Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουάριος, 2009

Για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας του ενημερωτικού προϊόντος

Εικόνα
Σε μια πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση ενεργοποίησης των θεσμικών οργάνων της κυβέρνησης και του κράτους, για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και του ενημερωτικού προϊόντος, προχώρησαν σήμερα οι εκπρόσωποι της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ.
Είναι απαράδεκτο οι αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να σφυρίζουν αδιάφοροι μπροστά στα πολλαπλασιαζόμενα προβλήματα στον κλάδο των ΜΜΕ, όπως λ.χ. διαπιστώνεται με το επικείμενο κύμα εκβιαστικών απολύσεων στον Ομιλο Alpha, τις αυθαιρεσίες στο STAR, τις όλο και αγριότερες "περικοπές" δεξιά, αριστερά, σήμερα, και, οπουδήποτε αλλού αύριο.
Καλούμε όλα τα Δ.Σ. των συνδικαλιστικών Ενώσεων, δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων (πέρα από την προφανή τους υποχρέωση για κινητοποιήσεις), να θέσουν επίσημα και δημόσια, προ των ευθυνών τους εργοδότες, κυβέρνηση, κοινοβούλιο, Δικαιοσύνη, ελεγκτικούς μηχανισμούς και ασφαλιστικά Ταμεία.

Ακολουθεί το κείμενο της σχετικής επιστολής προς το ΕΣΡ.

&quo…

Οι Ελληνες γελούν...

Εικόνα
ΚΟΡΙΕΡΕ ΝΤΕΛΑ ΣΕΡΑ»
«Είναι αλήθεια ότι η ειρωνεία και ο σαρκασμός μπορούν να τραυματίσουν μια κυβέρνηση περισσότερο από ένα καταστροφικό πολιτικό σκάνδαλο», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Corriere della Sera» για την απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού, με τίτλο: «Απόδραση από τις φυλακές με ελικόπτερο. Χλευάζουν την κυβέρνηση».
«Ναι, αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση, την ανεργία, τις διαδηλώσεις και τη διάχυτη βία που ξανανθίζει επικίνδυνα, τώρα οι Ελληνες γελούν», συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα, στο οποίο επισημαίνεται ότι η απόδραση είχε στοιχεία από Αρσέν Λουπέν αλλά και από Χίτσκοκ.
Μετά τις λεπτομέρειες του ρεπορτάζ, αναφέρεται και πάλι ότι η ειρωνεία και ο σαρκασμός έχουν επισκιάσει και αυτήν ακόμη τη σοβαρότητα του γεγονότος.
* από την εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/02/2009

Συνέδριο ΙΜΔΑ - ΕΕΔΔΔΣ, 60 Χρόνια από την Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

«Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματαΆρθρο 1, Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Η συμπλήρωση των εξήντα χρόνων από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αποτέλεσε την αφορμή για το συνέδριο που διοργανώνεται στην Αθήνα, στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2009 από το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων. Για πρώτη φορά, με αφορμή τη συμπλήρωση των εξήντα χρόνων από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου γίνεται μια προσπάθεια συνολικής αποτίμησης της κατάστασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Ελλάδα. Οι εισηγήσεις θα καλύψουν όλο το φάσμα των προστατευόμενων από τις διεθνείς συμβάσεις και την εθνική νομοθεσία δικαιωμάτων, με τη συμμετοχή εξεχουσών προσωπικοτήτων της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας. Θα αναπτυχθούν τα ζητήματα που ανακύπτου ...δείτε περισσότερα στην ι…

Λόγος και βία στα ελληνικά πανεπιστήμια

Εικόνα
Του ΝΙΚΟΥ ΔΕΜΕΡΤΖΗ*Ο Γιάννης Πανούσης είναι δημόσιο πρόσωπο τόσο γιατί εμφανίζεται συχνά στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και εξ αυτού είναι αναγνωρίσιμος όσο και εξαιτίας των κοινωνικών αξιωμάτων που κατά καιρούς έχει αναλάβει και υπηρετήσει: γ. γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, πρύτανης, πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών, αντιπρόεδρος Κέντρου Ερευνών Θεμάτων Ισότητας, εκ των συντακτών του νόμου πλαίσιο για τα ΑΕΙ κ.ά.
Τα τελευταία χρόνια δεν είναι η πρώτη φορά που ασκείται φυσική και λεκτική βία εις βάρος πανεπιστημιακών δασκάλων μέσα στα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Συνήθως τέτοια περιστατικά είτε περνούν στα ψιλά της ειδησεογραφίας είτε συγκεντρώνουν για λίγο την προσοχή των μέσων και της κοινής γνώμης λόγω κυρίως της θεαματικής τους φύσης (π.χ. χτίσιμο καθηγητικών γραφείων, καταλήψεις συνελεύσεων πρυτανικών αρχών, προπηλακισμοί πανεπιστημιακών, συγκρούσεις μεταξύ των φοιτητών κ.λπ.).
Επειδή η ίδια, ιεραρχικά, πολιτικά, ταξικά, εισοδηματικά, συνδικαλιστικά, χωροθ…

«Η άθλια ζωή ενός γιατρού» και το κουτσουρεμένο νομοσχέδιο Αβραμόπουλου...

Εχω δικαίωμα μόνο για μία ζωή και θέλω επιτέλους να μου δοθεί το δικαίωμα να τη ζήσω...ένας 38χρονος ειδικευόμενος γιατρός της Θεσσαλονίκης...
Αυτή τη στιγμή συζητείται στη Βουλή το κουτσουρεμένο νομοσχέδιο Αβραμόπουλου, που αφορά τις εφημερίες και άλλα θέματα των γιατρών του ΕΣΥ. Κι αυτή εδώ είναι η εξομολόγηση ενός γιατρού που κουράστηκε να ελπίζει και ντρέπεται για την ιδιότητα και το επάγγελμά του.
Και δεν μιλάω για τους γιατρούς που χρηματίζονται με τα φακελάκια, ούτε για τους... αγνούς συνδικαλιστές μας, που έχουν βλέψεις μόνο για την πολιτική τους αποκατάσταση. Μιλάω για το υπόλοιπο 90% των φουκαράδων που περιμένουν να ζήσουν. Και δεν αναφέρομαι σε χρήματα και μισθούς, επειδή αυτό δεν είναι το ζητούμενο!Είμαστε η μόνη κατηγορία εργαζομένων που δεν ζητούν χρήματα, παρά μόνο χρόνο για να ζήσουν!Κι αυτό επειδή τόσα χρόνια μάς αναγκάζουν να ζούμε σαν ζώα ζευγμένα στο μαγγανοπήγαδο. Πώς να το πει κανείς, όταν μας αναγκάζουν να δουλεύουμε 100-120 ώρες τη βδομάδα; Και επειδή δεν καταλαβ…

Είναι ντροπή μας η Αθήνα να παρουσιάζει τέτοια εικόνα».

Εικόνα
Οι αναγνώστες ερωτούν τον Δήμαρχο Αθηναίων...

Βαρβάκειο W.C.


*Επισκέφθηκα σήμερα τη Βαρβάκειο Αγορά και έτυχε να πάω στις εκεί τουαλέτες. Η λέξη φρίκη δεν μπορεί σε τίποτε να περιγράψει την πραγματικότητα.
Σας ικετεύω, κάνετε ένα ρεπορτάζ για το θέμα αυτό.
Είναι ντροπή μας η Αθήνα μας να παρουσιάζει τέτοια εικόνα».
Γιώργος Βέκορης
Χολαργός

* επιστολή αναγνώστη στην εφημ. "Ελευθεροτυπία" elet@enet.gr

«Δεν τρώμε κρέας γιατί είναι προϊόν βίας.- «Αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους, όλοι θα γίνονταν χορτοφάγοι».

Εκστρατεία αντι- Τσικνοπέμπτης
«Εμείς είμαστε το μπιφτέκι σου, το σουβλάκι σου, η μπριζόλα σου» λένε κάποιες αγελάδες σε αφίσα. Αλλού απεικονίζονται χοίροι και κοτόπουλα να διερωτώνται γιατί χρειάστηκε να θανατωθούν. Για όσο η τσίκνα σήμερα θα ανεβαίνει στους ουρανούς, κάποιοι φιλόζωοι χορτοφάγοι θα «γιορτάζουν» την πρώτη τους αντι-Τσικνοπέμπτη.
Πρόκειται για τους «Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής (ΠΟΦΥΖΩ)», οι οποίοι με αφορμή τη σημερινή Τσικνοπέμπτη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση ενημέρωσης σχετικά με την εκμετάλλευση και κακοποίηση που υφίστανται τα ζώα στις μονάδες εκτροφής και τα σφαγεία.
Η συγκέντρωση ενημέρωσης θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στην πλατεία Μοναστηρακίου. Οι εμπνευστές της αντι-Τσικνοπέμπτης επιφυλάσσονται ότι το περιεχόμενο του έντυπου υλικού τους θα είναι τουλάχιστον σοκαριστικό. «Δεν τρώμε κρέας γιατί είναι προϊόν βίας. Εμείς είμαστε υπέρ της αβλάβειας» λέει η πρόεδρος της ΠΟΦΥΖΩ, Ρόζα Μηνακούλη.
Η ίδια σκοπεύει να μοιράσει ενημερωτικά φυλλάδια μέχ…

Πώς θα γίνει η Αθήνα... πιο ανθρώπινη

Εικόνα
Ο κ. Σπύρος Γιακουμάκης, από την Αθήνα, γράφει για το πώς θα γίνει η πόλη πιο ανθρώπινη:


«Ούτε ο Μπέης ήταν για την Αθήνα ο σούπερ πετυχημένος δήμαρχος. Βέβαια αυτός δεν έκοβε δέντρα. Η Αθήνα χρειάζεται έναν “τρελό” οραματιστή για να ξαναγίνει ευρωπαϊκή πόλη. Όσο μπορεί τουλάχιστον. Έναν νέο Τρίτση! Να προβεί σε γενναίες κινήσεις, να την κάνει πάλι ανθρώπινη. Να γίνουν εκτεταμένες πεζοδρομήσεις στο ιστορικό κέντρο στα πλαίσια και της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων.Να μπει τραμ χωρίς εναέρια καλώδια με ρευματοληψία από το έδαφος όπως αυτό του Μπορντό και του Σαν Φρανσίσκο! Να εκτοπιστούν τα Ι.Χ., να γίνει αναπαλαίωση εγκαταλελειμμένων νεοκλασικών και να μετατραπούν αυτά σε πολιτιστικούς πόλους έλξης των ζωντανών νεκρών της Αθήνας. Να ξηλωθεί η πλατεία Ομονοίας και να δενδροφυτευθεί με πυκνή βλάστηση. Όπως και η Πανεπιστημίου. Μόνο τραμ, πεζοί και ποδήλατα εκεί. Και οι καινούργιες λεύκες ασφαλώς. Να υπάρξει έμφαση στην καθαριότητα με υπόγειους κάδους απορριμμάτων και στην αστυνόμευση…

Τρεις απλές ιδέες για την κρίση

Εικόνα
Του ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ*
Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελιχθεί ανάμεσα στις συμπληγάδες των δημοσκοπήσεων, με μέτρα που επιδιώκουν κυρίως να εξευμενίσουν όσους διαμαρτύρονται και λιγότερο να προετοιμάσουν την οικονομία όταν πράγματι αυτή πληγεί τους ερχόμενους έξι μήνες.Η ελληνική οικονομία θα δοκιμαστεί από τον μειωμένο τουρισμό λόγω της ευρωπαϊκής ύφεσης, από τα μειωμένα ναυτιλιακά εμβάσματα λόγω της κινεζικής ύφεσης και από το υπέρογκο κόστος κρατικού δανεισμού λόγω της κυβερνητικής ύφεσης.1 Αν και ευκταίο, είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πώς υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να εκπονηθεί ένα Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για τα παραπάνω, όταν οι πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται ακροβολισμένες στα κομματικά μετερίζια. Ακόμα δυσκολότερο είναι να φανταστεί πώς ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ, όταν η πρώτη θιγόμενη ομάδα θα ξεσηκωνόταν και θα υποχρέωνε την κυβέρνηση να υποχωρήσει μέσα σε 24 ώρες για να μην φορτωθεί αυτή μόνο το πολιτικό κόστος.Από το να αναζητεί, όμως, κανείς …

Ψήφο εμπιστοσύνης "στο πρόγραμμα της Αριστεράς"

Εικόνα
Ψήφο εμπιστοσύνης "στο πρόγραμμα της Αριστεράς, σε ένα πρόγραμμα ανατροπής, διεξόδου από την κρίση, για μια λύση της Αριστεράς, που έχει ανάγκη ο τόπος" ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, ανοίγοντας το βράδυ της Παρασκευής τις εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου, θεωρώντας ως δεδομένο ότι τον τελευταίο χρόνο "ανατράπηκε η ηγεμονία του δικομματισμού και γεννήθηκαν νέες ελπίδες στους εργαζόμενους και στη νεολαία, για μια ριζική αλλαγή στα πολιτικά πράγματα και στη ζωή τους". Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στα δύο μεγάλα κόμματα και κάλεσε το ΚΚΕ "που κάνει ό,τι μπορεί, το τελευταίο διάστημα, για να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση" να απαντήσει "με ποιο σχέδιο θα αλλάξουν τα πράγματα, εκτός και αν επιμένει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μόνο στο σοσιαλισμό".
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι "σήμερα, μπροστά σε μια νέα διεθνή πραγματικότητα κατάρρευσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, που βασίστηκε στην α…

Ο Νίκος Μπελογιάννης ζητεί την άμεση διανομή του στους μαθητές της ΣΤ' Δημοτικού

Εξώδικο στο υπ. Παιδείας για «Ματωμένα Χώματα»

Εξώδικο προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αρη Σπηλιωτόπουλο, απέστειλε ο Νίκος Μπελογιάννης στις 2 του μηνός, απηυδισμένος από τον εμπαιγμό της Πολιτείας με την «τύχη» που επιφύλαξε στο μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα». Ενώ επιλέχθηκε από το υπουργείο ως εξωσχολικό συμπλήρωμα της διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας για τους 113.000 μαθητές της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού, τελικά έμεινε «θαμμένο» σε αποθήκες. Ας σημειωθεί ότι η οικονομική δαπάνη για την αγορά των αντιτύπων ανήλθε στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1.115.310 ευρώ.
Οι παλινωδίες του υπουργείου ξεκινούν λίγο καιρό μετά την αποφασισθείσα διανομή του βιβλίου. Με την υπ' αριθμόν 16231/Γ1/6-2-2008 εγκύκλιο του τότε υφυπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου ζητήθηκε η επιστροφή του. Η δικαιολογία; «Για να "εμπλουτίσει" τις σχολικές βιβλιοθήκες». Μάλιστα σε πολλά σχολεία η σχετική εγκύκλιος έφτασε πριν καν αυτά διανεμηθούν, οπότε έμειναν στα κιβ…

Δυσαρεστημένη εμφανίζεται η πλειοψηφία των Αθηναίων από τη ζωή στην Αθήνα

Εικόνα
Δυσαρεστημένοι οι Αθηναίοι σύμφωνα με την VPRC

Δυσαρεστημένη εμφανίζεται η πλειοψηφία των Αθηναίων από τη ζωή στην Αθήνα, την οποία χαρακτηρίζει σε ποσοστό 83% ως «μη ευχάριστη», σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC για λογαριασμό της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη». Το 61% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η ζωή στην πόλη χειροτέρευσε την τελευταία διετία, ενώ το 70% δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη δημοτική αρχή έναντι 27% όσων δηλώνουν ικανοποιημένοι. Η δημοσκόπηση παρουσιάστηκε σήμερα Τετάρτη από τον επιστημονικό σύμβουλο της VPRC Χριστόφορο Βερναρδάκη παρουσία δημοτικών συμβούλων και στελεχών της Ανοιχτής Πόλης, εκ των οποίων ο Ρήγας Αξελός μίλησε για την ανάγκη διαμόρφωσης συνθηκών ενημέρωσης και διαλόγου με τους δημότες και την υποχρέωση της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει δομές για διαβούλευση και συναπόφαση σε επίπεδο γειτονιάς.
Σχετικά με τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού και της λεωφόρου Αλεξάνδρας, η δημοσκόπηση της VPRC έδειξε ότι: Το 44% των πολιτών δηλώνουν ανεπα…

Eκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον Ελληνο-Αυστραλό συγγραφέα Χάρη Νικολαϊδη που καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση στην Ταϊλάνδη

Εικόνα
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
για τον συγγραφέαΧΑΡΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ, ΓΙΑ 7 ΑΝΤΙΤΥΠΑ...είναι στα μπουντρούμια της αφιλόξενης Ταϊλάνδης...Να μην επισκεφθεί κανείς Έλληνας την Ταϊλάνδη, μέχρι να απελευθερωθεί ο συμπατριώτης μας Χάρης Νικολαϊδης, ο οποίος τραβάει τα πάνδεινα στις απάνθρωπες φυλακές της χώρας αυτής."Το κελί μου έχει μήκος εννιά μέτρα και φάρδος περίπου τρία. Εκεί μέσα βρισκόμαστε από 60 έως και 95 άτομα. Οι περισσότεροι για φόνους και βιασμούς", λέει ο Χάρης Νικολαϊδης στο φίλο του Σωτήρη Χατζημανώλη σε σχετικό δημοσίευμα που υπάρχει στο περιοδικό "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ" της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" του Σαββάτου 7-2-2009.
To Greek American News Agency μαζί με άλλα sites ξεκινάει δυναμικά μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον Ελληνο-Αυστραλό συγγραφέα Χάρη Νικολαϊδη που καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για προσβολή της βασιλικής οικογένειας της Ταϊλάνδης. Οι εικόνες που μεταδίδουν εδώ και λίγες μέρες τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι συγκλονιστικές δείχν…

Στο κόκκινο η φτώχεια στην Ελλάδα - η χώρα στα όρια κοινωνικής έκρηξης...

Εικόνα
Έχετε 7 ευρώ την ημέρα; Δεν είστε φτωχός!ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ το 2008, σε σύγκριση με το 2007, η οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ετήσιας Εκθεσης Οικονομικών και Κοινωνικών Δεικτών 2008, που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών VPRC.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ανησυχητικό είναι ότι αυξήθηκε ο αριθμός των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην πληρωμή ενοικίου, δόσεων στεγαστικού δανείου, λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, τηλεφώνου και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων, δηλαδή δεν μπορούν να καλύψουν έως και απαραίτητες δαπάνες ανθρώπινης διαβίωσης.
ΕΦΤΑΣΕ στο 24%, δηλαδή ένας στους τέσσερις, το 2008, από το 18% που ήταν το 2007, το ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού που ζει σε «περιβάλλον φτώχειας». Προστέθηκαν, δηλαδή, στους φτωχούς άλλοι 570.000 Ελληνες. Και κατά τις δυσοίωνες προβλέψεις, ο αριθμός θα αυξηθεί το 2009, αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

ΧΤΥΠΑΕΙ περισσότερο η φτώχεια τον αγροτικό πληθυσμό (γεωργοί, κτηνοτρ…

Οδός Ραβινέ 15: Οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά...

Εικόνα
Μικρές αθηναϊκές τραγωδίες


Το «μισοφαγωμένο» διώροφο σπίτι της οδού Ραβινέ 15 αφηγείται μια τυπική αθηναϊκή ιστορία. Πριν λίγους μήνες στεκόταν περήφανο με τον μικρό του κήπο σε έναν από τους πιο ωραίους δρόμους της Αθήνας, στην περιοχή του Ευαγγελισμού. Την περασμένη εβδομάδα, όταν οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά, κατεδαφίστηκαν όλα εκείνα τα στοιχεία που το έκαναν ξεχωριστό, το καμπύλο προστώο, τα παράθυρα, τα κιγκλιδώματα. Το κτίριο της οδού Ραβινέ είναι από τα ελάχιστα της περιόδου αυτής που έχουν απομείνει, σύμφωνα με τους ανθρώπους της MΟnuΜΕΝΤΑ, της αστικής μη κερδοσκοπικής…
…εταιρείας για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου, που εκδίδει το ομώνυμο ηλεκτρονικό περιοδικό. Πέρα από τα αξιόλογα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, τα οποία καλύπτουν τις προϋποθέσεις για την κήρυξή του ως διατηρητέου μνημείου, η πολεοδομική του αξία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το κτίριο δίνει μια καθαρή εικόνα της περιοχής όπως αυτή ήταν τη δεκαετία του 1920, εικό…

Στην Ελλάδα το γάλα-ψωμί σε τιμές Ελβετίας...

ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ «ΧΡΥΣΑΦΙ»
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ:
Ο Ελληνας καταναλωτής πληρώνει τον καφέ, το γάλα και το ψωμί ακριβότερα από τον Ελβετό, τον Λουξεμβούργιο και τον Βρετανό, οι οποίοι ζουν σε χώρες με πολύ υψηλότερους μισθούς από αυτούς που ισχύουν στην Ελλάδα.
Αυτό προκύπτει από στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κράτη-μέλη και την Ελβετία. Συγκεκριμένα, ο καφές στο καφενείο στη χώρα μας κοστίζει κατά μέσο όρο 2,70 ευρώ, ενώ στο Λουξεμβούργο, που έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ε.Ε., η τιμή του δεν υπερβαίνει τα 2,06 ευρώ. Στη Μ. Βρετανία κοστίζει 2,09 ευρώ και στην πανάκριβη αλλά με υψηλά εισοδήματα Ελβετία 2,31 ευρώ. Σε σχέση με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η τιμή του καφέ στην Ελλάδα είναι τριπλάσια ή διπλάσια...Το γάλα (1 λίτρο) κοστίζει στη χώρα μας 1,31 ευρώ και στο Λουξεμβούργο 1,26 ευρώ, ενώ στη Μ. Βρετανία η τιμή του είναι κάτω από το 1 ευρώ και στην Ελβετία ακριβώς 1 ευρώ. Στις χώρες της Ανατολι…

Αμετανόητα βλαχο-τσιμεντοδήμαρχος

Εικόνα
Αλέξης Τσίπρας:ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΞΑΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

Του ΜΑΚΗ ΣΕΛΑΜΑΖΙΔΗ*
Τα πυρά σύσσωμης της δημοτικής αντιπολίτευσης αλλά και εκατοντάδων κατοίκων της Κυψέλης που είχαν περικυκλώσει το δημαρχείο, δέχθηκε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, για την απόφαση της δημοτικής αρχής να κόψει με τη συνδρομή των ΜΑΤ τα δέντρα στο παρκάκι «Λέλας Καραγιάννη» της οδού Κύπρου, προκειμένου να κατασκευαστεί από ιδιωτική κοινοπραξία υπόγειο πάρκινγκ.
Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης καταλόγισαν στον κ. Κακλαμάνη «περιφρονητική στάση έναντι των κατοίκων», «αυταρχισμό και χρήση των δυνάμεων καταστολής».Με την έναρξη της συζήτησης οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι υποστήριξαν την αναγκαιότητα της κατασκευής του υπόγειου πάρκινγκ, σημειώνοντας ότι στη θέση των 12 μεγάλων πεύκων που κόπηκαν και των 11 φοινίκων οι οποίοι μεταφέρθηκαν στου Γουδή, θα δημιουργηθεί χώρος υψηλού πρασίνου με την τοποθέτηση 157 με…

Εν μέσω δακρυγόνων η συνάντηση του Γ.Παπανδρέου με τους αγρότες της Κρήτης

Εικόνα
Οργή
στο
ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi
O Γ. Παπανδρέου συνοδευόμενος από τον Γ. Ραγκούση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τα χημικά

Πειραιάς
Ένταση επικράτησε και πάλι το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά μεταξύ αγροτών από την Κρήτη και αστυνομικών. Οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών, ακόμη και την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου συνομιλούσε με αγρότες. Οργισμένοι οι αγρότες από την αντιμετώπισή τους.
Συμπλοκές μεταξύ αγροτών και αστυνομικών σημειώνονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το πρωί της Τρίτης, ωστόσο η κατάσταση κλιμακώθηκε την ώρα που έφθασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Εν μέσω δακρυγόνων, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση και επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση που κρατάει απέναντι στους αγρότες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να αποχωρήσει, καθώς η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική.
Τον Γ.Παπανδρέου συνόδευε ο νομάρχης Πειραιά Γ.Μίχας, ο οποίος σχεδόν κατέρρευσε εν μέσω των χημικών. Ο κ. Μίχας κατήγγειλε τη στάση της αστυνομίας.
Το θέμα μεταφέρθηκε στη…

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Αλ. Τσίπρας ζητά την παραίτηση του Δημάρχου Αθηναίων από το αξίωμά του

Εικόνα
ΣΥΝ-Ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης"Ανοιχτή Πόλη"

Σε μια συνολική τοποθέτηση αποτίμησης και κριτικής της πολιτικής της δημοτικής αρχής, με αιχμές την πολιτική της δημοτικής αρχής στο ζήτημα της ανάπλασης στο Βοτανικό και τις πραξικοπηματικές κινήσεις στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων, ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του Δημάρχου Αθηναίων από το αξίωμά του.Στην τοποθέτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: "Βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο για την πόλη, τους δημοτικούς θεσμούς και τη δημοκρατία.Υπάρχει μια διευρυνόμενη δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική της δημοτικής αρχής.Πώς τα φέρνει έτσι η ζωή κ. Δήμαρχε; Μέσα σε ένα μήνα καταφέρατε να αλλάξετε 180ο τη στάση σας και τη θέση σας στα μείζονα ζητήματα που αφορούν στην πόλη αλλά και συνολικά τους πολίτες αυτής.Το Δεκέμβρη καλούσατε τους διαδηλωτές (μαθητές και φοιτητές) να επιστρέψουν στα σπίτια τους αφήνοντας τους δρόμους της πόλης.Τον Γενάρη καλούσατε τους οπαδούς του Παναθηναϊκού…

Το ελληνικό κράτος δημεύει τις περιουσίες των Συμίων!

Εικόνα
Το Δημόσιο ζητεί από τους κατοίκους να προσκομίσουν τίτλους από την εποχή της Τουρκοκρατίας

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ διεκδικεί 6.000 ακίνητα της Σύμης, στα σοβαρά!Αναστάτωση επικρατεί στο ακριτικό νησί, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι,αλλά και Σύμιοι της Διασποράς, μετά τη γ Δ ανάρτηση του Κτηματολογίου, είδαν το κράτος να αμφισβητεί την κυριότητα των περιουσιών τους και να τους ζητεί τίτλους ιδιοκτησίας του 19ου αιώνα.Η όλη διαδικασία έγινε εν κρυπτώ και αφότου εκατοντάδες άνθρωποι πλήρωσαν φόρους, παράβολα και αμοιβές στις εφορίες,στο Κτηματολόγιο,στους δικηγόρους και στους μηχανικούς. Oταν το 1995 ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του Εθνικού Κτηματολογίου στη Σύμη, το Δημόσιο δήλωσε απόν απ΄ οποιαδήποτε διεκδίκηση και οι κάτοικοι υπέβαλαν δηλώσεις του Ν. 2308/1995 για την κτηματογράφηση των ακινήτων τους. Ωστόσο μετά την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης περαίωσης της όλης διαδικασίας η πλειονότητα των ακινήτων του νησιού φέρεται στο όνομα του ελληνικού Δημοσίου! Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, το πρόβλημ…

Έφθασαν οι αγρότες της Κρήτης στο λιμάνι του Πειραιά

Εικόνα
Τα τρακτέρ στην Αθήνα

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009 [ 08:16 ]
Αποφασισμένοι να διαδηλώσουν στο κέντρο της Αθήνας με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματά τους δηλώνουν οι αγρότες που έφθασαν τα ξημερώματα της Δευτέρας από την Κρήτη με τρία πλοία. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και εισαγγελέας βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά για να τους εμποδίσουν.
Περισσότεροι από 1.000 αγρότες σκοπεύουν να μεταβούν με δεκάδες αγροτικά μηχανήματα και τα τρακτέρ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην οδό Αχαρνών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό, καθώς άνδρες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί στο λιμάνι.
Οι αγρότες πρότειναν να τους δοθεί μία λωρίδα κυκλοφορίας στην Πειραιώς, προκειμένου να μεταβούν στο υπουργείο με τα τρακτέρ ειρηνικά και συντεταγμένα, και δεσμεύθηκαν να μην δημιουργήσουν προβλήματα. Οι αγρότες αρνούνται κατηγορηματικά να μεταβούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πεζή.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι περιμένει τους αγρότες στο υπουργείο για να συζητήσουν τα αιτήμα…