............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Έκθεση της ζωγράφου Κικής Περιβολάρη, με τίτλο: "Χάρτινες Γυναίκες" στην Αίθουσα Τέχνης “ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ artlife”



Την Τρίτη 5 Μαΐου 2009,
εγκαινιάζεται
στην Αίθουσα Τέχνης “ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ artlife”
(Ηροδότου 11, Κολωνάκι,
η έκθεση της ζωγράφου Κικής Περιβολάρη,
με τίτλο: "Χάρτινες Γυναίκες".
Πρόκειται για κατασκευές από χαρτί, σε μικρότερα ή μεγαλύτερα μεγέθη,
εγκιβωτισμένες σε plexiglass ή ελεύθερες στο χώρο εν είδη γλυπτού,
οι οποίες αναπαριστούν γυναικείες μορφές.
Μια σειρά από θεατρικές φιγούρες, που παραπέμπουν σε νύμφες, σε εξωτικές θεότητες, σε ουράνιες οπτασίες, έχουν πλαστεί πρωτότυπα, από χαρτιά κομμένα αριστοτεχνικά, ώστε να δημιουργούν αινιγματώδεις μορφές και ιδιόρρυθμες φορεσιές.

Η ζωγράφος λέει για τη δουλειά της:
" Όποιος θέλει να ταξιδέψει μέσα από ένα μυστικό παραμύθι κλείνει τα μάτια και βλέπει κάτω από τα βλέφαρα. Κρατάει την πρώτη εντύπωση και αποφεύγει να την ερμηνεύσει.
Στα χέρια μου ένα τσαλακωμένο χαρτί, που περνάει τα «σύνορα», δάσος ζωντανό που παίρνει βασιλικές πόζες, μεταμφιέζεται σε γυναίκα, αρχέτυπη θηλυκή αρχή, ανεξιχνίαστη, πολυτάλαντη, πολυταξιδεμένη. Ένας σύνθετος εαυτός που μιλάει για τα μυστήρια του κόσμου της, για τις ανάσες που μοίρασε στην ύπαρξη.
Οι χάρτινες γυναίκες έχουν φωτιά μέσ’ στο κεφάλι τους και περπατούν ανάμεσα μας με τις ιδιότητες τους αόρατες.
Πολλαπλασιάζομαι μαζί τους και ανα–τινάζω τον Εαυτό.
Ένα μικρό big –bang από χαρτάκια γεμίζει το δωμάτιο.
Το δάσος τώρα κατοικεί μέσ’ στις παλάμες μου μαζί με χρώματα και κόλλες.
Ανοίγω τα βλέφαρα στον καθημερινό κόσμο, αποχαιρετώ τις γυναίκες που φεύγουν, παίρνουν μαζί τους αποτυπώματα, αφήνουν νέους χάρτες στις άκρες των δακτύλων."

τηλ: 210 7221200, 4, fax: 210 7221304, ωράριο λειτουργίας: Δευ-Τετ-Σαβ: 11-15.00, Τρ-Πεμ-Παρ: 11.00-20.30, www.astrolavos.gr)

Διάρκεια έκθεσης: έως Σάββατο 23 Μαΐου 2009

περισσότερα : http://www.astrolavos.gr/astrolavos_greek/index.htm

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Αλέκος Αλαβάνος: "Φαινόμενα πολιτικής σήψης..."



Βολές κατά πάντων εξαπέλυσε ο Αλέκος Αλαβάνος,
μιλώντας για «φαινόμενα έντονης πολιτικής σήψης».

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ:
* Καταλόγισε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι «πολιτεύεται».
* Κατηγόρησε την ηγεσία της κυβέρνησης και της Ν.Δ. ότι «εκβιάζουν τους βουλευτές με το φόβητρο των εκλογών για το πώς θα ψηφίσουν».
* Επιτέθηκε στον ΛΑΟΣ, υποστηρίζοντας ότι «κάνει πολιτικά παζάρια και συναλλαγές με την κυβέρνηση για τη στάση που θα κρατήσει».
Ο κ. Αλαβάνος επιτέθηκε ξεχωριστά στα δυο μεγάλα κόμματα, τα οποία έχουν -όπως είπε- ακέραιες τις ευθύνες για τις συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις σχετικά με τα ποινικά αδικήματα των υπουργών.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί κομματική γραμμή στους βουλευτές για την υπόθεση Παυλίδη. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι όλοι οι βουλευτές του κόμματος συμφώνησαν ότι τα στοιχεία που υπάρχουν επιβάλλουν να ασκηθεί ποινική δίωξη στον βουλευτή, τασσόμενος έτσι υπέρ της παραπομπής του.
Ο κ. Αλαβάνος ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παραστούν την προσεχή Δευτέρα στη βράβευση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, από τη Βουλή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
* από την εφημ. "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" 24.4.2009

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Ποιοι ήθελαν το 1967 εκτροπή και όχι εκλογές


1967 : O EΘΝΑΡΧΗΣ ΕΠΕΔΙΩΚΕ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ
ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ
ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
http://sedaridis.blogspot.com/2009/04/1967-o-e.html



Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ*
Παραμένει έως σήμερα, που συμπληρώνονται 42 χρόνια από την 21η Απριλίου 1967, ανοιχτό το ερώτημα: Γιατί ο πολιτικός κόσμος της χώρας δεν κατάφερε να προστατεύσει τη δημοκρατία και να αποτρέψει τη δικτατορία των συνταγματαρχών;Είχα θέσει το ερώτημα στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τελευταίο αρχηγό της ΕΡΕ και πρωθυπουργό της κυβέρνησης που ανέτρεψε η χούντα. Μου απάντησε με ειλικρίνεια: «Εγώ επέμενα να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές το ταχύτερο δυνατό. Σ' αυτήν τη θέση, όμως, ήμουν τραγικά μόνος. Κανείς στο κόμμα δεν ήθελε τις εκλογές. Αλλωστε δεν ήλεγχα το κόμμα. Κορυφαία στελέχη πηγαινοέρχονταν στο Παρίσι και συζητούσαν με τον Κων. Καραμανλή».
Τα όσα μου είπε τον Νοέμβριο του 1973 ο Παναγ. Κανελλόπουλος επιβεβαιώθηκαν αργότερα από κείμενα που περιέχονται στο «Αρχείο» του Κων. Καραμανλή, το οποίο κυκλοφόρησε το 1994 προσφέροντας σημαντικά στοιχεία στην Ιστορία. Υπάρχουν όμως και πολλά που δεν δημοσιεύτηκαν στο «Αρχείο», όπως δεν είδαν το φως της δημοσιότητας και στοιχεία από τους φακέλους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Εγιναν προσπάθειες από ερευνητές και δημοσιογράφους για να αποκαλυφθεί με στοιχεία ο βαθμός συμμετοχής των αμερικανικών υπηρεσιών στην επιβολή της δικτατορίας, οι οποίες και απέδωσαν. Συστηματικό αγώνα έκανε ο δημοσιογράφος Ηλίας Δημητρακόπουλος, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 1967 διέφυγε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου από την προηγούμενη δημοσιογραφική δουλειά του ανέπτυξε φιλίες και είχε σημαντικές πηγές πληροφοριών.Ανακάλυψε ο Δημητρακόπουλος ότι τον Φεβρουάριο του 1967 ο Κων. Καραμανλής συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον απόστρατο πτέραρχο Λόρις Νόρσταντ, με τον οποίο συζήτησε την ιδέα στρατιωτικής λύσης στην Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του στον Θ. Γεωργακόπουλο για το περιοδικό «Esquire» (Φεβρουάριος 2003) ο Δημητρακόπουλος είπε: ο Καραμανλής «συνάντησε τον Λόρις Νόρσταντ, ο οποίος επί 7 χρόνια ήταν αρχιστράτηγος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Ο Καραμανλής τού πρότεινε να εισηγηθεί μια στρατιωτική λύση του ελληνικού προβλήματος, υπό την ηγεσία του ίδιου. Αυτή η πρόταση είχε πολλές συνέπειες, γιατί αφαίρεσε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ τον τελευταίο ηθικό ενδοιασμό που μπορεί να είχε για χούντα στην Ελλάδα.
Ο ίδιος ο Καραμανλής, ο αρχηγός της ελληνικής Δεξιάς, τους έλεγε να κάνουν δικτατορία».Αναφέρεται στο «Αρχείο» (τόμος 6ος, σελ. 257 και επόμ.) ότι ο Κων. Καραμανλής, επιστρέφοντας από ιδιωτικό ταξίδι στις Μπαχάμες, παρέμεινε για μία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη (25 Φεβρ. - 4 Μαρτίου 1967), όπου «και είχε σειρά συναντήσεων με προσωπικότητες του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου. Ειδικότερα συναντήθηκε με τον κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Νέλσον Ροκφέλερ, τον πτέραρχο Νόρσταντ, παρεκάθησε σε γεύμα το οποίο δόθηκε προς τιμήν του από τον διακεκριμένο δημοσιογράφο Σάυρους Σουλτσμπέργκερ και παραβρέθηκε σε δεξίωση του γενικού προξένου της Ελλάδος Γ. Γκαβά (...)». Δεν αναφέρεται στο σημείωμα τι συζήτησε στη Νέα Υόρκη. Στις προηγούμενες, όμως, και στις επόμενες σελίδες του «Αρχείου» δημοσιεύονται επιστολές που αντήλλαξαν ο Κων. Τσάτσος με τον Κων. Καραμανλή, όπου καθαρά γίνεται λόγος το 1966 και στις αρχές του 1967 για λύση δικτατορίας.Σε μακρά επιστολή του προς τον Κων. Τσάτσο, ο Κων. Καραμανλής έγραψε στις 10 Μαΐου 1966: «Χωρίς να σχολιάσω τα όσα απερίγραπτα συνέβησαν από τριετίας εις τον τόπον μας και τα οποία αποτελούν σαφή συμπτώματα εθνικής κρίσεως, θα συνεβούλευα εις γενικάς γραμμάς: Να σχηματισθεί κυβέρνησις από ικανά και κατάλληλα διά την περίπτωσιν πρόσωπα, η οποία να εξουσιοδοτηθεί από την Βουλήν ή, της Βουλής αρνουμένης, από τον βασιλέα, όπως ασκούσα εκτάκτους εξουσίας και εντός ευλόγου χρόνου: 1) Προβεί εις τολμηράν αναθεώρησιν του Συντάγματος (...)». Στη συνέχεια απαριθμούσε τι έπρεπε να κάνει αυτή η κυβέρνηση, πριν οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.Απαντώντας στην επιστολή αυτή ο Κων. Τσάτσος σημείωνε («Αρχείο», τόμος 6ος, σελ. 219 και επόμ.): «Πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε μερικά πράγματα: Πρώτον, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, εισηγούμεθα -(λέω ..."γούμεθα", διότι ασπάζομαι -μαζί με μυριάδες άλλους- ανεπιφύλακτα τις σκέψεις σου). Εισηγούμεθα, λοιπόν, παρεκτροπήν από το πολίτευμα και μίαν προσωρινήν δικτατορίαν -ίσως ενός έτους. Προς αυτήν την κατεύθυνσιν πρέπει να δουλευθεί από εκείνους που θα επωμιστούν την παρεκτροπήν και θα την κυρώσουν δι' ενός δημοψηφίσματος. Δικτατορίες χωρίς ονοματισμένο δικτάτορα δεν κουβεντιάζονται».
Στην απάντησή του (στις 26 Οκτωβρίου 1966) ο Κων. Καραμανλής αναφέρει: «Φοβούμαι ότι εις το σημείον που έφτασαν τα πράγματα, δεν αποκλείεται να οδηγηθείτε, χωρίς να το θέλετε, σε κάποιο είδος παρεκτροπής (...). Εχει δημιουργηθεί κρίσις νομιμότητος, εφ' όσον καλώς ή κακώς πιστεύεται, ότι η επικράτησις ωρισμένης πολιτικής παρατάξεως (σ.σ. εννοούσε την Ενωση Κέντρου του Γ. Παπανδρέου) θα έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπήν των πάντων. Υπό τας συνθήκας όμως αυτάς, όπως το λέγει η λογική και το διδάσκει η Ιστορία, ομαλή δημοκρατική εξέλιξις αποκλείεται. Γιατί είναι φυσικόν ν' αντιδράσουν, πριν παραδοθούν, και το καθεστώς και εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι απειλούνται. Τούτου δοθέντος, θα πρέπει η εκτροπή αυτή να προληφθεί. Ή, αν επιχειρηθεί, να χειραγωγηθεί, τόσον από απόψεως διαδικασίας, όσον και από απόψεως σκοπών, για να μην αποβεί συμφορά στον τόπον. Θα πρέπει, δηλαδή να είναι σχετικώς νομιμότυπος, κάπως ελεγχομένη και να έχει ως σκοπόν την ανασύνταξιν της δημοκρατίας που, για πολλούς λόγους, είναι επισφαλής στον τόπον μας». Και για το ενδεχόμενο επανόδου του, σημείωνε: «Η πείρα μου με έπεισε ότι δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί δημοκρατικά ο τόπος μας, αν δεν γίνουν βαθειές αλλαγές στην εθνική μας ζωή. Αν γυρίσω χωρίς αυτές ή θα φύγω και πάλι ή θα καταλήξω σε δικτατορία».Το θέμα της εκτροπής το έθεσε ο Κων. Καραμανλής και στον Δημ. Μπίτσιο, διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο Παρίσι στα μέσα Αυγούστου του 1966. Διεμήνυσε στον Κωνσταντίνο ο Καραμανλής, ότι αν υπάρξουν εγγυήσεις ότι ο Παπανδρέου θα πολιτευθεί νομιμοφρόνως μετά τας εκλογάς «να προχωρήσετε προς εκλογάς», αλλά «εάν τούτο αποκλείεται, τότε θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ίσως η λύσις της εκτροπής».
Ο Κων. Καραμανλής, ωστόσο, απέκρουσε πρόταση του Κωνσταντίνου να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, δηλαδή την ευθύνη εκτροπής. Σε ερώτηση του Δ. Μπίτσιου, ο οποίος τον επισκέφθηκε και πάλι στις 10 Μαρτίου 1967, ποιος «θα ηδύνατο να αναλάβει μίαν τοιαύτην αποστολήν», απάντησε: «Προχείρως θα μπορούσα να υποδείξω τον συνδυασμόν Μαρκεζίνης - Τσακαλώτος, εφ' όσον θα μας έπειθαν ότι είναι ικανοί να φέρουν εις πέρας παρομοίαν αποστολήν».Εμεινε μετά την αποστασία του 1965, που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, απροστάτευτη η Δημοκρατία. Το Παλάτι, ο Κων. Καραμανλής, ο κύριος κορμός της Δεξιάς -με εξαίρεση τον Παναγ. Κανελλόπουλο- η Ουάσιγκτον, το παρακράτος, δεν ήθελαν προσφυγή σε εκλογές, αλλά λύση δικτατορίας. Τον βασιλιά με τους στρατηγούς τον πρόλαβαν οι συνταγματάρχες. Αυτή είναι η αλήθεια και είναι γνωστή. Δεν έχει, λοιπόν, νόημα να μένουν κλειστά τα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, αλλά και οι φάκελοι της αποστασίας και της δικτατορίας.


*από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" 21 Απριλιου 2009

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ήρωες απροσάρμοστοι, παρείσακτοι, περιθωριακοί, περιπλανιούνται στο Μαρόκο ή στο Μεξικό, μέσα στους πίνακες του Βαν Γκογκ ή σ’ ένα μυστηριώδες δάσος..

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Πόπης Βερνάρδου
με τίτλο Dejavu, σελίδες 210,
από τις εκδόσεις του περιοδικού ΥΦΟΣ.

Πρόκειται για μια συλλογή δεκατριών φανταστικών αφηγημάτων, στα οποία οι ήρωες, απροσάρμοστοι, παρείσακτοι, περιθωριακοί, περιπλανιούνται στο Μαρόκο ή στο Μεξικό, μέσα στους πίνακες του Βαν Γκογκ ή σ’ ένα μυστηριώδες δάσος. Ξέρουν ότι υφίστανται τις συνέπειες της απόφασής τους να διαφέρουν για να είναι πιο κοντά στις δικές τους επιθυμίες. Δε φοβούνται να περπατήσουν στην άκρη του γκρεμού. Δεν ανήκουν πουθενά και είναι υποχρεωμένοι να ζουν και να κινούνται σε ένα κόσμο που δεν μπορούν να κατανοήσουν. Περιμένουν την έκπληξη, το αλλόκοτο, το παράλογο ή δεν περιμένουν τίποτα, παρά βυθίζονται στις παραισθήσεις και τις φαντασιώσεις τους, έχοντας ήδη εισέλθει για τα καλά στο προσωπικό τους σύμπαν".
Η Πόπη Βερνάρδου με καταγωγή από τα Κύθηρα και τη Δράμα είναι δικηγόρος. Προηγούμενα βιβλία της: “Τι απέγινε η Σταχτοπούτα”, αφήγημα, από τις εκδόσεις “FUTURA” και «Χουανίτα», μυθιστόρημα, από τα «Ελληνικά Γράμματα». Συμμετέχει με δυο διηγήματα στην ανθολογία φανταστικών διηγημάτων με τίτλο «Τρεις ματιές τ’ αλλάζουν όλα», εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος, 2007. Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Ύφος, Big Bang και Φανταστικά Χρονικά. Είναι μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας.

Το βιβλίο διατίθεται στο βιβλιοπωλείο ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, Γραβιάς 3-5, Αθήνα
και....
Κεντρική διάθεση: ΕΚΔΟΣΕΙΣ // ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΥΦΟΣ
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 12 ΑΝΑΤΟΛΗ Ν. ΜΑΚΡΗ 19005 ΤΗΛ. 210-3245771

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Η μαύρη αυτή επέτειος, προσδίδει ένα επίκαιρο νόημα στους αγώνες...

...για δημοκρατία, ανεξαρτησία
και αποτελεσματική προάσπιση
των εθνικών συμφερόντων



Η επέτειος της 21ης Απριλίου 1967


Σαράντα και δύο χρόνια, συμπληρώθηκαν από την 21η Απριλίου 1967. Από την αποφράδα εκείνη ημέρα που οι Απριλιανοί πραξικοπηματίες αλυσόδεσαν τη χώρα και τη Δημοκρατία.

Τα δεινά που προκάλεσε η δικτατορία του ΄67, παραμένουν έντονα χαραγμένα στην
ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού και αποτελούν πηγή φρονηματισμού για την πολιτική ηγεσία και κυρίως για τις νεότερες γενιές. Ένα παράδειγμα προς αποφυγήν.

Η κατάργηση των στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες και τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες των αντιπάλων του καθεστώτος, ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας, αλλά και η τραγωδία που προκάλεσε το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο, καταγράφουν το επτάχρονο δικτατορικό καθεστώς, ως μια από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Η πτώση της χούντας, καρπός του αντιδικτατορικού αγώνα και της προδοσίας της Κύπρου, τροφοδότησε ελπίδες και αγώνες για τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας και τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

Η μαύρη αυτή επέτειος, προσδίδει ένα επίκαιρο νόημα στους αγώνες για δημοκρατία, ανεξαρτησία και αποτελεσματική προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Η Δημοκρατία στις μέρες μας γίνεται πιο ισχυρή και ασφαλής, όσο πιο πολύ εμβαθύνεται και αναπτύσσεται με πολιτικές που ενισχύουν το κοινωνικό της περιεχόμενο και την αποκέντρωση εξουσιών και πόρων.


Το μεγάλο δίδαγμα από την επέτειο του πραξικοπήματος, είναι πιστεύουμε, ότι τα εθνικά μας συμφέροντα προασπίζονται αποτελεσματικότερα, όχι με τον στραγγαλισμό των λαϊκών ελευθεριών, τον ανέξοδο υπερπατριωτισμό και τον απομονωτισμό, αλλά με σχεδιασμένες πρωτοβουλίες διαλόγου και ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας, στο έδαφος της διεθνούς νομιμότητας.

Πως φθάσαμε στη δικτατορία
To σοβαρότερο ρήγμα στις τάξεις της Ένωσης Κέντρου σημειώθηκε τον Ιούλιο του 1965. Αφορμή υπήρξε η απόφαση του Γ.Παπανδρέου να αντικαταστήσει τον Πέτρο Γαρουφαλιά από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και η άρνηση του βασιλιά να υπογράψει το σχετικό διάταγμα, αν ο διάδοχος του Γαρουφαλιά δεν απολάμβανε της απόλυτης εμπιστοσύνης του.

Ο Παπανδρέου υπέβαλε την παραίτησή του. Από εκείνη την ημέρα και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 1966, ο Κωνσταντίνος προσπάθησε να σχηματίσει κυβερνήσεις - φαντάσματα με τη συμμετοχή κατά διαστήματα 48 βουλευτών της Ένωσης Κέντρου που εγκατέλειψαν τον Γεώργιο Παπανδρέου. Οι κυβερνήσεις αυτές που στηρίζονταν στη Βουλή από την ΕΡΕ και τους αποστάτες της Ένωσης Κέντρου, αποδείχθηκαν θνησιγενείς.

Με εντολή του Κωνσταντίνου και τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Κ. στις 3 Απριλίου την πρωθυπουργία ανέλαβε ο Παναγιώτης Κανελόπουλος για να διεξάγει βουλευτικές εκλογές στις 28 Μαΐου 1967.


Oι εκλογές αυτές δεν έγιναν ποτέ, διότι η κυβέρνηση Κανελόπουλου και η νομιμότητα καταλύθηκαν από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου. Οι πραξικοπηματίες ήταν οι συνταγματάρχες Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός και Νικόλαος Μακαρέζος.

Η 21η Απριλίου 1967
Οι πραξικοπηματίες έχοντας εξασφαλίσει περίπου 100 τεθωρακισμένα στην περιοχή της πρωτεύουσας κινητοποιήθηκαν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου και κατέλαβαν αρχικά το Πεντάγωνο. Έβαλαν σε εφαρμογή το ΝΑΤΟικό σχέδιο "Προμηθεύς", για την αντιμετώπιση κομμουνιστικού κινδύνου με αποτέλεσμα να κινηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής. Μεγάλη ήταν η συμβολή του διοικητή της Σχολής Ευελπίδων Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος κινητοποίησε το τάγμα της σχολής και την Στρατιωτική Αστυνομία (ΕΣΑ).

Ο στρατηγός Γ.Σπαντιδάκης, έμπιστος του βασιλιά, αντικαθίσταται στην αρχηγία του ΓΕΣ από τον Οδυσσέα Αγγελή. Ο Αγγελής από το νέο αξίωμά του έδωσε εντολή στο Γ' Σ.Σ. στη Θεσσαλονίκη να εφαρμόσει το σχέδιο "Προμηθεύς" σε όλη τη χώρα.


Η νέα, χουντική, κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Κόλλια και υπουργό Εθνικής Αμύνης τον μέχρι εκείνη την ημέρα αρχηγό ΓΕΣ Γ.Σπαντιδάκη ορκίστηκε την ίδια ημέρα από τον Κωνσταντίνο. Ο Κωνσταντίνος, αν και είχε αρχικά κάποιες αντιρρήσεις στην αρχή, ωστόσο γρήγορα δέχθηκε τα αιτήματα των πραξικοπηματιών.

Οι συλλήψεις άρχισαν την ίδια ημέρα. Όλοι οι πολιτικοί, με προεξάρχοντα τον Γεώργιο Παπανδρέου, συνελήφθησαν, αλλά το ίδιο συνέβαινε και με τους απλούς πολίτες. Δέκα ημέρες αργότερα η Χούντα ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες ανέρχονταν σε 6509 άτομα, αλλά ανεπίσημες πληροφορίες ανέβαζαν τον αριθμό των συλληφθέντων σε αρκετές χιλιάδες άτομα.

Την πρώτη κιόλας μέρα του πραξικοπήματος, τα όργανα της Χούντας δολοφονούν στον Ιππόδρομο της Αθήνας, όπου κρατούνταν όμηροι της δικτατορίας, το στέλεχος της ΕΔΑ Παναγιώτη Ελή, ενώ στις 22 Μαΐου δολοφονείται ο γνωστός από την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ δικηγόρος Νικηφόρος Μανδηλαράς.

*από το : Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ρυθμίζοντας τη λεηλασία της Αττικής...


ΦΤΑΝΕΙ!!!

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΝΟΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ (μπετόν αρμέ)

κύριοι της Νέας Δημοπρασίας...


Μέσα στον Απρίλη ανακοινώθηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η κυοφορούμενη εδώ και μια δεκαετία (τουλάχιστον) αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΡΣΑ) και διανύουμε ήδη την περίοδο της λεγόμενης «διαβούλευσης».


Όπως είναι γνωστό, για πρώτη φορά η πρωτεύουσα της χώρας μας απέκτησε θεσμοθετημένο σχεδιασμό του χώρου το 1985, με υπουργό τον Αντώνη Τρίτση, ο οποίος «έγραψε ιστορία» σύμφωνα με τα λεχθέντα του ιστορικού αρχηγού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά απεπέμφθη από αυτό το υπουργείο μετά βαϊων και κλάδων. Ετσι, ο υποδειχθείς από τον αρχηγό, ρεαλιστής διάδοχός του Ευάγγ. Κουλουμπής (σοσιαλιστής και αυτός, θεός σχωρέστον), αποδεχόμενος πλήρως τις υποδείξεις των ανερχόμενων τότε οικονομικών συμφερόντων, ανέτρεψε χωρίς επιφυλάξεις τους στόχους του «αιθεροβάμονα» Αντ.Τρίτση (και κατ’ επέκταση του θεσμοθετημένου ΡΣΑ) περί «ανάσχεσης της επέκτασης της πόλης, αποτροπής της συγκέντρωσης πληθυσμού και οικονομικών δραστηριοτήτων στην Αττική, αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη».



Κορυφαία στιγμή της ανατροπής του ΡΣΑ του 1985, ήταν το «φύτεμα» στον κάμπο των Μεσογείων του νέου Διεθνούς Αερολιμένα, ο οποίος αργότερα ονομάστηκε «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ετσι, έκτοτε η περιοχή απέκτησε «ζωή» και τείνει να μετατραπεί σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο με κάποια υπολείμματα γεωργικής γης (η οποία, σημειωτέον έθρεψε γενιές και γενιές ανθρώπων με προϊόντα που σήμερα συνήθως εισάγονται από «φτωχότερες» χώρες από τη δική μας…)


Το μοντέλο ανάπτυξης που κυριαρχεί πλέον στην Αττική, έχει ως ορατή συνέπεια την συγκέντρωση πληθυσμού και οικονομικών δραστηριοτήτων, την υποβάθμιση των κεντρικών περιοχών της Αθήνας , την αστικοποίηση της περιαστικής ζώνης.

Οι ορεινοί όγκοι της Αττικής, η Πεντέλη, ο Υμηττός, η Πάρνηθα, το Ποικίλο Όρος, δέχονται συνεχείς οικιστικές πιέσεις, με αποτέλεσμα τις αδιάκοπες επεκτάσεις, άλλοτε νομότυπες και άλλοτε παράνομες και αυθαίρετες.



Σπαταλώντας τη ζωή…



«…Την καταστροφή της Πεντέλης πρέπει να την δούμε σαν ένα μέρος από την καταστροφή όλης της Αττικής…Μέσα από τραυματισμένες μνήμες έρχεται η στιγμή που ο άνθρωπος πρέπει να σκέφτεται φιλοσοφικά ή ποιητικά, όπως στις στιγμές που σκέπτεται για τη ζωή ή για το θάνατο ή για την ελευθερία…



…Αν δεν γίνει μια αναμόχλευση σε βάθος των σχέσεων των ανθρώπων που αποτελούν το κοινωνικό σύνολο και αυτών που εκλέγουν για να τους εκφράσουν, τότε στα επόμενα λίγα χρόνια, μπορεί να βρεθούμε σε μια σειρά από τεράστιες δυσκολίες και καταστροφές, σε κατασπατάληση της ζωής που θα γίνεται σ’ αυτό το χώρο μια ασύμφορη ζωή, αταίριαστη στις συνθήκες εργασίας ,υγείας και της ελάχιστης αξιοπρέπειας όπου η έννοια των ωρών ευτυχίας θα αντικατασταθεί από ένα οχετό παράνοιας ,θορύβων, βιαιότητας και απάθειας. Οι συνθήκες αυτές θα οδηγήσουν σε ανάγκες και επιθυμίες φυγής…Σήμερα η μόνη διέξοδος είναι η σωτηρία της Αττικής και σε άλλη κλίμακα η σωτηρία της Ελλάδας …Μια ηθική και νοητική ανέγερση ίσως θα έφερναν σε κάποιο δρόμο, ίσως κάποιο επίπονο και γενναίο θαύμα…»
Το παραπάνω προφητικό κείμενο έχει γραφεί από τον αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιο το 1975. Στα τριαντατέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν, κανένα «θαύμα» δεν έγινε.


Σήμερα η Πεντέλη εξακολουθεί να χτίζεται αυθαίρετα ή νομότυπα. Στα όρια Πικερμίου και Ραφήνας Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί αγωνίζονται να κτίσουν μια νέα πόλη 10.000 κατοίκων, ενάντια στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.Στην Πάρνηθα, προωθείται η κατασκευή μιάς «Τεχνόπολης» καθώς και η επέκταση της δόμησης των εγκαταστάσεων του Καζίνο και του Μόν Παρνές.
Στον Υμηττό, ο οποίος θεωρείται πλέον ως ένα ενοχλητικό φυσικό εμπόδιο μεταξύ του υπερδομημένου λεκανοπεδίου της Αθήνας και του υπό ραγδαία «ανάπτυξη» κάμπου των Μεσογείων, προωθείται η έγκριση ενός Προεδρικού Διατάγματος που αντιμετωπίζει τον μισό ορεινό όγκο ως «περιαστικό- θεματικό» πάρκο. Ταυτόχρονα, ένα εκτεταμένο δίκτυο νέων αυτοκινητόδρομων, προβλέπεται να τον διασχίσει επιφανειακά και υπόγεια.

Σύμφωνα με δημοσιευμένη έρευνα (Καθημερινή 20/4/2008),το 65% των κατοίκων της Αθήνας δήλωσε ότι εάν μπορούσαν να φύγουν, θα την εγκατέλειπαν.

Ωστόσο, για τα επόμενα χρόνια, ο νέος στρατηγικός στόχος που κυριαρχεί είναι «…της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και ενίσχυσης του ρόλου της Αθήνας ως διεθνούς και ευρωπαϊκής μητρόπολης και ως πόλης – πύλης για την νοτιο-ανατολική Ευρώπη»…

Φαίνεται ότι κάποια οργανωμένα συμφέροντα, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οικολογικής κατάρρευσης και εξαθλίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, ψάχνουν νέα πεδία λεηλασίας του χώρου, με όχημα αυτή τη φορά το ταλαίπωρο «Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας»…


δημοσιεύτηκε April 17 από anonymous
Του Πάνου Τότσικα
*Προδημοσίευση από το περιοδικό «ΓΑΛΕΡΑ» Νο 44

Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Oκτώ στους δέκα Ελληνες πιστεύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε παρακμή...




Η Ελλάδα σε παρακμή


Oκτώ στους δέκα Ελληνες πιστεύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε παρακμή («ναι» και «μάλλον ναι» απαντά το 79,5% των πολιτών και «όχι» το 19,9%). Παράλληλα, το 70,7% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Οι ποιοτικοί δείκτες εμφανίζουν το πολιτικό σύστημα στα όριά του, σε σχέση με 10 χρόνια πριν: το 71,8% το θεωρεί περισσότερο διεφθαρμένο, το 67,8% εξαρτημένο από μεγάλα συμφέροντα, λιγότερο αποτελεσματικό (62,9%), λιγότερο αξιοκρατικό (61,9%), λιγότερο φιλικό προς τον πολίτη (54%) και περισσότερο συντηρητικό (39,2%).

Ολο το θεσμικό πλαίσιο διέρχεται κρίση, καθώς η κοινή γνώμη δεν εμπιστεύεται κανένα θεσμό για έξοδο από την κρίση (από την κυβέρνηση, τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, ως τα συνδικάτα, την Εκκλησία, τα Σώματα Ασφαλείας, τον επιχειρηματικό κόσμο και τα ΜΜΕ) πλην του «πνευματικού κόσμου» και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ετσι, οι πολίτες (46,3%) ζητούν ριζικές αλλαγές,«έστω και αν αυτό συνεπάγεται σημαντικές κοινωνικές συγκρούσεις».
Το 29% επιθυμεί την ανατροπή του συστήματος «διότι η κατάσταση δεν πάει άλλο». Υπέρ των μικρών αλλά ουσιαστικών αλλαγών τάσσεται το 23,7%.
Το 60,3% των ερωτωμένων πιστεύει ότι το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα έχει εξαντλήσει τα όριά του και πρέπει να αντικατασταθεί. Για το 49,2% της κοινής γνώμης επιθυμητό πολίτευμα είναι η προεδρική δημοκρατία με περισσότερες εξουσίες στον Πρόεδρο, ο οποίος θα πρέπει να εκλέγεται από τον λαό. Το 41,2% επιλέγει το υπάρχον, την προεδρευομένη δημοκρατία. Για το 31,5% των πολιτών η λύση για να βγει η χώρα από την κρίση είναι μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.


* Ερευνα κοινής γνώμης σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις από την Κάπα Research ΑΕ, για την εφημερίδα «Το Βήμα».

Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Φωτογραφικό οδοιπορικό στην ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ της ACT4PEOPLE Hellas

Νέα έκδοση βιβλίου με θέμα την Παλαιστήνη





ΕΚΔΟΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ
ΤΙΤΛΟΣ : ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ
Φωτογραφικό οδοιπορικό στην ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Αγαπητοί φίλοι,

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ACT4PEOPLE Hellas, θα εκδώσει ένα Φωτογραφικό Λεύκωμα αφιερωμένο στον ηρωικό αγώνα των Παλαιστινίων για να αποκτήσουν κι αυτοί τη δική τους πατρίδα και να πάψουν να ζουν στην εξορία. Είναι επίσης αφιερωμένο και στον άγνωστο, στους πολλούς, αγώνα του Ισραηλινού λαού, ενάντια στην βία, τον πόλεμο και την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.
Η έκδοση αυτή δεν αποσκοπεί στο κέρδος. Θα διανεμηθεί δωρεάν, ως μια μικρή συμβολή στο δράμα που βιώνει ο Παλαιστινιακός λαός και κυρίως τα παιδιά.
Θα είναι μια προσπάθεια να τονιστεί η ανάγκη ότι οι λαοί της περιοχής – Άραβες, Εβραίοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι θα πρέπει να μπορούν να ζήσουν όλοι μαζί ειρηνικά και με σεβασμό ο ένας για τον άλλο.
Με την έκδοση αυτή, θέλουμε να δηλώσουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους καταπίεση- του ενός έθνους ενάντια στον άλλο, όσο και στο εσωτερικό των εθνών – αλλά και σε κάθε είδους Ρατσισμό, φυλετικό, θρησκευτικό, Εθνικό όσο και ανάμεσα στα φύλα. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στον αντισημιτισμό ως ιδεολογία και ως πρακτική.
Σ’ αυτήν ακριβώς τη στιγμή που η βία ανοίγει ένα νέο φαύλο κύκλο θέλουμε να τονίσουμε ότι σε αντίθεση με τους ηγέτες τους, οι λαοί έχουν περισσότερα να ενώσουν παρά να χωρίσουν.
Το φωτογραφικό λεύκωμα θα είναι δίγλωσσο – Ελληνικά - Αγγλικά – και θα περιλαμβάνει ένα σύντομο ιστορικό σημείωμα της Αραβο- Ισραηλινής διαμάχης.
Ευχαρίστως θα συμπεριλαμβάναμε ένα δικό σας σύντομο σημείωμα( έως 300 λέξεις) και φωτογραφίες που απεικονίζουν τη δράση της οργάνωσής σας και την κατάσταση στην περιοχή, με την άδεια σας να τα δημοσιεύσουμε, αν συμφωνείτε με το περιεχόμενο και τον σκοπό της έκδοσής μας.
Εάν σας ενδιαφέρει η συμμετοχή σας, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Με εκτίμηση
Για την ACT4PEOPLE Ηellas
Κωνσταντίνος Σκηνιώτης

7.500 οι άστεγοι στην Ελλάδα του 2009 επί "Νέας Δημοπρασίας"


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από 7.500 άνθρωποι κάθε ηλικίας είναι άστεγοι στη χώρα μας, με τους μισούς περίπου να περιφέρονται στην Αττική. Παρ΄ όλα αυτά, ελάχιστοι από αυτούς βρίσκουν καταφύγιο, αφού οι ξενώνες δεν επαρκούν. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν στον δρόμο 1.800 άνθρωποι- κάποιοι από αυτούς όταν στέκονται τυχεροί βρίσκουν κατάλυμα για μόνο μία νύχτα.
Ακόμη, 2.700 άνθρωποι χωρούν ολόκληρο το σπιτικό τους σε κοντέινερ και τροχόσπιτα, ενώ ένας στους τρεις άστεγους Έλληνες φιλοξενείται προσωρινά σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια ή διαμένει σε χώρους εγκαταλελειμμένους από τους ιδιοκτήτες τους.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός κ. Μάριος Σαλμάς. «Οι άστεγοι είναι άνθρωποι σαν κι εμάς που τα πράγματα ήρθαν εντελώς ανάποδα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στην εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ" Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

*Αυτά δήλωσαν έτσι ανευθυνο-υπεύθυνα ...χωρίς να αισχύνονται... για το κατάντημα ανθρώπων με την νεοφιλελεύθερη πολιτική τους και το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος. Δημιουργώντας μια νέα κοινωνική τάξη από "Άνεργους - Άστεγους - Μετανάστες"... κατά τα άλλα καλή Ανάσταση σε όλους μας...

Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Ελληνας ο τυχερός στους 16 για την "καλύτερη δουλειά του κόσμου"




Γιώργος Καρέλλας, καταγωγή Θεόκτιστο Γορτυνίας, γεννημένος στην Ιρλανδία. Στους επικρατέστερους 16 (από 34.000) υποψηφίους για την "καλύτερη δουλειά του κόσμου" του ΟΤ Αυστραλίας.
Βίντεο συμμετοχής του:http://www.islandreefjob.com/#/george
--------------------------------------
-Ενδεικτικά, σχόλια ελληνικών ΜΜΕ http://www.voanews.com/greek/2009-03-20-voa9.cfm http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=21&catID=1&artID=974857

Περισσότερα σχόλια από ιρλανδικά αλλά και ελληνικά ΜΜΕ, αναζητήστε Γιώργος Καρέλλας ή George Karellas στο www.google.com)το μπλογκ του Γιώργου
http://georgetk.wordpress.com/

*από το: http://www.inarcadia.gr/

Ενα (πρώην) πάρκινγκ μεταμορφώνεται σε πολιτιστικό πάρκο

Ενα ειρηνικό πάρκο αρχίζει σιγά σιγά να ανθεί μέσα στη συχνά εμπόλεμη ζώνη των Εξαρχείων. Και μάλιστα στο στρατηγικό σημείο Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής, εκεί δηλαδή όπου τα «αντιδραστικά» Εξάρχεια συναντούν το «καθώς πρέπει» Κολωνάκι. Η μεταμόρφωση ενός γκρίζου πάρκινγκ σε πάρκο αποτελεί πρωτοβουλία της επιτροπής των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, σκάβοντας, φυτεύοντας και μπαζώνοντας, προκειμένου να δημιουργήσουν μια πράσινη κουκκίδα στο αστικό τοπίο. Ο χώρος που ανήκει στο ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος), αφού πλέον έπαψε να ενοικιάζεται από ιδιώτη για να χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ, τελεί υπό ειρηνική και δημιουργική κατάληψη, βάζοντας ιδέες στους ιθύνοντες για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του. Οποια ώρα και αν περάσεις από το συγκεκριμένο σημείο θα δεις κάτι να συμβαίνει.
Τις πρωινές ώρες- με αποκορύφωμα τα Σαββατοκύριακα- ο χώρος γεμίζει από παιδιά και γονείς που φυτεύουν λουλούδια και δεντράκια. Η αυτοσχέδια αλλά άκρως ευρηματική ξύλινη τραμπάλα που έχει κατασκευαστεί λίγο πιο πέρα ανταμείβει τους μικρούς επισκέπτες για την οικολογική συνείδηση που αρχίζουν να καλλιεργούν. Κάτοικοι των Εξαρχείων καταφθάνουν με καρότσια σουπερμάρκετ φορτωμένα με γλάστρες και δεντρύλλια, φοιτητές Αρχιτεκτονικής δίνουν οδηγίες για το πού θα μπει τι προκειμένου «να συνομιλούν σωστά τα δέντρα μεταξύ τους, να γίνει μια σωστή είσοδος του πάρκου» κτλ.


Τη νύχτα τη σκυτάλη παίρνουν συντροφιές που έρχονται για να μείνουν και να περιφρουρήσουν την περιοχή. Από τη χιλιοδιαφημισμένη «τάξη» των Εmo ως ανθρώπους κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης.«Αυτή την κίνηση δεν πρέπει να την οικειοποιηθεί σε καμία περίπτωση καμία ομάδα» μας λέει κάτοικος των Εξαρχείων που περνά πολύ χρόνο εκεί. Ο μέχρι πρότινος άχαρος χώρος, χάρη στη συνεύρεση τόσο, διαφορετικών ανθρώπων, τείνει να αποτελέσει και ένα ενδιαφέρον υπαίθριο πολιτιστικό στέκι: στον μαυροπίνακα που έχει στηθεί δίπλα στο πρώην κουβούκλιο του παρκαδόρου, κάτω από την αναγκαία ημερήσια συνέλευση, αναγράφονται οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται.


Την περασμένη Κυριακή επαγγελματίες ηθοποιοί έστησαν την παιδική παράσταση «Η φάρμα των ζώων» και λίγο αργότερα προβλήθηκε από προτζέκτορα ταινία τουΚουστουρίτσαστον τοίχο διπλανής πολυκατοικίας. Θα ακολουθήσουν πολλά ακόμη καλλιτεχνικά δρώμενα. Τα σχέδια γκραφίτι πληθαίνουν στον χώρο μετριάζοντας το άχαρο γκρίζο της περιοχής. Μη σας κάνει λοιπόν εντύπωση αν την Κυριακή του Πάσχα βρεθείτε στα Εξάρχεια και ξαφνικά αντικρίσετε ένα γλέντι αλλιώτικο από τα άλλα.


* από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" της ΑΣΤΕΡΟΠΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Oι εξαγγελίες των έργων και των προγραμμάτων υπαγορεύονται από προεκλογικές σκοπιμότητες,



Ικανοποιημένος ο Ν. Κακλαμάνης

Έντονες οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας


ΑΠΕ Αθήνα: Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν το σχέδιο νόμου για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Γ. Σουφλιά, χρεώνοντας στην κυβέρνηση «αποσπασματική αντιμετώπιση και αναξιοπιστία».

Ικανοποιημένος δηλώνει ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Πιο συγκεκριμένα, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Δημοσίων Έργων, Γιάννης Μαγκριώτης και ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Κουβέλης τόνισαν ότι η κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αττικής βασίζεται στον πρωθύστερο σχεδιασμό και στην αποσματικότητα.
«Ο κ. Σουφλιάς, στο 6ο έτος της θητείας του στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ανακάλυψε το νέο «αθηναϊκό όραμα», αφού μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί ουσιαστικά με τον σφαιρικό σχεδιασμό της Αττικής και ειδικότερα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής », δήλωσαν χαρακτηριστικά κατηγορώντας την κυβέρνηση για «υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα αλήθειας».
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. υιοθέτησε την αποσπασματική παρουσίαση των απόψεων, των επιλογών και των πολιτικών της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ανακοινώσεις της για την δημοπράτηση μέσα σε ένα μήνα ‘των νέων αυτοκινητοδρόμων Αττικής’. »

Δηλαδή, πριν την επικαιροποίηση και την ψήφιση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής προχωρά στην δημοπράτηση έργων μείζονος σημασίας, που θα έπρεπε να ακολουθήσουν την οριστικοποίηση και την συμφωνία γύρω από το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής.»

Το ΥΠΕΧΩΔΕ παρουσιάζει σχέδια και προγράμματα δημοσίων έργων και περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, για τα οποία δεν υπάρχει διασφαλισμένη η αναγκαία χρηματοδότηση».

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσαν μάλιστα ότι οι εξαγγελίες των έργων και των προγραμμάτων υπαγορεύονται από προεκλογικές σκοπιμότητες, όπως και οι υποσχέσεις «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων, ενώ τόνισαν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος.Καλούν μάλιστα τον υπουργό να παρατείνει τον χρόνο της διαβούλευσης, «αφού ουσιαστικά η περίοδος έως 15-09-09 καλύπτεται από το Πάσχα, τις Ευρωεκλογές και τις καλοκαιρινές διακοπές».
Την ικανοποίησή του για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μετά από πολλά χρόνια βρέθηκε μια κυβέρνηση και ένας υπουργός που τόλμησαν να προχωρήσουν στην αναθεώρηση-επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου, ώστε να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Χριστός δίδαξε την Αγάπη και όχι τη Σφαγή!


Την Μεγάλη Πέμπτη, 16 Απριλίου 2009 και ώρα 11.00 π.μ., το ΠΟΦΥΖΩ θα διαδηλώσει στην πλατεία Συντάγματος, μαζί με άλλες φιλοζωικές και οικολογικές ομάδες, μεταξύ των οποίων: τη θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων των Οικολόγων-Πράσινων, το GAWF, το Δικαίωμα Ζωής, την Αρμονική Συνύπαρξη, το Animal Net του Facebook και άλλους ανεξάρτητους πολίτες, ενάντια στη μεγάλη σφαγή των αθώων αμνών που γίνεται κάθε χρόνο τις «άγιες» μέρες του Πάσχα.

Κανένας θεός δε διψάει για αίμα, μόνο οι άνθρωποι. Κανένα έθιμο και καμία παράδοση δεν αποτελεί δικαιολογία για τα δύο περίπου εκατομμύρια αμνοερίφια που θυσιάζονται κάθε χρόνο για το τερψιλαρύγγιό μας.
Καλούμε την πολιτεία, την εκκλησία, τα ΜΜΕ αλλά και όλους τους σκεπτόμενους και ευαισθητοποιημένους πολίτες να σταθούν κριτικά απέναντι στην επιβολή αντικρουόμενων και αναχρονιστικών εθίμων και να αναρωτηθούν αν πραγματικά μπορούμε να γιορτάζουμε ημέρες αγάπης, βάφοντας τα χέρια μας με αίμα.

Ελάτε να διαδηλώσουμε υπέρ της πραγματικής ειρήνης, αγάπης και συμπόνιας προς όλες τις αισθανόμενες υπάρξεις.
"Το μεγαλείο ενός έθνους και η ηθική του πρόοδος κρίνεται από το πως φέρεται στα ζώα. Στο μυαλό μου, η ζωή ενός προβάτου δεν είναι λιγότερη πολύτιμη από αυτή ενός ανθρώπου."
- Μαχάτμα Γάντι

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Υ.Γ.: Όσοι αντέχουν, ας πατήσουν τη διασύνδεση http://www.y/

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ



- ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΪΟΥ.


Η πορεία του «ποδηλατικού γύρου» ορίστηκε και απομένουν τα οργανωτικά (αφίσες, φυλλάδια, χορηγοί…). Οι απαιτήσεις όμως δεν σταματούν εδώ, όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο Αλέξης- Akanavos@ert.gr «να έχουμε ένα σκοπό», και ήδη μελετάμε την δημιουργία ποδηλατόδρομων. Εν όψη των νέων σταθμών του μετρό σκεφτόμαστε αρχικά ένα δίκτυο μεταξύ αυτών.
Ο ποδηλατικός σύλλογος είναι υπό σύσταση και όποιος θέλει να συμμετέχει ανεξάρτητα από τον δήμο που κατοικεί μπορεί να το δηλώσει ( χωρίς οικονομική επιβάρυνση -δεσμεύτηκε σε εμένα προσωπικά ο δήμαρχος - ο Δήμος Αργυρούπολης θα αναλάβει τα έξοδα). Θα αποκτήσουμε δικό μας χώρο, στέκι για αφετηρία, για τις ανοιξιάτικες βόλτες μας.
Όποιος έχει γνώμη για όλα αυτά ή έστω μία παρατήρηση ότι κάτι ξεχνάμε θα μας βοηθούσε πολύ.
Θεωρώ τη συμμετοχή σας δεδομένη και πρέπει να σας ευχαριστήσω εκ των προτέρων, αλλά και για την αρχική θετική ανταπόκριση αρκετών. Να βρεθούμε να γεμίσουμε την Αργυρούπολη ποδήλατα, να δείξουμε ότι είμαστε πολλοί, δυνατοί και αποφασισμένοι. Να μάθουμε να απαιτούμε ότι μας ανήκει και δεν είναι κάτι διαφορετικό από μία πιο πράσινη πιο ήσυχη και πιο καθαρή πόλη.

ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΝΑ ΧΑΡΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ. ΑΠΛΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΩΡΑ.


ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ

H άσπρη λέξη διοργανώνει το 3ο χαριστικό παζάρι βιβλίων στο βιβλιοπωλείο της


Πού;
H άσπρη λέξη διοργανώνει το 3ο χαριστικό παζάρι βιβλίων στο βιβλιοπωλείο της (Μαντζάρου 6 και Σόλωνος 54 στον 1ο όροφο).

Πότε;
Tο Σάββατο 11 Απριλίου. Η πόρτα θα ανοίξει στις 12.00 το μεσημέρι και το παζάρι θα λειτουργήσει μέχρι να εξαντληθεί το απόθεμα των βιβλίων.

Πώς;
Κάθε επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει δωρεάν έως και 4 τίτλους της αρεσκείας του από τα βιβλία του παζαριού. Για τη μεταφορά των βιβλίων καλό θα ήταν να είστε εφοδιασμένοι με τσάντα μεταφοράς καθώς δεν θα παρέχεται από την άσπρη λέξη.
Η ΙΔΕΑ
Βιβλία από δεύτερο χέρι αναζητούν αναγνώστες πριν καταλήξουν στα σκουπίδια. Η ιδέα της ανακύκλωσης βιβλίων δεν είναι καινούργια. Εδώ και αρκετά χρόνια βιβλία αλλάζουν χέρια και αποκτούν νέους αναγνώστες.

Έως και την 26η Μαρτίου αρκετοί φίλοι της άσπρης λέξης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και έφεραν τα βιβλία που δεν τους ήταν πλέον χρήσιμα και «έπιαναν» χώρο στις βιβλιοθήκες τους. Σας ευχαριστούμε θερμά.

Είναι πολύ πιθανόν, κάποιο από αυτά τα βιβλία να σας ενδιαφέρει και να βρει θέση στη δική σας βιβλιοθήκη. Λογοτεχνία, Μυθιστορήματα, Παιδικά, Μυστήριο, Θρησκεία, Περιοδικά, Φωτογραφία, Εγκυκλοπαίδειες, Ιατρικά κ.α.

Επιλέξτε βιβλία και αποκτήστε τα εντελώς δωρεάν.
Ας κάνουμε μια προσπάθεια να δώσουμε ζωή σε βιβλία που ξεκουράζονταν, ξεχασμένα σε βιβλιοθήκες και υπόγεια. Τα βιβλία είναι φορείς πολιτισμού ας γίνουμε και εμείς.

Το βιβλιοπωλείο της άσπρης λέξης βρίσκεται στην οδό Μαντζάρου 6 στον 1 όροφο.
Τηλ. πληροφοριών: 210-3608008
http://www.tzaba.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=150&Itemid=105

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Πρόστιμο 40.000 ευρώ!!! σε 75χρόνο συνταξιούχο για έναν τσίγκο στο μπαλκόνι ...Ήμαρτον κύριοι της Πολεοδομίας...

Κατάφωρη αδικία, να κάνει κάτι ο κ. Γ. Σουφλιάς υπουργός ΠΕΧΩΔΕ


Ο κ. Ι. Αλεξιάδης γράφει: Τώρα μπορείτε να κοιμάστε ήσυχα. Βρήκαν τον απατεώνα στη χώρα μας και τον τιμωρούν παραδειγματικά! Ο πεθερός μου 75 χρόνων συνταξιούχος έβαλε σε ένα διαμερισματάκι, ρετιρέ 70 τετρ. μ. του 1966, έναν τσίγκο στο μπαλκόνι αντί για τέντα (λόγω του αέρα και λόγω του ότι δεν μπορούσε να το ανεβοκατεβάζει).
Η πολεοδομία τού επέβαλε πρόστιμο 40.000 ευρώ και παρ΄ ότι το κατέβασε (κατέβηκε σε 2 ώρες γιατί ήταν τσίγκος με βίδες) του βγάζουν το πρόστιμο διατήρησης 13.000 και του αφήνουν το ανέγερσης 27.000!!!
Είναι δυνατόν; Οι κυβερνώντες μάς λένε βάλτε σκίαστρα να μειώσετε τη χρήση κλιματιστικών και εδώ σε στέλνουν στον τάφο (γιατί ο πεθερός μου μετράει μέρες με αυτήν τη στεναχώρια).
Κατά τα άλλα ο κ. Παυλίδης αγόρασε για την κορούλα του διαμέρισμα στο Ψυχικό με 150.000 ευρώ! Στο τέλος όλοι θα φορέσουμε κουκούλες.
Κάνω έκκληση αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει, έστω με τη δημοσιότητα της κατάφωρης αυτής αδικίας.
Στυλιανίδης, ο... ταχυδρομικός

Αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε από τα ΕΛΤΑ, σε χιλιάδες αντίτυπα, ένα λεύκωμα 70 σελίδων (τιμή 30 ευρώ) αφιερωμένο στον μεγάλο μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Εκπληξη όμως προκαλεί το γεγονός ότι στην πρώτη σελίδα του λευκώματος υπάρχει μια ολοσέλιδη έγχρωμη φωτογραφία του υπουργού Μεταφορών κ. Ευ. Στυλιανίδη, ο οποίος προλογίζει το εν λόγω λεύκωμα. Δοξάστε τον λοιπόν, κύριοι των ΕΛΤΑ. Ποιον από τους δύο όμως; Τον Καραθεοδωρή ή τον κύριο υπουργό;
Χρήστος Καραντώνης,
τοπογράφος
Αθήνα,

*Για το ίδιο θέμα ο κ. Ευτύχης Πατρινάκος, πολιτικός μηχανικός, από την Αθήνα, γράφει:
Οι παρατρεχάμενοι του κ. υπουργού φρόντισαν στο βιβλιαράκι αυτό (που είναι γεμάτο ανακρίβειες) να δημοσιεύσουν στην πρώτη σελίδα μία ολοσέλιδη, έγχρωμη φωτογραφία του κ. Στυλιανίδη ο οποίος προλογίζει το λεύκωμα. Η φωτογραφία του κ. Στυλιανίδη είναι μεγαλύτερη από τις φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.
Ετσι ο κ. Στυλιανίδης θα γραφτεί και στο βιβλίο Γκίνες, καθώς, κατά παγία τακτική, δεν δημοσιεύονται στα βιβλία φωτογραφίες όσων προλογίζουν.

*από την στήλη Επιστολές προς TO BHMA Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Την προσοχή του κόσμου στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία εφιστά η ευρωβουλευτής Frédérique Ries




Ευρωκοινοβούλιο: Κινδύνους εγκυμονούν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία σύμφωνα με κοινοβουλευτική έκθεση


Τα κινητά τηλέφωνα και το ασύρματο Διαδίκτυο έχουν σίγουρα κάνει τη ζωή μας ευκολότερη. Δεν είναι όμως και τόσο βέβαιο ότι μας έχουν κάνει και υγιέστερους. Σε έκθεση που θα παρουσιαστεί σήμερα στην Ολομέλεια, η Frédérique Ries εκφράζει τις ανησυχίες της για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και καλεί τους ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν προληπτικά μέτρα όπως είναι ο καθορισμός ορίου έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, αλλά και η τοποθέτηση κεραιών κλπ σε συγκεκριμένη απόσταση από σχολεία και νοσοκομεία.
Ανάμεσα στις πολλές εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει το ανθρώπινο σώμα, μια από τις πιο απροσδόκητες είναι οπωσδήποτε η ικανότητά του να εκπέμπει φυσικά ηλεκτρικά πεδία τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο στη βιολογική μας λειτουργία. Γι’ αυτό άλλωστε η ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και του εγκεφάλου μπορούν να καταγραφούν με τη βοήθεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος και ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος αντιστοίχως. Αλληλεπιδρά όμως αυτή η φυσική ηλεκτρική δραστηριότητα με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που παράγει η ανθρώπινη δραστηριότητα; Πως απορροφά το ανθρώπινο σώμα τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν ποικίλες συσκευές, όπως το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, ο φούρνος μικροκυμάτων, το κινητό τηλέφωνο, οι κεραίες αναμετάδοσης ή οι γραμμές υψηλής τάσης; Σήμερα το βράδυ η σχετική έκθεση στην Ολομέλεια Εγείρονται λοιπόν πάρα πολλά ερωτήματα τα οποία δημιουργούν πολλές επιστημονικές αβεβαιότητες. Γι'αυτό και η έκθεση της Frédérique Ries (μέλους της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη), που θα παρουσιαστεί σήμερα το βράδυ στην Ολομέλεια, δεν παίρνει θέση υπέρ ή κατά όσον αφορά την επιστημονική αντιπαράθεση που μαίνεται σχετικά με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Πρόκειται για μια έκθεση η οποία θέτει ως πρωταρχικό της στόχο, μέσω δέκα περίπου συγκεκριμένων προτάσεων, να δώσει απαντήσεις στους πολίτες, είτε είναι απλοί χρήστες αυτών των συσκευών είτε ζουν κοντά σε κεραίες αναμετάδοσης ή γραμμές υψηλής τάσης. Ένα κοκτέιλ...ηλεκτρονικών πεδίων Δύο χρόνια αφότου ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων στην Ευρώπη υπερέβη τον αριθμό των ατόμων, όλο και περισσότεροι πολίτες εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την υγεία τους αυτή η διαρκής έκθεση σε μικροκύματα, που η κα Ries αποκαλεί "κοκτέιλ...ηλεκτρονικών πεδίων". Οι κίνδυνοι για την υγεία είναι ακόμα άγνωστοι, ιδιαίτερα τη στιγμή που τα κινητά είναι σχετικά πρόσφατα. Σύμφωνα άλλωστε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν θα διαπιστώσουμε τον αντίκτυπο των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στη δημόσια υγεία πριν από το 2015 -όταν δηλαδή οι άνθρωποι θα αρχίσουν ενδεχομένως να πεθαίνουν από καρκίνο…
Για την εισηγήτρια της έκθεσης, θα πρέπει να υπάρχουν χάρτες που να παρουσιάζουν το ποσοστό έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, να καθοριστεί όριο έκθεσης 3 V ανά μέτρο (κάτι που υπάρχει ήδη σε εννέα χώρες) αλλά και να διασφαλιστεί η τοποθέτηση κεραιών κλπ σε συγκεκριμένη απόσταση από τα σχολεία και τα νοσοκομεία.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη Σύνοδο Ολομέλειας, αλλά και να αποκτήσετε περισσότερες πληροφορίες, μέσω των παρακάτω συνδέσμων.

δημοσιεύτηκε April 3 από anonymous
http://indy.gr/other-press/eyrokoinoboylio-kindynoys-egkymonoyn-ta-ilektromagnitika-pedia-symfona-me-koinoboyleytik-ekthesi

Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Τμήμα της οροφής κατέρρευσε μέσα στην πτέρυγα των χειρουργείων, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη επέμβαση σε ασθενή!


Ετσι έπεσε το ταβάνι στο χειρουργείο!
Μετά τις γάτες στα χειρουργεία και τις κατσαρίδες στα μαγειρεία, τώρα...

πέφτουν και ταβάνια στα νοσοκομεία!



Ενα πρωτοφανές -ακόμη και για τα ελληνικά χρονικά- περιστατικό κατεγράφη πριν από λίγον καιρό στο νοσοκομείο «Ελπίς»: Τμήμα της οροφής κατέρρευσε μέσα στην πτέρυγα των χειρουργείων, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη επέμβαση σε ασθενή! Για καλή τους τύχη η τσιμεντένια πλάκα, διαστάσεων 1,5 μέτρου επί 30 εκατοστά, δεν έπεσε στην ανοιχτή τομή του ασθενούς ή στα κεφάλια των χειρουργών, αλλά λίγα μέτρα δίπλα, μέσα στα αποδυτήρια. Οι γιατροί που εκείνη την ώρα βρίσκονταν εκεί γλίτωσαν από θαύμα.
Το περιστατικό -όπως αποδεικνύεται από το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης που δημοσιεύει σήμερα η «Κ.Ε.»- ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στο νοσοκομείο εξαιτίας εργασιών στο Β' κτίριο, στον όροφο πάνω από τα χειρουργεία. Την επίβλεψη των έργων είχε η ΔΕΠΑΝΟΜ, ο δημόσιος φορέας που κατασκευάζει και συντηρεί τα νοσοκομεία.
Επί εβδομάδες και όσο γίνονταν εργασίες, τα κομπρεσέρ δημιουργούσαν κραδασμούς στις χειρουργικές αίθουσες, η πτώση χαλικιών και χώματος είχε γίνει συνηθισμένο φαινόμενο, ενώ στρώσεις από σκόνη είχαν επικαθήσει στους χώρους όπου αποθηκεύονται τα χειρουργικά και τα αναισθησιολογικά υλικά.
Το πόρισμα για το «Ελπίς»
Ο διευθυντής της οφθαλμολογικής κλινικής, Ν. Τσόπελας, που διενήργησε την ΕΔΕ, στο πόρισμά του χαρακτηρίζει «εγκληματική πράξη την εκτεταμένη χρήση αεροσυμπιεστών (σ.σ.: κομπρεσέρ) σε παλαιά κατασκευή και σε λειτουργούντα χειρουργεία». Επισημαίνει επίσης πως το γεγονός «ότι δεν τραυματίστηκε άνθρωπος από την πτώση της οροφής δεν αναιρεί την εγκληματική αμέλεια και επιπολαιότητα των υπεύθυνων του τεχνικού έργου».
Ο ίδιος κάνει λόγο «για απαράδεκτες συνθήκες ασηψίας στα χειρουργεία εξαιτίας των τεχνικών έργων».
Από τον θόρυβο που δημιουργούσε το κομπρεσέρ οι χειρουργοί και το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν αδύνατον να συνεννοηθούν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ζήτημα επιστημονικής απόδοσης, ενώ οι κραδασμοί απορύθμιζαν ακόμη και τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, με κίνδυνο της ζωής των ασθενών.
Ενδεικτικό της προχειρότητας των εργασιών είναι -όπως προκύπτει και από καταθέσεις μηχανικών- ότι δεν υπήρχε επαρκής γνώση της στατικής επάρκειας και της αντοχής του δαπέδου».
Ο Ν. Τσόπελας αναφέρει ακόμη ότι η σύμβαση του έργου που είχε συναφθεί με την κατασκευαστική εταιρεία δεν ήταν καν γνωστή στη διοίκηση του νοσοκομείου. Επιρρίπτει ευθύνες, εκτός από την εταιρεία, στη ΔΕΠΑΝΟΜ, αλλά και στην τεχνική υπηρεσία του νοσηλευτικού ιδρύματος, που όφειλαν να ενημερώσουν για την επικινδυνότητα και «να αναφέρουν στη διοίκηση ότι διενεργούνται έργα, ώστε να ελέγχει την αναγκαιότητα κάθε εργασίας, και κυρίως ότι τα έργα θα έχουν επίπτωση στη λειτουργία των χειρουργείων».
ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
*από την εφημ. "κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" 5.4.09

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...