............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Περήφανα γηρατειά στη ζητιανιά

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΖΟΦΕΡΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ





Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Η μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών συστημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες, που έγινε χωρίς κοινωνικά κριτήρια και υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης, οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια τους ηλικιωμένους του μέλλοντος στην απόλυτη ένδεια, στην επαιτεία και στην απώλεια ακόμη και των πλέον στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, συμπεραίνει, στην τελευταία του δημόσια παρέμβαση, ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαρμπεργκ.
«Χαμένη γενιά» είναι για τους Ευρωπαίους πολιτικούς η τρίτη ηλικία, αφού θεωρείται αντιπαραγωγική και δεν προσφέρει τίποτα στις σύγχρονες κοινωνίες... (φωτ. Ass. Press)
Επικαλούμενος στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Ε.Ε. ο Επίτροπος σημειώνει ότι, μέχρι το 2050, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών που ζουν στην Ευρώπη θα έχει αυξηθεί κατά 70%, ενώ ο αριθμός των ατόμων με ηλικία πάνω από 80 ετών θα παρουσιάσει αύξηση κατά 170%.
Καμία μέριμνα
Για τα «περήφανα γηρατειά» του άμεσου μέλλοντος, τονίζει ο κ. Χάμαρμπεργκ, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα εκείνων των χωρών που αντιμετωπίζουν οξυμένα οικονομικά προβλήματα ή βρίσκονται υπό την εποπτεία του ΔΝΤ ή παρεμφερών ευρωπαϊκών οργανισμών.
Κατά τον επίτροπο, η δημογραφική αυτή αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι και οι μεσήλικες της σημερινής εποχής να βιώσουν τη φτώχεια ή και την απόλυτη ένδεια όταν φθάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης και να μην έχουν ασφαλιστική κάλυψη για υπηρεσίες υγείας, φαρμακευτικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας.

«Χαμένη γενιά»
Δεν είναι υπερβολή να μιλάμε για μια «χαμένη γενιά», από τη στιγμή που οι πολιτικοί δείχνουν με τις πράξεις τους ότι η τρίτη ηλικία θεωρείται αντιπαραγωγική και δεν προσφέρει τίποτα στις σύγχρονες κοινωνίες, υπογραμμίζει ο κ. Χάμαρμπεργκ και καταλήγει σημειώνοντας ότι:
* Παρ' όλο που ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης αναγνωρίζει το δικαίωμα στους ηλικιωμένους να έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη, ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και κοινωνική προστασία, εκατοντάδες χιλιάδες είναι σήμερα οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας στην Ευρώπη που αναζητούν τα προς το ζην μέσω της επαιτείας.
* Παρ' όλο που οι ηλικιωμένοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες που επλήγησαν σκληρά από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τα προγράμματα λιτότητας που εφήρμοσαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ουδείς ενδιαφέρεται για την προστασία των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Χτυπώντας το «καμπανάκι» στους Ευρωπαίους ηγέτες, ο επίτροπος τούς καλεί να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους σχετικά με τα δικαιώματα των ηλικιωμένων αλλιώς, όπως προβλέπει, θα υποστούν οι ίδιοι -και μάλιστα σύντομα- τις καταστροφικές συνέπειες των επιλογών τους.

sisour@orange.fr

Επιστρέφει από τις 6 Σεπτεμβρίου ο δακτύλιος στην καθημερινότητα των Αθηναίων



  Δακτύλιος στην Αθήνα από τις 6 Σεπτεμβρίου  


  Ειδήσεις Ελλάδα:  











Επιστρέφει από τις 6 Σεπτεμβρίου ο δακτύλιος στην καθημερινότητα των Αθηναίων.
Το μέτρο (εναλλάξ κυκλοφορία μονών-ζυγών στο κέντρο της Αθήνας) θα ισχύσει μέχρι τις15 Ιουλίου 2011.
Η Τροχαία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως όσοι είχαν πέρυσι άδεια κυκλοφορίας στο δακτύλιο ισχύουν και φέτος οι ίδιες άδειες, ενώ όσοι επιθυμούν την έκδοση νέων αδειών μπορούν να υποβάλουν τα αιτήματά τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2010 στον πέμπτο όροφο της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, στην οδό Δηλιγιάννη 24-26 στηνΑθήνα, από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες 8-2 και το Σάββατο 8-12.
Τα αιτήματα θα εξεταστούν για να εξακριβωθεί αν συντρέχουν λόγοι έκδοσης αδειών.
Newslink
31 Αυγούστου, 2010

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Τι έχουμε όμως τον Ιούλιο του 2010; Εύκολα χρόνια Δημοκρατίας και ελευθερίας λόγου όπου η ανθρώπινη ζωή έχει κάποια αξία;

O παρακάτω στίχος βγήκε προφητικός... του Νιόνιου

"Δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά
στην αγορά στο Λαύριο..."

Έτσι έχουμε μούγκα στη στρούγκα Σερ Νιόνιο... κρίμα...


Ο Διονύσης Σαββόπουλος μας υποδέχτηκε στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό πάρκο Λαυρίου με την γνωστή ενεργητικότητα του και μια υπέροχη ορχήστρα, μια πραγματικά εκπληκτική ορχήστρα. Για τη συναυλία έχω να πω τα καλύτερα σε μουσικό επίπεδο: μια τόσο ξεχωριστή και διαχρονική φωνή, πλαισιωμένη από εξαιρετικούς μουσικούς και άλλες δύο κοπέλες στα φωνητικά. Μου άρεσαν πολύ και τα φώτα, είχαν στυλ και τέμπο. Αλλά κατά τη διάρκειά της συναυλίας άρχισε να διογκώνεται στο κεφάλι μου ένα τεράστιο ερωτηματικό.
Ο Σαββόπουλος αναφέρθηκε στην «ΤΟΤΕ Χούντα» και τα «ΤΟΤΕ δύσκολα χρόνια». Τότε που τα πράγματα ήταν στριμωγμένα, η ελευθερία του λόγου ανέκδοτο, η αξία της ανθρώπινης ζωής χαμένη στο διάστημα. Είδαμε εικόνες και videos από το Βιετνάμ, σκληρές στιγμές, κάποιες άλλες πιο νοσταλγικές της Ελλάδας, του «αριστερού» (;) ελληνικού παρελθόντος.



Αλλά περιμένω να ακούσω και κάτι για το σήμερα.

Και δεν ακούω τίποτα και όσο πιο πολύ περνάει η ώρα κάτι δεν μου πάει καλά, μα καθόλου καλά. Δεν είναι ότι δεν με ενδιαφέρει το παρελθόν, σίγουρα ταυτίζομαι λιγότερο με αυτό αλλά δεν παύει να με ενδιαφέρει.
Τι έχουμε όμως τον Ιούλιο του 2010; Εύκολα χρόνια Δημοκρατίας και ελευθερίας λόγου όπου η ανθρώπινη ζωή έχει κάποια αξία;
Περιμένω να ακούσω κάτι για το παρόν και μάλλον έχω αρχίσει να το απαιτώ. Γιατί πρώτον έχουμε περάσει ένα πάρα πολύ σκοτεινό έτος και δεύτερον έχω απέναντι μου έναν άνθρωπο με μια μεγάλη καλλιτεχνική υπόσταση που έχει περάσει και από τις φυλακές της τότε Χούντας.
Μόνο αυτά έχει να μας πει το ελληνικό «αριστερό» παρελθόν; Αυτά έχει να παραδώσει, ΟΚ, ας τα παραδώσει όμως με ειλικρίνεια και ακεραιότητα ψυχής και όχι κλείνοντας με το «Ας κρατήσουν οι χοροί».
Κύριε Σαββόπουλε σας θαύμασα αλλά με απογοητεύσατε πολύ. Μας προτείνετε να κατέβουμε στις δημοτικές εκλογές γιατί λέτε έχουμε τη δύναμη εμείς και οι παρέες μας. Εκεί γελάσαμε όλοι μαζί και εμείς και εσείς (αν και δεν κατακρίνω την ιδέα). Το χειρότερο όμως είναι ότι μας λέτε να παρτάρουμε όταν έχουμε αρχίσει να νιώθουμε ότι βαδίζουμε σε μια χώρα κρυφο-Γκουαντάναμο.

*από το: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&sid=2584

Το μήνυμα των Εκλογών στην Περιφέρεια Αττικής

ΑΝΑΤΡΟΠΗ  ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Το  μήνυμα των Εκλογών  στην Περιφέρεια Αττικής



(Άρθρο του 
 Βασίλη Οικονόμου
Βουλευτή Αττικής*) 



Τον Νοέμβρη  ο λαός θα αποφασίσει για τους νέους Δήμους και τους αιρετούς πλέον Περιφερειάρχες. Οι εκλογές αυτές, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να τις υποβαθμίσουν πολιτικά, αποτελούν τις πλέον κρίσιμες πολιτικές εκλογές στο νέο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε μετά την αποδοχή του Μνημονίου Δανεισμού. Ειδικά οι εκλογές στην Αττική, την μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας όπου διαμένει ο μισός περίπου πληθυσμός της Ελλάδας, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ανεξάρτητα από τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται σε βάρος του ελληνικού λαού. Η Περιφερειακή ηγεσία που θα προκύψει από τις εκλογές οφείλει να πάρει θέση για το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον όπου θα ασκεί τις αρμοδιότητές της και να δεσμευτεί στον λαό για το αν θα λειτουργήσει ως το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό αντίβαρο, δημιουργώντας δημόσιες κοινωνικές δομές, αποδίδοντας κοινωνικό μισθό και προωθώντας τους πόρους της Περιφέρειας προς τους δοκιμαζόμενους Έλληνες, ή αν θα λειτουργήσει ως άβουλο και πειθήνιο εξαπτέρυγο της κεντρικής εξουσίας και των αδιέξοδων πολιτικών που εφαρμόζει.
Είναι η εκλογική διαδικασία που δίνει την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να καταψηφίσει το μνημόνιο και τις αναποτελεσματικές και άδικες πολιτικές που εφαρμόζονται.
Απέναντι  στις συντηρητικές-αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης που εφαρμόζονται πρέπει να αντιπαρατεθεί μια Συμπαράταξη Προοδευτικών Δημοκρατικών δυνάμεων, ικανή να εφαρμόσει ένα ριζοσπαστικό, ενωτικό και κοινωνικό πρόγραμμα, δημιουργώντας νέες δομές, νέες ευκαιρίες και κυρίως νέες προοπτικές για την Αττική και τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και όλοι μαζί ενωμένοι να καθορίσουμε την πορεία μας, με όπλο την κοινωνική δικαιοσύνη, την ρεαλιστική οικονομική ανάπτυξη και στόχο την ευημερία των ανθρώπων και όχι μόνο των αριθμών.  

για «Πολιτικά Θέματα» 20-08-2010) 

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Κινδυνεύουν 300.000 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του 2011






Μία στις πέντε επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να μειώσουν το προσωπικό τους. Χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν μέχρι το τέλος του χρόου. “Ατομική βόμβα” χαρακτηρίζουν οι επιχειρηματίες την περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ.









Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και όλων των επιμέρους οικονομικών τους δεικτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), ενώ μία στις πέντε επιχειρήσεις θεωρεί πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα (περίπου 175.000 επιχειρήσεις, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι).
Ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι επιπτώσεις και στον τομέα της απασχόλησης, αφού μία στις πέντε επιχειρήσεις (21,9%) αναγκάστηκε να μειώσει το προσωπικό της, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια περίπου 88.000 θέσεων εργασίας για το α' εξάμηνο του 2010. Δυσοίωνες και οι προβλέψεις για το β' εξάμηνο του έτους καθώς άλλες 120.000 θέσεις εργασίας κρίνονται επισφαλείς.
Τέλος, «ατομική βόμβα» στην αγορά και τις επιχειρήσεις χαρακτηρίζεται η περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ (από 11% σε 23%).
Η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC, έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 960 επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), από τις 15 έως 28 Ιουλίου 2010 και αποτελεί την πρώτη συγκριτική έρευνα σε πανελλαδικό επίπεδο.
Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, ύφεση η οποία -όπως επισημαίνεται- αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί με απρόβλεπτες συνέπειες, αν δεν παρθούν μέτρα για τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα και άμεσα μέτρα ενίσχυσης ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, «η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά πλέον τον κίνδυνο υπέρβασης των ορίων «λυγισμού» της».
Αναλυτικά τα ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ:
• ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 1ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2010
Οι 8 στις 10 επιχειρήσεις (80,2%) καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και όλων των επιμέρους οικονομικών τους δεικτών. Ειδικότερα, επιδείνωση εμφανίζει:
- στον κύκλο εργασιών το 77,8%
- στη ζήτηση το 77%
- στη ρευστότητα το 79%
- στις παραγγελίες το 76,1%
- στις επενδύσεις το 52,3 %
• ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, τίθεται το θεμελιώδες ερώτημα, κατά πόσο η επιχείρηση δύναται να συνεχίσει τη παραγωγική της δραστηριότητα, μέσα στις νέες αντίξοες συνθήκες που εντάθηκαν το 1ο εξάμηνο του 2010 μετά και την υπογραφή του Μνημονίου. Στην έρευνα διαπιστώνονται τα εξής:
1) Μία στις 5 επιχειρήσεις (20,9%) θεωρεί πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα. Αυτό υπολογίζεται σε 175.000 επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό, σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τον Μάιο του 2009 (11,7%).
2) Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι άλλες σχεδόν 200.000 επιχειρήσεις (23,5%), δηλώνουν δυσκολίες συνέχισης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
3) Με ένα μετριοπαθές σενάριο, υπολογίζεται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν πάνω από 300.000 θέσεις απασχόλησης μέχρι το τέλος του 2011. (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί)
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο τις μικρές επιχειρήσεις, χωρίς να αθροίζονται οι αντίστοιχες επιπτώσεις από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Σημειωτέον, επίσης, ότι η έρευνα διεξήχθη τον Ιούλιο, μεσούσης της τουριστικής περιόδου, δηλαδή της εποχιακής έξαρσης της οικονομικής δραστηριότητας (τουρισμός).
• ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις καταγράφονται και στον τομέα της απασχόλησης, αφού σχεδόν 1 στις 5 επιχειρήσεις (21,9%) αναγκάστηκαν να μειώσουν το προσωπικό τους ενώ μόνο το 3,6% των επιχειρήσεων του δείγματος προχώρησε σε προσλήψεις. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 88.000 περίπου θέσεων εργασίας για το 1ο εξάμηνο του 2010 με μεγαλύτερη ένταση στη μεταποίηση και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του δείγματος.
Επιπλέον, σχεδόν 3 στους 10 επιχειρηματίες που απασχολούν προσωπικό (27,7%), προβλέπουν ότι το 2ο εξάμηνο του 2010, θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους, ενώ μόλις το 2,8% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Με το πιο μετριοπαθές σενάριο υπολογίζεται ότι είναι επισφαλείς άλλες 120.000 θέσεις εργασίας τους επόμενους 6 μήνες.
• ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
Όσον αφορά την πρόβλεψη της γενικής οικονομικής κατάστασης των ερωτηθέντων επιδείνωση προβλέπει το 67,1% των επιχειρηματιών. Ειδικότερα, επιδείνωση προβλέπει:
- στον κύκλο εργασιών το 65,6%
- στη ρευστότητα το 66,9%
- στη ζήτηση το 63,8%
- στις παραγγελίες το 64,4%.
- στις επενδύσεις το 47,5%
• ΜΙΣΘΟΙ
Οι 4 στις 10 επιχειρήσεις καταγράφουν προβλήματα στη διαδικασία της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους. Πάνω από 7 στους 10 επιχειρηματίες δηλώνουν ότι δεν έχει χρειαστεί να κάνουν οποιαδήποτε περικοπή στο μισθό των εργαζομένων τους, πράγμα που αποδεικνύει ότι το μισθολογικό κόστος καθεαυτό δεν θεωρείται το μείζον πρόβλημα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Η διαπίστωση αυτή δικαιολογεί και τη σθεναρή στάση των φορέων των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που δεν αποδέχτηκαν τις προτάσεις για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και μηδενικές αυξήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα, οι 8 στους 10 ερωτηθέντες επιχειρηματίες επιθυμούν για τους 13ο και 14ο μισθό είτε να παραμείνουν ως έχουν είτε να ενσωματωθούν στους 12 μισθούς του έτους, ενώ μόλις 1 στους 10 επιθυμεί την πλήρη κατάργησή τους. Ωστόσο, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις δηλώνει ότι έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση των ωρών ή και των ημερών εργασίας. Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνονται και από τα στοιχεία της Έκθεσης του ΣΕΠΕ σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό μετατροπών συμβάσεων από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων θεωρεί ως αποδοτικότερο μέτρο την επιδότηση για διατήρηση θέσεων εργασίας και δευτερευόντως την επιδότηση για πρόσληψη. Επιπρόσθετα, μόνο η μία στις 10 προκρίνει τη μείωση του κόστους απόλυσης.
• ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ – ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΞΗΣΗΣ Φ.Π.Α ΑΠΟ 11% ΣΕ 23%
Οι 7 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι νέες μεγάλες αυξήσεις του ΦΠΑ θα επηρεάσουν καταλυτικά το τζίρο τους, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι το 26% δηλώνει διατεθειμένο να προχωρήσει σε μετεγκατάσταση της έδρας για φορολογικούς λόγους. Σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι 3 στις 4 επιχειρήσεις, δηλώνουν ότι ήταν σε θέση, έως τώρα, να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ και κυρίως, οι μικρότερες επιχειρήσεις του δείγματος. Αντίθετα 1 στις 2 επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 10 ατόμων δήλωσε ότι αναγκαστικά προχώρησε σε αύξηση τιμών. Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, εκτιμά ότι οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, (από 11% σε 23% σε προϊόντα και υπηρεσίες), θα έχει συνέπειες ανάλογες «ατομικής βόμβας» σε τζίρο, θέσεις εργασίας, πληθωρισμό, λουκέτα επιχειρήσεων και τελικά στα έσοδα του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων.
• ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Παρά το γεγονός ότι η ρευστότητα των επιχειρήσεων επιδεινώνεται συνεχώς, οι 3 στις 4 επιχειρήσεις δεν προσέφυγαν σε τραπεζικό δανεισμό το 1ο εξάμηνο του 2010 (φόβος επόμενης μέρας – ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ). Επιπλέον, σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις που απευθύνθηκε σε τραπεζικό ίδρυμα για έκδοση δανείου, είδε το αίτημά της να απορρίπτεται.

• ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Οι 7 στις 10 επιχειρήσεις, θεωρούν ότι τα κυβερνητικά μέτρα θα χειροτερέψουν την κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς.


ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ:
...η απορία μου είναι η κυβέρνηση τι κάνει για να μην βάλουν λουκέτο οι χιλιάδες αυτές επιχειρήσεις;... και από που περιμένει να εισπράξει φόρους δηλαδή έσοδα τούτο το "μπουρδέλο" που λέγεται ελληνικό κράτος... με χιλιάδες ανέργους που θα ψάχνουν στα σκουπίδια για λεμονόκουπες... μάλλον απλός θεατής του έργου είναι... ή και εκτελεστής τούτου του παρανοϊκού σχεδίου... της παγκοσμιοποίησης...

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Ολοκληρωτική η καταστροφή στην Κρήτη: με την κατασκευή λιμένος εκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων στο Τιμπάκι, στις αντιδράσεις κατοίκων, ξενοδόχων και περιβαλλοντικών οργανώσεων για την «οικολογική καταστροφή»

Επισκόπηση τύπου  | 22.08.2010

Der Spiegel: πώς πολεμούν τους επενδυτές στην Κρήτη


Πολυσέλιδο άρθρο αφιερώνει το περιοδικό Der Spiegel στα επενδυτικά σχέδια των Κινέζων στην Κρήτη, στο Τιμπάκι. Περιγράφει τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και τα διλλήματα από το νέο οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας.

Ρεπορτάζ του Manfred Ertel δημοσιεύεται στο νέο τεύχος της εβδομαδιαίας πολιτικής επιθεώρησης Der Spiegel, που κυκλοφόρησε την Δευτέρα, με τίτλο «Οι απόγονοι των Χίπις» και υπότιτλο «Global Village: Πώς πολεμούν τους ξένους επενδυτές στην Κρήτη».
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στο ενδιαφέρον κινέζων επενδυτών για την κατασκευή λιμένος εκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων στο Τιμπάκι, στις αντιδράσεις κατοίκων, ξενοδόχων και περιβαλλοντικών οργανώσεων για την «οικολογική καταστροφή», που θα συνεπαγόταν η υλοποίηση του έργου, αλλά και στην άμεση ανάγκη επενδύσεων στην Ελλάδα, η οποία πλήττεται από την οικονομική κρίση.

«Τίποτα όπως πριν»

Το λιμάνι των ΧανίωνΤο λιμάνι των ΧανίωνΜερικές φορές ο Θανάσης Κτιστάκης αισθάνεται ότι του θυμίζουν παλιές κακές εποχές. Εκείνες τις ημέρες, που ο πατέρας του Γεώργιος, μαζί με πολιτικούς φίλους του, αγωνιζόταν στα βουνά της Κρήτης εναντίον της ελληνικής στρατιωτικής δικτατορίας και κάθε νέος υποστηρικτής του αγώνα σήμαινε μια μικρή νίκη κατά των συνταγματαρχών. Ανήκε στα πρώτα μέλη του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, όταν έπεσε η χούντα το 1974. Από το 1987 μέχρι το 1994 διετέλεσε δήμαρχος των κοινοτήτων Καμηλάρι, Καλαμάκι, Φαιστός και Άγιος Ιωάννης, στον ωραιότερο κόλπο της νότιας Κρήτης. ‘Πάντοτε έκανα αυτό που μπορούσα να κάνω’, λέει ο Κτιστάκης. Σήμερα είναι εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων στο σχολείο, όπου φοιτούν οι κόρες του.
Τώρα πρέπει και πάλι να αντιπαρατεθεί με έναν πανίσχυρο εχθρό. Κινέζοι επενδυτές σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ένα τεράστιο λιμάνι εκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων στον κόλπο κοντά στο Τιμπάκι, εκεί που αρχίζει η γραφική, μήκους τριών χιλιομέτρων περίπου αμμώδης παραλία. Εκεί, όπου οι υπό εξαφάνιση θαλάσσιες χελώνες έχουν τις φωλιές τους και μεγάλο κομμάτι των ακτών βάσει κοινοτικής οδηγίας τελεί υπό περιβαλλοντική προστασία. Οι επενδυτές μπορούν να βασίζονται στη στήριξη των κομματικών φίλων του Κτιστάκη στην Αθήνα. Γιατί η κυβέρνηση χρειάζεται κάθε ‘σεντ’ στη μάχη κατά της χρεοκοπίας.
Εδώ και πολλά χρόνια οικολογικά συνειδητοποιημένοι αγρότες και ενοικιαστές δωματίων στον κόλπο του Κομού επένδυσαν στον τουρισμό και ενέδωσαν στις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες ή στους οικοδομικούς ομίλους. Ακόμη και ο Κτιστάκης, που ενοικιάζει δωμάτια, παράγει βιολογικό ελαιόλαδο και κρασί. ‘Ήμασταν περήφανοι που εδώ ήταν τα όρια για όλους τους κερδοσκόπους’, λέει ο ίδιος.
Τώρα όμως αναμένεται να δημιουργηθεί εδώ, στη λεπτή άμμο, ένα σύγχρονο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων, με τρία έως τέσσερα χιλιόμετρα μόλους και προβλήτα μήκους 1200 μέτρων. Γι’ αυτό ο ρηχός κόλπος θα πρέπει να εκσκαφεί σε βάθος μέχρι και 17 μέτρα. ‘Μετά δεν θα είναι πια τίποτα εδώ, όπως ήταν πριν’, λέει ο Κτιστάκης.

Νέες καταλήψεις;

Επενδυτική επιδρομή των Κινέζων;Επενδυτική επιδρομή των Κινέζων;Το σχέδιο υπάρχει εδώ και πέντε χρόνια. Όταν ο Κτιστάκης – με τα ψαρά μαλλιά και την κοιλίτσα – άκουσε πρώτη φορά γι’ αυτό, μάζεψε επειγόντως τους γείτονες να τους μιλήσει. Ανθρώπους, που – όπως αυτός – είχαν αποφασίσει να ζήσουν στο Καλαμάκι, επειδή σέβονται τη φύση. Στην αρχή ήταν 25 άτομα, διάφοροι ντόπιοι, αλλά και άλλοι από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, που ήλθαν εδώ την εποχή, που οι Χίπις έτρεχαν σωρηδόν στα Μάταλα, πίσω από τον κόλπο και στις περίφημες σπηλιές έκαναν τα ‘τσιγαριλίκια’ τους.
Έτσι, ήταν κυρίως οι απόγονοι των Χίπις εκείνοι, που – με τις καλές διασυνδέσεις στην πατρίδα τους - μετέφεραν στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες τις διαμαρτυρίες των Κρητών. Έκαναν κατάληψη των γραφείων της περιφέρειας στο Ηράκλειο, άσκησαν πιέσεις στα κόμματα, κινητοποίησαν κόσμο μέσω του διαδικτύου, έκαναν καταχωρίσεις από όλα τα μέρη του κόσμου. Όλοι οι δήμαρχοι των περιοχών γύρω από τον κόλπο της Μεσσαράς ήταν μαζί τους, ανεξαρτήτως κόμματος. Κάποια στιγμή, πριν από έναν χρόνο, νόμισαν ότι κέρδισαν τη μάχη, το ‘πρότζεκτ’ πάγωσε. ‘Κερδίσαμε καθαρά το παιχνίδι’, λέει ο Κτιστάκης.
Αλλά τώρα επαπειλείται επαναληπτικός αγώνας, που δεν τον είχαν υπολογίσει και δεν μπορούσαν να το κάνουν. Γιατί η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και η κυβέρνηση χρειάζεται επειγόντως επιπλέον έσοδα.
Ήδη έχει προγραμματισθεί η κατασκευή νέου αεροδρομίου στο κέντρο του νησιού, κοντά στο Τιμπάκι. Η ελληνίδα Υπ. Οικονομίας και Ναυτιλίας επιδιώκει ανοιχτά επενδύσεις δισεκατομμυρίων από την Κίνα.

Όλα στους Κινέζους;

Θα επηρεαστεί το περιβάλλον;Θα επηρεαστεί το περιβάλλον;Ο περιφερειάρχης Ηρακλείου λέει ότι το λιμάνι θα είναι έτοιμο το αργότερο σε πέντε χρόνια. Τους επόμενους μήνες κιόλας η κυβέρνηση θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Επενδυτές υπάρχουν αρκετοί. Οι Νοτιοκορεάτες και οι Άραβες του Ντουμπάι θα συμμετείχαν ευχαρίστως, αλλά όλα δείχνουν ότι η κρατική επιχείρηση China Ocean Shipping Company (Cosco) θα πάρει τη δουλειά.
Μόλις ανέλαβε άλλωστε το λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά έναντι 3,4 δις. ευρώ για 35 χρόνια. Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται και για τον ελλειμματικό ΟΣΕ, για νέα κέντρα logistics και για άλλα λιμάνια. 

Η Ελλάδα – λένε – θα γίνει η "πύλη της Κίνας στην Ευρώπη" και θα ανταγωνιστεί το Ρότερνταμ. Η Ελλάδα θα γίνεται όλο και πιο κινέζικη.
Η Cosco θέλει να επενδύσει στην Κρήτη τουλάχιστον 500 εκατομ. Ευρώ. Περίπου 2 εκατομ. κοντέινερ θα μπορούσαν έτσι να φτάνουν από εδώ – κόβοντας δρόμο – στη νότιο Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Τον Ιούνιο ο αναπληρωτής π/θ του Πεκίνου Zhang Dejiang υπέγραψε στην Αθήνα συμφωνίες δισεκατομμυρίων. Το ταξίδι του αφορούσε και την Κρήτη. ‘Έρχονται οι Κινέζοι’, έγραφαν πανηγυρίζοντας οι ελληνικές εφημερίδες.
Για τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις πετρελαίου της ΒΡ, μεταξύ Κρήτης και ακτών της Λιβύης, το λιμάνι στο Τιμπάκι θα διάνοιγε νέες στρατηγικές προοπτικές – ως πρώτος σταθμός από τη Ν.Α. Ασία, μετά τη διέλευση από τη διώρυγα του Σουέζ.
Αυτό θα σήμαινε περίπου 800 νέες θέσεις εργασίας. Όμως εδώ αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν. Όπως λέει ο Κτιστάκης, σ’ αυτή την περίπτωση θα χάνονταν περίπου 6500 τουριστικές κλίνες. Και μετά διηγείται την ιστορία του Prato, της μοναδικής πρωτεύουσας της ιταλικής υφαντουργικής βιομηχανίας. ‘Εκεί δουλεύουν πλέον Κινέζοι σε κινεζικές επιχειρήσεις, με κινεζικούς πολύ χαμηλούς μισθούς υπό κινεζικές συνθήκες. Μόνο τα ρούχα φέρουν την ετικέτα made in Italy’, λέει.
Γι’ αυτό θα κάνει ό,τι μπορεί, για να σταματήσει το έργο για το λιμάνι – για δεύτερη φορά – προκειμένου να σώσει τον κόλπο του. Και μαζί την ιστορία των Ματάλων και των σπηλιών.

Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου
Επιμέλεια Σύνταξης Βιβή Παπαναγιώτου


*από το:
 http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5933339,00.html?maca=gri-rss-gre-all-1483-rdf

                                                                    * * *

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ "ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ":

Σε τέτοιου είδους ανάπτυξη διάβαζε καλύτερα "καταστροφή". Καλά κάνουν οι Κρητικοί και αντιστέκονται να μην δουν την πανέμορφη Κρήτη "Χονγκ Κονγκ... και είμαστε κοντά τους για να δικαιωθεί ο αγώνας τους σ' αυτή την ελεεινή  κακόηχη ανάπτυξη...



Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Ολο και περισσότερα μικρά μαγαζιά βάζουν λουκέτο. Πολλοί επαγγελματοβιοτέχνες κάνουν αίτηση για βιβλιάριο απορίας


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Π










ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΧΤΥΠΟΥΝ 
ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ
- ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Χιλιάδες άνθρωποι κάνουν αιτήσεις 
για βιβλιάριο απορίας

Περίπου 7.500 παραπάνω οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Νομαρχία Αθηνών το εξάμηνο Γενάρη - Ιούνη 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009. Σύμφωνα με στοιχεία, πολλοί από τους ανθρώπους που για πρώτη φορά έκαναν αίτηση είναι επαγγελματοβιοτέχνες που έκλεισαν το μαγαζί τους
Ολο και περισσότερα μικρά μαγαζιά βάζουν λουκέτο. Πολλοί επαγγελματοβιοτέχνες κάνουν αίτηση για βιβλιάριο απορίας

MotionTeam
Περίπου 22.000 άνθρωποι που ζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, απευθύνθηκαν μέσα στο πρώτο 6μηνο (Γενάρης - Ιούνης) του 2010 στις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών για να εξασφαλίσουν βιβλιάριο υγείας για απόρους ή κάποιο επίδομα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.
αριθμός αυτός αναδεικνύει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εργατικές - λαϊκές οικογένειες, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Δείχνει ακόμα ότι στην καπιταλιστική ανάπτυξη δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας. Παρά το γεγονός ότι η επιστήμη και η έρευνα μπορούν να προσφέρουν σε όλο το λαό όσα χρειάζεται για να έχει μια καλή υγεία, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Ομως, από τη στιγμή που οι υπηρεσίες αυτές, το φάρμακο, η ιατρική έρευνα, αποτελούν πεδίο αύξησης της κερδοφορίας για τα μονοπώλια, μοιραία, ο λαός υποφέρει και σε πολλές περιπτώσεις πληρώνει με τη ζωή του αυτή την κατάσταση.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι αιτήσεις για το βιβλιάριο απορίας έχουν αυξηθεί κατά 7.300 (ποσοστό που αγγίζει το 40%) σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009. Συνολικά οι αιτήσεις, το πρώτο εξάμηνο του 2010, ανέρχονται σε 21.452, ενώ πέρυσι ήταν14.212.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας, πολλοί από τους ανθρώπους που για πρώτη φορά έκαναν αίτηση για να εξασφαλίσουν βιβλιάριο απορίας ή άλλα βοηθήματα, είναι επαγγελματοβιοτέχνες που έκλεισαν το μαγαζί τους μην μπορώντας να το συντηρήσουν, εμποροϋπάλληλοι σε μαγαζιά που έβαλαν λουκέτο ή εργαζόμενοι με λίγα μεροκάματα που δε συμπληρώνουν τις μέρες ασφάλισης που απαιτούνται για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας.
Τα στοιχεία του πρώτου 6μήνου του 2010 από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Νομαρχίας Αθηνών «έρχονται» να καταδείξουν το πρόβλημα, το οποίο, όπως εκτιμάται, όσο περνά ο καιρός θα γίνεται εντονότερο. Στα στοιχεία που παραθέτουμε θα πρέπει να υπολογιστούν και άνθρωποι που έχουν ανάγκη και έχουν ζητήσει βοήθεια αλλά ενδεχομένως απορρίφθηκαν ή θα απορριφθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. `Η πολλοί ακόμα που δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία που είναι και χρονοβόρα.
Συγκεκριμένα, στις περιοχές των δήμων του νότιου τομέα (Αγ. Δημήτριος, Αλιμος, Γλυφάδα, Ελληνικό, Αργυρούπολη, Καλλιθέα, Μοσχάτο, Ν. Σμύρνη, Π. Φάληρο), οι αιτήσεις των ανασφάλιστων κατά το πρώτο 6μηνο του 2010 ανέρχονται σε 3.395, όταν το 2009 ήταν 2.295.
Στις περιοχές του κεντρικού τομέα (Αθήνα, Βύρωνας, Γαλάτσι, Δάφνη, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Καισαριανή, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Ταύρος, Υμηττός) οι αντίστοιχες αιτήσεις ανέρχονται, κατά το ίδιο διάστημα, σε 10.820, όταν το 2009 ήταν 7.220.
Αντίστοιχα, στις περιοχές του δυτικού τομέα (Αγ. Βαρβάρα, Αγ. Ανάργυροι, Αιγάλεω, Ιλιο, Καματερό, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι) οι αιτήσεις, κατά τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου, φτάνουν τις 6.200, όταν το 2009 ήταν 3.600.
Στις περιοχές του ανατολικού τομέα (Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Βριλήσσια, Ηράκλειο, Λυκόβρυση, Μελίσσια, Μεταμόρφωση, Ν. Ερυθραία, Ν. Ιωνία, Νέα Πεντέλη, Ν. Ψυχικό, Παπάγου, Πεντέλη, Πεύκη, Φιλοθέη, Χαλάνδρι, Χολαργός) οι ανασφάλιστοι που κατέθεσαν σχετική αίτηση μέχρι και τον Ιούνη, ανέρχονται σε 1.037, ενώ το 2009 ήταν 1.097.
Διπλασιασμός των ανθρώπων που ζητούν επίδομα πρώτων βοηθειών
Στο μεταξύ, αναμένεται να διπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που καταφεύγουν στη νομαρχία προκειμένου να λάβουν το επίδομα πρώτων βοηθειών.
Αυτό δίνεται μια φορά το χρόνο σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά και δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις, όπως να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους ή στέγη για να μείνουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της νομαρχίας, το 2006 το συγκεκριμένο επίδομα έλαβαν 305 άτομα. Το 2009 ο αριθμός των ατόμων που το έλαβαν ανήλθε στους 475. Το πρώτο εξάμηνο του 2010, το επίδομα έχουν ήδη λάβει 365 άτομα και υπολογίζεται ο αριθμός να ανέλθει στα 900 μέχρι το τέλος του χρόνου. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στους δήμους της Δυτικής Αθήνας οι αιτήσεις για το εν λόγω επίδομα, κατά τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου, έφτασαν τις 164.
Αντίστοιχα, αυξήσεις υπάρχουν και στις αιτήσεις που κατατίθενται για επιδότηση ενοικίου.
Εκτιμάται ότι γενικά οι αιτήσεις προς τη νομαρχία για βοήθεια θα αυξηθούν σημαντικά το Σεπτέμβρη, οπότε και πραγματοποιούνται οι εγγραφές των σχολείων, που σημαίνει ότι οι γονείς θα χρειαστούν χρήματα για τα απαραίτητα, αλλά και τους δύο τελευταίους μήνες του χρόνου, οπότε και θα έχουν συσσωρευθεί χρέη και υποχρεώσεις που πρέπει να αποπληρωθούν.
Τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου καταδεικνύουν ότι οι σχετικές αιτήσεις στα γραφεία των νομαρχιών αναμένεται να αυξηθούν, καθώς τα κλειστά μαγαζιά στην Αθήνα ανέρχονται στο 17% του συνόλου των καταστημάτων.
Τα δε στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) δείχνουν ότι οι καταγεγραμμένοι μόνο άνεργοι έφτασαν τον Ιούλη τους 569.742. Από αυτούς το επίδομα ανεργίας παίρνει μόνο ένας στους τρεις. Την ίδια ώρα το 58% των μισθωτών της χώρας - σύμφωνα με Πόρισμα για το 2009 του Παρατηρητηρίου Φτώχειας, Εισοδημάτων, Ανισοτήτων και Κοινωνικού Αποκλεισμού, συνδυαζόμενα με στοιχεία του ΙΚΑ για το 2007 - ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.



Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21



Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

OΣΕ: Σήμερα, το 60% της ετήσιας ζημιάς αντιστοιχεί στους τόκους...

Μήπως πρέπει να τους τραβήξουμε κι εμείς έναν... εξορθολογισμό;

Προσέξτε το φοβερό σχέδιο των ταλιμπάν της τρόικας για τον «εξορθολογισμό» του ΟΣΕ:


1. Το Δημόσιο θα αναλάβει όλα τα χρέη του ΟΣΕ πριν την ιδιωτικοποίηση των θυγατρικών του (ώστε να τον παραδώσει «καθαρό» στο ξένο κεφάλαιο. Μα, αν είναι να πληρώσουμε τα χρέη, γιατί να χαρίσουμε τα φιλέτα;). Το πώς δημιουργήθηκαν τα χρέη είναι βέβαια από μόνο του ένα πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο. Έχουν αποκαλύψει πολλά σχετικά οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ. Οι δε ταλιμπάν αποσιωπούν ότι, σήμερα, το 60% της ετήσιας ζημιάς αντιστοιχεί στους τόκους (και μόνο!) της «εξυπηρέτησης των συναφθέντων δανείων».


2. Θα καταργηθούν τα «μη κερδοφόρα» δρομολόγια, κι ας επενδύθηκαν πάνω από 160 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια για να εκσυγχρονιστεί το περιφερειακό σιδηροδρομικό δίκτυο (φυσικά και δεν τους περνάει από το μυαλό ότι το τρένο είναι μια κοινωνική υπηρεσία, κι ότι όσοι έχουν την ατυχία να μην κατοικούν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη δικαιούνται κι αυτοί ασφαλή και προσιτά μέσα μαζικής μεταφοράς). Ήδη τον Ιούλιο καταργήθηκαν 30 δρομολόγια σε Πελοπόννησο και Μακεδονία.


3. Θα "απαλλαγεί" ο ΟΣΕ από 2.500 υπαλλήλους που, με βάση τη μειωμένη δραστηριότητα, «θα πλεονάζουν». Το αν αυτοί θα μεταταχθούν (πού;) ή θα απολυθούν, παραμένει υπό διευκρίνιση! Ταυτόχρονα, θα εκτοξευθεί η τιμή των εισιτηρίων (αύξηση έως και 60%), ενώ θα καταργηθούν οι εκπτώσεις για πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, φοιτητές, υπερήλικες και λοιπές κατηγορίες προνομιούχων. Όντως, μεγάλο το όφελος του «εξορθολογισμού» για το λαό!


Έτσι, προφανώς, θα φτάσουμε επιτέλους κι εμείς οι Ρωμιοί σε επίπεδα… ευρωπαϊκά. Όπως στη Βρετανία για παράδειγμα, όπου η ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων(πέρα από την εγκατάλειψη μεγάλου μέρους της βρετανικής υπαίθρου) έφερε πρωτοφανή και αλλεπάλληλα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα – διότι ως γνωστόν το κέρδος δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή, ούτε νοιάζεται για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών. Κι ας μην μιλήσουμε για την πάλαι ποτέ φημισμένη ακρίβεια και αξιοπιστία των βρετανικών σιδηροδρόμων, που πλέον αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία ανεκδότων στη Γηραιά Αλβιώνα…


Κύριε ΡΕΠΠΑ, πού σε έστειλε φέτος διακοπές ο εργοδότης σου; Ας είναι και σε νησί, οι σιδηροδρομικοί και το επιβατικό κοινό θα ήθελαν να σου ψιθυρίσουν μερικά φωνήεντα περί εξορθολογισμού.


Παραθέτουμε ανακοίνωση που μοιράζουν οι σιδηροδρομικοί στο επιβατικό κοινό:




http://remember6may.blogspot.com/2010/08/blog-post_09.html?spref=fb

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...