............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Ενας στους δύο Ελληνες δεν θα κάνει διακοπές



2 δισ. ευρώ «μαύρη τρύπα» στον τουρισμό...
Ολα τα στοιχεία δείχνουν 7% λιγότερες αφίξεις.


Σε ελεύθερη πτώση, που σε νούμερα μεταφράζεται σε μείωση περίπου 7% όσον αφορά τις αφίξεις και με λιγότερα έσοδα κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ φαίνεται να κινείται φέτος η τουριστική κίνηση στη χώρα μας. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται τώρα, θυμίζει πολύ έντονα τις δύσκολες μέρες του καλοκαιριού του 2004: Οι αφίξεις ήταν μειωμένες, οι Ελληνες λόγω Ολυμπιακών είχαν περιορίσει τις διακοπές τους και ξενοδόχοι και ταξιδιωτικοί πράκτορες ανακοίνωναν ειδικές προσφορές και εκπτώσεις ακόμη και για τον Αύγουστο.


Στο παρά πέντε
Οσο για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες ενδέχεται να καταφύγουν σε μεγάλες προσφορές της τελευταίας στιγμής, σε περίπτωση που τα πακέτα που διαθέτουν μείνουν... αδιάθετα.

Η κρίση στον τουρισμό δείχνει σύμφωνα με τις κρατήσεις, να υποχωρεί προς τα τέλη Ιουλίου, αλλά και πάλι η περίοδος των 40 αυτών ημερών, μέχρι τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, δεν αρκεί για να καλύψει τις απώλειες από την αρχή του χρόνου.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις μειωμένες αφίξεις αλλοδαπών τουριστών έχουν η οικονομική ύφεση που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη και το σκληρό ευρώ έναντι των υποτιμημένων δολαρίου και λίρας. Γεγονότα που είτε τους υποχρεώνουν να μείνουν στην πατρίδα τους για διακοπές είτε τους στρέφουν σε πιο οικονομικά προσιτούς προορισμούς, όπως η Τυνησία, το Μαρόκο, η Τουρκία ακόμη και η Καραϊβική. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τυνησία σημειώνει αύξηση μέχρι στιγμής στις αφίξεις κατά 10%, ενώ η γειτονική μας Τουρκία αυξάνει τους επισκέπτες της κατά 12%.

Για τη μείωση του εσωτερικού τουρισμού φέτος οι μισοί Ελληνες δεν θα πάνε διακοπές-, υπεύθυνη φαίνεται να είναι η ακρίβεια, τόσο στο καθημερινό κόστος ζωής όσο και σε αυτή καθ αυτή την τουριστική δαπάνη, που επιβαρύνεται έξτρα από τα αυξημένα μεταφορικά έξοδα και τα ημερήσια έξοδα στον τόπο των διακοπών.

Σε πολλές πλέον περιπτώσεις τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τη μετακίνηση μιας ολόκληρης οικογένειας κινούνται σε απαγορευτικά επίπεδα, με αποτέλεσμα πλέον είτε να επιλέγει έναν πιο κοντινό νησιωτικό προορισμό με σαφώς μειωμένο χρόνο διακοπών, είτε τελικώς να επιλέγουν προορισμούς εντός της ηπειρωτικής Ελλάδας, αποφεύγοντας έτσι τα μεγάλα κόστη των μετακινήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από τις ισχύουσες σήμερα τιμές των εισιτηρίων, ότι τα χρήματα που χρειάζεται να ξοδέψει μια τετραμελής οικογένεια για να ταξιδέψει μόνο ακτοπλοϊκώς μετ επιστροφής σε κάποιο μακρινό νησί του Αιγαίου, σχεδόν αρκούν για να καλύψουν το κόστος διαμονής της για ένα πενθήμερο σε κάποιο παραθαλάσσιο παραθεριστικό κέντρο στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αν μια τετραμελής οικογένεια, θελήσει να ταξιδέψει μετ επιστροφής στην Κρήτη, παίρνοντας μαζί το αυτοκίνητο και πληρώνοντας για καμπίνα σε βραδινό δρομολόγιο, θα δαπανήσει 640 ευρώ. Για μια δε τριμελή οικογένεια με ΙΧ που θέλει να ταξιδέψει στη Ρόδο με συμβατικό πλοίο νέας τεχνολογίας σε αεροπορικές θέσεις, το κόστος υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ενώ για ένα ζευγάρι με μοτοσικλέτα που θέλει να κάνει διακοπές στη Σαντορίνη επιλέγοντας να ταξιδέψει με ταχύπλοο, το κόστος αγγίζει τα 300 ευρώ.

Επιπλέον έξοδα
Αυξημένα είναι και τα ημερήσια έξοδα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Υπολογίζοντας το κόστος για ομπρέλα και ξαπλώστρες στην παραλία, καφέ, χυμούς, σνακ και παγωτά, αυτομάτως δημιουργείται ένα κονδύλι ύψους τουλάχιστον 20 ευρώ το άτομο. Αν προσθέσουμε και ένα τουλάχιστον γεύμα, το μπάτζετ αυξάνεται επιεικώς άλλα 20 ευρώ.

Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι φέτος οι 50 στους 100 Ελληνες δεν θα κάνουν διακοπές, όταν το 2003, η αντιστοιχία ήταν 38 στους 100.

Τα άδεια δωμάτια «ρίχνουν» τις τιμές

ΚΩΣ
Προσφορές και Αύγουστο

Τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, η μεγάλη διάρκεια του ταξιδιού και τα μη εκσυγχρονισμένα (με εξαίρεση της Blue Star) πλοία αποτρέπουν τους Ελληνες από το να πάνε για διακοπές στην Κω φέτος, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες. Οι ξενοδόχοι κάνουν ειδικές προσφορές (special offers) όλο τον Ιούλιο και διαπραγματεύονται τις τιμές για τον Αύγουστο, ευελπιστώντας να προσελκύσουν πελάτες. «Το σκληρό ευρώ και η υποτίμηση της αγγλικής λίρας αποθαρρύνουν τους ξένους να έρθουν στη χώρα μας οι οποίοι όπως και οι Ελληνες, στρέφονται σε προσιτούς προορισμούς όπως η Τυνησία, η Τουρκία, το Μαρόκο ακόμη και η Καραϊβική», υπογραμμίζει ο Νίκος Πουλίου, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω.

ΡΟΔΟΣ
Εγινε άγονη γραμμή

«Πέρα από το αυξημένο κόστος του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου, δεν υπάρχουν συχνά δρομολόγια για να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες», αναφέρει ο Βασίλης Μηναϊδης, πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων. «Σε Κυκλάδες και Κρήτη τα δρομολόγια είναι πιο πυκνά απ ό,τι στα Δωδεκάνησα. Οπότε τι να σου κάνει από μόνο του το ξενοδοχείο και οι μειωμένες τιμές που ούτως ή άλλως έχει; Υπάρχουν άδειες κλίνες στο νησί και, όπως φαίνεται, το ποσοστό μείωσης του τουριστικού ρεύματος κατά 4% φέτος το πρώτο εξάμηνο του 2008 δύσκολα θα μπορέσει να ανατραπεί». Σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια του νησιού, οι τιμές ξεκινούν από 40 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο ή στην κανονική τιμή του δωματίου με πρωινό ενσωματώνεται και ένα γεύμα (ημιδιατροφή).

ΛΕΣΒΟΣ
Δεν έχει ξεκινήσει η σεζόν

Δεν έχει «ανοίξει» ακόμη η τουριστική περίοδος για το νησί, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες. Υστερα από ένα Πάσχα με ιδιαίτερα χαμηλή κίνηση και έναν Μάιο, με μειωμένες αφίξεις τσάρτερ κατά 11,58%, τα πράγματα στο νησί είναι πολύ «κουμπωμένα», συγκρατημένα. «Θα είμαστε ευχαριστημένοι αν πιάσουμε τα περσινά επίπεδα. Οι αφίξεις από Αγγλία, Γερμανία και Αυστρία είναι μειωμένες», λέει ο Περικλής Αντωνίου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου. Οι τιμές των καταλυμάτων στο νησί είναι οι ίδιες με αυτές προ τετραετίας σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους, ενώ υπάρχουν και πολλές προσφορές. Για όλο τον Ιούλιο οι τιμές θα κυμαίνονται από 40 έως 100 ευρώ στα ξενοδοχεία και από 30 έως 70 ευρώ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Πληρώνει τα ακριβά ναύλα

«Μειωμένη κατά 10% είναι η κίνηση τόσο των ξένων όσο και των Ελλήνων τουριστών στη Σαντορίνη. Μερίδιο ευθύνης σε αυτή την απώλεια φέρουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες», λέει ο Βαγγέλης Φύτρος, πρόεδρος των ξενοδόχων Σαντορίνης. «Η ανακοίνωση των δρομολογίων την τελευταία στιγμή δημιουργούν ένα μεγάλο μείον στο λανσάρισμα των πακέτων διακοπών στο εξωτερικό. Από την άλλη, οι υψηλές τιμές των ναύλων αποτρέπουν πολλούς Ελληνες υποψήφιους τουρίστες να μας επισκεφθούν». Στο καταλύματα υπάρχουν προσφορές και ενδεικτικά η διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο ξενοδοχείου 3 αστέρων κοστίζει 40 ευρώ. «Κάντε έγκαιρα τις κρατήσεις σας και σίγουρα θα πετύχετε καλύτερη τιμή και προσφορές», λέει ο κ. Βαγγέλης Φύτρος.

ΜΥΚΟΝΟΣ
«Μένουν λιγότερες μέρες»

Κάμψη σε ποσοστό 5%, κυρίως όμως από ξένους τουρίστες, εμφανίζεται και στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, τη Μύκονο. Οι Ελληνες επισκέπτες είναι αρκετοί, ωστόσο, σύμφωνα με τους τοπικούς παράγοντες, δεν μπορούν να καταμετρηθούν, εφόσον πηγαίνουν τόσο σε παραθεριστικές κατοικίες που έχουν οι ίδιοι ή φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών και φίλων. Οπως εκτιμούν οι ντόπιοι, το κόστος των εισιτηρίων για τη Μύκονο, το «ισοφαρίζουν» οι τουρίστες μειώνοντας κατά τι τις μέρες διαμονής τους ή τα έξοδα των διακοπών τους εκεί. «Οι τιμές στα καταλύματα του νησιού είναι καλύτερες και από πέρυσι, αρκεί ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης να κάνει έρευνα αγοράς για να βρει εκπτώσεις και προσφορές», τονίζει ο πρόεδρος των τοπικών ξενοδόχων, Ανδρέας Φιορεντίνος.

ΚΡΗΤΗ
Χάνει μόνιμους τουρίστες

Ο Απρίλιος δεν δούλεψε, ο Μάιος πήγε έτσι και έτσι και ο Ιούνιος ήταν χωρίς κρατήσεις. Οσο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι κρατήσεις είναι πολύ καλές αλλά, όπως υπογραμμίζουν οι Κρητικοί, δεν φθάνουν για να καλύψουν τις απώλειες. «Ελληνας τουρίστας μού εκμυστηρεύτηκε ότι είναι ερωτευμένος με τα Χανιά, αλλά δεν θα ξανάρθει διότι με τα λεφτά που ξοδέψει στα μεταφορικά θα μπορούσε άνετα να είχε πάει στην Ιταλία», αναφέρει ο Γιώργος Βουγιουκαλάκης, πρώην πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων. Οσο για τις τιμές των καταλυμάτων μπορείτε να βρείτε δίκλινο σε ξενοδοχείο 2 αστέρων με 40 έως 60 ευρώ τη μέρα, σε 3 αστέρων με 60- 90 ευρώ και σε 4 ή 5 αστέρων από 100 ευρώ. Στις τιμές περιλαμβάνεται πρωινό και σε μερικές περιπτώσεις και ημιδιατροφή.

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ολα πάνε καλύτερα όπου δεν πάει πλοίο

Την τιμητική τους φαίνεται να έχουν φέτος το καλοκαίρι πολλές τουριστικές περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αρκετοί Ελληνες τουρίστες, θέλοντας να αποφύγουν τα ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια, επιλέγουν να μεταβούν οδικώς σε κάποια παραθεριστικά θέρετρα της χώρας μας, όπως τη Χαλκιδική, το Πήλιο, τα παράλια της Ηπείρου και της Πελοποννήσου.

Η Χαλκιδική εκτιμάται ότι φέτος θα αυξήσει κατά 5% περίπου την τουριστική της κίνηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της περιοχής, Γεράσιμο Μπακογιάννη, τα καλύτερα μηνύματα έρχονται από τη ρωσική αγορά, η οποία εμφανίζει ρυθμούς αύξησης της τάξης του 25% με 30% αλλά και από τις Βαλκανικές χώρες. Επίσης, πολλοί Ελληνες, αναμένεται να επιλέξουν τη Χαλκιδική για τις διακοπές τους.

Στα παραθαλάσσια χωριά του Πηλίου οι κρατήσεις είναι ικανοποιητικές και οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, ενώ Πρέβεζα και Πάργα ήδη εμφανίζουν πολύ καλές πληρότητες, με πρωταγωνιστές τους Ιταλούς. Ανάλογη είναι και η εικόνα στην Πελοπόννησο, με Γερμανούς, Αυστριακούς αλλά και πολλούς Ελληνες. Η Εύβοια κερδίζει συνεχώς έδαφος στους τουρίστες του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο.

Σε όλους αυτούς τους προορισμούς στην Ελλάδα, υπάρχουν εκπτώσεις και προσφορές, σύμφωνα με τις οποίες, στα παραθαλάσσια μέρη της χώρας μας, θα βρείτε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό από 40 ευρώ τη μέρα.

Οσο για τα Ιόνια νησιά, η σεζόν δεν πάει καλά ούτε φέτος, ωστόσο οι τοπικοί φορείς, ελπίζουν λόγω των ακριβών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τα νησιά του Αιγαίου, αρκετοί Ελληνες να προτιμήσουν τα νησιά τους.

Εξαίρεση
Στο Αιγαίο ευχαριστημένοι με την πορεία της τουριστικής κίνησης είναι οι τοπικοί φορείς της Σάμου. «Ο Ιούνιος πήγε καλά με αύξηση κατά 6% των αλλοδαπών τουριστών, ενώ και οι κρατήσεις για το υπόλοιπο του καλοκαιριού είναι ικανοποιητικέςδείχνουν να κρατούν καλά», αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σάμου, Κωνσταντίνος Κυριαζής.

Οι Ελληνες εκδηλώνουν μέχρι στιγμής ζωηρή κίνηση, γεγονός που μας κάνει να υπολογίζουμε ότι θα κινηθούμε στα περσινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 22.000 Ελληνες τουρίστες περίπου».
Οι τιμές των καταλυμάτων είναι οι περσινές και βέβαια δεν λείπουν και οι προσφορές, σύμφωνα με τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να βρει δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο 2 αστέρων από 45 ευρώ, σε τριών αστέρων από 55 ευρώ και σε τεσσάρων- πέντε αστέρων από 65 ευρώ τη μέρα.

Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ - Κ. ΝΑΝΟΣ

*από την εφημ. ΕΘΝΟΣ της Κυριακής" 29.6.2008

Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Δυσαρέσκεια και δυσπιστία απέναντι στον πολιτικό κόσμο καταγράφει δημοσκόπηση


H εικόνα στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009

Όχι» σε όλους!
Δυσαρέσκεια και δυσπιστία απέναντι στον πολιτικό κόσμο καταγράφει δημοσκόπηση

Αθήνα:
Καταλυτικά επιδρά στο πολιτικό σκηνικό η υπόθεση της Siemens, εντείνοντας τη δυσπιστία απέναντι στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, όπως φανερώνει δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για Το Βήμα της Κυριακής.
H συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το θέμα της Siemens πλήττει το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του και τα δύο μεγάλα κόμματα (53,3% και 25,9% αντιστοίχως, σύνολο 79,2%) αντί τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτό (17,9%).
Παράλληλα, επικρατεί απαισιοδοξία ότι τελικώς «η υπόθεση θα κουκουλωθεί» (80,2%) και ότι οι εξεταστικές επιτροπές «οδηγούν τελικά σε κουκούλωμα των υποθέσεων» (78,9%).
Σε αυτό το πλαίσιο, η δύναμη των δύο μεγάλων κομμάτων -βάσει ερωτήματος για τις Ευρωεκλογές- φαίνεται να εξασθενεί, ενώ στάσιμα εμφανίζονται και τα μικρότερα κόμματα.
Έτσι, στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου στις ευρω-κάλπες του Ιουνίου 2009, η ΝΔ συγκεντρώνει 24,7%, το ΠΑΣΟΚ 21%, το ΚΚΕ 7,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 11,7% και ο ΛΑΟΣ 3,6%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων (27,4%) ξεπερνά τα επιμέρους ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εξακολουθεί να εμφανίζεται ο Κ.Καραμανλής με 38,2%. Ακολουθεί ο Γ.Παπανδρέου με 19,2%, ο Αλ.Τσίπρας με 7,3%, η Αλ.Παπαρήγα (2,8%) και ο Γ.Καρατζαφέρης (2,6%). Εντούτοις, το 27,7% των πολιτών δηλώνει «κανένας».
Οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την κίνηση της απομάκρυνσης του Κ.Σημίτη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν πιθανή τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από στελέχη των «εκσυγχρονιστών» και ένα σύνολο 9,4% δηλώνει ότι θα το ψήφιζε.
Την ίδια στιγμή, ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα θεωρείται η ακρίβεια και ακολουθούν η ανεργία, η διαφθορά και η κατάσταση της οικονομίας.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 23-26 Ιουνίου σε πανελλαδικό δείγμα 2.029 ατόμων με προσωπικές και τηλεφωνικές συνεντεύξεις και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

*από την εφημ. "Το Βήμα της Κυριακής" 29.6.2008

Γραφείο (ταλαιπωρίας) για ξένους εργαζόμενους... για άδειες παραμονής στο Δήμο Αθηναίων

Μια φωτογραφία αξίζει χίλιες λέξεις...Καθημερινό μαρτύριο για χιλιάδες άτυχα παιδιά που επιλέξανε την χώρα μας για μια καλύτερη τύχη.
Εμείς τι περισσότερο να πούμε... καθημερινά πάνε στις 3.00 τα ξημερώματα για να πιάσουνε σειρά με μωράκια στην αγκαλιά και με 38 βαθμούς πάνω από τα κεφάλια τους.
Ο Δήμος Αθηναίων που είναι υπεύθυνος γι' αυτή την κατάσταση πρέπει να διορθώσει τα "κακώς κείμενα" για μια πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση των συνανθρώπων μας.
Γιατί ειλικρινά αυτή η κατάσταση δεν μας τιμά ούτε σαν χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά ούτε σαν ανθρώπους "πολιτισμένους".
Θα επανέλθουμε με μαρτυρίες αυτών των ανθρώπων που τους ταλαιπωρούν για τα αυτονόητα.









Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Αλέξης Τσίπρας: "Η σημερινή Ευρώπη, ανέφερε, προκαλεί δυσπιστία και ανασφάλεια"


Διαφάνεια ζητά ο Αλέξης Τσίπρας
Ο κάθε Έλληνας, η κάθε Ελληνίδα, όλοι οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ποιοι τα πήραν, πώς τα πήραν, πώς λειτουργούσε όλο αυτό το κύκλωμα διανομής μαύρου πολιτικού χρήματος στα μεγάλα κόμματα στη χώρα μας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ σχετικά με την υπόθεση της Siemens.
Ο κ.Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι "στη Γερμανία έχουν προχωρήσει οι έρευνες και έχει διαλευκανθεί μια δύσκολη υπόθεση διότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που, όχι μόνο αφήνει ελεύθερη τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, αλλά τη διευκολύνει κιόλας. Δεν υπάρχει αυτός ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που παραγράφει τις ποινικές τους ευθύνες μετά το πέρας της πενταετίας.
Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο Εισαγγελέας του Άρειου Πάγου κ. Σανιδάς και ο Υπ. Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης έσπευσαν πριν μια εβδομάδα και πριν την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας να πουν ότι δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων".



Συνέντευξη Αλέκου Αλαβάνου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
«Η υπόθεση Siemens είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της υπομονής της κοινωνίας. Ζούμε το αντίστοιχο της περιόδου με τα «καθαρά χέρια» στην Ιταλία, και ας μην έχουμε εισαγγελέα τον Ντι Πιέτρο, αλλά τον Σανιδά». Αυτό εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα του «ότι θα υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στον επίλογο» όπου το «το έδαφος καλύφθηκε από τη συμμαχία μεγαλοεπιχειρηματιών, νεοφασιστών και τοπικιστών».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις μετά τη διαγραφή Σημίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «σχέδια διαίρεσης των μεγάλων κομμάτων για τη διευκόλυνση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» ενώ για την κρίση στο ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι «δεν είμαστε όρνια για να τρεφόμαστε από τη σάρκα αυτού που βρίσκεται σε αδυναμία».
Παρέμβαση στη συνεδρίαση του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς
«Σταθερή επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι η οικοδόμηση μιας ενωμένης, ειρηνικής, δημοκρατικής, κοινωνικής και οικολογικής Ευρώπης, ανεξάρτητης από τις Η.Π.Α.Η οικοδόμηση αυτής της Ευρώπης περνάει μέσα από τη σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό. Και μάλιστα, τη διεθνοποιημένη σύγκρουση με τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και την κυριαρχία των ΗΠΑ, τόνισε ο κ.Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση των Προέδρων των Κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε για "διεθνοποίηση των δημοκρατικών θεσμών και αξιών και υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Γι' αυτό και είμαστε εναντίον της Ευρωσυνθήκης. Γιατί υπηρετεί μία Ευρώπη νεοφιλελεύθερη, στρατιωτικοποιημένη και αντιδημοκρατική, που θα επεξεργάζεται επιθετική και αντικοινωνική πολιτική και θα την επιβάλλει στα μέλη της, χωρίς οι κυβερνήσεις να επωμίζονται το ανάλογο πολιτικό κόστος".

Επιμένουν να προσπαθούν να εμφανίσουν τους ψηφοφόρους του ΟΧΙ (σήμερα τους Ιρλανδούς, χθες τους Γάλλους και τους Ολλανδούς) ως ξενοφοβικούς και συντηρητικούς, τόνισε ο κ.Τσίπρας. "Αποσιωπούν, όμως, το γεγονός ότι τα μόνα σημάδια κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής που βλέπει ο κόσμος είναι η ανεξέλεγκτη Ευρωπαϊκή Τράπεζα, η οδηγία Μπολκενστάιν, το 65ωρο. Και πολύ λογικά οι πολίτες προτιμούν να διαπραγματεύονται αυτά τα θέματα σε εθνικό επίπεδο, όπου έχει την, έστω και περιορισμένη, δυνατότητα δημοκρατικού ελέγχου".

Η σημερινή Ευρώπη, ανέφερε, προκαλεί δυσπιστία και ανασφάλεια. Για τους πολίτες και τον κόσμο της εργασίας το όνομα της Ευρώπη συνδέεται σήμερα με θυσίες και λιτότητα χωρίς τελειωμό, την ίδια στιγμή που συγκεκριμένες μειοψηφίες συνεχίζουν να συσσωρεύουν μονόπλευρα οφέλη χωρίς τελειωμό. Άρα λοιπόν, το πολιτικό μας καθήκον είναι να μετατρέψουμε τη δυσαρέσκεια σε ένα νέο επιθετικό διεκδικητικό πλαίσιο για μια Ευρώπη κοινωνική και δημοκρατική.
Η ακρίβεια των προϊόντων διατροφής, τόνισε ο κ.Τσίπρας, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο επίπεδο, ενώ ποτέ άλλοτε στην Ευρώπη, από τη δεκαετία του 70 και μετά, η κατανομή εισοδήματος μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου δεν ήταν τόσο πολωμένη και άνιση όσο σήμερα. Ποτέ άλλοτε το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία δεν είχε αποσταθεροποιηθεί τόσο πολύ με τις πολιτικές ευελιξίας και μερικής απασχόλησης. Ποτέ άλλοτε δεν έχουν απαξιωθεί τόσο πολύ οι εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Οφείλουμε να αναλάβουμε δράση, να συμβάλλουμε στην επαναδραστηριοποίηση των κοινωνικών κινημάτων. Να πρωτοστατήσουμε στην καμπάνια κατά της ακρίβειας, υπέρ της φορολογίας των κερδών, της κοινωνικής πολιτικής, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Οι «χαζές» μύγες ζουν περισσότερο

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου ίσως αφαιρεί πολύτιμα αποθέματα ενέργειας από τις υπόλοιπες ζωτικές λειτουργίες

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ
ΒΙΟΛΟΓΙΑ«Μη στύβεις το μυαλό σου αν θες να ζήσεις εκατό χρόνια»। Την αλήθεια αυτής της αρχαιότατης συμβουλής φαίνεται να επιβεβαιώνει η έρευνα μιας ομάδας βιολόγων του Πανεπιστημίου της Λοζάνης, στην Ελβετία. Οι ερευνητές που επικεντρώθηκαν στη λεπτομερή μελέτη της συμπεριφοράς ενός από τα πιο ενοχλητικά έντομα, της μύγας, κατέληξαν στο εξής εκπληκτικό συμπέρασμα: Οσο μικρότερη είναι η εγκεφαλική δραστηριότητα αυτών των εντόμων, τόσο μεγαλύτερο είναι το προσδόκιμο ζωής τους. Με άλλα λόγια, οι «χαζές» μύγες ζουν περισσότερο από τις «έξυπνες».Το ότι είναι πονηρές, ταχύτατες και αφόρητα ενοχλητικές ήταν ήδη γνωστό σε όλους. Αυτό που μέχρι σήμερα αγνοούσαμε, και το οποίο αποτέλεσε το αντικείμενο της έρευνας των Ελβετών επιστημόνων, ήταν το αν διαθέτουν και κάποια μορφή νοημοσύνης. Πράγματι, οι εξελικτικοί βιολόγοι Tadeusz Kawechi και Joep Burger επιβεβαίωσαν πειραματικά «την αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στη βελτίωση των μαθησιακών και μνημονικών ικανοτήτων της μύγας και στη μακροβιότητά της». Οπως χαρακτηριστικά γράφουν οι Ελβετοί επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό «Evolution», στην πράξη «ένας δραστήριος εγκέφαλος κάνει τις μύγες να γερνούν πιο γρήγορα».Σύμφωνα με την έρευνα, το γεγονός αυτό πρέπει να αποδοθεί στην ενέργεια που καταναλώνει ο εγκέφαλος. Για τους σκοπούς της έρευνάς τους έθεσαν υπό παρατήρηση δύο διαφορετικές ομάδες από το ίδιο είδος της μύγας «δροσόφιλα», που ζει στη Βασιλεία. Η πρώτη ομάδα δεν υποβλήθηκε σε κανενός είδους εκπαίδευση, αλλά αφέθηκε να συνεχίσει τη ζωή της ανενόχλητη. Αντίθετα, στα έντομα της δεύτερης ομάδας οι επιστήμονες «δίδαξαν» να συνδέουν μια μυρωδιά τροφής με μια γεύση -ευχάριστη ή δυσάρεστη- καθώς και να συνδέουν ένα σοκ ή κάποιες υπομνήσεις στο εργαστήριο με μια συγκεκριμένη μυρωδιά. Πράγματι, ύστερα από 30-40 γενιές μυγών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα έντομα είχαν όντως αποκτήσει την ικανότητα να «μαθαίνουν» και η μνήμη τους είχε βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με αυτή των προγόνων τους. Δυστυχώς όμως, ζούσαν λιγότερο από τις «φυσιολογικές» μύγες της πρώτης ομάδας. Οι ανεκπαίδευτες μύγες ζούσαν κατά μέσο όρο 80 ημέρες χωρίς να κάνουν τίποτα το αξιόλογο. Ενώ οι «μορφωμένες» μύγες δεν ξεπέρασαν τις 50-60 μέρες ζωής κατά μέσο όρο. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο ακόλουθο συμπέρασμα: «Στα έντομα αυτά, η αύξηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας "απομυζά" τη ζωική τους ενέργεια». Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί μια εξήγηση στο γιατί οι μύγες, όπως και πολλά άλλα ζώα, δεν επιχείρησαν να αναπτύξουν τις νευρωνικές τους δυνατότητες περισσότερο από όσο τούς ήταν απαραίτητο για την επιβίωσή τους! Μια συμβουλή προς τους αναγνώστες μας: Μην επιχειρήσετε να μιμηθείτε τις «αμόρφωτες» μύγες για να αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής που σας αναλογεί. Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας αφορούν αποκλειστικά τις μύγες, όχι τους ανθρώπους. Ολες οι μέχρι σήμερα έρευνες πάνω σε ανθρώπους επιβεβαιώνουν το ακριβώς αντίθετο: όσο πιο δραστήριος και πνευματικά ανήσυχος διατηρείται ο ανθρώπινος εγκέφαλος, τόσο περισσότερο θα εξακολουθεί να μας «υπηρετεί» πιστά, ακόμη και στα βαθιά μας γεράματα. *

*Από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" 14/06/2008

Μπουρλότο στο Φεστιβάλ από τον δήμαρχο Αθηναίων

Περί δήθεν ακαταλληλότητα του θεάτρου
ΞΑΦΝΙΚΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟΝ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ


Των ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ*
Πρωτοφανές! Χθες, ξαφνικά, λίγες ώρες πριν από το sold-out συναυλιακό διήμερο με τον διάσημο Βρετανό τραγουδοποιό Τζέιμς Μπλαντ, το θέατρο του Λυκαβηττού σφραγίστηκε από τη Δημοτική Αστυνομία κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης!
Τα 20 χρόνια του στο τραγούδι γιόρτασε με διπλή συναυλία στον Λυκαβηττό (3, 4 Ιουνίου) ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Τότε ο δήμος κοιμόταν; Αν δεχτούμε, φυσικά, όσα υποστηρίζει για τη δήθεν ακαταλληλότητα του θεάτρου
Ιθύνων νους ο Δήμος Αθηναίων, που προφασίστηκε λόγους ασφαλείας. Βέβαια, είναι ανεξήγητο γιατί ο δήμος αποφάσισε στο... και πέντε να κάνει το «καθήκον» του ως μη όφειλε: η απόφαση στηρίχτηκε σε «ληξιπρόθεσμο» έγγραφο της, ιδιοκτήτριας του θέατρου, Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων περί ανάγκης μελέτης ελέγχου για τη στατική επάρκεια των κερκίδων. Μόνο που η σχετική επιστολή της προς το Ελληνικό Φεστιβάλ (που νοικιάζει τον χώρο, έχοντας την ευθύνη και για το πρόγραμμα), τον ΕΟΤ και τον Δήμο Αθηναίων είχε ημερομηνία 5 Ιουνίου. Ενώ μόλις προχθές, στις 18 Ιουνίου, η ΕΤΑ κοινοποίησε προς τους ίδιους φορείς νέο έγγραφο, με το οποίο τους πληροφορούσε ότι όλα στο θέατρο του Λυκαβηττού (και η στατική επάρκεια) βαίνουν καλώς. Τι κινητοποίησε τόσο βραδέα αντανακλαστικά στον δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη; Αγνωστο!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Μηχανικοί πάνε και έρχονται
* Στις 5 Ιουνίου κι ενώ είχαν ήδη γίνει δύο συναυλίες του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, η ιδιοκτήτρια του χώρου, ΕΤΑ, έστελνε την «καταδικαστική» για τον Λυκαβηττό επιστολή, επικαλούμενη τεχνική έκθεση (25/2/2008) των πολιτικών μηχανικών Γεώργιου Σιδηρόπουλου της ΕΤΑ και Νικολάου Αλευρά του ΕΟΤ.
* Το Φεστιβάλ Αθηνών αντέδρασε άμεσα και υπεύθυνα, αναθέτοντας στον καθηγητή του Πολυτεχνείου Παναγιώτη Καρύδη να ελέγξει τον χώρο. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι, αφού έκανε αυτοψία στο θέατρο, διαπίστωσε ότι είναι ασφαλές. Κοινοποίησε μάλιστα πόρισμα στο Φεστιβάλ (15 Ιουνίου) και το ίδιο έγγραφο εστάλη από το Φεστιβάλ στον Δήμο Αθηναίων. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονταν οι συναυλίες με Νικ Κέιβ και Μαρκ Νόφλερ.
* Έλεγχο στον χώρο έκανε όμως και ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΕΤΑ, Χαράλαμπος Γιαννόπουλος. Στην επιστολή του (18/6/ 2008) προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑ, Χάρη Κοκκώση, αναφέρει: «Μετά από επίσκεψη στον χώρο του Λυκαβηττού, διαπιστώθηκε ότι έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες ενίσχυσης του μεταλλικού φορέα του θεάτρου. Λαμβάνοντας υπόψη και την πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή κ. Καρύδη θεωρούμε ότι δεν τίθεται θέμα επικινδυνότητας ή οποιαδήποτε ετοιμορροπία και μάλιστα τέτοια που να επιβάλλει τη σφράγιση του θεάτρου».

* Την ίδια κιόλας μέρα ο Χάρης Κοκκώσης έστειλε επιστολή στον αντιδήμαρχο κ. Παπαδάκη, όπου ανέφερε ότι «δεν απαιτείται σφράγιση του θεάτρου, με όλες τις εξ αυτού σοβαρές συνέπειες, μεσούσης της θερινής περιόδου, τόσο για το Φεστιβάλ όσο και για την τουριστική σημασία του».
* Μετά τις αυτοψίες και τις διαβεβαιώσεις τόσων ειδικών, το αρχικό έγγραφο της ΕΤΑ ανακλήθηκε στις 17 Ιουνίου. Εννοείται ότι την ίδια μέρα ειδοποιήθηκε επισήμως και ο Δήμος Αθηναίων. Και να 'ταν μόνο αυτό; Η ΕΤΑ προχθές, 18 Ιουνίου, επανήλθε για τρίτη φορά, διαβεβαιώνοντας εγγράφως τον δήμο ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας του Λυκαβηττού. Αλλά φαίνεται πως στον δήμο είχαν χαλάσει τα πάντα: e-mail, τηλέφωνα και φαξ!
Αναρωτιόμαστε: πώς γίνεται λοιπόν, ενώ η ίδια η ΕΤΑ ανακάλεσε την απόφασή της και επιβεβαίωσε την ασφάλεια του χώρου, ο Δήμος Αθηναίων να προβεί στο κλείσιμο του θεάτρου μία μέρα αργότερα; Μήπως ο δήμαρχος Αθηναίων κηρύσσει πόλεμο στο Φεστιβάλ Αθηνών, που μπορεί φέτος να μην είχε δικές του εκδηλώσεις στο θέατρο του Λυκαβηττού αλλά παραμένει ο διαχειριστής του χώρου;

Ο Λούκος θυμώνει, ο Κακλαμάνης «λυπάται»
Δικαιολογημένη η οργή του Φεστιβάλ Αθηνών, που κατήγγειλε χθες το γεγονός ως «αποτέλεσμα ασυνεννοησίας μεταξύ του δήμου και της ΕΤΑ» και χαρακτηρίζει την επιμονή του δήμου «ανεξήγητη». Στην ίδια ανακοίνωση το Φεστιβάλ αναφέρει πως «η δυσμενής αυτή εξέλιξη τραυματίζει καίρια έναν καθιερωμένο θεσμό, όπως είναι οι εκδηλώσεις του Θεάτρου του Λυκαβηττού, και, ως εκ τούτου, όχι μόνο το κοινό αλλά και οι καλλιτέχνες φαίνεται να χάνουν για άλλη μία φορά την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές διοργανώσεις».

Η επίσημη απάντηση του Δήμου Αθηναίων ήταν πάντως η εξής: «Ο Δήμος Αθηναίων ανταποκρινόμενος άμεσα, ως όφειλε, στο αρχικό αίτημα του ιδιοκτήτη του ακινήτου -δηλαδή της ΕΤΑ- ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία και αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του θεάτρου "Λυκαβηττού" και τη σφράγιση αυτού, εφόσον τίθετο ζήτημα διαφύλαξης της ασφάλειας των παρευρισκομένων στο θέατρο, σύμφωνα με τα όσα παρατίθετο στην επιστολή της ΕΤΑ».

Ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης, πάλι, με δήλωσή του σχολίασε την ανακοίνωση του Φεστιβάλ, εκφράζοντας τη θλίψη του για την αντίδραση του Γ. Λούκου («ενός ανθρώπου», γράφει επί λέξει, «που όπως καλά γνωρίζει, υπήρξα και εξακολουθώ να είμαι ένθερμος υποστηρικτής»). Επισημαίνει, κατά τα άλλα, πως «η εντολή για το στατικό έλεγχο του θεάτρου εδόθη από τους πολιτικούς προϊσταμένους του ΕΟΤ, η αρχική πραγματογνωμοσύνη ουδέποτε ανακλήθηκε, προφανώς γιατί οι υπογράφοντες μηχανικοί αρνήθηκαν να το πράξουν, η εντολή για σφράγιση εδόθη πριν από 14 μέρες από την ΕΤΑ και τέλος, η ελληνική δικαιοσύνη την επιβεβαίωσε μη ανακαλώντας την απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής του δήμου για άμεση σφράγιση». *

Γραφειοκρατική φάρσα ή μήπως πόλεμος στον Λούκο;
Περιττό βέβαια να πούμε ότι ο κόσμος που επρόκειτο να ανέβει στον Λυκαβηττό είναι έξαλλος με τον κ. Κακλαμάνη. Και δικαίως. Ακόμα και ο Τζέιμς Μπλαντ τα 'χε χάσει, σχολιάζοντας ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει! Και η σημερινή συναυλία όμως είναι στον αέρα αφού οι διοργανωτές («HotBeez») πήραν μόνο μια πεντάωρη άδεια για να μπουν στο Θέατρο και να μεταφέρουν την παραγωγή. Ολο αυτό το περιστατικό θα μπορούσε να είναι μια κακή φάρσα γραφειοκρατικής ασυνεννοησίας. Υποψιαζόμαστε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Μην ξεχνάμε ότι έπειτα από την περίεργη βραδύτητα στα αντανακλαστικά του δημάρχου, αυτός που εκτίθεται έναντι των ξένων καλλιτεχνών και των παραγωγών συναυλιών φέρεται να είναι το Φεστιβάλ. Κι επιπλέον καθώς αυτό διαχειρίζεται τον Λυκαβηττό μ' αυτά και μ' αυτά κινδυνεύει να χάσει ένα βασικό χρηματοδοτικό πόρο.

Σήμερα αναμένεται η οριστική απόφαση των διοικητικών δικαστηρίων. Ας ελπίσουμε ότι μ' αυτό τον τραγέλαφο θα ευαισθητοποιηθεί και ο νόμιμος ιδιοκτήτης του χώρου, ο υπουργός Τουρισμού Αρης Σπηλιωτόπουλος.

* Για οτιδήποτε νεότερο για τη συναυλία, στην ιστοσελίδα της διοργανώτριας εταιρείας (www. hotbeez.com)


*ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/06/2008

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

5η έκθεση Βιβλίου του Δήμου Βύρωνα

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Βύρωνα διοργανώνει την 5η έκθεση Βιβλίου, από 18 - 25 Ιουνίου, στο πάρκο Καραολή & Δημητρίου, με ενδιαφέροντα δρώμενα για μικρούς και μεγάλους και τη συνεργασία ιδιοκτητών βιβλιοπωλείων του Δήμου।

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη (18/6) στις 8.30 μ.μ. από το δήμαρχο Νίκο Χαρδαλιά και την πρόεδρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαρία Κοκκίνου, η οποία στο σύντομο χαιρετισμό της θα αναφερθεί στη διαχρονική αξία του βιβλίου ως μέσου μεταφοράς στο απολαυστικό ταξίδι της γνώσης και της διασκέδασης.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε:
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διαλέξεις ένα βιβλίο. Από το όνομα του συγγραφέα, από τον τίτλο, από το θέμα, από το εξώφυλλο, από κριτικές…
Αυτό που τελικά, όμως, έχει σημασία είναι η διάθεση να διαβάζουμε, να ανακαλύπτουμε κάθε φορά κόσμους άλλους, ιστορικούς, φανταστικούς, μαγικούς, επιστημονικούς...
Αυτό που έχει σημασία είναι το ταξίδι.
Σε κάποιους αρέσουν τα βιβλία από δεύτερο χέρι, κάποιοι δε θέλουν να αγγίζουν άλλοι τα βιβλία τους, κάποιοι κρατούν πάνω σε αυτά σημειώσεις, κάποιοι τα κρατούν ατσαλάκωτα και καθαρά.
Αυτό που έχει σημασία είναι η απόλαυση της ανάγνωσης είτε για τη γνώση είτε για τη διασκέδαση.
Αυτό που τελικά έχει σημασία είναι το ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου!
Στο Δήμο Βύρωνα, στο πάρκο Καραολή & Δημητρίου, από τις 18 Ιουνίου και για οχτώ ημέρες, μας περιμένει η 5η Έκθεση Βιβλίου της πόλης μας, ένα όχημα για αυτό το ταξίδι. Εσείς διαλέγετε προορισμό»…..

Αθήνα 12 Ιουνίου 2008।
Internet address: http://www.dimosbyrona.gr/

Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

NAΣΤΙΑ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ μια αγαπημένη συντρόφισα


NAΣΤΙΑ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ
1967-2008

Χάσαμε μια αγαπημένη συντρόφισα। Η Νάστια πέθανε ξαφνικά την Τρίτη 10 Ιούνη το βράδυ στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Ένα ανεύρυσμα την είχε χτυπήσει πριν λίγες μέρες. Η Νάστια ήταν ένα ξεχωριστό παράδειγμα συντρόφισας, που έκανε όλους μας περήφανους για το ρόλο που παίζουν οι γυναίκες στο ΣΕΚ. Οργανωμένη εδώ και χρόνια στην πάλη για την επανάσταση και το Σοσιαλισμό, βοήθησε τις περιφέρειες αρχικά του Πειραιά και στην συνέχεια των Βορείων Προαστείων να οικοδομηθούν. Τη θυμόμαστε πάντα στα τριήμερα του Μαρξισμού να βοηθάει με τις ομιλίες στην κατανόηση της οικονομικής θεωρίας του Μαρξ. Ηταν πολλές φορές υποψήφια στα ψηφοδέλτια της Αντικαπιταλιστικής Συμμαχίας, της Συμμαχίας για την Υπερνομαρχία, της ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. και της Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ στις εκλογές του σωματείου της στους λογιστές. Πρωτοπόρα στο νέο κίνημα, βρέθηκε στην Πράγα, στη Γένοβα, στις 15 Φλεβάρη με τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο από το ξεκίνημά της. Δούλεψε για την επιτυχία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ της Αθήνας την Ανοιξη του 2006 συμμετέχοντας στην Οικονομική Επιτροπή του Συντονιστικού. Η κηδεία της γίνεται στο Νεκροταφείο της Νίκαιας, Τετάρτη 11 Ιούνη στις 4.30μμ. Oι σύντροφοί της μοιράζονται τη θλίψη για το χαμό της με όλους τους συγγενείς και φίλους της.

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Δύσκολα τα πράγματα για τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ...

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Στα άδυτα της Λέσχης
Tου ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΣΟΥ mmitsos@dolnet।gr
Δύσκολα τα πράγματα για τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ. Όχι μόνο οι μεγάλες εφημερίδες δεν έγραψαν τίποτα φέτος για την ετήσια σύνοδό της, αλλά και ένα εξέχον στέλεχός της αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ομάδα του Μπάρακ Ομπάμα. Διπλό πλήγμα για την οργάνωση που διοικεί μυστικά τον πλανήτη από τα παρασκήνια. Ή μήπως όλα αυτά έχουν στόχο να θολώσουν τα νερά και να μπερδέψουν όσους προσπαθούν να αποκαλύψουν την παγκόσμια συνωμοσία; Η 56η σύνοδος της Λέσχης έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Σαντιγύ της Βιρτζίνια, δέκα χιλιόμετρα από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον....

* εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" 14.6.08

Κυριακή 15 Ιουνίου 2008

408.900.000 ΔΡΧ. ΠΕΤΑΞΕ Η ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ!

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑΝΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ...

Kαι στην πρώην του εφημερίδα έστειλε επιστολή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ, Χρήστος Παναγόπουλος, προκειμένου να απαντήσει σε άρθρο του Παντελή Μπουκάλα για τα νέα σήματα της ΕΡΤ!
Εκείνο δε που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η τελευταία παράγραφος του πρώην διευθυντή σύνταξης της Καθημερινής και η έμμεση αναφορά που κάνει μαζί με ένα λογοπαίγνιο για... παντελή άγνοια ενός ανθρώπου που είναι από τους πιο σοβαρούς αρθρογράφους του ελληνικού Τύπου...
Το κυριότερο, απευθύνεται με αυτόν τον τρόπο σε ένα πρόσωπο το οποίο συναντούσε στους ορόφους του Νέου Φαλήρου επί χρόνια ο πρώην διευθυντής σύνταξης της Καθημερινής και δημοσίευε τα άρθρα του όλα αυτά τα χρόνια!
Η επίμαχη αναφορά τού επί χρόνια στελέχους της Καθημερινής απευθύνεται στον σημερινό διευθυντή του Αλέξη Παπαχελά, ορίζοντας πώς θα πρέπει να ασκεί τον δημοσιογραφικό έλεγχο: «Φυσικά δικαιούται ο καθένας να έχει τις προσωπικές του απόψεις περί αισθητικής, αλλά σοβαροί δημοσιογράφοι σε σοβαρές εφημερίδες, όπως η δική σας, η οποία ποτέ δεν έχει υποκύψει σε εύκολο λαϊκισμό, όπως πολύ καλά γνωρίζω λόγω της μακρόχρονης θητείας σε αυτήν, καλό θα είναι να ενημερώνονται πριν γράψουν για θέματα που εμφανώς αγνοούν παντελώς».
Ο Παντελής Μπουκάλας, αντί άλλης απαντήσεως, κατέγραψε μια απορία: «Τόσες απαντητικές αράδες έγραψε ο κ. Χρ. Παναγόπουλος, πώς τα κατάφερε να μην αναφέρει το ποσόν που δαπανήθηκε ούτε σε ευρώ (1.200.000) ούτε σε δραχμές (408.900.000); Με όλη την ''εμφανή'' και ''παντελή άγνοιά'' μου για τα σπουδαία ''δημιουργικά'', ομολογώ ότι θα χρειαζόμουν μια μικρή αναφορά στα ασήμαντα ''λογιστικά'' ώστε να μην υποκύπτω στον ''εύκολο λαϊκισμό''».

Στη Βουλή

Στη Βουλή το θέμα της αλλαγής των λογοτύπων της ΕΡΤ, από τον πρόεδρο του

ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε. Ο Γ. Καρατζαφέρης ρωτάει τον υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο ποιοι λόγοι επέβαλαν την αλλαγή των λογοτύπων της ΕΡΤ και, μάλιστα, επέβαλαν το να μην αποτελέσει η αλλαγή αυτή αντικείμενο διεθνούς διαγωνισμού ή εσωτερικής παραγωγής της ΕΡΤ και με βάση ποια κριτήρια επελέγη η αγγλική εταιρεία RED BEE MEDIA και ποιες διαπραγματεύσεις έγιναν με αυτήν, πριν οδηγηθεί η ΕΡΤ στη δαπάνη του 1,2 εκατ. ευρώ.

*από την εφημερίδα "ΠΑΡΟΝ" Κυριακή 15.6.08

«Οσμή συγκάλυψης και στην πολύκροτη υπόθεση πιθανού εντοπισμού Ελλήνων φοροφυγάδων στην διαβόητη «μαύρη» λίστα των μεγαλοκαταθετών του Λίχτενστάιν!»


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης

Θέμα: «Οσμή συγκάλυψης και στην πολύκροτη υπόθεση πιθανού εντοπισμού Ελλήνων φοροφυγάδων στην διαβόητη «μαύρη» λίστα των μεγαλοκαταθετών του Λίχτενστάιν!»

Είναι πάγια πρακτική της κυβερνώσας παράταξης να καταφεύγει συχνά πυκνά σε βαρύγδουπες ανειλικρινείς εξαγγελίες εντυπωσιασμού, που λειτουργούν ως προκάλυμμα για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση Καραμανλή είναι ανίκανη, άβουλη και απρόθυμη να ελέγξει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που φοροδιαφεύγοντας κερδοσκοπούν εις βάρος των δημοσίων εσόδων και του Ελλήνων πολιτών. Με δεδομένη, λοιπόν, την προφανή πια τακτική αυτή της Κυβέρνησης και επειδή εδώ και μήνες καμία ενημέρωση δεν έχει λάβει η Βουλή ή η κοινή γνώμη για την πορεία της πολυδιαφημισμένης επιχείρησης του Υπουργείου Οικονομικών για τον εντοπισμό Ελλήνων φοροφυγάδων στη «διαβόητη» λίστα των μεγαλοκαταθετών του Λιχτενστάιν δημιουργείται έντονος προβληματισμός σχετικά με την Κυβερνητική σιωπή και σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα ενδεχόμενης εκτεταμένης φοροαποφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Προβληματισμός που, άλλωστε, ενισχύεται από την επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών να μην απαντήσει, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής, στην υπ΄αριθμ. 10325/14/4/08 ερώτηση Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζητούσε διαλεύκανση δημοσιογραφικών καταγγελιών σχετικά με τη επιλογή της διορισμένης από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να διευκολύνει δίνοντας τη δυνατότητα σε Έλληνες οικονομικά ισχυρούς πελάτες της να ανοίγουν λογαριασμούς στη Νήσο Γκέρνσεϊ της Μάγχης, την φοροαποφυγή και ενδεχομένως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από αυτούς!

Επειδή, λοιπόν, σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ήδη από τις 27/2/2008 ο Υπουργός Οικονομικών σχετικά με την «μαύρη λίστα» του Λιχτενστάιν είχε δηλώσει με στόμφο ότι η Κυβέρνησή του, προκειμένου να πάρει τα στοιχεία είναι διατεθειμένη ακόμα και να πληρώσει, εννοώντας προφανώς με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων.
Επειδή, 20 περίπου μέρες μετά, στις 17 Μάρτη 2008, ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωνε σε συνέντευξή του σε ημερήσια εφημερίδα ότι πράγματι έχουν εντοπιστεί Έλληνες φοροφυγάδες, λέγοντας «Αξιοποιούμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας. Είμαστε σε επικοινωνία με τις γερμανικές αρχές σχετικά με λογαριασμούς που τηρούνται σε τραπεζικά ιδρύματα του Λιχτενστάιν και αφορούν φορολογούμενους που υπάγονται σε φορολογία στην Ελλάδα.»
Επειδή από τις 17 Μάρτη του 2008, δηλαδή την τελευταία φορά που ο αρμόδιος Υπουργός αναφέρθηκε, μάλιστα με την προσφιλή στην Κυβέρνηση Καραμανλή, χρήση συνεχούς ενεστώτα στο θέμα αυτό, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ενημέρωση για τα αποτελέσματα της έρευνας, για την οποία «αξιοποιούσαμε κάθε μέσο».
Επειδή, οι πολιτικές της Κυβέρνησης Καραμανλή σε θέματα πάταξης της φοροδιαφυγής και του ξεπλύμματος μαύρου χρήματος, πέρα από τις επικοινωνιακής κατανάλωσης υποκριτικές μεγαλοστομίες, συνοψίζονται στην σκόπιμη απαξίωση της αρμόδιας Αρχής Ζορμπά και στην παροχή κάλυψης σε μεθοδεύσεις καλλιέργειας τέτοιων φαινομένων, όπως η δια της σιωπής Κυβερνητική κάλυψη σε μείζονα καταγγελία σχετικά με τη δημιουργία ενός μικρού «Λιχτενστάιν» στο κέντρο της Αθήνας από την Κυβερνητικά διορισμένη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.
Και επειδή, οι πάγιες και ζημιογόνες για το δημόσιο συμφέρον πρακτικές ασυδοσίας, συγκάλυψης και εξυπηρέτησης «εκλεκτών» συμφερόντων από την Κυβέρνηση Καραμανλή, δημιουργούν περιθώριο για εύλογους και σοβαρούς προβληματισμούς σχετικά με την εδώ και καιρό απουσία ενημέρωσης για το θέμα της «μαύρης» λίστας του Λιχντενστάιν.

Ερωτάσθε:

Αξιοποιήθηκε πράγματι κάθε μέσο, όπως ρητά και αρμοδίως εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνησή σας; Και ποια ήταν, λοιπόν, τα αποτελέσματα της έρευνας των αρμοδίων και εποπτευόμενων από τα Υπουργεία σας κρατικών οργάνων για την αποκάλυψη της ταυτότητας των – κατά ρητή, επίσης, δήλωση του Υπουργού Οικονομίας- «φορολογούμενων που υπάγονται σε φορολογία στην Ελλάδα» και περιλαμβάνονται στη διαβόητη «μαύρη λίστα» στου Λιχντενστάιν; Ποια τα ονόματα των εμπλεκομένων;
Γιατί δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση τους τελευταίους 3 μήνες; Μήπως οι λόγοι εντοπίζονται ακριβώς στην ταυτότητα των εμπλεκομένων προσώπων; Μήπως πρόκειται για μία ακόμα περίπτωση συγκάλυψης, ατιμωρησίας και εξυπηρέτησης «εκλεκτών» της Κυβέρνησης Καραμανλή;
Τι άλλο εκτός από υποκριτική συμπεριφορά ανοχής και συγκάλυψης συνιστά το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών, ένα μήνα μετά τις τελευταίες διαβεβαιώσεις του Υπουργού για μάχη κατά τις φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος με επίκεντρο την υπόθεση του Λιχτενστάιν, επέλεξε να αφήσει, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής, αναπάντητη την υπ΄αριθμ. 10352/14-4-08 ερώτηση Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για αδράνεια των φορολογικών αρχών να αποκαλυφθεί η ταυτότητα και οι κινήσεις κεφαλαίων των πελατών της Εθνικής Τράπεζας που, με πρωτοβουλία της διορισμένης από την Κυβέρνηση Διοίκησης, εξάγουν κεφάλαια στον φορολογικό παράδεισο της Νήσου Γκέρνσεϊ;
Γιατί επιλέγει να «χρεώνεται» η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών με τέτοιες συμπεριφορές υποκρισίας και συγκάλυψης; Ποιους, τελικά, ισχυρούς προστατεύει με τέτοιο ζήλο το Υπουργείο Οικονομικών;
Τελικά, χρειάστηκε να πληρώσει το Ελληνικό Κράτος, σύμφωνα με την από 27/2/08 δήλωση του Υπουργού Οικονομίας; Αν ναι, ποιο το ποσό που καταβλήθηκε, σε ποιον φορέα καταβλήθηκε, για ποια υπηρεσία και τελικά με ποιο αποτέλεσμα;


Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μιχάλης Καρχιμάκης
Γρηγόρης Νιώτης
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Χρήστος Αηδόνης
Θάνος Μωραϊτης
Γιάννης Διαμαντίδης
Παναγιώτης Ρήγας
Χρύσα Αράπογλου
Γιώργος Πεταλωτής
Δημήτρης Τσιρώνης
Ηλίας Λαμπίρης
Βασίλης Κεγκέρογλου
Μιχάλης Τιμοσίδης
Χρήστος Χάιδος
Σούλα Μερεντίτη
Γιάννης Αμοιρίδης
Γιάννης Δριβελέγκας



ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΣΟΚ
Σόλωνος 45, 10672 Αθήνα
Τηλ: 210 361 3193 - Fax: 210 361 5552http://www.karximakis.gr Ηλεκτρονική Διεύθυνση: karximakis@parliament.gr

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008

Μοίρασαν τρόφιμα σε διερχόμενους στη λαϊκή


Νέα κλοπή... διαμαρτυρίας σε σουπερμάρκετ της Αθήνας
ΑΠΕ
Δεύτερο περιστατικό κλοπής ως διαμαρτυρία κατά της ακρίβειας. Ομάδα ατόμων που σύμφωνα με την αστυνομία ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο έκανε επιδρομή σε δύο σουπερμάρκετ στον Αγιο Παντελεήμονα και στη συνέχεια μοίρασε τα κλεμμένα τρόφιμα σε κοντινή λαϊκή αγορά.
Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί στα τέλη Μαΐου στα Εξάρχεια. Τότε είχαν μάλιστα πετάξει και φέιγ βολάν με συνθήματα κατά της ακρίβειας.
Αυτή τη φορά, οι δράστες μπήκαν στο σουπερμάρκετ DIA, στη διασταύρωση Κολοφώνος και Αχαρνών, και στο κατάστημα Βερόπουλος, στη διασταύρωση Περγάμου και Ρεμούνδου. Γέμισαν καρότσια με τρόφιμα, έφυγαν χωρίς να πληρώσουν και στη συνέχεια άρχισαν να τα μοιράζουν στην παρακείμενη λαϊκή αγορά.
Όταν αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας πίσω τα κλοπιμαία.

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Για τη Διάσωση του Ελαιώνα...

Την Τρίτη, στις 27 Μαΐου το βραδάκι πραγματοποιήθηκε από το Forum Αγορά Ιδεών (http://www.agoraideon.gr) ημερίδα με θέμα "Αστική ανάπτυξη και αναπλάσεις υποβαθμισμένων περιοχών". Ναι, ναι... Σωστά πήγε το μυαλό σας। Για την "ανάπλαση" του Ελαιώνα κουβέντιαζαν.
Προσωπικά το Forum αυτό δεν το είχα υπόψη μου και μόνο ο τίτλος του "Αγορά ιδεών" μου έφερε ανατριχίλα. Από το σάιτ τους έμαθα ότι "αποτελεί ένα διαδικτυακό τόπο με πολλαπλές λειτουργίες και επιλογές, σταθερά προσανατολισμένο στην κατεύθυνση της ανάδειξης, προβολής και προώθησης νέων καινοτομικών, ριζοσπαστικών ιδεών και τάσεων, προτάσεων και πρακτικών σε ένα ευρύ φάσμα της δημόσιας ζωής". Ομολογώ ότι δεν έγινα σοφότερη περί των στόχων του.
Φαντάστηκα όμως τον άμεσο στόχο που εξυπηρετούσε η συγκεκριμένη ημερίδα βλέποντας το πάνελ. Σύσσωμη η ηγεσία του ΠΑΟ, με το νέο της διευρυμένο σχήμα, και ο κ. Σκυλακάκης, δεξί χέρι της κας Μπακογιάννη στο Δήμο και νυν γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, ΥΠ.ΕΞ.
Η ημερίδα ήταν σχεδιασμένη ώστε να αναπτερωθεί το ηθικό των οπαδών της ομάδας παρουσιάζοντας επιτέλους σε βίντεο τη "μακέτα" του "πράσινου" και "οικολογικού" νέου γηπέδου. Οι απανταχού οπαδοί του ΠΑΟ μπορούν να μείνουν ήσυχοι γιατί το νέο τους γήπεδο θα είναι "πράσινο", με πράσινα καθίσματα, πράσινα μπλουζάκια, πράσινα κασκόλ και ανακύκλωση του βρόχινου νερού!
Όλα αυτά ήταν γνωστά και αναμενόμενα. Εκεί που πραγματικά θύμωσα ήταν όταν είδα τον κ. Παύλο Τσίμα στο ρόλο του συντονιστή της ημερίδας! Θα μου πείτε, ο έγκριτος αυτός δημοσιογράφος είναι γνωστός και δηλωμένος "βάζελος" και εργάζεται στο MEGA του κ. Βαρδινογιάννη. Τι περίμενες; Περίμενα και περιμένω από ανθρώπους με αριστερό παρελθόν και πιθανώς και παρόν -δεν το γνωρίζω- από τους κύριους διαμορφωτές της κοινής γνώμης με μεγάλη αναγνωρισιμότητα, μεγαλύτερη σοβαρότητα, εντιμότητα και ηθικό ανάστημα.
Για να μην είμαι άδικη μαζί του σκέφτηκα ότι μπορεί και να μη γνώριζε. Βέβαια, τα τελευταία δύο χρόνια έχει βουίξει η Αθήνα από το σκάνδαλο του Ελαιώνα. Είναι δυνατόν να μην έχει ακούσει τίποτα; Αυτός, ένας δημοσιογράφος του διαμετρήματός του; Η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα έστειλε στο μέιλ του όλα την τεκμηρίωση, τα στοιχεία, τα υπομνήματα, τις προσφυγές, την άποψή της, τέλος πάντων. Λέτε να μας απαντήσει;

Μυρτώ Μπολώτα
Μέλος της Επιτροπής Πολιτών
για τη Διάσωση του Ελαιώνα

* από την εφημ. "Η ΕΠΟΧΗ"
http://www.epohi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=850&Itemid=38

«Ανοιχτές» φυλακές στο ΜΠΑΣΤΟΪ, ΟΣΛΟ


Πλανήτης ΓΗ

Παλιά ο Λαρς πουλούσε ναρκωτικά και ξυλοκοπούσε άτομα. Πριν από δύο χρόνια συνελήφθη με 360 γραμμ. χασίς και καταδικάστηκε σε τεσσεράμισι χρόνων φυλάκιση. Αρχικώς οδηγήθηκε σε ίδρυμα υψίστης ασφαλείας στο Οσλο, αργότερα μεταφέρθηκε στο νησί των 2,6 τετρ. χλμ., το Μπαστόι, καταμεσής στο φιορδ του Οσλο. Εδώ δεν υπάρχουν φράχτες, κάγκελα και κελιά, αλλά ένα γραφικό αγρόκτημα με οικισμό ξύλινων κτιρίων, μια εκκλησία από κόκκινα τούβλα κι ένα μπακαλικάκι. Εδώ, μαζί με άλλους 114 συγκρατούμενους, που φροντίζουν κότες, άλογα, χοίρους, ο Λαρς εκτίει την ποινή του. Μία ποινή αλλιώτικη από τις άλλες αλλού.

Η φυλακή στο Μπαστόι δεν έχει πολλά κοινά με τις άλλες πέντε «ανοιχτές» φυλακές της Νορβηγίας. Εδώ οι κρατούμενοι έχουν αναλάβει εργασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στον ελεύθερο χρόνο τους μπορούν να επιλέξουν διάφορα σπορ. Επιπλέον, οι φρουροί είναι άοπλοι και ο διευθυντής τούς φέρεται μάλλον σαν προστατευτικός ψυχοθεραπευτής παρά ως επικεφαλής σωφρονιστικού ιδρύματοςΗ φυλακή του Μπαστόι δεν έχει πολλά κοινά με τις άλλες πέντε, αποκαλούμενες «ανοιχτές» φυλακές της Νορβηγίας. Γιατί εδώ, μετά τις εργασίες που έχει αναλάβει ο καθένας κατά τη διάρκεια της μέρας, υπάρχει σ' ένα πρόγραμμα ελεύθερου χρόνου η δυνατότητα επιλογών μεταξύ τένις, ποδοσφαίρου, χόκεϊ, βόλεϊ, τζόγκινγκ, ακόμη και σκι! Πρόκειται για φυλακή ή για ένα δημιούργημα της φαντασίας;Ο διευθυντής Οϊβιντ Αλνες προτιμά να μιλά για το «αίσθημα ευθύνης» που δείχνουν όλοι απέναντι στους κρατούμενους, παραχωρώντας τους όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελευθερία. Στο γραφείο του διακρίνονται εγχειρίδια και βιβλία τόσο για γνωστική ψυχολογία όσο και του Κ. Μαρξ, ενώ ράφια και υπολογιστής είναι καλυμμένα με κίτρινα χαρτάκια σημειώσεων -«να συζητήσω με τον Ντάνιελ για...», «ο Λέιφ δείχνει απαθής, να τον αποσπάσουμε από την αυτοαπομόνωσή του». Ο Αλνες κρατά λεπτομερείς σημειώσεις για όλους τους τροφίμους του Μπαστόι, διευκρινίζοντας ότι «προσπαθούμε να προσεγγίσουμε καθέναν προσωπικά, να κερδίσουμε την εμποστοσύνη του προκειμένου να δημιουργήσουμε δεσμούς». Η θεωρία του είναι πως η συμπεριφορά με επαρκή σεβασμό στους κρατουμένους θα επιδράσει θετικά, ώστε μετά την απόλυσή τους να συμπεριφέρονται κι αυτοί αναλόγως στους συνανθρώπους τους».Οπως αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», στην πραγματικότητα ήδη από την άφιξή τους στο Μπαστόι δεν υπάρχουν πολλά που να μην είναι γνωστά στον Αλνες σχετικά με τον καθένα ξεχωριστά -νούμερο υποδημάτων, παιδικά χρόνια, αλλεργίες. Ο Αλνες υποδέχεται όλους τους νεοαφιχθέντες με χειραψία και συστήνεται με το μικρό του όνομα. Αυτό ήδη προκαλεί την πρώτη έκπληξη. Δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα να αντιμετωπίζει κανείς τέτοια συμπεριφορά σε φυλακή, πολύ λιγότερο την εμπιστοσύνη. «Για τους πιο πολλούς το πρώτο δίμηνο είναι το δυσκολότερο», τονίζει η Κρίστελ Σιντάλ, που εδώ και δύο χρόνια είναι στέλεχος της συνολικώς πενταμελούς άοπλης φρουράς, που περιπολεί στο νησάκι. Ιδιαιτέρως όσοι έχουν περάσει αρκετό καιρό σε συμβατικές φυλακές, έχουν συνηθίσει σε μια αδράνεια, απάθεια και απομόνωση. Μερικοί έχουν μάθει και να εκτιμούν τη μοναξιά της φυλακής -ωστόσο όσοι έρχονται στο Μπαστόι για να «αράξουν» γρήγορα ξαναστέλνονται πίσω. Μόνον όποιος συμμετέχει στην κοινωνική ζωή και αποζητεί επικοινωνία με συγκρατούμενους και προσωπικό καταφέρνει να προσαρμοστεί· και μένει. Πρόκειται για ένα είδος ψυχολογικής πίεσης, πρωτοποριακής για δεδομένα φυλακών.Στα 12 χρόνια θητείας του ο Αλνες έχει ζήσει μόνον μια προσπάθεια απόδρασης -ένας τρόφιμος πήρε βαρκάκι από τη μικρή αποβάθρα και κατάφερε με τα κουπιά να φτάσει στην απέναντι ακτή. Εμεινε εκεί μια βδομάδα· μετά επέστρεψε στο Μπαστόι. Εάν η παραμονή στο συγκεκριμένο ίδρυμα βοηθά τους τροφίμους του να μην υποτροπιάσουν μετά την απόλυσή τους, δεν είναι σαφές, καθώς λεπτομερείς στατιστικές δεν υπάρχουν. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες η γειτονική Ανώτατη Σχολή στο Οστφολντ ξεκίνησε τη συλλογή στοιχείων για μια σχετική μελέτη -ωστόσο ο Αλνες είναι πεπεισμένος ότι το ποσοστό υποτροπής είναι μικρότερο του 40%, όπως δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα. Ν' αναφερθεί συγκριτικά, πως το αντίστοιχο ποσοστό υποτροπής ατόμων που προέρχονται από συμβατικές φυλακές κυμαίνεται γύρω στο 65%.Αυτό δεν σημαίνει πως και στο Μπαστόι δεν φιλοξενούνται «βαριές περιπτώσεις» -δολοφόνοι, παιδόφιλοι, βιαστές. Ο μέσος όρος ποινής τροφίμων στο Μπαστόι είναι πεντέμισι χρόνια -και σε μία χώρα όπου έχει καταργηθεί τόσο η θανατική ποινή όσο και η ισόβια κάθειρξη, για να έχει καταδικαστεί κάποιος σε τόσα χρόνια πρέπει να έχει διαπράξει κάτι πολύ σοβαρό. «Ολοι μπορούν ν' αλλάξουν» υποστηρίζει ο Οϊβιντ Αλνες -κι αυτό αποτελεί σταθερή πεποίθησή του. Κάποτε ανάμεσα στους τροφίμους βρέθηκε κι ένας άνδρας που είχε διαμελίσει δύο άλλους με πριόνι και τους είχε καταψύξει. Ο Αλνες τον κοίταξε για λίγο στα μάτια και τον έστειλε στο δάσος για δουλειά -με ένα πριόνι! *

Επιμέλεια: ΟΛΓΑ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ
*από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/06/2008

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Σύμβουλοι Επικρατείας «αδειάζουν» Βουλγαράκη για την κατεδάφιση των κτιρίων στην Ακρόπολη


Την ακύρωση της υπουργικής απόφασης και της σχετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με τις οποίες επιτρέπεται η κατεδάφιση δύο διατηρητέων κτιρίων στον πεζόδρομο της Δ. Αρεοπαγίτου ζήτησαν οι εισηγητές Ι. Μαντζουράνης και Αικατερίνη Σακελλαροπούλου κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο Γ. Βουλγαράκης ως υπουργός Πολιτισμού είχε εγκρίνει την κατεδάφιση των κτιρίων, με το σκεπτικό ότι εμποδίζουν την ελεύθερη θέαση ανάμεσα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και τον Ιερό Βράχο. Σύμφωνα, όμως, με τους εισηγητές, η υπουργική απόφαση είναι πλημμελώς αιτιολογημένη, καθώς δεν έχει αξιολογήσει επαρκώς τη βασική αρχή του πρόσφατου αρχαιολογικού νόμου 3078/02, που επιδιώκει την ανάδειξη της διαχρονικής διάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ισότιμη αντιμετώπιση αρχαίων και νεότερων μνημείων.
Β.ΦΩΤ.

*εφημερ. "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Σε κατάσταση αμόκ "ζουν" τελευταία οι κάτοικοι στο κέντρο της Αθήνας...


Ράβε-ξήλωνε
Σε κατάσταση αμόκ ζουν τελευταία οι κάτοικοι στο κέντρο της Αθήνας με τα έργα «ράβε-ξήλωνε, δουλειά να μη σου λείπει», που λέει και ο λαός.
Κομπρεσέρ, μπουλντόζες, φορτηγά και άλλα ακόμη «βομβαρδιστικά» μηχανήματα έχουν μετατρέψει δρόμους σε «ναρκοπέδια». Πάνω από τέσσερις μήνες «βομβαρδίζουν» 70 μέτρα πεζοδρόμιο στην οδό Κανάρη στο Κολωνάκι και ακόμη τελειωμό δεν έχει. Οσοι εργάζονται στην περιοχή ή την επισκέπτονται για δουλειές ζουν ένα μαρτύριο. Το ίδιο συμβαίνει στην Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, στην Πινδάρου και αλλού.
Καλά είναι τα έργα, αλλά κάποτε πρέπει και να τελειώνουν. Ελεος.
Γ.ΚΑΝ.

**********
Θα τον ακούσει;
Την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, την προμήθεια του ειδικού εξοπλισμού, καθώς και την εκπόνηση του οργανογράμματος άμεσα, για να λειτουργήσει το Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία στον οικισμό Κελιά του Δήμου «Νίκος Καζαντζάκης», έφερε με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου.
Η λειτουργία του Κέντρου, το οποίο τόσο έχει ανάγκη το Ηράκλειο, θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής μιας ευπαθούς ομάδας, τονίζει ο βουλευτής.
Θα προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση;
Π.ΓΕΩΡΓ.

*από την εφημ. "Ελευθεροτυπία" 3.6.2008

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...