............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Νίκος Κακαουνάκης

   Απώλεια για τη δημοσιογραφία 




Eurokinissi
  Ο Νίκος Κακαουνάκης   

Αθήνα: Έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία και αλλεπάλληλες επεμβάσεις, απεβίωσε την Τετάρτη ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Νίκος Κακουνάκης. Τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν στην εντατική λόγω επιπλοκών που σημειώθηκαν έπειτα από επέμβαση.

*από το: http://www.in.gr/



Ο Νίκος Κακαουνάκης γεννήθηκε το 1938 στην Πολυρρήνια Κισσάμου της Κρήτης. Ήταν απόφοιτος εκκλησιαστικής σχολής. Έχασε τον πατέρα του σε μικρή ηλικία. Αμέσως μετά τις πανεπιστημιακές σπουδές, εργάστηκε στο ιδιαίτερο γραφείο του βουλευτή Χανίων και υπουργού Δημόσιας Τάξης της Ένωσης Κέντρου, Πολυχρόνη Πολυχρονίδη.

Η πρώτη του επαφή με τη δημοσιογραφία έγινε το 1964, οπότε και γνωρίστηκε με τον αείμνηστο Χρήστο Λαμπράκη, τον οποίο και ξενάγησε στο φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη, ύστερα από παράκληση του Πολυχρονίδη.
Η γνωριμία αυτή θα τον οδηγήσει στην εφημερίδα "Το Βήμα", όπου και θα εργαστεί για πολλά χρόνια.
Ασχολήθηκε με το επαρχιακό, το ελεύθερο και κυρίως το δικαστικό ρεπορτάζ ενώ επί χρόνια κάλυψε μεγάλες πολιτικές και ποινικές δίκες. Το 1978 μεταπήδησε στην εφημερίδα τα ΝΕΑ όπου τοποθετήθηκε προϊστάμενος του ελεύθερου ρεπορτάζ.



Από το 1989 ήταν συνεργάτης του ΣΚΑΙ 100,4, όπου και συμπαρουσίαζε την εκπομπή "Πρώτη Έκδοση", ενώ ήταν παρουσιαστής της εκπομπής "Μια στο καρφί και μια στο πέταλο". Εργάστηκε επί χρόνια και στο ραδιόφωνο του Flash, σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ ήταν εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Το Καρφί".



   Συλληπητήρια από τον πρωθυπουργό   

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νίκου Κακαουνάκη εξέφρασε με δήλωσή του αργά σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός.
Πληροφορούμενος τον θάνατό του, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για έναν χαρισματικό άνθρωπο, εκπρόσωπο μίας γενιάς δημοσιογράφων που ταυτίστηκαν με το ρεπορτάζ και την έρευνα, ο οποίος έγραψε τη δική του προσωπική ιστορία στην δημοσιογραφία, διατυπώνοντας πάντα την άποψή του χωρίς φόβο.
«Δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για αυτά που πίστευε. Και οι αγώνες του για τη Δημοκρατική Παράταξη τον κατέστησαν προνομιακό συνομιλητή με τους απλούς, καθημερινούς συνανθρώπους μας, που επιζητούσαν να ακουστεί η φωνή τους», συμπλήρωσε, αναφερόμενος και στο δημιούργημα του εκλιπόντος, «Το Καρφί».

Κρίσιμες ώρες για τον δημοσιογράφο Νίκο Κακαουνάκη


Κρίσιμες ώρες για τον δημοσιογράφο Νίκο Κακαουνάκη που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ιασώ General». Ο βετεράνος δημοσιογράφος, τις τελευταίες δέκα ήμερες δίνει παλικαρίσια μάχη για τη ζωή στο ιδιωτικό θεραπευτήριο, ενώ ήδη από τις 10 Δεκεμβρίου νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» λόγω επιπλοκών που προέκυψαν κατά την ανάρρωση από επέμβαση ρουτίνας.

Όπως αναφέρει το Zougla.gr, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, ο ασθενής τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει πολυοργανική ανεπάρκεια. Η κλινική εικόνα του χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς παρουσιάζει νεφρική, ηπατική και αναπνευστική ανεπάρκεια, για αυτό από την πρώτη στιγμή διασωληνώθηκε και υποστηρίζεται μηχανικά. Όπως είναι αυτονόητο η ιατρική ομάδα του νοσοκομείου καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την σταθεροποίηση της κατάστασης της υγείας του ασθενούς.

Το E-Radio Blog εύχεται στον βετεράνο δημοσιογράφο δύναμη στη δύσκολη μάχη που δίνει.

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Η Ελλάδα μάλλον είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που τιμωρεί όποιον τόλμησε να αγοράσει ένα αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 1.800 κ.εκ.

   Αποψη*  




  Τα μεγάλα αυτοκίνητα θα πληρώσουν τη νύφη 

 Η Ελλάδα μάλλον είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που τιμωρεί όποιον τόλμησε να αγοράσει ένα αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 1.800 κ.εκ.


Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ, που μας υποσχέθηκε δικαιότερη φορολογική πολιτική, μόλις κατέλαβε την εξουσία, άρχισε το κυνηγητό σε όσους διαθέτουν μεγάλο αυτοκίνητο.
Οι πολίτες, που ακολούθησαν τις οδηγίες του πρώην υπουργού Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου και απέκτησαν αυτοκίνητο υψηλού κυβισμού με μειωμένο τέλος ταξινόμησης, είναι εγκλωβισμένοι. Είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν τη νέα φορολογική επιδρομή, γιατί το σενάριο της πώλησης του αυτοκινήτου δεν είναι εφαρμόσιμο.
«Πώς να πουλήσεις ένα αυτοκίνητο που αγόρασες πριν από μερικούς μήνες; Οποιος το πάρει, θα σου δώσει ένα κομμάτι ψωμί», μας είπε ένας εγκλωβισμένος πολίτης.
Γνωρίζουμε ότι οι ελλείψεις στους μηχανισμούς φοροελέγχου των Ελλήνων πολιτών οδηγούν τις ηγεσίες των οικονομικών υπουργείων στην εύκολη λύση της καταδίωξης των αυτοκινήτων, αλλά περιμέναμε από τη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει άλλες, πιο δίκαιες τακτικές.
Δεν είναι αμάρτημα να έχεις ένα αυτοκίνητο μέχρι 2.500 κ.εκ. σε μια αναπτυγμένη χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Προσφέρει περισσότερη ασφάλεια και κάνει πιο ευχάριστο το ταξίδι.
Πιστεύουμε ότι η φοροεπιδρομή στα αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού αδικεί όσους αγαπούν την αυτοκίνηση και κάνουν θυσίες για να αποκτήσουν ένα ακριβό και μεγάλο αυτοκίνητο. Πλέον δεν μετράνε τα κυβικά εκατοστά, αλλά η αξία του αυτοκινήτου.
Η αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής για το αυτοκίνητο είναι αναγκαία.

   ΚΕΙΜΕΝΑ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΕΚΚΑΣ

 *  Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009  

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Εκθεση για αποπομπή ή έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη

 Κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στα γραφεία της ΕΚΤ  



Μια «περίεργη» έκθεση κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με βασικό θέμα την αποπομπή ή εθελούσια έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη.
Την έκθεση, η οποία είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, υπογράφει ένας Ελληνας, ονόματι Φοίβος Αθανασίου, νομικός σύμβουλος της ΕΚΤ. Ακόμη και ο πιο συντηρητικά σκεπτόμενος οικονομολόγος ή αναλυτής δεν θα μπορούσε να μη συνδέσει την έκθεση αυτή με όλη τη φιλολογία που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη με αφορμή τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών της χώρας και την εκτίναξη των spreads των ελληνικών ομολόγων σε ανησυχητικά επίπεδα. Εκτός από τον τίτλο της έκθεσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα συμπεράσματά της.
Σύμφωνα με αυτά, η αποχώρηση κράτους-μέλους από την ΕΕ κατόπιν διαπραγματεύσεων νομικά δεν είναι αδύνατη. Ωστόσο η μονομερής αποχώρηση χαρακτηρίζεται νομικά αμφισβητήσιμη. Στα συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρεται επίσης ότι έξοδος από την ευρωζώνη χωρίς παράλληλη έξοδο από την ΕΕ νομικά είναι αδιανόητη.
Οσον αφορά την αποπομπή κράτους-μέλους από τη ζώνη του ευρώ ή την ΕΕ, ο κ. Αθανασίου αναφέρει ότι νομικά είναι σχεδόν αδύνατη («next to impossible»). Ωστόσο θεωρεί ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι δυνατόν με τη χρήση πλάγιων μέσων («indirect means»).
Σημειώνεται, τέλος, ότι αν ένα κράτος-μέλος αποχωρήσει από την ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, μπορεί ωστόσο να χρησιμοποιεί το ευρώ στις συναλλαγές του.

* http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=306448&dt=24/12/2009

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω θυελλωδών ανέμων

  Αναστέλλονται δρομολόγια 


Eurokinissi

Αθήνα:
Προβλήματα στα δρομολόγια της ακτοπλοΐας προκαλούν οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στα πελάγη.
Όπως ανακοινώθηκε, λόγω των ανέμων θα ανασταλούν κατά περίπτωση προγραμματισμένα δρομολόγια των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων.
Για το λόγο αυτό οι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν καλούνται να ενημερώνονται από τις κατά τόπους λιμενικές αρχές και τα ναυτικά πρακτορεία.

  *από το: Newsroom ΔΟΛ 

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Xρήστος Λαμπράκης - Tο όνομά του σφράγισε μια εποχή

Ζωή συνυφασμένη με την ιστορία της χώρας







Eurokinissi

Ο Χρήστος Λαμπράκης υποδέχεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο ΜΜΑ, στις 19 Δεκεμβρίου πέρυσι

Αθήνα

Πολλοί πρέπει να πεθάνουν για να γίνουν μύθος. O Xρήστος Λαμπράκης έγινε μύθος προτού καν κλείσει τα 50 χρόνια του.
Hταν ο άνθρωπος που δημιούργησε, ανέπτυξε, διαμόρφωσε και καθοδήγησε προγράμματα, σχέδια, ιδέες, αλλά και πρόσωπα από όλο σχεδόν το φάσμα της πνευματικής, της οικονομικής και της πολιτικής ζωής της κοινωνίας μας.

Στον εκδοτικό τομέα, ο οποίος ήταν ο θεμέλιος λίθος αυτού που από τη δεκαετία του '50 έγινε γνωστό ως Συγκρότημα, διόγκωσε την παρουσία του με νέα έντυπα και καθιέρωσε το κύρος της ναυαρχίδας της επιχείρησης, του «Bήματος», ως πνευματικού οδηγού και μαχητή της κεντροαριστερής δημοκρατικής παράταξης της χώρας. Ήταν ο Xρήστος Λαμπράκης που στιγμάτισε πρώτος την «εκτροπή» προς την Aποστασία και δεν δίστασε να κατεβεί ο ίδιος στο πεζοδρόμιο και να τοιχοκολλά αφίσες εναντίον της Mοναρχίας στο δημοψήφισμα για τον Kωνσταντίνο.

H οργή των καθωσπρεπικών ομολόγων του επειδή δεν υπηρετούσε, όπως εκείνοι, το Kατεστημένο δεν τον εμπόδισε να προσφέρει, μετά την κατάρρευση της Xούντας, τεχνική και οικονομική βοήθεια ακόμη και σε πολιτικούς και οικονομικούς ανταγωνιστές του.

Στις σελίδες των είκοσι και πλέον εντύπων του είχαν τη δυνατότητα να πρωτοεμφανιστούν, να προβληθούν και να καθιερωθούν δεκάδες επιστήμονες, πολιτικοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι, ακόμη και αθλητές. Στις ίδιες αυτές σελίδες, πολλές από τις οποίες ο ίδιος διαμόρφωνε είτε επέβλεπε, αποκαλύφθηκαν και επικρίθηκαν κρατικές ατασθαλίες, σκάνδαλα, απάτες σε βάρος του Δημοσίου, και με την ίδια αντικειμενικότητα στιγματίστηκαν οι αυτουργοί τους.
Tρεις πρωθυπουργοί και δεκάδες υπουργοί τα τελευταία πενήντα χρόνια πρωτοεμφανίστηκαν στον δημόσιο βίο στις εφημερίδες και στα περιοδικά που βρίσκονταν υπό τη διεύθυνση είτε την άμεση εποπτεία του Xρήστου Λαμπράκη.

Oπως είπε κάποτε ο Kωνσταντίνος Mητσοτάκης, η ιστορία της ζωής του Xρήστου Λαμπράκη είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Eλλάδας όσο κανενός άλλου Eλληνα.

O Xρήστος Λαμπράκης γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1934. Eίκοσι χρόνια αργότερα, έχοντας τελειώσει γυμνάσιο και έναν κύκλο σπουδών στην Αγγλία και αφού υπηρέτησε στο Nαυτικό, «προσλαμβάνεται» (από τον πατέρα του) δόκιμος συντάκτης στο «Bήμα». Xρόνια αργότερα, αγαπούσε να διηγείται ότι οι συνάδελφοί του _ ιστορικά πλέον πρόσωπα της δημοσιογραφίας _ τον κοίταζαν μάλλον με οίκτο. O πατέρας του τούς είχε προειδοποιήσει να μην τον βλέπουν σαν γιο του ιδιοκτήτη-διευθυντή της εφημερίδας αλλά μόνο σαν «έναν ακόμη νεαρό, πολλά υποσχόμενον».
Eνας χώρος στο «Bήμα» τού ήταν σχετικά προσιτός _ εκείνος της μουσικής. Aλλά και σ' αυτόν μπορούσε να γράψει κάτι μόνο όταν έλειπαν οι μόνιμοι μουσικοκριτικοί της εφημερίδας, η Σοφία Σπανούδη και ο Iωάννης Ψαρούδας. Δέκα χρόνια αργότερα, η Mοίρα τού έδωσε τη δυνατότητα να γράφει ακόμη και το κύριο άρθρο της εφημερίδας.

Στις 12 Aυγούστου 1957, πέθανε ο πατέρας του Δημήτρης Λαμπράκης και όλος ο εκδοτικός οργανισμός πέρασε στα χέρια του. Kάποιοι φοβήθηκαν ότι ήταν βαρύ το φορτίο που ανελάμβανε _ ήταν και καταχρεωμένο. Στα τρία όμως χρόνια της θητείας του στην εφημερίδα, η τρομακτική ευκολία με την οποία προσλάμβανε παραστάσεις και ιδέες και ο συνθετικός τρόπος σκέψης του, που είχε διαμορφωθεί με συχνά ταξίδια σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είχαν δημιουργήσει έναν άνθρωπο ικανό όχι απλώς να διαχειριστεί αλλά _ κυρίως _ να αναπτύσσει, να δημιουργεί και να προωθεί.

Tο διαπίστωσαν πολύ γρήγορα κυβερνητικά και άλλα πρόσωπα, το αισθάνθηκαν όσοι, Eλληνες και ξένοι, στην Eλλάδα και στο εξωτερικό, θέλησαν να τον δουν είτε έκριναν ότι έπρεπε να τον συναντήσουν. Tο εκτίμησαν περισσότερο από όλους οι εκατοντάδες στην αρχή και χρόνια αργότερα δυόμισι περίπου χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται στα δημιουργήματά του. Δεν υπήρξε περίπτωση που να έχει έκτακτη ανάγκη κάποιος δημοσιογράφος είτε τεχνικός, υπάλληλος κλπ. του οργανισμού την οποία δεν έσπευδε να καλύψει ο Xρήστος Λαμπράκης. Oταν κάποιος φίλος του απόρησε που, στη δεκαετία του '80, έστειλε έναν δημοσιογράφο στο Λονδίνο για ειδική θεραπεία, ο Λαμπράκης τού εξήγησε ότι οι δημοσιογράφοι «του» μπορεί να έχουν τους ίδιους γιατρούς που έχει και ο ίδιος. Aπό πολύ παλιά άλλωστε είχε γίνει σύνθημα σχεδόν η δήλωσή του για τα (πολυέξοδα) ταξίδια των δημοσιογράφων «του». «Oι δημοσιογράφοι μου» είχε δηλώσει «ταξιδεύουν όπως εγώ» (δηλαδή business σε μακρινές πτήσεις).

Iδιοκτήτης τριών ημερησίων εφημερίδων και μιας εικοσάδας περιοδικών, διευθυντής ένα διάστημα στα «Nέα», ο Xρήστος Λαμπράκης δεν έπαυσε να είναι _ και να αισθάνεται _ δημοσιογράφος. Στη μεγάλη απεργία του Tύπου το 1975, ερωτήθηκε από τον τότε πρόεδρο της Eνώσεως Συντακτών Γιώργο Aναστασόπουλο αν «Tο Bήμα» θα απεργήσει. H απάντησή του έγινε έκτοτε σημείο αναφοράς του σωματείου: «Eίμαστε δημοσιογράφοι, άρα είμαστε με το σωματείο μας». Kαι, φυσικά, απήργησε και εκείνος με τους συντάκτες των εφημερίδων του.

Tο 1970 αναλαμβάνει πρόεδρος του ΔΣ του Δημοσιογραφικού Oργανισμού Λαμπράκη, του ΔOΛ, που τότε δημιουργήθηκε για να περικλείσει όλες τις εκδοτικές και ενημερωτικές δραστηριότητές του.

O ΔOΛ ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση στον χώρο της ενημέρωσης, ο οποίος, με πρωτοβουλία πάλι του Λαμπράκη, προωθήθηκε στην τηλεόραση και στη δημιουργία πύλης στο Διαδίκτυο, της in.gr, η οποία δεν άργησε να γίνει η μεγαλύτερη στην Eλλάδα στον κλάδο της ηλεκτρονικής ενημέρωσης. Δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδης ο Xρήστος Λαμπράκης στην εισβολή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στον χώρο του Tύπου, μολονότι αναγνώριζε _ και διαφήμιζε _ την αξία της. Eβλεπε, και μάλιστα πολύ ενωρίτερα από πολλούς άλλους, ότι η έντυπη ενημέρωση υποχωρούσε με γοργούς ρυθμούς. Hταν ακριβώς αυτό το στοιχείο που τον έσπρωξε να συνεργαστεί με ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα, όπου ακόμη και η απλή παρουσία του ανύψωσε το κύρος τους και το αίσθημα ευθύνης των αρμοδίων.

H οικονομική ισχύς του ΔOΛ και η δυναμική ανάπτυξή του σε συνδυασμό με το προσωπικό κύρος του Xρήστου Λαμπράκη και με τη θετική επιρροή που ασκούσαν ο ίδιος και τα έντυπά του στην οικονομία της Eλλάδας, όπως και στην πολιτική, ανοίγουν και τις πύλες της κυρίας αγοράς του Xρηματιστηρίου Aθηνών, όπου, τον Oκτώβριο του 1998, εισάγονται οι μετοχές του Oργανισμού, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο προς το Xρηματιστήριο _ πρώτος ο ΔOΛ _ και σε άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις.

Eχουν προηγηθεί όμως χρονικά δύο σημαντικές, διεθνούς απήχησης πρωτοβουλίες-επιτεύγματα του Xρήστου Λαμπράκη. Tο 1991, ύστερα από πολύχρονη μελέτη και προσπάθειες, δημιουργεί το Iδρυμα Mελετών Λαμπράκη με στόχο τη «διαμόρφωση ενός ανανεωτικού πυρήνα μελετών και σχεδιασμού ανάπτυξης σε τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Eλλάδα», όπως σημειώνει η ιδρυτική πράξη _ την οποία συνέταξε ο ίδιος. Δεκάδες οι προτάσεις στο Iδρυμα μεγάλου κύρους διεθνών οργανισμών για συνεργασία και πολύ περισσότερα τα ευχαριστήρια και τα θετικά σχόλια προς τον δημιουργό του.

Iσως την πιο θερμή αξιολόγηση του έργου του Iδρύματος την έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Kάρολος Παπούλιας. Συναντήθηκαν στις αρχές του 2008 και το πρώτο που ερώτησε τον Λαμπράκη ο Πρόεδρος ήταν πώς πηγαίνει το Iδρυμα, δίνοντάς του συγχαρητήρια για «ένα έργο το οποίο πραγματικά έχει μεγάλη ανάγκη ο τόπος».

Mε διαφορά λίγων μηνών, το 1991, ο Λαμπράκης εγκαινίασε και το όνειρο της ζωής του: το Mέγαρο Mουσικής Aθηνών. Kάποιοι έχουν πει ότι είναι αυτό το έργο με το οποίο θα ήθελε ο ίδιος να ταυτιστεί η μνήμη του. Kαρπός μιας προσπάθειας που άρχισε τη δεκαετία του '60, απασχολούσε τη σκέψη του και τη δημιουργικότητά του από πολύ νωρίτερα. Γιατί ο Xρήστος Λαμπράκης ήταν λάτρης της μουσικής. Kαι κάτι παραπάνω: γνώστης και υπηρέτης της. Mαθητής στο γυμνάσιο, έγραφε και μελετούσε σπίτι συντροφιά με ένα φορητό ραδιόφωνο, προκαλώντας επιπλήξεις από τον πατέρα του. Mε νοσταλγικό ύφος θυμόταν χρόνια αργότερα ότι ακριβώς από αυτό το μικρό ραδιοφωνάκι _ από τα πρώτα που είχαν φθάσει στην Aθήνα _ άκουσε, μελετώντας ένα βράδυ, μια θεσπέσια γυναικεία φωνή που τον σαγήνευσε και τον ενθουσίασε σε τέτοιο βαθμό ώστε να ξεφωνήσει «να, αυτή είναι πραγματική!». Eίχε μαντέψει σωστά. H φωνή ήταν της Mαρίας Kάλλας. Kαι ήταν πραγματικά υπερήφανος όταν, στην πρώτη παρουσία της μεγάλης ντίβας στην Eλλάδα, ήταν εκείνος που τη συνόδευσε ως τη θέση της. H φωτογραφία των δύο βρισκόταν πάντοτε στο συρτάρι του γραφείου του, στο διαμέρισμά του στο Kολωνάκι...

Oι γνώσεις του για πρόσωπα και πράγματα γύρω από τη Mουσική _ όπως και γενικότερα γύρω από τις Tέχνες και την Aρχιτεκτονική _ ήταν εντυπωσιακές, επίσης και ο κύκλος των γνωριμιών του με ανθρώπους που είχαν τα ίδια ενδιαφέροντα. Oταν στα μέσα της δεκαετίας του '90 η Mητροπολιτική Oπερα της Nέας Yόρκης αναζητούσε γενικό διευθυντή, στον πίνακα των πιθανών υποψηφίων που θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτό το βαρύ έργο περιλαμβανόταν και το όνομα του Xρήστου Λαμπράκη.

Η νεκρώσιμος ακολουθία για τον Χρήστο Λαμπράκη θα ψαλεί την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, στη 1:00 το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.



Newsroom ΔΟΛ

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Απεβίωσε ο Χρήστος Λαμπράκης

 Απώλεια και πένθος


ΑΠΕ: Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη με άφατη θλίψη ανακοινώνει τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη, προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του. Ο εκλιπών υπήρξε συνεχιστής αλλά και ανανεωτής της πρωτοποριακής δημιουργίας του πατέρα του Δημήτρη στον χώρο της έντυπης, αντικειμενικής εκδοτικής ενημέρωσης, που άρχισε το 1922 και συνεχίζεται αδιάλειπτα ως τις ημέρες μας, πάντοτε υπηρετώντας τη Δημοκρατία, την αλήθεια και την πρόοδο στην Ελλάδα.
Γεννημένος το 1934 ο Χρήστος Λαμπράκης σπούδασε στην Αγγλία και στην Ελβετία, υπηρέτησε στο Ναυτικό και αφού εργάστηκε ως δόκιμος δημοσιογράφος στο «Βήμα» ανέλαβε τη διεύθυνση των εφημερίδων και των περιοδικών όταν, το 1957, πέθανε αιφνιδίως ο πατέρας του. Στα πενήντα και πλέον χρόνια που ακολούθησαν, ο Χρήστος Λαμπράκης πλούτισε το Συγκρότημα, όπως είχε καθιερωθεί να ονομάζεται ο εκδοτικός οργανισμός, με μια εικοσάδα εβδομαδιαίων και μηνιαίων εντύπων τα οποία στον χώρο τους στάθηκαν και στέκονται οδηγοί. Οι πολιτικές περιπέτειες της Ελλάδας, η καθημερινή μάχη για τα δημοκρατικά ιδεώδη και για την αλήθεια, που σάλπιζαν τα έντυπά του και πρόβαλλε ο ίδιος, δεν τον άφησαν άτρωτο. Η χούντα των συνταγματαρχών τον φυλάκισε και κυριολεκτικά στραγγάλισε την κυκλοφορία των εφημερίδων και των περιοδικών του.

Οι γνώσεις του, η ενάργεια και το πάθος του για τη μορφωτική και την πνευματική ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν εκφράστηκαν μόνο στον εκδοτικό χώρο. Εμπνευστής, ακάματος εργάτης, με ιδέες πρωτοποριακές, ο Χρήστος Λαμπράκης δημιούργησε το πρώτο μουσικό κέντρο διεθνών διαστάσεων της χώρας στην Αθήνα, το Μέγαρο Μουσικής, «τέκνο» της ομάδας των Φίλων της Μουσικής, στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε. Ενα άλλο δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη και άλλα εκκολάπτονται σήμερα σε άλλες ελληνικές πόλεις. Ο ίδιος, το 1991, δημιούργησε το ίδρυμα που φέρει το όνομά του, έναν κοινωφελή, μη κερδοσκοπικό οργανισμό με τον υψηλό στόχο «να διαμορφώσει τον ανανεωτικό πυρήνα μελετών και σχεδιασμού ανάπτυξης σε τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Ελλάδα». Ηταν ο πρώτος εκδότης στην Ελλάδα που, το 1997, πέρασε τα έντυπά του στην ηλεκτρονική ενημέρωση και δύο χρόνια αργότερα δημιούργησε τη μεγάλη ηλεκτρονική πύλη ενημέρωσης και πληροφόρησης, το in.gr.
Δυστυχώς, όλα αυτά είχαν ένα βαρύ τίμημα. Η καρδιά του Χρήστου Λαμπράκη δεν άντεξε και ύστερα από πολύμηνη δοκιμασία υπέκυψε, στο Ωνάσειο.

  Newsroom ΔΟΛ 

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

«Έφυγε» ο Γιάννης Μόραλης ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους...







Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους της λεγόμενης γενιάς του 1930 με πλήθος διακρίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο Γιάννης Μόραλης, έφυγε από την ζωή πλήρης ημερών, στα 93 του χρόνια.



*δείτε περισσότερα στο περιοδικό ΥΦΟΣ :
http://yfos-texnes.blogspot.com/2009/12/blog-post_20.html

«Βόμβες» και «μαϊμούδες» στο τραπέζι μας

Τέσσερις σοβαρές υποθέσεις απάτης και παραπλάνησης του καταναλωτή από ισάριθμες μεγάλες εταιρείες εντόπισαν ελεγκτές του ΕΦΕΤ




Τα ορυκτέλαια και τα περιττώματα, οι «βρωμιές» χωρίς σύνορα και ο πέλεκυς του 1 εκατ. ευρώ

ΝΕΟ ΜΕΓΑΛΟ διατροφικό σκάνδαλο αποκάλυψαν οι έλεγχοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Τέσσερις μεγάλες εταιρείες διακινούσαν αδίστακτα στην αγορά μολυσμένα τρόφιμα και προϊόντα-«μαϊμού». Σουσάμι με περιττώματα ζώων ο ένας επιχειρηματίας, προμηθευτής ένα σωρό μεγάλων εταιρειών παραγωγής τροφίμων. Ηλιέλαιο με ολίγη από ορυκτέλαιο ο άλλος, ιδιοκτήτης σουπερμάρκετ  από αυτά που υποτίθεται ότι είχαν αποσύρει από τον Μάιο του 2008 τις ένοχες παρτίδες. Ενας ακόμη- επίσης ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας- «φύλαγε» τρόφιμα σε επικίνδυνες για την υγεία του καταναλωτή συνθήκες. Και οι «βρωμιές» δεν σταματούν στα σύνορα. Η τέταρτη εταιρεία, μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές της χώρας, έστελνε στις αγορές του εξωτερικού κάθε είδους γαλακτοκομικά προϊόντα- «μαϊμού», τα οποία μάλιστα πουλούσε ακριβά ως δήθεν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Λευκό τυρί για φέτα, επιδόρπια για γιαούρτη, γάλα σκόνη για φρέσκο. Οι ελεγκτές του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων  (ΕΦΕΤ) δεν πίστευαν στα μάτια τους με όσα είδαν στις τέσσερις μεγάλες εταιρείες παραγωγής τροφίμων ή διάθεσης πρώτων υλών. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες υποθέσεις απάτης και παραπλάνησης του καταναλωτή που έχει χειριστεί ο Φορέας τα τελευταία χρόνια, ορισμένες και με ποινικές προεκτάσεις. Ο πέλεκυς από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή για τις τρεις σοβαρότερες υποθέσεις αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως  βαρύς- ο ΕΦΕΤ τιμώρησε ήδη την τέταρτη με πρόστιμο που έφθασε στα 60.000 ευρώ. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, τα πρόστιμα θα είναι από τα υψηλότερα που έχουν ποτέ επιβληθεί σε εταιρείες τροφίμων - σε μία από αυτές μπορεί να φθάσει και στο 1 εκατ. ευρώ. Και αυτή είναι μόνον η αρχή του νήματος, καθώς τη σκυτάλη για ορισμένες από τις υποθέσεις έχουν αναλάβει επιπλέον οι «Ράμπο» της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ).
«Ρώσικη ρουλέτα» σε βάρος της δημόσιας υγείας συνεχίζουν να παίζουν μεγάλες εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εταιρείας στην Κεντρική Ελλάδα η οποία απασχολεί τις αρμόδιες Αρχές ήδη από τις αρχές του 2008. Τότε στις εγκαταστάσεις της βρέθηκαν δεκάδες τόνοι σουσαμιού με περιττώματα τρωκτικών και σκύλων καθώς και με απεκκρίματα πουλιών. Η παρτίδα προερχόταν από το Σουδάν και είχε λήξει το 2006. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλες βιομηχανίες αρτοπαρασκευασμάτων προμηθεύονταν πρώτη ύλη από τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Μετά τον πρώτο έλεγχο η εταιρεία σφραγίστηκε και θεωρήθηκε ότι η υπόθεση έληξε. Ωστόσο λίγους μήνες νωρίτερα ελεγκτές του ΕΦΕΤ πραγματοποιώντας έλεγχο ρουτίνας σε αρτοβιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας ανακάλυψαν εκατοντάδες σάκους με σουσάμι που προέρχονταν από τη «σφραγισμένη» εταιρεία, συνολικής ποσότητας 31.550 κιλών.




▅ Τόνοι σουσάμι σε κρυφή αποθήκη

Ανεξαρτήτως των ελέγχων του ΕΦΕΤ, οι υπάλληλοι του δήμου όπου εδρεύει η «σφραγισμένη εταιρεία» προχώρησαν, ύστερα από καταγγελία πολίτη, σε δεύτερο έλεγχο και εντόπισαν μια κρυφή αποθήκη στην οποία βρήκαν αποθηκευμένους και άλλους τόνους ακατάλληλου σουσαμιού, μέρος των οποίων είχε προμηθευτεί η αρτοβιομηχανία στη Βόρεια Ελλάδα. Σημειωτέον ότι το σουσάμι αποτελεί βασική ύλη για την παρασκευή πολλών προϊόντων- περιέχεται σε κουλουράκια, παστέλια, λουκούμια, ψωμιά κ.ά. Ακόμη χρησιμοποιείται για την παραγωγή σησαμελαίου και ταχινιού, τα οποία περιέχονται σε πολλά άλλα τρόφιμα. Ο συγκεκριμένος προμηθευτής δε εφοδίαζε από την αποθήκη του σειρά γνωστών εταιρειών σε όλη τη χώρα οι οποίες παρασκευάζουν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Ο φάκελος της υπόθεσης προωθείται από τον ΕΦΕΤ στο γραφείο της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για επιβολή υψηλού προστίμου (σημειωτέον ότι ο Φορέας μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ως και 60.000 ευρώ). Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε και στη Δικαιοσύνη.

▅ Κομπίνες με γαλακτοκομικά

Μία από τις μεγαλύτερες απάτες στον τομέα των τροφίμων ανακάλυψε ο ΕΦΕΤ σε γαλακτοβιομηχανία της Θεσσαλίας. Μάλιστα οι παρανομίες της εν λόγω εταιρείας μπορεί να επισύρουν συνολικό πρόστιμο- και για τα πέντε σοβαρά παραπτώματα που εντοπίστηκαν- ως και 1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων, η οποία προωθεί στο εξωτερικό και προϊόντα ΠΟΠ (Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Οπως είπαν μιλώντας στο «Βήμα» στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σχεδόν όλα τα προϊόντα της εταιρείας τα οποία ελέχθησαν ήταν νοθευμένα. Με άλλα λόγια, η φέτα δεν ήταν φέτα αλλά απλό λευκό τυρί- ίδιο με αυτό που κάποτε διαφήμιζαν ως φέτα οι Δανοί, με αποτέλεσμα να προσφύγουμε στην ΕΕ για να κατοχυρώσουμε την αποκλειστικότητα της ονομασίας-, η γιαούρτη δεν ήταν γιαούρτη αλλά επιδόρπια, το φρέσκο γάλα που αναφερόταν ως συστατικό των προϊόντων ήταν στην πραγματικότητα γάλα σε σκόνη κτλ.
Σύμφωνα με στελέχη των υπηρεσιών που χειρίζονται την υπόθεση, η εταιρεία έχει τη μορφή... Λερναίας Υδρας. Τα προϊόντα της κυκλοφορούν με δέκα διαφορετικές επωνυμίες. «Κλείνει η μία και ανοίγει αυτομάτως άλλη», λένε χαρακτηριστικά. Για τη συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία έχουν ξεκινήσει παράλληλα άλλοι δύο έλεγχοι, μία από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων αλλά και άλλη μία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς η εταιρεία είχε λάβει επιδοτήσεις από το Γ Δ ΚΠΣ. Στην περίπτωση που ο έλεγχος εντοπίσει «κομπίνες» και με τα κοινο- τικά χρήματα ο δρόμος οδηγεί αναγκαστικά σε αίτημα της ΕΕ για επιστροφή των κονδυλίων. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στο γραφείο της κυρίας Μπατζελή για την επιβολή προστίμου.

▅ Φαγητά με σκουπίδια

Υπότροπο για δεύτερη φορά βρέθηκε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σουπερμάρκετ στα βόρεια προ άστια της Αθήνας. Τον Ιούνιο του 2007 είχε επιβληθεί στο ίδιο κατάστημα πρόστιμο 10.000 ευρώ, ενώ σήμερα προτείνεται από τον ΕΦΕΤ επιβολή προστίμου ύψους 70.000 ευρώ για παραπλάνηση καταναλωτών, απουσία ΗΑCCΡ (σύστημα το οποίο προσδιορίζει τους υγειονομικούς κινδύνους που επηρεάζουν την ασφάλεια των προϊόντων) και άδειας, καθώς και για ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι και σε άλλα καταστήματα της συγκεκριμένης αλυσίδας σουπερμάρκετ έχουν επιβληθεί πρόστιμα από τον Φορέα για παρόμοια παραπτώματα. Ετοιμα φαγητά παρασκευαζόμενα σε άθλιες συνθήκες και τρόφιμα αποθηκευμένα σε αποθήκες βρώμικες, όπου ανάμεσα στα κιβώτια σωρεύονταν απορρίμματα κάθε είδους. Και σε κάποια ψυγεία ληγμένα και αλλοιωμένα προϊόντα, που, όπως δικαιολογούνταν στους ελεγκτές οι υπάλληλοι, τα είχαν βάλει στην άκρη για να τα αποσύρουν και ξεχάστηκαν...
▅ Φρέσκο... λάδι με ορυκτέλαια

Πρόστιμο 60.000 ευρώ επέβαλε ο ΕΦΕΤ σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σουπερμάρκετ στα ράφια του οποίου βρέθηκαν, μήνες μετά το διατροφικό σκάνδαλο με τα ορυκτέλαια, ποσότητες «εμπλουτισμένου» ηλιελαίου. Στο συγκεκριμένο κατάστημα είχε επιβληθεί το 2008 από τον πρώηνυφυπουργόΑνάπτυξης κ. Γ. Βλάχο προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του για δύο εβδομάδες, επειδή επέμενε να διαθέτει τα μολυσμένα ηλιέλαια, ενώ ήδη είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο και όλες οι επιχειρήσεις της χώρας είχαν ενημερωθεί ότι πρέπει να αποσύρουν τις ύποπτες ποσότητες.
Το σκάνδαλο του νοθευμένου με ορυκτέλαιο ουκρανικού ηλιελαίου ξέσπασε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2008. Ο χειρισμός της υπόθεσης από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές είχε τότε αναδείξει για άλλη μία φορά την ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου τροφίμων στη χώρας μας. Την πολυδιάσπαση των υπηρεσιών ελέγχου και τις ελλείψεις προσωπικού έχουν επισημάνει πολλάκις οι κοινοτικοί επιθεωρητές στις εκθέσεις τους για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ελλάδα. Παρά τις ανεπάρκειες του συστήματος, υποτίθεται ότι τα λάδια τότε αποσύρθηκαν αλλά, όπως αποδεικνύεται τώρα, κυκλοφορούσαν για μήνες και μπορεί σε κάποιες επιχειρήσεις να κυκλοφορούν ακόμη.

Συζήτηση για το μέλλον του ΕΦΕΤ ζητούν οι υπάλληλοι

Και ενώ η κατάσταση στην αγορά μόνο ειδυλλιακή δεν είναι, δυόμισι μήνες μετά τις εκλογές ο Σύλλογος Μόνιμων Υπαλλήλων του ΕΦΕΤπεριμένει ακόμη την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών του ΠαΣοΚ για την αναδιοργάνωση και ενίσχυση του Φορέα. Οπως αναφέρεται στην τελευταία ανακοίνωση του συλλόγου, «σήμερα,εννέα μήνες μετά την καταψήφισηαπό το ΠαΣοΚτης τροπολογίας για τη μεταφορά του ΕΦΕΤ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένουμε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο υπουργείο, το οποίο θα έχει ως βασική πολιτική την προστασία των καταναλωτών».
Σύμφωνα με τους εργαζομένους στον ΕΦΕΤ, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ακόμη δεχθεί να συνομιλήσει μαζί τους. Εκείνο που επιθυμούν- «με δεδομένη πλέον τη συστηματική προσπάθεια απαξίωσής του» όπως αναφέρουν οι ίδιοι- είναι μια απάντηση της κυρίας Μπατζελή στα εξής:

* Είναι πολιτικά αποδεκτό ο ΕΦΕΤ να παραμένει σε ένα υπουργείο το οποίο αρμοδιότητα έχει την άσκηση πολιτικής για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και ως εκ τούτου εξυπηρετεί συμφέροντα αντίθετα με αυτά που διασφαλίζουν ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου τροφίμων σχεδιασμένο για την προστασία του καταναλωτή;

* Υπάρχει σχεδιασμένη εθνική πολιτική για τον επίσημο έλεγχο των τροφίμων από το ΥΠΑΑΤ, όπως συμβαίνει στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης;
* Τι συμβαίνει με τα όσα έχουν διαπιστώσει οι κοινοτικοί ελεγκτές σχετικά με σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις στο έργο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσον αφορά το σύστημα διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων, το πρόγραμμα παρακολούθησης βρουκέλλωσης και φυματίωσης, τα κτηνιατρικά φάρμακα και υπολείμματα, τη μη εφαρμογή του κανονισμού για την υγιεινή των τροφίμων σε ό,τι αφορά τα σφαγεία, τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους και τις εισαγωγές ζωικών και φυτικών προϊόντων στα συνοριακά κέντρα ελέγχου (ΣΥΚΕ);













ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ 

 «Απαρέγκλιτη η τήρηση των νόμων»

«Οι καταναλωτές δικαιούνται να τους παρέχονται εχέγγυα για την ασφάλεια των τροφίμων σε όλο το μήκος της διατροφικής αλυσίδας, στο πλαίσιο της πολιτικής μας για την προώθηση ενός σύγχρονου αγροδιατροφικού μοντέλου που παρέχει, εκτός από ασφαλή, ποιοτικά και διαφοροποιημένα προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό η ρύθμιση και εποπτεία της αγοράς θα παίξουν σημαντικό ρόλο», επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Κατερίνα Μπατζελή. Και αυτό σημαίνει ότι «η τήρηση της νομοθεσίας είναι απαρέγκλιτη».
Οπως τονίζει, προγραμματίζεται η ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της οργάνωσης του ΕΦΕΤ ώστε να λειτουργεί ευέλικτα και αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά τους ελέγχους και τη διαχείριση των πολιτικών μας για τα τρόφιμα. Γι΄ αυτό, σύμφωνα με την υπουργό, έχει συσταθεί ήδη ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν, εκτός από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και των εμπλεκόμενων φορέων.

ΤΟ ΒΗΜΑ έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία των εταιρειών που κατηγορούνται για το διατροφικό σκάνδαλο.Λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος αναμένει από τις αρμόδιες Αρχές να ανακοινώσουν επισήμως ονόματα και στοιχεία.


*από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής" της  ΜΑΧΗΣ ΤΡΑΤΣΑ Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=305665&dt=20/12/2009

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Προσκλητήριο εθνικής συστράτευσης από τον Γ. Παπανδρέου, «για να γίνει η κρίση ευκαιρία»


    Στήριξη του κυβερνητικού έργου ζήτησε
     μιλώντας  στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ    





    Άρχισε η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2010   
   στην ολομέλεια της Βουλής   

Βήμα για την ανάταξη της οικονομίας, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010 ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της έναρξης της συζήτησής του στην ολομέλεια της Βουλής.
Ταυτόχρονα, ο Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε δριμύτατα στην κυβέρνηση της Ν.Δ και ζήτησε εθνική συστράτευση από κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και πολίτες, αλλά και αλλαγή νοοτροπίας.


Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή στην εφαρμογή του προγράμματός της, ώστε να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση και επανέλαβε ότι το βάρος δεν θα πέσει στις "πλάτες" των οικονομικά ασθενέστερων, των μισθωτών και των συνταξιούχων. Επιτιθέμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. και στον Κ. Καραμανλή έκανε λόγο για φυγομαχία μπροστά στα προβλήματα, καθώς -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- "όταν το πλοίο πήγαινε στα βράχια ο καπετάνιος παράτησε το πηδάλιο".
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους βουλευτές του, ζήτησε την αραγή σύνταξή τους για την ανηφορική μάχη που δίνει η κυβέρνηση ειδικά στον τομέα της οικονομίας, αλλά και τη συμμετοχή όλων σε αυτή την προσπάθεια, χωρίς, ωστόσο όπως διευκρίνισε, " αυτό να σημαίνει αμνηστία και άφεση αμαρτιών".

   "Όπως αλλάξαμε το 1981, το 1993, το 2000, θα τα καταφέρουμε και σήμερα", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι μπορεί η κρίση να γίνει ευκαιρία, διαχωρίζοντας ταυτόχρονα τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας από αυτά των άλλων χωρών.   

Χαρακτήρισε το 2010 χρονιά μεγάλων τομών και ανατροπών απέναντι στα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας και σχολιιάζοντας τις εκτιμήσεις ξένων οίκων επανέλαβε ότι πρόκειται για απαράδεκτα σχόλια και αναφορές, που "πληγώνουν" την Ελλάδα και τους Έλληνες. "Δεν είμαστε επαίτες, γνωρίζουμε τα προβλήματα και γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου να αναβάλουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει κερδίσει έδαφος στην εμπιστοσύνη της Ε.Ε, που η χώρα μας την είχε απωλέσει τα προηγούμενα χρόνια.
Έκανε για μία ακόμη φορά εκτενή αναφορά στα ζητήματα διαφάνειας και ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ακροάσεις ώστε να καταλήξει σε πόρισμα για μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ μέσων ενημέρωσης και πολιτικής.

Άρχισε η συζήτηση του προϋπολογισμού
Με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Αύριο αναμένεται η τοποθέτηση υπουργών, ενώ η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
  Έτοιμοι για... θυσίες οι Έλληνες   
Ένας στους τρεις πολίτες φέρεται διατεθειμένος να κάνει θυσίες για να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά, σύμφωνα με την τετράμηνη πανελλαδική δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις για την εφημερίδα "Ημερησία".
Επίσης το 76% εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση και το 48,7% χαρακτηρίζει την οικονομία ως το κυριότερο πρόβλημα, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί το ΠΑΣΟΚ ως το καταλληλότερο κόμμα για τη διαχείριση όλων των τομέων.
Τέλος, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 38,3% έναντι 27,9% και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Γιώργος Παπανδρέου έχει το προβάδισμα με 42,3% έναντι 23,6% του Αντώνη Σαμαρά.

* Ηλεκτρονική Έκδοση  - enet.gr, 18:37  Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Aφιέρωμα στο Διονύση Σαββόπουλο.

   Πρεμιέρα για το μεγάλο τραγουδοποιό Νιόνιο 






Απόψε, 18 Δεκεμβρίου (21.00), είναι η πολυαναμενόμνενη πρεμιέρα για τη μεγάλη σειρά επετειακών συναυλιών του Διονύση Σαββόπουλου στο θέατρο Παλλάς, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την κυκλοφορία του εμβληματικού άλμπουμ «Το Περιβόλι του Τρελλού». Ο «Νιόνιος» θα βρεθεί μαζί με φίλους επί σκηνής για μια σειρά περιορισμένων παραστάσεων με έντονη γεύση από ΅60s. Το πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί στις 3 Ιανουαρίου, στο «Μικρό Παλλάς», με παιδικές παραστάσεις «Τα πιο ωραία παραμύθια», όπου ο δημιουργός και οι φίλοι του αφηγούνται ιστορίες για παιδιά και με τον Καραγκιόζη ταξιδεύουν στη Σελήνη.
Οι συναυλίες εντάσσονται στο πλαίσιο μιας σειράς εορταστικών εκδηλώσεων στο Παλλάς και σε άλλους ιστορικούς χώρους του κέντρου της Αθήνας, εντός της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Στο σχεδιασμό του πλούσιου προγράμματος ενεργή συμμετοχή είχαν η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, ο θεωρητικός φωτογραφίας Πλάτων Ριβέλλης, ο ποιητής Γιώργος Χρονάς, ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, ο εικαστικός Μάριος Σπηλιόπουλος, η σκηνοθέτις Σοφίας Σπυράτου, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ο σχεδιαστής Γιάννης Τσεκλένης, ο αρχιτέκτονας Τάκης Κουμπής.
Το Παλλάς θα φιλοξενήσει δέκα συναυλίες του Διονύση Σαββόπουλου, στις οποίες θα ακούσουμε 35 τραγούδια του, της δεκαετίας του Ά60. Συμμετέχουν ως καλεσμένοι, προσωπικότητες του ελληνικού τραγουδιού εκείνης της δεκαετίας.. Κάθε συναυλία θα ανοίγει η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων. Τη σκηνοθεσία των παραστάσεων έχει αναλάβει ο ίδιος ο Διονύσης Σαββόπουλος μαζί με τη Σοφία Σπυράτου.
Οι τιμές των εισιτηρίων (για όσους είναι της τελευταίας στιγμής) είναι 20, 25, 30, 45, 50, 60, 70, 80 Ευρώ. Η προπώληση έχει ξεκινήσει από τα ταμεία του Παλλάς (Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, Τηλ.: 210-3213100 210-3213100 - Δευτέρα έως Σάββατο 9.00 – 20.00 και τις Κυριακές 12.00 -20.00). Παράλληλα τηλεφωνικές κρατήσεις στο 210-8108181 210-8108181 και μέσω internet στο www.ellthea.gr (με χρήση πιστωτικής κάρτας). Εισιτήρια επίσης στη Fnac και στο Public.

   *από το E-Radio.gr Blog    

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Σε κρίσιμη κατάσταση ο πρόεδρος του ΔΟΛ Χρήστος Λαμπράκης




Δύσκολες ώρες περνά ο Χρήστος Λαμπράκης, πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) - ενός από τους μεγαλύτερους Ομίλους Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα -, λόγω επιπλοκής που παρουσιάστηκε μετά από επέμβαση στην οποία υπεβλήθη πριν λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επέμβαση ήταν επιτυχής, ωστόσο προκλήθηκε λοίμωξη, η οποία επιβάρυνε την κατάσταση του κ. Λαμπράκη και ανησυχεί ιδιαίτερα τους θεράποντες ιατρούς του που εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία.
Απολύτως έγκυρες πηγές του newstime.gr από το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Χρήστου Λαμπράκη σημειώνουν με μεγάλη λύπη πως ο ασθενής εμφάνισε σήμερα υψηλό πυρετό και γι αυτό ακόμα και οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες.
Να σημειωθεί ότι ο - 75χρονος σήμερα - πρόεδρος του ΔΟΛ έχει βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, καθώς είχε και στο παρελθόν αντιμετωπίσει προβλήματα στο καρδιοαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα: Τον Οκτώβριο του 2000, εισήχθη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με μικροβιακή ενδοκαρδίτιδα, η οποία είχε προσβάλει τη μιτροειδή βαλβίδα, ενώ ακολούθως είχε νοσηλευθεί και στο νοσοκομείο Johns Hopkins των ΗΠΑ, ενώ δύο χρόνια αργότερα νοσηλεύθηκε στον "Ευαγγελισμό" ύστερα από έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Ο Χρήστος Λαμπράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934 και είναι γιος του Δημητρίου Λαμπράκη, εκδότη του "Βήματος", των "Νέων" και του "Οικονομικού Ταχυδρόμου" και ιδρυτή του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ).
Από το 1954 μέχρι το 1957 εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" και Διευθυντής του περιοδικού "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ". Το 1957 ανέλαβε τη Διοίκηση και τη Γενική Διεύθυνση του Οργανισμού Λαμπράκη. Από το 1970 οπότε ο ΔΟΛ έγινε ανώνυμη εταιρεία ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕ Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.
Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής και του Ιδρύματος Λαμπράκη.

* Newstime NewsDesk , 16 Δεκ,

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Το αθηναϊκό τρίγωνο της αμαρτίας ...

  Η Κοινωνία     

 Ενα οδοιπορικό στους δρόμους της Αθήνας
 όπου ανθούν το λαθρεμπόριο, τα ναρκωτικά,
η πορνεία και τα κυκλώματα του εγκλήματος



   Από την Πειραιώς στο Μεταξουργείο και από την Ομόνοια στην Κολιάτσου    

ΠΙΑΤΣΕΣ ΠΟΡΝΕΙΑΣ, στέκια ναρκομανών, πάρκα αστέγων, ερωτικά «στούντιο» με «καθαρές κοπέλες» και μαζί τους μια βρώμικη και αφιλόξενη πόλη. Είναι η άλλη Αθήνα: η Αθήνα του περιθωρίου, των απόκληρων, αυτών που ζουν λάθρα, έξω από τον «δικό μας» κόσμο. Είναι αναρίθμητοι, πληθαίνουν και δημιουργούν «αγορές», από τις οποίες καταναλώνουμε δίχως δεύτερη σκέψη. Γυναίκες θύματα του τράφικινγκ, πρεζάκια που τα έχουν χάσει όλα, μετανάστες που κινούνται στο οικονομικό περιθώριο, ανέστιοι, δίχως- στην κυριολεξία- ένα δωμάτιο για να ζήσουν, φοιτήτριες που εκδίδονται για 50-60 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και κορίτσια «ημιπολυτελείας» που βάζουν τον εαυτό τους στο χρηματιστήριο του σεξ- από τα καθαρά «στούντιο» ως τις «βίζιτες» στα κοσμικά μαγαζιά. Αυτό το νέο «μείγμα» απόκληρων και ημιαπόκληρων εξαπλώνεται και κυριαρχεί στη νύχτα της πόλης. Και μαζί τους αναδύονται προστάτες και αφεντικά που ελέγχουν μικρές οικονομίες.

Νύχτα. Τα αυτοκίνητα κορνάρουν ασταμάτητα μέσα στο μποτιλιάρισμα της κεντρικής λεωφόρου. Τα περισσότερα καταστήματα έχουν κλείσει, ενώ άνθρωποι εμφανώς κουρασμένοι περιμένουν υπομονετικά τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία. Οικονομικοί μετανάστες επιστρέφουν εξουθενωμένοι από τη δουλειά κουβαλώντας μπόγους. Παιδιά «σχολούν» από τα φροντιστήρια και μιλούν δυνατά στα κινητά, ενώ περίοικοι βγάζουν τα σκυλιά τους νυχτερινή βόλτα. Ολα δείχνουν φυσιολογικά, πλην μιας μικρής «καινοτομίας» που απασχολεί όλο και περισσότερο τους κατοίκους της περιοχής. Η λαϊκή, εμπορική και ιστορική Πατησίων από το ύψος της πλατείας Κολιάτσου έως σχεδόν την πλατεία Βικτωρίας έχει αποκτήσει μία ακόμη οικονομική δραστηριότητα: την πορνεία.
Με το κλείσιμο των καταστημάτων της Πατησίων σε μια ακτίνα χιλιομέτρων εξαπλώνονται δεκάδες κορίτσια και γυναίκες από την Αφρική, οι οποίες εκδίδονται αντί πινακίου φακής. Το φαινόμενο είναι καινοφανές, συζητείται όλο και περισσότερο και ουδείς γνωρίζει επακριβώς τις ρίζες και τους μηχανισμούς του.

▅ Το ξημέρωμα τις δέρνουν

«Μόλις κλείσει η αγορά, τις βλέπω τις κοπέλες που εμφανίζονται. Είναι μικρές και τις λυπάμαι- είναι αμαρτία αυτό που γίνεται. Ακούω το ξημέρωμα που τις δέρνουν, αν δεν τους βγάλουν αρκετά λεφτά. Τις πετάνε κάτω στο πεζοδρόμιο, τις πατάνε και τις κλωτσάνε. Κλαίνε οι καημένες». Ετσι διηγείται την καθημερινότητα της νύχτας στην περιοχή ηλικιωμένη κάτοικος της πλατείας Κολιάτσου, η οποία, όπως λέει, φοβάται πια. «Γεννήθηκα το 1932 και θυμάμαι τη φτώχεια και την απανθρωπιά της Κατοχής. Δυστυχώς, τέτοιες εικόνες εξαθλίωσης βρίσκονται και πάλι έξω από τα σπίτια μας. Κάναμε μια καλή ζωή, μεγαλώσαμε και σπουδάσαμε τα παιδιά μας καιαν είναι δυνατόντώρα στα γεράματα να ξαναβλέπουμε τέτοιες εικόνες καταπίεσης» συμπληρώνει σχεδόν δακρύζοντας η παλαιά κάτοικος των Πατησίων.
Λίγο πιο κάτω, μπροστά από θρυλικές οικοδομές-μνημεία της αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα οι μαραμένοι φοίνικες προδίδουν ότι εκεί κάποτε υπήρχε μια δόση πολυτέλειας, αντίστοιχης με αυτήν που παρουσίαζε ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος. Ωστόσο η παρακμή της περιοχής επιταχύνεται και από τα νέα φαινόμενα.
«Εδώ βλέπεις ό,τι θες πια. Ολα γίνονται. Και όταν λέμε όλα, εννοούμε όλα. Βλέπεις συχνά εσύ γέρους να “ψωνίζουν” 17χρονα; Εγώ το βλέπω. Αηδία με πιάνει κάθε φόρα που τους αντικρίζω» λέει διανυκτερεύων επαγγελματίας της Πατησίων. Σχεδόν σε κάθε γωνιά νεαρές Αφρικανές περιμένουν πελάτη. Οι περισσότερες περπατούν άλλοτε γρήγορα και άλλοτε αργά. Στην απέναντι πλευρά του πεζοδρομίου καταγράφονται αντίστοιχες κινήσεις από ομάδες ανδρών- και αυτοί Αφρικανοί.
Ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες κινούνται διαρκώς είναι για να αποκρύψουν την πραγματική τους ιδιότητα, αλλά και για να φαίνονται απλώς περαστικές. Μάλιστα, για τους γνωρίζοντες συχνά η «πιάτσα» γίνεται απευθείας από τη στάση των λεωφορείων. Η νύχτα μπορεί να παραπλανήσει. Ούτως ή άλλως, είναι καλά ντυμένες και σε τίποτε δεν θυμίζουν τις συντοπίτισσές τους νοτιότερα, στην Ευριπίδου και στη Σωκράτους.

 Συνάντηση με το «αφεντικό»

Λίγο πιο κάτω, προς την πλατεία Αμερικής, γίνεται μια αναπάντεχη συνάντηση. Μέσα από τα στενά ξεπροβάλλει ένας βραχύσωμος, γεροδεμένος και μάλλον πλατυκέφαλος Αφρικανός. Φοράει σκούρο λαμέ κοστούμι, χρυσό βραχιόλι και καδένα, και λουστραρισμένα απαστράπτοντα σκαρπίνια. Φαίνεται ότι είναι το «αφεντικό», αφού περιστοιχίζεται από ψηλούς «φουσκωτούς», οι οποίοι κοιτούν απειλητικά.
Ανάβει πούρο, μιλάει γλώσσα ακαταλαβίστικη, δίνει εντολές και τα κορίτσια «αναδιατάσσονται» σε άλλα σημεία της Πατησίων, νοτιότερα. Οι «φουσκωτοί» περνούν το μήνυμα στους παρατρεχάμενους και αυτοί με τη σειρά τους φεύγουν με βήμα ταχύ προς τις γυναίκες. Ολοι κινούνται πάνω- κάτω. Επειτα από λίγο εμφανίζεται ένα περιπολικό της Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί κόβουν ταχύτητα, βλέπουν (και προφανώς ξέρουν) τι γίνεται, όμως ουδέν μεμπτό συμβαίνει επί του παρόντος στην Πατησίων. Το περιπολικό επιταχύνει, ανάβει τη σειρήνα και φεύγει. Και η πιάτσα συνεχίζεται ως το πρωί και όποια δεν μαζέψει το χρήμα θα τιμωρηθεί με άγριο ξύλο. Από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο ακούγεται δυνατά το ρεφρέν από τις Τρύπες: «Είναι παράξενη αυτή η πόλη». Επεσε μέσα.
Το βράδυ στο κέντρο της πόλης, μετά το κλείσιμο της αγοράς, εμφανίζονται σιγά σιγά στα πεζοδρόμια γυναίκες κάθε είδους: μετανάστριες, νεόπτωχες, φοιτήτριες, τοξικομανείς. Στο τέρμα της Σόλωνος γύρω στις 12 το βράδυ μια πολύ μικρή πιάτσα είναι γεμάτη από νεαρές κοπέλες. «Οι περισσότερες από αυτές είναι φοιτήτριες και χρεώνουν 50-60 ευρώ. Είναι Ελληνίδες, “καθαρές”- κάποιες πολύ όμορφες- και το κάνουν για τα λεφτά. Μάλιστα, έχουν και ανταγωνισμό με τις ξένες στην Καποδιστρίου, οι οποίες είναι αρκετά πιο οικονομικές και τους κλέβουν την πελατεία» σημειώνει τακτικός «επισκέπτης» των κοριτσιών. «Είναι καλά κορίτσια» συμπληρώνει.

Οι πιάτσες του νυχτοκάματου

Στη Σόλωνος, προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, σποραδικά εμφανίζονται και μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, οι περισσότερες εκ των οποίων Ελληνίδες, οι οποίες και αυτές με τη σειρά τους κυνηγούν το «νυχτοκάματο». Αλλωστε, η οικονομική κρίση έχει αυξήσει κατακόρυφα τις σχετικές αιτήσεις στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών.

Λίγο πιο πάνω, στην κακόφημη Καποδιστρίου, από τη μία πλευρά του δρόμου εκδίδονται Αφρικανές, ενώ από την άλλη γυναίκες από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Βορειότερα συγκεντρώνονται τοξικομανείς νεαρές, οι οποίες χρεώνουν ψίχουλα ίσα ίσα για να βρουν τα χρήματα για τη δόση. «Είναι οι αγαπημένες των φτωχών μεταναστών αυτές. Ολο βλέπω Πακιστανούς και Ασιάτες να τις ψωνίζουν» λέει «πελάτης» της περιοχής. Και φυσικά, κάποιοι εισπράττουν υπεραξίες, εκμεταλλευόμενες τις γυναίκες. Οι πιάτσες βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο το αθηναϊκό κέντρο. Τις νύχτες πίσω και πάνω από την οδό Αισχύλου εκδίδονται νεαροί, οι οποίοι μετεγκαταστάθηκαν εκεί από την πλατεία Ελευθερίας (Κουμουνδούρου). Αρκετά πιο πίσω, στο ύψος του Μεταξουργείου, ανάμεσα σε μεταμοντέρνες γκαλερί, μπαράκια και συναυλιακούς χώρους, βρίσκεται παραδοσιακά εξαπλωμένη άλλη μια ζώνη του σεξ, η οποία μάλιστα εσχάτως έχει δει τις δουλειές της να πέφτουν. «Ασπίδα» προστασίας σε αυτή την κάμψη είναι ωστόσο οι μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται μόνοι τους στη χώρα μας, με ό,τι αυτό σημαίνει. Το Σαββατοκύριακο, όταν η πόλη χαλαρώνει, μελαψοί Ασιάτες πηγαινοέρχονται με παντόφλες και ελαφρό ντύσιμο για να τσεκάρουν τα «σπίτια», να δουν τις τιμές, αλλά και τα κορίτσια.
«Κερασάκι» στις πιάτσες της πορνείας είναι η τριτοκοσμική κατάσταση της Ευριπίδου, την οποία πια η πόλη έχει συνηθίσει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί όλα αυτά τα χρόνια, πρόκειται για Νιγηριανές οι οποίες εκβιάζονται για να έρθουν στην Ελλάδα υπό την απειλή βουντού από υπερεθνικά δίκτυα trafficking. Η πρακτική του βουντού συναντάται ευρέως και στην Ισπανία και απασχολεί τις αρχές και εκεί. Αλλες χώρες ωστόσο, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία, οι οποίες είναι και άρτια οργανωμένες με ειδικές υπηρεσίες μετανάστευσης, απορρίπτουν τη θεωρία περί εκβιασμού μέσω βουντού ως υπερβολική.
Οι κοπέλες είναι αναρίθμητες, εκδίδονται με πολύ χαμηλές τιμές, ελάχιστες έχουν κάνει ιατρικές εξετάσεις και βρίσκονται «φυλακισμένες» από τους... προστάτες τους. Ωστόσο αυτό που ομολογούν οι λίγοι άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με αυτή την υπόθεση είναι ότι ο φόβος τους να μιλήσουν και να καταδώσουν στις αρχές τη μαφία που τις εκμεταλλεύεται είναι απείρως μεγαλύτερος από την επιθυμία τους να απελευθερωθούν. Ετσι, λίγες μιλούν και ακόμη πιο λίγες αναγνωρίζονται ως θύματα του trafficking.

 Οι απόκληροι της κοινωνίας

Μέρα. Οι πορείες έχουν αδειάσει το κέντρο από δραστηριότητες. Οι τουρίστες και οι επισκέπτες λιγοστοί. Στο Θησείο μια Αφρικανή απλώνει σε ένα ριχτάρι την πραμάτεια της: λίγα ρούχα και λίγα αξεσουάρ. Μια μικρή τσιγγάνα- περίπου 10 χρόνων- πηγαίνει κοντά της για να ζητιανέψει. «Από πού είσαι;» τη ρωτάει. «Από την Αλβανία» απαντά η μικρή. «Και πού είναι οι γονείς σου;» συνεχίζει η Αφρικανή. «Είμαι μόνη μου εδώ και δουλεύω» λέει η μικρή. Η Αφρικανή την παίρνει στο πλάι της και την αγκαλιάζει. Σιωπούν. Ζουν στην ίδια κατάσταση, παγιδευμένες και εγκλωβισμένες ποιος ξέρει από ποιον.
Στην περιοχή του Ψυρρή η ανθρωπογεωγραφία αλλάζει ριζικά. Οι φήμες που ακούγονταν ευρύτατα το καλοκαίρι περί αγοραπωλησιών γης και ακινήτων φαίνεται τελικώς να ευσταθούν. Δρόμοι που ήταν «άβατοι» στο παρελθόν ξαφνικά βρίσκονται καθαροί και φωταγωγημένοι. Το «πρόβλημα» όμως; Απλώς μετατίθεται δυο-τρεις δρόμους πιο κάτω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στη Μενάνδρου πολιορκημένοι από τόνους απορρίμματα, που συσσωρεύτηκαν λόγω της απεργίας των υπαλλήλων στην καθαριότητα, εκατοντάδες μετανάστες στήνουν παράνομα παζάρια και πωλούν εν μέσω σκουπιδιών από ζαρζαβατικά έως αρώματα και γυαλιά. Τα προϊόντα είναι τοποθετημένα επάνω σε ρετάλια, ούτως ώστε η «έξοδος» να μπορεί να γίνει εύκολα σε περίπτωση που έρθει η Αστυνομία. Με τόσο πολύ κόσμο επικρατεί πανδαινόμιο.
Πίσω τους τα μικροσκοπικά καταστήματα με τα κινητά είναι ασφυκτικά γεμάτα- η τοποθεσία είναι σημείο αναφοράς των κλεπταποδόχων -, ενώ δεν λείπουν οι βρισιές και οι αντεγκλήσεις. Ανδρες της ομάδας Δέλτα κάνουν την εμφάνισή τους και κάποιοι προλαβαίνουν να μαζέψουν τα πράγματά τους και να φύγουν, ενώ άλλοι μένουν εκεί και τα «ακούνε» από την Αστυνομία, η οποίαπαρά την έντονη παρουσία της, αλλά και τις «σκούπες» της προηγούμενης κυβέρνησης- μάλλον δεν είναι ο κατάλληλος φορέας για να λύσει το πρόβλημα.
Ολα αυτά διαδραματίζονται έξω από το Αmaryllis Ιn, ένα ξενοδοχείο στην οδό Μενάνδρου, σε απόσταση αναπνοής από την ιστορική Διπλάρειο Σχολή της πλατείας Θεάτρου. Δύο αστέρων, μέσα στην ψυχή του κέντρου, με 60 δωμάτια και με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, είναι ιδανικό για τους χιλιάδες ανθρώπους του λεγόμενου city break, μιας ταξιδιωτικής συνήθειας που εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη. Με μια μικρή λεπτομέρεια: το Αmaryllis Ιn έβαλε «λουκέτο» και παραπέμπει για κρατήσεις σε άλλο ξενοδοχείο του ομίλου, το οποίο βρίσκεται στη Βερανζέρου. Διόλου τυχαίο, λοιπόν, το ότι- όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο ξενοδοχειακός κλάδος- οι διανυκτερεύσεις έχουν μειωθεί στο μισό από το 1980!
Στην ευρύτερη περιοχή παλαιές βιοτεχνικές επιχειρήσεις έχουν μετατραπεί σε κανονικά εργαστήρια ναρκωτικών. Παρά τη μετεγκατάσταση της Δ΄ Θεραπευτικής Μονάδας του ΟΚΑΝΑ (Σοφοκλέους) στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», το εμπόριο συνεχίζεται κανονικά, αφού οι άμεσα ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν καλά τις πόρτες που πρέπει να χτυπήσουν. Η απάντηση του κράτους σε όλα αυτά είναι ράθυμη και βραδεία. Το συντονιστικό εκείνο όργανο που θα επιχειρούσε να αναγεννήσει το αθηναϊκό κέντρο απουσιάζει, ενώ η μόνη καλή είδηση έρχεται από αλλού. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Νομαρχίας Αθηνών και της Διπλαρείου Σχολής για τη μακροχρόνια ενοικίαση του ιστορικού κτιρίου της πλατείας Θεάτρου από πλευράς Νομαρχίας. Ισως η εγκατάσταση του κράτους στην πιο «διάσημη» πλατεία της Αθήνας σημάνει και μια αρχή για την περιοχή.

Τα «ευυπόληπτα» studio

ΤΑ «ΣΤΟΥΝΤΙΟ» είναι μικρά σπίτια, χωρίς κόκκινο φως στην είσοδό τους, τα οποία «παρέχουν υπηρεσίες» σχεδόν αποκλειστικά σε Ελληνες, με αρκετά υψηλότερες τιμές από τις πιάτσες, αλλά και υπό καλύτερες συνθήκες. «Η Α.Σ. (επαγγελματικό ψευδώνυμο) είναι η πιο γνωστή στην πιάτσα. Ολοι πηγαίνουν σε αυτήν. Πλέον χρεώνει 500 ευρώ την ώρα. Εμείς τους λέμε (στο Διαδίκτυο):Μην πηγαίνετε εκεί.Πεντακόσια ευρώ για ένα γαμ...;» σημειώνει τακτικός θαμώνας των «στούντιο».

Τα «στούντιο» εξαπλώνονται σαν τα μανιτάρια σε ολόκληρο το κέντρο, αλλά και στα προάστια. Στο Γκαζοχώρι, κοντά στις γραμμές του τρένου, στην Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και στα στενά της Ιεράς οδού, στη Μεγάλου Αλεξάνδρου και στην Κασσάνδρας, αλλά και στην Πειραιώς, όλο και περισσότερα εγκαινιάζουν τη λειτουργία τους, δείχνοντας μάλιστα τις τάσεις αλλαγής της «αγοράς». Αντίστοιχα, παρόμοια «στούντιο» άνοιξαν εσχάτως στο Κουκάκι, στη Γλυφάδα, στη Φιλαδέλφεια και αλλού.

Ανθρωποι και ποντίκια

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Κουμουνδούρου εδώ και χρόνια ζει μαζί με άλλους απόκληρους ένα άστεγος, τα πόδια του οποίου είναι γεμάτα πληγές. Ο ίδιος τα τυλίγει με πανιά, ενώ οι λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής τού κατεβάζουν φαγητό και κουβέρτες. Σύλλογος της περιοχής ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου Υγείας για αυτούς τους ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων έχουν ασθένειες και καμία δυνατότητα να τις θεραπεύσουν. Το υπουργείο (επί του κ. Δ. Αβραμόπουλου) τους απάντησε με μια καθησυχαστική επιστολή και δεν έγινε τίποτε απολύτως. Στο μεταξύ, τα φρεάτια της περιοχής είναι βουλωμένα και τα ποντίκια κυκλοφορούν ευρέως.
Τα ίδια συμβαίνουν και στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου δεκάδες άστεγοι έχουν βρει καταφύγιο στο πάρκο και κάτω από τα δέντρα. Η δυσοσμία από τα ούρα και τα κόπρανα προδίδει και τη σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί κάτω από την πλατεία Κοραή.


   * του ΑΧΙΛΛΕΑ  ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ  εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ"  Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009    


Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Ελεγχος του καπιταλισμού από τη δημοκρατική κοινωνία

Η πρωτοφανής οικονομική κρίση που βιώνουμε θα έπρεπε να είχε δικαιώσει και δυναμώσει το ξεθωριασμένο μέχρι πρόσφατα ιδεολογικό οπλοστάσιο της Αριστεράς, η οποία αμήχανη περιορίστηκε σε γενικούς αφορισμούς. Την αδυναμία της πλήρωσε σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις τελευταίες ευρωεκλογές.
Τα θεμελιώδη ερωτήματα όμως που αυτή πρώτη προέβαλε πολιτικά, με τους στοχαστές της, με τις επαναστατικές πρωτοπορίες της, με το εργατικό κίνημα και τους ενεργούς πολίτες που τη στήριξαν, παραμένουν επίκαιρα.
Το διαχρονικό ερώτημα αν ο καπιταλισμός ανατραπεί μέσα από επαναστατικές διαδικασίες, αν μπορεί και πρέπει να μετασχηματιστεί, αν επιβιώσει ή καταρρεύσει μέσα από τις αντιφάσεις του, από την απληστία της αγοράς και τις εγωιστικές συμπεριφορές, αν στο κάτω κάτω αποτελεί ένα μη δίκαιο και μη ηθικό οικονομικό σύστημα που όμως παραμένει αποτελεσματικό ετέθη εκ νέου και με ένταση. O γάλλος φιλόσοφος Α. Κοντ-Σπονβίλ σε σχετικά πρόσφατο δοκίμιό του αναρωτιέται αν ο καπιταλισμός είναι ηθικός. Για να απαντήσει ότι όπως η αριθμητική ή η χημεία, έτσι και το οικονομικό σύστημα που αποκαλούμε καπιταλισμό δεν είναι ούτε ηθικό ούτε ανήθικο. Είναι αμοράλ (άηθες), δηλαδή δεν έχει το χαρακτηριστικό (την ιδιότητα) της ηθικής.

Η οικονομία που είναι τεχνική και επιστήμη ταυτόχρονα στερείται βούλησης και συνείδησης. Ο καπιταλισμός από τη φύση του διέπεται από το στοιχείο της ανισότητας αφού από τον πλούτο οδηγεί σε επιπλέον πλούτο. Ετσι ο πιο σίγουρος τρόπος να πλουτίσει κάποιος είναι να είναι ήδη πλούσιος. Ο καπιταλισμός απευθύνεται στον εγωισμό και στο ατομικό συμφέρον των ανθρώπων. Αντίθετα ο μαρξισμός, απέτυχε. Αλλά αν η οικονομία είναι αμοράλ από τη φύση της, ποιος θα επιβάλει το δίκαιο και την ηθική και πώς. Η πολιτική, το κράτος δικαίου, οι ηθικές αξίες που οφείλει να έχει κάθε κοινωνία. Με δυο λόγια, η δημοκρατία είναι η απάντηση.
Αν η οικονομία της αγοράς εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα, η δημοκρατία διασφαλίζει τη δικαιοσύνη. Μετά την καταστρεπτική οικονομική κρίση του 1929 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρούζβελτ πέτυχε να γεφυρώσει το εισοδηματικό χάσμα με αναδιανομή εισοδήματος προς τα κάτω, μέσω ενός αυστηρού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, με παράλληλη ενθάρρυνση και στήριξη των εργατικών συνδικάτων.
Ο φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων από 24% έφτασε σε 79% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, ενώ ο αριθμός των μελών των συνδικάτων τριπλασιάστηκε. Επιστρέφοντας στο αρχικό μας ερώτημα, ο καπιταλισμός δεν μπορεί να αποκτήσει ηθική, μπορεί όμως να ελεγχθεί από τη δημοκρατική κοινωνία με την επιβολή πολιτικού, νομικού, αξιακού πλαισίου.

Αρης Καλλιπολίτης*



* από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009


* Ο δρ Αρης Καλλιπολίτης είναι τ. διευθυντής της ΑΤΕbank.

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Τα σκουπίδια και πάλι εορταστικό ντεκόρ στην Αθήνα...





 Στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της νέας γρίπης, η Αθήνα ζει υπό την απειλή των σκουπιδιών.
Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για την απεργία των συμβασιούχων, ενώ ο Ν. Κακλαμάνης στολίζει το χριστουγενιάτικο δέντρο πάνω στα σκουπίδια... εύγε σε όλους εσάς για το καντάντημα  αυτής της ιστορικής πόλης...


στοιχεία από την εφημ."Η ΑΥΓΗ" 10.12.2009

Γ. Παπανδρέου: Συστράτευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων έναντι της διαφθοράς και προς όφελος της οικονομίας...

  Συνάντηση Παπανδρέου-Παπούλια 




  ΑΠΕ : Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας   

Εθνική συστράτευση για την οικονομία
 ζητά ο πρωθυπουργός

Συστράτευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων έναντι της διαφθοράς και προς όφελος της οικονομίας, ζήτησε μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Αμεση ήταν η ανταπόκριση του Κ.Παπούλια, ο οποίος τόνισε ότι η εθνική συστράτευση είναι αναγκαία και πως στόχος μας πρέπει να είναι οι αποφάσεις.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε πως το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες και εξήγησε πως η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις, η ανομία, η σπατάλη, η φοροδιαφυγή είναι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως είναι αναγκαίες θεσμικές τομές, ειδικά στην λειτουργία του κράτους, προκειμένου να υπάρξει νοικοκύρεμα της οικονομίας.
Προανήγγειλε, δε, αποφάσεις και πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει, και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον εθνικό κοινωνικό διάλογο, την έναρξη του οποίου αναμένεται να κηρύξει τη Δευτέρα σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συμμαχία για τομές, σε ζήτημα όπως η διαφάνεια και ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, προκειμένου να εκπέμψει η χώρα ένα ισχυρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι είμαστε αποφασισμένοι να νοικοκυρέψουμε την οικονομία μας.

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση. Χρονίζουν τα προβλήματα, προβλήματα όμως που έχουν σχέση και με μια παρατεταμένη κατάσταση διαφθοράς και ανομίας που επιβαρύνουν και τους προϋπολογισμούς μας. Χρειάζεται πια, μια εθνική συστράτευση, για να μπορέσουμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα από κοινού και μ'αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε πραγματικά -και το πιστεύω αυτό- να πάει η Ελλάδα μπροστά, γιατί έχει τεράστιες δυνατότητες. Αδικείται η χώρα μας σήμερα, γιατί έχει πολλές δυνατότητες τις οποίες δεν αξιοποιεί.
«Και εσείς, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορείτε να συμβάλετε καθοριστικά σ' αυτή την ενότητα και τη συστράτευση, όλων των δυνάμεων της χώρας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση με αισιόδοξο και ελπιδοφόρο τρόπο».
Ο Κ. Παπούλιας απάντησε: «Κύριε πρωθυπουργέ, βεβαίως πρέπει να συστρατευθούμε όλοι. Είναι εθνική ανάγκη να το κάνουμε. Ελπίζω όλοι μας να συμφωνήσουμε σ'αυτό και όχι μόνο να συζητήσουμε, αλλά να πάρουμε και αποφάσεις. Αυτός είναι ο στόχος μας».

*από το http://www.in.gr/

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Η βροχή και ο ήλιος θα συμβάλουν ώστε να ανθίσουν ακόμη περισσότερο τα σκουπίδια που κατακλύζουν τους δρόμους της Αθήνας διαμορφώνοντας ένα ευχάριστο σκηνικό για τα Χριστούγεννα...



      BHMAτοδότηs   


Ο κ. Ν. Κακλαμάνης έστειλε στους δημοσιογράφους χριστουγεννιάτικη κάρτα τυπωμένη σε χειροποίητο οικολογικό χαρτί το οποίο περιέχει σπόρους λουλουδιών. Αν η κάρτα τοποθετηθεί σε μία γλάστρα και ποτιστεί, τότε διαλύεται το χαρτί και οι σπόροι μετατρέπονται σε λουλούδια.

Κυνικός συνεργάτης μου εικάζει ότι το ίδιο θα συμβεί αν πετάξεις την κάρτα στα σκουπίδια.

Η βροχή και ο ήλιος θα συμβάλουν ώστε να ανθίσουν ακόμη περισσότερο τα σκουπίδια που κατακλύζουν τους δρόμους της Αθήνας διαμορφώνοντας ένα ευχάριστο σκηνικό για τα Χριστούγεννα.


     *από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ  9.12.2009    

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Η απεργία έληξε, τα σκουπίδια μένουν με σοβαρές επιπτώσεις για την ζωή των κατοίκων

  Σε ελάχιστα σημεία έγινε αποκομιδή  

Γιορτινή ατμόσφαιρα στην Αθήνα... 




Γιορτινά στολισμένη η Αθήνα με τόνους σκουπίδια στους δρόμους της, περιμένει τους επισκέπτες
των εορτών... σαν δεν ντρεπόμαστε κύριοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το κατάντημα αυτής της ιστορικής πόλης που της  έχετε αλλάξει τα φώτα...
Κάθε χρονιά είναι πιο βρώμικη ελεεινή και τρισάθλια με την απραξία σας και τα ανύπαρκτα οράματά σας...

εφημ. "εν Αθήναις"


Στους δρόμους της Αθήνας παρέμειναν τα σκουπίδια, παρά την κήρυξη από το περασμένο Σάββατο της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα του δήμου ως παράνομη και καταχρηστική.

ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ σημεία πραγματοποιήθηκαν δρομολόγια των απορριμματοφόρων, όπως καταγγέλλουν στελέχη της Αστυνομίας και για το θέμα αναμένεται να συνταχθεί ειδική έκθεση ώστε να επιμερισθούν τυχόν ευθύνες για την ελλιπή αποκομιδή των σκουπιδιών.

 



Σημειώνεται ότι ύστερα από αίτημα των υπουργείων Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, ο δήμαρχος Αθηναίων κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απεργίας των εργαζομένων του δήμου προκειμένου να λειτουργήσει κανονικά η υπηρεσία καθαριότητας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και έως αύριο τουλάχιστον.
Οι υπουργοί στο αίτημά τους ανέφεραν πως για λόγους ασφαλείας θα έπρεπε να γίνει η αποκομιδή, δεδομένου ότι τα συσσωρευμένα σκουπίδια μπορούσαν να αποτελέσουν εστίες φωτιάς στο πλαίσιο επεισοδίων.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, αν και προχώρησε σε προσφυγή στη Δικαιοσύνη, έσπευσε να δηλώσει τη συμπαράστασή του προς τους εργαζομένους. «Δεν θα πάψω να υποστηρίζω ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων» ανέφερε.
Οι εργαζόμενοι ζητούν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που απασχολούνται στην καθαριότητα του δήμου. Ωστόσο, από την κυβέρνηση έχει καταστεί σαφές πως από τη στιγμή που δεν υπήρξε μέριμνα για τους συμβασιούχους αυτούς στο πλαίσιο του Διατάγματος Παυλόπουλου, τώρα δεν υπάρχει δυνατότητα μονιμοποίησης καθώς υπάρχει συνταγματικό κώλυμα.
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν επίσης κυβερνητικά στελέχη σε περίπτωση νέας απόφασης των εργαζομένων για κινητοποιήσεις μετά την αυριανή ημέρα, καθώς η μη αποκομιδή των σκουπιδιών δημιουργεί εστίες μόλυνσης σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη μάλιστα περίοδο λόγω της νέας γρίπης.


*εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ" Δευτέρα 7.12.2009

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...