............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Αναμέτρηση ιδιοκτητών φορτηγών και κυβέρνησης - Βγάζουν χακί ...βυτιοφόρα...



Μέσα σε ηλεκτρισμένο κλίμα, η ανοικτή συνέλευση των προέδρων των 96 σωματείων και των εννέα ομοσπονδιών που εκπροσωπούν τους περίπου 33.000 ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. και βυτιοφόρων αποφάσισε χθες τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. «Δεν ήρθαμε να κάνουμε μνημόσυνο στις άδειές μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Τζωρτζάτος, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής, που ανακοίνωσε την απόφαση μέσα σε έντονες επευφημίες των παρευρισκόμενων, πολλοί από τους οποίους φορούσαν καπελάκια με τη φράση «Ή ταν ή επί τας»!

Το υπουργείο Υποδομών δεν σχολίασε την εξέλιξη, όμως συνεργάτες του υπουργού δήλωσαν στην «Ε» ότι «η πρόταση της κυβέρνησης προς τους ιδιοκτήτες ήταν γενναία» και χωρίς να αποκλείουν τα περιθώρια διαλόγου, μας ενημέρωσαν ότι «η επίταξη θα εφαρμοστεί κανονικά και μέχρι κεραίας».
Η πλειοψηφία των εκπροσώπων των ιδιοκτητών είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης της απεργίας, καθώς θεωρούν ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί τα βασικά τους αιτήματα από το υπουργείο, ενώ αποδοκιμάστηκαν όσοι ομιλητές έκαναν κάποιες θετικές αναφορές στις προτάσεις του υπουργείου. Ανοικτό παραμένει το θέμα της συμμόρφωσης ή μη των ιδιοκτητών στη διαδικασία επιστράτευσης.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι άλλαξε ο αρχικός προγραμματισμός για συνεδρίαση των προέδρων των ομοσπονδιών και μετατράπηκε σε ανοικτή συνέλευση σε κεντρικό θέατρο, που μάλιστα καθυστέρησε να ξεκινήσει για να προσέλθουν εκπρόσωποι συλλόγων της επαρχίας.
Η συνέλευση των ιδιοκτητών ξεκίνησε χθες με εισήγηση του Γ. Τζωρτζάτου, προέδρου της συντονιστικής επιτροπής, που παρουσίασε τις προτάσεις του κλάδου, που συζητά το υπουργείο Υποδομών, αλλά για επόμενα νομοσχέδια. Οι ομιλητές που ακολούθησαν ήταν ιδιαίτερα αιχμηροί, ενώ υποβλήθηκε πρόταση για πορεία και αποκλεισμό της Βουλής. Συνδικαλιστές των πρωτοβάθμιων σωματείων πρότειναν να ζητηθεί η βοήθεια φοροτεχνικών για να αποτιμηθούν οι προτάσεις του Δ. Ρέππα. Σε πηγαδάκια ακούστηκε και η πρόταση της ανυπακοής προς την επιστράτευση, με την κατάθεση προσφυγής κατά της κυβερνητικής απόφασης. Στηρίζεται σε νομική συμβουλή, σύμφωνα με την οποία έχει κριθεί παράνομη η επιστράτευση που είχε γίνει το 2006 σε απεργούς ναυτεργάτες.
Τα περισσότερα ανοικτά θέματα αφορούν τους ιδιοκτήτες των περίπου 1.400 ιδιοκτητών βυτιοφόρων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν αγοράσει τις άδειες την τελευταία τριετία και ζητούν να παραταθεί ο χρόνος απόσβεσής της.
Το υπουργείο Υποδομών, προφανώς προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις αλλά και την απόδοση των μέτρων επιστράτευσης, εξέδωσε χθες το μεσημέρι απόφαση με την οποία δεν θα ισχύσουν γι' αυτό το Σαββατοκύριακο οι απαγορεύσεις στην κυκλοφορία φορτηγών και βυτιοφόρων που έχουν θεσπιστεί για την ασφάλεια των οδηγών. Η άρση των περιορισμών έγινε «για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η ομαλή λειτουργία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας».
Χ.ΤΖ.

* από την εφημ. Ελευθεροτυπία, Σάββατο 31 Ιουλίου 2010


                                                         * * *

                Βγάζουν χακί ...βυτιοφόρα


Πορεία απεργών στη Βουλή με σύνθημα: Ή ταν ή επί τας
- Γιώργος προς υπουργούς: Εφαρμόστε τον νόμο

Στρατιωτικά βυτιοφόρα θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για εφοδιασμό δημόσιων υπηρεσιών ζωτικής σημασίας. Εκτακτη διυπουργική χθες το απόγευμα στο υπ. Μεταφορών, μετά την απόφαση των ιδιοκτητών να συνεχίσουν την απεργία τους. Εντολή στους υπουργούς να υλοποιηθεί η επιστράτευση, έδωσε από την Κρήτη ο πρωθυπουργός. Η ακραία κατάσταση ίσως οδηγήσει και σε αφαίρεση αδειών για όσους αρνηθούν να εργαστούν.
 
* http://www.enet.gr/?i=news.el.home

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Βαριές ποινές σε όποιον δεν συμμορφωθεί στην επιστράτευση!!

ZHTΩ  Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!!!!!!!
ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΑΣΟΚ!!!!
ΖΗΤΩ  ΤΟ ΕΘΝΟΣ!!!
τι άλλο μας βάζανε πιτσιρικάδες και φωνάζαμε στο σχολείο επι επταετίας;;;

Όποιος οδηγός δεν συμμορφωθεί θα συλληφθεί άμεσα , θα οδηγηθεί στο αυτόφωρο και θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης απο 6 μήνες εώς 5 χρόνια!
Παράλληλα θα του αφαιρεθεί και η άδεια που έχει.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των οδηγών που φαίνετε να μην κάνουν πίσω!...



Συντάκτης: Ανατολική Αττική
http://anatolikiattikinews.blogspot.com/2010/07/blog-post_3321.html

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Καλό ταξίδι αδερφέ... που σ' έφαγαν "μπαμπέσικα" τα "παλληκάρια" της φακής...

Ο Σωκράτης ΖΕΙ στις καρδιές μας...

Μαζί με την οργή...
Με το θυμό...
Την ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ!

Καλό ταξίδι αδερφέ...

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΓΚΙΟΛΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΟΑΣΕ


Έκκληση στις ελληνικές αρχές να εργαστούν ώστε να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δολοφόνοι του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, απήθυνε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
"Ζητούμε από τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η δολοφονία αυτή θα ερευνηθεί γρήγορα και εξονυχιστικά και ότι η κοινή γνώμη θα ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις", δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΟΑΣΕ, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.


*από την: ΠΡΕΖΑ TV - 19-7-2010

O δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας τα τελευταία χρόνια δεχόταν απειλές κατά της ζωής του

Θύμα δολοφονικής άνανδρης επίθεσης
ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας
έπεσε έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη, στις 5:25 το πρωί της Δευτέρας,

Στο σημείο της δολοφονίας βρέθηκαν 16 κάλυκες από όπλο των 9 χιλιοστών. Από τη βαλιστική εξέταση θα φανεί εάν οι δράστες πυροβόλησαν με περισσότερα από ένα όπλα και εάν αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί σε άλλη επίθεση.

Νεκροψία και νεκροτομή διενεργεί ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Φ. Κουτσάφτης.
Η αστυνομία εξετάζει μαρτυρίες για ύποπτες κινήσεις γύρω από την κατοικία του δημοσιογράφου τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και το ενδεχόμενο κάμερες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να έχουν καταγράψει τη διαφυγή των δραστών. Αναμένεται, δε, να ζητηθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε κάποια κλήση ή αποστολή μηνύματος από τα κινητά τηλέφωνα των δραστών.

Ο δικηγόρος του θύματος Γιάννης Μαρακάκης δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι ο δημοσιογράφος ερευνούσε δεκάδες υποθέσεις και τα τελευταία χρόνια δεχόταν απειλές κατά της ζωής του. Ζήτησε, δε, από τον εισαγγελέα που θα αναλάβει την υπόθεση να ελέγξει τα αρχεία του δημοσιογράφου τόσο στο σπίτι όσο και στο γραφείο του.

*από το http://www.in.gr/

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Ο «ΓΑΠ Εξωτερικού» καλεί τον λαό εναντιον του «ΓΑΠ Εσωτερικού» !!!

Ο «ΓΑΠ Εξωτερικού» καλεί τον λαό εναντιον του «ΓΑΠ Εσωτερικού» !!!

Απέραντο νεκροταφείο οικονομιών η ευρωζώνη | ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Απέραντο νεκροταφείο οικονομιών η ευρωζώνη ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Σύνταγμα



 Από τον ΕΥΓΕΝΙΟ ΑΡΑΝΙΤΣΗ*

Η ρητορική σχετικά με τις λεγόμενες «θυσίες», όπως μονότονα τις χαρακτηρίζουν, ελάχιστα παίρνει υπ' όψιν ότι η θυσία, εξ ορισμού, ισοδυναμεί με την εμπλοκή μιας ιερής σημασίας: αποχωρίζεσαι κάτι πολύτιμο ώστε να πετύχεις την ικανοποίηση ενός ηθικού αιτήματος.
Για παράδειγμα, αν θυσιάζεις για να ωφεληθούν τα παιδιά σου, η προσφορά αναπαράγει το νόημα της αγάπης. Απεναντίας, αν συμφωνείς σε παραχωρήσεις απλώς και μόνον επειδή οι υπόλοιπες διέξοδοι παρουσιάζονται αποκλεισμένες, τότε έχουμε μάλλον μπροστά μας την εφαρμογή μιας λογικής εκβιασμού - κάθε άλλο παρά θυσία.
ΕΤΣΙ οι οικονομικές «θυσίες» είναι τέτοιες κατ' όνομα, ενώ στην πραγματικότητα οι πάντες ξέρουν ότι πρόκειται για συναίνεση στη ληστρική αρπαγή στοιχειωδών κοινωνικών και επαγγελματικών προνομίων. Σήμερα, σε περιπτώσεις σαν την ελληνική, αυτό βεβαιώνεται μεγαλοπρεπώς εφόσον οιαδήποτε ηθική στόχευση πίσω απ' τις «θυσίες» είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτη, εκτός κι αν υποθέσουμε, εντελώς παράλογα, ότι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ. μπορούν να εγγυηθούν, μέσω των ίδιων σεσημασμένων προσώπων, ευχάριστες εκπλήξεις σε ζητήματα διαφάνειας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και εντέλει οραματικής πίστης στην ευημερία των ασθενέστερων τάξεων.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, είναι τέτοιο το μέγεθος του κυνισμού και της αγυρτείας όσων προσποιούνται δημόσια ότι παρέμεναν επί δεκαετίες εντελώς ανίδεοι για το όργιο παρανομίας, ώστε η ιδέα μιας σταυροφορίας υπέρ του «εκσυγχρονισμού» των θεσμών καταλήγει να γίνεται αντιληπτή, απ' όλους, εκ των προτέρων, σαν αερολογία. Μεταξύ μας, οι φημισμένοι αερολόγοι του παρελθόντος είχαν τουλάχιστον την άνεση να επικαλούνται πολιτικά και ηθικά ιδεώδη που συνέχιζαν να δείχνουν, ακόμη τότε, ανθεκτικά. Τώρα, οι αερολογίες αποπνέουν κάτι βαθύτερα ανησυχητικό, τους φόβους αντιφάσεων που προσβάλλουν την ίδια την έννοια της λογικής μας συγκρότησης - π.χ. όταν ακούμε και ξανακούμε ότι η Κύπρος αποτελεί ευρωπαϊκή χώρα, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι το ένα τρίτο του νησιού τελεί υπό κατοχήν.
ΤΗΡΟΥΜΕΝΩΝ των αναλογιών, ο πρωθυπουργός, προσπερνώντας ανέμελα τον σκόπελο του συνταγματικού ή μη χαρακτήρα των μέτρων, αναρωτιέται «για ποιο λόγο το δικό μας Σύνταγμα θα μπορούσε να εμποδίζει κάτι πολύ λογικό, που ισχύει σε πολλές άλλες χώρες κτλ.», λες και δεν του περνάει καν απ' τον νου ότι, όντως, από ιστορική, πολιτικοκοινωνική και πολιτισμική σκοπιά, όσο και ιδιοσυγκρασιακή, ίσως να μην είμαστε Σουηδοί. Γεγονός που, με δεδομένη την έλλειψη του κοινωνικού προβληματισμού από τη λίστα των προσόντων του Γιώργου, μπορεί να θεωρηθεί κατόρθωμα.

*αό την εφ. Ελευθεροτυπία, Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Η ίδρυση της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 1963

Του Βασίλη Πολάτογλου*
Πρώτος γραμματέας ορίστηκε/εξελέγη ο Χρυσοβέργης και τα ονόματα των μελών του πρώτου γραφείου είναι: Κώστας Χρυσοβέργης, ο υπογράφων Βασίλης Πολάτογλου ή Πολάτ (οργανωτικός), Βαγγέλης Τσούκας (γραμματέας β'), Έφη Χαλκίδου (ταμίας), Γιώργος Βελδεμίρης, Ελευθερία Χαλκίδου και Αφρούλα Σαπουτζή.

Απευθυνόμενος προς τα στελέχη της ΕΜΙΑΝ, που είχαν καλέσει τα παλιά μέλη της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη να γιορτάσουμε τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της (1965/2005), τους είπα ότι έκαναν ένα μεγάλο ιστορικό λάθος, γιατί η Δ.Ν. Λαμπράκη δεν ιδρύθηκε τον Μάρτη του 1965, αλλά τον Ιούνιο του 1963, στη Θεσσαλονίκη, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη. Και είναι, επομένως, ιστορικό λάθος, διότι διαγράφονται δύο σημαντικά χρόνια πολιτικής και πολιτιστικής δράσης και προσφοράς δεκάδων χιλιάδων νέων αλλά και ανθρώπων κάποιας ηλικίας, που έδρασαν μέσα από τις γραμμές των δημοκρατικών κινήσεων της Νεολαίας Λαμπράκη σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Μακεδονία (Θεσσαλονίκη και χωριά της, Χαλκιδική, Σέρρες, Κιλκίς, Κοζάνη, Βέροια, Κατερίνη, Νάουσα, Έδεσσα, Καβάλα, Γιαννιτσά).
Πώς ιδρύθηκε η Δημοκρατική Κίνηση Νέων "Γρηγόρης Λαμπράκης"; Ποιος "έριξε" την ιδέα; Την πρόταση έκανε ο Θεοδωράκης. Απευθυνόμενος προς τους νεολαίους, τους είπε: Ακούστε παιδιά, αυτές τις ώρες πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να τιμήσουμε τον Λαμπράκη κάνοντας μια νεολαία με το όνομά του. Δεν ξέρω αν η πρόταση είχε σκοπό την εκτόνωση της εκρηκτικής κατάστασης εκείνων των ημερών, όταν φοβόμασταν ότι ο Λαμπράκης δεν θα ξεφύγει από τον χάρο. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η πρόταση έδρασε σαν καταλύτης για τη δημιουργία της Νεολαίας Λαμπράκη. Ανάμεσα στους νέους που άκουσαν την πρόταση ήταν και ο τότε μαθητής Κώστας Χρυσοβέργης και ο Βαγγέλης Τσούκας, φοιτητής ΟΠΕ Θεσσαλονίκης και μέλος της νεολαίας ΕΔΑ Ντεπώ. Ο Χρυσοβέργης ζητά να έρθει σε επαφή μαζί μου (ήμουν τότε γραμματέας της νεολαίας ΕΔΑ Ντεπώ), το μήνυμα μου φέρνει ο Τσούκας. Δέχομαι, ενώ παράλληλα ενημερώνω την καθοδήγηση της νεολαίας (Μιχάλη Σεπετίδη, γραμματέα της νεολαίας ΕΔΑ Θεσσαλονίκης, Χρόνη Μίσσιο, γραμματέα περιοχής Θεσσαλονίκης και τον Στέφανο Στεφάνου, γραμματέα Κεντρικής Μακεδονίας), οι οποίοι μου λένε να προχωρήσω, αφού βέβαια τους κρατώ ενήμερους. Η καθοδήγηση όμως δεν βασίζεται μόνο στη δική μου ενημέρωση, αλλά καλούν και τους Χρυσοβέργη και Τσούκα, χωριστά τον καθένα, προκειμένου να τους δώσουν πληροφορίες για την πρόοδο και τα μέλη της νεολαίας, χωρίς να λάβουν υπόψη τους όμως ότι η πρώτη ιδρυτική κατάσταση με τα ονόματα των μελών -την οποία σημειωτέον είχε αναλάβει ο Χρυσοβέργης να φυλάξει- είχε πέσει στα χέρια της ασφάλειας του Α' Αστυνομικού Τμήματος.
Πρώτος γραμματέας ορίστηκε/εξελέγη ο Χρυσοβέργης και τα ονόματα των μελών του πρώτου γραφείου είναι: Κώστας Χρυσοβέργης, ο υπογράφων Βασίλης Πολάτογλου ή Πολάτ (οργανωτικός), Βαγγέλης Τσούκας (γραμματέας β'), Έφη Χαλκίδου (ταμίας), Γιώργος Βελδεμίρης, Ελευθερία Χαλκίδου και Αφρούλα Σαπουτζή. Οι εκλογές για την ανάδειξη των παραπάνω μελών έγιναν στο παρκάκι της οδού Κρήτης στις 8 Ιουνίου 1963. Οι επόμενες εκλογές έγιναν στις αρχές Οκτωβρίου 1963, στα καινούργια γραφεία της Οργάνωσης, στην οδό Ισαύρων και Δ. Γούναρη. Ύστερα από πρόταση του υπογράφοντος και σε συνεννόηση με την καθοδήγηση, εκλέγονται οι: Νίκος Μερσίνης (γραμματέας), ο υπογράφων (οργανωτικός και υπεύθυνος μαζικών και αθλητικών εκδηλώσεων), Έφη Χαλκίδου (ταμίας), Αργύρης Μπαρής (μορφωτικό), Κώστας Κακουλίδης, Μιχάλης Σπυριδάκης, Γιάννης Γρηγοριάδης, Κούλης Κουλάνδρου, Σπύρος Σακέτας.



ΥΓ.: Από τις αρχές Αυγούστου 1963 η Νεολαία Λαμπράκη έχει συγχωνευθεί με την οργάνωση Μπέρτραντ Ράσελ. Όσον αφορά τα γεγονότα της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη και την απόπειρα δολοφονίας κατά του Γιώργου Τσαρουχά από τον Πιτσόκο, σημειώνω τα εξής: ο Πιτσόκος δεν ήταν μόνο ένας κοινός τραμπούκος που έδρασε κατά τις εκλογές του 1961. Ήταν και χαφιές της ασφάλειας που υποδυόταν τον πωλητή σύκων και κληματόφυλλων έξω από τη στοά Μοδιάνο. Σύνδεσμος της εθνικής ασφάλειας με τις παρακρατικές ομάδες ήταν ο υπομοίραρχος Δημήτρης Κατσούλης, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών για την κλοπή μοτοποδηλάτου ενός μέλους της νεολαίας Λαμπράκη. Στην απολογία του είχε το θράσος να ομολογήσει ότι αφαίρεσε το μοτοποδήλατο επειδή ο νεολαίος κατάφερνε με αυτό να ξεφεύγει από την παρακολούθηση των οργάνων της εθνικής ασφάλειας.
Τέλος, θέλω να τονίσω ότι οι ομάδες των παρακρατικών τραμπούκων δεν άρχισαν να δρουν ως οργάνωση "Καρφίτσα" με αφορμή την επίσκεψη του Ντε Γκολ στη Θεσσαλονίκη. Η δράση τους αρχίζει πολύ νωρίτερα, όταν εμφανίζονται σαν ομάδες περιφρούρησης που προσπαθούν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον λεγόμενο δράκο του Σέιχ Σου. Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια από τότε, πιστεύω όμως ότι αξίζει να ψάξει κανείς να βρει ποιοι κρύβονταν πίσω από την εμφάνιση και τα εγκλήματα του δράκου...

* "Η ΑΥΓΗ" ημερ. δημοσίευσης: 11/07/2010

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Mε mountain bike και…κανό στον Πόρο ο Παπανδρέου

Την στιγμή που η χώρα περνά την πιο δύσκολη οικονομική κρίση στην ιστορία της ο πρωθυπουργός βρίσκεται στον Πόρο και περνά στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης.
Έκλπηκτοι είδαν τον Γ.Παπανδρέου να κάνει ορθοπεταλιές στο καταπράσινο δάσος του Πόρου, ενώ έκανε και κανό στην παραλία του ξενοδοχείου.
Ο πρωθυπουργός αύριο κλείνει μία βδομάδα στον Πόρο,μ καθώς κατέφθασαν στο νησί μαζί με τη σύζυγό του. Η μητέρα του και ο Νίκος ήρθαν δύο μέρες αργότερα στο όμορφο νησί του Σαρωνικού. Φιλικός με όλους ο πρωθυπουργός δέχθηκε να φωτογραφηθεί με δύο γυναίκες που τον είδαν να κάνει τζόκινγκ έως την Μπούντα. Δύο χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο που διαμένει…

Να τον χαιρόμαστε και να τον φτύσουμε μην και τον ματιάσουμε... με τον άλλο τον προκατάτοχο του τον Καράμ-Αλή τη πνευματική συγγένεια έχουν; Οι ειδικοί επιστήμονες θα μας πουν κάποια στιγμή... τι λέτε;


http://www.politicsnews.gr/

Δημοσιεύθηκε στο ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

«Μαυρίζουν» το πολιτικό σύστημα οι πολίτες

Δημοσκοπήσεις της Public Issue, Pulse και Metron Analysis


Κοινωνικά άδικα τα μέτρα της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση
- «Περνάει» το 3% το νέο κόμμα του Φ. Κουβέλη




Την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών για τους χειρισμούς και τη στάση των πολιτικών κομμάτων στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας καταγράφουν δύο νέες δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Ιουλίου της Public Issue και την έρευνα της Pulse, η πλειοψηφία των πολιτών χαρακτηρίζει κοινωνικά άδικα τα μέτρα της κυβέρνησης. Πάντως η νεοσύστατη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη εξασφαλίζει το εκλογικό όριο του 3% που επιτρέπει την είσοδό της στη Βουλή.

Όπως καταδεικνύει το Βαρόμετρο της Public Issue για την εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής" στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 43%, η Ν.Δ. 25%, το ΚΚΕ 10%, ο ΣΥΡΙΖΑ 6% ο ΛΑΟΣ 5%, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ 4% και η Δημοκρατική Αριστερά 3,5%.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά το 40%, (μάλλον τους πείραξε ο ήλιος)  έναντι 19% του Αντώνη Σαμαρά (παίρνουν ληγμένα). Κανένας από τους δύο, απαντά το 36%  (εδώ έχουμε να κάνουμε με νορμάλ πολίτες) .

Στη δημοσκόπηση της Pulse για την εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής, οκτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν, ότι δεν διανέμονται σε όλους δίκαια οι περικοπές των αποδοχών, αλλά υπάρχουν ευνοημένοι και αδικημένοι. Το 85%, πιστεύει ότι χρειάζονται μέτρα τόνωσης της οικονομίας, το 79% ότι επιβαρύνονται κυρίως αυτοί που δεν ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, ενώ το 72% λέει ότι υπάρχουν κι άλλοι συνδυασμοί μέτρων περισσότερο δίκαιων και αποδοτικών.
Τέλος και σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, για την "Αυγή της Κυριακής", το 90% των πολιτών απορρίπτει τις κυβερνητικές αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακό.

http://www.enet.gr/, 10:09 Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

**οι φωτογραφίες είναι από ιστολόγια

Φρέσκα Κουλούρια: Πείνα: πώς οι επιχειρήσεις δολοφονούν σιωπηλά...

Φρέσκα Κουλούρια: Πείνα: πώς οι επιχειρήσεις δολοφονούν σιωπηλά...

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

«Παρέλυσε» η χώρα χθες από την απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό

Πραγματοποιήθηκε χθες η 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, τα οποία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ψήφιση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν καθολική απ΄όλους του κλάδους και τις επιχειρήσεις σε αρκετούς χώρους δουλειάς.


Η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στη Βουλή. Χωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια διοργάνωσε το ΠΑΜΕ.
Σύμφωνα τα συνδικάτα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έφτασε το 100%, όπως το ίδιο συνέβη και στα διυλιστήρια, στα πλοία και τα λιμάνια, ενώ στις κατασκευαστικές Εταιρείες και την Οικοδομή η συμμετοχή έφτασε το 90%, στις τράπεζες – ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΕΥΔΑΠ 95% και στη βιοτεχνία καθώς και στα εμπορικά καταστήματα η συμμετοχή άγγιξε το 80%.
"Τα θεμελιώδη κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα δεν παραγράφονται και δεν ακυρώνονται ούτε όταν ψηφίζεται ένας νόμος. Ο αγώνας μας για αυτά τα δικαιώματα θα είναι διαρκής και μακροχρόνιος. Όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας θα τα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να ακυρώσουμε αυτές τις απαράδεκτες, αντιασφαλιστικές και αντικοινωνικές ρυθμίσεις" δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.
"Τα απίστευτα βάσανα που ρίχνουν στις πλάτες του λαού και ιδιαίτερα των γυναικών και της νεολαίας, μπορούμε και πρέπει να τα μετατρέψουμε σε δικό τους Γολγοθά, χωρίς να χαθεί ούτε μια μέρα" δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε για τη χθεσινή απεργία: "Το κύριο ερώτημα σήμερα είναι για πόσο ακόμα αυτή η κυβέρνηση θα προχωρά αγνοώντας την κοινωνία, θα νομοθετεί αγνοώντας το Σύνταγμα και τη Δικαιοσύνη και θα στηρίζεται, όχι στη συνειδητή επιλογή, αλλά στον εκβιασμό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Η ελληνική κοινωνία βράζει. Δεν πάει άλλο. Αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει ρότα, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει τη μύνη των Ελλήνων πολιτών. Αρνείται, βεβαίως, το δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό διότι φοβάται την κρίση των πολιτών. Πολύ γρήγορα, όμως, θα αναγκαστεί να δεχθεί την κρίση τους. Η επόμενη μεγάλη μάχη, η εκλογική αναμέτρηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών θα είναι, ούτως ή άλλως, ένα δημοψήφισμα καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής.
Σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Φώτης Κουβέλης τονίζει μεταξύ άλλων: "Αξιώνουμε σεβασμό και προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των πολιτών και διεκδικούμε ένα δίκαιο και βιώσιμο κοινωνικό – ασφαλιστικό σύστημα που αναγνωρίζει και σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων γενεών".
Υπογραμμίζει επίσης ότι "για τη διασφάλιση της κοινωνικής ασφάλειας επιβάλλεται ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα εξασφαλίζει τη σταθερή και με ενιαίους όρους χρηματοδότησή του από τους εργαζόμενους, το κράτος και τους εργοδότες".
Συνεχίζει αναφέροντας ότι απαιτείται ένα ασφαλιστικό σύστημα "που θα πατάσσει την εισφοροδιαφυγή και εισφοροαπαλλαγή και θα αντιμετωπίζει την ανασφάλιστη εργασία, ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα εξασφαλίζει με πλήρη ισότητα την πρόσβαση και χρήση των υπηρεσιών υγείας μέσα από ένα ενιαίο φορέα υγείας".
Καταλήγοντας, ο Φ. Κουβέλης επισήμανε ότι "το ασφαλιστικό σύστημα που επιβάλλει η κυβέρνηση ανατρέπει ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών και ιδιαίτερα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων".

*από την : Ηλεκτρονική Έκδοση  enet.gr, 06:08 Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=181233

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

...και με τα πόδια θα πάμε όλοι στην ΜΕΓΑΛΗ διαδήλωση για τα κεκτημένα δικαιώματά μας...

ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ...

Πώς θα κατεβούμε στο κέντρο αύριο;...

Aπό την ΕΝΩΣΗ ΑΝΕΝΤΑΧΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
http://mhpronomiouxos.blogspot.com/   μέσω press-gr

Για μια ακόμα φορά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δείχνουν ότι έχουν άγνοια από αυτό που λέμε "κινηματική λογική"...
Αύριο που η βουλή πρέπει να κυκλωθεί, αύριο που ο λαός πρέπει να σταματήσει με κάθε τρόπο την ψήφιση του τρισάθλιου νομοσχεδίου, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τραβούν χειρόφρενο!!!! και ρωτάμε...
Πως θα κατέβει ο κόσμος στο κέντρο ρε συνδικαλιστοφωστήρες;;;...
Η έχετε άγνοια οπότε πηγαίνετε σπίτια σας, η τα έχετε κάνει πλακάκια με την κυβέρνηση για να είναι λίγος ο κόσμος έξω από την βουλή την ώρα τις ψηφοφορίας!!!
ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ...

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Αγνωστη λέξη στη ζωή των Αθηναίων η «ποιότητα» για τον δήμαρχο Αθηναίων!!!

Μία κοινοτική έρευνα (ευρωβαρόμετρο) για την ποιότητα ζωής σε 75 ευρωπαϊκές πόλεις αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει των προσεχών δημοτικών εκλογών.
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα πρέπει να προβληματίσουν όσους θα κατέβουν υποψήφιοι για τη θέση του δημάρχου ιδίως στην Αθήνα, αλλά και το Ηράκλειο, οι κάτοικοι των οποίων συμμετείχαν στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2009.
Στην ερώτηση, λοιπόν, αν οι δημοτικές αρχές διαθέτουν τους πόρους της πόλης κατά υπεύθυνο τρόπο, το 55% των Αθηναίων απαντά «όχι» και μόνο το 25% έχει αντίθετη άποψη. Αντίθετα, στο Ηράκλειο το 60% των κατοίκων του δηλώνει ικανοποιημένο από τη διάθεση των πόρων της πόλης και μόνο το 20% διαφωνεί.

Η θέση της Αθήνας από πλευράς πράσινων χώρων είναι η αναμενόμενη.
Καταλαμβάνει την τρίτη θέση από το τέλος, αφήνοντας πίσω της μόνο τη Νάπολη και τη Σόφια. Το 70% των Αθηναίων θεωρεί ότι η πόλη διαθέτει ελάχιστο πράσινο και δεν γκρινιάζει μόνο το 25%. Προς το τέλος βρίσκεται και το Ηράκλειο, με το 55% των κατοίκων του να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη πρασίνου και το 40% την ικανοποίησή του.

Την τέταρτη θέση από το τέλος καταλαμβάνει η Αθήνα και στο θέμα της ασφάλειας, αν και η πλειοψηφία των κατοίκων της (55% έναντι 40%) δηλώνει ότι αισθάνονται ασφαλείς. Το τελευταίο τρίο αποτελείται από τη Νάπολη, τη Σόφια και την Κωνσταντινούπολη. Πιο ασφαλείς στην πόλη τους αισθάνονται οι κάτοικοι των Ααλμποργκ (Δανία), Ουλού (Φινλανδία), Οβιέντο (Ισπανία), Κρόνινγκερ (Ολλανδία) και Κοπεγχάγης. Σε καλή θέση βρίσκεται το Ηράκλειο, το 80% των κατοίκων του οποίου δηλώνουν ότι αισθάνονται ασφαλείς, έναντι 12% που έχει αντίθετη άποψη.

Στην ερώτηση για τις δημόσιες μεταφορές, το 72% των Αθηναίων δηλώνει ικανοποιημένο (όχι: 22%). Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Ελσίνκι, η Βιέννη και η Ρεν, ενώ στις τελευταίες η Σόφια, το Παλέρμο και η... Λευκωσία.

Δεν αποτελεί φυσικά έκπληξη ότι το 93% των κατοίκων της Αθήνας εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το πρόβλημα της ρύπανσης. Αλλά ούτε και οι κάτοικοι του Ηρακλείου (60% έναντι 30%) είναι ικανοποιημένοι.

Στον τομέα των υγειονομικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης, το αποτέλεσμα στην Αθήνα είναι το αναμενόμενο: το 52% των κατοίκων είναι δυσαρεστημένο και το 35% ικανοποιημένο. Αντίθετα, στο Ηράκλειο το 55% εκφράζουν την ικανοποίησή τους και το 30% τη δυσαρέσκειά τους. Κρόνινγκεν, Λιέγη και Λίλ έχουν τους πιο ικανοποιημένους κατοίκους στον τομέα αυτόν, ενώ οι πιο δυσαρεστημένοι βρίσκονται στο Βουκουρέστι.

*από την εφημ. Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010 - Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Η Ελλάδα, χώρα υπό κηδεμονία, με «κυβέρνηση» εντολοδόχο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Η Ελλάδα, Νομαρχία της Ε.Ε. των πολυεθνικών.

Ευρύ Λαϊκό Μέτωπο Σωτηρίας


Του Ευτύχη Μπιτσάκη

Πώς επιχειρεί λοιπόν το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία; Γνωστό: με την περικοπή των μισθών και των συντάξεων, με περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων. Με διάλυση του ασφαλιστικού. Με περικοπή των δαπανών για την υγεία, την παιδεία κλπ. Ανεξέλεγκτες απολύσεις (τι θα γίνουν οι άνεργοι και οι απολυμένοι;). Με ξεπούλημα του ό,τι απέμεινε από τον κρατικό τομέα της οικονομίας. Έτσι θα υπάρξει –λέει– ανάκαμψη! Μόνο ηλίθιοι θα ήταν δυνατόν να τους πιστέψουν. Επειδή δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να προβλέψει την ακόλουθη αιτιακή αλυσίδα: μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων → νέκρωση της αγοράς → χρεοκοπία επιχειρήσεων → πτωτική αντί για ανοδική τάση της οικονομίας → αδυναμία πληρωμής του δημόσιου χρέους → νέα δάνεια, διεύρυνση του φαύλου κύκλου → χρεοκοπία!

Η χρεοκοπία ήταν αναπόφευκτη; Από τους οικονομολόγους έχουν προταθεί μια σειρά μέτρα με τα οποία θα αντιμετωπιζόταν η κρίση: εσωτερικός δανεισμός, φορολογία του περισσεύματος των τραπεζών, φορολογία των 500 δισ. που διακινούνται ετησίως μέσω οφσόρ. Συνολικά, φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου και εκκλησίας, πάταξη της φοροδιαφυγής. Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση να αποδομήσει το λεγόμενο «κράτος πρόνοιας»; Επειδή αυτή είναι η λογική της αντιμετώπισης της κρίσης από τη σκοπιά της αστικής τάξης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Λοιπόν, εργασιακός μεσαίωνας; Όχι ακριβώς! Ούτε επιστροφή στην εποχή του Ντίκενς. Τότε, ο αναδυόμενος καπιταλισμός ασκούσε, μέσα από μια διαδικασία νέων μορφών βαρβαρότητας, μια «προδοτική» (με τις αντινομίες της) ιστορική λειτουργία. Σήμερα, η νεκρή εργατική δύναμη, το κεφάλαιο, τείνει να καθυποτάξει ολοκληρωτικά τη ζωντανή εργατική δύναμη, αρνούμενο ό,τι θετικό είχε κάποτε δημιουργήσει. Σήμερα ο καπιταλισμός, αγγίζοντας τα ιστορικά του όρια, αποτελεί πλέον κίνδυνο για την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας. Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος συνεχίζεται, και η πυρηνική καταστροφή παραμένει η ενδεχόμενη «κάθαρση» της τραγωδίας.

Λοιπόν: τώρα τι; Η οργή έχει ξεχειλίσει. Το βλέπουμε παντού, όπως βλέπουμε και τα πρώτα σημάδια από την εμφάνιση ενός πολύμορφου και αντιφατικού κινήματος διαμαρτυρίας. Το «αυθόρμητο» είναι η πρώτη και αναγκαία «στιγμή» για την ανατροπή αυτού που υπάρχει. Ωστόσο πολλοί θεωρούν τα κινήματα, μοναδική και επαρκή δύναμη ανατροπής. Αλλά το κίνημα, για να γίνει αποτελεσματικό, χρειάζεται πρόγραμμα τακτικών και στρατηγικών στόχων.

Πρώτος στόχος: Να ανατραπεί συνολικά η καταστροφική κυβερνητική πολιτική. Να ακυρωθεί το πρόγραμμα «σταθερότητας». Να πεταχτεί στα σκουπίδια το αντισυνταγματικό «μνημόνιο». Να μη σαρωθούν οι κατακτήσεις των εργαζομένων. Αλλά οι δανειστές, οι «προστάτες» και κερδοσκόποι, απαιτούν τα «λεφτά τους». Τι κάνουμε λοιπόν;

Οικονομολόγοι προτείνουν παύση πληρωμών και αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό όμως, κατά τη γνώμη τους, θα οδηγήσει στην κατάρρευση των τραπεζών. Ανάγκη λοιπόν να τεθούν οι τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο και να λειτουργήσουν ως μοχλός οικονομικής αναδιάρθρωσης.

Παύση λοιπόν πληρωμών. Πώς; Και αρκεί; Άλλη, ριζοσπαστική πρόταση: έξοδος από το ευρώ. Ευκταίον και επιθυμητόν! Τι συνέπειες όμως θα έχει μια τέτοια κίνηση για το εισόδημα των εργαζομένων και συνολικά για την οικονομία; Αυτό απαιτεί συγκεκριμένη τεκμηρίωση. Ακόμα: έξοδος από την ΕΕ. Είναι όμως βιώσιμη η οικονομία έξω από την Ευρώπη των πολυεθνικών; Και εδώ το σύνθημα δεν αρκεί. Τι λένε οικονομολόγοι και πολιτικοί;

Ειδικά για την ΕΕ: Πριν από τη δικτατορία, η ΕΟΚ είχε χαρακτηριστεί από την ΕΔΑ «λάκκος των λεόντων». Ισχύει ο χαρακτηρισμός και για την ΕΕ; Χρόνια οι ευρωπαϊστές μας υποστηρίζουν ότι η ΕΕ μπορεί να μετασχηματισθεί σε «Ευρώπη των Λαών». Με ποιο τρόπο; Το σύνθημα παραμένει λόγος κενός, και συνδέεται με την τύχη της μακαρία τη λήξει ευρωκομμουνιστικής αυταπάτης. Από την αντίθετη πλευρά, ΚΚΕ και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά υποστηρίζουν την έξοδο από την ΕΕ. Ευκταίον! Αλλά πώς; Η ελληνική οικονομία είναι βιώσιμη έξω από την ΕΕ; Συγκεκριμένη, επιστημονικά θεμελιωμένη απάντηση δεν έχει δοθεί. Υπάρχει όμως και τρίτη μειοψηφική πρόταση την οποία υποστηρίζει και η ταπεινότητά μου χρόνια τώρα (ή π.χ. το βιβλίο μου «Γονίδια του Μέλλοντος»). Το Ευρωπαϊκό κεφάλαιο, παρά τις αντιφάσεις και τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς, παραμένει ενωμένο. Λοιπόν, στην Ευρώπη του κεφαλαίου πρέπει να αντιπαρατεθεί το εργατικό και το κομμουνιστικό κίνημα, με στρατηγικό στόχο τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της Ευρώπης. Ουτοπία; Όχι! Στρατηγικός στόχος, ο μόνος ρεαλιστικά προς το συμφέρον των εργαζομένων και εφικτός, αν η Αριστερά μπορέσει να αναγεννηθεί μέσα από τα ερείπια. Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να είναι μόνο η σοσιαλιστική (Λένιν).
Λοιπόν: Κίνημα ή κόμμα; Κίνημα, ναι! Κόμμα, αναγκαίο κακό αλλά αναγκαίο! Ας αγωνιστούμε λοιπόν για μια διαλεκτική σύνθεση: ενότητα στα πλαίσια της διαφοράς ([Ένγκελς] Χέγκελς, Λένιν). Ειπώθηκε προχθές: το ΚΚΕ δημιούργησε το ΕΑΜ, αλλά και το ΕΑΜ ανέδειξε το ΚΚΕ σε μεγάλο κόμμα της κοινωνίας. Διαλεκτική στην πράξη!

Νέο ΕΑΜ; Λέγεται και αυτό! Στην κατοχή ο αγώνας ήταν βασικά εθνικο-απελευθερωτικός και ταυτόχρονα ταξικός. Σήμερα όμως είναι καθαρά ταξικός και η ελληνική αστική τάξη αποτελεί μέρος της παγκόσμιας καπιταλιστικής που πρέπει να ανατραπεί. Συνεπώς: Ευρύ Λαϊκό Μέτωπο Σωτηρίας, όπου έχουν θέση όλοι οι «κολασμένοι της γης», αριστεροί και βάση του ΠΑΣΟΚ. Και τα κόμματα της Αριστεράς; Θα υπερβούν την ιστορία τους; Σήμερα αναγράφεται μια νέα ιστορική ευκαιρία. «Τρις εξ αμαρτείν»;  

Ευτύχης Μπιτσάκης
*από την εφημερίδα "δρόμος ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ" - Δευτέρα, 28 Ιούνιος 2010
http://www.edromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1612:ευρύ-λαϊκό-μέτωπο-σωτηρίας&Itemid=51

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Αποκλεισμένοι στη Γαύδο...




Αποκλεισμένο είναι από χθες το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, η νήσος Γαύδος. Ο λόγος; Το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο με τα πλοία «Σαμαριά» και «Δασκαλογιάννης», που μέχρι χθες το εκτελούσαν, σταματά λόγω των νέων κανόνων ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που τέθηκαν σε ισχύ.
Το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο με τα πλοία «Σαμαριά» και «Δασκαλογιάννης», που μέχρι χθες το εκτελούσαν, σταματά λόγω των νέων κανόνων ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Τα συγκεκριμένα πλοία, από τα οποία το ένα («Δασκαλογιάννης») πήρε νέο πιστοποιητικό ασφαλείας, δεν επιτρέπεται πλέον να μεταφέρουν επιβάτες. Αν είχε διατηρήσει το προηγούμενο πιστοποιητικό, σύμφωνα με την εταιρεία, θα μπορούσε να συνεχίσει τα δρομολόγια! Το τελευταίο, προς το παρόν, δρομολόγιο εκτελέστηκε χθες κατ' εξαίρεση καθώς δόθηκε παράταση μιας μέρας στην εφαρμογή της οδηγίας.
Από σήμερα, λοιπόν, στη Γαύδο θα είναι αποκλεισμένοι όχι μόνον οι λιγοστοί κάτοικοί της αλλά και οι επισκέπτες της που αν δεν βρεθεί άμεσα λύση δεν θα έχουν τρόπο να επιστρέψουν στην Κρήτη. Από τη μεριά της η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Δυτικής Κρήτης (ΑΝΕΝΔΥΚ), που εκτελεί τα δρομολόγια, ζητεί να εξαιρεθούν τα δύο πλοία της, «Σαμαριά» και «Δασκαλογιάννης», από την Ευρωπαϊκή Οδηγία, αφού πρόσφατα είχε αναβαθμίσει τα μέτρα ασφαλείας.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΑΝΕΝΔΥΚ Γιάννης Μπραουδάκης εξηγεί: «Το πρόβλημα αρχίζει με την αλλαγή των κανόνων ασφαλείας που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή οδηγία 9818. Με βάση την οδηγία, από την 1η Ιουλίου υποβαθμίζονται κάποια πλοία. Τα δικά μας σκάφη, το "Σαμαριά" και το "Δασκαλογιάννης", με τη συμμόρφωση που είχαμε κάνει το 2006 είχε επιτραπεί να δέχονται 500 επιβάτες έκαστο».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η νέα οδηγία επιτρέπει ορισμένες εξαιρέσεις. «Εδώ και δύο μήνες ζητήσαμε να συνεχιστεί το προηγούμενο καθεστώς. Ομως η ερμηνεία του σχετικού άρθρου είναι διϊστάμενη».
Ο κ. Μπραουδάκης τόνισε ακόμη ότι «ξοδέψαμε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για να συμμορφωθούμε κατά 50% με επιπλέον συστήματα ασφαλείας αλλά τελικά το πλοίο υποβαθμίστηκε.
Αυτή τη στιγμή τα σκάφη δεν μπορούν να πάρουν επιβάτες. Και αυτό ενώ μέχρι τώρα ήταν πιο χαμηλά τα μέτρα ασφαλείας και τα πλοία ταξίδευαν νόμιμα με 400 επιβάτες. Τώρα που διπλασιάσαμε τα συστήματα ασφαλείας δεν επιτρέπονται τα δρομολόγια λόγω αλλαγής της οδηγίας. Αυτή είναι η εικόνα που υπάρχει σήμερα».

* Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ  - Ελευθεροτυπία, Σάββατο 3 Ιουλίου 2010
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=179618

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Προεκλογικές υποσχέσεις! (ανεκδοτάκι) :-)

Mε τόση μιζέρια γύρω μας  αλλά και μέσα μας  εδώ γελάμε... και λέμε καλό σαββατοκύριακο..


"Μια μέρα σκοτώθηκε μια γυναίκα που ήταν μεγάλη πολιτικός και μεγαλοστέλεχος στο κόμμα της, με υπουργεία και πολλές περγαμηνές.
Όταν έφτασε στον άλλο κόσμο, την υποδέχτηκε ο Άγιος Πέτρος και της λέει:
- "Που θα ήθελες να περάσεις την αιωνιότητα σου, στην Κόλαση ή στον Παράδεισο;" Εκείνη το σκέφτεται λίγο και λέει:
"Δεν είμαι σίγουρη."
- "Τότε", λέει ο Άγιος Πέτρος, "θα κάνουμε το εξής, θα περάσεις 24 ώρες στην Κόλαση και 24 ώρες στον Παράδεισο και μετά αποφασίζεις."
Η πολιτικός συμφωνεί. Πάνε λοιπόν, στην Κόλαση.
Εκεί η πολιτικός βλέπει όλους τους πολιτικούς φίλους της που είχαν πεθάνει να παίζουν γκολφ, να ποντάρουν στο καζίνο, να πίνουν σαμπάνια, να φλερτάρουν με ωραίους άντρες και πανέμορφες γυναίκες και γενικά να διασκεδάζουν πολύ.
Ακόμα και ο Διάβολος ήταν μαζί τους και κάνανε παρέα, λέγοντάς τους τα καλύτερα πρόστυχα και πικάντικα ανέκδοτα.
Όλα πολύ ωραία και η πολιτικός περνούσε υπέροχα.
Πριν όμως να το καταλάβει, πέρασαν οι 24 ώρες και ήρθε ο Άγιος Πέτρος να την πάρει να πάνε στον Παράδεισο.
Ο Παράδεισος ήταν ένα πολύ ήσυχο μέρος με ήρεμη ατμόσφαιρα, οι άγγελοι έπαιζαν γαλήνια μουσική με τις άρπες και τις λύρες τους, οι φιλόσοφοι μιλάγαν για τη ζωή και το θάνατο και όλοι μαζί συζητούσαν με τον Θεό που ήταν πολύ γλυκός κι ευχάριστος τύπος.
Η πολιτικός αισθανόταν πολύ όμορφα και πριν να το καταλάβει, πέρασαν και αυτές οι 24 ώρες, ώσπου ήρθε ο Άγιος Πέτρος να τι ρωτήσει τι αποφάσισε τώρα που είδε και τα δύο μέρη.
Η πολιτικός το σκέφτεται λίγο και του λέει:
- "Ο Παράδεισος ήταν πολύ ωραίος και γαλήνιος, αλλά στην Κόλαση ήταν όλοι οι φίλοι μου και διασκέδαζαν πιο πολύ, οπότε θα προτιμήσω την Κόλαση."
Ο Άγιος Πέτρος σέβεται την επιθυμία της και την στέλνει στην Κόλαση.
Όμως, η Κόλαση ήταν λίγο διαφορετική τώρα, ένα διαλυμένο μέρος με αποπνικτική ατμόσφαιρα και όλοι οι φίλοι της πολιτικού δούλευαν στα κάτεργα και κουβαλούσαν τεράστιες πέτρες, ενώ και ο Διάβολος ήταν πάνω από τα κεφάλια τους και τους διέταζε συνεχώς..
Η πολιτικός δυσαρεστημένη πάει και ρωτά τον Διάβολο:
- "Τι έγινε εδώ; Προχθές όλα ήταν τόσο ωραία και όλοι διασκέδαζαν."
Και ο Διάβολος της απαντά:
Ναι.αλλά τότε είχαμε προεκλογική εκστρατεία, σήμερα μας ψήφισες!!!"
Καλημέρα! :-)

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Nέα γενική απεργία στις 8 Ιουλίου για ασφαλιστικό και εργασιακό προκήρυξε η ΓΣΕΕ

Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου όλοι στους δρόμους...


H απεργία προκηρύχθηκε για την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού στη Βουλή (Φωτογραφία: Eurokinissi )



Αθήνα
Την προκήρυξη γενικής απεργίας για τις 8 Ιουλίου αποφάσισε η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα και ζητώντας την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας γενικής συλλογικής συμβασης εργασίας.
Στη συνεδρίασή της την Πέμπτη, η διοίκηση της Συνομοσπονδίας καλεί επίσης σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10:00 την ίδια ημέρα, οπότε και ψηφίζεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
Η ΓΣΕΕ απορρίπτει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά και επαναλαμβάνει ότι δε θα δεχθεί καμία ρύθμιση που οδηγεί «εκ νέου σε άδικα και δυσβάσταχτα μέτρα κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων». Σε δελτίο τύπου της, η Συνομοσπονδία απαιτεί να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και «να σταματήσει η κυβέρνηση να νομοθετεί υπέρ των εργοδοτών».
Η συνομοσπονδία ζητά επίσης να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ και να μην αμφισβητηθεί ο ρόλος του ΟΜΕΔ. Η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ πρέπει να γίνει, αναφέρει η συνομοσπονδία, με στόχο την διαφύλαξη του θεσμού, την διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού αλλά και την επίτευξη συμφωνίας για αυξήσεις με στόχο «να δώσουν ανάσα στους εργαζόμενους και ειδικότερα στους χαμηλόμισθους».
«Οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά ισοπεδώνουν και επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις και στον ΟΜΕΔ» ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Π.Παναγόπουλος, λέγοντας πως «οι εργοδότες και ιδίως ο ΣΕΒ οχυρώθηκαν πίσω από το μνημόνιο και την ομολογουμένη διάθεση του υπουργού Εργασίας να νομοθετήσει τα άδικα και αντικοινωνικά μέτρα».
Τέλος, η ΓΣΕΕ προανήγγειλε επίσης κινητοποιήσεις στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης 2010.

*Ο Βαγγέλης Μπουζούλας εξελέγη στη θέση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, αντικαθιστώντας τον Γ.Τσαλικάκη που παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.

* από το : Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231050687

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...