταν το γερμανικό ΚΚ έδωσε την εξουσία στον Χίτλερ, ή την αποχή του 1946!
Μερικοί λένε ότι τους ενδιαφέρει δήθεν η «εργατική τάξη», με την οποία συνήθως ούτε είχαν, ούτε θέλουν να έχουν σχέση, όχι το «έθνος». Μπορεί κάποιος να είναι ευαίσθητος στην καταπίεση της τάξης και αναίσθητος στην καταπίεση του έθνους; Γιατί δεν ρωτάνε την ίδια την «τάξη», τους φτωχούς ‘Ελληνες, αν χρειάζονται κράτος και έθνος, αν νοιώθουν ‘Ελληνες, αν θέλουν όσοι μιλάνε εξ ονόματός τους να υπερασπίζονται την Ελλάδα διεθνώς; Αυτοί προπάντων έχουν ανάγκη από κράτος που λειτουργεί, από ΙΚΑ, από προστασία του νόμου, από δικαιώματα. Είναι απίστευτη η εφευρετικότητα του γραφειοκράτη που δεν θέλει να αγωνιστεί προσευχόμενος «απελθέτω από εμού το ποτήριον τούτο».
Το 1917, ο Λένιν έγραφε: Σε μια επαναστατική κατάσταση, το Κόμμα είναι εκατό φορές πιο αριστερά από το Πολιτικό Γραφείο, οι εργάτες εκατό φορές πιο αριστερά από το Κόμμα. Ο ίδιος μίλησε για συμμαχίες «με τον διάβολο και με τη γιαγιά του εν ανάγκη», όρισε τους Μπολσεβίκους ως μόνο ρεύμα ικανό να «διεισδύει σε όλα τα στρώματα, να τα επηρεάζει και να επηρεάζεται από αυτά» και συνόψισε την τακτική του στο «χτυπάμε μαζί, βαδίζουμε χωριστά».

Αυτά τάλεγε κάποιος πούθελε να νικήσει και νίκησε. Ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται για τις ιδεολογικές ταξινομήσεις των δυνάμεων, από που έρχονται, αλλά για το που πάνε. Θα ανταμείψει όσους πολεμήσουν στον πόλεμο που τον αναγκάζουν. Θα καταδικάσει στη λήθη τους άλλους, έστω συμπαθείς.

Επίκαιρα, 8 Μαρτίου 2012

Βάσει των στοιχείων η πορνεία έχει αυξηθεί κατά 1.500%, τη στιγμή που σε όλη την Αθήνα υπάρχει μόνο ένας οίκος ανοχής που λειτουργεί με άδεια


Κατά 1.500% αυξήθηκε η πορνεία στην Αθήνα!


Μόλις ένας οίκος ανοχής λειτουργεί με άδεια στο κέντρο!
Την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα αποτυπώνουν με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το Τμήμα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, του ΕΚΚΕ και του Συνηγόρου του Πολίτη.
Βάσει των στοιχείων η πορνεία έχει αυξηθεί κατά 1.500%, τη στιγμή που σε όλη την Αθήνα υπάρχει μόνο ένας οίκος ανοχής που λειτουργεί με άδεια, όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, που ήταν παρών στην ημερίδα
Το παραεμπόριο προβάλλει ως πρόβλημα για το 65% των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης, οι ληστείες έχουν διπλασιαστεί και οι κλοπές και οι διαρρήξεις έχουν αυξηθεί κατά 50% σε διάστημα μίας δεκαετίας (2000-2009).
Είναι χαρακτηριστικό πως η Αθήνα από το 2005 και μετά κρατά τα πρωτεία της πλέον ανασφαλούς πρωτεύουσας στην Ευρώπη.

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Η υποβάθμιση της Αθήνας είναι αποτέλεσμα της συνολικής εγκατάλειψης από το δήμο και την πολιτεία.


 Δημοσιεύτηκε 15/03/2012

Το κέντρο της Αθήνας είναι σε κοινωνική κρίση
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ένας ακόμα γύρος δηλώσεων στο γαϊτανάκι της αντιμετώπισης των προβλημάτων του Κέντρου της Αθήνας, ενορχηστρώνει η δημοτική αρχή και η κυβέρνηση συνεπικουρουμένη από τον ΣΕΒ ενόψει προεκλογικής περιόδου.
Θεωρούν ότι με μέτρα καταστολής και χαϊδεύοντας συντηρητικά ένστικτα και έναν ακροδεξιό λαϊκισμό, θα εγγυηθούν την ασφάλεια και την τάξη και θα κερδίσουν εκλογικούς πόντους στην Αθήνα. Αν θεωρούν ότι με απαγορεύσεις θα σταματήσουν την αγανάκτηση του κόσμου και το δικαίωμά του να διαδηλώνει και να επιμένουν να θέσουν σε καραντίνα και απομόνωση το κέντρο της πόλης από το λαϊκό κίνημα και τους εργαζόμενους, είναι οικτρά γελασμένοι.
Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα σαν «Ανοιχτή Πόλη» ότι τα προβλήματα του παραεμπορίου, της διακίνησης ουσιών, της πορνείας, συνδέονται άμεσα με το οργανωμένο έγκλημα. Η όποια καταστολή και οι όποιες “φαντασμαγορικές” επιχειρησιακές δράσεις και αν υπάρξουν από τον κ. Χρυσοχοΐδη, θα είναι αναποτελεσματικές και θα πιαστεί και πάλι αδιάβαστος, μια και δεν λύνει το πρόβλημα στην ουσία του. Η αστυνομία δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα αν δεν επιλυθούν οι γενεσιουργές αιτίες. Τα αποτελέσματα θα είναι πρόσκαιρα και θα επανέλθουν δριμύτερα. Η υποβάθμιση της Αθήνας είναι αποτέλεσμα της συνολικής εγκατάλειψης από το δήμο και την πολιτεία. Είναι γνωστό ότι στο κέντρο παράγεται και διακινείται μαύρο χρήμα από μαφίες και κυκλώματα ναρκωτικών, καταναγκαστικής πορνείας, λαθρεμπορίου και κερδοσκοπίας στα ακίνητα, τα οποία απολαμβάνουν ασυλίας και οι αστυνομικές αρχές τα ανέχονται ή διαπλέκονται μαζί τους.
Η υποβάθμιση του κέντρου της πόλης είναι απόρροια της μη ύπαρξης κονδυλίων και πόρων για την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων κοινωνικής παρέμβασης και κοινωνικών πολιτικών, με αποτέλεσμα η εικόνα της οικονομικής εξαθλίωσης και τη φτώχιας που ζει η πόλη να γιγαντώνεται. Η εμπορική ανέχεια και η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας δεν μπορεί να εντοπίζεται στις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις των πολιτών και όχι στην εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης και της Δημοτικής Αρχής, διότι δεν απαντάει στο ότι την ίδια ώρα, την ίδια κατάσταση βιώνει ο Πειραιάς, η Πάτρα, η Λαμία, το Ηράκλειο, όλες οι πόλεις της χώρας.
Κανένα κοινωνικό πρόβλημα δεν είναι άλυτο ή ανεξήγητο. Το θέμα είναι αν θα κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, ή θα προωθήσουμε μέτρα που μπορούν να σπάσουν τον κύκλο της υποβάθμισης. Σε αυτήν την κατεύθυνση ο Δήμος έχει πολλά να κάνει είτε ενισχύοντας τις δικές του κοινωνικές υποδομές, είτε ως φορέας πίεσης προς τους υπόλοιπους φορείς και όχι να ενισχύει με την πολιτική της καταστολής την επώαση του αυγού του φιδιού.
15/03/2012 
Το γραφείο Tύπου

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

«Το όνειρο της Αριστεράς μπορεί και πρέπει να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του»





Ο Ρομπέρ Γκεντιγκιάν αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που δεν δέχεται να θυσιάσει τις αρχές του
«Το όνειρο της Αριστεράς μπορεί και πρέπει να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του»
«Ενα από τα πιο σοβαρά θέματα στη σημερινή κοινωνία είναι ότι δεν υπάρχει πια ταξική συνείδηση, με την έννοια ότι δεν μπορείς πια καν να πεις "εργατική τάξη"_ γι’ αυτό και μιλάω για "φτωχούς ανθρώπους"» λέει ο Γαλλοαρμένιος σκηνοθετης Ρομπέρ Γκεντιγκιάν


Εμπνευσμένη από το ποίημα του Βίκτωρος Ουγκό «Kαλοί που είν' οι φτωχοί» (και όχι - παρά τον τίτλο της - από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Ερνεστ Χέμινγκουεϊ), η τελευταία ταινία του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν «Τα Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» που αυτό τον καιρό προβάλλεται στις αίθουσες, αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου ο οποίος χάνει μεν τον «κόσμο» του σε μια κρίσιμη ηλικία αλλά σε καμία περίπτωση δεν δέχεται να θυσιάσει τις αρχές και την αξιοπρέπειά του.
Η ταινία «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» «άνοιξε» την Πέμπτη 8 Μαρτίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στον Γαλαξία. Λόγω της απρόσμενης επιτυχίας της, η εταιρεία διανομής της, Feelgood Entertainment, από την Πέμπτη 15 Μαρτίου την «ανοίγει» επίσης στην Κηφισιά και στην Ελλη.

Η ευτυχία του Μισέλ (Ζαν-Πιερ Νταρουσέν) που ζει ευτυχισμένος με τη γυναίκα του (Αριάν Ασκαρίντ) στη Μασσαλία - ακούραστα ερωτευμένοι για πάνω από 30 χρόνια, με παιδιά και εγγόνια στο πλευρό τους - διαταράσσεται όταν απολύεται από τη δουλειά του. Συμβιβάζεται. Δύσκολο αλλά σιγά-σιγά τα καταφέρνει. Όμως η μοίρα αποδεικνύεται ακόμη πιο σκληρή όταν δύο οπλισμένοι μασκοφόροι επιτίθενται σπίτι του και παρουσία γυναίκας, φίλων και συγγενών αρπάζουν τα χρήματα που δώρισαν φίλοι στο ζευγάρι για ένα ταξίδι στο Κιλιμάντζαρο.

Κάπως έτσι κτίζεται μια συγκινητική ιστορία συλλογικότητας πίσω από την οποία κρύβεται ένα απραγματοποίητο ταξίδι στην Τανζανία που υπάρχει επίσης στους στίχους του τραγουδιού «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» του Πασκάλ Ντανέλ. Ένα τραγούδι το οποίο σιγοτραγουδούν πού και πού οι ήρωες αυτής της έντονα πολιτικοποιημένης αλλά και ελπιδοφόρας ταινίας του γαλλοαρμένιου σκηνοθέτη που απέσπασε εφέτος το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η δημιουργία της έχει αρκετό ενδιαφέρον. Το 2005, ο 59χρονος σήμερα Γαλλοαρμένιος Γκεντιγκιάν, γέννημα-θρέμμα της Μασσαλίας όπου γυρίζει τις περισσότερες ταινίες του, έγραφε ένα κείμενο καλώντας τον κόσμο να ψηφίσει κατά του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Στο κείμενο έκανε μια αναφορά στους φτωχούς ανθρώπους του ποιήματος του Βίκτωρος Ουγκό για να δείξει μια εικόνα «της διαμόρφωσης της εργατικής τάξης». Αυτή ήταν η αφορμή για να ξαναδιαβάσει το ποίημα.

Το τέλος του ποιήματος, το σημείο δηλαδή που ο φτωχός ψαράς αποφασίζει να υιοθετήσει τα παιδιά του πεθαμένου γείτονα και μετά ανακαλύπτει ότι η γυναίκα του πήρε την πρωτοβουλία και είχε ήδη μαζέψει τα παιδιά στο σπίτι, του σπάραξε την καρδιά. «Και ακόμα», λέει ο σκηνοθέτης, «υπάρχει αυτή η αμοιβαία κατανόηση, αυτή η τρυφερή χειρονομία ανάμεσα στους δύο χαρακτήρες, τον άνδρα και τη γυναίκα που είναι εξίσου γενναιόδωροι. Κατευθείαν σκέφτηκα ότι θα ήταν υπέροχο τέλος για ταινία. Έπρεπε μόνο να βρω ένα σύγχρονο μονοπάτι για να φτάσω στο τέλος».



Οπως στις περισσότερες ταινίες του Ρ. Γκεντιγκιάν έτσι και στα «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» δραματουργικός χώρος είναι η Μασσαλία, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ευρωπαϊκά λιμάνια
Ο Ζαν Πιέρ Νταρουσέν και η σύζυγος του Ρ. Γκεντιγκιάν, Αριάν Ασκαρίντ σε σκηνή από την ταινία «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο»
«Ενα από τα πιο σοβαρά θέματα στη σημερινή κοινωνία είναι ότι δεν υπάρχει πια ταξική συνείδηση, με την έννοια ότι δεν μπορείς πια καν να πεις "εργατική τάξη"_ γι’ αυτό και μιλάω για "φτωχούς ανθρώπους"» λέει ο Γαλλοαρμένιος σκηνοθετης Ρομπέρ Γκεντιγκιάν
3 φωτογραφίες

- Το ζευγάρι των πρωταγωνιστών διακρίνεται από μια σχεδόν πλασματική ευγένεια. Υπάρχουν αλήθεια τέτοιοι άνθρωποι ή μήπως αποτελούν μια κινηματογραφική σύμβαση για χάρη της ιστορίας;
«Συχνά το σινεμά οφείλει να δίνει το παράδειγμα. Στη συγκεκριμένη ταινία παρουσιάζω δύο εξαιρετικούς ανθρώπους με τους οποίους το κοινό επιθυμεί να ταυτισθεί. Καθετί, ακόμα και πολύ μικρό, συμβάλλει - νομίζω - στον μετασχηματισμό του κόσμου».

- Ενας από τους στίχους του τραγουδιού του Πασκάλ Ντανέλ «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» είναι ότι «τα χιόνια θα σου κάνουν ένα λευκό παλτό όπου θα μπορούσες να κοιμηθείς». Πώς ερμηνεύετε αυτόν τον στίχο σε σχέση με την ταινία σας;
«"Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο" εκφράζουν για εμένα το άκρο που θέλεις να φθάσεις, όπως ένα απραγματοποίητο, απλησίαστο όνειρο. Είναι σχεδόν μια μεταφορά της σοσιαλιστικής ουτοπίας. Θα μπορούσα να προσθέσω ότι χρόνο με τον χρόνο ο όγκος τους (σ.σ.: των χιονιών) μειώνεται και πιστεύω ότι, όπως και στο τραγούδι, ορισμένα από τα πρόσωπα της ταινίας τα εκλαμβάνουν σαν το σάβανο της δέσμευσής τους».

- Αν και η ταινία παρουσιάζει γενιές όλων των ηλικιών σε αδιέξοδο, η αύρα που μένει στο τέλος είναι αισιόδοξη. Πιστεύετε στην αισιοδοξία ή ήταν απλώς μια σύμβαση στο παραμύθι της ταινίας;
«Πιστεύω, όπως έλεγε και ο Γκράμσι, ιδρυτής του ιταλικού κομμουνιστικού κόμματος, ότι πρέπει να συνδέσουμε την αισιοδοξία της θέλησης με την απαισιοδοξία της διανόησης. Η μαγευτική, κατά τη γνώμη μου, χειρονομία του ζευγαριού στο τέλος της ταινίας, αν και πιθανή, είναι σπάνια. Η παρουσίαση, στη μεγάλη οθόνη, αντίστοιχων, παραδειγματικών, συμπεριφορών αποτελεί μέρος του κοινωνικού ρόλου του κινηματογράφου».

- «Πολεμήσαμε, ναι» λέει για το αριστερό παρελθόν του ένας από τους ήρωες. «Αλλά γιατί;» Πιστεύετε ότι το όραμα της Αριστεράς έχει σβήσει πλέον για τα καλά και αν ναι, ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το νέο όραμα;
«Το όνειρο της Αριστεράς μπορεί και πρέπει να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες του. Απορροφήθηκε από την πτώση των σοβιετικών κρατών και το δέλεαρ της παγκοσμιοποίησης. Είναι επείγον όμως να το αναστηλώσουμε ξεκινώντας από τις ρίζες, από την προέλευσή του. Για εμένα, ένα από τα πιο σοβαρά θέματα στη σημερινή κοινωνία είναι ότι δεν υπάρχει πια ταξική συνείδηση, με την έννοια ότι δεν μπορείς πια καν να πεις "εργατική τάξη"- γι' αυτό και μιλάω για "φτωχούς ανθρώπους". Αλλά, η πραγματική επίγνωση του να είναι κανείς "φτωχός άνθρωπος" δεν υπάρχει. Όπως είναι η κατάσταση, δεν υπάρχουν πια στη Γαλλία αυτές οι τεράστιες βιομηχανικές οντότητες όπου το '70 και το '80, τρεις χιλιάδες εργάτες θα έβγαιναν από το εργοστάσιο. Η ταξική συνείδηση εκείνον τον καιρό ήταν όχι μόνο πιθανή, αλλά και ευνόητη: την ενσάρκωναν οι χιλιάδες άνθρωποι με τις εργατικές φόρμες, αυτοί οι εργάτες "με τα μπλε κολάρα". Και, φυσικά, αυτοί οι άνθρωποι ήταν μαζί, είχαν κοινά συμφέροντα, ακόμα και όταν είχαν διαφορετικές ταυτότητες. Δεν είναι δύο τύποι πληθυσμών: oι αυτόχθονες εργαζόμενοι, που ανήκουν σε σωματεία και έχουν σπίτια από τη μία, και από την άλλη οι άνεργοι μετανάστες, οι εγκληματίες από το κέντρο της πόλης ή τα φτωχά προάστια. Η πολιτική και το σινεμά μπορούν να ξεσκεπάσουν αυτή τη διανοητική απάτη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ταινία αναφέρεται στα ονόματα δύο σημαντικών μορφών του 19ου αιώνα, του Ουγκό και του Ζαν Ζορές».

Πώς σας επηρέασε ο Ζαν Ζορές;
«Το πρώτο σοβαρό βιβλίο που διάβασα μικρός ήταν οι "Αθλιοι" του Ουγκό. Και μόλις έγινα ακτιβιστής, ο Ζαν Ζορές έγινε αυτόματα πιο σημαντικός για εμένα μέσα από αυτό το κείμενο που είναι απόσπασμα από την ομιλία του στη νεολαία του Albi, πανέμορφα γραμμένο και αξιοσημείωτο από κάθε άποψη. Σε αυτή την ομιλία ο Ζορές ορίζει το θάρρος με διάφορους τρόπους, με ένα ρητορικό στυλ που αποτελείται από την επανάληψη του "Θάρρος είναι…" στην αρχή κάθε φράσης. Και δίνει έμφαση στο γεγονός ότι θάρρος σημαίνει να αναλαμβάνεις την ευθύνη και σε ατομικό επίπεδο, επιμένοντας στη σύνδεση μεταξύ της ζωής ενός ατόμου με την ομάδα, και του ατόμου με την κοινωνία. Το θάρρος δεν υπάρχει μόνο μέσα στο πλαίσιο της ομάδας. Υπάρχει θάρρος σε όλους μας καθημερινά, στον τρόπο που λειτουργούμε, στις συνήθειές μας και στην ηθική μας. Η Μαρί Κλερ και ο Mισέλ λένε στους εαυτούς τους ότι πρέπει να κάνουν κάτι. Έχουν περάσει τη ζωή τους με συλλογικούς αγώνες, αλλά συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν είναι πια αρκετό».

- Υπήρξε κάποιος ιδιαίτερος λόγος που επιλέξατε τη Μασσαλία ως φόντο της ταινίας; Και γιατί αυτή η πόλη αν και κινηματογραφική, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα στον κινηματογράφο;
«Γεννήθηκα στη Μασσαλία και επιστρέφω συστηματικά στην πόλη μου, εδώ και περίπου τριάντα χρόνια. Παράλληλα, ένα λιμάνι όπως η Μασσαλία περιλαμβάνει τον κόσμο ολόκληρο. Ετσι μου είναι ευκολότερο να δώσω μια οικουμενική διάσταση στα θέματά μου».

Η ταινία «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» «άνοιξε» την Πέμπτη 8 Μαρτίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στον Γαλαξία. Λόγω της απρόσμενης επιτυχίας της, η εταιρεία διανομής της, Feelgood Entertainment, από την Πέμπτη 15 Μαρτίου την «ανοίγει» επίσης στην Κηφισιά και στην Ελλη.

_______________________
* εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=448399

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Αλέξης Τσίπρας: «Λάθος λαό διάλεξαν να μετατρέψουν σε πειραματόζωο»

«Η ιστορία του τόπου μας είναι γραμμένη κυριολεκτικά από το αίμα των αγωνιστών και τις θυσίες του λαού μας για δημοκρατία, ανεξαρτησία και προκοπή. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινοί επικυρίαρχοι μάλλον λάθος λαό διάλεξαν για να μετατρέψουν σε πειραματόζωο», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Αλέκου Παναγούλη.
Οπως διεμήνυσε, «ο ελληνικός λαός θα ανασυνταχθεί και θα δώσει τη δική του απάντηση όταν του δοθεί η ευκαιρία, μέσα από την ετυμηγορία του για τη νέα ολιγαρχία που θέλει να καταστρέψει την κοινωνία και να δεσμεύσει τον πλούτο του λαού μας, δίνοντάς τον αντιπαροχή στους νέους κυρίαρχους».


_______________________
http://www.polispress.gr/ 

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Αγωγή κατά της Bild από τον Αλέξη Τσίπρα



Αγωγή κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κατά της εφημερίδας Bild, με την οποία ζητεί χρηματική ικανοποίηση 1.000.000 ευρώ για όσα συκοφαντικά και άκρως προσβλητικά για τον ίδιο και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α δημοσίευσε στις 16/2/2012 στην έντυπη και στην ηλεκτρονική έκδοσή της.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «στην αγωγή, που υπογράφει η πληρεξούσια δικηγόρος του κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Τσίπρας κάνει αναφορά στη «στοχευμένη εναντίον του ιδίου και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α επίθεση, και στην απροκάλυπτη απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας, με την άσκηση εκβιαστικής πίεσης προς τους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα υπό την απειλή ότι, διαφορετικά, θα… κλείσουν οι στρόφιγγες της συμφωνηθείσης οικονομικής «βοήθειας»».
Στην αγωγή γίνεται επίσης αναφορά σε «άκρως συκοφαντικές περικοπές του επίμαχου δημοσιεύματος» που «αποσκοπούν στην ποινικοποίηση και δαιμονοποίησης της αριστεράς ..
και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, εμφανίζοντας τον Πρόεδρό του ως «ακραίο», «αμφιλεγόμενης φήμης», «ημι-εγκληματία», που «στηρίζει ανοιχτά τους βίαιους αναρχικούς και κατηγορείται ότι είναι μέλος τους και χρηματοδοτεί τις ομάδες τους που έκαψαν 40 σπίτια στην Αθήνα!»».
Το επίμαχο κείμενο της Bild, που υπογράφεται από τον Paul Ronzheimer φέρει τον προκλητικό τίτλο «Κομμουνιστές, αντισημίτες, ημι-εγκληματίες: Θα κυβερνήσουν σύντομα την Ελλάδα αυτοί οι ακραίοι;»
και τον υπότιτλο: «Μετά τις εκλογές του Απριλίου απειλείται πολιτική κατολίσθηση
Ο Έλληνας Πρόεδρος επιτέθηκε στον Σόιμπλε»
Απερίφραστα ο συντάκτης διατυπώνει την εκβιαστική αγωνία, αναφερόμενος στα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και στις δεσμεύσεις των αρχηγών τους για μετεκλογική εφαρμογή των συμφωνηθέντων: Αλλά θα κυβερνήσουν, τελικά, αυτά τα δύο κόμματα;» Για να συμπληρώσει: «Το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις βρίσκεται μόλις στο 8%. Τα αριστερά και ακροαριστερά κόμματα συγκεντρώνουν μαζί (χωρίς το ΠΑΣΟΚ) περισσότερο από 40%. Απορρίπτουν κάθε μεταρρύθμιση. Και πολλοί από τους ηγέτες τους έχουν αμφιλεγόμενη φήμη!»

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της αγωγής, «υπό την επικεφαλίδα «ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΚΡΑΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ», στο εμπρηστικό άρθρο επιχειρείται μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και στην αριστερά, γενικότερα, πέραν πάσης δημοσιογραφικής δεοντολογίας και σε ευθεία παράβαση του καθήκοντος αληθείας και αντικειμενικής αποτύπωσης των γεγονότων και των απόψεων. Κατάδηλος στόχος του δημοσιεύματος είναι η σπίλωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και του Προέδρου του, η ακατάσχετη και αθυρόστομη λασπολογία, αλλά και η απροκάλυπτη άσκηση εξωθεσμικής και εξω-δημοκρατικής πίεσης προς τους έλληνες πολίτες, να μην ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να εκλέξουν ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., προκειμένου να μην βρεθούν προ της άρνησης των εταίρων να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα…»
«Δηλωτικές του συκοφαντικού δόλου του συντάκτη και της προσήλωσης της εφημερίδας στο συκοφαντικό της στόχο, είναι οι ακόλουθες περικοπές του δημοσιεύματος:
«Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος “ΣΥΡΙΖΑ”, στηρίζει ανοιχτά τους βίαιους αναρχικούς. Κατηγορείται ότι είναι κι αυτός μέλος τους και ότι χρηματοδοτεί τις ομάδες τους. Την προηγούμενη Κυριακή, οι αναρχικοί έκαψαν περισσότερα από 40 σπίτια. Η Αθήνα τυλίχτηκε στις φλόγες.
Ο Τσίπρας θα σχηματίσει συνασπισμό με την πιο μετριοπαθή “Δημοκρατική Αριστερά” του Φώτη Κουβέλη.
Ο Τσίπρας έχει δηλώσει: “Όλα τα νέα μέτρα λιτότητας είναι ανούσια. Χρειαζόμαστε τώρα μια άμεση χρεοκοπία. Η λύση μπορεί να έλθει μόνο από τα αριστερά κόμματα, πρέπει να αγωνιστούμε μαζί και να ενωθούμε ενάντια στο Μνημόνιο. Το χρέος της Γερμανίας διαγράφηκε μετά τον πόλεμο- Γιατί δεν μπορεί να βοηθήσει εμάς; Προετοιμάζεται ένα νέο ολοκάυτωμα για την Ελλάδα”.
Εξάλλου, όπως επισημαίνεται στην αγωγή, «η εναγόμενη εφημερίδα και ο συντάκτης του επίμαχου άρθρου δεν ορρωδούν προ ουδενός. Δεν επιχειρούν ούτε καν προσχηματικά να συγκαλύψουν την ευθεία εκλογική στόχευση του δημοσιεύματος. Το επίδικο κείμενο φαντάζει να έχει συνταχθεί κατά τρόπον ώστε να πληροί όλες τις προϋποθέσεις «διαπιστευτηρίου καλής εκτέλεσης της συκοφαντίας και της απειλής προς τον ελληνικό λαό, με ταυτόχρονη καλλιέργεια του μισελληνισμού στην Γερμανία και με υποδαύλιση της διατάραξης των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, ελληνικού και γερμανικού».
ΠΗΓΗ: 24h.gr

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Στο 1 δις ευρώ οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ

- Τη σοκαριστική αποκάλυψη κάνει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ
- "Ανοιχτο το ενδεχόμενο να υπάρξει μπλακ -αουτ και να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι"
- Μεγάλο πρόβλημα η σύνδεση του τέλους ακινήτων με τους λογαριασμούς ρεύματος
- Τι λέει στο Newsit o άνθρωπος που αποκάλυψε το θέμα



Σε κόκκινο συναγερμό η ΔΕΗ μετά τον διπλασιασμό του ύψους των ανεξόφλητων λογαριασμών κατά το τελευταίο 6 μήνο. 
Οπως δήλωσε στο Newsit o εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ της ΔΕΗ Ευάγγελος Μπουζούλας "οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί μέχρις τις 31 /12/2011 ανέρχονται σε περίπου 819 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές αφορούν πελάτες και της υψηλής τάσης και της μεσαιας και της χαμηλής τάσης. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην επιχείρηση καθώς από τα χρήματα που εισπράττει πληρώνει τις υποχρεώσεις της και τους μισθούς των εργαζομένων. Οταν λοιπόν δεν εισπράττει η ΔΕΗ θα υπάρχει δυστοκία απέναντι στην πληρωμή των αναδόχων, δυστοκία απέναντι στο καύσιμο, δυστοκία απέναντι σε όποια πληρωμή υπάρχει. Καταλαβαίνετε πως αυτό θα δημιουργήσει μέγα θέμα στη ΔΕΗ και κατά συνέπεια θα την πληρώσουν οι πελάτες της. 
Στο ερώτημα εάν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει μπλακ - αουτ και να δούμε να υπάρχουν προβλήματα στη μισθοδοσία των εργαζομένων ο κύριος Μπουζούλας απαντά "δεν εύχομαι κάτι τέτοιο αλλά πρέπει να κάνουμε ότι χρειάζεται ως διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ να πάρουμε τις οφειλες πίσω γιατί εάν δεν έχουμε τις οφειλές δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Καταλαβαίνετε ότι όλα είναι ενδεχόμενα. Και εγώ σε μια τέτοια λογική, να σταματήσει δηλαδή πρώτα η κατανάλωση ρεύματος ως κοινωνικό αγαθό και δεύτερον να μη μπορούν να πληρωθούν οι μισθωτοί καταλαβαίνετε οτι θα υπάρξει μείζον θέμα. Πέρα από τα χρηματοιοικονομικά της επιχείρησης που όλοι καταλαβαίνουν πως σε αυτή τη συγκυρία πρέπει να υπάρξει ρευστότητα". 
Ακούστε τη δήλωσή του στο NewsIt:


Αλλωστε σε ανακοίνωση του ο κ. Μπουζούλας επισημαίνει πως "οι παλινωδίες της κυβέρνησης,  η μη αποφασιστικότητα γρήγορων αποφάσεων της ΡΑΕ και η επιβολή του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ , ως φοροεισπράκτορα, δημιουργούν προβλήματα στις χρηματοεισροές της ΔΕΗ, στραγγαλίζοντας τα επενδυτικά της προγράμματα, τις υποχρεώσεις της σε αναδόχους, προμηθευτές και δυσχεραίνουν δανειοληπτικές συναλλαγές". 
Μόλις πριν μερικούς μήνες με βάση στοιχεία που είχαν διαρρεύσει οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν ξεπερνούσαν τα 400 εκατ. ευρώ. Στη ΔΕΗ επικρατεί προβληματισμός μετά και το νέο απίστευτο αλαλούμ που προκλήθηκε για την πληρωμή του τέλους ακινήτων καθώς πολλοί καταναλωτές πλήρωσαν το ρευμα αλλά όχι το χαράτσι ενώ το Υπουργείο Οικονομικών αποσαφήνισε πως τα χρήματα που εισέπραξε η ΔΕΗ θα πάνε πρώτα στην πληρωμή του τέλους ακινήτων και μετά στα ταμεία της επιχείρησης ηλεκτρισμού. 
Αυτο αναμένεται μεγαλώσει ακομη περισσότερο το ποσό των ανεξόφλητων λογαριασμών και άρα να μεγεθύνει το πρόβλημα που ήδη υπάρχει. 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Ισμήνη Λέντζου

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

380 εκ. ευρώ κερδίζει η Γερμάνια από τα ελληνικά δάνεια

thumb



















To ποσό των 380 εκατομμυρίων ευρώ έχει καταβάλει η Ελλάδα στη Γερμανία μέχρι τα τέλη του 2011 για τα δάνεια που έχει παράσχει η γερμανική κυβέρνηση ως πακέτα διάσωσης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που κατέχει το σχετικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το επιτόκιο στα δάνεια αυτά κυμαίνεται από 3,423% μέχρι και 4,528%.
Η συμμετοχή της Γερμανίας στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που συνολικό ύψος έχει 130 δις ευρώ ,ανέρχεται στα 37,8 δις.
__________________________

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...