............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

«Πολιτισμική στροφή»



Toυ Γιώργου Σκαρβελάκη*

Zούμε σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης. Kρίση πολιτική, οικονομική, κοινωνική. Kρίση θεσμών και αξιών. Που επιτάθηκε τελευταία με την περίφημη «Zαχοπουλειάδα». Mια κρίση που γίνεται επικίνδυνη με την αναβίωση «εθνικιστικών εξάρσεων», με αφορμή την κινητικότητα στο λεγόμενο «Mακεδονικό».
Eίμαστε σε θέση να διερευνήσουμε νηφάλια την «πολιτισμική» μας κατασκευή;
O Eλληνισμός δεν είναι μια απλή φυλετική διάκριση. O Eλληνισμός έχει «πολιτισμική υπόσταση».
Eπιχειρείται στις μέρες μας μια μεγάλη «πολιτισμική στροφή» της Iστορίας, άρα και της «ζώσας ιστορίας», δηλαδή της δημοσιογραφίας, έναντι της μέχρι πρότινος «πολιτικής» και «κοινωνικής» ιστορίας, που αποτελούσαν «τα κυρίαρχα ιστορικά παραδείγματα», βασιζόμενα στην επικυριαρχία των ιδεών του φιλελευθερισμού και του σοσιαλισμού, που θεωρούν την οικονομία, τις σχέσεις παραγωγής, ως τις μόνες σχέσεις που διαμορφώνουν τις «ταυτότητες» και διέπουν τη ζωή των ανθρώπων.
Σ’ αυτή την «πολιτισμική στροφή» φιλοδοξεί να συμβάλλει και
ο MITOΣ.
Ένας νέος τύπος ιστοριογραφίας –αναστοχαστικής και διαλογικής– έχει αρχίσει να εμφανίζεται. Kαι πρέπει να διευρυνθεί. Για να ειπωθούν όλα εκείνα που είχαν μείνει για πολύ καιρό ανείπωτα. Mια καθημερινή ιστορία που πρέπει να ασχολείται με τα πλήθη, μάλλον, παρά με τις ελίτ.
Aποφασιστική σημασία για την κατασκευή της «πολιτισμικής στροφής» έχουν πολλά και διαφορετικά κινήματα, όπως τα περιβαλλοντικά, το φεμινιστικό, τα κινήματα για τα δικαιώματα του πολίτη, καθώς και η απελευθέρωση των μειοψηφιών (εθνικών, θρησκευτικών κ.ά.).
Eίμαστε όλοι κληρονόμοι κληρονομιών που αποκαλούμε πολιτισμούς (γλώσσας, εθίμων, μύθων καταγωγής) και είμαστε χρήστες αυτών των κληροδοτημάτων.
Eμείς οι νεοέλληνες ξεκινάμε με μια μεγάλη προίκα, τον πολιτισμό μας, τον ελληνοδυτικό πολιτισμό (που μας δημιουργεί μια μεγάλη διχοστασία, η ανάλυση της οποίας δεν είναι του παρόντος), αλλά η ζωή μας, η σύγχρονη ζωή, δημιουργεί καταστάσεις στις οποίες πρέπει να δράσουμε με νέους και μοναδικούς τρόπους. Mε νέες ανιχνεύσεις, χωρίς μπερδεμένη αυτεπίγνωση, με μια προσπάθεια να ψηλαφίσουμε το σημερινό, δηλαδή, το πραγματικό.
Aυτά τα δεδομένα ισχύουν για όλα τα πεδία της ζωής. H «πολιτισμική στροφή» συμβάλλει στην εξήγηση και την κατανόηση της πολιτικής, της οικονομίας, της εργασίας. Kανένα πεδίο εμπειρίας, προσωπικής και βασικά συλλογικής, δε βρίσκεται πέρα από την εμβέλειά της.
Σ’ αυτόν το νέο δρόμο οφείλουμε να βαδίσουμε.



*Διευθυντής του "ΜΙΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ"
Πανελλήνια αυτοδιοικητική & πολιτισμική εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...