............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ-Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Καθολική Συμμέτοχη
στην 24ωρη Γενική Απεργία
και στα Συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ



Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 29/6/2010 η 24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων απ’ όλους τους κλάδους και επιχειρήσεις Σε αρκετούς χώρους δουλειάς η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία άγγιξε το 100%.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά 100%
Διυλιστήρια 100%
Πλοία – Λιμάνια 100%
Κατασκευαστικές Εταιρείες – Οικοδομή 90%
Τράπεζες – ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΕΥΔΑΠ  95%
Βιομηχανία 80%
Εμπορικά Καταστήματα 80%


Εκφράστηκε με δυναμικό τρόπο η απαίτηση των εργαζόμενων να αποκρουσθούν οι Νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η αδιαλλαξία των βιομηχάνων, να αποτραπεί η ακύρωση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να μην προωθηθεί και ψηφισθεί το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης να μην κυριαρχήσουν οι «Αγορές και οι Κερδοσκόποι».
Να μην καταργηθούν οι ΣΣΕ και οι Ελεύθερες Συλλογικές διαπραγματεύσεις, να μην επιχειρηθεί Νομοθετική κυβερνητική παρέμβαση πάγωμα των αυξήσεων στον Ιδιωτικό Τομέα.
Ταυτόχρονα εκφράσθηκε η πρόθεση των εργαζομένων να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον Αγώνα όσο θα συνεχίζονται αυτές οι αντεργατικές πολιτικές.
Μετά την συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία των απεργών προς τη Βουλή των Ελλήνων όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης.



ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Σας επισυνάπτουμε το σχετικό ψήφισμα, τη δήλωση του Προέδρου τις ΓΣΕΕ και τις ομιλίες του Γρ. Οικονομικού της ΓΣΕΕ, Φίλ. Θωμά και του μέλους της διοίκησης της Συνομοσπονδίας , Βαγγέλη Μπουζούλα



        ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
                  ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ 29 ιουνιου 2010
Εμείς οι απεργοί που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 29/6/2010 στο Πεδίον Αρεως, εκφράζοντας την οργή και αγανάκτηση μας για τα Κυβερνητικά μέτρα και αφού ακούσαμε τους ομιλητές εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα:
Κυβέρνηση – Τρόικα δανειστών και Εργοδότες προωθούν και υλοποιούν το πιο σκληρό και άδικο πακέτο μέτρων, κατά των εργαζόμενων, των συνταξιούχων και των ανέργων ενώ οι έχοντες και κατέχοντες μένουν πάλι στο απυρόβλητο. Αυτοί που ευθύνονται και δημιούργησαν τη κρίση όχι μόνο δεν θα πληρώσουν, αλλά θα κερδίσουν απ’ αυτή πολλά περισσότερα από πριν.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ο ακραίος Νεοφιλελευθερισμός των Ευρωπαίων ηγετών, προωθεί πολιτικές για να σαρώσει και να ακυρώσει, όσα με αγώνες και θυσίες έχουν κατακτήσει τα τελευταία 100 χρόνια εργαζόμενοι και κοινωνίες, αδιαφορώντας παντελώς για τη φτώχεια και την εξαθλίωση των λαών.
Η στείρα «δογματική» και καταστροφική νέοσυντηρητικη Ευρωπαϊκή πολιτική, της δραστικής μείωσης των ελλειμμάτων και της αφαίρεσης πόρων απ’ την πραγματική οικονομία έχει δραματικές επιπτώσεις στα εισοδήματα, στα δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων αλλά κυρίως στην απασχόληση και την ανάπτυξη.
Στοχοποιούνται και εκτελούνται τα Κοινωνικά δικαιώματα και γίνονται θυσία στο βωμό μιας αβέβαιης σταθερότητας της οικονομίας αλλά μιας βέβαιης ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ του κοινωνικού ιστού!
Οι εργαζόμενοι απαιτούν και διεκδικούν, η Κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική, να απορρίψει τις απαράδεκτες εκβιαστικές απαιτήσεις των τοκογλύφων δανειστών της Τρόικας και να ακούσει τη φωνή της κοινωνίας. Τα ελλείμματα, την κρίση και τα χρέη να τα πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν, αυτοί που λεηλάτησαν τον δημόσιο πλούτο, την περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων και καταστρέψανε τη χώρα. Αρνούμαστε να πληρώσουν τα σπασμένα οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι και οι απλοί πολίτες του μόχθου ενώ οι ΕΝΟΧΟΙ Τραπεζίτες, Βιομήχανοι, Χρηματιστές προνομιούχοι, μένουν στο απυρόβλητο!
Γι’ αυτό τα Συνδικάτα είναι στους δρόμους του αγώνα την Τρίτη 29 Ιουνίου.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ & ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Α) ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ
Οι Συντάξεις και η Κοινωνική ασφάλιση είναι οι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ κατακτήσεις των εργαζομένων. Αντιδρούμε και αντιπαλεύουμε τις Ασφαλιστικές ανατροπές που επιφέρουν εξοντωτικές αυξήσεις ορίων ηλικίας, δραστικές περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων και ουσιαστικά την ακύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Ιδιαίτερα στις γυναίκες, στους Νέους και στους εργαζόμενους στα Β.Α.Ε. οι ανατροπές είναι εξοντωτικές, απαράδεκτες και σκληρά αντικοινωνικές και απάνθρωπες .
Όσο μένει στο απυρόβλητο η ΤΕΡΑΣΤΙΑ εισφοροδιαφυγή, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία οι βεβαιωμένες και ανείσπρακτες οφειλές, οι χαριστικές διαγραφές και ρυθμίσεις χρεών μεγαλοεργολάβων, μεγαλοοφειλετών, ποδοσφαιρικών και μπασκετικών Ανώνυμων Εταιρειών κ.λπ., τόσο τα οικονομικά ελλείμματα και τα αδιέξοδα των Ασφ. Ταμείων θα διευρύνονται! Οι αντεργατικές και αντικοινωνικές περικοπές δεν λύνουν το πρόβλημα ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ του Ασφαλιστικού συστήματος!
Είναι πλέον ολοφάνερο ότι το πρόβλημα του Ασφαλιστικού συστήματος είναι πρόβλημα ΠΟΡΩΝ – ΕΣΟΔΩΝ και όχι πρόβλημα ΠΑΡΟΧΩΝ και ΥΨΗΛΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ. Είναι ένας μύθος που σκόπιμα καλλιεργείται για να δικαιολογηθούν οι περικοπές των ασφαλιστικών παροχών για να καταργηθούν τα κοινωνικά δικαιώματα.
Απορρίπτουμε ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ τις προωθούμενες αλλαγές – ανατροπές – του ασφαλιστικού συστήματος και απαιτούμε να ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΘΕΙ αυτό το Νομοσχέδιο!
Να μην κατεδαφιστεί η Κοινωνική Ασφάλιση στη χώρα μας.
Β) ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΟΜΕΔ ( Οργανισμός Μεσολάβησης Διαιτησίας )
Σε εποχή κρίσης, περιοριστικής οικονομικής πολιτικής και ύφεσης, οι απολύσεις και η ανεργία αυξάνονται ανησυχητικά και τορπιλίζουν την κοινωνική συνοχή! Ιδίως στη Νέα Γενιά και στους μεγαλύτερους σε ηλικία, η κατάσταση γίνεται εφιαλτική! Με δεδομένες τις ελεγκτικές ανεπάρκειες των επιθεωρήσεων εργασίας το «ατιμώρητο» ουσιαστικά των εργοδοτών αλλά και την έλλειψη κάθε «κοινωνικού δικτύου» προστασίας για τους ανέργους, οι συνθήκες εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων συνθλίβονται κυριολεκτικά! Οι μεγαλοεργοδότες αποθρασύνονται καθημερινά καταπατώντας βάναυσα κάθε εργατικό δικαίωμα. Οι εργαζόμενοι τα ΧΑΝΟΥΝ όλα, οι Εργοδότες τα ΠΑΙΡΝΟΥΝ όλα.
Εκφράζουμε τη ΡΙΖΙΚΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ μας στις προωθούμενες αλλαγές για τις εργασιακές σχέσεις. Αυτές οι αλλαγές αν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σε εργασιακές σχέσεις χείριστης μορφής και θα μας γυρίσουν αιώνες πίσω γι’ αυτό κάτι τέτοιο δεν είμαστε διατεθειμένοι να το επιτρέψουμε!
Εκφράζουμε τη ΡΙΖΙΚΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΜΑΣ στις απολύσεις, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα αντιδράσουμε και θα πετύχουμε την απόκρουση τους.
Ο ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) παίζει καταλυτικό ρόλο για τη στήριξη των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων που εξασφαλίζει της ΣΣΕ και τα οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το τελευταίο καταφύγιο και η ασπίδα των συνδικάτων για να αποσπαστούν ελάχιστες οικονομικές αυξήσεις των μελών μας μπροστά στην αδιαλλαξία των εργοδοτών. Ο θεσμός του ΟΜΕΔ έχει λειτουργήσει ΑΡΙΣΤΑ επί 20 χρόνια και έχει αναγνωρισθεί απ’ όλους ως ο πλέον πετυχημένος Θεσμός, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ συμφιλίωσης και συμφωνίας προς όφελος και των δύο μερών.
Κατά κοινή ομολογία δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος τροποποίησης ή αλλαγής του ρόλου του ΟΜΕΔ και πολύ περισσότερο βέβαια σκέψη ή πρόταση για κατάργηση. Γι’ αυτό καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Εργασίας που προωθούν την ακύρωση και ουσιαστικά την κατάργηση του ΟΜΕΔ! εκπληρώνοντας έτσι την απαίτηση του ΣΕΒ και των μεγαλοξενοδόχων! Ο κρυφός τους στόχος όμως παραμένει η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των ΣΣΕ. Απαράδεκτη – ανεπίτρεπτη προσπάθεια που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να γίνει πράξη. Δεν θα επιτρέψουμε την κατάργηση του βασικού και θεμελιώδους δικαιώματος των εργαζομένων και των συνδικάτων και δεν θα αφήσουμε εκτεθειμένο και εγκαταλελημένο τον απλό εργαζόμενο στις διαθέσεις των εργοδοτών. Γιατί αυτό θέλουν οι εργοδότες να «διαπραγματεύονται» και να θεσπίζουν ΑΤΟΜΙΚΕΣ «συμβάσεις» δηλαδή ατομικούς μισθούς, χωρίς δικαιώματα, χωρίς τα «ενοχλητικά» συνδικάτα και τη συλλογική έκφραση των εργαζομένων!

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι αυτό δεν θα το επιτρέψουμε! Αυτό δεν πρέπει να ΨΗΦΙΣΘΕΙ, γιατί κανένας δεν έχει το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να καταργήσει την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση της Ελληνικής Βουλής και τον Νόμο, για το ρόλο το σκοπό και την λειτουργία του ΟΜΕΔ.

Γ) Η ΕΓΣΣΕ σε στασιμότητα και αδιέξοδο

Η στείρα άρνηση και η αδιαλλαξία των εργοδοτών και κυρίως του ΣΕΒ έχουν παγώσει τις συζητήσεις και τις διαδικασίες για τη νέα ΕΓΣΣΕ.

Τα προβλήματα της οικονομίας και η αβάντα της Τρόικας των δανειστών, έχουν αποθρασύνει τους Βιομήχανους οι οποίοι αρνούνται να αποδεχθούν οποιαδήποτε λελογισμένη και δίκαιη αύξηση αποδοχών των εργαζομένων, ούτε καν των χαμηλόμισθων και των πλέον οικονομικά αδυνάτων! Το πάγωμα των διαδικασιών της ΕΓΣΣΕ έχει ως συνέπεια να μένουν πίσω οι κλαδικές και επιχειρησιακές ΣΣΕ τη στιγμή μάλιστα που ο πληθωρισμός αυξάνεται και τρέχει με ρυθμό 5% μειώνοντας δραματικά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων ενώ αυξάνει προκλητικά τα κέρδη των καρτέλ της αγοράς!

Η δικαιολογία και η επίκληση του προβλήματος ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας είναι αστείο και αστήρικτο επιχείρημα το οποίο καταρρίπτεται από την ίδια σκληρή πραγματικότητα όχι μόνο δικών μας εκτιμήσεων και μελετών αλλά και διεθνών οργανισμών, που επιβεβαιώνουν ότι ελαχιστότατη επίπτωση έχει το εργατικό κόστος στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελληνική Οικονομία και ότι δεν ευθύνονται οι μισθοί και οι συντάξεις γι’ αυτήν, αλλά κυρίως η δομή και η οργάνωση των επιχειρήσεων.

Αλλα είναι τα προβλήματα και οι αιτίες έλλειψης ανταγωνιστικότητας, που δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται ενώ τις επιπτώσεις της, της πληρώνουν και πάλι οι εργαζόμενοι με την μείωση της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας!

Με την απεργιακή μας κινητοποίηση απαντάμε στους εργοδότες ΤΕΡΜΑ τα τερτίπια οι καθυστερήσεις και οι ΑΡΝΗΣΕΙΣ! Ελάτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα Συνδικάτα, αλλιώς θα ‘μαστε κάθε μέρα ΑΠΕΝΑΝΤΙ σας!

Εδώ και τώρα να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για υπογραφή ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ που θα αναγνωρίζει και θα σέβεται τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις των εργαζομένων.

Με Ενότητα και Αγώνα προωθούμε τα αιτήματα μας δίπλα και ΜΑΖΙ με την κοινωνία και ΟΧΙ ενάντια της! Αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα και οι Νεοφιλελεύθερες πολιτικές και όχι οι πολίτες και η κοινωνία που είναι σύμμαχοι και συμπάσχοντες με μας.

Η απεργία και τα αιτήματα μας απευθύνονται προς την κυβέρνηση και τους εργοδότες απ’ τους οποίους ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να σεβαστούν και να ικανοποιήσουν τα Εργασιακά, Ασφαλιστικά και Οικονομικά μας δικαιώματα.



ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ είμαστε πιο ΔΥΝΑΤΟΙ!
Στέλνουμε απεργιακό μήνυμα σε Κυβέρνηση – Τρόικα και Εργοδότες ότι οι εργαζόμενοι και η κοινωνία αντιδρούν κινητοποιούνται – απεργούν και διεκδικούν:
Αυξήσεις και όχι μειώσεις μισθών
Πάγωμα τιμών και όχι μισθών
Δουλειές και όχι Ανεργία
Συντάξεις και όχι επιδόματα «ελεημοσύνης»
Δικαιώματα και όχι μόνο Υποχρεώσεις
Κοινωνία των Πολιτών και όχι των κερδοσκόπων και των Αγορών
Δικαίωμα στην εργασία και όχι στις απολύσεις.
Ευρώπη των Λαών και όχι των Τραπεζιτών και των Αγορών
Όλοι ΜΑΖΙ στην Απεργία και τα Συλλαλητήρια των Συνδικάτων!



Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ !

Η Απεργιακή Συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΓΣΕΕ, Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 29ης ΙΟΥΝΙΟΥ
Σήμερα οι εργαζόμενοι απεργούν και διεκδικούν να υιοθετηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.
Στα άδικα οικονομικά και αντικοινωνικά μέτρα έρχονται να προστεθούν μέτρα στην κοινωνική ασφάλιση που καταγκρεμνίζουν τον κόσμο της Εργασίας. Η κυβέρνηση κρατιέται με μία λεπτή κλωστή από την κοινωνία.
Δεν πάει άλλο!
Διεκδικούμε μέτρα συμβατά με τις προτάσεις των συνδικάτων και τις απαιτήσεις των εργαζομένων.
Η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να πάρει πίσω τις ρυθμίσεις. Έχουν παραδοθεί τα πάντα στην Τρόϊκα και στους βιομηχάνους. Οι συλλογικές συμβάσεις βρίσκονται στο κρεβάτι του Προκρούστη. Η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της!
Ομιλία του Γρ. Οικονομικού της ΓΣΕΕ Φίλ. Θωμά στην Απεργιακή Συγκέντρωση της 29ης Ιουνίου.

Εργαζόμενοι,
Ανεργοι,
Νέοι,
Συνταξιούχοι
Με τη σημερινή μας γενική απεργία και τη μεγαλειώδη απεργιακή μας συγκέντρωση στέλνουμε σε κάθε μεριά της Ελλάδας,
το μήνυμα του Αγώνα, του διαρκούς, διεκδικητικού ανυποχώρητου,
ενωτικού αγώνα.
Είμαστε σήμερα εδώ,
απεργοί από τα Εργοστάσια που κλείνουν, από τις Επιχειρήσεις που απολύουν εργαζόμενους.
Είμαστε σήμερα εδώ
απεργοί από τον ΟΣΕ που τον οδηγούν στον δρόμο της Ολυμπιακής,
χάρισμα στα μεγάλα συμφέροντα.
Απεργοί από την ΔΕΗ που δυναμικά αντιστέκονται.
απεργοί από μικρομεσαίες επιχειρήσεις
που ζούνε καθημερινά
τη ζούγκλα του εργασιακού μεσαίωνα.
Είμαστε σήμερα εδώ
απεργοί από, τον ΟΤΕ, τις τράπεζες, την Πολεμική Βιομηχανία,
τα Λιμάνια, τον ΕΛΤΑ, την ΕΥΔΑΠ,τα Ξενοδοχεία,
τις Μεταφορές, το Μετρό, τις Συγκοινωνίες που δίνουν τον δικό τους αγώνα.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΔΩ

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι Συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες επαναλαμβάνουμε ακόμη πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά και αγωνιστικά

το δικό μας ΟΧΙ
απέναντι στις μονεταριστικές πολιτικές
που διαλύουν και αποδομούν το κοινωνικό κράτος, που κατεδαφίζουν κατακτήσεις και δικαιώματα, που υπηρετούν το μεγάλο κερδοσκοπικό κεφάλαιο.
Τα άδικα,
σκληρά, μονομερή αντιαναπτυξιακά οικονομικά μέτρα, ήδη οδηγούν την οικονομία σε ύφεση, με τις τιμές των προϊόντων να καλπάζουν,
τον πληθωρισμό και την ανεργία να διογκώνονται.
Η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση, δεν είναι δική μας ευθύνη.
Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας της χώρας δεν είναι δικός μας στόχος.
Οι εργαζόμενοι, δεν κερδοσκοπούν στη χώρα και την οικονομία.
Αλλοι είναι οι πολιτικά και οικονομικά υπεύθυνοι.
Έχουν ονοματεπώνυμο και τεράστιες περιουσίες, κέρδη και ευθύνες.
Να τους στείλουν τον Λογαριασμό.
Εκεί να στραφούν οι πολιτικές και τα μέτρα για να βγει ο λαός και η χώρα από την κρίση.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Η χώρα, οι εργαζόμενοι, όλοι μας, είμαστε στο μάτι του κυκλώνα
μιας οικονομικής και πολιτικής κρίσης, που άλλοι έχουν την ευθύνη δημιουργίας,
ενώ τα πλατιά λαϊκά στρώματα καλούνται να επωμιστούν το βάρος για την αντιμετώπιση της.
Το κοινωνικό μοντέλο ανατρέπεται βίαια, με την Τρόϊκα να επιτάσσει και την Κυβέρνηση να υλοποιεί την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη συνταγή.
Οι κοινωνικές αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, παραμερίζονται.
Η πλήρης απασχόληση επιδιώκουν να γίνει παρελθόν,
οι απολύσεις να είναι το παρόν και η ανεργία των νέων.
να σηματοδοτεί το μέλλον της νέας κοινωνίας με ευελιξία στις προσλήψεις, με εύκολες απολύσεις, με αμοιβές έξω από το πλαίσιο των Συλλογικών Συμβάσεων με αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Με το σημερινό αγωνιστικό πανεργατικό συλλαλητήριο λέμε:

ΚΑΤΩ τα χέρια
από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Δεν θα αφήσουμε να κατεδαφιστεί το Ασφαλιστικό σύστημα.
Αυτοί που σχεδίασαν την κρίση, που ανέχτηκαν εγκληματικές πολιτικές και οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δεν νομιμοποιούνται να επιβάλουν κανόνες και μνημόνια, να ρίχνουν το βάρος στους εργαζόμενους για να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες και να διασφαλίσουν τα κέρδη τους.
Το ασφαλιστικό δεν κρίνεται με δημοσιονομικούς όρους αλλά με κοινωνικοπολιτικούς.
Οι εργαζόμενοι
δεν καταβάλουν εισφορές για να κερδοσκοπούν οι ισχυροί, αλλά
μέσα στα πλαίσια της αλληλεγγύης των γενεών να διασφαλίζεται αξιοπρεπές εισόδημα στους απόμαχους της εργασίας.
Οι απόμαχοι της Εργασίας
δεν θα επιτρέψουμε να μεταβάλλονται σε Απόκληρους της ζωής.
Αφήνουν στο απυρόβλητο και προστατεύουν αυτούς που φοροδιαφεύγουν, που κερδοσκοπούν στην Κοινωνική Ασφάλιση,
που εισφοροδιαφεύγουν, που είναι οι υπεύθυνοι για τα προβλήματα και τα ελλείμματα.
Αλήθεια ποια μέτρα έχουν πάρει προς την άλλη πλευρά που
και για το 2009 είχαν τα μεγαλύτερα υπερκέρδη παγκοσμίως ;
Ρίχνουν τα βάρη στους εργαζόμενους, στους Συνταξιούχους,
Φτάνει πια.
Οι γυναίκες και οι μητέρες στέλνονται στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Οι εργαζόμενοι στα βαρέα και Ανθυγιεινά
ρίχνονται στον καιάδα του νεοφιλελευθερισμού.
Τα όρια ηλικίας στα ύψη.
Τα χρόνια εργασίας άπιαστο όνειρο.
Η πλειοψηφία των συνταξιούχων
βρίσκεται σε μία συνεχή παγίδα φτώχειας,
με τις συντάξεις συνεχώς να μειώνονται.
Η νέα γενιά δουλεύει με τους χειρότερους όρους, με περιορισμένα δικαιώματα, με μισθούς εξαθλίωσης, με ανασφάλεια για το μέλλον της.
Καλούμε στην Κυβέρνηση έστω και ΤΩΡΑ να αφουγκραστεί την αγωνία της κοινωνίας και να σταματήσει κάθε προσπάθεια ανατροπής
των Εργασιακών και Ασφαλιστικών μας κατακτήσεων.
Να αποσύρει, να μην νομοθετήσει τις Ασφαλιστικές κατεδαφίσεις,
την αποδόμηση των Εργασιακών Σχέσεων.
Για την αντιμετώπιση της κρίσης έχει πεδίο δράσης τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, των τραπεζών και των κερδοσκόπων και
όχι το μεροκάματο, τη σύνταξη και το επίδομα ανεργίας.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Όσο οι νεοφιλελευθερες επιθέσεις κλιμακώνονται, τόσο το εργατικό κίνημα ισχυροποιεί την ενότητα του και με αποφασιστικότητα απαντά
με δυναμικούς απεργιακούς αγώνες.
Ο ΣΕΒ έχει αποθρασυνθεί και
διεκδικώντας ακόμα μεγαλύτερα υπερκέρδη απαιτεί την ανατροπή
των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και την τρομοκράτηση των εργαζομένων.
Οπλίζεται και υποστηρίζεται από το Μνημόνιο ενάντια στη μισθωτή εργασία και με το πρόσχημα της ανταγωνιστικότητας επιχειρεί να συμπιέσει το μισθολογικό κόστος ενώ γνωρίζει πολύ καλά
ότι έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο.
Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας δεν είναι οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά η απύθμενη βουλιμία και κερδολαγνεία τους.
Από τη σημερινή απεργιακή μας συγκέντρωση λέμε για άλλη μια φορά στην εργοδοτική πλευρά:
ΤΕΡΜΑ τα τερτίπια.
Θα υπογράψουμε Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας όσοι αγώνες και αν χρειασθούν.
Προειδοποιούμε για ύστατη φορά την Κυβέρνηση να μην τολμήσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου για πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Είμαστε ενωμένοι ανυποχώρητοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις συλλογικές συμβάλεις απέναντι σε κάθε προσπάθεια της κατάργησης τους.
Κάνουμε ξεκάθαρο ότι οι επιθέσεις ενάντια στα δικαιώματα μας
δεν θα μείνουν αναπάντητες.
Οι προσπάθειες για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων
δεν θα περάσουν.

Είναι Αντισυνταγματικές. Αντεργατικές, Αντιλαϊκές,
Αδικες και Απαράδεκτες. Δεν θα κριθούν και δεν θα ανατραπούν
μόνο στα συνταγματικά δικαστήρια αλλά και στους δρόμους του Αγώνα.
Δεν θα επιτρέψουμε με το πρόσχημα της κρίσης, να καταργηθεί ο ΟΜΕΔ, να απελευθερωθούν οι απολύσεις, να μειωθούν οι αποζημιώσεις, να εφαρμοστούν απαράδεκτα ηλικιακά κριτήρια.
Να καταργηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις.
Η κοινωνία και οι Εργασιακές Σχέσεις δεν θα μετατραπούν σε ζούγκλα των κερδοσκόπων. Δεν θα επιβληθεί το δίκιο του ισχυρού αλλά η ισχύς του Δικαίου.
Είμαστε σε θέση μάχης και αγώνα
Σήμερα οι εργαζόμενοι Ενώνουν τις δυνάμεις τους
απέναντι στην εκμετάλλευση, τη φτώχια, την εξαθλίωση.
Κλιμακώνουμε τους αγώνες.
Θα αποτρέψουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές.
Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη την αποφασιστικότητα και τη στρατηγική να απαντήσουμε στις προκλήσεις.
Καλούμε τη νέα γένια να μπει μπροστά.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
Συνεχίζουμε τον Αγώνα
Γιατί η Δουλειά και η Κοινωνική Ασφάλιση είναι η ίδια μας η ζωή και
αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη.

                                 ΟΜΙΛΙΑ
στην Πανελλαδική Απεργιακή Συγκέντρωση
της 29ης Ιουνίου στο Πεδίο του Αρεως
του κ. Μπουζούλα Βαγγέλη - ΓΣΕΕ

Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι,
Η σημερινή απεργία αποτελεί το κρισιμότερο και το πιο κομβικό σημείο του εργατικού κινήματος. Η δύναμη αυτής της μεγαλειώδους συγκέντρωσης δεν έχει προηγούμενο, μας δίνει δύναμη και ελπίδα για ένα μεγάλο λαϊκό ξεσηκωμό που θα δώσει ένα ηχηρό, ισχυρό και συγκλονιστικό χτύπημα στην κυβέρνηση και στους εντολείς της, προκειμένου να αποτρέψουμε τον Ασφαλιστικό τυφώνα.
Η κραυγή αγωνίας δεν απηχεί ούτε στους λόγους μας, ούτε στα συνθήματά μας. Δεν αγωνιούμε, γιατί εάν ξέρουμε ότι είμαστε ενωμένοι και κινούμαστε μαζικά θα ανατρέψουμε την όποια πολιτική που χτυπάει τα εργασιακά μας δικαιώματα και τα κεκτημένα. Είναι μια απάντηση σε ένα έκτρωμα σχέδιο νόμου, το οποίο πρέπει να αποσυρθεί τώρα.
Τέτοια ασφαλιστικά νομοσχέδια, δεν έχουν την παραμικρή τύχη.

ΑΠΑΝΤΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΟΧΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ

Καμία συμμετοχή σε οποιαδήποτε μορφή διαλόγου για δήθεν αναθεωρημένα σχέδια που ενταφιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων,
Αγώνας και μόνον αγώνας για να γκρεμιστούν τα τείχη της υποκρισίας , της ψευτιάς και της ανικανότητας που περιβάλλουν όλους όσους θεωρούν ότι μπορούν να μας εξαπατήσουν.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,
Ζούμε στα χρόνια της ντροπής , βλέποντας να παίζονται παιχνίδια στις πλάτες μας, βλέποντας πολιτικούς που θα έψαχναν να βρούν την ψήφο τους ακόμη και σε συνθήκες αρχαιρεσιών σωματείου, εάν γνωστοποιούσαν τα σχέδια τους προεκλογικά.
Φέρνουν σχέδιο νόμου που το βαπτίζουν ασφαλιστικό και το παίρνουν αμέσως πίσω, λέγοντας ότι θα κάνουν αλλαγές.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
           ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Προσπαθούν επικίνδυνα και επιπόλαια να περάσουν με Προεδρικά Διατάγματα, ρυθμίσεις σε εργασιακά, όπως μείωση του κατώτατου μισθού, μείωση των αποζημιώσεων και την κατάργηση της διαιτησίας.
Καταργούν κεκτημένα δικαιώματα και μας επαναφέρουν σε προπολεμικές εποχές και συνθήκες υπό καθεστώς κατοχής.
Ακούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας να δηλώνει ότι τα μέτρα είναι άδικα και αισθανόμαστε την κοροϊδία στο πετσί μας. Ακούμε υπουργούς που βγάζουν δακρύβρεχτους λόγους από τη μια και από την άλλη νομοθετούν τέτοια ανοσιουργήματα .
Παίρνουν ως δεδομένο ότι θα καταργήσουν την 13η και 14η σύνταξη, αναγκάζουν τις μάνες να δουλεύουν μέχρι τα 65, κρατούν στη δουλειά όσους φέτος θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, προκειμένου από του χρόνου να μπουν στο νέο εργασιακό καθεστώς μεσαίωνα, κατασπαράζουν τις περιουσίες των Ταμείων μειώνουν κι άλλο τις συντάξεις, συγχωνεύουν και καταργούν τομείς κοινωνικής ασφάλισης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας βρίσκουν στους δρόμους με κάθε μορφής πάλης και αγώνα, απέναντι τους, με το σύνολο της κοινωνίας.
Το νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού αποτελεί τη μεγαλύτερη τιμωρία για όλους, ηθικής τάξης ζητήματα για όσους παραπλανήθηκαν από τα ασύστολα ψεύδη από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του, οι οποίοι διεκήρυτταν ότι δεν θα θιγούν οι συνταξιούχοι , οι άνθρωποι της εργασίας και του μεροκάματου.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ «ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΕΝ»-«ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ»
Τα λόγια περισσεύουν μπροστά στο κύμα της ανατροπής. Ξεχειλίζει η οργή αλλά μόνο με τη δύναμη της λογικής και της αλληλεγγύης μπορούμε να ανατρέψουμε τον παραλογισμό. Μνημόνια που είναι μνημόσυνα, κηδείες και τρισάγια για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αφορούν μόνον όσους τα υπογράφουν.

Αγωνιζόμαστε, αντιστεκόμαστε και αντιδρούμε
μέχρι να πετύχουμε την ανατροπή των σχεδίων τους.
· ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΡΙΕΤΕΣ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΩΝ
· ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΣΕ
· ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΕΤΟΙΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
· ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΥΦΩΝΑ


http://www.gsee.gr/news/news_view.php?id=1386

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Απεργία σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια σε Ασφαλιστικό και Εργασιακό

Κινητοποιήσεων συνέχεια




Σε δυναμική συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία της Τρίτης και στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως καλούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, διεκδικώντας την ακύρωση των αλλαγών που δρομολογεί η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά. «Παραλύει» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας με την πανελλαδική απεργία για τη διαφύλαξη των εργασιακών σχέσεων, του εισοδήματος, των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Παράνομη κρίθηκε η απεργία των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά. Στην απεργία συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι και για το λόγο αυτό δεν θα μεταδίδονται ειδήσεις.
 Tην Τρίτη τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα κινηθούν για να εξυπηρετήσουν  τον κόσμο που θα κατέβουν στην μεγάλη διαδήλωση.

*από το: http://www.in.gr/


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΕΛΥΣΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΕΛΥΣΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Γιουχάισμα παντού: Πλήρης απαξίωση της κυβέρνησης



Πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων και εξαφανίστηκε από την τηλεόραση. Κι όμως ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό πολιτικό γεγονός, το διπλό γιουχάισμα που εισέπραξε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου (προσοχή) από το κοινό του Ηρώδειου στη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη. Ακολούθησε λίγες μέρες μετά νέο γιουχάισμα του πρωθυπουργού στο ταξίδι του στην Αρκαδία, από εργαζόμενους αυτή τη φορά. Ήταν τέτοια η οργή, που η αστυνομία προέβη σε τρεις συλλήψεις.

Μόνιμος στόχος των εκπαιδευτικών έχει γίνει η Άννα Διαμαντοπούλου. Όπου πάει, βρίσκει μπροστά της ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, φοιτητές, δασκάλους και καθηγητές. Πριν λίγες μέρες αναγκάστηκε να ακυρώσει τη συμμετοχή της σε εκδήλωση στην Πάτρα, καθώς είχαν κινητοποιηθεί μια σειρά από συλλόγους εκπαιδευτικών της περιοχής και συγκεντρώθηκαν περίπου 400 άτομα έξω από το χώρο της εκδήλωσης. Ανάλογη υποδοχή της επιφυλάχτηκε και το Σάββατο (12/6) στα Χανιά, όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Περιφερειακού Τύπου.
Τελευταίο κρούσμα οι έντονες αποδοκιμασίες που εισέπραξε ο Γ.Γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, την Πέμπτη (17/6), κατά την Ολομέλεια των Προέδρων των δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας, στη Θεσσαλονίκη, όπου αποφασίστηκε η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από τις 23 Ιούνη έως τις 7 Ιούλη.
Αν κάτι δείχνουν όλα αυτά τα περιστατικά, είναι η πλήρης πλέον απαξίωση αυτής της κυβέρνησης. Τα στελέχη της δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. Δεν μπορούν καν να βγουν στα καφενεία και τις καθιερωμένες καλοκαιρινές γιορτές στην επαρχία. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο θυμός του λαού ακουμπά τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για τον οποίο επιχειρείται (από τα ΜΜΕ μέχρι τον Καρατζαφέρη) να υπάρξει ένα τείχος πολιτικής προστασίας και ασυλίας. Έχει πλέον περάσει ανεπιστρεπτί ο όποιος δισταγμός υπήρχε μέσα στο λαό να επικρίνει τη νέα διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους πρώτους μήνες.
Το «να φύγουν όλοι» αρχίζει και εδραιώνεται μέσα στη λαϊκή συνείδηση. Είναι θετική αυτή η διεργασία, αρκεί η Αριστερά να παίξει επιτέλους το ρόλο της. Όχι άλλη κυριλέ αντιπολίτευση (θεσμική, προγραμματική, προτασιολογική) ούτε απογείωση από το παρόν (σαν να μην συμβαίνει κάτι ξεχωριστό, πάντα καπιταλισμό είχαμε, λύση ήταν πάντα η λαϊκή εξουσία)

Υπάρχουν και οι… μπούκες
Εκτός από τα γιουχαΐσματα υπάρχουν και οι μπούκες. Για παράδειγμα, οι ωρομίσθιοι στη ΝΕΤ, πιο παλιά το ΠΑΜΕ είχε μπει στην ΕΤ3, ενώ πριν λίγες ημέρες μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλλαν στη συνέντευξη τύπου του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου για την τουριστική προβολή. Υπάρχουν ακόμα οι μπούκες του ΠΑΜΕ στο γραφείο του Λοβέρδου. Όταν οι μπούκες είναι ουσιαστικές και δεν γίνονται για τα τηλεοπτικά παράθυρα τότε πράγματι αναγνωρίζονται και επιδοκιμάζονται από τον κόσμο. Και κατοχυρώνονται κι αυτές σαν μια μορφή έκφρασης της οργής και της αντίστασης στην αδικία. Από την άποψη αυτή, είναι κάτι θετικό το να επεκταθούν οι «μπούκες διαμαρτυρίας», ειδικά απέναντι στα προκλητικά ΜΜΕ του ψεύδους αλλά και παντού, όπου υλοποιείται η πολιτική της τρόικας, της κατοχής, της κοινωνικής κατάρρευσης.

http://e-dromos.gr/index.php?
*από την βδομαδιαία εφημ. "ΔΡΟΜΟΣ"


Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Συλλαλητήριο την Τετάρτη 16 Ioυνίου στις επτά το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν τα εργατικά συνδικάτα της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με κύριο αίτημα την ανατροπή των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης


Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν τα εργατικά συνδικάτα της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με κύριο αίτημα την ανατροπή των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης. Το ραντεβού των εργαζομένων έχει δοθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις επτά το απόγευμα της Τετάρτης.
Τα δύο κορυφαία συνδικάτα προειδοποιούν ότι «οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα και τις αντιδράσεις τους για να αποτρέψουν και να ακυρώσουν τις προσπάθειες ανατροπής της κοινωνικής ασφάλισης».

Οι τελικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό κλειδώνουν μετά τη συνάντηση που έχει το μεσημέρι της Τρίτης με τους εκπροσώπους της τρόικας, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.
Να σημειωθεί ότι η τρόικα θα εξετάσει τα έσοδα και τις κρατικές δαπάνες στα κρίσιμα υπουργεία, προκειμένου να ελέγξει την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων.
Οι ελεγκτές θα επικεντρωθούν σε θέματα που απειλούν με εκτίναξη τις δαπάνες, μεταξύ αυτών την επιστροφή φόρου στις επιχειρήσεις, τα χρέη των νοσοκομείων, τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και τους ισολογισμούς των ΔΕΚΟ. Το κλιμάκιο θα επανέλθει στα τέλη Ιουλίου για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μίκα Κοντορούση
http://news247.gr/ellada/ston_dromo_gsee_kai_adedy.188270.html

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Εκπαιδευτικοί και Φοιτητές κυνήγησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα!

...ο κόσμος άρχισε να τους φτύνει ...

Σκηνές απείρου κάλους εκτυλίχθηκαν σήμερα (Σάββατο)  στη Πάτρα μεταξύ εκπαιδευτικών, φοιτητών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σήμερα (Σάββατο) το πρωί οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές , κρατώντας πανό και θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον χώρο της Παιδείας πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», περιμένοντας την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου η οποία θα ερχόταν στην Πάτρα για να παραστεί στην εκδήλωση φιέστα που διοργάνωσε ο Δήμος Πατρέων προς τιμήν των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν αποφοιτήσει από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πόλης και στην οποία φιέστα η υπουργός επρόκειτο να ήταν η κεντρική ομιλήτρια.

Η κυρία Διαμαντοπούλου μετά την τελευταία …άτυχη επίσκεψή της στον Βόλο μάλλον θεώρησε ότι το όλο κλίμα δεν την σηκώνει για εκτός έδρας επισκέψεις. Έτσι, η οργή των παρευρισκομένων όπως ήταν φυσικό ξέσπασε στους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού. Με την παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης άρχισαν να καταφθάνουν οι επίσημοι, μητροπολίτης, δήμαρχοι, πρυτανικές αρχές, ο βουλευτής της Ν.Δ Νίκος Νικολόπουλος κ.α οι οποίοι πέρασαν μάλλον εύκολα μέσα στο Δημοτικό Θέατρο.
 Όταν όμως μετά από 10 περίπου λεπτά έφτασαν μαζί οι τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ο υφυπουργός κ. Κατσιφάρας, και οι κ.κ Παπαδόπουλος και Τριανταφυλλόπουλος και στη προσπάθεια τους να μπουν μέσα στην αιθουσα, ο κόσμος άρχισε να τους φτύνει και να τους στολίζει με κοσμητικά επίθετα!!

Τα χειρότερα όμως δεν είχαν έρθει ακόμα για τους πολιτικούς ταγούς της Αχαΐας. Μετά από μια ώρα περίπου η ψυχική οδύνη τους εκτοξεύθηκε στα ουράνια!
Είδαμε λοιπόν έντρομους τον υπουργό και τους βουλευτές κουστουμαρισμένους να τρέχουν κυνηγημένοι από το πλήθος, διασχίζοντας τη μεγάλη πλατεία Γεωργίου, σε χρόνο που θα ζήλευε και ο παγκόσμιος ρέκορντμαν Γιουσέιν Μπόλτ , παρακάμπτοντας και σκοντάφτοντας σε σκουπίδια που έχουν μαζευτεί σε λόφους σε όλη τη πόλη λόγω του κλεισίματος της χωματερής στην Ξερόλακα, και οι οποίοι βουλευτές στην προσπάθεια τους να σωθούν εισέβαλαν σε γνωστή καφετέρια στέκι της πόλης.

Περιττό να πούμε ότι …φύγανε καφέδες, …. αναποδογυρίστηκαν τραπεζάκια και πολλά άλλα κωμικοτραγικά που τα βλέπουμε μόνο σε ταινίες. Η όλη ιστορία πάντως τελείωσε όταν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα οι βουλευτές μετέβηκαν σε παρακείμενο γραφείο του κόμματος.

Όλα τα παραπάνω γεγονότα είχαν την τύχη να τα τραβήξουν και κάμερες τοπικών καναλιών, που είχαν μαζευτεί για ρεπορτάζ για τις εκλογές της ΟΝΝΕΔ που γινόντουσαν δυο τετράγωνα μακριά από την πλατεία και έτσι με τα πρώτα επεισόδια έτρεξαν και αποθανάτισαν τα γεγονότα. Αυτό όμως που μένει να δούμε είναι αν τα κανάλια δείξουν αυτές τις σκηνές!!
Μιας και όπως είδαμε και στη Τρίπολη στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, στα περισσότερα ΜΜΕ επικρατεί η λογική «μούγκα στην στρούγκα» .

*από το:
http://online-pressblog.blogspot.com/2010/06/blog-post_7736.html

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Για μια θέση στον ήλιο...

Η αναζήτηση εργασίας, ειδικά σήμερα που η «μαύρη τρύπα» της ανεργίας όλο και μεγαλώνει, είναι μια δύσκολη ιστορία, μια επίπονη προσπάθεια, μια οργανωμένη εκστρατεία, που απαιτεί από τον ενδιαφερόμενο υπομονή, μεθοδικότητα, συνεχή ενημέρωση, γνώσεις και εντατική έρευνα.


Το να είσαι 45 χρόνων και ανύπαντρη μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, έτσι κι αλλιώς είναι μια δύσκολη κατάσταση. Που θέλει τόλμη και προσπάθεια για να τα καταφέρεις. Αν όμως ταυτόχρονα είσαι και άνεργη, τότε η κατάσταση είναι ακόμα δυσκολότερη.

Το να είσαι 36 χρόνων, γεμάτος όνειρα για δημιουργία, διάθεση για ζωή, ελπίδες για επαγγελματική ανέλιξη, και ύστερα από 9 χρόνια να βρίσκεσαι χωρίς δουλειά λόγω πτώχευσης της εταιρείας σου, αλλά και χωρίς λεφτά, αφού μισθοί ενός έτους και αποζημίωση χάθηκαν, είναι ένα γεγονός που σου ανατρέπει όλη σου τη ζωή.


Παναγιώτα και Γιάννης, δύο άνθρωποι ανάμεσα στους χιλιάδες Ελληνες που σήμερα βρίσκονται καταγεγραμμένοι στη μακρά λίστα των ανέργων, στην οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κάθε χρόνο καταγράφονται κι άλλοι, κι άλλοι. Που καλούνται να ζήσουν με το πενιχρό επίδομα ανεργίας που τους δίνει η πολιτεία -και αυτό μόνο για 12 μήνες-, που βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, που ο καθένας από την πλευρά του παλεύει, τρέχει και αγωνίζεται για να κερδίσει μια θέση στην αγορά εργασίας.

Η καλπάζουσα ανεργία στη χώρα μας είναι γεγονός. Δεν το λέμε εμείς, είναι συμπέρασμα που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία υπηρεσιών του κράτους. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, τον Απρίλιο του 2010 οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στις λίστες του έφτασαν τις 711.699 και από αυτούς μόνο ένας στους τρεις λαμβάνει το φοβερό... επίδομα των 454,25 ευρώ, το χαμηλότερο στην ευρωζώνη. Την ίδια ώρα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως σημειώνει ο Κ.Δημουλάς, επιστημονικός σύμβουλος στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το επίδομα ανεργίας δίνεται τουλάχιστον για δύο χρόνια και όταν αυτό εξαντλείται ο άνεργος λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής πρόνοιας για άλλα δύο χρόνια. Επιπλέον σε ορισμένες χώρες έπειτα από 2-3 χρόνια ανεργίας προσφέρονται στον άνεργο είτε προσωρινή εργασία ή συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης, ενώ παράλληλα λαμβάνει κι άλλα επιδόματα, όπως ενοικίου, κάλυψης δαπανών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης κ.ά.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η ανεργία στη χώρα μας τον Φεβρουάριο του 2010 έφτασε στο 12,1% από το 9,1% που ήταν τον Φεβρουάριο του 2009. Με λίγα λόγια μέσα σ' ένα χρόνο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 154.280 άτομα. Εκείνοι που γνωρίζουν καλά το θέμα υποστηρίζουν ότι οι πραγματικοί άνεργοι στη χώρα μας ξεπερνούν τις 800.000 και το ποσοστό της ανεργίας το 16%, γιατί στα επίσημα στοιχεία δεν καταγράφεται η λανθάνουσα και η κρυφή ανεργία, που υπολογίζεται σε 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Εξάλλου ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, τον περασμένο Δεκέμβριο, μιλώντας στη Βουλή, έκανε λόγο για δραματική έκρηξη της ανεργίας, μίλησε για φαινόμενο «μαζικής ανεργίας», η οποία, όπως είπε, πιθανώς να αγγίζει και τα ισπανικά πρότυπα και να φτάνει το 18-20%.
Το βέβαιο είναι ότι η αγορά εργασίας έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, εργαζόμενοι απολύονται, αρκετοί βιώνουν την ανασφάλεια στο εργασιακό τους περιβάλλον, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας είναι περιορισμένες.
Τ ο βασικό ερώτημα που τίθεται και απασχολεί χιλιάδες άνδρες και γυναίκες σήμερα, είναι όταν χάσουν τη δουλειά τους, απολυθούν ή η εταιρεία που δούλευαν κλείσει, τι πρέπει να κάνουν; Πού πρέπει να απευθυνθούν, από πού να ξεκινήσουν, ποια βήματα ν' ακολουθήσουν για να εντοπίσουν κενές θέσεις εργασίας ή επαγγελματικές ευκαιρίες και στη συνέχεια να τις διεκδικήσουν;
Οι ειδικοί λένε ότι το παν είναι η σωστή έρευνα που πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος για να αντλήσει τις πληροφορίες που χρειάζεται και στη συνέχεια να αναζητήσει μια θέση εργασίας. Μερικά από τα βασικά βήματα της έρευνας αυτής είναι: η ανάγνωση μικρών αγγελιών, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί μερικές φορές είναι παραπλανητικές και κρύβουν παγίδες, επίσκεψη στα αρμόδια γραφεία του ΟΑΕΔ, στα Γραφεία Ενημέρωσης Ανέργων, στα Γραφεία Διασύνδεσης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στις ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων και βέβαια επαφή με φίλους και συγγενείς, μια μέθοδος που στην Ελλάδα θεωρείται η πιο αποτελεσματική, αφού έρευνες δείχνουν ότι ο πιο συχνός τρόπος εύρεσης εργασίας είναι αυτός.

Η «Ε» προσεγγίζει σήμερα το θέμα της ανεργίας, μέσα από ανθρώπους που τη βιώνουν, από επιστήμονες που επισημαίνουν τα προβλήματα που προκαλεί στην υγεία, και ταυτόχρονα κάνει μια καταγραφή υπηρεσιών (δημόσιων και ιδιωτικών), γραφείων εύρεσης εργασίας και διαφόρων άλλων τρόπων, που ένας άνεργος η οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος μπορεί ν' αναζητήσει μια θέση εργασίας.

«Αν έχεις παιδί, θέλεις - δεν θέλεις αντέχεις»

Των ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ, papastat@enet.gr, ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥdani@enet.gr Ανύπαντρη μητέρα μιας 7χρονης, η Γιώτα Παντούνα, 45 ετών, μετρά έναν χρόνο άνεργη. Παρ' όλα αυτά δεν το βάζει κάτω. Εξάλλου, όταν έχεις μικρό παιδί «θέλεις, δεν θέλεις, αντέχεις», όπως λέει.

«Ενιωσα ότι με πετάνε στη σέντρα της ζωής. Επρεπε να αναζητήσω και πάλι εργασία σε μια δύσκολη ηλικία και σε μια ακόμα πιο σκληρή εργασιακή πραγματικότητα.

* Ελευθεροτυπία, Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Των ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ,
papastat@enet.gr,
ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥdani@enet.gr

Διαβάστε περισότερα στο: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=172195

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

«Δικαίως ξεσηκώνονται οι Ελληνες»

ΟΣΚΑΡ ΛΑΦΟΝΤΕΝ
 Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


 «Είναι απίστευτο το ότι η νεοφιλελεύθερη σκέψη επηρεάζει ακόμη τις πράξεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ζητώντας από την Ελλάδα να λάβει μέτρα λιτότητας, σε μια εποχή όπου η κεϊνσιανή λογική περί μεγαλύτερων κρατικών δαπανών, μείωσης των επιτοκίων και αύξησης της ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών απέτρεψε την παγκόσμια οικονομία από ένα κραχ», δηλώνει στην «Ε» από το Βερολίνο ο ηγέτης του Γερμανικού Αριστερού Κόμματος (Die Linke) Οσκαρ Λαφοντέν.
«Οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας είναι για χρόνια πολύ υψηλές. Είναι δαπάνες που πρέπει να μειωθούν δραστικά πριν επηρεάσουν αρνητικά μισθούς και συντάξεις. Η εμμονή στην εκπλήρωση συμβολαίων αγοράς όπλων είναι αντιλαϊκή...» (φωτ. Reuters )
Εχοντας διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, όντας, ως εκ τούτου, βαθύς γνώστης των οικονομικο-πολιτικών θεμάτων που διέπουν την ευρωζώνη, ο κ. Λαφοντέν προτείνει την περικοπή των εμπορικών πλεονασμάτων των πρωταθλητριών στις εξαγωγές χωρών, όπως η Γερμανία, και παράλληλη ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, ώστε να διασωθούν τα δημοσιονομικά της ευρωζώνης. Χαρακτηρίζει «δίκαιες» τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και στέλνει μήνυμα στους Ελληνες πολίτες, «να απαιτήσουν την άμεση ρύθμιση των αγορών και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης».


Η ευθύνη της Μέρκελ
Κ. Λαφοντέν, πολλοί κατηγορούν την Ανγκελα Μέρκελ για την επιδείνωση της κρίσης. Πώς θα εξηγούσατε την όλη στάση της;
«Η καγκελάριος Μέρκελ δεν κατανοεί το πώς λειτουργούν οι αγορές. Οταν ξεσπά μια φλόγα πρέπει να σβήσεις τη φωτιά. Εάν καθυστερήσεις υπερβολικά, η πυρκαγιά φουντώνει. Αυτό ακριβώς συνέβη, μιας και η Ανγκελα Μέρκελ, σκεπτόμενη τις περιφερειακές εκλογές στη Βεστφαλία, θέλησε να αναβάλει την απόφαση».
Τη στιγμή που Ε.Ε. και ΔΝΤ πιέζουν για την επιβολή μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, αναφέρεται ότι η Γαλλία και η Γερμανία πιέζουν τη χώρα να αγοράσει όπλα. Σε συνδυασμό με το ότι ευρωπαϊκές χώρες δανείζουν την Ελλάδα με επιτόκιο πολύ υψηλότερο από αυτό που δανείζονται από την ΕΚΤ, ανησυχείτε για το μέλλον της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης;

«Οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα είναι για χρόνια πολύ υψηλές. Είναι δαπάνες που πρέπει να μειωθούν δραστικά πριν επηρεάσουν αρνητικά συντάξεις και μισθούς. Η εμμονή στην εκπλήρωση συμβολαίων αγοράς όπλων είναι αντιλαϊκή. Και η παροχή δανείων στην Ελλάδα με επιτόκιο 5% όταν το λαμβάνεις με 1% δεν δείχνει σοφία από την πλευρά της Ευρώπης. Θα ήταν σωστό να επιτραπεί η έκδοση ομολόγων Eurobonds στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως ζητεί η γερμανική Αριστερά εδώ και πολύ καιρό».
Το «βάρος» στους έχοντες

Γίνεται συζήτηση για το εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, βαθαίνοντας την οικονομική ύφεση, μπορούν να μειώσουν το εξωτερικό χρέος. Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι πάρθηκαν;
«Μείωση της πραγματικής οικονομίας σημαίνει αύξηση του εξωτερικού χρέους. Αυτά τα μέτρα ζητούνται από την Ελλάδα, διότι η νεοφιλελεύθερη σκέψη επηρεάζει ακόμη τις πράξεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Και είναι απίστευτο, σε μια εποχή όπου η κεϊνσιανή λογική -που εκπροσωπείται μόνο από την Αριστερά- περί μεγαλύτερων κρατικών δαπανών, μείωσης των επιτοκίων και αύξησης της ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών -απέτρεψε την παγκόσμια οικονομία από ένα κραχ».
Διάφορες πλευρές ισχυρίζονται ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εάν ήθελε να αποφύγει την πτώχευση. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Δεν είναι εύκολο να δώσεις συμβουλή από το εξωτερικό στο πώς η Ελλάδα θα διαχειριστεί τη δύσκολη κατάσταση. Αλλά εξίσου σημαντικό με τη μείωση των αμυντικών δαπανών είναι να αφεθεί το βάρος αποπληρωμής στους έχοντες. Πρέπει να γεφυρώσουμε το οικονομικό χάσμα και να κτίσουμε ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης. Λόγω του ότι δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τη δραχμή και να ανατιμήσουμε το γερμανικό μάρκο, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, ένας συντονισμός των μισθών των συγκεκριμένων χωρών θα εξασφάλιζε την ανταγωνιστικότητα των εθνικών οικονομιών στο μέλλον».
Λέγεται ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο τεράστιος δημόσιος τομέας, οι υψηλές δημόσιες δαπάνες, σε συνάρτηση, βεβαίως, με υψηλά ποσοστά διαφθοράς. Ωστόσο, χώρες που ακολούθησαν πλήρως τις νεοφιλελεύθερες επιταγές, όπως η Ιρλανδία, έχουν επίσης πρόβλημα με το έλλειμμά τους. Πώς το εξηγείτε;
«Ολες οι χώρες έχουν επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ο φορολογούμενος καλείται να πληρώσει τα δισεκατομμύρια που έχασαν οι τράπεζες. Αυτό επιδεινώνει το πρόβλημα του χρέους για κάποιες χώρες. Πρέπει επίσης να δούμε το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών. Εάν για μια χώρα είναι αρνητικό -αγοράζοντας περισσότερα από όσα πουλάει- αυτή πρέπει να καταφύγει σε δανεισμό. Γι' αυτό οι πρωταθλητές των εξαγωγών, με πρώτη τη Γερμανία, πρέπει να περικόψουν το εμπορικό τους πλεόνασμα ενισχύοντας παράλληλα την εγχώρια ζήτηση».
Υπάρχει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν σταματούσε να πληρώνει το χρέος της, ώστε να προκαλέσει μια επαναδιαπραγμάτευση του ύψους του, όπως συνέβη με την Αργεντινή. Θα είχε θετικό αντίκτυπο μια τέτοια ενέργεια κατά την άποψή σας;
«Εχω σοβαρές αμφιβολίες, για το εάν το παράδειγμα της Αργεντινής ταιριάζει με τη σημερινή κατάσταση. Εάν πολλές τράπεζες είναι στο χείλος της χρεοκοπίας, τα μέτρα μπορεί να έχουν παρόμοια αποτελέσματα με αυτά της Lehman Brothers. Η Ελλάδα δεν έχει χρεοκοπήσει, αλλά έχει προσωρινά προβλήματα λόγω της σπέκουλας των αγορών πάνω της. Γι' αυτό είναι λάθος να την ανακηρύσσουμε χρεοκοπημένη».

Ο «λογαριασμός»
Ποια συμβουλή θα δίνατε στους Ελληνες πολίτες που είναι αντιμέτωποι με τα μέτρα λιτότητας; Ποια αντίδραση θα ήταν αρμόζουσα;
«Είναι σωστό να ξεσηκώνονται οι Ελληνες, εφόσον οι εργοδότες, οι συνταξιούχοι και οι άνθρωποι σε ανάγκη πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό για την απληστία των τζογαδόρων. Επίσης, οι Ελληνες πολίτες πρέπει να απαιτήσουν την άμεση ρύθμιση των αγορών και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης. Θα πρέπει να το πράξουν, ειδικά για να τερματιστεί η ενδο-ευρωπαϊκή ανατροπή του τρόπου φορολόγησης και της έμμισθης εργασίας».

* Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΖΗΛΑΚΗ
*από τηνεφημ. Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Εσθονία: η παράνοια του ευρώ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ *




Επιτέλους, βρέθηκε η χώρα που ανταποκρίνεται στο όραμα του Βερολίνου για το πώς πρέπει να είναι το... "δημοσιονομικό Νταχάου" της Ευρώπης: είναι η Εσθονία, την ένταξη της οποίας στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2011 αποφάσισαν προχθές οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την απόφαση αυτή θα επικυρώσουν την ερχόμενη εβδομάδα και οι ηγέτες της ευρωζώνης κατά τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν.

Ως χώρα η Εσθονία δεν λέει και πολλά πράγματα. Δεν έχει παρά 1,4 εκατομμύρια κατοίκους, έκταση μικρότερη από το ένα τρίτο της Ελλάδας, μέγεθος οικονομίας κάπου... δεκάξι - δεκαεπτά φορές μικρότερο από της Ελλάδας, κατά κεφαλήν ΑΕΠ λιγότερο από το μισό του ελληνικού.
Τα δημοσιονομικά της μεγέθη όμως κάνουν να ραγίζει από συγκίνηση η καρδιά κάθε γνήσιου Γερμανού: το 2009 το έλλειμμα του προϋπολογισμού της ήταν μόνο 1,7% και το δημόσιο χρέος της -προσοχή, δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους!- ήταν μόνο... 7,2% του ΑΕΠ!!! Ναι, όταν το δημόσιο χρέος της ίδιας της Γερμανίας ανήλθε το 2009 στο 73,2% του ΑΕΠ της ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο του 60% που ορίζει το Μάαστριχ, οι Εσθονοί πέτυχαν στο δημόσιο χρέος τους το απίστευτο ποσοστό του 7,2%. Και όταν κατά μέσο όρο το έλλειμμα των 16 χωρών της ευρωζώνης ήταν 6,3% και της ΕΕ των 27 ήταν 6,8%, η Εσθονία είχε πέρυσι έλλειμμα 1,7%.
Εκαναν παρατήρηση στην Εσθονία ότι ο πληθωρισμός της το 2008 ξεπερνούσε το 10%; Ε, το 2009 ο πληθωρισμός... τρύπησε το πάτωμα και έπεσε κάτω από το μηδέν! Σημειώθηκε μείωση, όχι αύξηση τιμών κατά 0,7%!
Δεν μπορεί να κρύψει η γερμανική "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε" τη χαρούμενη συγκίνησή της, όταν αποκαλεί την Εσθονία "υποδειγματικό μαθητή της δημοσιονομικής πειθαρχίας".
Εύλογη η απορία: πώς πέτυχε η Εσθονία μέσα σε έναν χρόνο αυτά τα δημοσιονομικά θαύματα; Η απάντηση είναι απλή, αλλά επώδυνη: καταστρέφοντας τους Εσθονούς!
Μέσα στο 2009, το εσθονικό ΑΕΠ σημείωσε αβυσσαλέο καταποντισμό: μείωση κατά... 15%! Μόνο σε πόλεμο σημειώνεται τέτοια πτώση του ΑΕΠ.
Πόλεμο φυσικά δεν έκανε η Εσθονία, η κυβέρνησή της όμως εξαπέλυσε κοινωνικό πόλεμο εναντίον του εσθονικού λαού: εκτίναξε την ανεργία στο 20%, σφαγίασε όχι μόνο τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20% ως 30%, αλλά και τους ίδιους απολύοντάς τους κατά δεκάδες χιλιάδες, καταβαράθρωσε τις συντάξεις κατά 20% και πλέον, διέλυσε σχεδόν τα νοσοκομεία περικόπτοντας μέχρι και 40% τους προϋπολογισμούς τους, εξαθλίωσε κατ' ανάλογο τρόπο και τη δημόσια εκπαίδευση, κατάργησε σχεδόν εντελώς τις αποζημιώσεις απολύσεων και τα επιδόματα ανεργίας.
Οι Εσθονοί όμως έσκυψαν το κεφάλι αντί να εξεγερθούν. Ετσι οι ίδιοι βυθίστηκαν στη μιζέρια και στη δυστυχία, ενώ οι αριθμοί γνώρισαν πρωτοφανή ευημερία.
Το έλλειμμα εξαφανίστηκε, αφού η κυβέρνηση εξαπέλυσε πογκρόμ εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων και άφησε χωρίς λεφτά τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα κρατικά ιδρύματα. Εξανεμίστηκε και ο πληθωρισμός, αφού η χώρα γέμισε άνεργους που δεν είχαν καλά καλά πώς να επιβιώσουν.
Επιπλέον, η κυβέρνηση έδινε στις ξένες τράπεζες τα περισσότερα χρήματα από όσα μάζευε, οπότε μειώθηκε και το δημόσιο χρέος.
Κάπως έτσι ονειρεύονται οι Γερμανοί και οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι της Ευρώπης να καταντήσουν τις χώρες και τους λαούς ολόκληρης της ΕΕ. Ευτυχώς όμως ούτε είμαστε ούτε θέλουμε ποτέ να γίνουμε Εσθονοί! Εμείς και πολλοί λαοί σαν εμάς δεν θα θυσιάσουμε τους ανθρώπους για χάρη των αριθμών.


Η ΕΚΤ

Πρότεινε απόρριψη!
Βασανιστήρια... γερμανικού τύπου ήθελε να κάνει στην Εσθονία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, πρότεινε απόρριψη της ένταξης της Εσθονίας στην ευρωζώνη, παρόλο που πληροί τα τυπικά κριτήρια. "Θα έπρεπε να ζητηθεί η αναβολή της ένταξης... Για την Εσθονία θα ήταν εύκολο να εφαρμοστεί η αναβολή και θα μπορούσε ίσως να της προσδώσει πιθανόν μια νέα ορμή, ενώ για το ευρώ η απόρριψη θα έδινε πολύτιμο σημάδι ότι στο μέλλον θα γίνονται σεβαστοί οι κανόνες της νομισματικής ένωσης, ακόμη και όταν δεν εναρμονίζονται με την πολιτική" έγραψε χαρακτηριστικά σε άρθρο της η "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε" συμφωνώντας με την ΕΚΤ.



*εφημ. "ΕΘΝΟΣ" 10.6.2010

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Συμπαράσταση 26 πανεπιστημιακών για τον δήμαρχο Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη,


«Ο τρόπος με τον οποίο ο «Καλλικράτης» εφαρμόζει τις αναγκαστικές συνενώσεις συνιστά κατάχρηση εξουσίας και περιφρόνηση των τοπικών κοινωνιών που συνιστούν το θεμέλιο της έννοιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», αναφέρει το κείμενο συμπαράστασης 26 πανεπιστημιακών για τον δήμαρχο Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη, που από τις 29 Απριλίου έχει ξεκινήσει απεργία πείνας, αντιδρώντας στο σχέδιο «Καλλικράτης».

Ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση «να στρέψει έγκαιρα το βλέμμα της στον δίκαιο αγώνα του Δήμου Ελληνικού και του δημάρχου του». Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι «η χώρα μας κινδυνεύει με διεθνή διασυρμό, όταν ένας διακεκριμένος για το δημοκρατικό, πολιτικό και αγωνιστικό ήθος του πολίτης της, ο δήμαρχος του Ελληνικού, αναγκάζεται να εκθέσει σε κίνδυνο τη φυσική του υπόσταση, προκειμένου να υπερασπιστεί ένα αγαθό που ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας προστατεύει από αυθαίρετες μεταβολές της κεντρικής διοίκησης».

 
Ποιοι υπογράφουν
Οι πανεπιστημιακοί που υπογράφουν το κείμενο συμπαράστασης: Αλέξης Μπένος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Αλκης Ρήγος, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Γιάννης Μαΐστρος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Ελένη Πορτάλιου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Νίκος Μπελαβίλας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Βάσω Τροβά, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Ελίζα-Αννα Δελβερούδη, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Γιάννης Ζαρκάδης, Πανεπιστήμιο Πάτρας - Νίκος Θεοτοκάς, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Νίκος Κοταρίδης, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Θεανώ Φωτίου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Ευάγγελος Νικολαΐδης, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Κωνσταντίνος Καβουλάκος, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Φιλάρετος Αλικαρίδης, Πανεπιστήμιο Αθηνών - Ιων Σαγιάς, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Σταύρος Γούτσος, Πανεπιστήμιο Πατρών - Αγγελική Λούμου, ΤΕΙ Καλαμάτας - Ζαμπία Κατσανεβάκη, Πανεπιστήμιο Αθηνών - Γιώργος Αγγελόπουλος, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Κώστας Γαβρόγλου, Πανεπιστήμιο Αθηνών - Δημήτρης Β. Σερεμέτης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Σκεύος Παπαϊωάννου, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Γιώτα Τουλούμη, Πανεπιστήμιο Αθηνών - Γιάννα Κατσιαμπούρα, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών - Κώστας Σκορδούλης, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

*από την εφημ.  Ελευθεροτυπία, Τρίτη 8 Ιουνίου 2010
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=170396

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Διεθνής τρομοκρατία από την ισραηλινή κυβέρνηση:

Διεθνής τύπος - Η διαρκής τραγωδία των Παλαιστινίων



             Του Μπράντλεϊ Μπάρστον, χρονογράφου της ισραηλινής εφημερίδας "Haaretz"

... Τη χειρότερη "σελίδα" στο ογκώδες βιβλίο βαρβαροτήτων, βίαιων ενεργειών, πολέμου και αιχμαλωσίας των Παλαιστινίων, έγραψαν τις προάλλες οι ειδικές δυνάμεις της ισραηλινής κυβέρνησης με το τσουνάμι θανάτου που εξαπέλυσαν στον στολίσκο της "ελευθερίας"....

Σκίτσο του Daryl Cagle (ΗΠΑ) από την ιστοσελίδα του

Δημοσιεύματα από τις εφημερίδες
Haaretz: Το Ισραήλ δεν διδάχθηκε τίποτε από την εισβολή στη Γάζα
Die Tageszeitung: Το Βιετνάμ του Ισραήλ http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=547418

La Repubblica: Ντ. Γκρόσμαν "Καμία εξήγηση για το έγκλημα του Ισραήλ"
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=547434

The Guardian: Ορόσημο για τη στάση της κοινής γνώμης
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=547429

Ημερομηνία δημοσίευσης: εφημ. "Η ΑΥΓΗ" 05/06/2010

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Απεγνωσμένος αυτοπυρπολήθηκε σε τράπεζα της Θεσσαλονίκης ...

 Επικαιρότητα  


Κι ακόμα δεν τα είδαμε τα χειρότερα στην Ελλάδα του 2010

Απεγνωσμένος και πιεσμένος από ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα ένας 54χρονος αυτοπυρπολήθηκε σε τράπεζα της Θεσσαλονίκης και νοσηλεύεται με εγκαύματα α΄ βαθμού

Μπορεί η κατάσταση του απεγνωσμένου 54χρονου που λούστηκε με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε να είναι καλύτερα απ΄ όσο πίστευαν όσοι είδαν με τα μάτια τους το συγκλονιστικό επεισόδιο σε τράπεζα της Θεσσαλονίκης, η ενέργεια όμως του απελπισμένου ανθρώπου που δεν "έβλεπε μέλλον" μπροστά του δημιουργεί τεράστιους φόβους και ερωτηματικά για το "πού πάει η σύγχρονη ελληνική κοινωνία".

Mε εγκαύματα πρώτου βαθμού, στο 40% του σώματός του, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης ο 54χρονος που εισέβαλε χθες το μεσημέρι σε υποκατάστημα τράπεζας, στη διασταύρωση των οδών Μητροπόλεως - Εθνικής Αμύνης, και αφού περιέλουσε με βενζίνη τον εαυτό του και τα γραφεία της τράπεζας, έβαλε φωτιά.
Η άμεση ενεργοποίηση του συστήματος πυρόσβεσης της τράπεζας, μαζί με την επέμβαση των αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων που έσπευσαν στο υποκατάστημα, απέτρεψαν τα χειρότερα για τον 54χρονο και περιόρισαν τη φωτιά στο εσωτερικό της τράπεζας.
Ικανοποιητική και σταθερή χαρακτήρισε την κατάσταση της υγείας του 54χρονου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητικής του Ιπποκράτειου, Γεώργιος Χριστιανόπουλους, σημειώνοντας παράλληλα ότι μια καλύτερη εκτίμηση των εγκαυμάτων θα μπορέσει να γίνει αύριο. Ο επίδοξος αυτόχειρας φέρεται να αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι πιο ψυχροί παρατηρητές, ωστόσο, που γνωρίζουν πόσες παρόμοιες καταστάσεις έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες στην υπό χρεοκοπία Ελλάδα του 2010. δεν μπορούν παρά να είναι πεπεισμένοι ότι αν δε ληφθούν γενναίες αποφάσεις και δε θεσπιστούν σοβαρά μέτρα για να αποτραπούν ακραίες καταστάσεις, τέτοιες εικόνες δεν αποκλείεται να ξαναδούμε



*από το: http://www.news21.gr/content.php?cid=100#c11995

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ανοικτή συζήτηση για την ανάπτυξη του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ θα γίνει την Πέμπτη 3/6/2010.


Δεν πληρώνω διόδια,δεν πληρώνω την κρίση τους...




Με θέμα δεν πληρώνουμε διόδια! δεν πληρώνουμε την κρίση τους! για ελεύθερους δρόμους,για ελεύθερους χώρους,θα γίνει ανοικτή συζήτηση την Πέμπτη 3/6/2010 στη Λεσχη Υπογείως, Καλλιδρομίου 94 στα Εξάρχεια.
Συνδιοργάνωση απο τις Επιτροπές Αγώνα κατοίκων,πολιτών και εργαζομένων και της Λέσχης Υπογείως.



πηγη:  http://www.epitropesdiodiastop.blogspot.com/

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...