............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Αποχαιρετισμός στην Ελλάδα...

Tου Σαϊμον Γκας*
(πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα)

Γράψε αν μπορείς στο τελευταίο σου όστρακο
τη μέρα τ’ όνομα τον τόπο
και ρίξε το στη θάλασσα για να βουλιάξει.
Γιώργος Σεφέρης
Γυμνοπαιδία – Σαντορίνη

Σε λίγες μέρες η γυναίκα μου κι εγώ αφήνουμε την Αθήνα ύστερα από οκτώ ευτυχισμένα χρόνια στη χώρα σας – πρώτα στη δεκαετία του ’80 και για δεύτερη φορά αυτά τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα ήταν καλή μαζί μας. Μας χάρισε τον πρώτο μας γιο, που γεννήθηκε εδώ πριν από 23 χρόνια. Μας χάρισε πολλούς φίλους. Μας χάρισε πολλές στιγμές ευτυχίας. Και ποτέ, μα ποτέ δεν μας άφησε να πλήξουμε.
Η Ελλάδα και οι Ελληνες ασκούν έντονη επίδραση στους ξένους. Ο Βρετανός συγγραφέας Lawrence Durrell έγραψε: «Αλλες χώρες μπορούν να σε κάνουν να ανακαλύψεις έθιμα ή παραδόσεις ή τοπία. Η Ελλάδα σου προσφέρει κάτι πιο σκληρό: την ανακάλυψη του εαυτού σου». Στην Ελλάδα εμείς οι Βορειοευρωπαίοι αφήνουμε πίσω μας λίγη απ’ την ψυχραιμία και την επιφυλακτικότητά μας και γινόμαστε πιο εξωστρεφείς, αναζητάμε πιο πολύ τη συντροφιά των άλλων ανθρώπων. Δεν εκπλήσσομαι που η λέξη privacy δεν μεταφράζεται ακριβώς στα Ελληνικά. Αλλά, πάλι, ούτε η λέξη παρέα μεταφράζεται στα Αγγλικά.
Η Ελλάδα άναψε τον πόθο του ταξιδιού σε γενιές και γενιές Βρετανών, και η Μαριάν κι εγώ προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε τα βήματά τους. Η μυρωδία του καπνού του ξύλου που καίγεται ένα φθινοπωρινό απόγευμα στην Ηπειρο, τα λιβάδια με τ’ αγριολούλουδα στην Πελοπόννησο την άνοιξη, τα κρυστάλλινα γαλανά νερά του Ιονίου το καλοκαίρι είναι μερικές από τις αναμνήσεις που θα πάρουμε μαζί μας φεύγοντας.
Οι Ζουλού λένε ότι οι άνθρωποι είναι άνθρωποι μέσα από άλλους ανθρώπους. Η Ελλάδα δεν θα σήμαινε τόσα πολλά για μας αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι που γνωρίσαμε εδώ. Η γιαγιά που μας φίλεψε ροδάκινα απ’ το καλάθι της όταν χάλασε το αυτοκίνητο της παρέας μας, στη Θεσσαλία το 1975. Το ζευγάρι που μας παραχώρησε το διαμέρισμά του, παρόλο που μόλις μας είχε συναντήσει, στο Ρέθυμνο το 1984. Ο ταξιτζής στη Χίο, το 1992, που όταν ο γιος μου ο Κρίστοφερ ζαλισμένος από το ταξίδι έκανε εμετό κι έκανε χάλια και το ταξί και τον ίδιο, αυτός ανησυχούσε μόνο αν ήταν εντάξει το παιδί. Θα μας λείψουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα, που μας έδωσαν τη φιλία τους και τη συντροφιά τους.
Θα θέλαμε επίσης, η Μαριάν κι εγώ, να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που ήταν τόσο επιεικείς και συγχωρητικοί όσο εμείς κατακρεουργούσαμε την ελληνική γλώσσα. Θέλω να ζητήσω ιδιαιτέρως συγγνώμη από μια κυρία που γνώρισα σε μια δεξίωση πριν από λίγα χρόνια. Τη ρώτησα τι δουλειά έκανε ο άντρας της. Μου απάντησε ότι ήταν γεωπόνος. Δυστυχώς, μπέρδεψα τη λέξη γεωπόνος με τη λέξη Γιαπωνέζος. Καθώς η συζήτηση προχωρούσε, διαπίστωσα με έκπληξη ότι δεν ήξερε σχεδόν τίποτε για την Ιαπωνία. Και καθώς επέμενα με τις ερωτήσεις μου για τον ιαπωνικό πολιτισμό, έβλεπα σιγά σιγά τον πανικό να φουντώνει στα μάτια της.
Θα ήθελα ακόμη να ζητήσω συγγνώμη κι από τον προβεβλημένο εκείνον υπουργό, που παρέμεινε ατάραχος όταν τον ρώτησα πώς σκόπευε να αντιμετωπίσει όλες τις προσκλήσεις και όχι τις προκλήσεις του τομέα ευθύνης του. Τώρα ήρθε ο καιρός να πάμε σε μιαν άλλη χώρα. Χαιρόμαστε με την προοπτική των νέων εμπειριών, των νέων ενδιαφερόντων που πάντα φέρνει ένα νέο διπλωματικό πόστο. Οπως λέει κι ο ποιητής:
«Πολλά τα καλοκαιρινά πρωινά να είναι
που με τι ευχαρίστηση, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένες πρωτοϊδωμένους»
Aλλά, δεν θα είναι Ελλάδα.
Αυτό για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι θα επιστρέψουμε. Δεν νομίζουμε ότι η Ελλάδα μας έχει δώσει ακόμη την άδεια να την εγκαταλείψουμε οριστικά. Και όταν επιστρέψουμε δεν θα το κάνουμε μόνο για τους ανθρώπους ή για το τοπίο, αλλά και γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα που θαυμάζουμε για πάρα πολλά πράγματα.
Αλλά αυτό που ιδιαίτερα θαυμάζουμε εδώ είναι η σημασία που δίνουν οι Ελληνες στους οικογενειακούς δεσμούς και τη φιλία, την επιμονή σας να χαίρεστε τη ζωή, την ανοιχτόκαρδη διάθεσή σας, τη γενναιοδωρία σας και την αίσθηση αξιοπρέπειας και ευπρέπειας. Το ταλέντο των Ελλήνων ξεχειλίζει σε κάθε τομέα, από τις καλές τέχνες ώς τον κάθε χώρο δουλειάς και δημιουργίας. Ενα από τα προνόμια που είχα ως πρέσβης στην Ελλάδα ήταν η ευκαιρία που μου έδωσε να συναντήσω τόσους προικισμένους, ζωντανούς ανθρώπους από φοιτητές μέχρι δισεκατομμυριούχους.
Ομολογώ ότι ακόμη και τώρα, μετά οκτώ χρόνια στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμη μερικά πράγματα που δεν καταλαβαίνω. Δεν καταλαβαίνω την ελληνική μανία να βουτάνε όλοι στη θάλασσα κάθε φορά που η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους δέκα βαθμούς. Εγώ μεγάλωσα σε μια χώρα που η θάλασσα ήταν κρύα και γκρίζα και, γενικώς, έπρεπε να αποφεύγεται. Δεν καταλαβαίνω γιατί τα κινητά είναι τόσο δημοφιλή, ενώ τόσες και τόσες Ελληνίδες σε διακοπές έχουν τη συνήθεια να φωνάζουν τόσο δυνατά και σε τόσο ψηλές νότες ώστε οι φωνές τους να σκίζουν τον αιθέρα και λόγγοι και ραχούλες να αντηχούν «έλα Τούλααα…». Θαυμάζουμε το πάθος των Ελλήνων για προσωπική ελευθερία και ελευθερία του λόγου. Ακόμη δεν έχω καταλάβει τα παραθυράκια στην τηλεόραση. Πώς καταλαβαίνει ο ένας τι λέει ο άλλος όταν όλοι μιλούν ταυτόχρονα; Ο στρατηγός Ντε Γκολ αναρωτήθηκε κάποτε πώς είναι δυνατόν να κυβερνήσει κανείς μια χώρα που παράγει 246 διαφορετικά είδη τυριών. Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να κυβερνήσει κανείς μια χώρα που έχει σχεδόν τόσους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς όσα τυριά έχει η Γαλλία. Αυτό που καταλαβαίνω και ξέρω καλά είναι ότι η Μαριάν και εγώ αισθανόμαστε τεράστια τρυφερότητα, ευγνωμοσύνη και θαυμασμό για μια χώρα που μας φέρθηκε τόσο καλά.
Σ’ ευχαριστώ, Ελλάδα

* Ο κ. Σάιμον Γκας είναι απερχόμενος πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα

**Eυχαριστούμε για την αποστολή του παραπάνω κειμένου την καλή μας φίλη Πόπη από τις Βρυξέλλες.

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

Γίνετε και εσείς υποστηρικτές στο ίδρυμα "ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ"


Φέτος η LetUsPlay advertising and creative team θα προσφέρει χρήματα στο ίδρυμα "ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ".
Γίνετε και εσείς υποστηρικτές αυτής της ενέργειας. Καλέστε μας στο 210 97.17.780 για τις δωρεές σας και ελάτε να ζήσουμε όλοι μαζί το πνεύμα των Χριστουγέννων, βοηθώντας αυτά τα παιδιά που έχουν την ανάγκη μας.

LetUsPlay advertising and creative team this year will offer financial help to the institution "ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ".
You also have the chance to support this action by making a donation. For your donations do not hesitate to call us in this number +30 210 97.17.780.
Join us to experience all together the Christmas spirit by helping these children who need our attention.

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

Κλοπές, φόνους, ναρκωτικά, αιμομιξίες και άλλες αμαρτίες κρύβουν οι ψυχές των πιστών...


Τριάντα εξομολογητές ομολογούν
Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Εγκλήματα κάθε είδους που δεν φτάνουν ποτέ στη Δικαιοσύνη εκμυστηρεύονται στους πνευματικούς άνθρωποι πιστοί και λιγότερο πιστοί, που καταφεύγουν στην εξομολόγηση για να «βγάλουν» από πάνω τους πράξεις που διώκονται ποινικά: Φόνους εκούσιους και ακούσιους, ευθανασίες, αιμομιξίες, βιασμούς και σοβαρές κλοπές.

Κλοπές, φόνους, ναρκωτικά, αιμομιξίες και άλλες αμαρτίες κρύβουν οι ψυχές των πιστών. Συνήθως βεβαίως ομολογούν κάποιο σοβαρό έγκλημα όταν αυτό έχει παραγραφεί, ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν θ' αντιμετωπίσουν νομικές κυρώσεις και παράλληλα θα «εφησυχάσουν» τη συνείδησή τους. Δεκάδες πάλι, ζητούν διέξοδο και λύση για μικρότερες παραβάσεις: Ναρκωτικά, κλεπτομανία, μικροκλοπές, απάτες, άσκηση βίας και επαγγελματική πορνεία.Ορισμένοι τέλος επιθυμούν να... προλάβουν τις ενοχές τους παίρνοντας την ευχή του πνευματικού για κάποια προμελετημένη πράξη τους. Αμαρτία εξωμολογημένη ουκ έστιν αμαρτία...Στο πλαίσιο μιας πρωτότυπης έρευνας που διενήργησε ο τομέας Εγκληματολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, υπό την εποπτεία του καθηγητή Αν. Μαγγανά, τριάντα πνευματικοί από διάφορες εκκλησίες της Αθήνας μίλησαν για τις εμπειρίες τους.

*Το 68% των ερωτώμενων είπε ότι το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει συχνότερα είναι η χρήση ναρκωτικών από τους πιστούς και οι κλοπές που διαπράττουν (64%) τις περισσότερες φορές λόγω ανέχειας.
*Δείχνουν ανήσυχοι για τις διαστάσεις που έχει προσλάβει η οικογενειακή βία: Περισσότεροι από τους μισούς αναφέρουν περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων, της συζύγου, αλλά και των γονέων προς τα παιδιά τους.

*Οι 5 στους 30 δηλώνουν ότι γνωρίζουν περιπτώσεις εκούσιου φόνου και συνεργίας σε δολοφονική απόπειρα, όμως δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες!
*Οι πνευματικοί επισημαίνουν ότι «συχνά προσφεύγουν στην εξομολόγηση άτομα που σκότωσαν ακούσια και δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια σωτηρίας των θυμάτων τους». Το 15% έχει αντιμετωπίσει βιαστές.

*Στις περιπτώσεις σοβαρών αδικημάτων προτρέπουν τους εξομολογούμενους να παραδοθούν στις αρχές. Δεν τους καταδίδουν παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όταν λόγου χάρη απειλείται το κοινωνικό σύνολο.
*Αρκετοί ιερωμένοι όταν έρχονται «πρόσωπο με πρόσωπο» με εγκληματίες δείχνουν κατανόηση, επιείκεια και συγκατάβαση: «Αν για να τους νουθετήσεις επιβάλλεις διακοπή από την εκκλησιαστική ζωή, για κάποιο διάστημα τους χάνεις. Εγώ λέω: "έλα πάλι να τα ξαναπούμε" και με αυτό τον τρόπο παρατηρώ την πρόοδό τους», λέει ένας πνευματικός.
*Στον αντίποδα, κληρικοί αδιάλλακτοι που με τη συμπεριφορά τους ακυρώνουν τον ίδιο τους το ρόλο. Σε κεντρική εκκλησία ο ιερέας έδιωξε ...διαολοστέλνοντας έναν ναρκομανή, που πήγε να ζητήσει έλεος και βοήθεια.

1η ΜΑΡΤΥΡΙΑ: «Δεν χωράει το μυαλό σου τι γίνεται στον κόσμο και τι έχω ακούσει αυτά τα 43 χρόνια που εξομολογώ. Ναι, μου έχουν εξομολογηθεί σοβαρά εγκλήματα. Μία γυναίκα αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της άρρωστης μάνας της. Η κατάσταση αυτή προκαλούσε γκρίνια, τα παιδιά της αντιδρούσαν άσχημα και το σπιτικό όδευε προς διάλυση. Μέχρι που η γυναίκα αυτή, κατά το διάστημα νοσηλείας της ηλικιωμένης μάνας της πήρε την πρωτοβουλία να της κάνει ευθανασία με ένεση. Για να τη λυτρώσει και να λυτρωθεί. Χωρίς περιττά λόγια, της είπα ότι πρέπει να καταλάβει το σφάλμα της. Σε δύσκολες περιπτώσεις, πριν δώσω συμβουλές ρωτάω άλλους εξομολόγους, κυρίως δε τον πνευματικό μου».

2η ΜΑΡΤΥΡΙΑ: «Είμαι 40 χρόνια ιερέας, εκ των οποίων τα 35 και εξομολόγος.

Εχω ακούσει πολλά όπως φαντάζεσαι. Δεν είναι λίγες οι φορές που μου εξομολογούνται φόνους χωρίς προμελέτη. Πρόσφατα, ένας γιατρός μου είπε ότι εξαιτίας δικού του λανθασμένου χειρισμού κάποιος ασθενής πέθανε. Δεν τον προέτρεψα να παραδοθεί. Ο σκοτωμένος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Σκοπός είναι να σωθεί η ψυχή του παραβάτη, να μετανοήσει και να κλάψει αληθινά γι' αυτό που έκανε».

3η ΜΑΡΤΥΡΙΑ: «Εξομολογώ τακτικά χίλια άτομα.

Ερχονται και μου λένε ότι τους πιάνει μανία για να κλέψουν, κυρίως μέσα σε σουπερμάρκετ.

Σε τέτοιους χώρους τα αφεντικά "κατακλέβουν" πρώτα τους υπαλλήλους, αφού με το να τους πληρώνουν ελάχιστα τους εκμεταλλεύονται. Για παράδειγμα, κάποιος υπάλληλος είχε πάρει ένα απορρυπαντικό για το σπίτι του. Τον έπιασαν και τον απέλυσαν. Για μένα καλά κάνουν».

4η ΜΑΡΤΥΡΙΑ: «Θυμάμαι ότι κάποιος μου είχε εκμυστηρευτεί σεξουαλική παρενόχληση παιδιού από συγγενικό του πρόσωπο. Κατάφερα να βρω τον συγγενή, έναν ξάδερφο αν θυμάμαι καλά, και να επικρίνω με σφοδρότητα τη συμπεριφορά του. Εφτασα σε σημείο να τον απειλήσω. Εκείνος ποτέ δεν παραδέχτηκε την πράξη του. Φοβήθηκα ότι μπορεί να κάνει και χειρότερα, οπότε συμβούλευσα τον ανήλικο να αραιώσει επαφές. Ακόμη φοβάμαι».

* «Η εξομολόγηση μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να λειτουργήσει προληπτικά στην τέλεση εγκλημάτων», εξηγεί ο Γ. Καζάζης, υποψήφιος διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου που εκπόνησε την έρευνα για τον «εγκληματο-προληπτικό ρόλο της εξομολόγησης».

**Οι περισσότεροι απ' τους ιερωμένους ήταν επιστήμονες. Θεολόγοι, νομικοί, ψυχίατροι, γιατροί, κοινωνιολόγοι και αντιμετώπισαν την ιδιότητά τους, ως εξομολόγων, υπό το πρίσμα των επιστημών που είχαν σπουδάσει.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 21/12/2008

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΨΗΦΙΖΕΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ-ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ


Μαξίμου κρότου-λάμψης
Ο ανασχηματισμός και τα ξαφνικά σενάρια συνεργασίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ
Με την κοινωνία να βιώνει μια πρωτόγνωρη αναταραχή και να παίρνει αποστάσεις από την «πολιτική τάξη», η κυβέρνηση εγκρίνει απόψε έναν προϋπολογισμό τον οποίο... ούτε η ίδια πιστεύει ότι θα εφαρμόσει. Ακόμη και το σωσίβιο του ανασχηματισμού μοιάζει τώρα ανίσχυρο μπροστά στην επερχόμενη τρικυμία από τα οικονομικά προβλήματα.

* από τον "Κυριακάτικη Ε" http://www.enet.gr/online/online

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

LA GRECIA ATTRAVERSO LA CRISI



La rivoluzione greca
Ricevo e con vero piacere “ritrasmetto” un articolo inviatomi da Atene, da parte del dottor Apostolos Apostolou. Avevo invitato giorni fa il dottor Apostolou a scrivere un “pezzo” sugli scontri che stanno infiammando Atene e la Grecia in questi giorni. Si tratta di una visuale non filtrata dai telegiornali ma che proviene direttamente dal tessuto sociale e intellettuale greco.
Gli scontri di Atene come gli scontri delle banlieue parigine… Mi chiedo quand’è che cominceremo ad incazzarci un pochino anche in Italia, al di là dei fatti di Genova 2001… Altro che Social Card!!!




La grande rivoluzione che in questi giorni di feroci scontri sociali vede protagonisti i giovani in Grecia e in particolar modo ad Atene, esprime sicuramente la necessità di avere una nuova società in grado di rispettare la dignità dell’uomo. I giovani di oggi in Grecia sono sostenitori di una nuova ideologia, fuori da un sistema autoritario che organizza il capitalismo nella sua fase di internazionalizzazione.
Le manifestazioni di strada dei giovani sono contro lo strapotere della polizia, contro l’emarginazione; i giovani rifiutano tutte le istituzioni borghesi, la scuola, ovvero quella scuola conservatrice che esprime e sostiene le idee del commercio, dei partiti politici, con ideologie fallimentari che appartengono alle grandi utopie della storia; la famiglia (che non ha più un ruolo reale nella società).
I giovani immaginano una società di libertà e di uguaglianza, con una democrazia diretta basata sulla dignità della libertà e dell’eguaglianza sostanziale.
In un’epoca dove i ricchi sono diventati non solo più ricchi ma molto più ricchi, i sindacati non fanno paura a nessuno; e proprio in una società, come la società greca, dove i salari operai fra il 2007 ed 2008 sono diminuiti, anche gli stipendi degli impiegati e tutte le prospettive di benessere della società greca sono condizionate da una scena politica monotona basata sulle regole dei partiti politici delle due principali famiglie: quella dei Karamanlis e quella dei Papandreou. Dopo il fallimento dell’economia mondiale dobbiamo trovare la speranza di poter realizzare un altro sistema economico (andando al di là del Keynesismo e del Globalismo che rappresentano “l’ultimo miracolo economico”) e sociale; la speranza di trasformare da cima a fondo questa società, di cacciare i padroni, di abolire lo sfruttamento e il dominio dei potenti. Ma dobbiamo anche trovare prospettive metapolitiche e una nuova ideologia rivoluzionaria.
In Grecia i giovani non vogliono ricevere dai politici delle ideologie palingenetiche: vogliono valori autentici, proposte alternative per costruire una società basata sull’autogestione. La storia della modernità non sarebbe altro che il dispiegarsi del principio della stessa libertà. Anche nell’epoca del postmoderno sono più che mai vivi i principi della libertà. C’è la volontà di costruire una società a misura dei bisogni e delle aspirazioni degli uomini e delle donne, una società basata sull’uguaglianza sociale, con un diverso sistema economico e sociale.
I giovani che si ribellano oggi sono in Grecia, domani saranno in Italia, oppure in Francia ecc.: tutti vogliono riconquistare la propria libertà e l’indipendenza, dal mondo dei mass media e della cultura che sentono il bisogno di esprimere. I media (o “mediocratia” come diciamo in Grecia) non sono un mezzo di comunicazione ma un mondo a parte, un mondo dove non ha valore la realtà oggettiva, ma solo la realtà o l’esperienza filtrata dal potere della telecomunicazione.
Il ciberspazio è il nuovo luogo dell’attività dell’uomo postmoderno ma anche un nuovo sistema, un “mezzo” che potrebbe guidare verso l’oppressione e la divisione delle grandi masse popolari con l’aiuto della tecnica economica e della tecnica politica.
Su questi temi si muove il movimento dei giovani in Grecia, dei “piccoli” protagonisti (piccoli perchè hanno un’età compresa tra i 15 e i 20 anni) non desiderano migliorare il sistema ma vogliono cambiare il sistema.


Apostolos Apostolou
Dottore in Filosofia-Critico letterario

Università di Atene


http://battipagliadallalto.splinder.com/

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Le Monde: «Η Ελλάδα χωρίς κράτος»

Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα χωρίς κράτος» η γαλλική εφημερίδα «Le Μonde» δημοσιεύει στο σημερινό φύλλο της Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008 στο κύριο άρθρο, όπου μεταξύ άλλων τονίζονται τα κάτωθι: «Οι εξεγέρσεις που σαρώνουν εδώ και τρεις ημέρες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις και κυρίως την Αθήνα καταδεικνύουν τις ανισορροπίες μιας κοινωνίας η οποία μέσα σε λίγα χρόνια πέρασε από τα Βαλκάνια στην Ευρώπη. (...)
Μπροστά σε χιλιάδες νέους που ξεκίνησαν ένα πραγματικό αντάρτικο πόλεων πυρπολώντας καταστήματα και αυτοκίνητα, το κράτος μοιάζει ανίκανο να αποκαταστήσει την ηρεμία. Είναι ανίκανο διότι από καιρό έχει ενοχοποιηθεί και υπονομευθεί από τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά και τον νεποτισμό.
Δείγματα της ανικανότητάς του είχε δείξει και στο κύμα των πυρκαϊών που κατέκαψαν την Πελοπόννησο και την Αττική το καλοκαίρι του 2007.
Τότε επρόκειτο για φυσικό φαινόμενο.
Η συντηρητική κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, εν όψει των εκλογών, είχε αναγγείλει τη διάθεση εκατομμυρίων ευρώ στους πυρόπληκτους. Μετά τις εκλογές τα θύματα δεν πήραν τίποτε.
Το πρόβλημα δεν είναι τα κόμματα.
Το ΠαΣοΚ που κυβέρνησε επί δύο δεκαετίες έχει τα ίδια μειονεκτήματα με τη Δεξιά. Δεν θέλησε- ή δεν μπόρεσε- να φτιάξει ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Οι μεγάλες οικογένειες- Καραμανλή, Μητσοτάκη, Παπανδρέου- που εναλλάσσονται στην εξουσία και οι συνεργοί τους επωφελούνται από ένα σύστημα που έχει επιπτώσεις αισθητές σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. (...)
Η κοινωνική κρίση εξηγεί, χωρίς να δικαιολογεί, τη βία των ημερών. Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή μπορεί να αποκαταστήσει την ειρήνη. Είναι όμως πολύ αδύναμη για να πλήξει τις ρίζες της αναταραχής».
*από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" 10.12.08

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Αμούστακο παιδί γεμάτος όνειρα ήταν ο 15χρονος Αλέξης που χθες το βράδυ έσβησε στην κρύα άσφαλτο των Εξαρχείων...

Αυτός ήταν ο Αλέξης με το χαμόγελο στα χείλη,
καλός μαθητής, ευγενικός αλλά και δυναμικός
που αγωνιζόταν για τα δικαιώματα του

Αμούστακο παιδί γεμάτος όνειρα ήταν ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος που χθες το βράδυ έσβησε στην κρύα άσφαλτο των Εξαρχείων από τη σφαίρα όπλου ενός ασυνείδητου ειδικού φρουρού.
Πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, καλός μαθητής, ευγενικός αλλά και δυναμικός που αγωνιζόταν για τα δικαιώματα του.
«Θυσιάστηκε για τις ιδεολογίες του» θα πουν σήμερα οι φίλοι και συμμαθητές του που τον ήξεραν καλά και θα προσθέσουν
«για εμάς θα είναι για πάντα ο ήρωάς μας»
Γόνος εύπορης οικογένειας η οποία διατηρεί κοσμηματοπωλείο στην οδό Βουκουρεστίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Π. Ψυχικό. Μαθητής της σχολής Μωραίτη και αργότερα άλλου ιδιωτικού σχολείου της Εκάλης, έκανε παρέα με παιδιά γνωστών οικογενειών της Αθήνας με τα οποία μοιραζόταν τα όνειρα και τις ανησυχίες του για το μέλλον. Τα τελευταία χρόνια μετά το διαζύγιο των γονιών του έμενε μαζί με την μητέρα του την μικρότερη αδελφή του και τη γιαγιά του, ενώ πολύ συχνά επισκεπτόταν και τον πατέρα του, πολιτικό μηχανικό ο οποίος τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως διευθυντής σε υποκατάστημα μεγάλης Τράπεζας. Η μητέρα του δραστηριοποιούνταν χρόνια στο χώρο του κοσμήματος. Η οικογένειά της είχε έρθει από την Αρμενία και ο πατέρας της είχε ανοίξει το πρώτο κατάστημα κοσμημάτων στην οδό Πανεπιστημίου. Αργότερα όταν η επιχείρηση πέρασε στα χέρια της κ. Τσαλικιάν εκείνη μεταστέγασε την επιχείρηση σε ένα ιδιόκτητο κατάστημα στην οδό Βουκουρεστίου δίπλα από την επιχείρηση του κοσμηματοπώλη Λαλαούνη. Αγαπημένο στέκι για τον Αλέξη δεν ήταν η Πολιτεία ή η Γλυφάδα αλλά η περιοχή των Εξαρχείων και του Γκύζη.
Μπορεί να μην αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα ωστόσο πάλευε για τα δικαιώματα των συνανθρώπων του. Του άρεσε να παίζει μπάσκετ ενώ απολάμβανε την Χιπ Χοπ μουσική. Χαρακτηριστικό πάνω του ήταν η μπλέ με τις μαύρες ρίγες ζακέτα του αλλά και το κοκαλάκι για τα μακριά μαλλιά του, που φόραγε στον αριστερό καρπό του.
*από την εφημ. "Πρώτο Θέμα" 7.12.08

«Πόνος και οργή» Δεν υπάρχει δικαιολογία, λέει ο Αλ.Αλαβάνος για τον θάνατο του 16χρονου







Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος

Αθήνα ΑΠΕ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στο βαθύ πόνο και την οργή της οικογένειας του μαθητή του Λυκείου. Στην απόγνωση και το θυμό όλης της νεολαίας» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε δηλώσεις του με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου, στα Εξάρχεια.
«Δεν υπάρχει δικαιολογία. Ο 16χρονος είναι πια δίπλα σε όλους τους νέους αγωνιστές, τον Πέτρουλα, τον Κομνηνό, τον Κουμή, τη Σωτηροπούλου, τον Καλτεζά, που τους στέρησαν τη ζωή μόνο και μόνο επειδή αγαπούσαν την ελευθερία.
» Στην Ελλάδα της ΝΔ το να είσαι νέος ή νέα θεωρείται κακούργημα. Η νεολαία δολοφονείται όχι μόνο με σφαίρες. Με την ανεργία, με την ανασφάλεια, με την εισβολή του κέρδους στην Παιδεία, με την έλλειψη προσδοκιών και προοπτικής.
» Η ΝΔ δεν είναι δυνατόν πλέον να παραμένει στην κυβέρνηση της χώρας.
» Καλούμε τη μαθητική, τη φοιτητική, την εργαζόμενη νεολαία, όλους τους πολίτες να δώσουν την απάντησή τους αγωνιστικά, μαζικά, ειρηνικά. Δίπλα στο δικαίωμα στην εργασία, δίπλα στο δημόσιο πανεπιστήμιο να αγωνιστούν για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες, για το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή.
» Όταν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα έχει τιμηθεί και η μνήμη του συμμαθητή και συνομήλικου τους. Το σύνθημα 'Ψωμί, παιδεία, ελευθερία' είναι πάλι στην επικαιρότητα.
» Τέλος, η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική παρουσία των ΜΑΤ, τα οποία ούτως ή άλλως πρέπει να διαλυθούν. Φέρνει ακέραιη την ευθύνη για την τυχόν συνέχιση της στρατηγικής της έντασης και της βίας» αναφέρει στη δήλωση του ο κ. Αλαβάνος.

* από το: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θάνατος 16χρονου από πυρά ειδικού φρουρού στα Εξάρχεια...

Η Αθήνα στις φλόγες



Phasma
Αυτοκίνητο στις φλόγες λειτουργεί ως οδόφραγμα στο κέντρο της Αθήνας



Νεκρός από σφαίρα ειδικού φρουρού της αστυνομίας έπεσε το βράδυ του Σαββάτου 16χρονος στην περιοχή των Εξαρχείων, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ολονύκτιες συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και αριστεριστών. Τεράστιες είναι οι ζημιές στο κέντρο της Αθήνας.
Ο ανήλικος διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Οι δύο ειδικοί φρουροί που επέβαιναν στο περιπολικό τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, συνελήφθησαν και ανακρίνονται στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.
Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες που προέρχονταν από την Αστυνομία εναντίον του περιπολικού, με πλήρωμα δύο ειδικούς φρουρούς, επιτέθηκε ομάδα 25-30 ατόμων με πέτρες και ξύλα.
Ωστόσο, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο κάνουν λόγο για λεκτικό διαπληκτισμό των αστυνομικών με ομάδα νεαρών που πέταξαν μπουκάλια νερό εναντίον τους.
Μετά τον αρχικό επεισόδιο, το πλήρωμα του περιπολικού στάθμευσε το αυτοκίνητο επί της Χ.Τρκούπη και κατευθύνθηκε προς την ομάδα των νεαρών.
Υπό αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, ο ένας εκ των δύο φρουρών πυροβόλησε τρεις φορές με το υπηρεσιακό του όπλο, προκαλώντας το θανάσιμο τραυματισμό του 16χρονου.
Μετά το τραγικό περιστατικό σήμανε συναγερμός. Αντιεξουσιαστές και διμοιρίες των ΜΑΤ συγκεντρώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και του Πολυτεχνείου με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις.
Έκρυθμη ήταν όλο το βράδυ η κατάσταση τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής απολογισμός, αλλά πολλές τράπεζες, καταστήματα και πολλές αστυνομικές υπηρεσίες της Αθήνας και της περιφέρειας παραδόθηκαν στις φλόγες ή υπέστησαν ζημιές.
Διαβάστε περισσότερα για τα επεισόδια
Περί τα 300 άτομα είναι κλεισμένα στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου υπάρχει μεγάλη δύναμη των ΜΑΤ. Ομάδες νεαρών έχουν κλειστεί μέσα στο Πολυτεχνείο και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, επί της Πατησίων.
Στις 11.00 το πρωί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ προχώρησε σε διάβημα διαματυρίας στη ΓΑΔΑ για το θάνατο του ανηλίκου στα Εξάρχεια. Στη 1.30 το μεσημέρι θα δώσει έκτακτη συνένετυξη τύπου ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.
Στη 1.00 το μεσημέρι της Κυριακής είναι προγραμματισμένη πορεία διαμαρτυρίας που θα καταλήξει στην Γενική Αστυνομική Διέυθυνση. Αντίστοιχη πορεία διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένη και στη Θεσσαλονίκη.
Σε διαθεσιμότητα τέθηκε επίσης ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων, ως προϊστάμενος των δύο συλληφθέντων. Τρεις εισαγγελείς εποπτεύουν των ανακρίσεων.
«Παραδειγματική τιμωρία» των υπαιτίων υποσχέθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, o οποίος μαζί με τον υφυπουργό Παναγιώτη Χηνοφώτη υπέβαλε την παραίτησή του, χωρίς όμως να γίνει δεκτή.
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έδωσε το πρωί της Κυριακής έκτακτη συνέντευξη Τύπου και επανέλαβε ότι η αλήθεια θα αναδειχτεί και θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία όσων αποδειχθούν ένοχοι.
Διαβάστε περισσότερα για τη θέση του ΥΠΕΣ
Το χρονικό του επεισοδίου
Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στις 21:10 το βράδυ του Σαββάτου στη διασταύρωση των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, κοντά στην πλατεία Εξαρχείων.
Οι δυο ειδικοί φρουροί στην κατάθεσή τους υποστηρίζουν ότι διέρχονταν από τη διασταύρωση Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου κατευθυνόμενοι προς τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, για να επιληφθούν σε περιστατικό έπειτα από τηλεφωνική κλήση.
Εκεί το περιπολικό τους δέχτηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων, οι οποίοι το εγκλώβισαν και άρχισαν να το χτυπούν με ξύλα, πέτρες και άλλα αντικείμενα.
Οι δύο ειδικοί φρουροί που βγήκαν από το όχημα, ο οδηγός πέταξε προς το μέρος των νεαρών μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης, ενώ ο συνοδηγός ισχυρίζεται ότι πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του περίστροφο τρεις φορές, μία στο έδαφος και δύο στον αέρα.
Ο άτυχος νεαρός έπεσε αιμόφυρτος στο δρόμο και στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός διαπιστώθηκε ο θάνατός του από σφαίρα που δέχθηκε στο στήθος. Η μητέρα του άτυχου νεαρού που μετέβη στον Ευαγγελισμό τέθηκε υπό παρακολούθηση ψυχολόγου.
Όπως διευκρινίστηκε από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, ερευνώνται οι ισχυρισμοί των δύο ειδικών φρουρών για το κατά πόσον τα γεγονότα έγιναν όπως τα περιγράφουν.
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, που παίρνει αποστάσεις από τους «ισχυρισμούς» των δύο αστυνομικών, τα γεγονότα που κατέληξαν στον φόνο του εφήβου εξελίχθηκαν ως εξής:
«Περιπολικό αυτοκίνητο του Αστυν. Τμήματος Εξαρχείων στο οποίο επέβαιναν δύο (2) Ειδικοί Φρουροί δέχθηκε επίθεση στη συμβολή Χ.Τρικούπη και Ναυαρίνου, με ρίψη αντικειμένων από τριάντα (30) άτομα περίπου. Μετά την αρχική επίθεση, το πλήρωμα του περιπολικού στάθμευσε το αυτοκίνητο επί της οδού Χ. Τρικούπη (πλησίον αστυνομικής δύναμης) και κατευθύνθηκαν πεζή προς τους επιτιθέμενους για την σύλληψή τους.
»Οι συγκεντρωθέντες, πάντα κατά τους ισχυρισμούς των Ειδικών Φρουρών, επιτέθηκαν εκ νέου στους δύο Ειδικούς Φρουρούς, οι οποίοι αντέδρασαν: ο μεν ένας δια ρίψεως χειροβομβίδας κρότου – λάμψεως, ο δε άλλος με χρήση του υπηρεσιακού του όπλου πυροβολώντας τρεις φορές, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του ανηλίκου, που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο 'Ευαγγελισμός».

Παραιτήσεις Παυλόπουλου-Χηνοφώτη
Ο υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και Παναγιώτης Χηνοφώτης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας οι οποίες όμως δεν έγιναν δεκτές από των πρωθυπουργό.
Αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το περιστατικό, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος αποχώρησε από εκδήλωση στην οποία συμμετείχε στη ΝΟΔΕ Σερρών.
Στη δήλωση που έκανε εξέφρασε την οδύνη του δεσμεύτηκε για απόδοση ευθυνών: «Εκ μέρους της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και εμού προσωπικά εκφράζω την οδύνη για το περιστατικό και ιδίως για το θάνατο του νεαρού παιδιού».
»Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η έρευνα ήδη ξεκίνησε για τις συνθήκες με τις οποίες συνέβη ο θάνατος αυτός. Η έρευνα θα οδηγήσει στην ανακάλυψη των αιτίων και των υπαιτίων, θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία και το κυριότερο η λήψη των μέτρων εκείνων ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα».
»Η αστυνομία έχει ως σκοπό να είναι δίπλα στον πολίτη, οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό, το οποίο μάλιστα έχει αυτή την κατάληξη, όχι απλώς είναι καταδικαστέο, είναι πέρα και έξω από τη λογική της αστυνομίας σύμφωνα με το κράτος δικαίου και σύμφωνα με την αποστολή της».
*από το :Newsroom ΔΟΛ

Σε «τεντωμένο σχοινί» η κατάσταση στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και Πάτρα...


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το θάνατο του 15χρονου από πυροβολισμό ειδικού φρουρού στα Εξάρχεια διοργανώνεται σήμερα Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στην περιοχή της Καμάρας στη Θεσσαλονίκη, από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Τεταμένη η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα Σε «τεντωμένο σχοινί» η κατάσταση στην Αθήνα, καθώς έχει προγραμματιστεί πορεία διαμαρτυρίας προς τη ΓΑΔΑ το μεσημέρι.

Σχετική ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, ενώ ειδικά συνεργεία καθαρίζουν και μαζεύουν τα οδοφράγματα που στήθηκαν τη νύχτα. Στην Ακαδημίας έλαβαν τέλος τα επεισόδια που συνεχίζονταν μέχρι τις δέκα το πρωί περίπου, ενώ μικρές ομάδες παραμένουν στο χώρο του Πολυτεχνείου.
Πορεία διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί για ττο μεσημέρι, η οποία θα ξεκινήσει από το Μουσείο και θα καταλήξει στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Τη νύχτα οι νεαροί πυρπόλησαν δεκάδες τράπεζες καταστήματα, αστυνομικές υπηρεσίες στην Αθήνα και στην επαρχία, ενώ μέχρι πριν από λίγη ώρα μια μεγάλη φωτιά ήταν σε εξέλιξη στην περιοχή του Πολυτεχνείου, όπου όμως δεν μπορούσε να πλησιάσει πυροσβεστική.
Στην Αθήνα οι πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες είχαν τεθεί σε επιφυλακή επενέβησαν για να σβήσουν σοβαρές πυρκαγιές σε 16 τράπεζες, 20 καταστήματα και 12 αυτοκίνητα με αποκορύφωμα τρεις μεγάλες πυρκαγιές στην οδό Ερμού και στο Μοναστηράκι καθώς και στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως στην οδό Λεοχάρους.
Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στο κατάστημα με αθλητικά είδη «SPRIDER» στην Καπνικαρέα, που έβαλαν ομάδες νεαρών με βόμβες μολότοφ, όπου καταστράφηκαν σχεδόν και οι τρεις όροφοι.
Ανάλογες ζημιές προκλήθηκαν στο κατάστημα INTERSPORT στην πλατεία Μοναστηρακίου όπου κάηκε κι ένα αυτοκίνητο, ενώ στο αστυνομικό τμήμα πέταξαν βόμβες μολότοφ με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε περιπολικά και εξωτερικά του κτιρίου.
Παράλληλα, ομάδες νεαρών έβαλαν φωτιές σε δεκάδες κάδους απορριμάτων σε όλο το κέντρο της Αθήνας. Δεν έχει γίνει απολογισμός ακόμα σε ζημιές που έχουν προκληθεί με πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα σε τράπεζες, αυτοκίνητα και άλλα κτίρια.

Επεισόδια σε πολλές πόλεις
Στην Πάτρα, η πυροσβεστική αναγκάστηκε να επέμβει για να σβήσει φωτιές στο Μέγαρο της αστυνομίας, και στο πάρκινγκ της αστυνομίας όπου ξέσπασαν πυρκαγιές σε αυτοκίνητα, καθώς και σε ένα υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.
Στη Θεσσαλονίκη η πυροσβεστική κλήθηκε να σβήσει τις φωτιές σε τρεις τράπεζες, ένα ΙΧ και δεκάδες κάδους απορριμάτων. Στο Ηράκλειο της Κρήτης νεαροί πυρπόλησαν τρεις τράπεζες, ενώ στα Χανιά έγινε επίθεση με μολότοφ στο κτίριο της Νομαρχίας που και εκεί η πυρκαγιά σβήστηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία.

*από την www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Άρχισε «εμφύλιος» για το τσιγάρο - «Το μέτρο είναι δικτατορικό»



Διχάζει η εσπευσμένη εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους

«Οι οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουμε από την ολική απαγόρευση του καπνίσματος- κυρίως εμείς οι καταστηματάρχες- σίγουρα θα είναι πολλές.

«Θα μένω σπίτι»
ΔΥΣΚΟΛΑ θα προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα η κ. Κατερίνα Κατσαρού, επιχειρηματίας: «Δεν νομίζω ότι μπορείς να επιβάλεις στους Έλληνες απαγορεύσεις. Μπορεί στις επιχειρήσεις μας και γενικά στους χώρους εργασίας το μέτρο να μην είναι δυσβάσταχτο. Όταν όμως βγαίνεις για ένα ποτό ή για να ακούσεις μουσική γιατί θα πρέπει να υποστείς αυτήν την καταπίεση; Θα παίρνω το ποτό μου στο χέρι και πηγαίνω έξω για να καπνίσω; Αν ζορίσουν τα πράγματα, πολύ απλά θα προτιμήσω να μένω μέσα στο σπίτι μου με φίλους μου».
«Το μέτρο είναι δικτατορικό»
ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟ χαρακτηρίζει το νέο μέτρο της ολικής καπνοαπαγόρευσης ο γνωστός επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων Αργύρης Παπαργυρόπουλος: «Δικαιώματα δεν έχουν μόνο οι μη καπνιστές, αλλά και όσοι καπνίζουν. Πώς θα απαγορεύσεις σε κάποιον που έρχεται στο μαγαζί να διασκεδάσει και να ακούσει μουσική να μην καπνίσει, όταν αυτήν τη συνήθεια την έχει χρόνια;». Το οικονομικό πλήγμα για τα νυχτερινά κέντρα- ειδικά τον πρώτο καιρό της εφαρμογής του μέτρου- θα είναι τεράστιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Παπαργυρόπουλου.
«Θα πρέπει να γίνει μια ρύθμιση με την οποία οι καταστηματάρχες θα αποφασίζουν αν οι επιχειρήσεις τους θα απευθύνονται σε καπνιστές ή μη, κι ας αποφασίσει ο κόσμος πού θέλει να πάει να διασκεδάσει. Κανείς δεν διαφωνεί ότι το κάπνισμα κάνει κακό και σίγουρα η απαγόρευση είναι ένα καλό βήμα. Όμως νομίζω ότι εξίσου καλό θα ήταν να υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής».
«Θα γυρίσει μπούμερανγκ»
ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ με την καπνοαπαγόρευση είναι και ο Γιάννης Βεντούρης, κοσμηματοπώλης στο επάγγελμα, ο οποίος τονίζει ότι κάθε είδους ποινικοποίηση δημιουργεί μύθους και αυξάνει τη ζήτηση των «απαγορευμένων»: «Στην Αμερική όταν άρχισε η ολική απαγόρευση του καπνίσματος η πώληση των τσιγάρων αυξήθηκε κατά 20%. Οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για οφέλη των καπνιστών αφού η ζήτηση αυξήθηκε», υποστηρίζει.
Ο κ. Βεντούρης θεωρεί ότι για να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα ένα τέτοιο μέτρο, θα πρέπει να δίνει στους καταστηματάρχες και κατ΄ επέκτασιν στους πελάτες τη δυνατότητα επιλογής: «Ας αποφασίσουμε εμείς πού θέλουμε να πάμε. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες- γιατί κυρίως αυτοί πλήττονται από το μέτρο- τι μαγαζιά θέλουν να έχουν».
*από την εφημ. ΤΑ ΝΕΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ζωή Λιάκα Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Με την αυτοδυναμία φλερτάρει πλέον το ΠαΣοΚ - η διαφορά του με τη ΝΔ έχει φθάσει στις 5,5 ποσοστιαίες μονάδες



Το ΠαΣοΚ μια ανάσα από την αυτοδυναμία
ενώ υπερέχει πλέον σημαντικά στην παράσταση νίκης

Με την αυτοδυναμία φλερτάρει πλέον το ΠαΣοΚ, όπως διαφαίνεται από την ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Η διαφορά του με τη ΝΔ έχει φθάσει στις 5,5 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την έρευνα της Μetron Αnalysis που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, το ΠαΣοΚ βρίσκεται στο 34,9% από 27% που συγκέντρωνε τον Ιούνιο και η ΝΔ στο 29,4% από 30,5%. Με την αναγωγή των ποσοστών αυτών στα έγκυρα ψηφοδέλτια της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, το ανώτατο ποσοστό του ΠαΣοΚ φθάνει στο 41,8% και το αντίστοιχο της ΝΔ στο 35,3%.

Στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις καταγράφεται πτώση (4,1%) στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, 8,5% από 12,6%, το ΚΚΕ κινείται στο 6,9%, ο ΛΑΟΣ στο 4,9% και οι Οικολόγοι Πράσινοι ανεβαίνουν στο 2,5% από 1,7%. Η άνοδος του ΠαΣοΚ, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της έρευνας, οφείλεται κατ΄ αρχάς στη σημαντική άνοδο της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του, 87,4% έναντι 73,6% που μετρήθηκε τον Ιούνιο. Επίσης, στην αύξηση των ψηφοφόρων που δέχεται από τον χώρο της ΝΔ- 7,6% από 3,7% που ήταν τέσσερις μήνες πριν- και στη μείωση των απωλειών προς τον ΣΥΡΙΖΑ (5,5% από 11,6%).
Η σημαντικότερη ανατροπή καταγράφεται στην παράσταση νίκης, όπου σημειώνεται άνοδος κατά 28,8% στο ποσοστό όσων πιστεύουν ότι τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει το ΠαΣοΚ (47,2% από 18,4%). Τον Ιούνιο η διαφορά αυτή ήταν 42% υπέρ της ΝΔ (από 60,4% έπεσε στο 31,4%, δηλαδή πτώση 29%).
Ο κ. Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά στο ερώτημα για το ποιος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός - 33,1% έναντι 30,1% που συγκεντρώνει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Τον Ιούνιο η διαφορά τους έφτανε στο 18%, έκτοτε όμως ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κατέγραψε άνοδο περίπου 9 μονάδων. Συνολικά πάντως ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει βελτιώσει σημαντικά το αρχηγικό του προφίλ. Για πρώτη φορά σε μέτρηση της Μetron από το 2004 ο βαθμός ικανοποίησης από την κυβέρνηση υπολείπεται έστω και οριακά από τον αντίστοιχο για το ΠαΣοΚ (13,1% της ΝΔ έναντι 13,9%).
Επίσης, για πρώτη φορά αυξάνεται το ποσοστό όσων απαντούν ότι εμπιστεύονται περισσότερο μια κυβέρνηση ΠαΣοΚ με τον κ. Παπανδρέου (33,4%, άνοδος 9 ποσοστιαίων μονάδων) έναντι μιας κυβέρνησης ΝΔ με τον κ. Καραμανλή (30%, πτώση 4,9 μονάδες).
Το 26,3% απαντά καμία από τις δύο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα, το οποίο ενδεχομένως να καθορίσει τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, ότι το 51,1% των πολιτών τάσσεται υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων έναντι του 44,4% που επιμένει στις κυβερνήσεις συνεργασίας, όταν στις αρχές του έτους καταγραφόταν ισχυρή τάση υπέρ των συνεργασιών.

* από την εφημερίσα ΤΟ ΒΗΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Κοινωνικός στιγματισμός. Απομόνωση. Κατάθλιψη. Το κεφάλαιο «Ψυχικές διαταραχές»



«Πολλαπλές οι επιπτώσεις
και στα αδέλφια των ψυχικά ασθενών»
ΜΑΡΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΛΑΛΙΩΤΗ
επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής
Κοινωνικός στιγματισμός. Απομόνωση. Κατάθλιψη. Το κεφάλαιο «Ψυχικές διαταραχές» και οι συνέπειές τους όχι μόνο στον άρρωστο αλλά κυρίως στην οικογένειά του θα ανοίξει στο πλαίσιο μιας ημερίδας, αύριο Σάββατο, όπου καθηγητές Ψυχιατρικής θα μιλήσουν για τις σύγχρονες εξελίξεις σχετικά με σοβαρές ψυχικές διαταραχές. «Η σοβαρή ψυχική νόσος έχει αποδιοργανωτικές συνέπειες όχι μόνο στον ίδιο τον άρρωστο αλλά και στην οικογένειά του αφού επηρεάζει όλες τις πτυχές της ψυχοσυναισθηματικής και κοινωνικής ζωής της οικογένειας και αποδιαρθρώνει τις οικογενειακές σχέσεις και την προσωπική ζωή των μελών της».
Μιλάμε με την επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μαρίνα Οικονόμου Λαλιώτη.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της σοβαρής ψυχικής νόσου στην οικογένεια; «Επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της ψυχοσυναισθηματικής λειτουργίας και της συμπεριφοράς του ασθενή, η σοβαρή ψυχική νόσος έχει σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργικότητα και την κοινωνική υπόσταση της οικογένειας, αλλά και την προσωπική ζωή των μελών της. Ωστόσο, οι συγγενείς δεν αποτελούν μια ομοιογενή ομάδα και η επιβάρυνση που υφίστανται διαφέρει για το καθένα από τα μέλη της οικογένειας ανάλογα με τον ρόλο τους. Αλλες είναι οι επιπτώσεις της ψυχικής νόσου στους γονείς και άλλες στα αδέλφια».Επειδή πολλές φορές έχουμε ασχοληθεί με τους γονείς, ποιες θεωρείτε ότι είναι οι ιδιαίτερες επιπτώσεις στα αδέλφια; Πώς βιώνουν την ψυχική νόσο;«Η ψυχική νόσος έχει ακόμα και σήμερα στην κοινωνία μας μια ιδιαίτερα αρνητική φόρτιση και συνοδεύεται από υψηλό βαθμό κοινωνικού στιγματισμού, γεγονός που επηρεάζει όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο τα αδέλφια βιώνουν την ψυχική νόσο του αδελφού τους».
Με ποιο τρόπο συνήθως αντιδρούν τα αδέρφια, στις περιπτώσεις αυτές; «Μερικές πολύ κοινές αντιδράσεις και συναισθήματα των αδελφών ατόμου με ψυχική ασθένεια μπορεί να είναι η σύγχυση λόγω του τρόπου με τον οποίο ενεργεί ο ασθενής, ντροπή όταν θα πρέπει να εξηγήσουν την ασθένεια σε φίλους και γνωστούς, ενδεχομένως ζήλια για την προσοχή που δίνουν οι γονείς στο πάσχον μέλος της οικογένειας, θυμό που αυτό συνέβη στη δική τους οικογένεια, ματαίωση και απογοήτευση όταν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία, πικρία που δεν μπορούν να έχουν μια "φυσιολογική" οικογενειακή ζωή, θλίψη για την απώλεια του προσώπου που ήξεραν, που μεγάλωσαν μαζί, πίεση ώστε να είναι εκείνοι το "τέλειο παιδί" που θα υλοποιήσει τα όνειρα και τις προσδοκίες των γονιών, αλλά κυρίως φόβος για τον αν θα αρρωστήσουν και εκείνοι, για το αν μπορούν να κάνουν οικογένεια, και για τη φροντίδα που τελικά θα αναλάβουν όταν οι γονείς θα φύγουν από τη ζωή».
Εχουν επομένως βαρύ φορτίο να σηκώσουν;«Θα έλεγα ότι τα αδέλφια αποτελούν μια ιδιαίτερη "ομάδα υψηλού" κινδύνου για να αναπτύξουν και αυτά κάποιου τύπου ψυχική διαταραχή, που παίρνει συνήθως τη μορφή της κατάθλιψης ή κάποιας ψυχοσωματικής έκφρασης ως αντίδραση στη συναισθηματική καταπόνηση που τους προκαλεί η ψυχική νόσος του αδελφού τους». Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της εκδήλωσης που οργανώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο του Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ);
«Η εκδήλωση αυτή είναι η πρώτη που δίδει ιδιαίτερη έμφαση στα αδέλφια και τις ειδικές ανάγκες, προβληματισμούς και επιθυμίες τους. Θα συζητηθούν ερωτήματα που τους απασχολούν τόσο στη σχέση τους με τους ασθενείς αδελφούς τους, στις σχέσεις τους με τους γονείς τους, στις κοινωνικές και διαπροσωπικές τους σχέσεις, αλλά και αμείλικτα διλήμματα που βάζει η ίδια η φύση της ψυχικής αρρώστιας».
Μερικά τέτοια ερωτήματα;«Θα έλεγα ότι το πιο καίριο ερώτημα που απασχολεί τις οικογένειες είναι το τι πρέπει να ξέρουν και τι μπορούν να κάνουν. Ειδικότερα τα αδέλφια πολύ συχνά αναρωτιούνται: πώς μια σοβαρή ψυχική ασθένεια μπορεί να μας επηρεάσει, τι πιθανότητες έχω να εμφανίσω κι εγώ ψυχική ασθένεια, πώς να εξηγήσω την ασθένεια αυτή στους φίλους μου, έχω δικαίωμα στην προσωπική μου ζωή, μπορώ να κάνω οικογένεια, πώς να προγραμματίσω το μέλλον καθώς οι γονείς μεγαλώνουν σε ηλικία, τι θα γίνει ο άρρωστος αδελφός μου όταν οι γονείς φύγουν από τη ζωή, πώς μπορώ να βοηθήσω περισσότερο τον αδελφό ή την αδερφή μου αν ζω μακριά, πώς να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου, πού μπορώ να απευθυνθώ;».
Για ποιο λόγο οργανώνετε μια τέτοια εκδήλωση;«Αποτελεί κατοχυρωμένη επιστημονική γνώση ότι όταν οι οικογένειες πάρουν υπεύθυνη ενημέρωση, εκπαίδευση και υποστήριξη για να φροντίσουν τον συγγενή τους, τότε επιτυγχάνεται καλύτερη θεραπεία και θετικότερη πορεία και έκβαση της ασθένειας. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται η ημερίδα για συγγενείς ατόμων με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας με θέμα "Ενημέρωση για τις Μείζονες Ψυχικές Διαταραχές: Αιτιολογία - Συμπτώματα - Θεραπείες".
Σε αυτή, καθηγητές Ψυχιατρικής και ειδικοί του χώρου της ψυχικής υγείας θα μιλήσουν για τις σύγχρονες εξελίξεις σε οτιδήποτε αφορά τη σοβαρή ψυχική διαταραχή και θα δώσουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν τις οικογένειες.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των οικογενειών που αντιμετωπίζουν το ιδιαίτερα "ευαίσθητο" πρόβλημα της ψυχικής νόσου».
το Σάββατο 6-12-08, 9.30 - 13.30.
Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Παστέρ,
Β. Σοφίας 127, Αμπελόκηποι.

*από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/12/2008 Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Αναστολή των εργασιών για το εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό μέχρι την απόφαση του Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)

Προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλονται προσωρινά οι οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα 130 κατοίκων του δήμου Αθηναίων και της Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα.
H προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε θα ισχύει τουλάχιστον για δέκα ημέρες, οπότε και αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, επί της αίτησης των πολιτών που συζητήθηκε την Πέμπτη.


Εκδόθηκε προσωρινή διαταγή
για τη διάσωση του Ελαιώνα
Οι 130 κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων και η Επιτροπή Πολιτών, ζητούν να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργών, με τις οποίες εγκρίθηκε η έκδοση οικοδομικής άδειας, για την κατασκευή και λειτουργία του νέου εμπορικού κέντρου, από την εταιρεία «Μπάμπης Βωβός-Διεθνής Τεχνική ΑΕ».

*από την εφημ. ΤΟ Βημα"
Σχετικοί Σύνδεσμοι
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

"Ένας προϋπολογισμός που δεν μειώνει τη φτώχεια, αλλά αυξάνει τους φτωχούς"





ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ: ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 10 ΕΚ. ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:


ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

1. Τα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα υιοθέτησαν, χθες στη Μαδρίτη, μανιφέστο για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Στο μανιφέστο, οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Δεσμεύονται για ένα νέο Σύμφωνο Απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα δημιουργήσει δέκα εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα δέκα-δώδεκα χρόνια, με επένδυση στην «πράσινη ανάπτυξη» και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
2. Στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε ότι «η ατζέντα μας σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι μία και μόνη τώρα για εμάς, τους σοσιαλιστές. Στόχος μας να δώσουμε δύναμη στους πολίτες μας. Γιατί βάζουμε τους πολίτες σε πρώτη θέση. Εάν δεν ενισχύσουμε τους πολίτες μας, θα αναζητήσουν δύναμη αλλού, και αυτό είναι που θα εκμεταλλευτεί η δεξιά, δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου, ανασφάλειας και προσφέροντας λαϊκίστικες και ρατσιστικές λύσεις, που καπηλεύονται το φόβο. Πρέπει να υποστηρίξουμε τους πολίτες μας, να τους δώσουμε δύναμη».


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2009:
Η ΣΑΦΕΣΤΕΡΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ…

1. Στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η σημερινή κυβέρνηση αποτυπώνονται οι λαθεμένες επιλογές και τα αδιέξοδα της πολιτικής της. Είναι ο καθρέφτης της κυβερνητικής ανεπάρκειας και των αντιλαϊκών επιλογών. Είναι η απόδειξη της κυβερνητικής ανικανότητας να διαχειριστεί και να σχεδιάσει το σήμερα και το αύριο των πολιτών του τόπου…
Το δημόσιο χρέος αυξάνεται, το έλλειμμα του προϋπολογισμού παρά τις λογιστικές αλχημείες της Κυβέρνησης έφτασε το 3,5% του ΑΕΠ το 2007.
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επιβραδύνεται.
Η δημοσιονομική διαχείριση αποδείχθηκε αναξιόπιστη και αναποτελεσματική.
Η φορολογική πολιτική καταδεικνύει τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της ΝΔ.
2. Είναι ένας προϋπολογισμός ανευθυνότητας και αδικίας. Υποβαθμίζει τις δημόσιες δαπάνες. Αντί να προστατεύει την ελληνική οικονομία, αντίθετα πολλαπλασιάζει τις αρνητικές επιπτώσεις από τη χρηματοπιστωτική κρίση όταν θα έρθει. Αντί να αποτυπώνεται ως βασική προτεραιότητα η χρηματοδότηση των ευαίσθητων τομέων της απασχόλησης, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της υγείας, της παιδείας, πλήττεται βάναυσα το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας, το εισόδημα του αγρότη, πλήττεται βάναυσα η μικρομεσαία επιχείρηση.
3. Είναι προϋπολογισμός άνισος και άδικος. Επιβάλλει, χωρίς καμία κοινωνική ευαισθησία, πάνω από επτά δις επιπλέον φόρους. Θα επιδεινώσει τη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Αν συγκρίνουμε την αύξηση της φορολογίας, περισσότερα πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από τους κεφαλαιούχους. Αν συγκρίνουμε τις φοροαπαλλαγές των φορολογούμενων πολύ μεγαλύτερες είναι εκείνες για τους κεφαλαιούχους, πολύ λιγότερες είναι εκείνες για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
4. Ο προϋπολογισμός του 2009 δεν είναι προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά είναι προϋπολογισμός εμβάθυνσης της κρίσης. Ένας προϋπολογισμός που δεν μειώνει τη φτώχεια, αλλά αυξάνει τους φτωχούς.
5. Ο προϋπολογισμός, που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία είναι στην πραγματικότητα ένας προϋπολογισμός κάλπικος. Τα στοιχεία του είναι παραποιημένα. Όπως ήταν παραποιημένα και τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2008. Οι εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη, για την ανεργία, για τον πληθωρισμό, για τους μισθούς, την φορολογία, τα έσοδα, τις δαπάνες, το έλλειμμα, το χρέος και γενικά την κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι στον αέρα. Και σε κάθε περίπτωση είναι εκτός της πραγματικότητας που ζουν οι πολίτες. Γι’ αυτό και τον καταψηφίσουμε.
6. Το ΠΑΣΟΚ ζητάει:
Πρώτον, την ριζική διαφοροποίηση του προϋπολογισμού, την αντικατάστασή του μ’ έναν διαφορετικό προϋπολογισμό, με άλλες προτεραιότητες: την ενΙσχυση του εισοδήματος των ασθενέστερων και της μέσης ελληνικής οικογένειας, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, τη στήριξη της υγεΙας, της παιδείας, του κοινωνικού κράτους. .
Δεύτερον, την άμεση σύνταξη ενός νέου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που ενσωματώνει τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τρίτον, την ενσωμάτωση σε αυτό το πρόγραμμα σταθερότητας των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, προτάσεις οι οποίες βελτιώνουν τη ζωή και την οικονομική κατάσταση των ασθενέστερων, αλλά βοηθούν και την ανάπτυξη, βοηθούν και τη μικρή και μεσαία επιχείρηση.

ΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΡΙΚ
ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
1. Είχε τάξει στους αγρότες, ο κ. Καραμανλής, ότι θα πήγαινε ο ίδιος στις Βρυξέλλες, στα συμβούλια των υπουργών Γεωργίας για να δώσει μάχη για τα συμφέροντα τους. Δεν το έκανε ποτέ. Προτίμησε μία «αιφνιδιαστική» -με κάμερες που τον περίμεναν- επίσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να επαναλάβει…μια από τα ίδια. Για να αποδείξει ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα που ζουν οι αγρότες.
2. Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση. Η κυβέρνηση τους έχει αφήσει στο έλεος των καρτέλ που κυριαρχούν στην αγορά. Το εισόδημά τους μειώνεται. Τα δημητριακά παραμένουν αδιάθετα στις αποθήκες. Οι τιμές βασικών προϊόντων όπως το καλαμπόκι, το βαμβάκι και το λάδι είναι πολύ χαμηλές.
3. Τα προβλήματα ολοκλήρωσης του Γ’ Κ Π Σ είναι πολύ μεγάλα. Χιλιάδες αγρότες περιμένουν τις πληρωμές δαπανών για τα σχέδια βελτίωσης, τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Λόγω των καθυστερήσεων στην πληρωμή των σχεδίων βελτίωσης οι κατασκευαστές αγροτικών μηχανημάτων οδηγούνται στη χρεοκοπία.
4. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Δεν έχουν προκηρυχθεί πολύ χρήσιμα προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τους νέους αγρότες και την πρόωρη συνταξιοδότηση.
5. Η δήλωση ότι δήθεν ο ΕΛ.ΓΑ. καταβάλλει τις αποζημιώσεις σε τρεις μήνες από τη συγκομιδή των προϊόντων είναι ένα μεγάλο παραμύθι που η συνεχής επανάληψή του προκαλεί οργή στους αγρότες. Μεγάλο παραμύθι επίσης είναι η δήλωση ότι εξασφαλίστηκαν οι πόροι για τους καπνοπαραγωγούς μέχρι το 2013. Η αλήθεια είναι ότι η παραγωγή του καπνού και των ζαχαρότευτλων συρρικνώθηκε ύστερα από την άστοχη και αποτυχημένη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
6. Οι αγρότες έχουν ανάγκη από άμεσα δραστικά μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής και στήριξης του εισοδήματός τους για να βγουν από την κρίση. Ξέρουν όμως ότι η ΝΔ δεν μπορεί και δεν θέλει να πάρει τέτοια μέτρα. Γι’ αυτό γυρίζουν την πλάτη τους στον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του. Το ΠΑΣΟΚ, τις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιήσει διευρυμένη κοινωνική διαβούλευση με τους αγρότες για την παρουσίαση του ολοκληρωμένου προγράμματος του για τον αγροτικό κόσμο.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ Μ. ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ:
ΟΤΑΝ Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ…

Χθες, μπροστά στον ορυμαγδό των αποκαλύψεων για στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή, τα χαλκεία της Ρηγίλλης έφτασαν στο σημείο με non paper να διαστρεβλώσουν την κατάθεση μάρτυρα στην Εξεταστική, προκειμένου να ισχυριστούν ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνώριζε για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και δεν έκανε τίποτα…Σε λίγο θα ισχυριστούν ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φταίει για το σκάνδαλο, επειδή δεν σταμάτησε την παραίτηση του δημοσίου από τη δίκη υπέρ της Μονής και δεν εμπόδισε τις αμαρτωλές ανταλλαγές ακινήτων. Δεν θα τους ακολουθήσουμε στην αθλιότητα. Οι πολίτες απαιτούν την αλήθεια και γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ΠΑΣΟΚ από το καλοκαίρι του 2007 με αλλεπάλληλες ερωτήσεις των βουλευτών του (βλ. για παράδειγμα: [1] http://www.pasok.gr/portal/gr/0/49518/7/7/1/showdoc.html) ζητούσε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το αλισβερίσι των ανταλλαγών. Όσες προβοκάτσιες κι αν σοφιστούν κάποιοι «εγκέφαλοι» της Ν.Δ., όσους συμψηφισμούς κι αν επιχειρήσουν, η αλήθεια θα λάμψει.

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΩΡΑ



ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ MAYO
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», αποκαλύπτεται ότι η εταιρεία ΜΑΥΟ συνέχισε να χρησιμοποιείται ως όχημα για να καταλήξουν χρήματα στη Νέα Δημοκρατία. Η σχέση της MAYO με τη Ν.Δ. έχει αποδειχθεί και, μετά από τη σχετική εισαγγελική διερεύνηση, αυτό που γνωρίζουμε είναι μια σειρά πραγμάτων:
Πρώτον, ότι υπάρχει μία Λιβεριανή off shore που λέγεται MAYO, η οποία έχει μια διαχρονική σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.
Δεύτερον, ότι υπήρξε απ’ αυτή την εταιρεία, σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μία συνεχής ροή χρημάτων στον τροφοδοτικό λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας σε ελληνική Τράπεζα και, το 1989, αυτή η ροή χρήματος έφτανε τα περίπου 2,5 εκ. δολάρια.
Αυτά είναι γνωστά. Αυτό που ακόμα δεν είναι γνωστό είναι η πλήρης εικόνα, σε σχέση με τους λογαριασμούς της MAYO. Γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ ζητάει να ανοίξουν αυτοί οι λογαριασμοί. Να προχωρήσουμε δηλαδή πέρα από την πρώτη φάση της δικαστικής διερεύνησης για να έχουν οι πολίτες μία πλήρη εικόνα. Όλα στο φως. Για όλους. Καμία συγκάλυψη.

* Σχολιασμός της Επικαιρότητας: http://vasikos-sxoliasmos.pasok.gr

Αλ. Τσίπρας: "Το αστικό περιβάλλον της Αθήνας, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε αλλά χειροτερεύει δραματικά"



ΑΠΕ: "Διαχρονικό σκάνδαλο του συστήματος, όπου δυστυχώς εμπλέκονται και οι δύο κυβερνησεις", χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου με βάση τις εξελίξεις στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι ευθύνες έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και, με πολλαπλάσιες ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ σημείωσε ότι είναι σημαντικό, πέρα από τον εντοπισμό των ευθυνών, η Εξεταστική Επιτροπή να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια σκάνδαλα.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ακόμη, με αφορμή τη συνεδρίαση του ECOFIN, ότι η διατήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, όσο και της Συνθήκης της Λισσαβόνας, όχι μόνο δεν ειναι σωσίβιο απέναντι στη θύελλα της διεθνούς ύφεσης, αλλά είναι μια πέτρα που οδηγεί στο βυθό.
Γι αυτό, τόνισε, είναι αναγκαίο να υπάρξουν προωθημένα μέτρα, τα οποία θα τονώσουν και θα αναζωπυρώσουν την οικονομική κατάσταση στην ΕΕ, μειώνοντας τις συνέπειες της ύφεσης.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε δημόσια έκκληση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο να δώσει λύση στο θέμα των 15 μεταναστών στα Χανιά, οι οποίοι κάνουν απεργία πείνας εδώ και 20 μέρες. Όπως είπε ο κ.Αλαβάνος, εξι από αυτούς, ήδη έχουν διακομιστεί σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Αυτό που ζητούν είναι η απλοποίηση των προϋποθέσεων για την απόκτηση άδειας παραμονής. Ζητάμε, κατέληξε, από τον Υπουργό, να δώσει, έστω για ανθρωπιστικούς λόγους, άμεσα λύση στο πρόβλημα των 15 μεταναστών, απεργών πείνας.
Τέλος, όσον αφορά, ειδικά, το φορολογικό θέμα, ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε τη σταθερή θέση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, για διαφοροποίηση των συντελεστών φόρου προστιθέμενης αξίας, με τη μείωσή τους σε είδη πρώτης ανάγκης, σε υπηρεσίες, οι οποίες έχουν σχέση με την ανάπτυξη της χώρας μας, αλλά και με δραστηριότητες έντασης εργασίας και αντίθετα την αύξησή τους στα είδη πολυτελείας.
Ο Αλ. Τσίπρας για το περιβάλλον
Μιλώντας σε εκδήλωση του τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΝ, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη "χαμένη ευκαιρία" της Αθήνας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε το αστικό περιβάλλον να γίνει βιώσιμο. "Το αστικό περιβάλλον της Αθήνας, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε όπως μας υπόσχονταν τότε, αλλά η κατάσταση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στην πόλη χειροτερεύει δραματικά και τεράστιες πιέσεις ασκούνται σε όσα σημαντικά περιβαλλοντικά αποθέματα έχουν απομείνει, στους δημόσιους ελεύθερους χώρους της πόλης", τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Επίσης, στάθηκε στα κινήματα που έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι "παράλληλα με τις αρνητικές εξελίξεις στα θέματα της πόλης, την κυριαρχία των μεγάλων συμφερόντων πάνω στις αποφάσεις που λαμβάνονται, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια την δυναμική εμφάνιση κινημάτων πολιτών, οικολογικών κινήσεων και μαχητικών αυτοδιοικητικών σχημάτων που προβάλλουν αντιστάσεις και εναλλακτικές προτάσεις.
Τέλος, ζήτησε να "εκπονηθεί στρατηγικό σχέδιο για την αναβάθμιση και διεύρυνση του πρασίνου στην Αττική. Να δημιουργηθεί δηλαδή ένα δημόσιο ταμείο στο οποίο θα συγκεντρώνονται πόροι για την απαλλοτρίωση αδόμητων εκτάσεων πόλη προκειμένου να μετατραπούν σε πάρκα, χώρους πρασίνου, ήπιας αναψυχής και ήπιας ερασιτεχνικής άθλησης. "Να τεθούν σε εφαρμογή οι απαραίτητοι διοικητικοί και θεσμικοί μηχανισμοί διαχείρισης του πρασίνου, σε μητροπολιτικό και τοπικό επίπεδο. Το σημερινό ιδιοκτησιακό και διοικητικό χάος στη διαχείριση των δημόσιων ελεύθερων χώρων προκαλεί μια ασύμβατη για ευρωπαϊκή χώρα δυσλειτουργία που ευνοεί την αποσπασματική και περιπτωσιολογική αντιμετώπιση και την αυθαιρεσία", κατέληξε κ. Τσίπρας.

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...