............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Το 23% των Ελλήνων είναι φτωχοί - Ποιές κατηγορίες πολιτών οδεύουν προς τη φτώχεια



Ένας στους 7 εργαζόμενους χάνει το σπίτι του 
και 3 στους 7 δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις τους.


"Τα τελευταία, χρόνια, η εργασία δεν αρκεί για να αποτρέψει τη φτώχεια, η οποία σήμερα δεν αφορά μόνο τους ανέργους αλλά και τους εργαζόμενους όπως και τους συνταξιούχους", ανέφερε η κ. Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας κα Στάβυ Σαλουφάκου, παρουσιάζοντας σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου το σχέδιο δράσης του ΕΚΑ "Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου", το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Έτους κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού 2010".

"Στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των φτωχών" τόνισε η κ. Σαλουφάκου απέδωσε το φαινόμενο στην αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη μείωση των αμοιβών και την αύξηση της φορολογίας. 


"Δημιουργείται ένα κοινωνικό φαινόμενο που επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους που βιώνουν το πρόβλημα, αλλά την κοινωνία μας συνολικά" είπε ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των οφειλών των εργαζομένων που μειώθηκαν οι αμοιβές τους προς τις τράπεζες. Ο ένας στους επτά εργαζόμενους χάνει το σπίτι του και τρεις στους επτά δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις" είπε η κ. Σαλουφάκου σημειώνοντας πως στον σχεδιασμό του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου είναι και η παρέμβαση προς την πολιτεία για τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών. 



Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν από το 1995 έως το 2008 για τη φτώχια ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 16% έως 17% ο ελληνικός είναι 21% έως 23% επεσήμανε Χρίστος Παπαθεοδώρου Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ο οποίος πρόσθεσε ότι κατά τα τελευταία 15 χρόνια η φτώχια την Ελλάδα έχει αυξηθεί παρά την αύξηση των δαπανών για την καπολέμησή της. 

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

«Η Αθήνα να κοιτάξει προς το μέλλον»

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ  ΤΗΣ  ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ


 Από πού πάμε για την Αθήνα του μέλλοντος; 

Στο πωλητήριο της καλλιτεχνικής ομάδας Greece is for Lovers συγκεντρώνονται έργα που συνδυάζουν το παραδοσιακό με το προφίλ της σύγχρονης Ελλάδας
Σε ολόκληρο τον πλανήτη πόλεις και περιφέρειες ανταγωνίζονται για να αυξήσουν το μερίδιό τους στη διανομή του παγκόσμιου πλούτου με φιλόδοξα σχέδια αστικής Καινοτομίας που ξεκινούν ή βρίσκονται σε εξέλιξη, επιδιώκοντας έτσι την εκπλήρωση των προσδοκιών του 21ου αιώνα. Στην Ελλάδα όμως όλα αυτά είναι ακόμη στα σπάργανα. Και αυτό είναι ανησυχητικό για τον εξής λόγο:

«Τα τελευταία δύο χρόνια είδαμε τη μείωση της δυνητικής παραγωγής ανάπτυξης, την αύξηση της ανεργίας και την εκτόξευση του δημόσιου χρέους. Για την ανάκαμψη και την ώθηση προς μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη ζητούνται κατεπειγόντως νέες πηγές μεγέθυνσης της οικονομίας. Η κρίση έχει αναδείξει την ανάγκη για Καινοτομία. Ενώ οι μειώσεις δαπανών είναι αναγκαίες, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν σε μελλοντικές πηγές πλούτου, όπως η εκπαίδευση, οι υποδομές και η έρευνα». Αυτά συμπεραίνει ο ΟΟΣΑ στη «Στρατηγική για την Καινοτομία». «Οσο τα κράτη θα αναδύονται από την ύφεση και με άλλες πηγές πλούτου να χάνουν τη σημασία τους και τις παγκόσμιες προκλήσεις να κορυφώνονται, η Καινοτομία πρέπει να χαλιναγωγηθεί πιο αποτελεσματικά, ενσωματώνοντας ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, όπως η έρευνα και η ανάπτυξη, οι οργανωτικές αλλαγές, η εκπαίδευση σε επίπεδο επιχειρήσεων, το μάρκετινγκ και ο σχεδιασμός» συμπεραίνουν οι ερευνητές του Οργανισμού.



«Η Αθήνα να κοιτάξει προς το μέλλον»
«Η Αθήνα είναι μια μητροπολιτική περιοχή με παγκόσμια φήμη ως λίκνο της δημοκρατίας και θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και θα πρέπει να κοιτάξει προς το μέλλον» σημειώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τάμπερε, Αρι- Βέικο Αντιρόικο (φωτογραφία). «Θα πρέπει να παλέψει για να γίνει μια οικονομία που θα καθοδηγείται από δυναμισμό και υψηλής προστιθέμενης αξίας εξαγωγές, που θα πηγάζουν από έρευνα, τεχνολογία, νοημοσύνη και πολιτισμό» λέει στο «Βήμα» ο καθηγητής.

«Θα πρέπει να αγκαλιάσει τη γνώση και να κατευθύνει πόρους προς την υποστήριξη της διάχυσης γνώσης, κατάρτισης και Καινοτομίας για να γίνει μια δικτυωμένη πόλη, η οποία θα διευκολύνει την παγκόσμια επικοινωνία και θα “γαλουχήσει” επιχειρήσεις,πανεπιστήμια και κοινότητες που έχουν δεσμούς με την οικονομία της γνώσης. Σε αυτό το μείγμα πρέπει να αξιοποιήσει τη χρήση των “φυσικών πόρων”, όπως το κλίμα, η τοποθεσία, οι άνθρωποι, ο πολιτισμός και η ιστορία» τονίζει. Οπως σημειώνει, η στρατηγική της Αθήνας θα πρέπει να βασιστεί σε όλα αυτά που είναι ήδη μέρος της καθημερινής της ζωής: τουρισμός, shopping και ψυχαγωγία!

«Υπάρχει η ανάγκη για υπηρεσίες που προσελκύουν το ενδιαφέρον,όπως η υγεία,η ποιότητας ζωής και η αυτοανάπτυξη. Μια έκφραση αυτής της τάσης είναι η ιδέα μιας ιατρικής πόλης, η οποία στηρίζεται στο αυξανόμενο περιφερειακό και παγκόσμιο αίτημα για ιαματικό τουρισμό, που είναι και μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κόσμου. Η Ελλάδα μπορεί να έχει πολλές ευκαιρίες σε τέτοιους τομείς υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας» σημειώνει ο κ. Αντιρόικο.

Επίσης, όπως λέει, οι τέχνες, ο πολιτισμός και η δημιουργικότητα μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή εισοδήματος και θέσεων εργασίας . «Η συγκρότηση των δημιουργικών πόλεων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και έχει πολλές εκφράσεις σε διαφορετικά σημεία του κόσμου. Ωστόσο, αντί να ακολουθήσει τέτοια παραδείγματα, η πρόκληση της Αθήνας είναι να τα κάνει όλα με έναν πιο δημιουργικό τρόπο» συμπληρώνει και τονίζει ότι όλα θα πρέπει να γίνουν με ένα καθαρό και φιλόδοξο όραμα, καθορισμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα. « Η Αθήνα είναι μία από τις πρωτεύουσες που δεν πρέπει να τα ξεκινήσει όλα από την αρχή. Υπό αυτή την έννοια βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από πολλούς από τους ανταγωνιστές της στην περιοχή» καταλήγει.

«Στην οικονομία της γνώσης και στην αξιοποίηση της έρευνας»
«Ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη πόλεων γνώσεων - Καινοτομίας επικεντρώνεται στη δημιουργία συνοικιών και κλάδων έντασης γνώσεων πάνω σε έξυπνα δίκτυα υποδομών. Κάθε συνοικία της πόλης- μεταποίησης,εμπορίου,υπηρεσιών,εκπαί- δευσης, υγείας, αναψυχής, τουρισμού- μετατρέπεται σε ζωντανό εργαστήριο Καινοτομίας με τη συμμετοχή των χρηστών και την υποστήριξη των κοινωνικών- ψηφιακών δικτύων» τονίζει ο καθηγητής Αστικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Οικονομίας του ΑΠΘ και διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας URΕΝΙΟ κ. Ν. Κομνηνός (φωτογραφία), «Δημιουργούνται πολλά μικροπεριβάλλοντα Καινοτομίας και επιχειρηματικότητας γνώσης.Τα έξυπνα δίκτυα βελτιστοποιούν τη λειτουργία των υποδομών συγκοινωνίας, ενέργειας, ύδρευσης με τη χρήση πληροφορικής, δικτύων wi-fi, αυτοματισμών,αισθητήρωνκαι ασύρματων μετρητών» λέει ο καθηγητής.

«Η Αθήνα με τη μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπινου δυναμικού έρευνας, υπηρεσιών έντασης γνώσεων και διεθνή προσπελασιμότητα έχει καλές προϋποθέσεις για μια διαδρομή ανάπτυξης βασισμένη στη γνώση.Αυτό που πρέπει να γίνει είναι γνωστό και δοκιμασμένο σε πολλές πόλεις:επικέντρωση σε σημαντικούς κλάδους και παραγωγικές συνοικίες, δημιουργία περιβάλλοντος Καινοτομίας με στόχευση σε portfolio τεχνολογιών,επιχειρηματικότητα γνώσης, αξιοποίηση της ακαδημαϊκής έρευνας,θεσμοί χρηματοδότησης κινδύνου, πλατφόρμες προώθησης προϊόντων στην παγκόσμια αγορά.Αυτή η διαδρομή είναι ενδογενής, στηρίζεται σε δυνάμεις και ικανότητες που διαθέτει η Αθήνα, αλλά με διαφορετική από την ως τώρα ιεράρχηση προτεραιοτήτων και επενδύσεων» καταλήγει ο κ. Κομνηνός.

«Φέρτε ειδικούς από όλον τον κόσμο»
«Ε μείς πιστεύουμε στον συνδυασμό δυνάμεων τόσο οριζοντίως όσο και γεωγραφικώς με την εισαγωγή ειδικών από όλες τις πόλεις και τους ακαδημαϊκούς κλάδους, όπως και με τη διασύνδεση πόλεων ευρωπαϊκά αλλά και διεθνώς. Δουλεύοντας “με βάση την έρευνα και αρχή την πρακτική”, πιστεύουμε ότι η γνώση των ερευνητών θα χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις» δηλώνει στο «Βήμα» η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Μητροπολιτικών Δικτύων (ΕΜΙ) κυρία Εστερ Μενίνγκα (φωτογραφία).

«Συγκεντρώνοντας παράγοντες από ένα ευρύτερο γεωγραφικό πεδίο, θα υπάρχει μια πλατφόρμα ανταλλαγών των καλύτερων πρακτικών. Δεν χρειάζεται κάθε πόλη να επενδύσει στην αντιμετώπιση μιας πρόκλησης, αν πολλές πόλεις έχουν ιδία πείρα από παρόμοια προβλήματα» συμπληρώνει. Οπως λέει η κυρία Μενίνγκα, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για τα επόμενα χρόνια είναι η συνεργασία με ιδιώτες εταίρους («ανοιχτή Καινοτομία») και τους πολίτες.

«Καινοτομία made in Greece»
Τ ον δρόμο της Καινοτομίας έχει δείξει εδώ και λίγα χρόνια το Corallia, δηλαδή η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Μηχανισμών. Το Corallia υποστηρίζει την ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών Καινοτομίας, οι οποίοι διαθέτουν τη δυναμική να ανταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές και ταυτόχρονα να συμβάλουν ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μερίδιο στην παγκόσμια αγορά υπηρεσιών και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Οπως εξηγεί ο υπεύθυνος της ομάδας Corallia καθηγητής κ. Β. Μακιός (φωτογραφία) , η βασικότερη προϋπόθεση για την κινητοποίηση των νέων ανθρώπων προς την πλευρά της Καινοτομίας είναι κυρίως το όραμα!

Ο κ. Μακιός τονίζει τη σημασία που θα είχε μια «δεξαμενή σκέψης» ειδικών για τα προβλήματα της πόλης, μιλάει για το πώς η πληροφορική και η τεχνολογία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «fast track» αστικής Καινοτομίας και στέκεται στην αξία της συνεργασίας και της αλληλοσυμπληρωματικότητας. Ο ομότιμος καθηγητής υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεργασία της Βιομηχανίας και με την πανεπιστημιακή κοινότητα και για συστηματική οργάνωση των επιμέρους λειτουργιών της πόλης επί τη βάσει του clustering (δηλαδή των συνεργατικών μηχανισμών) και της ιεραρχίας από τα κάτω. «Πέρα από το όραμα, χρειάζεται εμπιστοσύνη» λέει και συμπληρώνει ότι σήμερα «είναι εύκολο να αναδειχθούν αρκετοί στους τομείς της οικονομίας, αφού αρκεί ένα ΡC για να γίνει μια ευφυής ιδέα διεθνές προϊόν». Ο κ. Μακιός παρομοιάζει το μοντέλο του clustering, δηλαδή των συνεργατικών σχηματισμών, με τη «Σχολή των Αθηνών», όπως αποτυπώθηκε από τον Ραφαήλ, όπου η φιλοσοφία, η ρητορική και τα μαθηματικά συμβιώνουν και λειτουργούν διαθεματικά!

«Η νέα γενιά θα δώσει την ηγεσία»
«Π λεονεκτήματα όπως οι τέχνες,ο πολιτισμός και η διατροφή ανυψώνονται μέσω του τουρισμού.Η Αθήνα έχει ένα αξιοζήλευτο κλίμα και πολιτιστικό τρόπο ζωής- και είναι κατά κάποιον τρόπο πιο βιώσιμη από ψυχρές πόλεις όπως η Ζυρίχη,που συχνά τα πάει καλά σε ποιότητα ζωής» λέει ο κ. Κρίστοφερ Χάιερ (φωτογραφία), εκτελεστικός διευθυντής της 2thinknow, της μεγαλύτερης εταιρείας συμβούλων Καινοτομίας στην Αυστραλία, με δραστηριότητα σε όλον τον πλανήτη.
Οπως σημειώνει, στην παγκόσμια ανασκόπηση Καινοτομίας της 2thinknow για το 2010, η Αθήνα καταχωρήθηκε ως «κόμβος» (hub). «Μια πόλη-κόμβος είναι παγκόσμια συνδεδεμένη και ανταγωνιστική. Τέτοιες είναι το Πόρτο, η Κωνσταντινούπολη, η Φλωρεντία και το Λίβερπουλ. Αρα το να είσαι κόμβος είναι επίτευγμα.Ωστόσοη 2thinknow πιστεύει ότι η Αθήνα έχει τη δυναμική για να γίνει μια πόλη-κέντρο (node) ή ακόμη ένας ευρωπαϊκός σύνδεσμος (nexus) όπως το Παρίσι, το Αμστερνταμ, η Βαρκελώνη ή το Μιλάνο» συμπληρώνει.
Πού μπορεί να στηριχθεί μια τέτοια προσπάθεια; «Η επιχειρηματική κοινότητα των Αθηνών θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην προσέκλυση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων (start up) όπως και να πιέσει πολιτικά για την απλοποίηση των περιορισμών στις επιχειρήσεις» σχολιάζει ο κ. Χάιερ. «Η Αθή να οφείλει να επιλέξει σε ποιους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να προσφέρει στην περιοχή και στον κόσμο, όπως η μόδα και η διατροφή.Χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη στον τριτογενή τομέα, όπως η εκπαίδευση στη διοίκηση επιχειρήσεων και η μεγαλύτερη διείσδυση του ευρυζωνικότητας» τονίζει.
Ως Αυστραλός ο κ. Χάιερ γνωρίζει καλά την αξία της ελληνικής διασποράς, η οποία, όπως επισημαίνει, μπορεί να συμβάλει για να «επαναπατριστεί» Καινοτομία. «Η διατροφή είναι μια παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα και οι Ελληνες μπορούν να βρουν μια νεότερη και ξύπνια γενιά στις επιχειρήσεις και την τεχνολογία που θα δώσει στην Αθήνα την επιθυμητή ηγεσία» λέει. «Κατά την άποψη της 2thinknow, οι ευκαιρίες ενός αποκεντρωμένου και διαδικτυακά συνδεδεμένου κόσμου ευνοούν την Αθήνα και την Ελλάδα, αν βέβαια οι Ελληνες αρπάξουν την ευκαιρία» καταλήγει ο κ. Χάιερ.

«Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι η λύση»
Γ ια τον καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης του Χώρου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Γ. Πετράκο (φωτογραφία) , ο δρόμος για την Καινοτομία περνάει από πέντε κρίσιμα σημεία. «Πρώτον, από τις στάσεις και τις αδρές γραμμές. Το τι δουλεύει και τι δεν δουλεύειέχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά και τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένη μια πόλη. Το δεύτερο είναι αν υπάρχει αυτό που λέμε ηγεσία, δηλαδή οι επιχειρήσεις, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα για να παραχθεί αυτό το όραμα. Το τρίτο είναι κάποιος να δώσει τις πολιτικές ιδέες, με ξεκάθαρες προτάσεις και συγκεκριμένες προτεραιότητες. Το τέταρτο είναι ότι δεν απαιτούνται πάντοτε οικονομικοί πόροι, καθώς το πιο σημαντικό είναι ένα καθαρό θεσμικό πλαίσιο. Το πέμπτο είναι, βέβαια, ότι η Αθήνα ήδη έχει “έξυπνες” νησίδες- εργαστήρια, επιχειρήσεις κτλ. - σε θάλασσες μετριότητας» σημειώνει ο καθηγητής. «Ομωςη μετριότητα μετατρέπεται εύκολα σε κάτι καλύτερο και μπορείς να την ανατάξεις. Η Αθήνα διαθέτει ένα υψηλού επιπέδου ανθρώπινο κεφάλαιο, με το 80% των κατόχων διδακτορικών να διαμένουν εδώ καιοι οποίοιπαράγουν γνώση » λέει ο κ. Πετράκος.

Ειδικοί για την Καινοτομία από την Ελλάδα και το εξωτερικό μιλούν στο «Βήμα» για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε την Αθήνα του 21ου αιώνα
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ | Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Διαβάστε περισσότερα:
 http://www.tovima.gr/default.asp pid=2&ct=1&artId=370017&dt=27/11/2010#ixzz16Sz7oibq

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Οι υπάλληλοι της ΕΕ παίρνουν αυξήσεις την ώρα που η ΕΕ κόβει με τσεκούρι τους μισθούς μας!

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έρχεται να προκαλέσει την οργή εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ που βλέπουν τους μισθούς τους να περικόπτονται μέρα με την μέρα....


Την ώρα που οι μισθοί σε αρκετές χώρες της Ένωσης κόβονται με το μαχαίρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο αποφάνθηκε σήμερα ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είχαν το δικαίωμα να περικόψουν τις αυξήσεις στις αποδοχές δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων της ΕΕ, πέρυσι, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Η απόφαση αυτή αποτελεί νίκη για τη σταθερότητα των όρων εργασίας περίπου 40.000 αξιωματούχων, αλλά προκαλεί αντιδράσεις σε συναδέλφους τους αλλά και στους πολίτες σε πολλές χώρες τις ΕΕ που απολύονται ή βλέπουν τις αποδοχές τους να μειώνονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Μάλιστα οι μισθοί στην ΕΕ κυμαίνονται από 2.500 ευρώ καθαρά για ένα γραμματέα μέχρι 25.000 ευρώ για έναν Επίτροπο!
Τι είχε γίνει όμως; Βάσει κανονισμών, το προσωπικό της ΕΕ θα έπρεπε να είχε λάβει από τον Ιούλιο του 2009 ετήσια αύξηση των αποδοχών κατά 3,7%. Οι κυβερνήσεις έδωσαν αύξηση 1,85% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βασιζόμενη σε έναν τρόπο υπολογισμού που καθορίζουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
"Είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση αυτή", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μάικλ Μαν. Όμως ο κ.Μαν δεν είδε τον μισθό του να μειώνεται κατά 20,30 ή ακόμη και 50% και σίγουρα τα χρήματα που βγάζει ο εν λόγω κύριος δεν είναι πενταροδεκάρες.
Βάσει των κανονισμών, οι αποδοχές των υπαλλήλων της ΕΕ ακολουθούν τις αλλαγές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων οχτώ χωρών της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν το 76% του ΑΕΠ της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο), λαμβανομένου υπόψη και του κόστους διαβίωσης στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον Μαν, βάση των παραπάνω, η αύξηση των αποδοχών των υπαλλήλων από τον Ιούλιο του 2010 ήταν μόνο 0,4%.
Κι όμως την ίδια ώρα η ΕΕ έρχεται και απαιτεί από τις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, να κόψουν τους μισθούς ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα όχι κατά 0,5% αλλά κατά πολύ περισσότερο.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=52945&catid=7



Ακούγεται απίστευτο αλλά οι Έλληνες, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, πληρώνουν από την τσέπη τους χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα για “μισθούς” πρώην επιτρόπων, που πλέον όχι απλά δεν προσφέρουν κανένα έργο στην Ε.Ε. αλλά έχουν βρει νέα δουλειά από την οποία (λόγω θητείας στην Ε.Ε.) παίρνουν απίστευτα ποσά κάθε μήνα.


Όπως γράφει η γερμανική έκδοση των Financial Times εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε. δίνουν τον ... οβολό τους σε 16 πρώην, μεταξύ των οποίων και στον πρώην επίτροπο ανταγωνισμού Τσάρλι Μακ Κρίβι που πλέον βρίσκεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της αεροπορικής εταιρείας Ryanair, και ενώ έχει μισθό παίρνει και από την Κομισιόν 11.000 ευρώ!
Σύμφωνα με το BBC, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο τους βοηθά να επιστρέψουν πιο εύκολα στην... αγορά εργασίας!
Άραγε το ότι το βιογραφικό τους γράφει “επίτροπος” δεν αρκεί;

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Διακοπή δρομολογίων απο το ΚΤΕΛ Ευρυτανίας Α.Ε.

Σε δυσχερή οικονομική κατάσταση
κοντά στην χρεωκοπία η εταιρεία




             Προς το Επιβατικό Κοινό του ΚΤΕΛ Νομού Ευρυτανίας

"Εκ μέρους όλων των ιδιοκτητών λεωφορείων δημοσίας χρήσεως του Νομού Ευρυτανίας, που συμμετέχουμε στην εταιρεία Υπεραστικό ΚΤΕΛ Νομού Ευρυτανίας Ανώνυμη Εταιρεία, σας ενημερώνουμε ότι λόγο σοβαρών και αδιέξοδων οικονομικών προβλημάτων αδυνατούμε να υλοποιήσουμε το συγκοινωνιακό μας έργο.Από 22 – 11 – 2010 το δρομολόγιο από Καρπενήσι για Αγρίνιο και αντίστροφα δεν θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη και Σάββατο.

Δυστυχώς σήμερα η οικονομική μας κατάσταση είναι αδιέξοδη, δεν μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδα μας: πετρέλαια, ασφαλιστικό φορέα ( Ο.Α.Ε.Ε.), αμοιβές και έξοδα προσωπικού, δεν μας μένει καν αμοιβή ώστε να καλύψουμε τις οικογενειακές μας ανάγκες. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε άμεσα να περικόψουμε δρομολόγια ώστε να μειώσουμε της δαπάνες μας, ώσπου να εισπράξουμε χρήματα που μας οφείλονται προκειμένου να ανακάμψουμε.Με την περικοπή κάποιων δρομολογίων μας δίνεται η δυνατότητα να διατηρήσουμε το πλέον απαραίτητο χιλιομετρικό έργο όπως τα μαθητικά δρομολόγια εντός του Νομού μας. Θα υπάρξουν περικοπές στα διανομαρχιακά δρομολόγια του άξονα Καρπενήσι – Αθήνα – Καρπενήσι καθώς και στον άξονα Καρπενήσι – Αγρίνιο – Καρπενήσι.

Επίσης θα περικόψουμε δρομολόγια και εντός του Νομού μας, σε όλα τα δημοτικά μας διαμερίσματα.Ζητούμε από το επιβατικό μας κοινό καθώς και από όλους τους φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε κατανόηση και υποστήριξη, ειδικά αυτή την δύσκολη εποχή που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Είμαστε στο όριο της χρεοκοπίας, προσπαθούμε με ότι μέσα διαθέτουμε να υλοποιήσουμε το συγκοινωνιακό έργο στην Ευρυτανία και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια μας ως οικογενειάρχες και επαγγελματίες άνθρωποι.
Παρακαλούμε κάθε επιβάτη από 22-11-2010 πριν ταξιδέψει να επικοινωνεί με την εταιρεία μας στο τηλέφωνο 2237080013 2237080013 προκειμένου να ενημερωθεί για τα δρομολόγια που θα εκτελούνται.
                                                   Σας Ευχαριστούμε,

Για λογαριασμό των ιδιοκτητών λεωφορείων δημοσίας χρήσεως Νομού Ευρυτανίας
ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Ευρυτανίας Α.Ε.
 
 
 

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Προϋπολογισμός πτώχευσης - Πωλούνται τα πάντα...



Του Σταύρου Χριστακόπουλου*
Ας κάνουμε μια... υπόθεση εργασίας. Ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα κηρύσσει επίσημη πτώχευση – ελεγχόμενη, οπωσδήποτε, από τους πιστωτές μας. Αν αυτό γινόταν, σύμφωνα με τα σενάρια που είναι αρκετά δημοφιλή στους κύκλους των διεθνών αναλυτών, των τραπεζιτών και εν γένει των «αγορών» – δύο συνέπειες θα συγκαταλέγονταν ανάμεσα στις πιο βασικές για τη χώρα.
● Η μία ότι ο μηχανισμός που θα διαχειριζόταν αυτή την πτώχευση – δηλαδή το ΔΝΤ, αφού άλλος παρόμοιος παγκοσμίως δεν υπάρχει και είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει – θα αναλάμβανε ο ίδιος την οικονομική πολιτική της Ελλάδας. Σήμερα υποτίθεται ότι η τρόικα απλώς βάζει τους στόχους της...
● Η άλλη ότι θα αναλάμβανε τη διαχείριση όλων των περιουσιακών στοιχείων και των υποδομών που εξυπηρετούν την εκπλήρωση των δημόσιων λειτουργιών του κράτους – από το τραπεζικό σύστημα, την παιδεία και την υγεία έως την άμυνα, τους φυσικούς και πλουτοπαραγωγικούς πόρους, αλλά και την ίδια την κρατική λειτουργία. Και θα «φρόντιζε» για την εκποίησή τους, ώστε, στο μέτρο του δυνατού, να ικανοποιηθούν οι πιστωτές.
Όλες οι υπόλοιπες συνέπειες – όσες αφορούν το εισόδημα και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της χώρας – θα ήταν απότοκες των δύο παραπάνω.


Πωλούνται τα πάντα

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών χθες στη Βουλή δεν είναι ο οριστικός, όπως έχουμε ήδη αναλυτικά περιγράψει τόσο στην ιστοσελίδα του «Π» όσο και στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας.
Αντιθέτως θα αναθεωρείται έως την ημέρα της ψήφισής του, αναλόγως των όποιων νέων δεδομένων και των απαιτήσεων που θα προβάλλουν οι επιτηρητές στις διάφορες φάσεις ενημέρωσης και αξιολόγησης – δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θετική αξιολόγηση των στοιχείων της οικονομίας μας και η προσαρμογή μας στις απαιτήσεις του Μνημονίου αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση του προγράμματος δανεισμού από τον «μηχανισμό στήριξης».
Επομένως αυτός ο προϋπολογισμός, κατά πάσαν πιθανότητα, δεν είναι παρά μια πατσαβούρα και ενδέχεται κατά την ψήφισή του να περιλαμβάνει ακόμη επαχθέστερες προβλέψεις, παρότι ήδη θεωρείται ως ο σκληρότερος των τελευταίων δεκαετιών.
Υπ’ αυτήν την έννοια ήδη οι εισπρακτικές προβλέψεις του είναι πραγματικά δυσβάστακτες και πέρα για πέρα αμφίβολο αν θα γίνει εφικτό να υλοποιηθούν. Αυτό όμως δεν είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του. Δυστυχώς πρόκειται, ξεκάθαρα, για έναν προϋπολογισμό προτεκτοράτου και μάλιστα ήδη πτωχευμένου. Εξ ου περιλαμβάνει μεταξύ των στόχων του την (μερική ή πλήρη) εκποίηση οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί δημόσιο.
Εκτός του ότι προβλέπεται η «αναδιάρθρωση» κρατικών τραπεζών και «αξιοποίηση της κρατικής συμμετοχής σε κάποιες απ’ αυτές, βλέπουμε ότι καζίνα (Πάρνηθας), ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το φάσμα συχνοτήτων, η εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ), ενέργεια (ΔΕΠΑ), ΛΑΡΚΟ (νικέλιο), δρόμοι (Εγνατία), ΕΛΤΑ, λιμάνια, νερό (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), τζόγος (κρατικά λαχεία και άλλα τυχερά παιχνίδια) παίρνουν τον δρόμο του ξεπουλήματος.
Κορωνίδα της εκποίησης αποτελεί το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με συμβάσεις παραχώρησης αλλά και μέσω Χρηματιστηρίου.
Να σημειωθεί τέλος ότι οι πρόσφατες διαρροές από στελέχη του οικονομικού «επιτελείου» και τα ρεπορτάζ των εφημερίδων μιλούν για κλείσιμο των ζημιογόνων ΔΕΚΟ (δηλαδή όσων δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τα όρνεα των «αγορών»), έως και την πώληση νοσοκομείων.

Ύφεση και απολύσεις
Την ίδια ώρα περικόπτεται ακόμη μία – αλλά όχι τελευταία – φορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ένα ακόμη στοιχείο που προϊδεάζει, εκτός από τη σκληρότατη φορολογική πολιτική, για ακόμη μεγαλύτερη βουτιά στην υπανάπτυξη.
Επιπλέον έρχονται απολύσεις συμβασιούχων: 10.000 προβλέπει το σημερινό σχέδιο του προϋπολογισμού. Όμως μην ξεχνάτε τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 30%. Συνεπώς θα πρέπει να περιμένουμε και απολύσεις μονίμων υπαλλήλων, κάτι που εμμέσως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου ερωτώμενος σχετικά:
«Δεν ξεκινάμε με λογική απολύσεων και δεν έχει τεθεί από την τρόικα υποχρέωση απολύσεων. Θα εξαντλήσουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, προσπαθώντας να διαφυλάξουμε και όχι να εξαφανίσουμε τους εργαζόμενους».
Επειδή όμως εναλλακτικές εισπρακτικές λύσεις δεν υπάρχουν και η ύφεση θα βαθύνει, μαζί με την ανεξέλεγκτη μεγέθυνση του χρέους (152,6% του ΑΕΠ ή 348,5 δισ. ευρώ), αλλά και των κονδυλίων για την εξυπηρέτηση των τόκων (15,3 δισ. ευρώ), το πογκρόμ είναι δεδομένο. Γι’ αυτό άλλωστε ούτε καν ο υπουργός, συνηθισμένος να μην λέει ίχνος αλήθειας, δεν τόλμησε να «κρυφτεί» και να διαψεύσει κατηγορηματικά τις απολύσεις. Ούτε καν αυτός...
Επομένως οι ήδη δραματικές προβλέψεις για την ανεργία (14,6% το 2011 και 14,8% το 2012) ίσως είναι εξαιρετικά... αισιόδοξες!
Το «δίλημμα»
Όταν οι κύριοι της κυβέρνησης μας έβαλαν στον «μηχανισμό» («στήριξης» τον είπαν, της σκληρότερης αφαίμαξης και του πλήρους ξεπουλήματος ολόκληρης της χώρας αποδεικνύεται πως είναι), μας είπαν ότι το έκαναν για να μπορούν να πληρώνουν μισθούς και συντάξεις. Φυσικά είπαν ψέματα, αφού το σύνολο των νέων δανεικών πάει στην εξυπηρέτηση των παλαιών δανείων, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις πετσοκόβονται αλύπητα – και τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη.
Τώρα, εν όψει του ξεπουλήματος, θα τεθεί το ίδιο εκβιαστικό και πάλι ψευδές δίλημμα: «Να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις πουλώντας για να ξεχρεώσουμε ή να εκμηδενιστούν τα εισοδήματα;». Το ότι η περιουσία ενός χρεοκοπημένου κράτους στην πραγματικότητα δεν πωλείται, αλλά λεηλατείται, ευσχήμως θα αποκρυβεί. Έτσι και δεν θα ξεχρεώσουμε και η περιουσία της χώρας θα χαριστεί στους δανειστές και μισθοί - συντάξεις θα λεηλατηθούν μέχρις εξαφανίσεως.
Η κυβέρνηση όμως δεν είναι μόνη σ’ αυτή την τεραστίων διαστάσεων εξαπάτηση:
● Τη συνδράμει και η Ν.Δ., η οποία αφενός προτείνει ως «διέξοδο» την πώληση της περιουσίας των ΔΕΚΟ ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις και αφετέρου μιλά για «αξιοποίηση» (δηλαδή εκποίηση) του συνόλου της δημόσιας περιουσίας.
● Στον χορό μπαίνουν και παράγοντες του ευρύτερου «σοσιαλιστικού χώρου» που το τελευταίο διάστημα υποτίθεται πως αντιπολιτεύονται σκληρά την κυβέρνηση, αλλά ήδη ρίχνουν στην πιάτσα το ίδιο σενάριο, με την ίδια μεθοδολογία, ως «διέξοδο». Απλώς αλλάζουν υποψήφιο... «αγοραστή».
● Και να μην ξεχάσουμε ότι υπάρχουν αρκετοί αριστεροί – διαφόρων αποχρώσεων και κινήτρων – οι οποίοι, στον απατεωνίστικο εκβιασμό «δημόσια περιουσία ή μισθοί», είναι πρόθυμοι, με όλα τα απαραίτητα «ιδεολογικά» επιχρίσματα, να αποδεχθούν το ξεπούλημα προστατεύοντας, υποτίθεται, το λαϊκό εισόδημα.
● Για τους συνδικαλιστές και την πλειονότητα των ισχυρών ΜΜΕ δεν γίνεται καν λόγος, καθώς ήδη έχουν αποδείξει περίτρανα και ποιοι είναι και τι κάνουν όλη αυτή την περίοδο του πλήρους εξανδραποδισμού της χώρας και της κοινωνίας.
Με αυτούς τους όρους είναι κομμάτι δύσκολο να φανταστούμε πώς μπορεί η κυβέρνηση να εμποδιστεί στην υλοποίηση των στόχων της. Εκτός από μια περίπτωση, κατά την οποία πολλές προβλέψεις μπορεί να ανατραπούν: αυτός ο προϋπολογισμός πτώχευσης να είναι απλώς η προαναγγελία της ίδιας της πτώχευσης. Άλλωστε δεν λείπουν και πολλά: η δέσμευση των καταθέσεων και η επίσημη ανακοίνωση...


Μη βιώσιμο κράτος
Η πλήρης εκποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν είναι ένα λογιστικό ζήτημα, αλλά η επιβεβαίωση της διάλυσης της χώρας. Δεν το λέμε μόνο εμείς, που εδώ και μήνες συνεχώς προειδοποιούμε βλέποντας όλες τις δυσοίωνες προαναγγελίες μας να γίνονται πραγματικότητα.
Ως πολύ πιο ειδική, το επισημαίνει μια ξεχωριστή προσωπικότητα του νομικού κόσμου. Η Μαρία Καραμανώφ, σύμβουλος της Επικρατείας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεπιστημονικών Σπουδών Περιβάλλοντος και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, η οποία, με αφορμή το βιβλίο της «Βιώσιμο κράτος και δημόσια κτήση», μίλησε στην Αυγή στις 28 Οκτωβρίου φέτος γι’ αυτό ακριβώς το θέμα. Παραθέτουμε μερικά κρίσιμα (και απολύτως χρήσιμα) αποσπάσματα άνευ σχολίων:
● «Μολονότι η βιώσιμη ανάπτυξη προϋποθέτει ενδυνάμωση του κράτους, τα τελευταία χρόνια προβάλλεται συστηματικά η θέση ότι το κράτος έχει φθάσει στο τέλος της ιστορίας του και είναι καιρός να τεθεί στο περιθώριο. Να συρρικνωθεί δηλαδή και να μεταβιβάσει όσες περισσότερες αρμοδιότητες μπορεί, μαζί βέβαια με την αντίστοιχη δημόσια κτήση, στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αποτελέσουν εφεξής αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η θέση όμως αυτή δεν μπορεί να υιοθετηθεί αβασάνιστα. Προϋποθέτει ότι έχει προηγουμένως λυθεί ένα κρίσιμο συνταγματικό ζήτημα: Από πόσα και ποια στοιχεία της δημόσιας κτήσης έχει δικαίωμα να αποξενωθεί το σύγχρονο Κράτος Δικαίου και Προνοίας χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του, αλλά και την ίδια του την υπόσταση;».
● «Η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη, αφού απώλεια δημόσιας κτήσης συνεπάγεται πράγματι και εξουδετέρωση του δημόσιου σκοπού στον οποίο είναι αφιερωμένη και εξυπηρετεί, είτε με τη μερική ή ολοσχερή εγκατάλειψή του, είτε με τη μετατροπή του από δημόσια υπηρεσία σε εμπορικό αγαθό.
Αυτό σημαίνει πράγματι ότι δημόσια ακίνητα που συνδέονται άρρηκτα με θεμελιώδεις και συνταγματικά κατοχυρωμένους δημόσιους σκοπούς δεν είναι δεκτικά ιδιωτικοποίησης είτε αμέσως είτε εμμέσως».
● «Ένα δημόσιο τουριστικό ακίνητο μπορεί να αποτελεί ταυτόχρονα ουσιώδες στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος ή της πολιτιστικής κληρονομιάς, πολύτιμο απόθεμα φυσικού κεφαλαίου, κρίσιμο μέρος του συγκοινωνιακού δικτύου κ.ο.κ. (...)
Και αν ακόμη το κράτος αποφασίσει να αποκρατικοποιήσει τη δημόσια τουριστική πολιτική που ασκούσε μέχρι σήμερα για λόγους ανάδειξης και προβολής της χώρας, πράγμα απολύτως νόμιμο αφού η πολιτική αυτή δεν είναι θεμελιώδης, αυτό δεν σημαίνει ότι το τουριστικό ακίνητο καθίσταται αυτομάτως εκποιήσιμο ή δύναται να εισφερθεί σε μία ιδιωτική τουριστική επιχείρηση, έστω και με συνεταίρο το κράτος, εφόσον το ίδιο αυτό ακίνητο εξακολουθεί να είναι αναγκαίο για την εκπλήρωση άλλων δημοσίων σκοπών τους οποίους επάλληλα εξυπηρετεί».
● «Δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για αξιοποίηση του λεγόμενου πλούτου της χώρας σαν να πρόκειται για επικερδή εκμετάλλευση του ενεργητικού μιας ιδιωτικής επιχείρησης.
Είναι αναγκαίο να προηγηθεί ο αναγκαίος διαχωρισμός των δημοσίων ακινήτων
α) σε εκείνα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κυριαρχία και βιωσιμότητα της χώρας και άρα αποτελούν αναπόσπαστη δημόσια κτήση, ανεπίδεκτη ιδιωτικοποίησης,
β) σε εκείνα που εξυπηρετούν τους βασικούς σκοπούς του κοινωνικού κράτους και άρα μόνον υπό αυστηρούς όρους μπορούν ενδεχομένως να ιδιωτικοποιηθούν και
γ) σε εκείνα που εξυπηρετούν παροδικούς και επικουρικούς δημόσιους σκοπούς και άρα είναι ευχερώς εκποιήσιμα».
● «Το οικονομικό κριτήριο δεν είναι αμελητέο, επιτρέπεται όμως να λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνον όταν δεν εκτίθενται σε κίνδυνο οι θεμελιώδεις για την υπόσταση και βιωσιμότητα του κράτους δημόσιοι σκοποί.
Αν το κράτος κάνει το λάθος να αποξενωθεί από τη δημόσια κτήση που αποτελεί την πραγματική βάση για την εκπλήρωση των σκοπών αυτών, διοχετεύοντάς την στη μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων του κράτους ή, ακόμα χειρότερα, της αγοράς, η θυσία της όχι μόνο θα είναι μάταιη και για τους δύο, αλλά και μοιραία για το μέλλον της χώρας».
Λοιπόν; Πόσοι και ποιοι θα θελήσουν εν τέλει να συμμετάσχουν στην τεραστίων διαστάσεων πολιτική απάτη με τίτλο «Εκποίηση του κράτους ή απώλεια μισθών»; Η απάντηση προσεχώς...

http://www.topontiki.gr/article/11618

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Πάλης ξεκίνημα (Μ. Θεοδωράκης)




Ο Αγώνας συνεχίζεται... με το διαχρονικό σύνθημα "ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"
με ΔΝΤ και ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση ποιός θα μπορούσε να το φανταστεί... σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ


Με ογκώδη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία - υπολογίζεται ότι συμμετείχαν πάνω από 30.000 πολίτες - κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Μικροεπεισόδια μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία μεταξύ αστυνομίας και νεαρών και εστίες έντασης σε διάφορα σημεία του κέντρου. Δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές. Ένας τραυματίας από κροτίδα. Επεισόδια το βράδυ στα Εξάρχεια.

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ώρες πολιτικής και ιστορικής ευθύνης για το «Βατοπέδι

του Αντώνη  Ν. Βγόντζα*


Αύριο, Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010, η Βουλή των Ελλήνων καλείται να πάρει μία κρίσιμη, θεσμικά και πολιτικά, απόφαση. Θα παραπέμψει, ναι ή όχι, στο Ειδικό Δικαστήριο, τους πέντε πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε σχέση με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Το αυτονόητο της σημασίας της απόφασης αυτής αποτρέπει κάθε σχετική φλυαρία. Οφείλουμε, όμως, να προβούμε έγκαιρα σε ορισμένες διαπιστώσεις μετά από συνεκτίμηση των πέντε διαφορετικών πορισμάτων.

Πρώτον. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπήρξε ενορχηστρωτής της υπόθεσης από πλευράς πολιτικής εξουσίας και δημόσιας διοίκησης. Την μπαγκέτα κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα την κράτησε ο τότε Πρωθυπουργός και το πανίσχυρο, τότε, πολιτικό γραφείο του. Κανένας άλλος δε θα μπορούσε να συντονίσει «αποτελεσματικά» τις ενέργειες τόσο πολλών υπουργών και διαφορετικών κρατικών υπηρεσιών. Χωρίς αυτό να απαλείφει τις προσωπικές και ενδεχόμενα ποινικές ευθύνες των υπουργών και των άλλων παραγόντων. Χωρίς αυτό να καταργεί τη διαβάθμισή τους ανάλογα με το ρόλο που είχε επιφυλάξει ή διατηρήσει ο καθένας για τον εαυτό του.

Δεύτερον. Δύσκολα μπορεί να σηκώσει κανείς την πλάκα με την οποία σφραγίστηκε η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ως σκάνδαλο. Το αναγνώρισε και ο τότε Πρωθυπουργός. Το έχει αποδεχθεί ως τέτοιο η κοινή γνώμη. Μικρή σημασία έχουν τα ποσά που έχουν διακινηθεί. Ενώ το κυρίαρχο στίγμα της υπόθεσης είναι τα διάφορα θεσμικά άλματα, που ακολουθούν το ένα μετά το άλλο, και η ηθική απαξία της συμπεριφοράς τους. Και κατά την εξέλιξη του ίδιου του σκανδάλου και κατά την θεσμική διαχείριση του. Η Δικαιοσύνη δεν ανταποκρίθηκε στο ρόλο της. Και το πολιτικό σύστημα συμπεριφέρθηκε με μικροκομματικούς όρους. Όχι μόνον στα όρια της πρωτοφανούς συγκάλυψης. Ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν προσέφερε καθόλου καλές υπηρεσίες στην τότε Κυβέρνηση. Οι υπουργοί ήξεραν. 

Τρίτον. Είναι στα όρια της βεβαιότητας ότι ο τότε Πρωθυπουργός είναι αυτός που απεφάσισε τις χαριστικές προς τη Μονή πράξεις. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ό,τι έπραξε, το επεχείρησε για λόγους ευσέβειας ή αντίθετα για προσωπικό συμφέρον. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι κινήθηκε ανάμεσα σε μία γενική διάθεση «ωχαδερφισμού» και έλλειψη πολιτικής διορατικότητας και ευαισθησίας. Η κορυφαία πολιτική του ευθύνη δεν βρίσκεται τόσο σε αυτό το σημείο. Βαρύνεται με την πολιτική διαχείριση του σκανδάλου. Είτε ο ίδιος, είτε δια των υπουργών του δεν απελευθέρωσε έγκαιρα τη Δικαιοσύνη από τη γνωστή διαπλοκή της με την πολιτική εξουσία. Ούτε απέτρεψε τις υπόγειες ή και φανερές διαδρομές αυτής της διαπλοκής. Υπέταξε, αν δεν καθοδήγησε, τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες στο στόχο της συγκάλυψης. Δεν προσέφερε ή διατύπωσε ούτε ένα επιχείρημα ότι το Μάϊο του 2009 διέλυσε ουσιαστικά τη Βουλή για να διαμορφώσει όλες τις πραγματικές και νομικές προϋποθέσεις για την παραγραφή των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών. Και αφορά φυσικά τον ίδιο, την ιστορία του και την υστεροφημία του, αυτή η παράξενη και πρωτοφανής σιωπή του. Ουσιαστικά, αυτή η σιωπή συνιστά μία έμμεση ομολογία για τις δικές του ευθύνες. Και εκθέτει ανυπεράσπιστους τους πρώην στενούς συνεργάτες του σε δικαιολογημένες ή και αδικαιολόγητες περιπέτειες.

Τέταρτον. Η ευθύνη, θεσμική και πολιτική, ανήκει τώρα πια στη σημερινή σύνθεση της Βουλής. Πρέπει να πούμε απερίφραστα τη γνώμη μας. Οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών έχουν, κατά την κρατούσα γνώμη, παραγραφεί. Η προσπάθεια παράτασης, προς τα πίσω ή και προς τα μπρος, των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών μέσα από το ανακάτεμα των διατάξεων για τη διακίνηση του βρώμικου χρήματος δεν πρόκειται να αποτρέψει την παραγραφή. Άλλωστε είναι προβληματική και αυτή η περίεργη διασταλτική ερμηνεία των σχετικών διατάξεων. Και είναι βέβαιο ότι μέσα σε λίγους μήνες το Δικαστικό Συμβούλιο θα διαπιστώσει την επέλευση της παραγραφής των ποινικών ευθυνών. Δεν με ενδιαφέρουν οι ενδεχόμενοι πανηγυρισμοί μιας μερίδας του πολιτικού κόσμου. Με ενδιαφέρει, όμως, η εντύπωση που θα σχηματισθεί βαθιά στη λαϊκή ψυχή ότι ουσιαστικά όλη αυτή η οργή και το αντίστοιχο αίτημα για την τιμωρία της διαφθοράς έχουν υπονομευθεί από την αρχή. Και ότι το σύστημα, δικαιοδοτικό και πολιτικό, είναι τελικά σάπιο.

Πέμπτον. Είναι εντελώς εσφαλμένος ο ισχυρισμός ότι το ζήτημα της παραγραφής αποτελεί αντικείμενο των Δικαστηρίων. Υπάρχουν πάμπολλα ιστορικά παραδείγματα που το ζήτημα της ενδεχόμενης παραγραφής των ποινικών ευθυνών υπουργών τέθηκε ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Και αυτή απεφάσισε. Η σημερινή Βουλή πρέπει να κρατήσει ψηλά το κύρος της ώστε απρόσκοπτα και στο πλαίσιο μίας γνήσιας λαϊκής επιδοκιμασίας να συνεχίζει να ασχολείται με το τεράστιο σκάνδαλο της Siemens, με το σχεδόν αυταπόδεικτο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και το βαθύτατα οδυνηρό σκάνδαλο της αλλοίωσης των Εθνικών Λογαριασμών. Στα μέλη της ανήκουν εξέχοντες νομικοί. Έχουν και κρίση και μνήμη. Και ένα εξαιρετικό αίσθημα επιστημονικής και επαγγελματικής αξιοπρέπειας και ευθιξίας. 

Αντώνης Ν. Βγόντζας
Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Δικηγόρων
Πρώτο Θέμα, Κυριακή 14.11.2010

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Οικολογικό «ναι» στον Καμίνη και «όχι» στον Κλακλαμάνη...

Ελευθεροτυπία, Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

«Αντέχει η Αθήνα και Μνημόνιο και Κακλαμάνη και Χρυσή Αυγή;» το ερώτημα που θέτει η δημοτική κίνηση των Οικολόγων Πράσινων στον Δήμο Αθηναίων εν όψει του δεύτερου γύρου.


 Υπέρ της υποψηφιότητας Καμίνη στην Αθήνα   και της καταψήφισης του Ψωμιάδη στην Κεντρική Μακεδονία τάχθηκαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι παρουσίασαν χθες τις προτάσεις τους για το δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
Η «Οικολογική Αθήνα» υποστηρίζει ότι ο Γιώργος Καμίνης αποτελεί τη σοβαρή και ανεξάρτητη επιλογή για να γυρίσει η Αθήνα σελίδα και στέλνει το εξής μήνυμα: «Στις 14 Νοεμβρίου δεν δίνουμε σε κανέναν λευκή επιταγή με την αποχή μας».
   Στη Μακεδονία   
Η κίνηση «Οικολογία Αλληλεγγύη» στην Κεντρική Μακεδονία επισημαίνει: «Δεν αδιαφορούμε για το αποτέλεσμα. Θεωρούμε κρίσιμο να μην επεκταθεί και στους υπόλοιπους νομούς η κακοδιοίκηση του καθεστώτος Ψωμιάδη».
Στις υπόλοιπες περιφέρειες και τους δήμους η εκτελεστική γραμματεία του κόμματος αναφέρει ότι οι πολίτες που εμπιστεύθηκαν την περασμένη Κυριακή τους πράσινους υποψήφιους και συνδυασμούς έχουν την ωριμότητα να καθορίσουν οι ίδιοι τις επιλογές τους χωρίς κομματικές υποδείξεις.
Για τις περιφέρειες Θεσσαλίας, Πελοποννήσου έστειλαν ερωτήσεις στους υποψηφίους και τις απαντήσεις τις θέτουν υπ' όψιν των φίλων ψηφοφόρων στο http://greenpeloponnisos.wordpress.com και http://menoumethessalia.blogspot.com

Γ. Καμίνης: Ο Ν. Κακλαμάνης μετέφερε προεκλογικό υλικό με οχήματα του δήμου

Τον Νικήτα Κακλαμάνη κατήγγειλε ο Γιώργος Καμίνης υποστηρίζοντας ότι ο δήμαρχος Αθηναίων χρησιμοποιούσε όχημα καθαριότητας του Δήμου Αθήνας για να μεταφέρει προεκλογικό υλικό. Ο υποψήφιος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ για τον δήμο της Αθήνας, έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφικό υλικό.
Η ανακοίνωση του κ. Καμίνη αναφέρει:
Στις φωτογραφίες εικονίζεται όχημα της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων να χρησιμοποιείται για τη μεταφορά προεκλογικού υλικού του απερχόμενου δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη.
Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί στην οδό Πατησίων 237, την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, και ώρα 20:00.











Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Παρίσι, Βερολίνο και Βιέννη ψηφίζουν... Γιώργο Καμίνη




           Στήριξη από Ευρωπαίους δημάρχους                 


Ο δήμαρχος Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ
Ο δήμαρχος Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Παρίσι, Βερολίνο, Βιέννη καλούν Αθήνα: «Ο Καμίνης μπορεί να αλλάξει την πόλη». Αυτό το μήνυμα έστειλε την Πέμπτη ο δήμαρχος του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ που ένωσε τη φωνή του, υπέρ του υποψηφίου δημάρχου του Δήμου Αθηναίων Γ.Καμίνη, μαζί με εκείνες του δημάρχου Βερολίνου Κλάους Βοβεράιτ και της αντιπροέδρου των Πρασίνων στη Βιέννη Μαρίας Βασιλάκου.
Όπως αναφέρει Το Βήμα, την Παρασκευή, το μήνυμα στήριξης του σοσιαλιστή που κέρδισε το 2001 τον δήμο του Παρισιού από τη Δεξιά, και επανεξελέγη στη δημαρχία, δεν ήρθε... ουρανοκατέβατο. Το επιτελείο του κ. Καμίνη κατά την κατάρτιση του προγράμματος του συνδυασμού «Δικαίωμα στην Πόλη» αναζήτησε λύσεις σε προβλήματα της ελληνικής πρωτεύουσας αξιοποιώντας τις εμπειρίες από τις τρεις ευρωπαϊκές πόλεις, Βιέννη, Βερολίνο και Παρίσι, και με τη βοήθεια του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Ντελανοέ, όπως πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος του Βερολίνου και η κ. Βασιλάκου, περιέγραψε τον κ. Καμίνη ως έναν άνθρωπο που «έχει φιλοδοξίες για την πόλη του και είναι αποφασισμένος για καθημερινή δράση για τους συμπολίτες του».
Σημείωσε μάλιστα ότι η προηγούμενη ιδιότητά του ως Συνηγόρου του Πολίτη «του επιτρέπει να γνωρίζει από πρώτο χέρι τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους προκειμένου να υπερασπιστεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντά τους». 
Εστιάζοντας στο πρόγραμμα του κ. Καμίνη για την Αθήνα, το χαρακτήρισε «ρεαλιστικό και φιλόδοξο», ενώ παράλληλα παρατήρησε ότι αυτό συνδυάζει «τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, για τις οποίες οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να είναι υπερήφανες. Συνδυάζει επίσης την πλούσια ιστορία της ελληνικής πρωτεύουσας με τα σύγχρονα στοιχεία, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή της». Μάλιστα ο κ. Ντελανοέ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Αθήνα «έχει ανάγκη από έναν δήμαρχο τέτοιου βεληνεκούς. Έχει ανάγκη από έναν δήμαρχο, ο οποίος θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σημερινής Αθήνας, έτσι ώστε η Αθήνα να γίνει και πάλι μια σύγχρονη, διεθνής μητρόπολη, με σεβασμό στο περιβάλλον».
Στήριξη και από Αθήνα
Στήριξη στον Γιώργο Καμίνη προσφέρουν με κείμενό τους και ο τέως βουλευτής Λεωνίδας Κύρκος, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς, ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ο συγγραφέας Νίκος Δήμου, ο συγγραφέας Μισέλ Φάις, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, ο πανεπιστημιακός Μάκης Καβουριάρης, ο πανεπιστημιακός Θάνος Βερέμης, ο τέως πρόεδρος του ΔΣΑ Αντώνης Ρουπακιώτης, ο δημοσιογράφος Γκασμέντ Καπλάνι, ο δημοσιογράφος Ριχάρδος Σωμερίτης, η εκδότρια Άννα Πατάκη.
Newsroom ΔΟΛ

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Μια αναπάντητη κλήση...

Ο Amir που γνώρισα...

Θυμάστε ένα προσφυγόπουλο τον Αμίρ;
Τον έδειξαν οι ειδήσεις του Άλφα πριν δυο χρόνια.
Τον είχε αναφέρει, αν θυμάμαι καλά, κι ο Λαζόπουλος
Ήταν ένα προσφυγάκι που έλεγε:
"Θέλω ένα σπίτι με Χαρά"
Έεε, πρόσφατα γνώρισα τον Αμίρ, έναν Αμίρ.
Αιγύπτιος είναι, 29-30 χρονών, μικροκαμωμένος, με λεπτή μακρυά φαβορίτα κι ένα τσουλούφι κοκοράκι.
Ζήταγε δουλειά... σκέφτηκα λίγο και μετά του είπα να έρθει.
Του έδειξα και άρχισε να δουλεύει.
Έπεσε με τα μούτρα στην δουλειά και μετά έλεγε: να κάνω κι αυτό; να κάνω κι εκείνο;
Έκανε ζέστη και μετά από μερικές ώρες είπε: "Ζέστη σήμερα"
Του πήγα ένα ποτήρι νερό και έπιασα να τον βοηθάω, αλλά γρήγορα τα
παράτησα.
Του έπιασα κουβέντα.
Ο Αμίρ είχε τελειώσει πανεπιστήμιο, ήταν δάσκαλος
έφυγε από την πατρίδα του επειδή δεν είχε δουλειά.
Πρόσφατα παντρεύτηκε στην Αίγυπτο και η γυναίκα του ήταν έγκυος 4
μηνών
Ένιωσα τον Αμίρ να έχει κουραστεί... και κάποια στιγμή κατά τις 3 το
μεσημέρι χτύπησε το τηλέφωνό του
Χτύπησε μερικές φορές και μετά σταμάτησε, χωρίς να απαντήσει ο Αμίρ.
Αλλά τα μάτια του έλαμψαν ...
σκουπισε ένα δάκρυ από τα μάτια του ...
-- Γιατί, δεν απαντάς του λέω;
-- Η γυναίκα είναι, μου λέει
-- ... θέλεις να της τηλεφωνήσεις από το δικό μου; ψέλλισα
-- Όχι, χτυπάει το τελέφωνο και ξέρω ότι με σκέφτεται ... Εγώ, θα της
χτυπήσω το βράδυ...
Και συνέχισε να δουλεύει με πιο μεγάλη όρεξη, λες και η μακρινή του
Αγάπη, του έδιωξε όλη την κούραση...

To hamomilaki
http://hamomilaki.blogspot.com/2010/11/amir-mia-anapantiti-klisi.html

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Γκαζμέντ Καπλάνι δημοσιογράφος: Ως πότε θα είμαστε πολίτες “φαντάσματα”;



Ως πότε θα είμαστε πολίτες “φαντάσματα”;
Ο Γκαζμέντ Καπλάνι είναι γνωστός δημοσιογράφος στην εφημερίδα “Τα Νεα”. Ο ίδιος ήρθε πριν 20 χρόνια ως μετανάστης από την Αλβανία στην Ελλάδα. Το βιβλίο του “Μικρό ημερολόγιο συνόρων” (Εκδόσεις Λιβάνη)   φέτος κυκλοφόρησε και στην Αγγλία με τίτλο “A Short border handbook”. Τον ρωτήσαμε, ποια είναι η ματιά των μεταναστων στις εκλογές και την νίκη Παπανδρέου.

Μιλτιάδης Ούλιος:
Το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε ότι οι Έλληνες πολίτες δεν ήταν πλέον ευχαριστημένοι με την κυβέρνηση Καραμανλή. Κάτα πόσο ισχύει αυτό και για τους μετανάστες στην Ελλάδα;

Γκαζμεντ Καπλάνι:
Καταρχήν να πούμε ότι κάθε φορά που έρχονται εκλογές, είτε βουλευτικές είτε δημοτικές, οι μετανάστες στην Ελλάδα νιώθουν ακόμα πιο ξένοι. Ζουν εδώ 15-20 χρόνια, πληρώνουν φόρους, πληρούν όλες τις υποχρεώσεις τους και δεν έχουν το βασικό δημοκρατικό δικαίωμα, εκείνο της ψήφου. Αισθάνονται με λίγα λόγια πολίτες φάντασμα. Τώρα όσον αφορά την κυβέρνηση Καραμανλή έχω την εντύπωση, ότι οι μετανάστες την έβλεπαν με μεγάλη ανησυχία ειδικά μετά την στροφή που έκανε τελευταία, υιοθετώντας όλο και πιο πολύ την ατζέντα της άκρας δεξιάς, σε λεξιλόγιο και πράξεις.

Πάντα ήταν προβληματική η θέση των μεταναστών στην Ελλάδα αλλά έγιναν ξανά αποδιοπομπαίοι τράγοι όπως συνέβαινε το 1991 και το 1992. Νομίζαμε ότι είχε ξεπεραστεί εκείνη η εποχή. Φαίνεται ότι γυρίσαμε πίσω ολοταχώς και σε αυτό το θέμα. Είναι ενδεικτικό ότι όλη την εκλογική εκστρατεία η συζήτηση γινόταν για τους λαθρομετανάστες. Εκτός από τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, που είναι ένα υπαρκτό θέμα στην Ελλάδα, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, νόμιμοι, που εδώ μεγαλώνουν ή εδώ γεννιούνται, εδώ πληρώνουν φόρους, εδώ θα πεθάνουν και θα θαφτούν κατά πάσα πιθανότητα και όταν έρχονται οι εκλογές αισθάνονται πολίτες φαντάσματα.

Μ.Ο.:
Με την νίκη του ΠΑΣΟΚ τι περιμένουν οι μετανάστες στην Ελλάδα τώρα από την νέα κυβέρνηση;

Γ.Κ.:
Εάν οι Έλληνες πολίτες πάσχουν από έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς και το κράτος οι μετανάστες πάσχουν στο πολλαπλάσιο. Καμία κυβέρνηση δεν θέλησε πραγματικά να συζητήσει σοβαρά το θέμα. Το κύριο πρόβλημα, θεωρώ εγώ, είναι ότι οι μετανάστες στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις ως “ιστορικό ατύχημα”. Έτσι αντιμετωπίστηκαν πάντα με καχυποψία και δεν διστάζω να πω πέρασαν και περνούν από απίστευτα καψώνια. Ίσως γιατί ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα πιστεύουν στα αλήθεια ότι οι μετανάστες θα φύγουν μια μέρα από την Ελλάδα. Να μην σας εκπλήσσει καθόλου αυτό. Υπάρχουν πράγματι από αυτούς που παίρνουν αποφάσεις που το πιστεύουν ακόμα αυτό!
Όσον αφορά την καινούργια κυβέρνηση που θα έχουμε, οι θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου ειδικά στο θέμα των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα και των βασικών δικαιωμάτων που θέλει να τους δοθούν, έχουν μεγάλη απήχηση ανάμεσα στους μετανάστες. Εύχονται μόνο να μην διαψευστούν πάλι αυτή την φορά. Να θυμίζω εδώ απλά πως στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες πλέον παιδιά μεταναστών που γεννιούνται, μεγαλώνουν, εκπαιδεύονται στο ελληνικό δημόσιο σχολείο, θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες, θεωρούν την Ελλάδα πατρίδα τους και που το κράτος όταν αυτά τα παιδιά συμπληρώνουν δεκαοκτώ χρονών τα αντιμετωπίσει σαν να ήρθαν χθες. Πρέπει να έχουν ένσημα για να μπορούν να παραμείνουν στην χώρα αλλιώς απελαύνονται. Στην πατρίδα των γονέων τους φυσικά γιατί οι ίδιοι πατρίδα τους θεωρούν την Ελλάδα. Πρόκειται για μια τραγελαφική κατάσταση που δεν τιμά μια δημοκρατική χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τσακίζει και γκετοποιεί παιδιά τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά στην Ελλάδα…

Μ.Ο.:
Αρχές της χρονιάς η μετανάστρια Κωνσατνίνα Κούνεβα, η οποία αγωνιζόταν ως συνδικαλίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών που δουλεύουν όπως και η ίδια ως καθαρίστριες στην Ελλάδα, δέχτηκε μια επίθεση όταν ένας άγνωστος τις έριξε βιτριόλη στο πρόσωπο. Ακόμη όμως δεν έχει παρουσιαστεί δράστης. Ποια είναι η εκτίμησή σου;

Γ.Κ.:
Η περίπτωση της Κούνεβα αποτελεί μια από τις πιο μαύρες σελίδες. Δυστυχώς μέχρι τώρα τίποτα δεν έχει γίνει και φοβάμαι πάρα πολύ ότι δεν υπάρχει θέληση να γίνει κάτι. Τον τελευταίο καιρό, ειδικά μετά τις ταραχές του Δεκέμβρη, πρέπει να πούμε ότι παρακρατικά και ακροδεξιά στοιχεία επιτίθενται και απειλούν ανοιχτά Έλληνες και μετανάστες. Η περίπτωση Κούνεβα είναι σημάδι μιας βίας που θέλει να γυρίσει την Ελλάδα δεκαετίες πίσω. Κρίμα που μέχρι τώρα οι δράστες χαίρουν τουλάχιστον ανοχής. Εύχομαι να μάθουμε ποιοι είναι οι αληθινοί δράστες. Το εύχονται αυτό όλοι αυτοί που θέλουν να δουν την Ελλάδα μια χώρα δημοκρατική και ευνομούμενη, όχι μια χώρα που την λυμαίνονται οι τρομοκράτες και οι παρακρατικοί.

Συντάχθηκε απο τον/την Μιλτιάδη Ούλιο
http://www.europolitis.eu

Η φωτογραφία του μήνα...


Φωτό:

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Μίκης Θεοδωράκης:Μοναδικός πλέον δρομος για το Λαό είναι η ανυπακοή

...και η οργάνωση ενός μαζικού λαικού κινήματος.Η χώρα από χθές κυβερνάται από μια μικρή μειοψηφία.Νέες ηγεσίες θα βγούν από το Λαό.Αυτοί που πρόδωσαν θα πρέπει να τιμωρηθούν.

Μία συνάντηση των Επιτροπών εργαζομένων και ανέργων του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ χθές βράδυ με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη εξελίχτηκε σε μία σημαντική πολιτική συζήτηση και άκρως ενδιαφέρουσες δηλώσεις.
Την επομένη ακριβώς των εκλογών ο Μίκης Θεοδωράκης επισήμανε ότι η χώρα κυβερνιέται πλέον και επίσημα από μία μικρή μειοψηφία η οποία προσπαθεί να επιβάλει πολιτικές με τις οποίες δεν συμφωνεί η πλειοψηφία του λαού.
Κατά τη συζήτηση τόνισε επανειλημένα ότι ο μόνος τρόπος αντίδρασης του λαού είναι η επίδειξη ανυπακοής σε κάθε τομέα, όπως άρνηση πληρωμής φόρων, διοδίων,λογαριασμών ΔΕΗ κλπ.,ενώ συγχρόνως προέβλεψε ότι η εσωτερική ιδεολογική ζύμωση που έχει αρχίσει στην κοινωνία με τη μορφή δημιουργίας και λειτουργίας επιτροπών όπως αυτές του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ σε διάφορους τομείς και χώρους,θα ενταθεί.
Στόχος σύμφωνα με τον Μίκη Θεοδωράκη θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός μαζικού λαικού κινήματος που θα κάνει τις βασικές αλλαγές που χρεάζεται η χώρα.Από αυτό ακριβώς το λαικό κίνημα θα βγούν και οι νέες ηγεσίες που χρειάζεται ο τόπος.
Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση είχε στις αρχές του χρόνου δυο προσφορές άμεσης οικονομικής κάλυψης του ελληνικού οικονομικού προβλήματος με πολύ ευνοικούς όρους απο την Ρωσική και Κινεζική κυβέρνηση τις οποίες δεν αποδέχτηκε,ενώ αποκάλυψε στοιχεία για τη διχοτόμηση του Αιγαίου, χαρακτηρίζοντας τα παραπάνω προδοσία η οποία θα πρέπει να τιμωρηθεί..
Προανήγγειλε ομιλία του την 1η Δεκέμβρη εφ όλης της ύλης με την οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε θα ανάψει μία σπίθα για την δημιουργία κινήματος πολιτών, το οποίο σε καμμία περίπτωση δεν θα αποτελεί ένα ακόμη κόμμα.

Η συνάντηση του Μίκη Θεοδωράκη με μέλη των Επιτροπών εργαζομένων και ανέργων του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ,έγινε στο θέατρο ΑΛΦΑ όπου παίζεται το έργο του Ντάριο Φο ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ..ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΙΠΟΤΑ από το θίασο του Στέφανου Ληναίου και της Έλλης Φωτίου.Μία θεατρική παράσταση γεμάτη πολιτικό λόγο που παραπέμπει άμεσα στην ελληνική επικαιρότητα, την οποία δεν θα πρέπει να χάσει κανείς.

Βίντεο της συζήτησης στο STOPCARTEL TV η στο

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Δημοσιευμένες Μικρές Αγγελίες στα 1880

Διαβάζοντας τις μικρές αγγελίες, που δημοσιεύτηκαν στον Αθηναϊκό Τύπο στα τέλη του 1800, παρακολουθούμε την αγωνία των απλών ανθρώπων να δαμάσουν τη ζωή τους και να αντιταχθούν στο πεπρωμένο τους. Οι γενιές των Ελλήνων που έτυχε να ζήσουν μετά το 1880, για πρώτη φορά μπορούσαν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, να επιλέξουν το επάγγελμα τους, να σπουδάσουν (άντρες και γυναίκες), να  εκμεταλλευτούν την, έστω και, λιγοστή αποταμίευση των προγόνων τους.
Ας παρακολουθήσουμε ορισμένες μικρές αγγελίες, που συνέλεξε η  Κούλα Ξηραδάκη (Η Αθήνα πριν 100 χρόνια, εκδ. Κέδρος). Οι αγγελίες είχαν δημοσιευτεί  στον Αθηναϊκό Τύπο του 1880 (οι τίτλοι και τα σχόλια των αγγελιών είναι του υπογράφοντος):

1. Ο γαμπρος, το ορφανό και η …ραπτομηχανή
Αγγελία από τον Αθηναϊκό Τύπο του 1880:
«Ζητείται γαμβρός δια κόρην ορφανήν, ηθικοτατατην, προτιθεμενη να τον ακολουθήση μετά τον γάμον ακόμα και εις την Αμερικήν. Η κόρη πλην των ψυχικών χαρισμάτων διαθέτει και ραπτομηχανήν»
Σημείωση: Πάντως το μεγαλύτερο προσόν της ηθικοτάτης κόρης ήταν ότι ο γαμπρός δε θα είχε πεθερά (ορφανή)
2. Πόσο στοιχίζει ένα ιδιαίτερο μάθημα σήμερα;
Aγγελία από τον Αθηναϊκό Τύπο του 1880:
«Ελληνις αριστούχος της γαλλικής, παραδίδει μαθήματα αντί τροφής (ένα γεύμα δι έκαστον μάθημα). Πληροφορίαι εις τα γραφεία της «Εφημερίδας των Κυριων», οδός Φιλλελήνων, έναντι αγγλικανικής εκκλησιας»
Σημείωση :  Αν υπολογίσετε ότι, στην εποχή μας, ένα ιδιαίτερο μάθημα Ιταλικής γλώσσας τιμολογείται προς 15 ευρώ, τότε με δυσκολία θα έχετε «ένα γεύμα δι έκαστον μάθημα», για να μη νομίζετε ότι έχει αλλάξει πολύ η ζωή των καθηγητών τα τελευταία 120 χρόνια. Πάντως, είναι, επίσης, αλήθεια ότι ορισμένα, ελάχιστα,  ιδιαίτερα μαθήματά τιμολογούνται προς 50 ευρώ την ώρα.
3. Και φοιτητής και ….δούλος
Aγγελία από τον Αθηναϊκό Τύπο του 1880:
«Νέος χρηστός εξ επαρχίας ζητεί οικίαν, ινα υπηρετών ως δούλος αντί στέγης και λιτού γεύματος, να δύναται να παρακολουθεί τας σπουδάς του εις το Πολυτεχνείον κατά τας απογευματινές ώρας» 
Σημείωση: Ευτυχώς ο σημερινός φοιτητής δε χρειάζεται να δημοσιεύσει τέτοιες αγγελίες!! Ίσως γιατί «κατά τας απογευματινάς ώρας» o “αυθεντικός” φοιτητής μας παίρνει τον πρώτο του καφέ!! (και, μεταξύ μας, καλά κάνει).

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...