............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Σταμάτησαν την απεργία πείνας οι πρόσφυγες στο Λαύριο...


Απόφαση να τερματίσουν την απεργία πείνας, έλαβαν 25 Kούρδοι και 13 Αφγανοί στο Κέντρο Υποδοχής Πολιτικών Προσφύγων Λαυρίου, μετά από τις διαβεβαιώσεις του Ερυθρού Σταυρού ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Εδώ και 5,5 μήνες, οι 270 πρόσφυγες -ανάμεσα τους και 53 παιδιά- υποσιτίζονται, ενώ ελλιπέστατη είναι και η ιατρική περίθαλψη. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος τους καλεί να εγκαταλείψουν προσωρινά το ετοιμόρροπο κτίριο, μέχρι να επισκευαστεί.
Μόλις την Παρασκευή σταμάτησαν την απεργία πείνας οι πρόσφυγες, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης τους που τους τελευταίους μήνες είναι υποσιτισμός, ανεπαρκής ιατρική περίθαλψη, έλλειψη σε υλικά καθαρισμού και πάνω απ’ όλα το διαρκές αίτημα για πολιτικό άσυλο.
Ο Ερυθρός Σταυρός δεσμεύτηκε για την άμεση παροχή ιατρικής περίθαλψης αλλά και φαγητού που δίδεται με το «σταγονόμετρο» τους τέσσερις τελευταίους μήνες.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας καλεί τις οικογένειες που μένουν στον καταυλισμό να τον εγκαταλείψουν προσωρινά, προκειμένου να επισκευαστούν τα σοβαρά προβλήματα των οικημάτων.
Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στο κέντρο, πολλοί εκ των οποίων παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες.

*από το: ΑΠΕ

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

28ος Κλασικός Μαραθώνιος: 2500 χρόνια μετά


Με ρεκόρ συμμετοχής θα δοθεί, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010, η εκκίνηση του 28ου Κλασικού Μαραθώνιου. Η ιστορία του Μαραθώνιου Δρόμου γεννήθηκε πριν από 2.500 χρόνια, όταν ο αρχαίος ημεροδρόμος μετέφερε το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων εναντίον των Περσών. Ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι μοναδικός στον κόσμο, όχι μόνο για τις ιστορικές καταβολές του, αλλά και για το μοναδικό και πολυσυλλεκτικό κοινό που τον συνθέτει.
 Άνθρωποι κάθε ηλικίας και κάθε εθνικότητας, που έχουν διανύσει ή διανύουν τον δικό τους προσωπικό μαραθώνιο, βρίσκονται με ευλαβική συνέπεια, κάθε χρόνο, στην εκκίνηση του αγώνα. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, από τις 7 το πρωί εως τις 5.30 το απόγευμα.

*από το ΑΠΕ

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΒΑΖΕΙ Ο ΝΤΟΥΤΣΕ ΤΗ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ

Παιδιά της Ελλάδος παιδιά - Σοφία Βέμπο

Γιώργος Καμίνης: «Φυγομαχεί ο Νικήτας Κακλαμάνης»


Άναψε η μάχη στο Δήμο Αθηναίων



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγγελία του υποψηφίου δημάρχου του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, ότι ο αντίπαλός του, Νικήτας Κακλαμάνης, «φυγομαχεί», καθώς και ότι «εδώ και περισσότερες από 10 μέρες ακυρώνει τις κοινές εμφανίσεις με συνυποψήφιους στο Δήμο Αθηναίων».
Όπως καταγγέλλει, ο δήμαρχος αποφάσισε να «βγαίνει μόνος του στις τηλεοράσεις», χωρίς να «χρειαστεί να δώσει άλλες εξηγήσεις».
«Το ίδιο έχουν κάνει μέχρι σήμερα και άλλοι υποψήφιοι (του ιδίου «βεληνεκούς» με τον κ. Κακλαμάνη ,όπως ο κ. Π. Ψωμιάδης ). Ο κ. Κακλαμάνης μετατρέπει την προεκλογική του εκστρατεία από κιτς πάρτυ σε άδειους μονολόγους», καταλήγει.

«Ο Γιώργος Παπανδρέου με τη διακαναλική συνέντευξή του, εκβιάζει τον ελληνικό λαό, ότι αν δεν ψηφίσουμε τους δικούς του, θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές...

Μ. Θεοδωράκης : «Θα ιδρύσω κίνημα ανεξάρτητων πολιτών αν γίνουν εθνικές εκλογές»

Τελευταία ενημέρωση: 
Φραστική επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου εξαπέλυσε χθες το βράδυ ο Μίκης Θεοδωράκης, σε ομιλία του στον κύκλο συζητήσεων του Ιδρύματος Θεοχαράκη με συντονιστή το δημοσιογράφο Γιώργο Π. Μαλούχο.
Ο διεθνής Έλληνας συνθέτης, μεταξύ άλλων,  ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει στην ίδρυση ενός κινήματος ανεξάρτητων πολιτών  εάν ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδηγήσει τη χώρα και σε εθνικές εκλογές.
«Ο Γιώργος Παπανδρέου με τη διακαναλική συνέντευξή του, εκβιάζει τον ελληνικό λαό, ότι αν δεν ψηφίσουμε τους δικούς του, θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Σε αυτές τις συνθήκες οι εκλογές είναι θάνατος για την Ελλάδα, είμαστε σε διάλυση, θα σταματήσουν τα πάντα» δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Ακόμη ανέφερε ότι έχει διαπιστώσει πως «αν κυβερνούσε ο Κώστας Καραμανλής, οι προοδευτικές και άλλες δυνάμεις της χώρας θα είχαν κάψει την Ελλάδα».Σημείωσε δε ότι "ο κόσμος δεν αντιδρά γιατί πιστεύει ότι ο δαίμονας στην Ελλάδα είναι η Δεξιά. Ότι όλα τα κακά προέρχονται από αυτήν".
   
Ακόμη επισήμανε πως  οι αλλαγές που κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ (όπως την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων) ήταν απαραίτητες να γίνουν.
 "Είναι καρκινώματα τα οποία δημιουργήθηκαν επί Μεταξά και δεν έφυγαν ποτέ από πάνω μας. Όμως έπρεπε να γίνουν το '81 που το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωνε το 47 % και είχε μαζί του την Αριστερά και απέναντί του μία μουδιασμένη Δεξιά. Τώρα αυτές οι αλλαγές είναι εγχείρηση χωρίς αναισθητικό και λειτουργούν εναντίον του λαού."
   
"Πρέπει ν' αλλάξει την πολιτική του ο Γιώργος Παπανδρέου. Η πολιτική της τρόικα φέρνει μόνο δεινά και η επόμενη χρονιά θα είναι χειρότερη από τη φετινή" συμπλήρωσε ο ίδιος.
   
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γ. Μαλούχου για την το κλίμα κατάθλιψης και ανασφάλειας που επικρατεί στη χώρα μας σήμερα και για την ποιότητα της δημοκρατίας στις μέρες μας, ο Μίκης Θεοδωράκης θεωρεί ότι "η σημερινή κατάσταση είναι το απόγειο μίας διαδικασίας που έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Από τον εμφύλιο και πέρα, η χώρα μας ζει κάτω από μία αμερικάνικη εξάρτηση. Οι Αμερικάνοι ήρθαν για να μείνουν".
   
Μιλώντας για τη χώρα και το ελληνικό λαό τόνισε ότι "η Ελλάδα είχε μία ιδιαιτερότητα ανέκαθεν που την ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο κόσμο: αγάπη για την ανεξαρτησία που καμιά φορά αγγίζει και τα όρια της αναρχίας, η οποία όμως είναι προτιμότερη από την δουλικότητα".
   
 "Ο ελληνικός λαός είναι ένας ιός που δεν εξοντώνεται με τίποτα. Σήμερα όμως είναι διαλυμένος. Αν δεν ενωθεί δεν γίνεται τίποτα. Δεν υπάρχει λαός που να πηγαίνει αυθόρμητα μπροστά, πρέπει να έχει όραμα και μία ηγεσία που να τον εμπνέει".
   
Σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ο  κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι σήμερα ζει σε απόλυτη απομόνωση.
"Έχω φθάσει σε σημείο πλέον να θεωρώ την Ελλαδα φυσική μου πατρίδα, αλλά καλλιτεχνική πατρίδα να είναι για μένα η Γερμανία" είπε και πρόσθεσε:  "Δεν έχω ένα χώρο σήμερα για να παίζω το Άξιον Εστί. Αν μπορούσα θα το έπαιζα κάθε εβδομάδα για να έρχεται ο κόσμος".
   
Αναφερόμενος στη νεολαία θεωρεί είπε ότι αυτή πρέπει να βγει μπροστά και να πολεμήσει για μια χώρα ανεξάρτητη, δυναμική, που θα έχει τον δικό της πολιτισμό.
   
Ο συνθέτης σχολίασε και για το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης λέγοντας ότι  "δεν είναι δυνατόν να έχουμε τόσους ραδιοφωνικούς σταθμούς και να μην παίζουν ένα κομμάτι του Χατζηδάκι ή του Ξαρχάκου σήμερα".

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Απεβίωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Λεγάκης

Την τελευταία του πνοή άφησε σε νοσοκομείο του Λονδίνου ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Λεγάκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία στον Πειραιά» που υποστηριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ τους Οικολόγους Πράσινους και τη Δημοκρατική Αριστερά.

«Η υγεία είναι πάνω απ’ όλα είχε δηλώσει ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με μια λιτή ανακοίνωση προκειμένου να ενημερώσει τους ψηφοφόρους του συνδυασμού του ότι θα απουσιάσει για λίγες ημέρες, για μια αναγκαία επέμβαση στο Λονδίνο. Ο εκλιπών είχε μεταβεί στο Λονδίνο τη Δευτέρα για μια αγγειοχειρουργική επέμβαση.

«Με οδύνη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Νίκου Λεγάκη. Υπήρξε ένας ανιδιοτελής αγωνιστής που αφήνει πλούσια παρακαταθήκη με τους αγώνες του για την Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα την τοπική κοινωνία του Πειραιά. Ο Νίκος Λεγάκης υπηρέτησε με αφοσίωση την Ιατρική και τον άνθρωπο. Η προσφορά του είναι ανεκτίμητη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού.


Βιογραφικό Νίκου Λεγάκη
Γεννήθηκε, μεγάλωσε στα Καμίνια του Πειραιά. Υπήρξε απόφοιτος, με άριστα, του Α’ Πρότυπου Γυμνασίου Αρρένων Πειραιά (τώρα Ιωνίδειος σχολή).
Φοίτησε στην Οδοντιατρική και μετά διετή παρακολούθηση, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έλαβε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής και υπηρέτησε επί 35 συναπτά χρόνια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανήλθε επάξια όλες τις βαθμίδες εξέλιξης μέχρι τον βαθμό του Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής.
Υπηρέτησε, κατά την πολυετή σταδιοδρομία του, στα Νοσοκομεία ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Αθηνών, Γενικό Κρατικό Νικαίας και ΑΤΤΙΚΟΝ.
Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νικαίας, διετέλεσε Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής, κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της.
Υπηρέτησε σαν Επιστημονικός Διευθυντής της κλινικής «ΙΑΣΙΣ» Πειραιά.
Είχε ασχοληθεί με τον Αθλητισμό. Κατά τα έτη 1958-1975 ασχολήθηκε στενά με το ποδόσφαιρο και κατά τα έτη 1985-2000 τα ενδιαφέροντά του στράφηκαν στην καλαθοσφαίριση.
Σαν φοιτητής της Οδοντιατρικής Σχολής υπήρξε μέλος της ΔΕΣΠΑ (Διοικούσας Επιτροπής Συλλόγων Πανεπιστημίου Αθηνών), την εποχή του 1-1-4 και του Κυπριακού αγώνα.
Από το 1974 ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα, μέσω της Ε.Ι.Ν.Α.Π
Από το 1989, όταν βρέθηκε στο Νοσοκομείο Νικαίας, πρωτοστάτησε όλων των κινητοποιήσεων, που οδήγησαν σε μια σειρά επιτευγμάτων προς όφελος των γιατρών και τον πασχόντων, με επιστέγασμα στην αλλαγή τρόπου εφημερίας των Νοσοκομείων ευθύνης Πειραιά.
Το 2002, μαζί με άλλες και άλλους Πειραιώτισσες και Πειραιώτες ίδρυσαν την αυτόνομη κίνηση «ΑΚΙΚΑΠ» και κατήλθε σαν υποψήφιος Δήμαρχος στις Δημοτικές εκλογές της ίδιας χρονιάς. Η ΑΚΙΚΑΠ συγκέντρωσε 5000 ψήφους και έκτοτε συνεχίζει τη δράση της.
Στις Δημοτικές εκλογές του 2006 κατήλθε υποψήφιος Δήμαρχος επικεφαλής της παράταξης «ΑΚΙΚΑΠ - Οι γειτονιές του Πειραιά» και εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά.

Η «Συμμαχία στον Πειραιά» τον επέλεξε και τον είχε προτείνει ως υποψήφιο Δήμαρχο, για τρίτη συνεχή φορά, για τις δημοτικές εκλογές του 2010 στο Δήμο Πειραιά.

Εκεί είναι Γαλλία και όχι Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον απέδειξαν οι 3,5 εκατομμύρια πολίτες που βγήκαν στους δρόμους κατά τους ασφαλιστικού.



Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βγήκαν και πάλι στους δρόμους της Γαλλίας. Βγήκαν για να διαδηλώσουν για το νέο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί. Βγήκαν να φωνάξουν ένα δυνατό όχι στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Βγήκαν να απαιτήσουν καλύτερους μισθούς και ένα καλύτερο αύριο. Βγήκαν όμως στους δρόμους. Δεν κάθισαν αραχτοί στην πολυθρόνα τους γιατί βολεύτηκαν στο δημόσιο. Δεν κάθισαν να πιουν καφέ. Γιατί; Γιατί εκεί είναι Γαλλία και όλοι μαζί ενωμένοι βγήκαν για να απαιτήσουν αυτά που δικαιούνται. Εκεί είναι Γαλλία και όχι Ελλάδα που σε όσες απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν το τελευταίο διάστημα μαζεύτηκαν με το ζόρι 10.000 άτομα...

Το κίνημα κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στη Γαλλία πήρε χθες μια βίαιη στροφή. Στο Παρίσι, τη Λυών και πολλές ακόµα πόλεις, οργισµένοι νεαροί συγκρούστηκαν µε την Αστυνοµία, έβαλαν φωτιές, έσπασαν βιτρίνες… Στη συντριπτική τους πλειονότητα, όµως, οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές - και για ακόµα µια φορά ογκώδεις.
Ηταν η έκτη γενική απεργία στη Γαλλία από τον περασµένο Ιούνιο και ο έκτος γύρος διαδηλώσεων από τις αρχές του Σεπτεµβρίου. Οι ελπίδες των αρχών, όµως, πως οι πολίτες θα κουράζονταν και θα έπαυαν να συµµετέχουν διαψεύστηκαν: συνολικά 3,5 εκατοµµύρια Γάλλοι διαδήλωσαν χθες σε ολόκληρη τη χώρα σύµφωνα µε τα συνδικάτα, όσοι και τη 12η Οκτωβρίου. Για 1,1 εκατοµµύριο διαδηλωτές έκαναν λόγο οι αρχές, δηλαδή κάπου 130.000 λιγότερους σε σύγκριση µε την προηγούµενη ηµέρα γενικής απεργίας.
Πανό µε συνθήµατα όπως «Θέλω να ζήσω τη σύνταξή µου» γέµισαν το Παρίσι, όπου διαδήλωσαν πλάι πλάι και οι δύο κυρίες των Σοσιαλιστών, Μαρτίν Οµπρί και Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν εξαιτίας της συµµετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, στο ήµισυ µειώθηκαν σε πολλές περιπτώσεις τα δροµολόγια του µετρό και των τρένων, κάπου 4.000 πρατήρια βενζίνης είχαν ξεµείνει χθες το απόγευµα από καύσιµα εξαιτίας του συνεχιζόµενου για ένατη ηµέρα αποκλεισµού διυλιστηρίων και δεξαµενών καυσίµων.
Καθώς πλησιάζει η στιγµή που η συνταξιοδοτική µεταρρύθµιση θα τεθεί προς ψήφιση στη Γερουσία (η ψηφοφορία είχε αρχικά προγραµµατιστεί για σήµερα, καθυστερεί όµως λόγω των εκατοντάδων τροπολογιών που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση), τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα δίνουν την τελική µάχη. Η κυβέρνηση δεσµεύτηκε ότι σε τέσσερις έως πέντε ηµέρες όλα τα πρατήρια θα έχουν καύσιµα, χρησιµοποιούνται ήδη τα αποθέµατα της βιοµηχανίας· στο Γκραν-Κεβιλί, µάλιστα, στα βορειοδυτικά της χώρας, η Αστυνοµία παρενέβη χθες και αποµάκρυνε τους διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει από τη Δευτέρα την είσοδο σε µια δεξαµενή καυσίµων.
Η πιο δυνατή κλιµάκωση, όµως, αφορά τους νέους. Οι κινητοποιήσεις έχουν επεκταθεί (σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας) σε 379 λύκεια σε ολόκληρη τη χώρα. Ιδιαίτερα βίαια επεισόδια σηµειώθηκαν χθες στο περιθώριο µαθητικών διαδηλώσεων στη Λυών (οµάδες νέων έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και κάδους απορριµµάτων, ανέτρεψαν φορτηγά και αυτοκίνητα, έσπασαν βιτρίνες τραπεζών και καταστηµάτων, λεηλάτησαν καταστήµατα), στη Ναντέρ (εκατοντάδες µαθητές του λυκείου Joliot Curie άρχισαν πετροπόλεµο µε τους αστυνοµικούς, οι οποίοι απάντησαν µε δακρυγόνα και βοµβίδες κρότου και λάµψης) και αρκετά ακόµα σηµεία στην περιφέρεια του Παρισιού (στο Σεν-Σαν-Ντενί, εκεί από όπου άρχισε το 2005 η επονοµαζόµενη «εξέγερση των υποβαθµισµένων προαστίων», οι αρχές περιέγραφαν χθες την κατάσταση ως «πολύ τεταµένη).
Η Αστυνοµία δηλώνει πως σε πολλές περιπτώσεις παρεισφρέουν στις µαθητικές διαδηλώσεις «ταραξίες» ξένοι προς τους µαθητές, επισηµαίνει εντούτοις πως αρκετές φορές είναι οι ίδιοι οι µαθητές αυτοί που «παρεκτρέπονται». Η κυβέρνηση ανησυχεί, αναµειγνύει τις προειδοποιήσεις µε εκκλήσεις για ηρεµία: «Υπάρχουν δικαιώµατα, το δικαίωµα στην απεργία, το δικαίωµα στις διαδηλώσεις, αλλά δεν υπάρχει δικαίωµα στον βανδαλισµό», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης, Μισέλ Αλιό-Μαρί.

«Σε µια δηµοκρατία, καθένας µπορεί να εκφράζεται, όµως πρέπει να το κάνει χωρίς βία και χωρίς παρεκτροπές», επεσήµανε από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί, προαναγγέλλοντας µέτρα. «Αν φοβάµαι ότι µπορεί να υπάρξουν παρεκτροπές; Ασφαλώς», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος. «Οµως η µεγαλύτερη παρεκτροπή θα ήταν να µην πράξω το καθήκον µου και να µην προβλέψω για τη χρηµατοδότηση των συντάξεων… Απευθύνω έκκληση στην αίσθηση ευθύνης όλων ώστε τα πράγµατα να µην ξεπεράσουν ορισµένα όρια».

Εκκληση για ηρεµία απηύθυναν και συνδικαλιστές ηγέτες, µη θέλοντας προφανώς να αλλάξει η ατζέντα της συζήτησης. Μαθητές και φοιτητές διοργανώνουν σήµερα διαδήλωση µπροστά στη Γερουσία, προγραµµατίζοντας παράλληλα για αύριο νέο γύρο κινητοποιήσεων σε σχολεία και πανεπιστήµια.

* από το: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=47592&nslt=1&catid=7

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΓΑΛΛΙΑ: «ΜΥΡΙΖΕΙ» ΜΑΗΣ ΤΟΥ ‘68 - ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Διεθνή





Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, μοιάζει πια να είναι μόνο η αφορμή που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς οι λαικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία δείχνουν να λαμβάνουν χαρακτήρα γενικότερης δυσαρέσκειας εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Το αν οι κινητοποιήσεις θα μετατραπούν σε γενική κοινωνική εξέγερση θα φανεί σήμερα οπότε θα τεθεί προς ψήφιση στη Γερουσία το πλήρες κείμενο του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.
Στη χθεσινή έκτη ημέρα απεργίας, τουλάχιστον 1.000.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους των Παρισίων ενώ στο μέτωπο των καυσίμων συνολικά 4.000 από τα 12.000 πρατήρια έχουν μείνει χωρίς «σταγόνα».
Ήδη από προχθές το βράδυ έχουν ξεχυθεί στους δρόμους πολλών γαλλικών πόλεων πολυάριθμες ομάδες κουκουλοφόρων οι οποίοι συγκρούονται με την αστυνομία και πυρπολούν καταστήματα και αυτοκίνητα.
Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν χθες και στη Λυόν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Ο Γάλλος πρόεδρος δηλώνει προς το παρόν ότι θα επιμείνει στα σχέδιά του να αυξηθεί το ελάχιστο όριο για συνταξιοδότηση στα 62 έτη από τα 60 και για πλήρη σύνταξη από τα 65 στα 67.
Διεμήνυσε επίσης ότι θα διασφαλίσει προσωπικά την τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα.
Παράλληλα επέρριψε την ευθύνη για τα έκτροπα σε «ακραίες» ομάδες, για τις οποίες είπε ότι χειραγωγούν τα επεισόδια.
Ωστόσο, από χθες έχουν αρχίσει μεγάλες μάζες φοιτητών να κατεβαίνουν οργανωμένα στις πορείες δίπλα στους μαθητές και να πρωταγωνιστούν στις συγκρούσεις με την αστυνομία.

- Γιάννης Νάκος "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ" Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 31
http://www.elzoni.gr/html/ent/013/ent.3013.asp

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Παρουσίαση βιβλίου της Κανής Καραβά: Ένας αιώνας...μια στιγμή



Το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης 
και οι εκδόσεις Κέδρος σάς προσκαλούν
στην παρουσίαση του βιβλίου της Κανής Καραβά, 

"Ένας αιώνας… μια στιγμή"

τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου και ώρα 19.00  

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: 
Ελένη Γκίκα, δημοσιογράφος 
Ζέτα Κουντούρη, συγγραφέας 

Ελευθερουδάκης  
Πανεπιστημίου 17, 6ος όροφος


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΥΦΟΣ": http://yfos-texnes.blogspot.com/

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Γυναίκες και πόλη...εκδήλωση της Ανοιχτής Πόλης:

...στον πολυχώρο πολιτισμού «@ρουφ»,
Κωνσταντινουπόλεως 10 και Ανδρονίκου 18, μετρό Κεραμεικός

Κυριακή 17.10.2010-6.00 μ.μ.


Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι γυναίκες συμμετείχαν με καθοριστικό ρόλο σε δεκάδες ανοιχτά μέτωπα στις γειτονίες της πόλης και στους στόχους που κερδίσαμε, προβάλλοντας και υλοποιώντας εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής στα κοινά, επαναδιατυπώνοντας το περιεχόμενο και τα μέσα της πολιτικής.


Η Ανοιχτή Πόλη διοργανώνει συγκέντρωση και συζήτηση με θέμα γυναίκες και πόλη, την Κυριακή 17 Οκτώβρη και ώρα 6:00 μ.μ στον πολυχώρο πολιτισμού «@ρουφ»,  Κωνσταντινουπόλεως 10 και Ανδρονίκου 18, μετρό Κεραμεικός(χάρτης), με τη συμμετοχή της υποψήφιας δημάρχου Αθηναίων Ελένης Πορτάλιου και γυναίκων του συνδυασμού.

Οι φοιτητές ετοιμάζονται για νέο γύρο κινητοποιήσεων μέσα στην εβδομάδα...

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αναβρασμός και στα ΑΕΙ

Αρχισαν οι πρώτες καταλήψεις στα ανώτατα Ιδρύματα. Συμβολικού χαρακτήρα από λίγες σχολές (10 σε Αθήνα και άλλες τόσες στην περιφέρεια) και μόνο για χθες, ημέρα της πρώτης μαζικής διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στην παιδεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας.
Οι φοιτητές ετοιμάζονται για νέο γύρο κινητοποιήσεων μέσα στην εβδομάδα
Οι φοιτητές ετοιμάζονται για νέο γύρο κινητοποιήσεων μέσα στην εβδομάδα
Για νέο, πιο δυναμικό γύρο συνελεύσεων την ερχόμενη εβδομάδα προειδοποιούν οι φοιτητές ενόψει και της συνόδου των πρυτάνεων στην Κρήτη το επόμενο Σαβββατοκύριακο, οπότε και θα παρουσιαστεί από την υπουργό Παιδείας το τελικό κείμενο διαλόγου για τον νέο νόμο-πλαίσιο. Ηδη έχει αποφασιστεί η διοργάνωση αντι-συνόδου (στο ίδιο μέρος) και αρκετοί σύλλογοι ετοιμάζονται για την κάθοδό τους στο νησί.

10 σχολές
Η πορεία διαμαρτυρίας, χθες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, από φοιτητές σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου ουσιαστικά σηματοδότησε την έναρξη των μαζικών αντιδράσεων της φοιτητικής κοινότητας που συντονίζεται και με αρκετούς εκπροσώπους πανεπιστημιακών που αντιδρούν στις επικείμενες αλλαγές. Χθες, έμειναν κλειστές πέντε σχολές του Πολυτεχνείου καθώς και οι Ιατρική, Νομική, Φυσικό, ΕΜΜΕ και Παιδαγωγικό (το μόνο μέχρι και τη Δευτέρα λόγω των μειωμένων αποσπάσεων εκπαιδευτικών) του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι εκπρόσωποί τους (μαζί με μια ομάδα από τη Φιλοσοφική Αθηνών, η οποία ωστόσο δεν τελεί υπό κατάληψη) δήλωσαν το «παρών» στη χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε στη Βουλή με κεντρικό σύνθημα το «Οχι στον διάλογο».
Σήμερα όλα τα Ιδρύματα λειτουργούν κανονικά. Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει ο νέος γύρος γενικών συνελεύσεων, οπότε και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τριήμερες καταλήψεις ώστε να οργανωθεί το κίνημα με στόχο «να μην ξεκινήσει καν ο διάλογος στις σχολές για τις αλλαγές», όπως λένε χαρακτηριστικά εκπρόσωποι σχολών.
Η αντι-σύνοδος πάντως, που διοργανώνεται από κοινού από τον φοιτητικό και τον σύλλογο μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα σηματοδοτήσει τις αντιδράσεις στον νέο νόμο-πλαίσιο. Ηδη αρκετές σχολές της Αθήνας αλλά και μεγάλων αστικών κέντρων ετοιμάζονται να κατεβούν στην Κρήτη και μάλιστα με πρόθεση κάνουν έντονη την παρουσία τους. Γεγονός που, σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματίζει το υπουργείο Παιδείας ειδικά σε ό,τι αφορά την ημέρα προσέλευσης της κ. Διαμαντοπούλου στις εργασίες της συνόδου.
Πάντως, χθες, στο κέντρο της Αθήνας ήταν πολλές οι φωνές διαμαρτυρίας. Στην πλατεία Συντάγματος, δεκάδες μαθητές από μουσικά σχολεία της Αθήνας διαμαρτυρήθηκαν για τις μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Με τα μουσικά όργανα ανά χείρας ζήτησαν καθηγητές, βιβλία και αναλυτικά προγράμματα. Λίγες ώρες αργότερα, το υπουργείο ανακοίνωσε την πρόσληψη 63 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τις ειδικότητες γενικής παιδείας. *
*  Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Στα ύψη η ανεργία στην Κρήτη...

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΑΕΔ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 


Η ανεργία είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη. Νέοι άνθρωποι, αλλά και άτομα ηλικίας 40 έως 50 ετών με πολλά χρόνια προϋπηρεσία έχουν βρεθεί τους τελευταίους μήνες χωρίς δουλειά και καλούνται να αντεπεξέλθουν στα καθημερινά τους έξοδα με το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Στο Ρέθυμνο, από την αρχή του έτους μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανέρχονται σε περίπου 3.300, αριθμός ρεκόρ για τα τοπικά δεδομένα. 
Η εικόνα είναι ζοφερή και σε επίπεδο Κρήτης, καθώς σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ οι επιδοτούμενοι άνεργοι στο νησί είναι 10.242. Οι 759 από αυτούς είναι εποχικοί εργαζόμενοι στα τουριστικά επαγγέλματα. Οι αναζητούντες εργασία ανέρχονται σε 22.689, εκ των οποίων οι 5.800 είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ με ενεργό δελτίο για συνεχόμενο διάστημα μεγαλύτερο ή ίσο των 12 μηνών. Οι 16.889 είναι άτομα εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.
Βάσει των στατιστικών στοιχείων, το νούμερο αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, καθώς ήδη υπάρχουν 920 νέες εγγραφές ατόμων στην Κρήτη, οι οποίοι έχουν δικαίωμα επιδότησης, αλλά δεν πληρώθηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο.
Στα ύψη παραμένει η ανεργία και στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας, καθώς όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ στα 587.213 άτομα φθάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του τον Σεπτέμβριο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,16% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αύξηση κατά 5,84% καταγράφεται και στους μακροχρόνια ανέργους. Οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 197.922 άτομα και εμφανίζονται αυξημένοι κατά 3,27% (6.269 άτομα) σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 ενώ οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας εμφανίζονται αυξημένες κατά 3.348 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Όσον αφορά την Κρήτη, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι άνεργοι προέρχονται κυρίως από τους κλάδους των κατασκευών, της οικοδομής και του εμπορίου αυτοκινήτων, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μικροεπιχειρηματιών οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» στα καταστήματα τους. Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η εικόνα στον ΟΑΕΔ Ρεθύμνου, όπου τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας σχηματίζονται ουρές από ανθρώπους οι οποίοι είτε αναζητούν νέα δουλειά είτε περιμένουν υπομονετικά να παραλάβουν την επιταγή για να εισπράξουν στη συνέχεια το επίδομα ανεργίας, που αποτελεί το μοναδικό τους εισόδημα.

ΤΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Ανησυχητικά στοιχεία για την ανεργία στην Κρήτη


• Σε 10.242 ανέρχονται οι επιδοτούμενοι στο νησί, 22.689 άτομα αναζητούν εργασία

• Ξεπερνούν τους 3.000 οι άνεργοι στο Ρέθυμνο
Η ανεργία είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη. Νέοι άνθρωποι, αλλά και άτομα ηλικίας 40 έως 50 ετών με πολλά χρόνια προϋπηρεσία έχουν βρεθεί τους τελευταίους μήνες χωρίς δουλειά και καλούνται να αντεπεξέλθουν στα καθημερινά τους έξοδα με το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Στο Ρέθυμνο, από την αρχή του έτους μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανέρχονται σε περίπου 3.300, αριθμός ρεκόρ για τα τοπικά δεδομένα.
Η εικόνα είναι ζοφερή και σε επίπεδο Κρήτης, καθώς σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ οι επιδοτούμενοι άνεργοι στο νησί είναι 10.242. Οι 759 από αυτούς είναι εποχικοί εργαζόμενοι στα τουριστικά επαγγέλματα. Οι αναζητούντες εργασία ανέρχονται σε 22.689, εκ των οποίων οι 5.800 είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ με ενεργό δελτίο για συνεχόμενο διάστημα μεγαλύτερο ή ίσο των 12 μηνών. Οι 16.889 είναι άτομα εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.
Βάσει των στατιστικών στοιχείων, το νούμερο αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, καθώς ήδη υπάρχουν 920 νέες εγγραφές ατόμων στην Κρήτη, οι οποίοι έχουν δικαίωμα επιδότησης, αλλά δεν πληρώθηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο.
Οι πληροφορίες για την Κρήτη αναφέρουν πως οι άνεργοι προέρχονται κυρίως από τους κλάδους των κατασκευών, της οικοδομής και του εμπορίου αυτοκινήτων, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μικροεπιχειρηματιών οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» στα καταστήματα τους. Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η εικόνα στον ΟΑΕΔ Ρεθύμνου, όπου τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας σχηματίζονται ουρές από ανθρώπους οι οποίοι είτε αναζητούν νέα δουλειά είτε περιμένουν υπομονετικά να παραλάβουν την επιταγή για να εισπράξουν στη συνέχεια το επίδομα ανεργίας, που αποτελεί το μοναδικό τους εισόδημα.

Τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας


Στα ύψη παραμένει η ανεργία και στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας, καθώς όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ στα 587.213 άτομα φθάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση κατά 3,16% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ αύξηση κατά 5,84% καταγράφεται σχετικά και με τους μακροχρόνια ανέργους.
Από τα 587.213 άτομα, τα 201.498 (34,31%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 385.715 (65,69%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 35,46% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 20,79%.
Το σύνολο των εγγεγραμμένων ατόμων που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία για τον μήνα Σεπτέμβριο 2010 ανήλθε σε 77.846 άτομα, από τα οποία 26.772 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών, και 51.074 εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 197.922 άτομα και εμφανίζονται αυξημένοι κατά 3,27% (6.269 άτομα) σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 ενώ οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας εμφανίζονται αυξημένες 3.348 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Από τα 197.922 άτομα, τα 195.739 (ποσοστό 98,90%) είναι κοινοί επιδοτούμενοι και οι 2.183 (ποσοστό 1,10%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Το σύνολο του αριθμού των δικαιούχων που πληρώθηκαν και στο τέλος του μήνα συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα επιδότησης ανέρχεται σε 157.871 άτομα.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν αύξηση του συνόλου των επιδοτούμενων ανέργων (κοινοί επιδοτούμενοι και εποχικοί επιδοτούμενοι τουριστικών επαγγελμάτων) από τον προηγούμενο μήνα κατά 6.269 άτομα, με ποσοστιαία αύξηση 3,27%, αύξηση των κοινών επιδοτούμενων ανέργων από τον προηγούμενο μήνα κατά 6.307 άτομα, με ποσοστιαία αύξηση 3.33%, μείωση των εποχικών επιδοτούμενων ανέργων τουριστικών επαγγελμάτων από τον προηγούμενο μήνα κατά 38 άτομα, με ποσοστιαία μείωση -1,71%, μείωση του αριθμού των δικαιούχων που πληρώθηκαν και στο τέλος του μήνα συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα επιδότησης από τον προηγούμενο μήνα κατά 9.722 άτομα, με ποσοστιαία μείωση -5,80% και αύξηση των νέων αιτήσεων για παροχή επιδόματος ανεργίας σε 9.928 τον Σεπτέμβριο έναντι 6.580 τον Αύγουστο,. Σημειώνεται ότι το μέγεθος αυτό ανερχόταν σε 30.829 αιτήσεις τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 90.657, αυξημένες κατά 72,16% από τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο και μειωμένες κατά -7,38% σχετικά με τον Σεπτέμβριο του 2009.
Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 31.570, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 40.998 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 33.886. Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου κατά τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται σε 72.568, το 56,50% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 13,20% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009 (64.106).
Οι καθαρές ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σε -15.797 έναντι -6.550 τον Σεπτέμβριο του 2009, ακολουθώντας μια τάση που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο μήνα σε όλη την προηγούμενη πενταετία.

Οι καταγγελίες σύμβασης αορίστου χρόνου στο σύνολο της χώρας για τον μήνα Σεπτέμβριο ανέρχονται σε 31.570, καταγράφοντας μια αύξηση από τον προηγούμενο μήνα κατά 13.345 άτομα.
Οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο σύνολο της χώρας για τον μήνα Σεπτέμβριο ανέρχονται σε 40.998, καταγράφοντας μια αύξηση από τον προηγούμενο μήνα κατά 19.813 άτομα.
Οι οικειοθελείς αποχωρήσεις στο σύνολο της χώρας για τον μήνα Σεπτέμβριο ανέρχονται σε 33.886, μειωμένες κατά -15,96% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο  του 2009 (40.320) και αυξημένες κατά 33,51% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του τρέχοντος έτους (25.380).



αναδημοσίευση 
από τα  "Ρεθεμνιωώτικα Νέα"




Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Ελ. Πορτάλιου: "Nέες μορφές φτώχειας, δηλαδή συμπολίτες μας που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, λόγω των πολιτικών του μνημονίου και τα νέα μέτρα...

Σταθήκαμε απέναντι στον Κακλαμάνη, δεν δεχόμαστε την πολιτική του μνημονίου ως δεδομένη

— Δημοσιεύτηκε 13/10/2010
Σε σημερινή συζήτηση με τους υποψηφίους δημάρχους Αθηναίων στην πρωινή εκπομπή του MEGA και στους δημοσιογράφους Γ. Καμπουράκη και Γ. Οικονομέα, η υπ. δημάρχος Ελ. Πορτάλιου μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η κρίση στην πόλη, από τη μεριά του λαϊκού κόσμου που μας ενδιαφέρει, έχει τρεις πτυχές:
  • η πρώτη αφορά στις νέες μορφές φτώχειας, δηλαδή συμπολίτες μας που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, λόγω των πολιτικών του μνημονίου και τα νέα μέτρα,
  • η δεύτερη αφορά στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους στο Δήμο, δηλαδή στις κοινωνικές υποδομές για τα σχολεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους ηλικιωμένους, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τα άτομα με αναπηρία. Όλο αυτό το κοινωνικό κράτος καταρρέει γιατί δεν χρηματοδοτείται και γιατί η διαχείριση δεν γίνεται επ’ ωφελεία των ασθενέστερων αλλά υπέρ των ισχυρών οικονομικά συμφερόντων και,
  • η τρίτη διάσταση της κρίσης  στην πόλη αφορά στην οικολογική κρίση του λεκανοπεδίου και την κλιματική αλλαγή, που θα έχει εκτός των άλλων και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. 
Σε αυτό το σύνολο των προβλημάτων πρέπει να τοποθετηθούμε, και πρέπει να ξέρουμε ότι η κεντρική πολιτική διαπλέκεται με την τοπική. Πρέπει η κοινωνία να απελευθερωθεί από το στενό κορσέ του μνημονίου. Διότι, το 40% των πόρων που δίνει το κράτος στην αυτοδιοίκηση κόβονται. Και αυτό θα γίνει, όποιος δήμαρχος και να βγει εάν δεν υπάρξει σκληρή σύγκρουση με την κυβέρνηση.
Διεκδικούμε τη δημιουργία ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου που να φέρει πίσω τα κλεμμένα. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ότι το μνημόνιο είναι δεδομένο. Ότι η πολιτική είναι δεδομένη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν προτείνουμε ένα φθηνό, οικολογικό και συμμετοχικό πρόγραμμα, όχι επειδή θέλουμε να διαχειριστούμε τη φτώχεια αλλά επειδή θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τους λίγους πόρους επ’ ωφελεία του λαϊκού κόσμου στις γειτονίες.»

Για τη δημοτική αρχή Κακλαμάνη:
«Με τον κ. Κακλαμάνη έχουμε συγκρουστεί σχεδόν σε όλα τα θέματα.
Ξεκινώντας από τον Ελαιώνα που είναι και σήμερα επίκαιρος και φτάνοντας στο Κύπρου και Πατησίων και  στο Κτήμα Δρακοπούλου.

Έχουμε δουλέψει με τους ενεργούς πολίτες και έχουμε αναχαιτίσει την πολιτική του κ. Κακλαμάνη.»

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Διαμαρτυρία σπουδαστών ζητώντας την άμεση λύση στα προβλήματα σίτισης στέγασης και μετακίνησης των φοιτητών.


Μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Πρυτανείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ζητώντας την άμεση λύση στα προβλήματα σίτισης στέγασης και μετακίνησης των φοιτητών.


*από την εφημ. "ΕΘΝΟΣ" 

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Ποια είναι η διαφορά της «Ελεύθερης Αττικής» από τα ψηφοδέλτια Μητρόπουλου και Δημαρά;


"Θα ήθελα να τονίσω θετικά μερικά διακριτικά στοιχεία του συνδυασμού μας. Επιμένουμε στην εναλλακτική λύση, με επίκεντρο το θέμα της παραγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. 


Επιμένουμε στην κινηματική αντίληψη, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του δημάρχου της Μαριναλέντα «πρόκειται για μια εξουσία που αναλαμβάνει ο ίδιος ο λαός, προκειμένου να αλλάξει την πραγματικότητα που βιώνει». 





Επιδιώκουμε την περιφέρεια ως εστία παραγωγής μιας αντι-τρόικα πολιτικής, για να χρησιμοποιήσω πάλι μια φράση του Γκορντίγιο «μια κόντρα εξουσία». Στη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου μας βάζουμε κριτήρια τόσο πολιτικής όσο και ήθους. Δεν είναι απολίτικο αυτό. Το έχω ξαναπεί, η εντιμότητα είναι μια επαναστατική αρετή ακόμα κι αν τη συναντάμε σε ένα συντηρητικό πολίτη, ειδικά αυτή την εποχή του βούρκου που ζούμε...".
"ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΡΟΜΟΣ"

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...