............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ερημώνει η αγορά της Θεσσαλονίκης





ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ*
Εικόνα ερήμωσης παρουσιάζει το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από τις αρχές του 2010 μέχρι τον Αύγουστο του 2011 έκλεισε το 24% των επιχειρήσεων μελών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στις οδούς Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας. Ειδικά το τελευταίο οκτάμηνο, από τις 1.590 επιχειρήσεις - μέλη του ΕΕΘ που λειτουργούσαν σε αυτούς τους δρόμους σταμάτησαν τη λειτουργία τους οι 380, ενώ από ένα σύνολο 1.134 ισόγειων καταστημάτων που υπάρχουν στους συγκεκριμένους δρόμους παραμένουν κλειστά και ανεκμετάλλευτα τα 191, δηλαδή το 17%.
Συγκεκριμένα, μέσα στο 2011 έκλεισε στη Βενιζέλου το 23% των καταστημάτων, στην Εγνατία το 22%, στην Αγίας Σοφίας το 22%, ενώ τα ποσοστά είναι σαφώς χαμηλότερα στην Τσιμισκή και τη Μητροπόλεως, 10% και 11% αντίστοιχα. Εξίσου κακή είναι -σύμφωνα με εκτίμηση του ΕΕΘ- η εικόνα στις περιφερειακές αγορές του νομού Θεσσαλονίκης. Είναι σαφές ότι η αγορά «πληρώνει» την καταναλωτική καχεξία και την ομαδική… κατάθλιψη που προκαλούν η ύφεση και τα σκληρά οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που επιβάλλει η συμφωνία με την τρόικα. Πολύ περισσότερο που η ανεργία στην περιοχή είναι εξαιρετικά υψηλή, της τάξεως του 18,8%, ενώ, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, τον Αύγουστο του 2011 η Κεντρική Μακεδονία «συμμετέχει» στην ανεργία της χώρας σε ποσοστό 20,49%.
«Τα καταστήματα αυτά αναγκάστηκαν να κλείσουν από την οικονομική κρίση, το ασταθές οικονομικό περιβάλλον, την έλλειψη ρευστότητας, την ύφεση, το παρεμπόριο, το υψηλό λειτουργικό κόστος και την έλλειψη θεσμών στήριξης», επισήμανε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος υπολόγισε ότι μόνον από αυτά τα λουκέτα των οκτώ τελευταίων μηνών στους πέντε ιστορικούς από εμπορική άποψη δρόμους της Θεσσαλονίκης χάθηκαν 1.000 θέσεις εργασίας. Ο ίδιος σημείωσε την απογοήτευσή του από το γεγονός ότι πριν από 20 ημέρες η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων είχε τη δυνατότητα να περιγράψει το πρόβλημα στον ίδιο τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενώ επισήμανε το πρόβλημα της ρευστότητας, καθώς -όπως είπε- οι τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν τους μικρομεσαίους και το ΕΤΕΑΝ δεν είναι λειτουργικό.

Περισσότερες διαγραφές
Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται από τα μητρώα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια οι διαγραφές, που αυξήθηκαν κατά 33% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2010, είναι 869 περισσότερες από τις εγγραφές, που μειώθηκαν κατά 18%. Οπως, μάλιστα, υποστήριξε χτες ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, η ίδια πάνω κάτω εικόνα, με τις διαγραφές να είναι περισσότερες από τις εγγραφές, υπάρχει και στα 61 επιμελητήρια της χώρας.
Από τα στοιχεία του ΕΕΘ για την πενταετία 2007 - 2011 προκύπτει ότι το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών μέχρι και το 2009 παρέμενε σταθερό. Το 2010 παρουσίασε σημαντική πτώση, με τις εγγραφές πάντως να είναι περισσότερες κατά 228 από τις διαγραφές, ενώ το 2011 -μέχρι τα τέλη Αυγούστου- για πρώτη φορά οι διαγραφές ξεπέρασαν κατά 865 τις εγγραφές. Μάλιστα, ένα πρόσθετο ποιοτικό χαρακτηριστικό της έρευνας είναι ότι από τις συνολικά 3.468 διαγραφές από τα μητρώα του ΕΕΘ στο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους το πολύ μεγάλο ποσοστό των διαγραφών -οι 3.050- αφορά ατομικές επιχειρήσεις, ενώ 418 άλλες νομικές μορφές επιχειρήσεων. Αντίστοιχα, στις εγγραφές είχαμε 2.172 ατομικές εταιρίες και 431 άλλες νομικές μορφές. Αυτή η σχέση είναι μία ακόμη απόδειξη ότι τη… νύφη της κρίσης και της ύφεσης την πληρώνουν πρώτοι απ' όλους και συντριπτικά οι πολύ μικροί, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες.
«Εύκολα γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω ότι η επιχειρηματικότητα τα δύο τελευταία χρόνια παρουσιάζει φθίνουσα μορφή, που οφείλεται κυρίως στα οικονομικά μέτρα, την έλλειψη ρευστότητας, την ύφεση και την αβεβαιότητα στην αγορά», επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης του ΕΕΘ.

Γιορτές στην Αριστοτέλους
Οπως αποκάλυψε χτες ο Μιχάλης Ζορπίδης, το ΕΕΘ ανέλαβε από το δήμο Θεσσαλονίκης την εορταστική διαχείριση ολόκληρου του άξονα της Αριστοτέλους, από την Αρχαία Αγορά μέχρι την πλατεία δίπλα στη θάλασσα. Από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι τις 10 Ιανουαρίου ο κεντρικός άξονας της πόλης θα είναι στολισμένος και θα προσφέρει πολλαπλά events για τα μικρά παιδιά, ώστε ο κόσμος να κατέβει στο κέντρο κι έτσι να δουλέψει η αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Ζορπίδη, ούτε το ΕΕΘ ούτε ο δήμος θα πληρώσουν το παραμικρό, αφού έχει γίνει διαγωνισμός ώστε τη δουλειά να πάρει εταιρία που θα αναλάβει να στήσει τη γιορτή και να εισπράξει τα έσοδα από τα events, όπως για παράδειγμα τη χρήση του παγοδρομίου.
* Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ






Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Φοιτητές «μπούκαραν» στο στούντιο ειδήσεων της ΝΕΤ κι αμέσως έπεσαν διαφημίσεις




Μία ομάδα 40 φοιτητών εισέβαλε στις εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης και πιο συγκεκριμένα στο στούντιο της NET, παρεμποδίζοντας τη μετάδοση του δελτίου ειδήσεων των 9. 
Στόχος των φοιτητών που ανήκουν πιθανότατα σε ακροαριστερά σχήματα, ήταν να διαβάσουν στον τηλεοπτικό αέρα μία ανακοίνωσή τους, σχετική με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση σε ό, τι αφορά στον χώρο της Παιδείας.
Αμέσως στη συχνότητα της ΝΕΤ έπεσαν διαφημίσεις ενώ αυτή τη στιγμή προβάλλεται ένα απόσπασμα της εκπομπής της Μάγιας Τσόκλη.
Οι υπεύθυνοι του Ραδιομέγαρου βρίσκονται αυτή την ώρα σε συζητήσεις με τους φοιτητές, προσπαθώντας να ρυθμίσουν την κατάσταση.

http://www.newpost.gr

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ...


Προνόμια βουλευτών

 Από την ομάδα syllogos-vivliou των Ομάδων Google μας ήρθε το παρακάτω ηλεκτρονικό μήνυμα που αναφέρεται στα προνόμια των βουλευτών


1. Μηνιαίος μισθός 6.100 ευρώ!
2. Σύνταξη μετά από 4 χρόνια βουλευτικής θητείας. Ποσό σύνταξης μηνιαίως 4.880 ευρώ.
3. Για συμμετοχή σε επιτροπές, 250 ευρώ την ώρα.
4. Οι βουλευτές της επαρχίας παίρνουν το μήνα 1.000 ευρώ για ενοίκιο.
5. Όλοι οι βουλευτές παίρνουν άπαξ 1.500 ευρώ για οργάνωση γραφείου και 1.000 ευρώ τις γιορτές λόγω αυξημένης επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους τους. Το δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας είναι ξεχωριστά!
6. Δικαιούνται 104 αεροπορικά εισιτήρια ετησίως δωρεάν και απεριόριστες μετακινήσεις με ΟΣΕ και ΚΤΕΛ.
7. Πολυτελές αυτοκίνητο, δωρεάν καύσιμα με επίδομα 600 ευρώ το μήνα, ένα χωροφύλακα για φρουρό, 4 κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας και ένα στο σπίτι, σταθερό, όλα δωρεάν.
8. Απολαμβάνουν πλήρους ασυλίας για όποιο αδίκημα διαπράξουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως βουλευτές.
9. Δεν πληρώνουν φόρο για ένα μέρος του μισθού ή της σύνταξης.
10. Δικαιούνται γραμματειακή υποστήριξη για 4 υπαλλήλους και 1 επιστημονικό συνεργάτη. (Όλους αυτούς  τους πληρώνει το Δημόσιο).
11. Δικαιούνται άτοκα δάνεια ως βουλευτές και ως επαγγελματίες.
12. Δωρεάν γυμναστήριο, σάουνα, νηπιαγωγείο για τα παιδιά τους.
13. Τηλεφωνική ατέλεια.
14. Δωρεάν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς χώρους.
15. Δωρεάν διόδια.
16. Δωρεάν εισιτήρια, ξενοδοχεία, γεύματα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό ως μέλη επιτροπών κ.λπ.

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ...

ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ: Να διευκρινίσουμε ότι το ύψος της μηνιαίας βουλευτικής αποζημίωση δεν ισχύει για τους βουλευτές που έχουν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ -εκτός της Λ. Κανέλλη που δεν είναι μέλος του ΚΚΕ- οι οποίοι καθέτουν το ποσό αυτό στα ταμεία του κόμματος και από το οποίο μισθοδοτούνται.


Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

''Παύση πληρωμών: oι επόμενες ώρες''....


alt
 Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής

 Ανακοίνωση - πρόσκληση
Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής οργανώνει ανοιχτή συζήτηση-σύσκεψη με θέμα:

«Παύση πληρωμών:  οι επόμενες ώρες»
Συμμετέχουν οι πανεπιστημιακοί :
Κατρούγκαλος Γ. (συνταγματολόγος στο Δ.Π.Θ)
Λαπαβίτσας    Κ.  (οικονομολόγος στη σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών μελετών 
 στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου - SOAS)
Μαριόλης  Θ.  (οικονομολόγος στο Πάντειο πανεπιστήμιο)
Μαρκέτος  Σ.  (ιστορικός στο Α.Π.Θ)
Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη 2011 στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ
 (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος), στις 19.00

Η συζήτηση αυτή έχει σκοπό να διερευνήσει την επόμενη μέρα μιας παύσης πληρωμών, και την εναλλακτική πρόταση της αριστεράς, ώστε αυτή να εξελιχθεί σε αφετηρία, που θα αλλάξει τον συσχετισμό υπέρ της εργασίας και της  δημοκρατίας, και θα ανοίξει μια προοπτική με βάση τις ανάγκες του ελληνικού λαού και όχι των πιστωτών της χώρας.    
Πώς θα καλυφθεί το δημόσιο και το εξωτερικό έλλειμμα; Τι θα γίνει με τον εξωτερικό δανεισμό από την Τρόικα αν δεν στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο; Τι θα γίνει με τις λαϊκές καταθέσει σε ευρώ; Τι θα γίνει με τα στεγαστικά και άλλα δάνεια σε ευρώ; Πώς θα εξελιχθεί η κίνηση των κεφαλαίων και ο έλεγχος τους; Τι πρακτικά σημαίνει η εθνικοποίηση των τραπεζών; Τι θα γίνει με το ζήτημα της απασχόλησης  και της ανεργίας;
Αυτά και άλλα ερωτηματικά θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε και να απαντήσουμε σ’ αυτή την συζήτηση στην οποία σας καλούμε να πάρετε μέρος.

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Νεκρός βρέθηκε στο Μοναστηράκι ο Νίκος Κοεμτζής



Ο Νίκος Κοεμτζής, 74 χρόνων, βρέθηκε νεκρός σήμερα το μεσημέρι σε πεζοδρόμιο του Μοναστηρακίου, στο κέντρο της Αθήνας.

Νεκρός βρέθηκε στο Μοναστηράκι ο Νίκος Κοεμτζής
Όπως έγινε γνωστό ήταν πεσμένος στα πλακάκια για περισσότερες από δύο ώρες, γεγονός το οποίο οδήγησε διερχόμενους πολίτες να ειδοποιήσουν ασθενοφόρο.
Ο 74χρονος διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του. Όπως είπαν, πέθανε από παθολογικά αίτια.
Η παραγγελιά
Τον Φεβρουάριο του 1973 μόλις είχε βγει από τη φυλακή που είχε μπει για κλοπή. Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 1973, πήγε με την παρέα του στο νυχτερινό κέντρο "Νεράιδα" που τραγουδούσε ο Καρουσάκης, για να διασκεδάσουν. Ο αδελφός του, ο Δημοσθένης, έκανε παραγγελιά τις Βεργούλες του Μάρκου Βαμβακάρη και σηκώθηκε να χορέψει.
Μαζί του σηκώθηκαν και άλλα άτομα. Ο τραγουδιστής (Αθανασιάδης) ανακοίνωσε από το μικρόφωνο πως είναι "παραγγελιά". Έγινε μια συμπλοκή μεταξύ των ατόμων και ο Νίκος Κοεμτζής σηκώθηκε και σκότωσε με μαχαίρι τρεις αστυνομικούς. Υποστήριξε πως θόλωσε το μυαλό του γιατί νόμιζε ότι σκότωναν τον αδελφό του.
Ο Τύπος της εποχής τον χαρακτήρισε "κτήνος" και συχνά αναφερόταν σε εγκληματίες ως "Κοεμτζήδες". Λόγω της εποχής, των οικογενειακών φρονημάτων του και του ποινικού του ιστορικού πέρασε πολύ άσχημα μέσα στη φυλακή.
Καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο και οχτώ φορές σε ισόβια, για ανθρωποκτονίες απο πρόθεση.
Νεκρός βρέθηκε στο Μοναστηράκι ο Νίκος Κοεμτζής
Το 1977 η ποινή του μετατρέπεται σε ισόβια.
Το 1979 ο Διονύσης Σαββόπουλος στο δίσκο Ρεζέρβα συμπεριλαμβάνει ένα τραγούδι με τίτλος "Το μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο".
Το 1980 ο Παύλος Τάσιος σκηνοθετεί την ταινία "Παραγγελιά" με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Αντώνη Αντωνίου που είναι βασισμένη στο επεισόδιο. Στην ταινία η Κατερίνα Γώγου (πρώην σύζυγός του) απαγγέλλει στίχους από τα ποιήματα της.

*από το:

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Le Monde: Λάθος για την Ελλάδα η είσοδος στο ευρώ


Le Monde: Λάθος για την Ελλάδα η είσοδος στο ευρώ
Τα αίτια που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία επιχειρεί να εντοπίσει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, που υποστηρίζει ότι η είσοδος της χώρας μας στο ευρώ επιδείνωσε την κατάσταση.
«Το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα τόσο της κακοδιαχείρισης των κυβερνήσεων όσο και της αποβιομηχάνισης και των συνεπειών της που επιταχύνθηκαν από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη» αναφέρει η εφημερίδα.
Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται απόψεις οικονομολόγων, που αναδεικνύουν κυρίως την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δέκα χρόνια, που η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης.
Ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Natixis, Πατρίκ Αρτούςυποστηρίζει ότι η μισθολογική σύγκλιση Ελλάδας και Γερμανίας, που επιχειρήθηκε την τελευταία δεκαετία προκλήθηκε λόγω κεκτημένης ταχύτητας, που ωστόσο δεν είχε αντίκρισμα σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας των δύο οικονομιών.
Η αύξηση του μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα υπήρξε αρνητικός παράγοντας για την ανάπτυξη, επισημαίνει ο οικονομολόγος της UBS Πολ Ντόνοβαν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σκληρό και ακριβό ευρώ στέρησε από την Ελλάδα το πλεονέκτημα της φθηνής οικονομίας, ενώ τα επόμενα χρόνια, οι επενδύσεις συρρικνώθηκαν και ο τουρισμός μειώθηκε αισθητά.
Οι εξαγωγές επιβραδύνθηκαν έτι περαιτέρω, σε αντίθεση με την Τουρκία, που κέρδισε την ελληνική πελατεία.
Βέβαια, δεν είναι μόνο το ευρώ που οφείλεται για τα δεινά της Ελλάδος. Η κακή διαχείριση των οικονομικών και η παραοικονομία, διόγκωσαν το πρόβλημα και εκτίναξαν το επίπεδο του ελληνικού χρέους.
«Ελάχιστοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τα βάσανα των Ελλήνων αρκούν για να σβηστεί το χρέος της χώρας» καταλήγει η εφημερίδα

Η ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΗ , ΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποιεί την Τρίτη 20 Σεπτέμβρη η ΑΔΕΔΥ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος αύριο Τρίτη 20 Σεπτέμβρη στις 12:00 το μεσημέρι αποφάσισε να οργανώσει η ΑΔΕΔΥ.
Επίσης, το Γενικό Συμβούλιο της 16ης Σεπτεμβρίου της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να προχωρήσει «σε καταλήψεις υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, για την προβολή, την ανάδειξη και τη διεκδίκηση, των αιτημάτων των εργαζομένων».




Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΡΙΖΑ: "Όπως τότε με το ΕΑΜ" το Μέτωπο ενάντια σε κυβέρνηση και Μνημόνιο

της  Δάφνης  Σφέτσα


Το κλίμα στην κοινωνία γίνεται εκρηκτικό: Τα νοικοκυριά λαμβάνουν τα μαγικά χαρτάκια της έκτακτης εισφοράς, την ώρα που συνειδητοποιούν ότι τα... 50 λεπτά, άντε μέχρι 10 ευρώ, για τα ακίνητα, που εξήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος στη ΔΕΘ είναι μερικές ακόμη χιλιάδες ευρώ που, απλώς, δεν έχουν να πληρώσουν.
Το κλίμα στο πολιτικό πεδίο είναι ασφυκτικό: Υπό το βάρος της αποτυχίας της, η κυβέρνηση καταφεύγει ακόμη και σε στυγνούς εκβιασμούς εναντίον της ΔΕΗ, απειλώντας με κυρώσεις αν δεν κόψει το ρεύμα στον κόσμο που δεν έχει να πληρώσει! Το σενάριο της συγκυβέρνησης των δύο που συνεχίζουν να προωθούν μεγάλα κομμάτια των κυρίαρχων κύκλων, φαντάζει εφιαλτικό καθώς, απλώς, θα σημάνει την επικράτηση της μνημονιακής πολιτικής.
Κι έτσι η ίδια η ζωή, όπως συνηθίζεται να λέγεται, θέτει πια στις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην άλλη όχθη το μεγάλο καθήκον: να δώσουν διέξοδο στους εργαζόμενους, στους νέους. Αυτό είναι και το πλαίσιο που έδωσε στη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και στο ενωτικό κάλεσμα που απηύθυνε δυναμική. Για πρώτη ίσως φορά, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της κατακερματισμένης -ευρύτερης- αριστεράς αναγκάστηκαν να δώσουν απαντήσεις, με απολογητικό σε κάποιες περιπτώσεις ύφος, για την πολιτική που ακολουθούν. Στην πρόταση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας όλων των αριστερών, προοδευτικών και κοινωνικών δυνάμεων που αντιμάχονται το Μνημόνιο, τοποθετήθηκαν σχεδόν όλοι: Η Αλέκα Παπαρήγα, που εμφανίστηκε αμήχανη, λέγοντας ότι η πρόταση είναι "ουτοπική", ο Φώτης Κουβέλης, που επέλεξε να στραφεί στην κεντροαριστερά, αλλά και ο Γιάννης Δημαράς που εμφανίστηκε θετικός, εκφράζοντας την ελπίδα του να υπάρξει απάντηση στον δικομματισμό.

Αλ. Τσίπρας: Αλλιώς δεν έχουμε λόγο ύπαρξης
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε στη ΔΕΘ να μην περιγράψει την αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής, αφού, όπως είπε, δεν υπάρχει λόγος να σπαταλάται πια χρόνος σε “πράγματα αυταπόδεικτα”. Στάθηκε στα μηνύματα της κοινωνίας για μια άλλη πορεία, όπως, ανάμεσα σε άλλα, φανερώνουν στο σύνολό τους οι δημοσκοπήσεις: Ενδεικτικό, όπως είπε, είναι ότι στα αριστερά του πολιτικού χάρτη καταγράφεται ποσοστό γύρω στο 30%. Έτσι υποστήριξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ως περισσότερο ρεαλιστική από ποτέ και έγινε ακόμη πιο σαφής: “Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα, ώστε να μετατρέψουμε αυτή την κοινωνική πλειοψηφία και σε πολιτική πλειοψηφία. Αλλιώς, να σας το πω καθαρά, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης. Σε αντίστοιχες εποχές η αριστερά αυτό το έκανε πράξη, όταν την περίοδο του πολέμου και της κατοχής είπε: Δημοκρατική Ενότητα και Δημοκρατικό Μέτωπο για την αντίσταση, για την εθνική ανεξαρτησία, για τη λαϊκή κυριαρχία και έφτιαξε το ΕΑΜ. Σήμερα δεν μπορώ να διανοηθώ: Δεν συνειδητοποιούμε ότι βρισκόμαστε σε αντίστοιχης σημασίας ιστορικές εξελίξεις;”.

Αφορμή η Ευρώπη
Μία μέρα μετά, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να δώσει την απάντησή της στην πρόταση: “Τι μπορεί να πετύχει μια κυβέρνηση που δεν έχει στα χέρια την οικονομία; Δείξτε μου μια χώρα που (η αριστερή κυβέρνηση) τα κατάφερε στην Ευρώπη ή αλλού. Αυτά είναι υποκατάστατα ελπίδας”. Μια απάντηση που συμπλήρωσε φέρνοντας ως παράδειγμα ακόμη και την κυβέρνηση Αλιέντε... Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για παλαιοκομμουνιστικές θέσεις και μίλησε για κενό στον δημοκρατικό, σοσιαλιστικό χώρο, το οποίο και θέλει να καλύψει. Κοινό σημείο και των δύο χώρων είναι η έλλειψη συγκεκριμένων απαντήσεων και κριτικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η “μπάλα στην κερκίδα”, όπως επίσης συνηθίζεται να λέγεται, με μόνη εξαίρεση την Ευρώπη: Η ηγεσία του ΚΚΕ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τον “πολύ” ευρωπαϊσμό του ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. για τον αντιευρωπαϊσμό του και, όπως φαίνεται, κατορθώνουν έτσι να διαφοροποιηθούν. Ο επικεφαλής του Άρματος Γ. Δημαράς πάντως είπε στη ΔΕΘ ότι "συζητάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά και ευελπιστούμε ότι μπορεί να υπάρξει ένας προοδευτικός χώρος, με ξεχωριστή δυναμική, όπου θα μπορούμε να υπερασπιστούμε δημοκρατικά δικαιώματα, δίνοντας απάντηση στον δικομματισμό".

Οι πέντε άξονες της εναλλακτικής λύσης
Στο ερώτημα που θέτουν χιλιάδες εργαζόμενοι, πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η πολιτική, τι διαφορετικό μπορεί να γίνει, απάντησε ο Αλ. Τσίπρας. Ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν λύσεις, "αλλά προϋποθέτουν τη ριζική ανατροπή του σημερινού παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου”. Έτσι, παρουσίασε τους πέντε βασικούς άξονες της εναλλακτικής λύσης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πρώτος άξονας η άρνηση εφαρμογής των Μνημονίων και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και η αντικατάστασή τους από ένα πρόγραμμα ριζικής αναδιανομής του πλούτου. Όπως είπε: “Να φτάσουμε βεβαίως σε πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά φορολογώντας τους πλούσιους και όχι ξεζουμίζοντας τους μη έχοντες”. Και στάθηκε ιδιαίτερα στη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων, των χρηματιστικών συναλλαγών, της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Δεύτερος άξονας, η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την επιλεκτική διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και την εξασφάλιση ευνοϊκών όρων αποπληρωμής του υπόλοιπου.
Τρίτος, η κοινωνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και τέταρτος: Ηανάπτυξη. Ανάμεσα σε άλλα: “Να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη, όχι με επίκεντρο τα κέρδη των ισχυρών, αλλά με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες. Να χρηματοδοτήσουμε στοχευμένα παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας που χρήζουν ανασυγκρότησης και περικλείουν αξιόλογες αναπτυξιακές δυνατότητες. Να αποκτήσουμε εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας, με στόχο η χώρα μας να έχει, σε ένα βάθος χρόνο, μεσομακροπρόθεσμα διατροφική επάρκεια, αλλά και να αναπτύξουμε τις εξαγωγές μας. Να κοινωνικοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε τους σημαντικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας μας ενισχύοντας και τις αντίστοιχες βιομηχανίες. Να ενισχύσουμε την ανάπτυξη εφαρμογών στις νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα σε τομείς όπως είναι η νανοτεχνολογία, αξιοποιώντας τις σημαντικές ερευνητικές δυνατότητες των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων".
Και, τέλος, η δημιουργία ασπίδας αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας για όσες και όσους πλήττονται περισσότερο απ’ αυτή την κρίση: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, εγγυημένη πρόσβαση σε δημόσια αγαθά και βασικές υπηρεσίες, καταπολέμηση της ανεργίας με στοχευμένους πόρους για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κάλυψη των κατεπειγουσών αναγκών του δημόσιου τομέα.

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Επείγουσα Eκκληση για τη Σομαλία






Σας ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή σας.
Αναστάσιος Κατέχης

Υπεύθυνος Εξεύρεσης Πόρων
Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
            2106726296      
            6932074102      

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...